Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ο Γ. Χάος, εκτελωνιστής, κάνει ρεπορτάζ για «Το Τελωνείο Αερολιμένος Αθηνών» 17 Οκτωβρίου 2014



 Ο  Γ. Χάος, εκτελωνιστής, κάνει ρεπορτάζ  για «Το Τελωνείο Αερολιμένος  Αθηνών» 17 Οκτωβρίου 2014

Προς την εφημερίδα εκτελωνιστής

Φίλε κ. διευθυντά,

Αφού πρώτα σε συγχαρώ για τη συμπλήρωση των 22 χρόνων  από της εκδόσεως της εφημερίδος ευχόμενος να τα εκατοστίσουν εφημερίδα και εκδότης, θέλω να σε παρακαλέσω, όπως  μου κάνεις και παλαιότερα την τιμή να μου παραχωρήσεις λίγο χώρο στις στήλες της εφημερίδας για να αναφέρω τα βάσανα του εκτελωνιστή, τα οποία είχα διακόψει γιατί κατά κάποιο τρόπο, ορισμένα από αυτά είχαν τακτοποιηθεί.

Τώρα όμως, που τα βάσανα όχι μόνο επληθύνθησαν αλλά μεταβλήθηκαν και σε δράματα, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω. Γιατί δεν αρκούν οι τεράστιες αποστάσεις χιλιομέτρων που διανύουμε καθημερινώς, έχουμε γίνει οι  μαραθωνοδρόμοι του λιμένος Πειραιώς – αλλά αντιμετωπίζουμε και άλλες δυσκολίες που με μια καλή θέληση και ολίγη κατανόηση μπορούν να διορθωθούν. Θα ασχοληθώ κατά Τελωνείο και θα περιγράψω τα θέματα, σεβόμενος τον χώρο σας, όσο μπορώ περιληπτικά.

ΤΕΛΩΝΕΊΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ[1]

Είναι τελείως απαράδεκτος η κρατούσα στο Τελωνείο αυτό κατάσταση.[2] Ο χώρος όπου στεγάζεται  το τουριστικό αυτό Τελωνείο είναι ο ίδιος που ήτο προ 25ετίας, όταν έφθανε ένα αεροπλάνο κάθε μήνα.

Σ’ αυτό τον ελάχιστο χώρο σήμερα (γνωστός ο αριθμός των ωριαίων αφίξεων) συνωθούνται εμπορεύματα, τελωνειακοί, επιβάτες, εργάτες, εκτελωνιστές, ιδιώτες ναυτικοί ,  αντιπρόσωποι κ. α.

και 3 βαρέλια με σκουπίδια.

Για να περάσεις από τη μια πλευρά του Τελωνείου[3] στην άλλη πρέπει να είναι κάποιος ακροβάτης ή πυγμάχος. Να ανοίξεις κιβώτιο εντός των ελεγκτηρίων δεν υπάρχει χώρος, εντός των  αποθηκών, ομοίως και εις το ύπαιθρο απαγορεύεται.    Ερώτημα: Που θα ανοιχθούν τα κιβώτια;  Για να βρεις δε το εμπόρευμα πρέπει να είσαι τουλάχιστον φακίρης, γιατί μέσα στους μικρούς χώρους που υπάρχουν, φυσικό να είναι στοιβαγμένα τα εμπορεύματα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αγωνιζόμενος ο εκτελωνιστής για να παραλάβει το εμπόρευμα το βιαστικό  ( γι’ αυτό εξ’ άλλου ήλθε και αεροπορικώς) αντιμετωπίζει στην σειρά την γυναικούλα που ο γιος της έστειλε ένα τρανζίστορ[4] ή τον ναυτικό που έφερε μια τηλεόραση ή τον αντιπρόσωπο που έφερε δείγματα, και τους επιβάτες να παραλάβουν τις αποσκευές τους.

Και τώρα ρωτάται: τι πρέπει να γίνει;

1) είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι και σκουπίδια και μάλιστα τώρα το καλοκαίρι, και

2)  μέχρις ότου εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για το Τελωνείο και τις Αποθήκες του (είναι απαράδεκτο να παραμένει αυτό το Τελωνείο) να χωρισθούν οι επιβάτες και οι μικροπαραλήπτες σε ξεχωριστό χώρο από το υγιές εμπόρευμα και επίσης να πάει κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αξιών εκεί.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γ. Χάος
Αναδημοσίευση  της εφημερίδας «Εκτελωνιστής» 15 Απριλίου 1968 φύλο 572





[1] Η αυξητική τάση που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, έφτασε τον αριθμό των δώδεκα Τελωνείων, ενώ σήμερα, το 2014, έχουμε μόνο τρία.
[2] Έγινε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης με την ίδρυση του Ι Τελωνείου Αερολιμένος, όπου ξεφόρτωναν τα εμπορεύματα των ξένων αεροπορικών  γραμμών. Το Θ Τελωνείο Αερολιμένος ήταν αρμόδιο μόνο για την μεταφορά εμπορευμάτων της Ολυμπιακής. Το 2001, δηλαδή 32 χρόνια μετά, λειτούργησε το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα. 
[3] Τα γραφεία διοίκησης του Τελωνείου ήταν σε ξεχωριστό οίκημα ενώ τα ελεγκτήρια και οι αποθήκες σε κάποια οικήματα προπολεμικής κατασκευής. Τέτοια οικήματα θα μπορούσες να τα βρεις και σε συνοικίες της πρωτεύουσας, χαμηλοτάβανα, με πόρτες και παράθυρα και αδυναμία κίνησης Κλαρκ.
[4] Θα πρέπει να βρεθεί λύση για το θέμα των «επιβατών’, αυτών που παραγγέλνουν στο εξωτερικό μέσω ιντερνέτ διάφορα προϊόντα. Η εμφάνιση τέτοιων «επιβατών» αλλάζει τον ευκαιριακό χαρακτήρα των προσώπων και γίνεται από αυτούς μια «μοντέρνα» εμπορική πράξη. Μια λύση θα ήταν να υποχρεωθούν και αυτοί να καταθέτουν ψηφιακή  διασάφηση χωρίς μεσολάβηση τελωνειακών υπαλλήλων, άλλωστε κάτι τέτοιο έχει εφαρμοστεί και στις Δ.Ο.Υ.


E-mail =info@bookstars.gr

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου