Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Αεροπορική Χρηματαποστολή (Αστυνομικό Διήγημα) 12 Μαΐου 2014


Αεροπορική Χρηματαποστολή (Αστυνομικό Διήγημα) 12 Μαΐου 2014


Με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Πέτρο Πέτρου,
τον απλησίαστο 2Π

1.Οι Νεαροί Επιβήτορες
2.Φαλτσέτα χωρίς Αίμα
3.Ο Γρηγόρης ο Γόης
4.Παράθυρο Φονιάς
5.Το Πρώτο μου Σκασιαρχείο
6.Αεροπορική Χρηματαποστολή
7.Εργατικό ατύχημα
8.Το Παρκάρισμα
9.Ο Μπαμπίτης ο Μάγκας
10.Κληρονομητήριο
Επιδρομή στο Νεκροταφείο





«Αστυνόμος Πέτρου λέγεται;»
«Κύριε Πέτρου» «Ναι κύριε Διοικητά»
«Ψάχνουν να βρουν ένα σάκο με χαρτονομίσματα εξωτερικού σε κυκλοφορία. Χάθηκαν μεταξύ του αυτοκινήτου που τα μετέφερε στο αεροδρόμιο, με τελική χώρα αποστολής την Ελβετία, και του τμήματος παραλαβής της αεροπορικής εταιρίας»
«Θα το παρακολουθήσω το θέμα»
«Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια αν μετατραπούν σε ευρώ»
«Κατανοώ το μέγεθος της ληστείας κύριε Διοικητά!!»

Ο Αστυνόμος Πέτρος Πέτρου γνωρίζει καλά τις καθημερινές οικονομικές απάτες μεγάλης αξίας. Είναι σε ώριμη ηλικία, γύρω στα σαράντα πέντε του χρόνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο επάνω του είναι τα ρούχα που φορά. Υπάρχει μια πινελιά ανεμελιάς σε όλες τις φορεσιές του. Φορά πάντα γραβάτα. Ξέρει να την δένει όμορφα. Δεν κουμπώνει ποτέ το κουμπί του πουκαμίσου, έστω και αν κάνει κρύο το χειμώνα. Η γραβάτα γι αυτόν αποτελεί την στολή εργασίας του. Την φορά στο λαιμό του, ακόμα και το καλοκαίρι με την μεγάλη ζέστη. Δεν φορά το σακάκι, φορά όμως την γραβάτα. Ενδεικτικό στοιχείο του είναι ότι σκέπτεται εργασιακά. Είναι ολοκληρωτικά δοσμένος στα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται στην Αστυνομία. Ο Διοικητής του σε μόνιμη βάση του αναθέτει κάθε τι το δύσκολο. Γνωρίζει ότι είναι δύστροπος αλλά ο καλύτερος στη δουλειά του.

Το αεροπλάνο της Lufthansa βρίσκεται έτοιμο στην πίστα του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, με προορισμό την Ζυρίχη της Ελβετίας. Ένα αυτοκίνητο κλειστό Βαν με επιγραφές μιας Εταιρίας Ιδιωτικής Ασφάλειας πλησιάζει το πίσω μέρος του αεροπλάνου και σταματά δίπλα στον υπεύθυνο που φορτώνει τις αποσκευές των επιβατών καθώς και τα δέματα με εμπορεύματα:
«Είσαι ο Δημήτρης; Να σου παραδώσω τους σάκους. Ήμαστε από την Τράπεζα Καταναλωτικής Πίστεως. Έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους οι μεγάλοι»
«Ναι, να τους παραλάβω»
«Υπόγραψε εδώ»
«Βάλε τα μέσα, σε αυτό το σημείο» και του υποδεικνύει το σημείο δέκα (10) του κύτους του αεροπλάνου»

Έχουν περάσει δέκα λεπτά, το αεροσκάφος έχει σχεδόν φορτώσει αποσκευές επιβατών και εμπορεύματα. Είναι έτοιμο να απογειωθεί:
Εκείνη τη στιγμή ξεκινά ο τελικός έλεγχος των εξαγόμενων φορτίων. Συντάσσεται το Δηλωτικό Εξαγωγής. Γίνεται η καταμέτρηση των δεμάτων σε αντιπαράθεση με τις φορτωτικές που εκδόθηκαν. Μια δουλειά ρουτίνας για τον υπεύθυνο του χώρου της φόρτωσης στο κύτος του αεροπλάνου. Ξαφνικά σταματά στην φορτωτική 220- 2524 3514. Η φορτωτική αναφέρει δέκα τρεις (13) σάκους με χαρτονομίσματα ξένων κρατών. Ζωντανά κύτταρα της οικονομίας της αγοράς. Πάντα, ο υπεύθυνος για τον έλεγχο νοιώθει μια έλξη σε αυτό το φορτίο, όποτε το συναντά. Νομίζει ότι τον κοιτάζει, ότι ταλαντεύεται, ότι απαιτεί να το προσέξουν ιδιαίτερα. Καταλαβαίνει ότι οι σάκοι του μιλούν. Τον βάζουν σε μονοπάτια ονειρικά. Γνωρίζει ότι τέτοιοι σάκοι έδωσαν αίγλη σε ένα Ωνάση και σε ένα Νιάρχο. Έδωσαν δύναμη σ' ένα Ροκφέλλερ και σε ένα Φορντ.

Ρίχνει μια πιο ερευνητική ματιά. Ο ένας σάκος σαν να του έμοιαζε αλλιώτικος. «Μπα σκέπτεται. Η ιδέα μου θα είναι» τον αγγίζει με το χέρι και είναι λιγάκι σκληρός. Τον ζυγίζει με το χέρι. Αγγίζει και τους άλλους, τους ζυγιάζει. Νοιώθει τη διαφορά στην αφή, στο βάρος, σαν να του λένε ότι υπάρχει μυστήριο και πανικοβάλλετε.

Πηγαίνει στον αρμόδιο υπάλληλο παραλαβής:
«Δημήτρη, θυμάσαι τους σάκους που παρέλαβες με αυτή την φορτωτική;»
«Ναι κύριε Νίκο. Υπάρχει κανένα πρόβλημα;»
«Δεν παρατήρησες ότι ο ένας σάκος είναι λιγάκι διαφορετικός από τους δώδεκα άλλους;»
«Δεν θυμάμαι καθόλου. Τι περιέχουν μέσα;»
«Χαρτονομίσματα ξένων κρατών. Από ότι ξέρω, σε πλεύρισε το αυτοκίνητο της Ιδιωτικής Ασφάλειας και στους παρέδωσε. Παρατήρησες κάτι το ασυνήθιστο; κάτι το ασυνήθιστο στη συσκευασία;»
«Του είπα να τους βάλει εκεί στο σημείο δέκα(10) του κύτους, του σκάφους. Εκεί τα άφησαν»
«Για άγγιξε και μόνος σου το σάκο. Ζύγιασε τον με το χέρι. Νιώθεις τίποτα;»
«Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά ………………. Συγχώρεσέ με»
 «Σε ρωτώ πάλι. Παρατήρησες κάτι το ασυνήθιστο; λες να έχουμε αντικατάσταση σάκου;»

Μια βουβαμάρα έπεσε στο χώρο. Ένας σάκος με χαρτονομίσματα ξένων καρτών πιθανόν να χάθηκε. Ανυπολόγιστης αξίας ξένα χαρτονομίσματα. Κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια σε ευρώ αναζητούνται. Μετά την απόλυτη σιωπή που επεκράτησε ήλθε η ταραχή. Η ταραχή που μετατράπηκε σε κινητικότητα.

“Τράπεζα Καταναλωτικής Πίστεως; τον Διευθυντή”
“Ποιος τον ζητά;”
“Από την Lufthansa στα εμπορεύματα (το Κάργκο) του Ελευθέριου Βενιζέλου»
«Κύριε Διευθυντά πρόκειται για την σημερινή χρηματαποστολή. Ο ένας σάκος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Επειδή μας τιμάτε με την ανάθεση τέτοιων δύσκολων αποστολών, σκέφτηκα να σας ρωτήσω»
«Μισό λεπτό να επικοινωνήσω με τον αρμόδιο της χρηματαποστολής»

Σε λιγάκι ακούγεται σκληρή, θυμωμένη και απότομη η φωνή του Διευθυντή της Τράπεζας:
«Κάτι συμβαίνει. Οι σάκοι είναι πανομοιότυποι. Ακινητοποιείστε τα πάντα. Η ασφάλεια της Τράπεζας έρχεται για αυτοψία»

«Δημήτρη τρέξε γρήγορα. Ειδοποίησε και εσύ την Άμεση Δράση. Να προλάβουμε. Μίλα τους εκ μέρους της εταιρίας Lufthansa. Διηγήσου το περιστατικό. Γρήγορα. Είναι κατεπείγον. Πιθανώς να πρόκειται για ληστεία. Έξυπνη ληστεία»
«Αμέσως»

Στο τηλέφωνο και σε ύφος ικετικό και χαμένο:
«Σας παρακαλώ. Κάντε γρήγορα. Ένα αυτοκίνητο Ιδιωτικής Ασφάλειας πρέπει να βρεθεί. Έχει γίνει κάποιο λάθος που μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία. Να υποφέρουν ζωές»
«Ηρεμήστε κύριε και πέστε από την αρχή τι συμβαίνει;»
«Μια χρηματαποστολή στο Αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος, στην πίστα του αεροπλάνου που θα έφευγε, παρέδωσε στον υπεύθυνο υπάλληλο δέκα τρεις σάκους. Ο ένας από τους δέκα τρεις διαφορετικός. Υπάρχει βάσιμος λόγος ότι έγινε αντικατάσταση. Ο κάθε σάκος αριθμεί μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια σε ευρώ»
«Δώστε μας τύπο, αριθμό και χρώμα αυτοκινήτου»
«Επικοινωνήσαμε με την εταιρία του. Έχει για προορισμό το Νέο Ψυχικό τη Λεωφόρο Κατεχάκη, το υποκατάστημα της Τράπεζας Καταναλωτικής Πίστης»
«Πόση ώρα έχει ακριβώς φύγει;»
«Γύρω στα ένδεκα λεπτά»

«Σας δίνω τον Αστυνόμο Πέτρου»
«Βλέπετε ότι υπάρχει καμιά σκοπιμότητα; έχει ξανά συμβεί; ο υπάλληλος της Ιδιωτικής Ασφάλειας έχει δείξει άλλα δείγματα τέτοιας συμπεριφοράς;»
«Προς θεού, θα σας δώσω τις πληροφορίες που ξέρω μέχρι τώρα. Όμως κάντε γρήγορα,. Πρόκειται για τραγωδία. Εκατομμύρια ευρω κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Θα χαθούν. Μαζί θα χαθούν και ζωές. Θα καταστραφούμε»
«Κινητοποιήθηκαν δύο αυτοκίνητα στης Αστυνομίας. Τα πιο κοντινά στην περιοχή που πρέπει να ερευνηθεί. Πόσα χρόνια δουλεύει ο υπάλληλος παραλαβής της αεροπορικής εταιρίας;
“Σχεδόν εννέα χρόνια”
“Ο προϊστάμενος της φόρτωσης;”
“Σχεδόν δέκα πέντε χρόνια”
«Όταν μάθετε κάτι καινούργιο πάρτε με στο τηλέφωνο 210 3525899 Αστυνόμος Πέτρου»

Η πόρτα του γραφείο του Αστυνόμου Πέτρου κτυπά:
«Ναι»
«Κύριε Πέτρου, μας έφεραν τον κύριο Δημήτρη Πικρό. Είναι ο υπάλληλος που παρέλαβε τους σάκους με τα ξένα χαρτονομίσματα. Να τον φέρω μέσα;”
«Ναι»
«Κύριε Πικρέ, Αστυνόμος Πέτρου. Τι ξέρετε για τους σάκους με τα χαρτονομίσματα; Να σας χαιρετήσω με χειραψία. Ξεχνώ πάντα αυτή την κίνηση αβροφροσύνης» και σηκώνεται από το γραφείο του, δίνοντας το δεξί χέρι στον άνδρα που μπήκε στο γραφείο του.
«Κύριε Αστυνόμε συνηθισμένα πράγματα. Καθημερινή ρουτίνα. Παραλαβές, φορτώσεις στο αεροπλάνο. Συγκέντρωση χαρτιών. Τέτοιες διαδικασίες και χαρτούρα. Δεν πρόσεξα τίποτα το ιδιαίτερο»
«Κύριε Πικρέ, συγχωρέστε με, μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Στο παρελθόν το όνομά σας έχει ακουστεί σε μια λαθρεμπορία ρολογιών»
«Κύριε Αστυνόμε, μου θυμίζετε άσχημα πράγματα. Το Δικαστήριο έβγαλε αθωωτική απόφαση. Απλά εγώ έτυχε να ήμουν υπηρεσία σε αυτή την λαθρεμπορία. Κάθε άλλος υπάλληλος θα είχε υποστεί την ίδια ταλαιπωρία»
«Έχετε κανένα συγγενή, γνωστό σε Ιδιωτική Εταιρία Ασφάλειας; ξέρετε είμαι υποχρεωμένος να κάνω τέτοιες ερωτήσεις» και χαμογέλασε καλοπροαίρετα.
«Όχι   ………….ναι. τώρα θυμήθηκα. Ο αδελφός της γυναίκας μου δουλεύει σε μια τέτοια εταιρία»
«Ποια είναι;»
«Η Mass security αν δεν κάνω λάθος»
«Η ίδια Εταιρία έφερε τους σάκους με τα ξένα χαρτονομίσματα στο Αεροδρόμιο;»
«Δεν γνωρίζω …………»
«Σας ενημερώνω εγώ. Η ίδια ήταν»
«Μήπως ήταν και ο αδελφός της γυναίκας σας που σας παρέδωσε τους σάκους;»
«Όχι βέβαια. Τι εννοείτε κύριε Αστυνόμε ……………»
«Τίποτα. Απλά ψάχνω να βρω τον δέκατο τρίτο διαφορετικό σάκο. Μετά από αυτοψία, παρουσία της Τράπεζας, της Εταιρίας Security, του Διευθυντού της Lufthansa, αποδείχτηκε ότι ο ένας σάκος περιείχε εφημερίδες και χαρτόνια. Είχε αντικατασταθεί στη θέση του αληθινού»
«Και υποψιάζεστε εμένα;»
«Υποψιάζομαι και την ………..μάνα μου. Εγώ ψάχνω να βρω τον σάκο. Σε παρακαλώ μην απομακρυνθείς από το σπίτι σου»
«Δηλαδή είμαι υπό κράτηση;»
«Όχι ακόμα. Αν μάθεις κάτι καινούργιο ή θυμηθείς κάτι που ξέχασες να μου πεις, τηλεφώνησέ μου. Θα σου δώσουν το τηλέφωνο τα παιδιά έξω»

Μετά από δέκα λεπτά το ένα αυτοκίνητο της Άμεσης Δράσης εντόπισε το ύποπτο αυτοκίνητο της Ιδιωτικής Ασφάλειας στην Λεωφόρο Κατεχάκη στο ύψος του Νέου Ψυχικού, που πήγαινε προς το υποκατάστημα της Τράπεζας Καταναλωτικής Πίστης. Η σειρήνα άρχισε να ηχεί εκνευριστικά. Λίγο ακόμα και το πλευρίζει:
«Κάντε στα δεξιά του δρόμου. Προσέχετε την κυκλοφορία»
«Βεβαίως. Αμέσως εδώ θέλετε;»
«Ακολουθήστε μας στην Γενική Ασφάλεια. Στα γραφεία της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο ύψος των παλαιών Πολυκατοικιών»
«Συμβαίνει κάτι;»
«Θα σας πουν εκεί. Κάτι έγινε με την χρηματαποστολή στον Αεροδρόμιο»
«Ερχόμαστε μαζί σας»

Ο Αστυνόμος Πέτρου κατέβηκε στο προαύλιο της Ασφάλειας για να συναντήσει το ύποπτο αυτοκίνητο.
«Ανοίξτε το αυτοκίνητο. Η εταιρία που παραδώσατε τους σάκους υποστηρίζει ότι πήρε δώδεκα σάκους όμοιους και έναν διαφορετικό. Ψάχνουμε να βρούμε τον όμοιο»
«Δεν μου επιτρέπεται να το ανοίξω. Χρειάζομαι εντολή του προϊσταμένου της εταιρίας. Να του τηλεφωνήσω»
«Ποιος έκανε την παράδοση;»
«Εγώ ήμουν στο τιμόνι, ο άλλος συνάδελφος, ο συνοδηγός έκανε την παράδοση των σάκων»
Εν τω μεταξύ ο οδηγός ανοίγει τη πόρτα του αυτοκινήτου για να γίνει η έρευνα. Μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου υπήρχαν 30 δέματα, όσα αναφέρονται και στο Δελτίο Κινήσεως του Αυτοκινήτου.

«Τον κύριο Νίκο Ε………. της εταιρίας Lufthansa»
«Ο ίδιος»
«Από την Ασφάλεια Αθηνών, Αστυνόμος Πέτρου. Μετά από έρευνα που διενεργήσαμε δεν βρέθηκε ο σάκος με τα χαρτονομίσματα που αναζητάμε………..»
«Πέστε το πάλι ……..»
«Έχω εδώ το αυτοκίνητο. Δεν βρέθηκε ο σάκος.»
Ακούστηκε ένα μουρμουρητό μέσα από το ακουστικό του τηλεφώνου και ύστερα ένα γδούπος, κάτι σαν πέσιμο ανθρώπινου σώματος.
«Εμπρός, εμπρός ………..» 
«Κύριε Αστυνόμε, ο προϊστάμενος μου λιποθύμησε. Θα τον συνεφέρω και θα σας πάρω πίσω»

«Οδηγός, οδηγός, έλα να ολοκληρώσεις την κατάθεση. Περιέγραψέ μου τις διαδρομές που έκανες με τα αυτοκίνητο της Χρηματαποστολής, με κάθε λεπτομέρεια. Αυτή η υπόθεση μυρίζει. Κάτι μου λέει ότι θα έχει συνέχεια ………»
«Δώστε μου το Βιβλίο Κίνησης του Αυτοκινήτου»
«Δώστε μου τα ονόματα του οδηγού και του συνοδηγού»

«Ελάτε εδώ εσείς» Απευθύνεται στον άλλο άνδρα της Ιδιωτικής Ασφάλειας. “Πέστε μου το όνομά σας. Το λέω καλά!!! Ευάγγελος Βροχοποιός. Είστε συνοδηγός;”
«Μάλιστα»
«Πόσο καιρό δουλεύεται στην εταιρία;»
«Επτά χρόνια»
«Δηλαδή να καταλάβω ………. Έχουμε δύο συνοδηγούς και έναν οδηγό. Πόσοι συνόδευαν την χρηματαποστολή;
«Δύο»
«Ο τρίτος πως βρέθηκε; ο συνοδηγός Νίκος Λίγνης που είναι;»
«Τελείωσε τη βάρδια του και έφυγε στο ύψος του πρώτου Νεκροταφείου, κοντά στο σπίτι του»

Ο Αστυνόμος Πέτρου αργά έκανε την επόμενη ερώτηση:

«Άνοιξε καθόλου το αυτοκίνητο πριν φύγει;»
«Ναι το άνοιξε. Ήθελε να πάρει τη τσάντα του. Την έφερνε μαζί του συνήθως με ένα σάντουιτς»

Μια νέα επιχείρηση άρχισε να ξετυλίγεται. Ο Αστυνόμος Πέτρου έστειλε ένα αυτοκίνητο στο σπίτι του συνοδηγού Νίκου Λίγνη, να τον φέρει στη Διεύθυνση. Τηλεφώνησε προσωπικά σε όλα τα αστυνομικά φυλάκια των βορείων συνόρων της χώρας. Επικοινώνησε με τους Κήπους, τους Ευζώνους την Κρυσταλλοπηγή, να κρατηθεί ο ύποπτος Νίκος Λίγνης για ληστεία ιδιαίτερης μεγάλης αξίας. Τους υποσχέθηκε γρήγορα με Φαξ, την εντολή του εισαγγελέα. Έδωσε εντολή να σταλεί σήμα για να ελέγχουν τα λιμάνια που έχουν πλοίο που πηγαίνει στο εξωτερικό. Θα ακολουθήσει εισαγγελική εντολή είπε γρήγορα. Άφησε για τον εαυτό του τα αεροδρόμια. Επήρε το αυτοκίνητο, έβαλε τη σειρήνα στη διαπασών και κατευθύνθηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην αίθουσα επιβατών.

Η διαίσθησή του ήταν σωστή. Ο Νίκος Λίγνης είχε σχεδιάσει από πολύ καιρό την κλοπή με θηλυκό συνεργάτη. Σκόπευαν μαζί να αναχωρήσουν για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.. Ο Αστυνόμος Πέτρου ρώτησε γρήγορα, γρήγορα πιο αεροσκάφος έφευγε για την Νότιο Αμερική και κατευθύνθηκε στην πίστα. Μόλις πρόλαβε τον άκαπνο ληστή στην σκάλα του αεροσκάφους αγκαλιά με τον θηλυκό συνεταίρο του.



ΤΕΛΟΣ


Δείτε πίνακα διηγημάτων στην Ανάρτηση της 6/5/2014

Σημ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι εντελώς συμπτωματική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου