Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ; Μια άγνωστη καθημερινότητα Σκηνές ξεχασμένες από τη ζωή στην Ελλάδα 5 Μαΐου 2014



Πίνακας Νο 5 Δοκίμια  για Πολιτική, Πολιτική Οικονομία, Δημόσιο χρέος , Προϋπολογισμός, πλεονάσματα, ελλείμματα (ανάρτηση 5 Μαΐου 2014)
Αναρτήσεις
Δημοσθένους: Περί Συντάξεως (Προϋπολογισμού Πόλης –Κράτους)  Κακοδιαχείριση των Δημοσίων Χρημάτων  Μέρος πρώτο παρ. 1-15
4  Μαΐου 2014
Δημοσθένους: Περί Συντάξεως (Προϋπολογισμού Πόλης –Κράτους)  Κακοδιαχείριση των Δημοσίων Χρημάτων  Μέρος δεύτερο παρ. 16-36
4  Μαΐου 2014
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ; Μια άγνωστη καθημερινότητα. Σκηνές ξεχασμένες από τη ζωή στην Ελλάδα. Γράφει ο Γιώργος Γραικός

5 Μαΐου 2014




ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ; Μια άγνωστη καθημερινότητα. Σκηνές ξεχασμένες από τη ζωή στην Ελλάδα  5 Μαΐου 2014

Γράφει ο Γιώργος Γραικός



ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;

μια αγνωστη καθημερινοτητα


1. Ως γνωστόν, κρατική οντότητα που δεν παράγει πλούτο (προϊόντα, υπηρεσίες) δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του, οπότε κατά τεκμήριο φυσιολογικά οδηγείται στη χρεοκοπία.

Πως πέρασε η πρώτη Δευτέρα;
2. Ημέρα Δευτέρα, αρχή της εβδομάδας, όπου εμφανίζονται όλα τα σπουδαία γεγονότα …… της χαρούμενης Κυριακής. Κάπως έτσι άρχισε η καθημερινότητα της χρεοκοπίας.
3. Στα ΑΤΜς έχουν σχηματισθεί ουρές. Τα υποκαταστήματα των Τραπεζών είναι κλειστά. Μια ανακοίνωση ξερή πληροφορεί το συμβάν: «κλειστόν». Το «ανθρωπάκι» με τη χαρούμενη φατσούλα συνεχίζει να βρίσκεται στην οθόνη. Μια σιγανή φωνή διαπερνά εναγώνια από την αρχή προς το τέλος και από το τέλος προς την αρχή την ανθρώπινη ουρά: «Έχει λεφτά ακόμα;». Ακούγονται απαντητικές φωνούλες ξεψυχισμένες, συνωμοτικές «έχει, έχει …….». Το «ανθρωπάκι», με ανοιχτά τα χέρια, σε θεϊκή επίκληση, ξαναβγαίνει στον τρίτο στην ουρά και ανακοινώνει: «Μας συγχωρείτε λάθος, ξαναπροσπαθήστε!!!». Ήταν η στερεότυπη φράση ότι τα λεφτά τέρμα. Η ουρά διαλύεται ήσυχα, ήσυχα …… τα χρήματα τελείωσαν, με αυτά τελείωσε και το ευρώ.
4. Το ευρώ κυκλοφορεί πλέον μόνο στη μαύρη αγορά. Έχει γίνει πολύτιμο συνάλλαγμα. Η δραχμή θα αρχίσει να κάνει τις πρώτες εμφανίσεις της σύντομα. Είναι απαράλλακτη όπως η γνωστή του 2001. Πότε πρόλαβαν να τυπώσουν; Η επίσημη ισοτιμία είναι 1= 340,75 δρχ., η πραγματική 1=915 δρχ. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε εκτιμήσει πως η ισοτιμία θα διαμορφωνόταν σε 1 ευρώ = 600 δραχμές. Οι τραπεζίτες  «προκρίνουν» με τις εκτιμήσεις τους την ίδια διαδικασία «επιστροφής» με αυτήν που ακολουθήσαμε όταν η χώρα «κλείδωσε» την ισοτιμία της με το ευρώ. Μερικοί, οι παλαιότεροι, θυμούνται το παλιό κόψιμο των τριών μηδενικών του 1954 ….. ένδοξη νομισματική κίνηση. Σε τέτοια επίσημη ισοτιμία οι πολίτες δεν βρίσκουν για εξαγορά ευρώ, εκτός του ότι οι Τράπεζες ζητούν δικαιολογητικά χρήσης. Είναι συνάλλαγμα πλέον το ευρώ, έχει δρακόντειους περιορισμούς.
Το νομισματοκοπείο του Χολαργού, χωρίς να το πάρουμε είδηση, δουλεύει ασταμάτητα. Πρέπει να προλάβει να ικανοποιήσει τις ανάγκες κυκλοφορίας σε χαρτονόμισμα της αγοράς. Οι εφημερίδες γράφουν: Οι υπεύθυνοι παραγωγής των χαρτονομισμάτων και των νομισμάτων του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών, το αποκαλούμενο νομισματοκοπείο, που βρίσκεται στο Χολαργό, εξηγούν: «Ακόμη και αν αποφασιζόταν η μετατροπή σε δραχμή, θα χρειάζονταν έξι μήνες προεργασίας ώστε να γίνει πραγματικότητα η εκτύπωση. Δικλίδες ασφαλείας, μετατροπές στις μηχανές, έλεγχοι και παραγωγή θα έπρεπε να συντονιστούν. Και αυτό δεν είναι μια εύκολη δουλειά». Ακόμη και ένα απλό χαρτονόμισμα, από τα αμέτρητα που έχουν τυπωθεί στον «Θόλο», το ισόγειο του κτιρίου, χρειάζεται περίπου έναν μήνα δουλειά για να παραχθεί. «Από τη στιγμή που φτάνει το χαρτί ώσπου να ετοιμαστεί προκειμένου να βγει στην αγορά, το χαρτονόμισμα περνάει από διαρκείς ελέγχους, βάφεται με ειδικά μελάνια, ελέγχεται για την αξιόπιστη παραγωγή του, στεγνώνει και, έπειτα από 25 ημέρες κατά μέσον όρο, είναι έτοιμο. Έχουμε και προσφορές εκτύπωσης της δραχμής. Η βρετανική De La Rue, η μεγαλύτερη εταιρεία κοπής νομισμάτων παγκοσμίως, με παραγωγή σε 150 νομίσματα,  έχει καταρτίσει σχέδια να εκτυπώσει δραχμές στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ και την πλησιάσει, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Η διαπραγμάτευση στην συναλλαγματική αγορά της δραχμής έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή. Στο πρώτο δευτερόλεπτο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η ισοτιμία θα επιστρέψει στις 340,75 δραχμές. Το τι θα γίνει τα επόμενα λεπτά, ώρες ή μέρες είναι κάτι που θα καθορίσει η κυβέρνηση της χώρας. Βεβαίως θα έχουμε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Οι αγορές  θα αρχίσουν να παίζουν  ένα τρελό παιχνίδι στην αγοραπωλησία  του συναλλάγματος που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.
Τα σημερινά δάνεια σε ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι είναι καταστροφικό για έναν δανειολήπτη να αμείβεται σε υποτιμημένες δραχμές και να αποπληρώνει το δάνειο σε ευρώ. Το νόμισμα μιας πτωχευμένης οικονομίας θα υποστεί τόσο μεγάλη πίεση για υποτίμηση που θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης την πληρωμή σε ευρώ. Μας ανάφεραν τη ζημιά που υπέστησαν όσοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο και πλήρωναν με ευρώ, που υποτίθεται ότι δεν είχε πρόβλημα ως νόμισμα.
Είναι πιθανόν να είχε απευθυνθεί, με διακριτικό αλλά επείγοντα τρόπο προς ενός μηνός η Τράπεζα της Ελλάδος , σε ένα από τα μεγάλα διεθνή νομισματοκοπεία, όπως στο De La Rue της Βρετανίας, που τυπώνει τα πάντα, από βρετανικές στερλίνες μέχρι ιρακινά δηνάρια, προκειμένου να τυπώσει τις πρώτες ποσότητες δραχμής.
5. Όλες οι Τράπεζες, είναι κλειστές από το πρωί. όπως αναφέραμε και αλλού. Μια νέα ανακοίνωση προς το μεσημέρι, καθησυχάζει τους καταθέτες. «Θα παραμείνομε κλειστά, μέχρι να δοθεί κυβερνητική εντολή για προσαρμογή στην νέα οικονομική πραγματικότητα. Κανένας δεν θα ζημιωθεί στις καταθέσεις του και στις συναλλαγές του γενικότερα».
Οι τράπεζες του εξωτερικού που έχουν συναλλαγές με την Ελλάδα βάζουν σε ενέργεια τα συστήματα πληροφορικής που έχουν προετοιμάσει για τις νομισματικές αλλαγές. Τα τμήματα συναλλάγματος έχουν ετοιμαστεί, εξετάζουν προσεκτικά τον τρόπο και τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Διαφαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα  οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης που χρειάζονται ρευστό για τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η συναλλαγματική ισοτιμία που θα εφαρμοστεί ενέχει κινδύνους μαύρης αγοράς.

5a. Oι ελληνικές καταθέσεις δεν θα υποστούν απώλειες. Τουλάχιστον οι μικροί καταθέτες με περιορισμένα χρήματα ύψους 100.000. Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για επαγγελματίες επενδυτές που έχουν επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες. Μπορεί να υποστούν απώλειες, όπως και οι μέτοχοι των Τραπεζών. Υποβόσκει η εφαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
5β. Η αδυναμία να πληρωθούν στο ακέραιο τα κρατικά ομόλογα θα επηρεάσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία που επίσης κατέχουν ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων. Τα κεφάλαια που διαθέτουν εκφρασμένα σε ελληνικά ομόλογα περνούν σε χαμηλότερη ονομαστική αξία, αντίστοιχη των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών της χώρας. Οι συντάξεις αποκτούν μια καινούργια αγωνία για την  κυβέρνηση. Θα γίνουν εξ αρχής μελέτες για νέες βάσεις των συντάξεων σύμφωνα με τη δυνατότητα των αποτιμημένων κεφαλαίων που υπάρχουν.
6. Τα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην γνωστή λεωφόρο Αθηνών είναι γεμάτα από κόσμο. Όχι κόσμο άσχετο με το εμπόριο του χρήματος. Ακόμα και το βοηθητικό προσωπικό δεν έφυγε για εξωτερικές μικροδουλειές σήμερα. Κομφούζιο η πρόσφατη χρεοκοπία. Στα πηγαδάκια των διαδρόμων μερικοί διασκεδάζουν, άλλοι θλίβονται δικαιολογημένα ……. οι πελάτες που έχουν ένα μάτσο χαρτιά (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και λοιπά παράγωγα τραπεζικών προϊόντων), θα τα χρειαστούν μόνο …… για την τουαλέτα. Οι μετοχές υπόκεινται σε σοκ πωλήσεων. Η ζήτηση πέφτει στο μηδέν και κατά συνέπεια τα κέρδη εξανεμίζονται και πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να βάλουν λουκέτο. Χαμογελούν μόνο οι πελάτες και οι χρηματιστές τους, είναι αυτοί που παίζουν με ξένες μετοχές και παράγωγα τραπεζικών προϊόντων στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής. Έχουν δείξει προνοητικότητα με δόσεις  υπεροψίας και εξυπνάδας.
7. Στα καταστήματα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ στα κανάλια Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, στα καταστήματα των Τραπεζών  και των πρατηρίων Βενζίνης, έχουν εγκατασταθεί αστυνομικοί ή στρατιώτες για την τήρηση της τάξης. Τα πρατήρια Βενζίνης δίνουν μόνο πέντε λίτρα, για περισσότερα πρέπει να υπάρχουν επίσημα δικαιολογητικά έγγραφα ταξιδίου. Η μαύρη αγορά αρχίζει και δείχνει το σκληρό πρόσωπό της.
8. Εσπευσμένα υπόγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάταγμα για αναστολή των άρθρων του Συντάγματος που άπτονται της οικονομικής ζωής της χώρας. Το Υπουργικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό συνεδριάζει επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Σειρές αμέτρητες από προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις ψηφίζονται και υπογράφονται προκειμένου να οδηγήσουν σε ομαλή μετάβαση των συναλλαγών από το ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελληνική δραχμή.
9. Τα τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στις εισόδους των πόλεων. Στην Αθήνα στάθηκαν ακίνητα στην είσοδο της Εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας στο ύψος της Ν. Κηφισιάς, στην Αττική οδό στο ύψος της αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και στον κόμβο 8, στην ένωση Εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας και Αττικής οδού. Τανκς για προληπτικούς λόγους τοποθετήθηκαν στην παραλιακή οδό στο ύψος της Βούλας, στον ΟΑΚΑ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας, στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, στο φράγμα, στο λιμάνι του Πειραιά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Να μην ξεχάσουμε το τανκς δίπλα από το Νομισματοκοπείο της Χολαργού.
Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας βρίσκεται από τα μεσάνυχτα στο ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης) σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας. Οι αναφορές για την συμπεριφορά των πολιτών σε όλη την επικράτεια έχουν αποφασισθεί να γίνονται κάθε ώρα. Στρατιώτες αναπτύσσονται στα σύνορα, όπου ανακαλύπτονται πιθανές διέξοδοι εκτός των συνοριακών φυλακίων,  για να εμποδίσουν κόσμο που επιχειρεί να βγάλει βαλίτσες με ευρώ στο εξωτερικό.
10. Οι τηλεοράσεις βγάζουν συνέχεια διαφημιστικά σποτ με μουσική υπόκρουση: «Η Ελλάδα τυπώνει το δικό της νόμισμα. Επανερχόμαστε στη δραχμή.» «Οι εκβιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα περάσουν». «Το ευρώ θεωρείτε συνάλλαγμα και η ανταλλαγή του γίνεται μόνο μέσω τραπεζών. Κάθε παρεκτροπή θα υπόκειται στις συνέπειες του νόμου». «Απαγορεύεται η κατοχή χρυσού και χρυσών νομισμάτων. Στους παραβάτες επιβάλλεται ανάλογη ποινή φυλάκισης».
 «Η Μέρκελ Καγκελάριος της Γερμανίας, με την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει στη ζώνη του Ευρώ, θα υποστεί καταιγισμό   κριτικής για την αήθη συμπεριφορά της σε έναν εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο  επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Όλι Ρεν, θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν την (απουσία) τους στην πολιτική  Μέρκελ».

11. Μια ομάδα από το ΚΕΠΥΟ (Κέντρο Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών) παρακολουθεί συνεχώς σε μια σειρά από οθόνες τις επικίνδυνες ιστοσελίδες στο ιντερνέτ. Παρακολουθούν χρηματικές μετακινήσεις και συναλλαγές e-banking εξωτερικού. Μεγάλος φόβος υπάρχει για ομαδική έξοδο τεράστιων ποσοτήτων ευρώ, πολύτιμο συνάλλαγμα για προμήθεια πρώτα τροφίμων, τις επόμενες τρέχουσες μέρες χρεοκοπίας της χώρας. Είναι γνωστό ότι εδώ παρουσιάζεται ένας πρωτόγονος οικονομικός πόλεμος που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Δεν θα λείψουν και οι φωνές διαμαρτυρίας που μπορεί να καταλήξουν σε ογκώδεις συγκεντρώσεις των χρεοκοπημένων Ελλήνων, με κίνδυνο τη διατάραξη της δημόσιας τάξης.  Έχει υπόψη του το Κέντρο  ότι το Ιντερνέτ έχει πολύ πιο μεγάλη δύναμη από τα παλαιότερα μέσα ενημέρωσης (τηλεοράσεις, τηλέφωνα, ραδιόφωνα, εφημερίδες). Οι φραγμοί σε τέτοια μηνύματα αποτελούν σύνηθες παγκόσμιο φαινόμενο μετά την αναστολή άρθρων του Συντάγματος οικονομικού περιεχομένου. Άραγε θα γίνει και στην Ελλάδα;
12. Τα ράφια των σουπερμάρκετ αρχίζουν να χάσκουν σαν ανοικτό στόμα καρχαρία. Τα κιβώτια από γάλατα, από ρύζια σε κιβώτια βέβαια, από φασόλια, από φακές, κυκλοφορούν στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ για να φορτωθούν στα ΙΧ των πελατών. Σωστός πόλεμος στην αγορά τροφίμων. Ένα κύμα πελατών πρωτόγνωρο, μια λαοθάλασσα που αγοράζει απρογραμμάτιστα.
13. Τα μαγαζιά της γειτονιάς άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Η πελάτισσα παραπονιέται: «Αν μας κόψουν το επικουρικό και τη σύνταξη που παίρνουμε με τον άντρα μου, δεν ξέρω πως θα τα βγάλω πέρα στα ψώνια …..». Ο μπακάλης προτείνει και τη λύση του συσσιτίου: «Μην στεναχωριέσαι κυρία Πολυξένη, το συσσίτιο της διπλανής εκκλησίας είναι κοντά, η πτώχεια δεν έχει ντροπή …..»
14. Τα αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία, άλλαξαν τη διαρρύθμιση. Γραμμές εξωτερικού έγιναν όλες οι πτήσεις που έρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πάγκοι των Τελωνειακών Υπαλλήλων πήραν «φωτιά». Οι βαλίτσες των ταξιδιωτών ανακατώνονται με ιδιαίτερη επιμέλεια. Είναι και αυτό μια απάντηση στην σκόπιμη στάση της Γερμανίας, σαν ηγέτιδα δύναμη της Ευρωζώνης, να αρνηθεί τη δανειοδότηση με βιώσιμους όρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας έκλεισαν μέχρι νεωτέρας.
15. Μια άλλη ουρά μεγαλώνει συνέχεια εκεί δίπλα από αυτή του Τελωνείου. Μια ενισχυμένη ομάδα Αστυνομικών για τον έλεγχο του συναλλάγματος έχει αναπτυχθεί. Δύο από τους αστυνομικούς σε πλήρη εξάρτηση περνούν και στέκονται από το στενό πάσο που χωρίζει την αίθουσα από την πόρτα προς την πίστα της επιβίβασης στα αεροπλάνα. «Παρακαλούμε όσοι έχουν συνάλλαγμα πάνω από το κανονικό να περιμένουν δίπλα για έλεγχο». Τακτικά σε αυτή τη σειρά γίνεται και ένας δειγματοληπτικός έλεγχος. Επισημαίνουν τον έναν επιβάτη, ευγενικά τον συνοδεύουν στην παρακείμενο παραβάν και κάνουν σωματικό έλεγχο. Χαίρε διαδικασία γραφειοκρατίας …….
16. Τα συσσίτια άρχισαν να εμφανίζονται πιο οργανωμένα στις αυλές της εκκλησίας, στα σχολεία και σε μερικά δημόσια καταστήματα. Η ουρά μεγαλώνει τις ώρες του μεσημεριανού φαγητού. Απορίας άξιον είναι που θα βρεθούν τα υλικά (φασόλια, τυριά, ρεβίθια, ρύζια, μακαρόνια), για καθημερινό μαγείρεμα. Όλα ή οι μεγαλύτερες ποσότητες εισάγονται από το εξωτερικό. Μόνο ένα σχέδιο, όπως του Αμερικανού Μάρσαλ το 1947, της Αμερικανικής οικονομικής πολιτικής έναντι του κουμμουνισμού, μπορεί να διατηρήσει τα συσσίτια. Η Ελλάδα τρέφονταν μέχρι σήμερα, έτσι την προέτρεψε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο με εισαγωγές. Σταμάτησαν τις δικές της μικρές παραγωγικές μονάδες με το δέλεαρ της πριμοδότησης και της μεγάλης ενιαίας αγοράς με τα εκατομμύρια τους αγοραστές.

17. Τα Τελωνεία του Πειραιά έχουν ανοίξει τις πόρτες. Οι υπάλληλοι είναι στις θέσεις τους. Σε ένα από αυτά ο Διευθυντής είναι εκνευρισμένος. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους άλλους Διευθυντές των παραπλήσιων Τελωνείων, να τηρήσουν μια κοινή γραμμή. Με το τηλέφωνο στο χέρι περιμένει οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών. Το μηχανογραφικό σύστημα δεν λειτουργεί από νωρίς το πρωί. Το ΚΕΠΥΟ δίνει μόνο υποσχέσεις: «Έχουμε μια μηχανική βλάβη, σε λιγάκι θα λειτουργήσει» …… Μπαρούφες. Ο Διευθυντής αναρωτιέται αν θα επιτρέψει την είσοδο εμπορευμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι; Μια χρεοκοπία έχει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Προφανώς να χρειάζονται νέες επιβεβαιώσεις, αν παραμένουν εν ισχύει οι  Διεθνείς Κρατικές Συμφωνίες όπως αυτή με τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Το απόγευμα, ώρα 5η θα συνεδριάσουν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όλοι οι διευθυντές των Τελωνείων. Όσοι δεν μπορούν να έλθουν, θα τους σταλούν έντυπες οδηγίες. Τα Τελωνεία των Συνόρων (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία), θα έχουν ανοιχτές γραμμές τηλεφώνων για επικοινωνία. Προφανώς να συντάξουν πίνακα δασμών και λοιπών φόρων επί των προϊόντων, μέχρι την πρώτη έκδοση του δασμολογίου. Όλα θα καθοριστούν «εκ των ενόντων». Θα εφοδιαστούν με φωτοτυπίες πινάκων δασμών και λοιπών φόρων να προλάβουν μια έλλειψη τόνερ και χαρτιών φωτοτυπικών σύντομα. Οι εκτελωνιστές έχουν χαρτιά εισαγωγής και διαμαρτύρονται……..
18. Τα ραδιόφωνα συνεχίζουν να παίζουν από το πρωί ως το βράδυ και όλη τη νύκτα την «Πικρή μικρή μου αγάπη» και τον «Θυρωρό», παλιές ραδιοφωνικές επιτυχημένες σειρές. Οι τηλεοράσεις αργά το βράδυ, βγάζουν στο γυαλί όλες τις Lifestyle παραγωγές, τις εκλογές της Σταρ Ελλάς, καθώς και της πολυσυζητημένης Eurovision.
19. Στα συνοριακά φυλάκια στην Αλβανία (Μαυροματίου,  Κακαβιάς), Βουλγαρίας (Δικαίων, Ορμένιου και Κυπρίνου), στην Τουρκία (Κήπων, Καστανιών, Πυθίου (σιδηροδρομικά) ) και στα Σκόπια (Ευζώνων), έχουν σχηματισθεί τεράστιες ουρές πεζών και αυτοκινήτων. Οι οικονομικοί μετανάστες μετακομίζουν για νέες χώρες της  ……. Εδέμ. Με πείσμα και επανειλημμένα οι προϊστάμενοι των φυλακίων επικοινωνούν με την κεντρική διοίκηση ζητώντας (μερικοί απαιτούν) ενίσχυση του προσωπικού. Οι ουρές δεν τελειώνουν ούτε τη νύχτα. Το σκοτάδι ή το φως του προβολέα μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για τους επιστρέφοντες μετανάστες. Κάτι να κρύψουν από τα ευρώ που μεταφέρουν κρυμμένα, κάτι να κρύψουν από τα ηλεκτρονικά στο αυτοκίνητο, κάτι να κρύψουν ποινικό από την πλαστή ταυτότητα που επιδεικνύουν. 
19α. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βρετανού Ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάραντζ, από της πολλές, που προβλήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2011 στο RT Moscow. Ο κ. Φάραντζ, έγινε γνωστός μετά την επίθεσή του προς την ηγεσία της Ε.Ε. και τις θέσεις του για την Ε.Ε.
Αρκετά συχνά μιλά για την Ελλάδα πράγμα που επανέλαβε και σήμερα.
Ειδικότερα στο σημείο 3:58 του βίντεο εξαπολύει ένα πύρινο λόγο ως συνήθως και λέει χαρακτηριστικά:
"Εδώ και εννιά μήνες ζητάω ένα Plan B (για την Ελλάδα).
Μπορούμε επιτέλους να αφήσουμε τα παιδιαρίσματα;
Μπορούμε επιτέλους να φερθούμε ώριμα;
Μπορούμε να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι;
Η χρεοκοπία της Ελλάδα θα έρθει εκτός και αν έχουμε ένα plan B
Αλλιώς, την πρώτη μέρα του γεγονότος αυτού, δεν θα υπάρχουν χρήματα στις τράπεζες.
Την δεύτερη μέρα δεν θα υπάρχει ψωμί στους φούρνους!
Μπορούμε να έχουμε επιτέλους ένα plan B";
20. Επιτέλους στο τέλος της πρώτης ημέρας χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα στον Ελληνικό λαό …. από τη Μακρόνησο, λόγω δημοκρατικής ευαισθησίας. Περήφανη Ελληνίδα και Έλληνα αντιστάσου ………
20α. οι κοινότητες των φοιτητών στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία, έχουν αναστατωθεί, τα εμβάσματα από την Ελλάδα σταμάτησαν, η προοπτική να μπουν σε μια σειρά είναι ακόμα θολή. Έχουν σειρά πληρωμής σε συνάλλαγμα, τα εξοπλιστικά προγράμματα της πτωχευμένης χώρα, τα καύσιμα, τα φάρμακα, τα προϊόντα διατροφής, οι πρώτες ύλες μεταποίησης όση έμεινε όρθια. Ακολουθεί    ……..  ίσως μετά και το φοιτητικό συνάλλαγμα. Οι φοιτητές, με γονείς μικρής οικονομικής επιφάνειας ετοιμάζουν τις βαλίτσες για τον επαναπατρισμό τους. Άλλοι ψάχνουν να βρουν πρόχειρες θέσεις εργασίας στις πόλεις που ζουν ή σε κοντινές πόλεις του Πανεπιστημίου , μέχρι ν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το όνειρο που εξισώνει τα μεταπτυχιακά διπλώματα με το επιθυμητό ύψος της εργασιακής αμοιβής χάνεται. Το δίλλημα ευρωπαίος πολίτης ή έλληνας πολίτης γίνεται ακόμα πιο επώδυνο.

Πιθανή αναστολή άρθρων του ελληνικού Συντάγματος
Άρθρο 5
1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη
.…………………..
Άρθρο 23
……………………..
2. Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων.
…………………..
Άρθρο 36
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τήρηση οπωσδήποτε των ορισμών του άρθρου 35 παράγραφος 1, εκπροσωπεί διεθνώς το Κράτος, κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και τις ανακοινώνει στη Βουλή, με τις αναγκαίες διασαφήσεις, όταν το συμφέρον και η ασφάλεια του Κράτους το επιτρέπουν.
2. Οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει.
3. Μυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά.

Άρθρο 78
1. Κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος.
2. Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε. 3. Κατ' εξαίρεση, όταν επιβάλλεται ή αυξάνεται εισαγωγικός ή εξαγωγικός δασμός ή φόρος κατανάλωσης, επιτρέπεται η είσπραξή τους από την ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, υπό τον όρο ότι ο νόμος θα δημοσιευθεί μέσα στην προθεσμία που ορίζει το άρθρο 42 παράγραφος 1 και πάντως το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη της συνόδου.
………………………
4. Το αντικείμενο της φορολογίας, ο φορολογικός συντελεστής, οι απαλλαγές ή εξαιρέσεις από τη φορολογία και η απονομή των συντάξεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Δεν είναι αντίθετος προς την απαγόρευση αυτή ο καθορισμός με νόμο του τρόπου που βεβαιώνεται η συμμετοχή του Κράτους και των δημόσιων γενικά οργανισμών στην αυτόματη υπερτίμηση, που προκαλείται αποκλειστικά από την εκτέλεση δημόσιων έργων στην παρακείμενη ιδιωτική ακίνητη περιουσία.
5. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται να επιβληθούν με εξουσιοδότηση νόμων πλαισίων εξισωτικές ή αντισταθμιστικές εισφορές ή δασμοί, καθώς και να ληφθούν οικονομικά μέτρα στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της Χώρας με οικονομικούς οργανισμούς ή μέτρα που αποβλέπουν στην εξασφάλιση της συναλλαγματικής θέσης της Χώρας.
……………………………………..
Άρθρο 79
…………………………….
8. Τα προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης εγκρίνονται από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως νόμος ορίζει.
Άρθρο 80
1. Μισθός, σύνταξη, χορηγία ή αμοιβή ούτε εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Κράτους ούτε παρέχεται χωρίς οργανικό ή άλλο ειδικό νόμο.
2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την κοπή ή την έκδοση νομίσματος.
………………………………
Άρθρο 82
3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της Χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν.
…………………………..
Άρθρο 106
1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών

2. Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.
………………………………..

Πέρασε κιόλας η πέμπτη Δευτέρα, ένας μήνας δηλαδή
21. Στα ΑΤΜς ευτυχώς υπάρχουν χρήματα. Οι μικροκαταθέτες κάνουν ουρές και περιμένουν με υπομονή να βγει το «γελοίο ανθρωπάκι» με το σήμα: «Τα όρια για ανάληψη είναι 10.000 δραχμές. Παρακαλώ λειτουργούμε μόνο κάτω από αυτό το ποσό και μια φορά κάθε εβδομάδα». (Σημ: Το ευρώ έγινε συνάλλαγμα. Πάντως δεν έχει χάσει τη φήμη του, «κουβεντιάζεται νύχτα- μέρα μεταξύ των φίλων, συγγενών, στην οικογένεια, ακόμα και η γιαγιά που πέρασε τα 80ης αναρωτιέται: «Που πήγαν τόσα ευρώ (ά) σε ένα μήνα;»).
22. Έχουν αναβληθεί οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Ο επικείμενος ντέρμπι  αγώνας Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού αναβάλλεται, υπάρχει κίνδυνος διασάλευσης της τάξης. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  παίρνουν με δυσκολία άδειες από τις δημοτικές αρχές. Οι τελευταίες καμιά φορά γίνονται, αψηφώντας το νόμο και τα ΜΑΤ της Αστυνομίας.
23. Το Δημόσιο έχει ένα μήνα να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ευτυχώς ακόμα καταβάλλουν το καλούμενο «εβδομαδιάτικο». Έχει εδώ και τρεις εβδομάδες σταματήσει η δεκαπενθήμερη πληρωμή μηνιαίου μισθού και αντικατασταθεί από εβδομαδιαίο. Το ημερομίσθιο του εργάτη ζητιέται και καταβάλλεται καθημερινά.
24. Τα σουπερμάρκετ μοιάζουν με εκκλησίες σε ημέρες εκτός Εορτών και Κυριακών, εντελώς άδεια. Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις γίνονται στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια, στην Ακαδημία της Αθήνας στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη. Η τηλεόραση δεν δείχνει πλέον τον πρωθυπουργό, ίσως να φοβούνται επιθέσεις …….. προβοκατόρικες.
24α. Η Ελλάδα επειδή δεν είναι αυτάρκης ούτε στα τρόφιμα δεν θα μπορεί να τα εισάγει. Σήμερα ξοδεύουμε για εισαγωγές μόνο για βόιο κρέας 1 δις ευρώ το χρόνο. Θα παρουσιαστεί αδυναμία για την εισαγωγή πετρελαίου, βενζίνης, πρώτων υλών, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;
24β. Όλες οι χώρες απαγορεύουν την κατάσχεση εθνικών στοιχείων. Οι ενέργειες πιστωτών που στοχεύουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κρατών, είναι σπάνιες. Οι συζητήσεις για πιστωτές που θα έρθουν να κατάσχουν την ……….. Ακρόπολη ή τα εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία είναι ανοησίες, Δεν θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας δεν επιτρέπουν ασφαλιστικά μέτρα ή κατασχέσεις εσωτερικών αγαθών κάτω  την έννοια της λαϊκής εξουσίας. Περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό μπορεί να είναι εκτεθειμένα, αλλά στην πράξη τα στοιχεία αυτά δεν ανήκουν στο κράτος, ανήκουν συνήθως στην Κεντρική τράπεζα ή σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις οπότε είναι προφυλαγμένα από απαιτήσεις έναντι του κράτους.  Η κρατική χρεοκοπία είναι σύνηθες φαινόμενο στην ιστορία. Από το 1980 πάνω από τα μισά κράτη του κόσμου έχουν χρεοκοπήσει, συνήθως για πολύ μικρό διάστημα. Και αν πάτε πίσω 100-110 χρόνια, θα δείτε ότι σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου έχουν χρεοκοπήσει. Δεν είναι λοιπόν μία ασυνήθιστη κατάσταση. Ακόμη, οι πτωχεύσεις δεν συμβαίνουν μόνο σε σπάταλους ανθρώπους, κάποιες κορυφαίες εταιρίες έχουν πτωχεύσει. Πολύ πρόσφατα παραδείγματα είναι η Ρολς Ρόις και η Τζένεραλ Μότορς. Και αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε κράτος τον τελευταίο αιώνα έχει χρεοκοπήσει, θα δει κανείς ότι είναι μια συνήθης κατάσταση και δεν περιλαμβάνει απαραίτητα υπαιτιότητα, ή ενοχή, ή ντροπή. Είναι απλά κάτι που συμβαίνει στους ανθρώπους. Μπορεί να πει κανείς, ότι κάποιες φορές συμβαίνει από κακοδιαχείριση, κάποιες από ατυχία, κάποιες από συνδυασμό των δύο.
25. Τα φροντιστήρια όλων των ειδικοτήτων σιγά σιγά κλείνουν. Έγιναν τελευταία επιλογές στον πίνακα προτεραιοτήτων της οικογένειας. Τα φροντιστήρια Γυμνασίου και Λυκείου χάνουν τους σπουδαστές τους. Οι κανακάρηδες μπαίνουν στον «ίσιο δρόμο». Όσοι θέλουν να μάθουν γράμματα, ακολουθούν και μελετούν με οδηγό τη διδασκαλία στο δημόσιο, όσοι δεν θέλουν φοιτούν σε τεχνικές σχολές. Γίνονται μαστόρια με δεξιότητες. Η γραβάτα δεν είναι αναγκαστικά σύμβολο απόκτησης χρημάτων.
Οι Έλληνες υποψήφιοι φοιτητές έπαψαν να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Η ποσοστιαία  σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας, είναι η μεγαλύτερη από όλους τους φοιτητές κάθε άλλης χώρας. Εμφανίστηκαν σημεία συρρίκνωσης. Η Ελλάδα ξεκίνησε να γίνεται από χώρα εξαγωγής φοιτητών, σε  χώρα εισαγωγής. Εκτός από το μικρό κόστος εκπαίδευσης λόγω της υποτίμησης της δραχμής, βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό γεωγραφικό σημείο μεταξύ ανατολής και δύσης, βοράς και νότου, Έχουμε ένα θαυμάσιο κλίμα και διαθέτουμε ένα λαμπρό επιστημονικό δυναμικό για  ανάπτυξη υψηλού επιπέδου διεθνούς εκπαίδευσης.. Η βιομηχανία της εκπαίδευσης άρχισε να αποδίδει αργά αλλά σταθερά σώρευση συναλλαγματικών διαθεσίμων για τη χώρα.
26. Τα νοικοκυριά δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ, το νερό. Η οικογενειακή ατμόσφαιρα σε κάθε διαμέρισμα αναστατώνεται από φωνές. Φωνές τσιριχτές, καταπιεστικές, ικετευτικές: «Γιώργο σβήσε το φως του Χωλ, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε το λογαριασμό ……………». «Μαρία πάλι Ντουζ κάνεις; Έκανες το Σάββατο, ακόμα είναι Δευτέρα. Το νερό ακριβαίνει, ίσως και να το κόψουνε ……….». «Πετράκη να διαβάσεις τώρα που είναι ημέρα. Το βράδυ να αποφεύγουμε το ηλεκτρικό. Έλα, έλα συμμορφώσου, είναι μικρή τώρα η μέρα ….»
27. Οι βουλευτές φοβούνται να γυρίσουν στις πατρίδες τους για τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων, της Παναγίας. Έγινε συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις σ΄αυτούς από αγανακτισμένους πολίτες. Οι  φωνές διαμαρτυρίας πολλαπλασιάστηκαν.  Οι μούντζες, οι βρισιές (κλέφτες, απατεώνες), το γιαούρτωμα έγιναν του συρμού. Προπηλακίστηκαν κατά σειρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στη ρίψη του σταυρού στο Πειραιά. Επικοινωνούν οι εκλεκτοί του Λαού, με το Λαό, μόνο μέσω Media.

28. Η πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, η πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι του Πειραιά στην περιοχή των επιβατών, γέμισε από νεαρούς που ψαρεύουν το συνάλλαγμα ευρώ. Οι καλοδιατηρημένοι κύριοι, οι κομψές κυρίες πλησιάζονται από τους νεαρούς «αργυραμοιβούς» και κάνουν προσφορές τιμής για το ευρώ: «Αγοράζω ευρώ σε τιμή 10% πάνω από την τραπεζική ισοτιμία». «Αν θέλετε πωλώ ευρώ για το ταξίδι σας. Ναι θα τα βρούμε στην τιμή». Και όλο κοιτάζουν  δεξιά και αριστερά για την αστυνομία οικονομικού εγκλήματος και όλο κοιτάζουν …………….
29. Οι αστυνομικοί ζητούν... βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Ζητούν κοιτώνες και σίτιση μέσα στο αστυνομικό τμήμα που υπηρετούν. Ζητούν να ανοίξουν πάλι τα εστιατόρια του Σώματος. Αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σ΄αυτά τα έξοδα εκτός υπηρεσίας. Ακόμα επιμένουν σε ομαδικές συμβάσεις με βιοτεχνίες ενδυμάτων. Η παραγγελία για στολές είναι πλέον ακριβή για το βαλάντιόν τους.


30. Το Υπουργείο Υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς των ασθενών τους στα φαρμακεία. Έχουν να δουν μετρητά εδώ και τρεις μήνες. Μια μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει αν πρέπει να πληρωθούν σε ευρώ, δηλαδή σε συνάλλαγμα ή σε δραχμές. Οι ασθενείς γέροντες και γερόντισσες περνούν βασανιστικές ώρες χωρίς φάρμακα. Εξοικειώνονται με το θάνατο προ της ώρας των. Οι επισκέπτες στο νοσοκομείο εγκατέλειψαν τις πορτοκαλάδες, τα γλυκά ή τα λουλούδια, φέρνουν γάζες, βαμβάκι, ασπιρίνες, θερμόμετρα, οξυζενέ, ότι είναι απαραίτητο για τον δικό τους ασθενή.
31. Τα Πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία χρωστούν μεγάλα ποσά  στους προμηθευτές. Οι ρεμούλες δεν βοηθούν ώστε να λειτουργήσουν τα γρανάζια του δημοσίου.
32. Οι βιβλιοθήκες κλείνουν από έλλειψη πόρων. Όσες μένουν ανοικτές έχουν περισσότερους επισκέπτες, όχι γιατί αυξήθηκε η επιθυμία για ανάγνωση και περίσκεψη, αλλά γιατί τυχαίνει να έχει καλή θέρμανση η αίθουσα.


33. Στρατιές νέων ανέργων προστίθενται κάθε μήνα στις ήδη ανησυχητικές στατιστικές. Ο Οργανισμός Απασχόλησης και Ανεργίας δίνει στους νέους οδηγίες να αυτοαπασχοληθούν, τους παροτρύνουν να ψάξουν για το κενό από αγαθά στην πυραμίδα της αγοράς. Διαμηνύουν ότι γρήγορα θα υπάρχουν ελλείψεις από βασικά αγαθά (πουκάμισα, παπούτσια, παντελόνια, ηλεκτρολογικό υλικό, είδη εργαλείων, πένσες, κατσαβίδια, γκασμάδες κλπ. Μερικοί πετούν τη λίστα με σιχασιά: «Με επαγγέλματα θα ασχολούμαστε τώρα;»
34. Μια πνοή νέας οργάνωσης κυκλοφορεί στον αέρα των δημοσίων γραφείων. Οι συνδικαλιστικοί παράγοντες των αποτυχημένων κομμάτων κρύφτηκαν για ………….. καλύτερες εποχές. Ο Γενικός Διευθυντής της Δ.Ο.Υ για πρώτη φορά «εισακούγεται» από τους προϊσταμένους. Η πλαστή ισότητα εγκαταλείφτηκε μαζί με τους κομματικούς συνδικαλιστές.  Όλοι οι υπάλληλοι έχουν «πέσει με τα μούτρα» να διαβάσουν τις αραχνιασμένες  αρμοδιότητες των θέσεών τους και να τις εφαρμόσουν για το καλό του Έλληνα πολίτη, μακρυά από πολιτικές επιρροές.    Οι πρώην εφορίες (Δ.Ο.Υ) προσπαθούν να συγκεντρώσουν έσοδα, χωρίς να ληστεύουν τον φορολογούμενο.
35. Τα νοικοκυριά αφήνουν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων (δάνεια σπιτιών, δάνεια διακοπών, δάνεια καταναλωτικά), ακόμα και τις μικρές δόσεις που είχαν διακανονίσει.
36. Οι γονείς «φεσώνουν» τα ιδιωτικά σχολεία ή υπόσχονται πληρωμή αργότερα. Όπου δεν μπορούν τελικά να ανταπεξέλθουν, παίρνουν τα παιδιά τους και τα πηγαίνουν στα Δημόσια. Λογικό είναι να μην τηρούνται προϋποθέσεις και διαδικασίες, όπως εισαγωγικές εξετάσεις σε τάξεις του Λυκείου από Ιδιωτικό σχολείο σε δημόσιο, διαγωνισμοί αποδοχής φοίτησης κλπ.
37. Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών γκρινιάζουν για τα καθυστερημένα κοινόχρηστα.
38. Οι πανικόβλητοι καταθέτες, όσοι μπορούν και έχουν «κονέ», μεταφέρουν τις οικονομίες τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Παίρνουν σειρά κρυφά, σε έναν μακρύ κατάλογο των «πονηρών» μεσολαβητών. Δεν μπορούν βέβαια να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Πολλοί θα χάσουν πολλά σε τέτοιες «περίεργες» διαδικασίες. Γνωστός τηλεπαρουσιαστής και βουλευτής διαφημίζει «φωνασκών» τη δική του μέθοδο εξασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων με ασφάλεια, μέσω ενός βιβλίου του.
Ένας τρόπος συναλλαγματικού ελέγχου είναι η ελεγχόμενη διακίνηση κεφαλαίων όχι μόνο προς τις τρίτες χώρες αλλά και προς αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εταιρείες ελληνικές και ξένες που αποπληρώνουν ξένους πιστωτές θα έχουν σοβαρά προβλήματα παραχώρησης από το κράτος συναλλάγματος, δηλαδή ευρώ. Τα παρουσιαζόμενα νομικά προβλήματα δημιουργούν νέες αναταράξεις και ξεσκονίσματα στις εφαρμοζόμενες ανάλογες διεθνείς συμβάσεις. Αναμένονται οι νομικές συγκρούσεις σε πολλούς γκρίζους τομείς που θα επιλυθούν σύντομα στα δικαστήρια.
39. Οι ακάλυπτες επιταγές ανακυκλώνονται στην εσωτερική αγορά. Τα λουκέτα  στα μαγαζιά παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Η Ερμού της Αθήνας, η Σωτήρος του Πειραιά και η Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης,, αρρώστησαν από τον ιό που επιτέθηκε με δριμύτητα, με το όνομα «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ».

Κλείσαμε ένα εξάμηνο χρεοκοπίας

40. Στις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, άνοιξαν μπακάλικα με τη μορφή της δεκαετίας του ΄50. Ο πελάτης βλέπει τα τσουβάλια στη σειρά, άλλα περιέχουν φασόλια ξερά, άλλα φακές, άλλα ρύζι, άλλα μακαρονάκι χύμα κοφτό. Οι γκαζοντενεκέδες έχουν φτάσει στη μέση με πελτέ ντομάτα, με μαργαρίνη και λίπη μαγειρικής. Τα ξύλινα βαρελάκια με τυρί φέτα είναι ξεσκέπαστα, φρέσκα ανοιγμένα, εκτός ψυγείου. Δύσκολο το ρεύμα, η περιοχή έχει τακτικά δίωρες διακοπές.
41. Στα Τελωνεία του Πειραιά, σιγά- σιγά σταμάτησαν να έρχονται φορτωμένα κοντέινερ για έναν μόνο παραλήπτη. Οι εκκενώσεις (το άδειασμα) αυτών πήραν την ανιούσα. Οι παραγγελίες από εμπόρους και μεταποιητές είναι μικρές, δεν υπάρχει μόνο δυσκολία ανεύρεσης συναλλάγματος αλλά και αδυναμία πώλησης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων. Οι εκτελωνιστές έχουν γίνει περιζήτητοι. Η πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση του ελληνικού δασμολογίου εμφανίστηκε στα Ελεγκτήρια των Αποθηκών. Η αλήθεια είναι ότι  παρουσιάζει δυσκολίες εφαρμογής. Αυτά τα εδάφια και υπεδάφια ζαλίζουν το κεφάλι του εισαγωγέα…………, σταυρόλεξο για νοήμονες μεγάλους λύτες. Τα τελωνειακά έσοδα αποκτούν νόημα στον κρατικό προϋπολογισμό. Προσδοκά το Υπουργείο Οικονομικών να πλησιάσει το 1/3 αυτού, να προσεγγίσει τα δεδομένα προ της ένωσης με την ΕΕ του 1982.
42. Οι φωνές πολλές, άλλοτε δυνατές, στεντόρειες, άλλοτε λυπημένες, άλλοτε αδιάφορες γεμίζουν την ατμόσφαιρα της γειτονιάς :
- Πάγος, πάγος !!! (Ο γυρολόγος σε τρίποδο ποδήλατο πουλά κολώνες από πάγο γυρνώντας στις γειτονιές). Τα ψυγεία πάγου έχουν μεγάλη πέραση εδώ και δύο μήνες.
- Κυρ Θανάση δώσε μου λίγο πελτέ !!! (Το μικρό παιδί συνεχίζει): Θα περάσει ο μπαμπάς μου το βράδυ. (Το τεφτέρι σκάει πάλι μύτη στα μπακάλικα).
- Τέσσερα τσιγάρα «Φούκα» σε παρακαλώ. (Ένας νεαρός εργάτης ακούγεται να ζητά από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς του).
- Πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές !!! (Η σούστα που την σέρνει το γαϊδουράκι εμφανίστηκε στους δρόμους της γειτονιάς).
- Ο ψαράς γρυλίζει: «Μαριδάκι του Αγιοργιού, γόπες του Σαρωνικού». (Τα ψάρια δεν πουλιούνται πλέον στα πλούσια φαγάδικα, οι ψαράδες γύρισαν στα παλιά στέκια τους στις γειτονιές, με το πελώριο πανέρι στο κεφάλι).
- Σιλιβριανό γιαούρτι …. (Χάθηκε από την αγορά το πλαστικό κύπελλο και αντικαταστάθηκε από αλουμινένιο ταψί και το κοντάρι παλάντζας. Η νοικοκυρά ψωνίζει με ένα πιάτο στο χέρι)..
43. Οι σαράφηδες και οι παλαιοπώλες βλέπουν στα μαγαζιά τους περισσότερους πελάτες.  Πολλές φορές σχηματίζονται ουρές. Άλλος, ένα χρυσό σταυρουδάκι να το φιλά προτού να το ανταλλάξει με λίγα μετρητά, άλλος, μια σπάνια έκδοση έργων του Πλάτωνα να την παραδίδει για να αγοράσει με τα λίγα χρήματα δύο κιλά ψωμί. Αναρωτιέσαι που κρυβόταν τόσα χρόνια τέτοιος θησαυρός;
44. Οι οικονομικοί μετανάστες, (της πρώην ΕΣΣΔ, της Αλβανίας και του Πακιστάν) δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν για την πατρίδα τους. «Στο καλό, στο καλό», μουρμουρίζουν από μέσα τους οι Έλληνες πολίτες, όπως και να ερμηνευτεί το κατευόδιο. Μερικοί σκέπτονται για νέα επέλαση ……. σε διπλανή χώρα. Οι ξένες αλυσίδες καταστημάτων έχουν φύγει για άλλες πιο κερδοφόρες αγορές. Οι επισκέπτες- πελάτες που το έπαιζαν «ευρωπαίοι», ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν.  Τα κέρδη τους, οι αλυσίδες τα έχουν βγάλει και με το παραπάνω ….. προ πολλού.
45. Οι γύφτοι κάνουν χρυσές δουλειές. Οι νεαροί υποψήφιοι  σιδεράδες κάθονται σταυροπόδι μπροστά στον παππού και ακούν …… τις τεχνικές συμβουλές του. Ο παππούς ήταν μάστορας στα νιάτα του. Το αμόνι και το φυσερό έχουν μια ορισμένη τεχνική για να μορφοποιήσουν αντικείμενα από σίδηρο. Οι φουφούδες και τα μαγκάλια (ήλθε ο χειμώνας ή έρχεται) έρχονται σε πρώτη ζήτηση. Τα ξύλα και «η πυρήνα» είναι πολύτιμα πλέον. Τα εναπομένοντα δάση της Αττικής γρήγορα θα δεινοπαθήσουν. Ποιος θα βροντοφωνάξει στον ερασιτέχνη ξυλοκόπο «απαγορεύεται»; Πολλά νοικοκυριά είναι γνωστό, δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, η αδυναμία να πληρωθούν οι λογαριασμοί είναι ολοφάνερη.
46. Τα καρβουνιάρικα κάνουν πάλι την εμφάνισή τους. Πωλούν κάρβουνα, ξύλα, δαδί, πετρέλαιο και κρασί. Το πεζοδρόμιο στο μαγαζί – καρβουνιάρικο, πάντα γεμίζει με ίχνη κόκκων καρβουνόσκονης. Ο γείτονας αδιαφορεί για τη μεταφορά της στο διαμέρισμά του. Σκέπτεται μονολογώντας: «Περισσότερη λάτρα; Ε!!! και ….»
47. Πολλά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες είναι έρημα, δεν κατοικούνται τελευταία. Οι μονοκατοικίες έχουν να επιδείξουν περίεργα αντικείμενα στις αυλές τους. Βαρέλια γεμάτα με νερό. Η ΕΥΔΑΠ παρέχει νερό μια το πολύ δύο ώρες την ημέρα. Το κατσαρολάκι για νερό στην τουαλέτα είναι και αυτό μια ….κάποια λύση. Η ξύλινη σκάφη για την μπουγάδα και τη λάτρα του ανθρώπινου κορμιού είναι όρθια σε μια άκρη της αυλής. Σε ποιο χώρο του διαμερίσματος να μπει;
48. Οι μηνιαίοι μισθοί έχουν υπολογισθεί σε 145.000 δραχμές ή σε 450 ευρώ, το ημερομίσθιο πληρώνεται με 10.000 δρχ. ή με 29 ευρώ. Παίρνει μια χαρά προσωρινή, αυτός που πληρώνεται με ευρώ ακόμα, έχει την ελπίδα ότι θα τα εξαργυρώσει σε δραχμές στη μαύρη αγορά, τριπλασιάζοντας την αξία τους. Συνήθως τον πνίγουν οι υποχρεώσεις και είναι πιο εύκολη και γρήγορη η μετατροπή τους σε δραχμές από την Τράπεζα, με ισοτιμία 1 ευρώ = 340,74 δρχ.
49. Η βενζίνη για τα αυτοκίνητα έχει φτάσει στα ύψη, αφού ξεπέρασε τις πέντε χιλιάδες δραχμές το λίτρο. Τα αυτοκίνητα στους δρόμους μένουν τώρα για μέρες ακίνητα. Ψάχνουν να βρουν αγοραστές αλλά εις μάτην. Τα βενζινάδικα το ένα πίσω από το άλλο κλείνουν, έχουν αντικατασταθεί από τα καρβουνιάρικα. Τα λεωφορεία και ο Ηλεκτρικός έχουν μειώσει στο ελάχιστο τα δρομολόγια τους. Άρχισαν να εμφανίζονται και οι παραδοσιακοί εισπράκτορες. Το λογισμικό στην πόρτα για την έκδοση εισιτηρίων είναι άχρηστο. Όσους έπιαναν οι επιθεωρητές να ταξιδεύουν χωρίς εισιτήριο, δήλωναν ότι δεν έχουν λεφτά  ….. ούτε πόδια. Σαν τσαμπιά συνωστίζονται οι επιβάτες. Οι πόρτες πότε κλείνουν και πότε μένουν ορθάνοικτες. Κινδυνεύουν οι ζωές των επιβατών. Κάποιοι πιθανώς να έχουν χάσει τη ζωή τους ή ένα πόδι ή ένα χέρι (οι ειδήσεις αυτές έχουν χάσει το νόημά τους).
50. Οι αστυνομικοί απλήρωτοι για επτά μήνες αδιαφορούν για ότι συμβαίνει γύρω τους. Το νομισματοκοπείο αργεί (ίσως και σκόπιμα) να τροφοδοτήσει με νεόκοπες δραχμές τις δημόσιες υπηρεσίες. Το τρίγωνο Χολαργός - Τράπεζες - Υπουργεία είναι δυσκίνητο. Δεν εκτελούν πλέον οι αστυνομικοί καθήκοντα οργάνων της τάξεως, αλλά είναι αδιάφοροι  παρατηρητές των γεγονότων. Που και που εκδηλώνουν τον πατριωτισμό τους με το κυνηγητό κάποιου δολοφόνου, ληστή ή βιαστή.
51. Σε πολλές συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι κυκλοφορούν μόνο την ημέρα, ενώ μαζεύουν οτιδήποτε χρήσιμο κατά την γνώμη τους βρουν, όπου το βρουν. Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στις πλούσιες περιοχές (Ψυχικό, Εκάλη, Κηφισιά, Τσιμισκή). Λείπουν οι τακτικές συγκοινωνίες για κάποιο πλιάτσικο σε αυτές τις περιοχές. Έχουμε και αυτού του είδους τις εκδηλώσεις.
52. Τα εργοστάσια παρουσίασαν τις πρώτες δυσκολίες στη λειτουργία τους. Δεν μπορούν να προμηθευτούν ανταλλακτικά για τα μηχανήματα τους. Οι δαιμόνιοι τεχνίτες κάνουν ότι μπορούν για να τα κρατήσουν «εν ενεργεία». Τα σπίτια του εξωτερικού δεν δίνουν τα αναγκαία εξαρτήματα χωρίς προκαταβολική πληρωμή με «καυτό» συνάλλαγμα. Οι εμπορικές τράπεζες έχουν στοίβες αιτήσεων για άδειες εισαγωγής- εκτελωνισμού, χωρίς να εγκρίνονται από τον τοποτηρητή της Τράπεζας Ελλάδος.. …… Η Τράπεζα της Ελλάδος κρατά μεγάλο τμήμα του μικρού αποθέματος συναλλάγματος, με εντολή της κυβέρνησης για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Έχει μόνο τρεις πηγές να αυξήσει το συνάλλαγμά της, αυτή του τουρισμού, των εξαγωγών και συμπληρωματικά της ναυτιλίας. Καμιά φορά κάνει και την κίνηση του δανεισμού, αν βρει πρόθυμους. Η Τουρκία, η Αλβανία, τα Σκόπια, ακόμα και η Βουλγαρία σήκωσαν ……… εθνικό ανάστημα.
53. Η Επιτροπή Συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος άνοιξε τα παλαιά κιτάπια της. Ξανατύπωσε τις παλιές εγκυκλίους της και ανάγκασε τα Υπουργεία και τις εμπορικές τράπεζες να τις εφαρμόσουν. Που και που τα αιτήματα από τα Υπουργεία είναι βιαστικά και άκρως απόρρητα. «Δεν θα έχουμε αποθέματα σιταριού το επόμενο δεκαπενθήμερο. Χρειαζόμαστε συνάλλαγμα για πληρωμή μιας παραγγελίας και σύντομα». Δύσκολο είναι να αποφασίσεις πιο έχει προτεραιότητα, το εισαγόμενο σιτάρι ή τα εισαγόμενα φάρμακα;
54. Τα πρώτα ελληνικά προϊόντα έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές των μεγάλων πόλεων. Στα πουκάμισα φάνηκαν φίρμες όπως «Αναστασία», «Αικατερίνη», «Σοφία». Στα παπούτσια οι αγοραστές, έστω και αν δεν ξέρουν ξένες γλώσσες διαβάζουν  «το γοβάκι», «το σκαρπίνι», «ο περίπατος». Στα έτοιμα ρούχα οι προτιμήσεις στράφηκαν σε μάρκες όπως «φορεσιά», «το στόλισμα».
55. Είπαμε αλλού ότι οι πολίτες πτωχευμένης χώρας προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τους πενιχρούς μισθούς τους. Η πληρωμή του λογαριασμού για το νερό έγινε προβληματική. Και ποιοι δεν έχουν ανάγκη της καθαριότητας; Όμως πρώτα υπάρχει η ανάγκη να γεμίσει το στομάχι. Έτσι η ΕΥΔΑΠ βοηθά στην ανάγκη ζήτησης νερού,  θυμήθηκε τον προπάππου της, την ΟΥΛΕΝ. Άνοιξε κρουνούς σε γειτονιές της Αττικής και πουλά νερό. Την διαχείριση την έχει αναθέσει στον «Νερουλά». Κάθε πρωί ο Νερουλάς κτυπά το σιδερένιο σήμαντρό του: «Θα είμαι για δύο ώρες σήμερα …….  κάνει και κρύο …..». Έτσι μεταδίδεται η είδηση. Οι ντενεκέδες είναι σειρά και δίπλα οι νοικοκυρές. Οι πρώην κομψές κυρίες συνάντησαν στην αρχή κάποιες δυσκολίες στη μεταφορά του γεμάτου με νερό ντενεκέ, όμως ……. συνήθισαν.
55α-Καλώς την ……….. Σοφία εσύ;
 -Θείε θέλω βοβήθεια, εννοώ οικονομική βοήθεια.
-Σαν τι Σοφία;
-Ήμουν σε μια φίλη μου χτες το απόγευμα. Κουβεντιάζαμε τα δυσάρεστα οικονομικά που μας έχουν βρει, εδώ και έξη μήνες. Είχε η φιλενάδα μου μια ραπτομηχανή και έραβε τα ρούχα της. Έραβε το καινούργιο της φόρεμα από κομμάτια παλαιών ρούχων. Οι δουλειές στα εργοστάσια είναι λίγες. Τα εμπορικά μαγαζιά έχουν μείνει λίγα, κλείσανε. Κυρίως απασχολούνται εκεί οι ιδιοκτήτες και οι συγγενείς τους. Έμειναν χωρίς  δουλειά.
-Λοιπόν;
-Ήλθα να σου ζητήσω εκατό με εκατόν πενήντα χιλιάδες  δραχμές, να αγοράσω και εγώ μια μηχανή ραψίματος …………. Ίσως μετά πλεκτικής …………..
-Μα τελείωσες το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ……. Τελείωσες τα φιλολογικά …..
-Οι ανάγκες θείε, είναι άλλες σήμερα.
-Πως θα την χρησιμοποιήσεις;
-Θα ράβω τα δικά μου ρούχα, θα επιδιορθώνω της γιαγιάς μου, του πατέρα μου και θα σκεφτούμε και τίποτε άλλο…..
-Σκέπτεσαι κάτι άλλο;
-Καλό είναι αν ράβω κάποια μωρουδιακά , να τα πουλάω στη γειτονιά, στο Ιντερνέτ ………….
-Πιάνουν τα χέρια σου;
-Θα πιάσουν θείε , θα πιάσουν.
-Είναι  δημιουργική η προσπάθειά σου. Βλέπω τη φτώχεια να κυριαρχεί στον ελληνικό πληθυσμό. Το μπάλωμα στα παντελόνια, της δουλειάς τα παντελόνια, θα είναι σύνηθες φαινόμενα σε λιγάκι. (Μετά από μικρή σιωπή…………). Βλέπω μπάλωμα και στα παπούτσια, φόλες δηλαδή.  Θα προσπαθήσω να βοηθήσω, προχώρα.


Πέρασε ένας χρόνος και συνηθίσαμε;

56. Τη δραχμή τη βρίσκουμε και στο πιο μακρινό χωριό της Ελλάδας. Υποτίμηση της δραχμής κατά το ήμισυ απεφάσισε η τρίτη κατά σειρά εκλεγμένη κυβέρνηση μετά την χρεοκοπία της χώρας. Η ισοτιμία δραχμής ευρώ είναι πλέον 1 ευρώ = 680 δραχμές.
57. Τα πολυμορφικά αυτοκίνητα Suzuki, Land Rover, Mercedes χάθηκαν από την κυκλοφορία. Πώς να κινηθούν; Κάθε πουφ !!! στην εξάτμιση είναι και 5.000 δραχμές. Άλλωστε πως θα κυκλοφορήσουν; Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι της πρωτεύουσας και όχι μόνο, έγιναν λακκούβες νερού χωρίς τελειωμό.
58. Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, ακόμα και των μεγάλων πόλεων εγκαταλείπουν τα κλουβιά - διαμερίσματα για να εγκατασταθούν στις πατρογονικές εστίες. Η λέξη γεωργός απέκτησε πάλι ουσία, ίσως διαφορετική. Οι βιολογικές καλλιέργειες χωρίς φάρμακα αυξήθηκαν. Τα μικρά μυστικά της γεωργικής τεχνικής των «παππούδων μας» κυκλοφορούν από οικογένεια σε οικογένεια. Μεγάλη υπόθεση να έχεις γεμίσει την κασέλα με «γέννημα». Έχεις εξασφαλίσει το ψωμί της χρονιάς σου. Στις πεζούλες άρχισαν να φυτρώνουν τα φυτώρια που καρποφορούν σιτάρι, φασόλια, πατάτες. Οι κότες άρχισαν να κακαρίζουν στα απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας, τα πρόβατα βελάζουν χαρούμενα, ίσως γιατί ξαναβλέπουν χαρούμενους ανθρώπους. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων με αντικείμενο διαμάχης «τα σύνορα» χωραφιών στην ενδοχώρα, αυξήθηκαν κατακόρυφα. Κέρδισαν σε πρωτιά από τα παραθαλάσσια αγροτεμάχια. Παλαιότερα ήταν μάρτυρες οι Αγροφύλακες, τώρα δεν υπάρχει ούτε ένας για μάρτυρας.
59. Τα Νοσοκομεία μοιάζουν σαν σε καιρό πολέμου. Λειτουργεί μόνο το χειρουργικό τμήμα και χωρίς αναισθητικό τις περισσότερες φορές. Οι γιατροί αναγγέλλουν στους ασθενείς την αδυναμία τους να χρησιμοποιήσουν αξονικούς τομογράφους, ακτινολογικά μηχανήματα, μαγνητικούς τομογράφους, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι άτυχοι ασθενείς χάνουν την αισιοδοξία τους περιμένοντας ότι θα γίνουν καλά από μόνοι τους. Περιμένουν την «εκ θεού» βοήθεια. Δεν έχουν ούτε «φακελάκι» να δώσουν. Γύρισαν πάλι στα «πεσκέσια», κανένα ψάρι, κανένα αρνί, κανένα κεφάλι τυρί. Τέτοια δωράκια μόνο. Περιμένουν και τον φαρμακοποιό τους με τη νέα παραλαβή που θα έλθει την μεθεπόμενη…….. Δευτέρα.
60. Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις έχουν κατευθείαν μετάδοση από τις Βρυξέλες. Το Γιούρογκρουπ (Euro group) αποφασίζει για την Ελλάδα, μετά από ένα χρόνο, την απομάκρυνσή της από το μηχανισμό του ευρώ και την επιστροφή σε δικό της νόμισμα. Σιγά τη γρηγοράδα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα σκαριά για άλλον ένα εξοστρακισμό είναι και η ομοιοπαθής Πορτογαλία. Το δίδυμο των πολιτικών της Κυβέρνησης πρωθυπουργός Α και πρωθυπουργός Β, εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά από πρόσφατες επαναλαμβανόμενες εκλογές. Οι δύο πρωθυπουργοί, δύσκολα να γίνουν αποδεκτοί από τους Έλληνες πολίτες, προσπαθούν όμως να δώσουν αισιοδοξία στις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις τους. Τονίζουν: «Οι Έλληνες έχουν τσαγανό, θα ξεπεράσουν την κρίση». «Οι Έλληνες στα δύσκολα ενώνονται και πετυχαίνουν».
61. Στα περίπτερα κρέμονται (δεν στοιβάζονται πλέον), αντί για ογκώδεις εφημερίδες με δώρα και λιλιά, μικρά φυλλάδια με τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας.

62. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσοι απόμειναν μετά τις απολύσεις και την εφεδρεία,  έχουν σκύψει τα κεφάλια τους στους πάγκους. Νιώθουν απελπισμένοι. Τις λίγες δραχμές που παίρνουν, φτιάνουν λίστες εξόδων της οικογένειας. Η γυναίκα θέλει άλλες, ο άνδρας διαφορετικές. Θα γίνει πάλι καυγάς το βράδυ.
63. Στα Υπουργεία γίνεται ένας μικρός χαμός. Οι υπηρεσίες δυσανασχετούν. Οι συναλλασσόμενοι έχουν προβλήματα με τους νόμους και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους των Υπουργείων. Κάθε λίγο και λιγάκι ο προϊστάμενος προσπαθεί να επικοινωνήσει με το Υπουργείο για διευκρινήσεις. Τα τριάντα χρόνια μεταφρασμένης νομοθετικής ρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδυνάμωσαν τους έλληνες νομομαθείς. Όλα τα εύρισκαν έτοιμα. «Σιγά τώρα που θα κάτσουμε να δείξουμε τη νομοθετική μας δεινότητα». Σε λιγάκι, όπως πάνε τα πράγματα,  οι μεταφραστές θα μας πρότειναν ένα άλλο όνομα για τη γλώσσα, από ελληνικά, παράδειγμα, σε Greeklish. Στο παρελθόν άλλαξαν και ονόματα επαγγελματιών. Ο εκτελωνιστής έγινε εκπρόσωπος στα Τελωνεία, κατά το Customs agent. Ας λέει ο Φρ. Νίτσε για τη γλώσσα μας: «Ήταν σημάδι εκλέπτυνσης το ότι ο Θεός έμαθε ελληνικά, όταν θέλησε να γίνει συγγραφέας - και το ότι δεν τα έμαθε καλύτερα».
64. Από τη δεκαετία του ΄80  οι περιοχές κυρίως του οδικού άξονα προς Θεσσαλονίκη και προς Πελοπόννησο, γέμισε από νεόδμητα, νόμιμα ή παράνομα εξοχικά. Δρόμοι, δρομάκια, λασπότοποι, πευκότοποι, κατσάβραχα, χρησιμοποιήθηκαν για να ζωντανέψουν τα εξοχικά της Αθήνας. Κάτι παραπλήσιο έγινε και στην Θεσσαλονίκη όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Οι Έλληνες είχαν «ανάγκη» από ένα εξοχικό να ξεφύγουν από τα διαμερίσματα – κλουβιά, να δώσουν χρώμα υγείας στα μάτια και στα μάγουλα των παιδιών τους. Όσοι βρήκαν μια συγκοινωνία εξυπηρέτησης μεταξύ του εξοχικού και της δουλειάς τους εγκατασταθήκαν μόνιμα. Όλοι οι άλλοι εγκατέλειψαν τη συντήρησή τους. Η βόλτα, ακόμα και το καλοκαίρι στη μεγάλη ζέστη, ξυπνά αισθήματα λύπης για τα εξοχικά. Το Χαλκούτσι, το Δήλεσι, ο Σχοινάς, τα Καλύβια, η Ραφήνα, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Ακράτα, μοιάζουν νεκροταφεία . Σπασμένα τζάμια, σπασμένες πόρτες, λεηλατημένα δωμάτια, είναι ένα φαινόμενο απόλυτης εγκατάλειψης.
65. Οι ιδιοκτήτες των απομεινάντων βιομηχανιών απελάθηκαν βίαια και οι εργάτες έκαναν κοιτώνες πολλά εργοτάξια. Τα δικαστήρια εκδίδουν ασφαλιστικά μέτρα κατά των ιδιοκτητών βιομηχάνων αλλά η αστυνομία αδυνατεί να τα εκτελέσει. Οι εργαζόμενοι τουλάχιστον κοιμούνται στα εργοτάξια, αντί να μισθοδοτούνται. Η βιομηχανία που έβγαζε τα στυλό «….» σταμάτησε. Δεν έχει συνάλλαγμα για να αντικαταστήσει τα φθαρμένα ανταλλακτικά των μηχανών παραγωγής. Οι μαθητές έμαθαν να χρησιμοποιούν πλέον την πέννα «Χ» με το φτερό και το μελανοδοχείο. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκαν στην αρχή.
66. Οι εβδομηντάρηδες Έλληνες, κάτοικοι αυτής της χρεοκοπημένης χώρας, επιμένουν από καιρό στις απόψεις τους. Συγκεντρώνουν νεαρούς και νεαρές ηλικίας δεκαπέντε χρόνων και πάνω για ορμήνιες. Τους διδάσκουν πως αυτοί επιβίωσαν μετά τον καταστροφικό τελευταίο εμφύλιο πόλεμο. Τους διδάσκουν πως έβαλαν σε κάθε σπίτι και μια μηχανή για να φτιάξουν πουκάμισα, παντελόνια, φούστες, ποτήρια και γυαλικά, πώματα και μικροεργαλεία, παπούτσια, κάλτσες, ζώνες και ……... τους διδάσκουν πως επισκέπτονταν (και τότε υπήρχε ο ξένος παράγων), τις υπάρχουσες στη χώρα ξένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Τους διδάσκουν τις δεξιότητές τους, την αξιοπρέπειά τους …..
Ενισχύθηκε ουσιαστικά  η επισκευαστική υπηρεσία σε όλα τα υπάρχοντα αγαθά. Έγινε για τον ιδιοκτήτη πιο οικονομικό να επιδιορθώσει ένα αυτοκίνητο, ένα ψυγείο ή και ένα κοστούμι, αντί να βρει χρήματα να αγοράσει ένα καινούριο. Θα επαναδημιουργηθούν  βιοτεχνίες ανταλλακτικών και μικρών αντικειμένων. Η έννοια του μάστορα θα πάρει πάλι περίοπτη θέση στον μεταποιητικό κλάδο.
66α. Να θυμηθούμε και το παρελθόν. Τη δεκαετία του ΄60 φθάσαμε σε αυτάρκεια στο στάρι, ρύζι και στα λαχανικά, αυτό το επίτευγμα δυστυχώς καταστράφηκε μέσα σε 10 χρόνια. Ήταν μια προσπάθεια που έγινε προγραμματισμένα τη δεκαετία του ΄50. Μέχρι να αποκατασταθεί η ελληνική γεωργική παραγωγή (αυτή που η ίδια η Ε.Ε. κατέστρεψε για να επικρατήσουν οι πολυεθνικές των βόρειων χωρών), θα περάσουν δύο χρόνια τουλάχιστον.
67. Οι λαϊκές αγορές στις νότιες συνοικίες της Αττικής δεν μοιάζουν με το κοντινό παρελθόν. Οι συναλλαγές δεν χρησιμοποιούν τη δραχμή σε πρώτη ζήτηση. Δεν βρίσκονται ακόμα αρκετές στις τσέπες των αγοραστών  λόγω αναδουλειάς. Τα παπούτσια ανταλλάσσονται με ένα παντελόνι (ελαττωματικό ίσως), δύο κιλά μελιτζάνες με ένα κοτόπουλο ή με ένα κιλό πατάτες. Η δραχμή δεν έχει γίνει ακόμα νόμισμα συνείδησης του Έλληνα αγοραστή.
68. Το μοναδικό Τελωνείο του Πειραιά προσπαθεί να λειτουργήσει καλύτερα. Καλύτερη οργάνωση, περισσότερο χρήμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό και αν είναι αναγκαίο. Νέοι έμμεσοι φόροι ψηφίζονται κάθε μέρα στην Βουλή. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν το αντιλαμβάνεται άμεσα ο Έλληνας πολίτης. Βλέπεις, η τιμή πώλησης ενός αλλοδαπού προϊόντος έχει πολλά και ακαθόριστα τμήματα κόστους, κόστος αγοράς, μεταφοράς, φόροι έμμεσοι, κέρδος (χονδρέμπορου, λιανέμπορου) κλπ. Το Υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να δημιουργήσει και άλλο Τελωνείο για τις ανάγκες είσπραξης των δασμών και φόρων στον Πειραιά. Ανάγκες και οι Θεοί πείθονται. Η ενιαία εσωτερική αγορά τη Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα μακρινό παρελθόν. Οι Εκτελωνιστές βρίσκονται σε σκληρή διαμάχη με τους Τελώνες. Ζητούν, επιμένουν και κερδίζουν  τη σωστή, δίκαιη εφαρμογή του Τελωνειακού Δασμολογίου.
69. Οι νεόκοποι βιοτέχνες, μεταποιητές δειλά-δειλά πλησιάζουν τις Τράπεζες. Οι επιλογές τους είναι περιορισμένες. Υπάρχει μόνον η Εθνική Τράπεζα ελεγχόμενη από το κράτος, και δύο ιδιωτικές. Νοσταλγούν οι επαγγελματίες τα πολλά υποκαταστήματα  Τραπεζών στη δεκαετία του 2000. Ούτε περίπτερα να ήτανε. Ακόμα είναι στη μνήμη πολλών, οι όμορφες κοπέλες Τραπεζών, σε κεντρικά πεζοδρόμια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για την πώληση δανείων (εορτοδάνεια, πιστωτικές κάρτες, διακοποδάνεια). Έχουν όμως γυρίσει σελίδα. Σιγά σιγά οι νέοι επαγγελματίες ανοίγουν πάλι λογαριασμούς καταθέσεων όψεως και ευελπιστούν, όχι μόνο σε ένα μπλοκ επιταγών  αλλά και σε ένα αναπτυξιακό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο.
70. Οι Διεθνείς Μεταφορικές Εταιρίες και οι Ναυτικοί Πράκτορες δέχονται «βροχή» από φαξ, e-mail, ακόμα και τηλεφωνήματα, να μην παραδώσουν τα φορτία στους παραλήπτες μέχρι νεωτέρας. Ο φόβος μη πληρωμής των εμπορευμάτων από τους παραλήπτες είναι προφανής. Δεν πρόκειται μόνο για το αξιόχρεο των παραληπτών αλλά για την εύρεση του συναλλάγματος πληρωμής από μια χρεοκοπημένη χώρα.
71. Το Πασαλιμάνι του Πειραιά αποκτά και πάλι την αίγλη του. Τις Κυριακές συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και πάλι για βόλτα στο «νυφοπάζαρο». Έρχονται ομάδες από νέους και νέες από τους περιφερειακούς Δήμους, εκεί στο πέταλο. Βολτάρουν σε μια διαδρομή τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων, μέχρι εκεί στην πλατεία Αλεξάνδρας.  Έχουν ξεχάσει τα νυχτερινά μπαράκια και τα φαγάδικα. Άραγε θα ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας αυτές οι βόλτες;
72. Επανεμφανίστηκε το ενοικιοστάσιο. Πληθώρα από ευνοϊκές διατάξεις για τον ενοικιαστή. Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη έξωσης. Η αύξηση του ενοικίου είναι αδιανόητη. Τα δικαστήρια δεν δέχονται διώξεις για τους ενοικιαστές. Η ακίνητη περιουσία έχει κάποια έσοδα, όμως είναι ελεγχόμενη από το κράτος.
72α. Οι αιτήσεις στα δικαστήρια για καθυστέρηση της διατροφής παιδιών από τις μονογονεϊκές οικογένειες πήραν μεγάλες διαστάσεις. Οι δικαστές αδυνατούν να πάρουν μια απόφαση. Δεσμεύονται από τα πιστοποιητικά ανεργίας που προσκομίζουν οι χωρισμένοι …… μπαμπάδες. Μήπως ήλθε η εποχή να  σκεφτούν οι γυναίκες και πάλι το θεσμό του γάμου με τους παλιούς όρους;
73. Η διασκέδαση με το συμπάθιο, με σύμμαχο την "τρυφερή" ελληνική νύχτα έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για ένα ποτό γίνονται στα σπίτια, με βερμούτ και τσίπουρο.
73α. Τα ελληνικά ξενοδοχεία  σε όλα τα παραθεριστικά κέντρα, έχουν γίνει πολύ ποιο φτηνά, Θα ξεχειλίσουν από ξένους και Έλληνες τουρίστες.
Η Ελλάδα από τότε που υιοθέτησε τη δραχμή ως το επίσημο νόμισμά της  με την υποτίμηση που υπέστη, κάνει ξανά ελκυστικό τον τουρισμό της στους ξένους ταξιδιώτες.
Οι ΄Ελληνες   τουρίστες θα δυσκολεύονται πλέον να δραπετεύουν, με τη συχνότητα που το έκαναν μέχρι τώρα, σε ξένους φτηνούς προορισμούς. Θα κάνουν τουρισμό στη μαγευτική Ελλάδα. Αν ο πατριωτισμός και η λογική δεν τους οδηγεί, θα τους υποχρεώσουν οι οικονομικές δυσκολίες.
73β. Οι Μεσίτες ακινήτων (Real Estate κατά το σημερινό συρμό), προβληματίζονται συνέχεια σχετικά με τις αγοραπωλησίες των σπιτιών, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων. Οι πωλητές συνέχεια ζητούν τις τιμές πωλήσεων σε ευρώ, αν και η δραχμή έχει κυκλοφορήσει για ένα το λιγότερο χρόνο.  Γυρίσαμε πάλι τη δεκαετία του ΄50 όταν οι αγοραπωλησίες γινόντουσαν σε χρυσές λίρες. Να μνημονεύσουμε ότι ακόμα και η προίκα της κόρης ή της αδελφής, εκείνης της εποχής ρυθμιζόταν σε αυτό το νόμισμα. Ηχούν ακόμα στα αυτιά των Ελλήνων  η ατάκα του κινηματογραφικού έργου  «Ο Φανούρης και το σόι του»
-Θέλω προίκα 400 λίρες, εγώ είμαι έμπορος και λέω τα σύκα -σύκα και τη σκάφη- σκάφη
-Δεν κάνει 390 λίρες; (Λέει ο Μίμης Φωτόπουλος).
-Είπαμε τετρακόσιες λίρες, εγώ είναι έμπορος και λέω τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη.
Η μούντζα …………….. ήταν το αποτέλεσμα.
73α. Το λόμπι της δραχμής συνεχίζει να υποστηρίζει σαν  ……… παπαγαλάκι. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Κάθετη πτώση εισαγωγών, κάθετη αύξηση εξαγωγών, ευελιξία στην κυκλοφορία του χρήματος, άμεση ρευστότητα, εσωτερική υποτίμηση του κόστους κτήσης αγαθών, εμπορευμάτων, πάγιων περιουσιακών στοιχείων, επιστροφή μεγάλου μέρους των 100 δισ. ευρώ που έχουν βγει στις ξένες τράπεζες και βέβαια τεράστιες ξένες επενδύσεις σε μία χώρα που θα έχει επιτέλους «λογικό» εργατικό κόστος και λογικό κόστος γης.
73β. Ο ελεύθερος χρόνος γίνεται οδηγός καλών πράξεων. Ακούμε τακτικά τους φίλους, τη φίλη, τους γείτονες να μας λένε: «Προσπαθούμε να ξεχάσουμε αυτά που είχαμε συνηθίσει …….». «Επιβιώνουμε, γιατί πάντα βλέπαμε το ποτήρι μισογεμάτο και  όχι μισοάδειο». «Τώρα που υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε με μερική απασχόληση (Part-Time), έχουμε χρόνο να κάνουμε κάποια πράγματα που θα θέλαμε. Προσφέρουμε εθελοντική εργασία σε οργανώσεις για παιδιά με αναπηρίες, ασχολούμαστε περισσότερο με τα παιδιά μας, σκεπτόμαστε πολύ τις προσωπικές μας σχέσεις ….». «Κοιμόμαστε περισσότερο με ότι ήθελε …….. προκύψει».
74. Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις «διαφημίζουν», με μέθοδο και στυλ προχωρημένου μάρκετινγκ, διάγγελμα των δύο πρωθυπουργών για νέα επώδυνα μέτρα (Μείωση των συντάξεων, ακύρωση συλλογικών συμβάσεων, μείωση κατώτερου μισθού, κατάργηση δώρων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, λιμανιών, δημόσιων επιχειρήσεων, όμως δεν θα γίνει εγγυημένα καμία απόλυση. Οι φήμες λένε ότι ετοιμάζεται στρατιωτικό - κοινωνική επανάσταση…..)

Ν. Κηφισιά
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Λέξεις 8.093


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου