Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ο γέροντας νόμος Ο Γιώργος Γιωγγαράς θυμάται και γράφει, 29 Οκτωβρίου 2014



Ο γέροντας νόμος Ο Γιώργος Γιωγγαράς θυμάται και γράφει, 29 Οκτωβρίου 2014


Ο γέροντας Νόμος


(Γράφτηκε για την Συνέλευση των Εκτελωνιστών της 4/6/1997 …όμως είναι επίκαιρο απολαύστε το…)




Ήταν μια φορά και ένα καιρό ένας γέροντας ηλικίας 88 χρονών  (γεννήθηκε το 1909 με νόμο του 1909 “Περί προσωπικού του Τελωνείου Πειραιώς και οργανώσεως της υπηρεσίας αυτού”)

Το όνομά του είναι εκτελωνιστής.

Το 1993 είδε πολλές φουρτούνες να περνούν οι διάδοχοί του ένεκα βλέπεις της ενιαίας εσωτερικής αγοράς  της Ενωμένης Ευρώπης. Ένα φρούτο πρωτόγνωρο.

Ο γέροντας θυμάται
Μεγάλωσε τέσσαρες γενιές. Ναι τέσσαρες γενιές όλο ζωντάνια, χιούμορ, σκληράδα και εφευρετικότητα.

Πέρασαν χαρακτηριστικοί ηγέτες  του όπως Ο Μαρλάς, Ο Μπουρνιάς ο Νίκος Βελιώτης (πολλά χρόνια πρόεδρος), Ο Δημ Καραλής, ο Αλκης Κουλούρης, Οι Χαλδαίοι, Ο Σειρλής Ο Νίκος ο Φριλίγκος  όλοι μόχθησαν

Στήθηκαν εκπληκτικοί οργανισμοί Το ΤΣΕ, το ΤΑΠΕΠΑ η άνευ προηγουμένου ΕΕΠΑ (ΑΕΠΑ κατά το παλαιότερο)

Πέρασαν  πολιτικές θύελλες.Παλαιές δικτατορίες (Μεταξά ) νέες δικτατορίες (Παπαδόπουλου ) πολέμους, όμως εκείνοι επέμεναν.

Έφτιαξαν κτίρια τέσσερα (Τσαμαδού και Ηρώων Πολυτεχνείου/ Βασ Κωνσταντίνου) Την λεγόμενη κλινική,το ξενοδοχείο, το κτίριο του ΤΑΠΕΠΑ ) και συνέχισαν να φτιάχνουν

Ο γέροντας ακούει κάτι λόγια περίεργα
Να πουληθούν τα κτίρια και να μοιρασθούν τα λεπτά λένε......
Δικαιούνται και οι κληρονόμοι των κληρονόμων από αυτά τα λεπτά λεει..............
Το επάγγελμα των παιδιών του εκτελωνιστών  κλείνει λένε.................

Ο γέροντας σκέπτεται
Η  προηγούμενη γενιά των συνδικαλιστών  έκαναν αντιπαραθέσεις για να προστατεύσουν τα χρήματα των ταμείων τους με επενδύσεις σε ακίνητα. Οι σημερινοί κάνουν αντιπαραθέσεις για τους τρόπου ς  που θα τα πωλήσουν.

Ο γέροντας αναρωτιέται
Δεν θα βρεθεί μωρέ ένας  να πει σε αυτή τη γενιά των εκτελωνιστών  ότι τα κτίρια δεν πουλιούνται. Δεν πουλιούνται γιατί είναι ότι καλύτερο έχει για στήριγμα σε αυτό το  ανταγωνιστικό περιβάλλον  ο εκτελωνιστής, ο σημερινός, ο μελλοντικός, ο σημερινός συνταξιούχος.

Δεν. θα βρεθεί μωρέ ένας να  παροτρύνει αυτή τη γενιά των εκτελωνιστών  να “έλθει σε γάμο κοινωνία “ με παραπλήσιους κλάδους.

Δεν θα βρεθεί ένας να τους μιλήσει  για την παγκοσμιότητα της οικονομίας. Τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές που γίνονται σε καθημερινή βάση.Είναι γεγονός η συγχώνευση των δύο κολοσσών της μεταφορές Κόνεξ P + O και Netlloyd. Στα σκαριά είναι η συγχώνευση της BOEING και της MacDonald με διαξιφισμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ενωμένης Ευρώπης.

Δεν θα βρεθεί ένας να τους πει ότι υπάρχουν πολλοί μπροστάρηδες στον κλάδο. Να αναφέρω έτσι τυχαία. Η Ιμπέριο η πρώτη εταιρία  διαμεταφορέα που μπήκε στο ελληνικό χρηματιστήριο διευθύνεται από εκτελωνιστή.

Οι άλλοι ανώνυμοι και επώνυμοι μεταφορείς που ξεκινούν πάντα από την εκτελωνιστική θέση.

Ο γέροντας πικράθηκε πολύ
Οραματιζόμενος  το μέλλον με την επικείμενη είσοδο του 2001 σκέπτεται ότι το όνομά του θα γίνει  μια ανάμνηση.


Συνήθως τα παραμύθια καταλήγουν με το γνωστό “έζησαν αυτοί  καλά και εμείς καλύτερα”. Όμως ο γέροντας πικραίνεται ακόμα περισσότερο  που το παραμύθι  θα καταλήξει “ έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα “. 



E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου