Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο Διονύσης Καλαντζής, εκτελωνιστής δίνει ένα στίγμα προ 22 χρόνια «Ενημέρωση και γνώση της Ενωμένης Ευρώπης» 31 Οκτωβρίου 2014



Ο Διονύσης Καλαντζής, εκτελωνιστής δίνει ένα στίγμα προ 22 χρόνια  «Ενημέρωση και  γνώση της Ενωμένης Ευρώπης» 31 Οκτωβρίου 2014


Γελοιογραφία Δ. Καπιδάκη

Στις περασμένες δεκαετίες ήταν συνηθισμένο να μιλά κανείς για «ευρωσκλήρυνση ».  Σήμερα, βέβαια, η κατάσταση έχει αλλάξει. Πρώτον λόγω της αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου, δεύτερον λόγω της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι χώρες της Κοινότητας και τρίτον λόγω της απόφασης για την Ενιαία Αγορά. Υπήρχε πάντα διάχυτη η αίσθηση ότι αν η Κοινότητα δεν αναλάμβανε μεγάλες πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την οικονομική και τεχνολογική της επίδοση,  ήταν καταδικασμένη σε καθυστέρηση όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως με την Ιαπωνία.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι απλώς ένα οικονομικό και τεχνοκρατικό θέμα. Αποτελεί στην ουσία, μια κίνηση ιστορικής και πολιτικής σημασίας. Οι αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη ήταν τόσο ραγδαίες και βαθειές , ώστε η Κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις αγνοήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής της μετά το 1992.

Πρέπει να επαναλάβουμε και πάλι, με κίνδυνο να γίνουμε μονότονοι, ότι πολλές από τις τραγικές καταστάσεις που διαπιστώνουμε ότι δημιουργήθηκαν σε σχέση πάντοτε με το αντικείμενο της εργασίας μας, δείχνουν την κακή λειτουργία του όλου συστήματος. Πολλά προβλήματα όχι  μόνο ξεπερνούν τα όρια των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και δεν μπορούν να ταιριάζουν στα παραδοσιακά σχήματα των διακρατικών και διεθνών σχέσεων. Δεν είναι δυνατόν μέσα σ’ αυτά τα διευρυμένα πλαίσια της αύξησης του εμπορίου και της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας των ελεύθερων επαγγελματιών στις χώρες της Κοινότητας, να μην υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία των υφιστάμενων επαγγελμάτων. Θα πρέπει η ίδια η Κοινότητα να είναι σε θέση να δημιουργεί νέες ευκαιρίες εργασίας και όχι να διογκώνει τα ήδη μεγάλα ιδιαίτερα για τις μικρότερες κα όχι πλούσιες χώρες υπαρκτά και δύσκολα αντιμετωπιζόμενα κοινωνικά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα σε χρήσιμες μεν, αλλά βραχυπρόθεσμες λύσεις  και αγνοούν συστηματικά τις μακροπρόθεσμες. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μεμονωμένα και προτείνουν στατικές και τοπικές λύσεις. Στην κατανομή των διαφόρων πόρων μεταξύ των τομέων συνήθως κερδίζουν οι ισχυροί υπουργοί και τα υπουργεία με πολιτική δύναμη. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν μόνο το μειονέκτημα της ανεπάρκειάς τους, ως ανθρώπινα όντα, αλλά και όλες τις εγγενείς αντιδράσεις του ρόλου τους, όπως η υπερκόπωση, ο ανεπαρκής διαθέσιμος χρόνος, η ελλιπής και χειραγωγημένη ενημέρωση και πιθανότητα η αδιαφορία. Τα αποτελέσματα φυσικά που προκύπτουν, είναι ανύπαρκτα έως αρνητικά.

Όλα γίνονται ακόμη δυσκολότερα τη στιγμή που τα πάντα εναλλάσσονται και μεταλλάσσονται με εκπληκτική ταχύτητα. Η πρόκληση δεν συνίσταται στην εφάπαξ προσαρμογή σε μια δεδομένη νέα κατάσταση, αλλά στο να ζει κανείς σε μια συνεχή κατάσταση προσαρμογής, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα, τις νέες διαστάσεις της πολυπλοκότητας και τις στυγνές αλλαγές αλλά και για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται.

Ποια στοιχεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατανοήσουμε τις αλλαγές;

Πως μπορούμε να γίνουμε από παθητικοί και απομονωμένοι θεατές, ενεργοί πολίτες και επαγγελματίες, ικανοί να σπάσουμε την απαισιοδοξία μας και οργανωμένα να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση μιας νέας κατάστασης που όλοι επιθυμούμε με πνεύμα καινοτομίας, ανανέωσης και σταθερή βούληση;

Πρωταρχικοί φορείς των λύσεων είναι εκείνοι που θα επιτρέψουν σε άτομα και κοινωνίες να μάθουν πώς να προσαρμόζονται στις αλλαγές που μεταβάλλουν συνεχώς την όψη της κοινωνίας μας. Η προσαρμογή αποτελεί και τη βασική πρόσκληση για όλους του κατοίκους της «Ενωμένης Ευρώπης»,  ανεξάρτητα από την κουλτούρα, τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους.  Χρειάζεται όμως ενημέρωση, για τη γνώση και καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθημερινά βλέπουμε να οξύνονται. Η Ενωμένη Ευρώπη και η Ελλάδα, ειδικότερα, έχει ανάγκη από συνειδητοποιημένους πολίτες.

Διονύσιος Καλαντζής.
Αναδημοσίευση από το Εκτελωνιστικό Βήμα Μάιος 1992

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

E-mail = ggioggaras@Gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου