Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ταραχές στο εφόδιο Διήγημα με ανθρώπους του Τελωνείου 16 Απριλίου 2014



Ταραχές στο εφόδιο Διήγημα με ανθρώπους του Τελωνείου 16 Απριλίου 2014



Γιώργος Γραικός

Ταραχές στο εφόδιο
Διήγημα με ανθρώπους του Τελωνείου

Ν. Κηφισιά 2006
Bookstars.gr

Βιβλιαράκι καρφίτσας σελ 36







Ο Πέτρος καθόταν στο γραφείο και το βλέμμα του έπεφτε στο λιμάνι που απλωνόταν λίγα μέτρα πιο κάτω από τα πόδια του. Τα κτίρια στην Ακτή Μιαούλη έχουν ένα πλεονέκτημα, σου δημιουργούν φαντασιώσεις μέσα από θαλασσινές περιπέτειες. Τα κρουαζιερόπλοια που φέρνουν τους τουρίστες σε κάνουν να σκέπτεσαι τις μακρινές θάλασσες και τους μυθικούς πειρατές. Τα κότερα σου θυμίζουν δεξιώσεις με επώνυμους και ανώνυμους μεγιστάνες του χρήματος. Ήταν στο γραφείο του για να περιμένει τους είκοσι συνεργάτες του αργά το μεσημέρι. Του αρέσει να βλέπει την απέραντη αίθουσα να γεμίζει από φωνές και φασαρία.
Ο Γρηγόρης, ο συνεργάτης του, περιμένει το ήρεμο άδειασμα της απέραντης αίθουσας. Ήθελε να κουβεντιάσει με τον Πέτρο τις σκηνές έντασης στις διαδικασίες του Τελωνείου. Να εύρισκαν κάποιες λύσεις. Αυτό το άγχος τον σκότωνε καθημερινά. Ο Πέτρος από τη δική του σκοπιά απολάμβανε  την επιτυχία του στην επαγγελματική ζωή. Μεγαλοσύνη έβλεπε ακόμα και στα δύσκολα, στο απροσδόκητο, αφού του δινόταν η ευκαιρία να επικοινωνήσει με την άρχουσα τάξη, την επιχειρηματική, τη διοικητική.

Μια φορά και ένα καιρό …………………

 




Ταραχές στο εφόδιο

Διήγημα με ανθρώπους του Τελωνείου


Ο Γρηγόρης είχε ετοιμάσει την τελωνειακή διαδικασία δύο εφοδιασμών για πλοία με καύσιμα και προχωρούσε προς την προβλήτα, με τα χαρτιά στο χέρι, το Ε και το Ε3. Στα είκοσι μέτρα ήταν τα δύο σλέπια που τον περίμεναν. Μπροστά του ο ανοικτός κόλπος της Ελευσίνας και πίσω του οι απέραντες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ελευσίνας. Στο βάθος ο μεγάλος πύργος απόσταξης του μαζούτ. Εκεί μπροστά του, λίγο δεξιά, μεγάλοι σωλήνες μπαζωμένοι τρεις, τρεις ή τέσσερες, τέσσερις στην άκρη της θάλασσας, κορόιδευαν τον <πράσινο άνθρωπο> και το περιβάλλον του.

Στο βάθος ο μεγάλος πύργος απόσταξης του μαζούτ. Εκεί μπροστά του, λίγο δεξιά, μεγάλοι σωλήνες μπαζωμένοι τρεις, τρεις ή τέσσερες, τέσσερις στην άκρη της θάλασσας, κορόιδευαν τον <πράσινο άνθρωπο> και το περιβάλλον του.

Ο αρμόδιος Τελωνειακός Υπάλληλος θα υπόγραφε τα χαρτιά και θα ελευθέρωνε τα σλέπια. Ήταν σχεδόν γεμάτα με καύσιμα πλοίου. Χωρούσαν σχεδόν 300 τόνους το καθένα, αυτές οι πλωτές θαλάσσιες δεξαμενές. Μια ανάσα ακόμα και τα χέρια του Τελωνειακού με τον Εκτελωνιστή Γρηγόρης Τελεμέ, θα αντάμωναν. Δίπλα τους το συνεργείο που <κυβερνούσε> τα σλέπια, περίμενε το <ελευθέρας>.
Ο καιρός ήταν άσκημος. Τα σύννεφα βαριά πάνω από τον Αττικό ουρανό. Βάραιναν ακόμα περισσότερο από την αιθάλη των εργοστασίων της περιοχής. Η Ελευσίνα έγινε από χρόνια ο τόπος εγκατάστασης των βιομηχανιών και βιοτεχνιών της ελληνικής πρωτεύουσας. Ο αέρας φύσαγε δυνατά, θα πλησίαζε τα έξη μποφόρ. Τα κύματα στον κόλπο άρχισαν να γίνονται απειλητικά. Το κρύο ήταν τσουχτερό. Ο χειμώνας έφτανε με τη μεγάλη του ένταση. Σε τέτοιες καιρικές συνθήκες ο πολίτης της Αττικής ζητά τις αλκυονίδες ημέρες.
«Παρακαλώ, παρακαλώ, μια στιγμή», ακούστηκε, μια σιγανή, ευγενικιά, όλο υπονοούμενα φωνή, από δέκα μέτρα μακρυά. Τρεις καλοντυμένοι κύριοι, στα γκρίζα κουστούμια τους, βάδιζαν γρήγορα, να προλάβουν την συνάντηση του Εκτελωνιστή και του Τελωνειακού Υπαλλήλου.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, μια στιγμή» ακούστηκε δεύτερη φορά η φωνή. Τώρα έγινε πιο επιτακτική. Ο Γρηγόρης έμεινε με χέρι που κρατούσε τα χαρτιά να αιωρείται στον αέρα. Άνοιξε το στόμα σε ένδειξη έκπληξης και αφού δεν είχε τι άλλο να κάνει <περίμενε>. Ο Τελωνειακός ξαναέφερε το χέρι του στη φυσιολογική θέση, κρεμάστηκε στο πλευρό του. Μετά την έκπληξη έρχεται η αντίδραση και η περιέργεια. Ο Γρηγόρης ρώτησε αργά «τι συμβαίνει κύριοι;»
«ΣΔΟΕ» η λέξη έχει γίνει θρύλος με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί. Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος ή σκέτο Δίωξη. Και μόνο στο άκουσμά της αρχίζεις να νιώθεις ανασφάλεια. Ο χώρος της πετρέλευσης των πλοίων έχει δημιουργήσει κατά καιρούς υπόνοιες για φοροδιαφυγή. Οι καθημερινές εφημερίδες είχαν συχνά τέτοιες ειδήσεις στις σελίδες τους <Νέα σπείρα σε λαθρεμπόριο πετρελαίου ανακαλύφτηκε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών>. <Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για λαθρεμπόριο καύσιμων>. <Γίνεται λογιστικός έλεγχος σε μεγάλη εταιρία εμπορίου πετρελαίου>. < Τα πρατήρια βενζίνης αντιδρούν>. Το λαθρεμπόριο σαν μορφή φοροδιαφυγής έχει τη γέννησή του πίσω στα αρχαία χρόνια. Στην Καινή Διαθήκη, ο Τελώνης είναι το μαύρο πρόβατο της λαθρεμπορίας. Εμφανίζεται έντονα στην Βυζαντινή Ελληνική Αυτοκρατορία, μια και οι φόροι των συνόρων αποτελούσαν σπουδαίο έσοδο της αυτοκρατορίας.
Ο χειμώνας πάντα δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα. Τότε η λαθρεμπορία βρίσκεται σε έξαρση. Πλοία εφοδιάζονται με καύσιμα αφορολόγητα και στη συνέχεια τα διοχετεύουν μέσω δικτύων λαθρέμπορων στη στεριά με τεράστια κέρδη. Οι αρχές δεν μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο, μεγάλες οι ποσότητες καυσίμων, πολλοί οι κλεπταποδόχοι πολλά τα πλοία που κάνουν <μπόκερ> στον Πειραιά. Ποια μορφής διαδικασία θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο;΄



Ο Γρηγόρης δεν έχασε την ψυχραιμία του: «Να δω τις ταυτότητές σας παρακαλώ;» Έβαλε και αυτός ένα τόνο ευγένειας, ενώ έβγαζε από την τσέπη του την εκτελωνιστική του ταυτότητα. Μια μικρή πλαστικοποιημένη κάρτα περίπου 6Χ10 εκατοστά που περιέχει τα στοιχεία του επαγγελματία, συμπληρωμένημε τη σχετική φωτογραφία. Δεν είχε ξαναδεί στους χώρους δουλειάς τους συγκεκριμένους ελεγκτές. Γρήγορα, γρήγορα έγιναν οι συστάσεις με τις απαραίτητες διευκρινίσεις και ξεκίνησε ο έλεγχος των εγγράφων.

«Να επαληθεύσουμε την άδεια του εφοδίου», συνέχισε ο επικεφαλής της Δίωξης.
«Ορίστε», είπε πρόθυμος ο Γρηγόρης και του εγχείρισε τη δέσμη με τα χαρτιά.
«Προχωράμε αν θέλεις προς το Τελωνείο. Εκεί θα κάνουμε και την επαλήθευση των διασαφήσεων. Ύστερα θα πάρουμε δείγμα για να πάμε στο Γενικό Χημείο. Θα εξακριβώσουμε με κάθε λεπτομέρεια την ποσότητα. Θα επισκεφθούμε το πλοίο να δούμε τις ποσοτικές του ανάγκες. Θα παραβάλουμε τις ποσότητες με το ημερολόγιο καταστρώματος. Η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος ………
“Σε πόσο χρόνο πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθεί», ρώτησε ο Γρηγόρης.
«Ίσως σήμερα, ίσως αύριο. Θα δούμε ……. για την ώρα απροσδιόριστα»
«Σας βλέπω λιγάκι επιφυλακτικούς. Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρουμε; Ένας έλεγχος είναι πάντα αποδεκτός ………… όμως;»
Οι τρεις ελεγκτές της δίωξης κοίταξαν ο ένας τον άλλο. Δεν ήθελαν να φοβίσουν τους ελεγχόμενους, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες Εκτελωνιστές. Γνώριζαν και οι μεν και οι δε, την προϊστορία του λαθρεμπορίου καυσίμων.
«Ξέρεις έγινε καταγγελία από άγνωστο ……….πρόσωπο ……..», άρχισε να μιλάει ο ψηλός και καραφλός της ομάδας έρευνας.
«Τώρα μάλιστα. Έτσι εξηγείται ο αιφνιδιασμός και η πολλαπλότητα των ερωτήσεων. Να ειδοποιήσω και εγώ τους συνεργάτες μου, τους προϊσταμένους μου», είπε με νόημα ο εκτελωνιστής Γρηγόρης.
Ο έλεγχος μετά από καταγγελία, είναι σαν <τηλεφώνημα για βόμβα σε πολυώροφο κατάστημα». Όλα πρέπει να ελεγχθούν με μεγάλη σχολαστικότητα. Ο Γρηγόρης τηλεφώνησε στο εκτελωνιστικό γραφείο για το συμβάν. Ο υπεύθυνος του γραφείου, μετά το πρώτο σοκ, ξεκίνησε την προσπάθεια να οργανώσει τη ροή των πληροφοριών προς τον συνεργάτη του Εκτελωνιστή, και προς τους εμπλεκόμενους Τελωνειακούς Υπαλλήλους. Συγκέντρωνε πληροφορίες από το Διυλιστήρια να φτάσει στην ψυχή της κρίσης.


***


«Γρηγόρη, ο Πέτρος είμαι» Ο υπεύθυνος του Εκτελωνιστικού Γραφείου μιλά γρήγορα και πειστικά στο τηλέφωνο.
«Πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε …….»
«Το ξέρω …….»
« Το ΣΔΟΕ, τη δουλειά του κάνει και εμείς τη δικά μας. Γρηγόρη με ακούς;»
«Σε ακούω …….» Ο Γρηγόρης δείχνει την αδιαφορία του, όχι μόνο με τη φωνή αλλά και με την κίνηση του χεριού του. Είναι σαν να λεει <Ωχ αδελφέ!!! Τη δουλειά μας δεν ξέρουμε;>»
«Κοίταξε ξανά, πάλι και πάλι τα στάδια διαδικασίας του εφοδίου».
«Δηλαδή δεν καταλαβαίνω …………»
«Πες ότι ξεκινάς να διατρέχεις από την αρχή τα στάδια της διαδικασίας. Τι χρειάζεται δηλαδή για να ολοκληρωθεί ένα εφόδιο με καύσιμα για πλοίο. Προσπάθησε να δεις αν έγινε καμμία παρέκκλιση, αν έγινε καμμία παράλειψη, αν έγινε καμμία υπέρβαση τυπικής διαδικασίας».
«Πάλι δεν σε καταλαβαίνω. Όλα έγιναν κανονικά, όπως πάντα …….». Ο Πέτρος Πέτρινος δεν εφησυχάζει στις διαβεβαιώσεις του συνάδελφου του. Ανησυχεί με την εφαρμογή στο τυπικό του νόμου.
«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή. Έχεις κάνει βέβαια καταχώρηση της διασάφησης. Σωστά; μήπως δεν έχεις κάνει θεώρηση από τον Διευθυντή;»
«Έχω κάνει από αυτό ……»
«Ωραία, ωραία».
«Έχεις χρεώσει τη διασάφηση στον Τελωνειακό Ελεγκτή, σωστά, σου έχει ορίσει ελεγκτή στη διασάφηση ο Διευθυντής;»
«Έχω κάνει και από αυτό ……..»
«Έχεις βγάλει ασφαλώς δελτίο χημικής ανάλυσης. Σωστά; σου έχει προσδιορίσει ο Διευθυντής του Χημείου, χημικό για την έκδοση του δελτίου;»
«Είσαι τρελός; ………..» Η επιμονή του Πέτρου στην εφαρμογή της διαδικασίας εκνευρίζει τον Γρηγόρης. Έχει την αίσθηση ότι τον κοροϊδεύει ο Πέτρος από τα Γραφεία, καθιστός, καθιστός στην φαρδιά του πολυθρόνα.»
«Είμαι τρελός και ανήσυχος. Ένας έλεγχος Επιτροπής, μετά από καταγγελία δεν ξέρεις που μπορεί να καταλήξει ……. απάντησε μου …………»
«Έχω κάνει και από αυτό».
«Δόξα το θεό και κατάρα στον διάβολο των ελέγχων ……….»
«Ξέρεις Πέτρο το κινητό τηλέφωνο γράφει μονάδες, άσε που θα εξαντληθεί η μπαταρία του ………»
«Κατούρα το τηλέφωνο. Θα στείλω κάποιον έξω να σε βοηθήσει ……. , πήγαινε στον Ελεγκτή να τον ενημερώσεις για την ύπαρξη της ΣΔΟΕ και το ξεκίνημα του ελέγχου»
«Καλώς»
«Πέρασε του την είδηση, ότι ο έλεγχος γίνεται μετά από καταγγελία. Πήγαινε ύστερα στο Χημικό. Ακολούθησε τον ίσιο δρόμο, θέλω να συμμετέχουν όλη στην είδηση και στο συμβάν»
«Το τηλέφωνο γράφει μονάδες, έχεις κάτι άλλο να με ……….. συμβουλεύσεις;» Η ειρωνεία είναι πάντα στο διάλογο μεταξύ των εκτελωνιστών. Δεν έχουν περιθώρια χρόνου για λόγια περιττά. Η ειρωνεία ταιριάζει στην οικονομία του χρόνου.
«Ηρέμησε πρώτα από όλα. Θα σε ξαναπάρω να με ενημερώσεις για την εξέλιξη»

Η ειρωνεία είναι πάντα στο διάλογο μεταξύ των εκτελωνιστών. Δεν έχουν περιθώρια χρόνου για λόγια περιττά. Η ειρωνεία ταιριάζει στην οικονομία του χρόνου.

Ο Πέτρος Πέτρινος ανήσυχος κοίταξε τους τοίχους που χαοτικού γραφείου του. Δέκα έπιπλα γραφεία με κάποια τάξη και μικρό γούστο είχαν καλύψει το δάπεδο. Το δικό του γραφείο σε μια άκρη επόπτευε όλη σχεδόν την αίθουσα, ιδιαίτερα την πόρτα προς την έξοδο. Δεξιά του βρισκόταν η κοπέλα που απαντούσε στα τηλέφωνα. Η Κατερίνα είχε μια πλήρη γνώση και εποπτεία της καθημερινής δουλειάς. Προσπαθούσε να βάζει πάντα τα πράγματα στη θέση τους. Να ηρεμεί τα πνεύματα, να καλλιεργεί την ησυχία και την καλή ροή της δουλειάς.
«Κύριε Πέτρο τηλέφωνο ……..»
«Δεν είμαι εδώ για κανένα. Το πρόβλημα που ανέκυψε θα με απασχολήσει για αρκετό χρόνο. Το ΣΔΟΕ μπορεί να ανατρέψει τη καλή οικονομική μας κατάσταση. Να κατρακυλήσουμε ……».
«Κύριε Πέτρο είναι ο Γιάννης στο τηλέφωνο, σ’ημερα έχει να τελωνίσει τράι εφόδια με καύσιμα για τα πλοάι της επιβατική; Ναυτιλίας».
«Δως σε μου τον …….»
«Κύριε Πέτρο, ο Γιάννης είμαι. Τα εφόδια για τα καύσιμα των επιβατικών πλοίων έμπλεξαν. Ζητά συμβουλές και βοήθεια………»
«Πτου!» κάνει και σηκώνει το ακουστικό. Η φωνή του Γιάννη, του συνεργάτη του, ακούγεται με άγχος.
«Ο καταμετρητής στο σλέπι δεν δείχνει ακρίβεια».
«Και λοιπόν;»
«Ο Ελεγκτής δεν υπογράφει τα εφόδια για τα τρία επιβατικά που περιμένουν καύσιμα. Από την άλλη πλευρά, οι καπετάνιοι επιμένουν ότι δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια».
«Ενημέρωσες τον Επόπτη;»
«Ο Επόπτης δεν ανακατεύεται στη δικαιοδοσία του Ελεγκτή, έτσι μου είπε και με αποστόμωσε. Το απογευματινό δρομολόγιο για τη Λέσβο προβλέπω ότι θα ακυρωθεί. Το Δελτίο των οχτώ ανακοινώνει με διαφημιστικά από το συμβάν: <αναβλήθηκε το δρομολόγιο για τη Λέσβο, μην νομίζεται ότι έχει κάποια βλάβη η μηχανή. Ξέμειναν από καύσιμα> και πάλι ξανά το μήνυμα μέχρι να εμπεδωθεί, να βγάλει γέλιο»
«Ποιο είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα;»
«Το σλέπι έχει καύσιμα για τρία πλοία. Ο καταμετρητής στην τροφοδοσία είναι το μοναδικό όργανο που θα δείξει την ακριβή ποσότητα του καυσίμου που παραλαμβάνει καθένα από τα πλοία. Αν δεν δείχνει ακρίβεια έχει πρόβλημα. Αυτό είναι όλο. Έλεγχος των μέτρων και των σταθμών».
«Γαμώτο!! Δύσκολη μέρα, δύο φορές γαμώτο, <Ελλαδίτσα μαγευτική>, να σε χαιρόμαστε».
«Τι με συμβουλεύεις να κάνω Πέτρο ……..»
«Γιάννη μείνε εκεί,. αντίκρυ στον Ελεγκτή, μην του μιλάς καθόλου, άγαλμα ακίνητο, πετρωμένο. Ελπίζω να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της δυσαρέσκειας που θα προξενήσει η απόφαση του. Ανάφερέ του ότι ο έλεγχος του καταμετρητή μπορεί να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, ή Τετάρτη, όχι Παρασκευή κα μάλιστα μεσημεριάτικη ώρα, προς θεού!!!»
«Έλα πες το εσύ αδελφέ», λεει ο Γιάννης στον συνάδελφό του και κλείνει το τηλέφωνο. Πάλι η ειρωνεία εμφανίστηκε στο διάλογο και θα τραβήξει ακόμα για πολύ.

«Κατερίνα», σχεδόν ούρλιαξε ο Πέτρος, «τα εφόδια σήμερα έδειξαν τον ταραχώδη εαυτό τους και βγήκε στο διάδρομο να καπνίσει ένα τσιγάρο.


***


Ο Γρηγόρης παρακολουθούσε από μικρή απόσταση τις κινήσεις της ομάδας ελέγχου. Ήταν περίεργος και σύγχρονα συγχυσμένος, ήθελε να γνωρίσει τη διαδρομή του ελέγχου, ήθελε να παρατηρήσει τη μεθόδευση που θα εφαρμόσουν. Θα κάνουν πάλι τη διαδικασία εφοδιασμού πλοίου; θα ζητήσουν το σταμάτημα της ροής εργασίας στο Τελωνείο; Θα εισβάλλουν σαν άλλοι <κατακτητές> στα πόστα εργασίας των τελωνειακών να ζητήσουν εξηγήσεις;
Δεν είχε ξαναβρεθεί σε έναν τέτοιο έλεγχο, σε όλη την επαγγελματική του καριέρα. Δούλευε στα Τελωνεία είκοσι τόσα χρόνια. Είχε αντιμετωπίσει κατά καιρούς ελέγχους εκ των υστέρων, όχι όμως και στη Δίωξη Λαθρεμπορίου. Έτσι λεγόταν παλαιότερα, προ της αναμόρφωσης. Η Δίωξη Λαθρεμπορίου είχε μετονομασθεί σε ΣΔΟΕ, που κάλυπτε οικονομικά εγκλήματα ενός μεγαλύτερου φάσματος. Όχι μόνο του Τελωνείου αλλά και τους Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ).
Τον ανατελωνισμό, έναν έλεγχο που πολλές φορές < λυνόντουσαν τα πόδια του > τον φοβόταν ο Γρηγόρης. Ήταν ένας έλεγχος εφ’ όλης της ύλης στη διαδικασία του Τελωνείου. Η διαδικασία του τελωνισμού είχε μια σειρά από ελέγχους στην κορυφή όμως βρισκόταν ο ανατελωνισμός. Ανατελωνισμός σημαίνει ένα σαρωτικός έλεγχος σε όλα τα σημεία διαδικασίας μιας τελωνειακής πράξης, είτε αυτά είναι κρίσιμα σπουδαία με οικονομική προέκταση, είτε είναι τυπικής μορφής. Ένας ανατελωνισμός στη χρονική στιγμή της εξόδου του εμπορεύματος είναι οπωσδήποτε μια κρίσιμη κατάσταση. Τα εμπορεύματα έχουν πληρωθεί, έχουν φορτωθεί στο φορτηγό αυτοκίνητο και τη στιγμή που περιμένουν να περάσουν την πόρτα εξόδου του τελωνειακού περιβόλου, σε σταματούν για ανατελωνισμό. Συνήθως επεμβαίνουν για ανατελωνισμό ο Διευθυντής Τελωνείου με τον Επόπτη του Υπόστεγου. Η διαδικασία είναι γνωστή και μη εξαιρετέα.
Ένας τελωνισμός έχει πάντοτε την αξία της μοναδικότητας. Κανένας δεν μοιάζε με τον άλλο,. Και να σκεφθείς κανείς ότι γίνονται χιλιάδες την ημέρα. Μετά την Ενιαία Εσωτερική Αγορά, στο τέλος του 1992, οι  τελωνισμοί  σε όλα τα τελωνεία της Ελλάδας μειώθηκαν κατακόρυφα και έφτασαν περίπου το 1.000.000 πράξεις. Στο προηγούμενο διάστημα κατά την εκτίμησή μας, έχοντας υπόψη το απασχολούμενο προσωπικό, τον αριθμό των Τελωνείων, τον πληθυσμό των εκτελωνιστών, μπορούσε να ήταν πάνω από 5.000.000 πράξεις το χρόνο.
Η μοναδικότητα προϋποθέτει καθημερινή ερμηνεία νόμου και διαταγών. Αυτό έκαναν καθημερινά οι εκτελωνιστές και ο Γρηγόρης μαζί με αυτούς. Η κατάληξη μπορεί να είναι διάσταση απόψεων με συνέπεια να βρίσκεται ο συναλλασσόμενος εκτελωνιστής συνέχεια στη γκρίζα ζώνη. Οι ανατελωνισμοί λοιπόν, έχουν ρίσκο και γι αυτό τον <φοβούνται> οι Εκτελωνιστές. Πολύ περισσότερη σοβαρότητα και κινδύνους να μπλέξεις στα δίκτυα της δικαιοσύνης, έχει ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, που έχει σαν καθήκον μια μεγαλύτερη και ευρύτερη έννοια ελέγχου.
Ο Γρηγόρης γρήγορα – γρήγορα έκανε παρόμοιες σκέψεις και προσπαθούσε από την πείρα του να προβλέψει την επόμενη κίνηση των ελεγκτών. Θα ανάτρεχαν σε προηγούμενες διασαφήσεις του πελάτη; αν ναι! υπήρχαν μεμπτά σημεία σε αυτές; Δεν μπορούσε  να δώσει απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις. Η ταχύτητα ήταν πάντα εχθρός της τάξης και ο Γρηγόρης μια ζωή έτρεχε. Έτρεχε ακόμη και για να φθάσει στο Μπαρ, να πάρει ένα σάντουιτς.
Ο έλεγχος έχει μια περίεργη επίδραση στον άνθρωπο. Ακόμα και να μην έχει ενοχές, να μην έχει κάνει κάτι παράνομο ή να μην έχει παραλείψει κάτι ή να μην έχει κάνει κάτι σε γκρίζα περιοχή του νόμου, ακόμα και τότε αναζητά πιθανές ενοχές του.

Η ταχύτητα ήταν πάντα εχθρός της τάξης και ο Γρηγόρης μια ζωή έτρεχε. Έτρεχε ακόμη και για να φθάσει στο Μπαρ, να πάρει ένα σάντουιτς.

Μετά έβαλε ακόμα ένα πιο φρέσκο ερωτηματικό. Μήπως ο ίδιος σήμερα ή τις πρόσφατες προηγούμενες μέρες έκανε κάτι που βρίσκεται σε γκρίζες περιοχές; Μήπως είχε δίκιο ο συνάδελφος του από το Γραφείο με τις περίεργες ερωτήσεις που του έκανε; Χαμογέλασε μόνος του σε αυτή τη σκέψη. Μα καλά με θεωρεί κανένα νεόφερτο σε αυτή τη δουλειά; Πάλι όμως έμπαιναν αμφιβολίες από μόνες μέσα του. Και αν αυτός ο έλεγχος του ΣΔΟΕ είχε κάποια βάση; Αν αυτός δεν ήξερε τίποτα και δεν μπορούσε να ξέρει από τη θέση που βρισκόταν; Σαν εκτελωνιστής μαχόμενος έτρεχε πρωί μεσημέρι στα Ντοκ του λιμανιού και στις αποθήκες των εμπορευμάτων, έτρεχε εκεί που βρισκόντουσαν τα εμπορεύματα για τελωνισμό, τι πληροφορίες είχε για τις συνεννοήσεις πώλησης  μεταξύ του Διυλιστηρίου και των πελατών; Πάλι οι αμφιβολίες τον κυρίευαν σε αυτές τις σκέψεις.
Οι Ελεγκτές του ΣΔΟΕ είχαν πλησιάσει το Τμήμα Καταχώρησης του Τελωνείου και κουβέντιαζαν με τον αρμόδια υπάλληλο, που ήταν ακουμπησμένος πάνω από μια στοίβα διασαφήσεις. Φαίνεται ότι ανάτρεχαν σε άλλες ημερομηνίες διασαφήσεων του ίδιου παραλήπτη. Από την απόσταση που ήταν ο Γρηγόρης, δεν μπορούσε να ακούσει ολόκληρες φράσεις. Από  προηγούμενα, διακριτικά τον είχαν <παρακαλέσει> να καθίσει σε απόσταση, να περιμένει μόλις τον φώναζαν αν τον χρειαζόντουσαν. Έπιανε στον αέρα μόνο λέξεις,  Χημείο …… πλοίο  …. Πλοιοκτήτρια Εταιρεία ………… συχνότητα ……….
Καμμιά φορά τα βλέμματα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στρεφόντουσαν προς το μέρος του Γρηγόρη, συναντούσαν τα μάτια του, σαν να ζητούσαν απαντήσεις. Μια, δύο φορές μετακινήθηκε με την πρόθεση να τους πλησιάσει. Εκείνοι τον έκαναν την χειρονομία του <στοπ>. Και οι δύο μαζί ή ο ένας σήκωναν το δεξί τους χέρι, με τα δάκτυλα της παλάμης τους να κοιτάζουν τον ουρανό και το μέσα της παλάμης προς τον Γρηγόρη. <Περίμενε>, ήταν σαν να του έλεγαν, δεν σε χρειαζόμαστε ακόμα. Αυτή η αναμονή ήταν ακόμα πιο χειρότερη.
Στα κισσέ του Τελωνείου, στο κισσέ της Μηχανοργάνωσης  να εκδοθεί η άδεια παράδοσης τελωνισθέντων εμπορευμάτων, στο κισσέ του Συναλλάγματος για την υπογραφή αποδοχής της  τήρησης της συναλλαγματικής διαδικασίας, ακόμα και όταν ήταν βιαστικό το εμπόρευμα, ακόμα και όταν <ούρλιαζε> ο πελάτης. είχε το <πάνω χέρι> ο εκτελωνιστής. Έπαιζε στο δικό του γήπεδο. Ήταν ο επαγγελματάι ςπου ολοκλήρωνε την εντολή του πελάτη εισαγωγέα- εξαγωγέα. Η έρευνα για λαθρεμπορία αλλάζει τα δεδομένα. Τώρα τα νήματα κινιόνται από τους Ελεγκτές του ΣΔΟΕ και δεν μπορεί να αρνηθεί ή να κάνει το βιαστικό. Δεν ξεχνά ακόμα και τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένας τέτοιος έλεγχος. Βλέπεις γίνεται κατόπιν καταγγελίας. Αν ψάχνουν για  να εντοπίσουν ενόχους, τότε είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν.
Έχει ακούσει πολλές ιστορίες για επιβολή κυρώσεων σε εκτελωνιστές. Δεν είχαν καμμία ευθύνη για την ποινική πράξη. Η θέση όμως που κατέχουν στην  διαδικασία είναι όσον αφορά στην ενοχή της υπόθεσης όμως όμως πειθαρχικα΄διώχτηκαν με αααστολή του πτυχίου τους έγινε αναστολή του πτυχίου τους. Μια φορά σε ένα τελωνισμό, βρέθηκαν αρώματα <εσάνς>, αντί για χημικά που είχαν περιγραφή και στο τιμολόγιο και στη διασάφηση. Η Επιτροπή του Πειθαρχικού Νόμου περί εκτελωνιστών, τον θεώρησε όχι βέβαια ένοχο, αλλά συμμετέχοντα σε μια τέτοια πράξη και του επέβαλλε ένα μήνα αναστολή του πτυχίου του. Στο επιχείρημα < μα εγώ σας έδειξα τα χημικά> στην ουσία  ανακάλυψα τη λαθρεμπορία, η Επιτροπή απλά δέχτηκε με <ένα χαμόγελο χωρίς αποτέλεσμα>, το επιχείρημα. Σε άλλη περίπτωση ελαστικής διακίνησης εγγράφων τελωνειακών και μη, η πειθαρχική επιτροπή θεώρησε ενόχους τους εκτελωνιστές αντί τους τελώνες που ήταν επιφορτισμένοι με την τάξη και κατ’ επέκταση με την περισυλλογή των εγγράφων της υπηρεσίας..
Ο Γρηγόρης παρατηρούσε την ομάδα ΣΔΟΕ που συνέχιζε τον έλεγχο στο Τμήμα Ταμείου. Είχαν περάσει σχεδόν όλα τα Τμήμα της διαδικασίας. Δεν παρατήρησε καμία αλλαγή στον τρόπο συμπεριφοράς της Επιτροπής. Το συμπέρασμα που έβγαινε, ήταν μόνο δικό του βέβαια για την υπόθεση της καταγγελίας για λαθρεμπόριο καυσίμων δεν είχε βάση. Ο εκπρόσωπος του Τελωνείου της ΣΔΟΕ είχε στα χέρια του τις διασαφήσεις και μελετούσε τα στοιχεία, δίπλα του, επάνω στον πάγκο του Τελωνειακού Ταμία, ενώ  είχε ανοιξει ένα δισέλιδο έγγραφο. Προφανώς ήταν η εντολή για έλεγχο του Υπουργείου. Ποιος ξέρει τι άλλα στοιχεία να περιείχε αυτό το έγγραφο; Ποιος ξέρει μέχρι ποιου σημείου θα  υπήρχε η διείσδυση; Ο Γρήγορης θα έδινε πολλά για να μάθει το περιεχόμενο του. Πάλι αυτό το αίσθημα  που του <λύνονται  τα πόδια> κυριάρχησε μέσα του. Ερχόταν και έφευγε χωρίς να ειδοποιήσει. Αυτό το συνειδητά ορθό δεν ήξερες πότε θα σε αμφισβητήσει σαν άνθρωπο,  Έψαχνε, έψαχνε ο Γρηγόρης να βρει βάσεις να τροφοδοτήσει αυτό το συνειδητά ορθό της ψυχής του. Να το πείσει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες περιοχές. Όλα βρισκόντουσαν σε πλήρη τάξη.
Εκείνη τη στιγμή του ήλθε μια ιδέα, ήταν ιδέα που μπορούσε να εφαρμοσθεί, να είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αν στην ομάδα συμμετείχε και ένας εκπρόσωπος των Εκτελωνιστών; ίσως αυτή η παρουσία να είχε όχι μόνο καλύτερα αποτελέσματα για τον έλεγχο, να ήταν και περισσότερο ανθρώπινος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν επαγγελματικά μεγαλώσει σε ένα χώρο να βλέπουν τον άνθρωπο από τη μεριά της εξουσίας, να βλέπουν ανθρώπους που μπορούν να τους υποτάσσουν, οι επαγγελματίες και γενικότερα η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει μεγαλώσει να βλέπει τον άνθρωπο σαν μέλος της κοινωνίας, να ζητούν την εφαρμογή του ιδεώδους της ισότητας ενώπιον του νόμου.
Η Επιτροπή του ΣΔΟΕ θα είχε λοιπόν να ελέγχει όχι μόνο τον εκτελωνιστή και κατ’ επέκταση τον συναλλασσόμενο εισαγωγέα, αλλά και τον Δημόσιο Υπάλληλο, στη ροή της διαδικασίας.  Νοσταλγός είναι ο Γρηγόρης της δικαιοσύνης, όπως αυτός την καταλαβαίνει.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν επαγγελματικά μεγαλώσει σε ένα χώρο να βλέπουν τον άνθρωπο από τη μεριά της εξουσίας, να βλέπουν ανθρώπους που μπορούν να τους υποτάσσουν, οι επαγγελματίες και γενικότερα η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει μεγαλώσει να βλέπει τον άνθρωπο σαν μέλος της κοινωνίας, να ζητούν την εφαρμογή του ιδεώδους της ισότητας ενώπιον του νόμου.

Η ομάδα  του ΣΔΟΕ έκαναν νόημα ότι θα κλεισθούν στο γραφείο της Διεύθυνσης να γράψουν την έκθεσή τους. Ο Γρηγόρης ήταν όλο ερωτηματικά, τα χέρια του ήταν σε μια θέση επίκλησης, το κορμί του σε μια στάση προσευχής, τα μάτια του ανοικτά, πελώρια με το ερώτημα: Βρήκατε τίποτα μεμπτό; Ο ένας από το ΣΔΟΕ τον πλησίασε, του είπε ότι δεν τον χρειάζονται άλλο, θα μάθει για τα αποτελέσματα του ελέγχου από την κοινοποίηση που θα πάρει σύντομα στα χέρια του.

***


«Κύριε Παύλου ο Πέτρος Πέτρινος είμαι, σε χαιρετώ».
«Έλα, έλα κύριε Πέτρο, σε ακούω», απαντά ο Χημικός του αρμόδιου Παραρτήματος του Γενικού Χημείου του Κράτους για τα καύσιμα.
«Έχουμε σε εξέλιξη ένα έλεγχο του ΣΔΟΕ στα καύσιμα για το πλοίο <TRIAINA>. Ο Γρηγόρης με έχει ενημερώσει. Η Επιτροπή Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πήρε δείγμα για επανέλεγχο. Αυτά μου είπε ο Γρηγόρης. Οι Ελεγκτές του ΣΔΟΕ στραβομουτσούνιασαν, κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, λες και ανακάλυψαν θησαυρό και ψάχνουν να βρουν τους πειρατές. Έδειξαν δηλαδή μια δυσφορία για μια διαφορετική απόχρωση που έχει το καύσιμο. Δεν ξέρω αν υποψιάζονται τίποτε. Ζητώ τη δική σας συμβουλή. Μήπως έχουμε καμία επιπλοκή;»
«Μην ανησυχείς κύριε Πέτρο. Το καύσιμο ενίοτε αποκτά μια διαφορετική απόχρωση, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
«Να!!!  Ναι. Δεν θέλω να μας πάρουν φαλάγγι οι τηλεοράσεις», συνεχίζει ανήσυχος ο Πέτρος.
«Μην ανησυχείς καθόλου. Ήμαστε σε πλήρη τάξη», τον καθησυχάζει ο Χημικός του αρμόδιου Παραρτήματος που εξέδωσε το δελτίο χημικής ανάλυσης του εφοδίου.
«Δεν ξέρω, Δίωξη είναι αυτή, κάνει ότι θέλει…… εκτός από τα πιθανά χωρίς να το θέλει λάθη της ……….»
Ο Πέτρος, σαν υπεύθυνος του Εκτελωνιστικού Γραφείου δεν έπαψε από τη στιγμή που ξεκίνησε ο έλεγχος της ΣΔΟΕ να κάνει τα τηλεφωνήματα του για κοινοποίηση της είδησης. Ήθελε να βάλει μέσα στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε όλους τους εμπλεκόμενους. Διάβαζε τακτικά τους τίτλους και τους υπότιτλους περιοδικών και εφημερίδων για την <διαχείριση κρίσης> και είχε ποτιστεί με τα διδάγματα τους.
«Στο τηλέφωνο είναι ο κύριος Γεωργακόπουλος, ο Διευθυντής του Διυλιστηρίου», λεει η Κατερίνα δίπλα του και το πρόσωπο της παίρνει μια σοβαρή έκφραση. Ξέρει ότι μιλάει με ένα από τα δέκα πιο σπουδαία επιχειρηματικά στελέχη της ελληνικής οικονομίας. Νιώθει ένα τρέμουλο στο σώμα της. Έχει επηρεαστεί και αυτή με το συμβάν της Δίωξης μετά από καταγγελία στα καύσιμα. Έχει χάσει άξαφνα την ψυχραιμία της «Αυτή θα είναι η δέκατη φορά», ψιθύρισε στον Πέτρο «Ανησυχεί ο κύριος Γεωργακόπουλος για τα καμώματα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης».
«Κύριε Πέτρινε έχουμε κάτι νεώτερο από την Δίωξη;»
«Κύριε Γεωργακόπουλε όλα είναι κάτω από έλεγχο. Αυτή τη στιγμή» προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του ο Πέτρος «η Επιτροπή Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος γράφει την πρόχειρη έκθεσή της. Δίπλα στην Επιτροπή υπάρχει συνεργάτης του Εκτελωνιστικού μας Γραφείου. Περιμένω από στιγμή σε στιγμή να ……………… με συγχωρείτε κύριε Γεωργακόπουλε ……….. ένα κατεπείγον τηλεφώνημα με περιμένει στην άλλη γραμμή, με συγχωρείτε ………»
Ο Πέτρος σκεπάζει με μια κίνηση απόγνωσης το ακουστικό του τηλεφώνου για να ακούσει την Κατερίνα που θέλει να του μεταδώσει μια σοβαρή είδηση. Γνωρίζει την ανησυχία του Γεωργακόπουλου, Διευθυντού των Διυλιστηρίων, από πρώτο χέρι. Κάθε επιχειρηματίας που σέβεται τον εαυτό του, θέλει να τα <έχει καλά> με τη δημόσια διοίκηση. <Μακρινή > παράδοση μας πληροφορεί ότι οι επιχειρήσεις σε κάθε κρατικό μόρφωμα, ανθούν μόνο αν ο επιχειρηματίας προσαρμόζεται στις <συμβουλές> των οργάνων του κράτους.
Η Κατερίνα του αναφέρει ότι ο Γιάννης ολοκλήρωσε το εφόδιο των καυσίμων, για τα τρία επιβατικά πλοία. Βρήκαν τρόπο με τη λειτουργία του καταμετρητή, ο Ελεγκτής προσαρμόστηκε τελικά ….. όσον αφορά τον Γρηγόρη και την Δίωξη, μόλις της τηλεφώνησε, μου είπε ότι περιμένει απομονωμένος να τελειώσει η σύσκεψη της ομάδας ΣΔΟΕ με τον Διευθυντή του Τελωνείου Καυσίμων. Μόλις θα έχει νεώτερα θα μας τηλεφωνήσει. Το δικό μου σχόλιο κύριε Πέτρο είναι ότι σήμερα ήταν μια άσχημη μέρα.
«Και συνεχίζει να είναι», απάντησε ο Πέτρος Πέτρινος.
Ο Πέτρος γυρνά πάλι στο ακουστικό του.
“Κύριες Γεωργόπουλε, σας προανέφερα ότι όλα είναι κάτω από έλεγχο, ακόμα δεν έχω μια θετική απάντηση από τον συνεργάτη μου. Η Επιτροπή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των εργασιών της. Αυτή τη στιγμή είναι σε σύσκεψη”
“Θα αργήσουν αν τελειώσουν;’ λέει ο κος Γεωργόπουλος.
“Δεν πιστεύω. Ίσως μισή ώρα ακόμα!!! Μήπως μάθατε για τον όνομα που έκανε την καταγγελία;”
“Μίλησα με τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών, υπεύθυνος για τελωνειακά θέματα. Είναι <ζεστή> ακόμα η υπόθεση και δεν μπορεί να μου δώσει ονόματα. Είπαν\να τηλεφωνηθούμε αργά το απόγευμα”.
“Η δική μου επικοινωνία ήταν με έναν, δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Και εγώ δεν μπόρεσα να έχω ονόματα, όμως έμαθα ότι η καταγγελία ήταν από μια μερίδα των συνδικαλιστών των Πρατηρίων Βενζίνης”
“Μπορεί να είναι αλήθεια, Μπορεί!! Τελευταία οι Πρατηριούχοι Βενζίνας έχουν προβλήματα με το Υπουργείο Οικονομικών. Ένα από τα δύσκολα που τους έχουν βάλει είναι η καθιέρωση ταμειακής μηχανής στην λιανική πώληση βενζίνης. Ίσως να υπάρχει σκοπιμότητα να στρέψουν την προσοχή του Υπουργείου προς τη ναυτιλία”.
“Μου υποσχέθηκε ο φίλος Βουλευτής ότι θα μου τηλεφωνήσει μόλις μάθει την πηγή της καταγγελίας ……..”
“Κύριε Πέτρινε, μόλις έχεις κάτι νεώτερο, κάνε τηλέφωνο, είπα στην ιδιαιτέρα μου να με συνδέσει όπου και αν είμαι ……..”
“Να είστε σίγουρος” και περίμενε να κλείσει τη γραμμή από την άλλη μεριά του σύρματος.
“Κατερίνα φτιάξε έναν καφέ να πιω”.
“Ναι κύριε Πέτρο, ναι!!! Μήπως ο δεύτερος θα σας βλάψει;”
“Ας με βλάψει, το σημερινό είναι εξαίρεση. Ας παραβούμε τον κανόνα της συντήρησης. Δεν με φοβίζουν οι έλεγχοι, μου ανεβάζουν όμως την αδρεναλίνη μου στα ύψη. Θέλω τώρα μια χειρονακτική απασχόληση. Να βρισκόμουν στον Αυλώνα στο εξοχικό μου. Να είχα από το ένα χέρι το κλαδευτήρι και από το άλλο το σκεπάρνι. Να κλάδευα μια ελιά, δύο ελιές, να έφτιαχνα ένα όμορφο στρογγυλό σχήμα τα κλαδιά τους, να έβγαζα τα νέα βλαστάρια που σαν παράσιτα φυτρώνουν στον κορμό στο έδαφος. Το σκεπάρνι να χτύπαγε το σκληρό χώμα της ακαλλιέργητης γης, να μαλακώσει, να χτύπαγα τον σκληρό έλεγχο να μαλακώσει τη συμπεριφορά του”
“Ελάτε τώρα, σας έπιασε η φιλοσοφική διάθεση …….”
“Όταν αντιμετωπίζει ο άνθρωπος δύσκολες καταστάσεις ή το φιλοσοφεί ή ……..αυτοκτονεί παριστάνοντας τον ήρωα”.
“Η υπομονή έχει έναν αόρατο κυματοθραύστη. Όλα σπάνε, διαλύονται, χάνουν τη σημασία τους στην πρώτη επαφή μαζί του.           Να είδατε με κάνετε και εμένα να <φιλοσοφώ>”.

Όταν αντιμετωπίζει ο άνθρωπος δύσκολες καταστάσεις ή το φιλοσοφεί ή ……..αυτοκτονεί παριστάνοντας τον ήρωα.
Το τηλεφώνημα ξανακτύπησε. Αυτή τη φορά ακόμα πιο δυνατά. Έτσι τουλάχιστον φάνηκε και στους δύο, στην Κατερίνα και στον Πέτρο. Ενστικτωδώς ο Πέτρος σήκωσε το χέρι του να το σηκώσει, ύστερα το μετάνιωσε, η Κατερίνα πήρε το υπηρεσιακό ύφος, μάζεψε λίγο τα χείλια της, για αυτοσυγκέντρωση και πλησίασε αργά, αργά τη συσκευή. Ο Πέτρος παρατηρούσε τις αργές κινήσεις της με εκνευρισμό, δεν μπορούσε να δει μέσα στην ψυχή της Κατερίνας τι συνέβαινε.  Αυτός ήθελε <άμεση δράση>, η Κατερίνα, είχε βάλει σε πρώτη επιλογή στο μυαλό της <είμαι υπάλληλος> και άφησε το σώμα της, τα χέρια της, τα πόδια της, τα μάτια της, την ακοή της, να πάρουν τη στάση που έχουν συνηθίσει χρόνια τώρα. Ήταν κάτι σαν ρομποτική κίνηση.
“Εμπρός Εμπρός”, δεν άκουγε καλά και επέμενε στο μικρόφωνο της συσκευής,.. “Λέγε Γρηγόρη. Περιμένει ένα ολόκληρος κόσμος το τηλεφώνημα σου. Η Κατερίνα άκουσε για λίγα λεπτά το Γρηγόρη και γύρισε προς τον Πέτρο “Κύριε Πέτρο, ακόμα τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Βέβαια η ΣΔΟΕ δεν βρήκες μέχρι στιγμής τίποτε, τουλάχιστον, από τις ερωτήσεις που έγιναν στο Γρηγόρη, δεν υπήρχε κάποιο άσχημο υπονοούμενο, αυτή τη στιγμή συσκέπτονται στο γραφείο του Γενικού Διευθυντού του Τελωνείου. Του υπαγόρευσαν να φύγει, δεν τον χρειάζονται άλλο”
“Πάλι σε αναμονή, δύσκολος ο χρόνος που περνάει σε περίοδο έλεγχου”, συνέχισε να τα <φιλοσοφεί> ο Πέτρος ”Καλά κλείσε τον, θα μάθω με δικό μου τηλεφώνημα”
Η ώρα πέρασε σαν νερό, ο έλεγχος είτε μακραίνει σε χρόνο, είτε μικραίνει σαν έκτακτο γεγονός που είναι. Πλησίαζε τρεις το μεσημέρι. Μια ώρα περισυλλογής για την καθημερινή δουλειά.
“τον κύριο Γεωργακόπουλο, ο κύρος Πέτρινος είμαι”
“Μάλιστα, μάλιστα σας τον δίνω αμέσως”, απαντάει η ιδιαιτέρα του Γενικού Διευθυντού των Διυλιστηρίων.
“Λοιπόν, λοιπόν ακούστηκε ο κος Γεωργακόπουλος στην άλλη άκρη της γραμμής.
“Η ΣΔΟΕ έφυγε από το Τελωνείο. Τελείωσε τη δουλειά της. Δεν είχαμε μια απάντηση από τα χείλη της ίδιας. Επέμεναν στη μυστικότητα. Όμως σε τηλεφωνική επαφή με τον διευθυντή του Τελωνείου με διαβεβαίωσε ότι όλα ήτα σε πλήρη τάξη”.
“Δεν μάθαμε τελικά το αποτέλεσμα. Θα περιμένουμε φαίνεται ……..”
«Κύριε Γεωργακόπουλε, σας προανέφερα ότι όλα είναι κάτω από έλεγχο και συνεχίζω, η Επιτροπή Οικονομικού Εγκλήματος αναχώρησε», σαν να άκουσε έναν αναστεναγμό ανακούφισης από το ακουστικό. Θα προήλθε πιθανώς από τον κύριο Γεωργακόπουλο. Μπορεί όμως, να μη άκουσε και καλά, είχε τους δικούς του πιο μεγάλους αναστεναγμούς να κρύψει.


Δεκέμβριος 2006

Λέξεις 4.946

  
Δείτε πίνακα διηγημάτων στην Ανάρτηση της 12/4/2014 

Σημ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι εντελώς συμπτωματική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου