Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η Παναγία της Τήνου στη σκέψη μου 19 Απριλίου 2014




Η Παναγία της Τήνου στη σκέψη μου 19 Απριλίου 2014


Γιώργος Γραικός


Η Παναγία της Τήνου στη σκέψη μου
Και σε Μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν

Ν. Κηφισιά 2002
Bookstars.gr

Βιβλιαράκι καρφίτσας σελ 8



Η Παναγία της Τήνου στη σκέψη μου

Και σε Μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν
Έπρεπε να λεγόταν η Λεωφόρος της εξάγνισης, της ανάτασης, της θρησκείας.

Τι είναι θρησκεία;

Η ανάγκη για στήριγμα;
Η ανάγκη για να δικαιολογήσουμε το μακρινό ταξίδι;
Η ανάγκη εξομολόγησης;
Η ανάγκη για διαχείριση ανθρώπων και ψυχών;
Η ανάγκη  ……….

Ο άνθρωπος έχει την γνώση να κρύβει τις «παρεκτροπές του». Η Λεωφόρος της Μεγαλόχαρης έχει την έννοια να τις παρουσιάζει.

Βλέπεις γυναίκες προσκύνημα.
Βλέπεις παιδιά / μωρά να ακολουθούν, να προσκυνούν μαζί με τις μανάδες τους και …….να παίζουν.
Βλέπεις τη δυστυχία να προσκυνά τη μεσίτρια.
Βλέπεις πολύ κόσμο να παρακολουθεί, να ακολουθεί.
Βλέπεις το θηλυκό στοιχείο να υπερτερεί.

Και σε Μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν

Ο άνθρωπος φαίνεται ότι μπορεί να ζήσει μόνο με :
Την οικογένεια
Την μαθητεία
Το στρατό
Τη δικτατορία
Τη βασιλεία
Τη δημοκρατία
Το μοναχισμό
Το θεατρικό μπουλούκι
Το καράβι
Δομημένες έννοιες με ιστούς που προσεγγίζουν άλλες λίγο άλλες πολύ, την θεϊκή υπόσταση του ανθρώπου, προσεγγίζουν το θεό.

Το Γονυτήριο της Παναγιάς της Τήνου


Η Λεωφόρος της Μεγαλόχαρης είναι ένας φαρδύς δρόμος του νησιού, στρωμένος με πλάκες μαρμάρινες, το φυσικό πέτρινο χάρισμα της Τήνου.
Στην άκρη του δρόμου στρωμένη μοκέτα κόκκινη, ένα μέτρο πλάτους, που οδηγεί στην Παναγιά. Μπορεί το κόκκινο χρώμα να σημαίνει κάτι; Είναι η στρώση το Γονυτήριο της Παναγιάς της Τήνου.

Στις άκρες μαγαζιά:
- λαμπάδες για τάματα
- λαμπάδες με περιτύλιγμα από χαρτόνι στο μπόι του ανθρώπου
- διαλαλούν τη πώληση.

Αεί σκέπε φρουρεί τε και φύλατέ με

Αυτός ο διάδρομος, η στρώση, έχει μήκος χίλια μέτρα και ……………, από το λιμάνι προς το ύψωμα της Παναγιάς.
Το σκηνικό με τους προσκυνητές σε επηρεάζει. Όσοι περισσότεροι είναι οι προσκυνητές, τόσο νοιώθεις την ένωση της ψυχής τους, ένωση ψυχής για ελπίδα. 

Ο τάπητας γονατίσματος στη Λεωφόρο της Μεγαλόχαρης μερικές φορές, δεν χρησιμοποιείτε. Οι προσκυνητές γονατίζουν κατάχαμα στην επιφάνεια της μαρμάρινης λεωφόρου, επιθυμώντας ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στην πίστη τους. Θέλοντας να ξεφύγουν μέσα από τον πόνο του κορμιού τους, προς τη ….. θεϊκή επικοινωνία.

Θεοτόκε η ελπίς όλων των Χριστιανών

Η ζωή όμως είναι εδώ. Προσφέρει και προσφέρεται. Στην Λεωφόρο της Παναγιάς της Μεγαλόχαρης, θα δεις όλα τα είδη των ανθρώπων που προσκυνούν. Θηλυκά και αρσενικά, άνθρωποι και ανθρωπάκια, κυρίες και κύριοι, γερόντισσες και γέροντες, να προχωρούν μπροστά στην εδώ ζωή. Ένας καλός παρατηρητής θα δει και τα τραυματικά σημάδια στα γόνατα του προσκυνητή, σημάδια από τη διαδρομή του στη Λεωφόρο της Μεγαλόχαρης. Οι προσκυνητές είναι περισσότεροι από το θηλυκό γένος των ανθρώπων. Το θηλυκό με οδηγό την καρδιά του νοιώθει περισσότερο τη θεϊκή δύναμη και την φανερώνει.

Άραγε μήπως μοιάζει και στοχεύει η Λεωφόρος της Μεγαλόχαρης με τον δρόμο του Γολγοθά;

Το Ταματολόγιο


Το Ταματολόγιο είναι ένας στεγασμένος χώρος (δώμα ξεχωριστό από την εκκλησία) όπου οι προσκυνητές ανάβουν τις λαμπάδες / τάματα. Μια ομάδα εργασίας τριών τεσσάρων ατόμων, αφαιρεί το χαρτόνι συσκευασίας της λαμπάδας και το συγκεντρώνει σε δέματα. Οι προσκυνητές, όσοι δεν έχουν τάματα από μόνοι τους, παίρνουν δωρεά λαμπάδες/ τάματα και τις ανάβουν. Υπάρχει και το παγκάρι για όποιον νοιώθει την ανάγκη. Ένα άτομο παρακολουθεί μόνιμα τις φλόγες της λαμπάδας και τη σβήνει / τις σβήνει ……. Μάλλον άκαιρα. Μέσος όρος  στο άναμμα της λαμπάδας/ τάμα ένα  ……ίσως μισό λεπτό.




Η διαδρομή της λαμπάδας

Αποσυσκευασία (ή δόσιμο λαμπάδας), χέρια προσκυνητή, άναμμα λαμπάδας, σβήσιμο λάμψης, απόρριψη στην οπή ανακύκλωσης, συσκευασία υπολείμματος λαμπάδας.

Την πάσα ελπίδα μου εις Εσέ ανατίθημι

Η λαμπάδα σβήνει και παει για ανακύκλωση. Μηχανισμός διαδικασίας/ παραγωγής που βγήκε μέσα από την καθημερινότητα. Η χωροθέτησης του Ταματολογίου είναι έτσι διαρρυθμισμένη, ώστε να διαμορφώνει χώρους διακίνησης των προσκυνητών, των ομάδων εργασίας (προσωπικό της εκκλησίας)  και των λαμπάδων.

Μια τελευταία σκηνή της εκκλησίας, η Μεγαλόχαρης της Τήνου, το βράδυ. Από την παραλία. Σαν αστέρι στον ουρανό, σαν σκάλα επικοινωνίας με το θεϊκό στοιχείο  του ουρανού. Η μεσίτρα των ανθρώπων στο Θεό και στον Χριστό.

Ιστορικό


Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες και με τελική υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία, στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι. Η Μονή της μοναχής Πελαγίας βρίσκεται σε κοντινό ύψωμα από το λιμάνι της Τήνου, είκοσι περίπου λεπτά με το λεωφορείο της γραμμής.
Η αξίνα των ερευνών χτύπησε σε ξύλο και η εικόνα κόπηκε σε δύο κομμάτια.
Αλλά κόπηκε στη μέση, χωρίς να χαλάσουν οι μορφές της Παρθένου και του αρχαγγέλου Γαβριήλ... «Και εκ σπλάχνων γης Αγίας η εικόνα ανέροθεν...».
Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 έχει καθιερωθεί πλέον ο εορτασμός στη Παναγιά της Τήνου να είναι οκταήμερος και διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου» της Φανερωμένης, στις 23 Αυγούστου. Η πληθώρα των πιστών με όλα τα μέσα σπεύδουν να προσκυνήσουν την χάρη της στο νησί, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την Άγια Εικόνα.

Πειραιάς 15-17 Ιουνίου 2002


Δείτε πίνακα διηγημάτων στην Ανάρτηση της 16 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου