Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο Βασίλης Ταγκαλάκης, εκτελωνιστής θυμάται στην αίθουσα το Μίμη Φειδά, 26 Νοεμβρίου 2014



Ο Βασίλης Ταγκαλάκης, εκτελωνιστής θυμάται στην αίθουσα το Μίμη Φειδά, 26 Νοεμβρίου 2014

Η αίθουσα Εκτελωνιστών του Μίμη ... στο βάθος αριστερά

Στον αξέχαστο Μίμη Φειδά

Στα 47 χρόνια που δούλευα στο λιμάνι  και στα 68 που ζω δεν γνώρισα άλλο άνθρωπο τόσο σωστό, τόσο καλό και συνεπή, όσο ήταν ο Μίμης.[1]

Ταχύς και με καθαρό μυαλό λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με ρυθμό και ακρίβεια ακόμα και αν δεχόταν παρεμβολές από πέντε συναδέλφους συγχρόνως.

Μίμη σου αφήνω αυτά τα λεφτά να τα πάρει ο βοηθός μου.
Μίμη δώσε αυτή τη φορτωτική γι αλλαγή.[2]
Μίμη τέσσερις προληπτικές μία είναι μικρή.
Μίμη σου αφήνω αυτό το φάκελο θα τον πάρει ο εκτελωνιστής μου, ο Βασίλης.
Μίμη μήπως άφησαν για μένα ένα δέμα;

Ακούραστα, αγόγγυστα, πρόθυμα, ευχάριστα και προ παντός χωρίς να κερδίζει από κάθε εκδούλευση , από κάθε εξυπηρέτηση, από κάθε προσφορά που καθημερινά, ολόκληρη τη ζωή του, είχε προσφέρει στον κλάδο των Εκτελωνιστών.

Έκανε μια εξαιρετική οικογένεια, βοήθησε όλους τους Εκτελωνιστές, ήταν σαν πατέρας μας που με καλωσύνη φέρθηκε και λειτούργησε για όλους μας. Ώρα καλή σου καλέ μας φίλε, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Βασίλης Ταγκαλάκης
Συνταξιούχος εκτελωνιστής
Αναδημοσίευση  από Εκτελωνιστικό Βήμα Φεβρουάριος 2007






[1] Ο Μίμης Φειδάς ήταν υπόλογος για τα κουπόνια των Ταμείων των Εκτελωνιστών, προληπτικές του ΜΕΚΛΑΜΕ, του ΤΑΠΕΠΑ, έκοβε ΕΕΠΑ και διέθετε ταυτόχρονα και χαρτόσημα του Δημοσίου για επικόλληση στις διασαφήσεις. Το στέκι του ήταν στην αίθουσα του ΒΖ Τελωνείου. Συνεργαζόταν στενά με τον Πετράκη. Η παραμικρή αθέτησης, καθυστέρησης μιας εντολής ήταν πάντα κίνδυνος να χάσει τον πελάτη ο Εκτελωνιστής (καλοκουρδισμένη μηχανή ο Μϊμης!!!). Έπαιρνε εντολές με ταχύτητα, εκτελούσε εντολές με ταχύτητα. 

[2] Η αλλαγή μιας φορτωτικής με διατακτική ήταν η πρώτη κίνηση που έκανε ο εκτελωνιστής προκειμένου να ξεκινήσει τον εκτελωνισμό του εμπορεύματος. Τα Ναυτικά Πρακτορεία ή τα Πρακτορεία Διαμεταφοράς είχαν γραφεία  στην Ακτή Μιαούλη κυρίως ή σε παράπλευρους οδούς. Αργότερα κάποια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Χρειάζεται γνώση και αποφασιστικότητα  να κάνεις μια τέτοια δουλειά.


Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου