Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Στασινόπουλος, πρώτος πρόεδρος των εκτελωνιστών διηγείται: «Η γέννηση του εκτελωνιστικού επαγγέλματος», Δημητρακόπουλος, Ζαφειρόπουλος, Μακρυστάθης, Δαμάσκος, Θεοχαρόπουλος, 14 Νοεμβρίου 2014



Στασινόπουλος, πρώτος πρόεδρος  των εκτελωνιστών διηγείται: «Η γέννηση του  εκτελωνιστικού επαγγέλματος», Δημητρακόπουλος, Ζαφειρόπουλος, Μακρυστάθης, Δαμάσκος, Θεοχαρόπουλος, 14 Νοεμβρίου 2014



Απόσπασμα από μια σειρά άρθρων του

Οι έμποροι κατά ενενήντα τοις εκατό, τελώνιζαν μόνοι των, ή δι'  υπαλλήλων των. Τότε μόλις άρχισε να εμφανίζεται το εκτελωνιστικό επάγγελμα. Πρωτοπόρος και δημιουργός υπήρξε ο Ανδρέας Δημητρακόπουλος ένας αφυέστατος Μωραΐτης, από την Ανδρίτσαινα της Ολυμπίας, υπάλληλος του Δημοτικού Φόρου Αθηνών, από του έτους 1896, τοποθετημένος εις τα ελεγκτήρια των υφασμάτων και των ειδών πολυτελείας, εγνωρίσθη με πολλούς εμπόρους, κυρίως της οδού Ερμού, υφασματάδες.

Εγκαινίασε μια τακτική την εξής: Επήγανε εις το τελωνείο ο Ακριβός με τον Υπάλληλό του να τελωνίσει υφάσματα, του έκανε και μια διευκόλυνση και ταυτοχρόνως του έκανε και την πρόταση «άφησέ μου το τιμολόγιο και τη διασάφηση και εγώ θα σου στείλω τα εμπορεύματα, εν τάξει;», έριχνε και το δόλωμα: «θα σας οικονομήσω και μια –δύο οκάδες», και έτσι άρχισε  να παίρνει δρόμο το επάγγελμα του Εκτελωνιστή. Σιγά,  σιγά , ο Δημητρόπουλος εγκατέλειψε τους δημοτικούς φόρους και επιδόθηκε με όλη του την ακατάβλητη δύναμη εις τους εκτελωνισμούς. Κατόρθωσε δε εντός ελαχίστου διαστήματος να προσελκύσει πολλούς εμπόρους υφασμάτων και να δημιουργήσει αξιόλογον  πελατεία, εκ της οποίας απεκόμιζε πολλά και αξιόλογα κέρδη.

Τον Δημητρόπουλο εμιμήθη ο Δημητράκης Ζαφειρόπουλος, τέως τελωνειακός ελεγκτής, απολυθείς για τις καταχρήσεις του 1879 , τις λεπτομέρειες των οποίων δεν φρόντισα να μάθω. Αυτός άρχισε το έργο του εκτελωνιστού με τον Φαρμακέμπορο Κρίνου ο οποίος είχε πολλές εργασίες και σιγα σιγά, απέκτησε και αυτός πελατεία. Ταχύς και αεικίνητος διεκπεραίωνε τις δουλειές του, με αφάνταστο ταχύτητα.

Τον Ζαφειρόπουλο ακολούθησε ο Μακρυστάθης, υπελεγκτής τελωνειακός, απολυθείς επίσης για καταχρήσεις. Εργαζόμενος αποκλειστικώς με το Φαρμακείο Μαυρίκιου. Νωθρός ο μακαρίτης έκανε μάλλον για καθοδηγητής. Εγύριζε εις τας αποθήκες και έδιδε συμβουλές εις τους αποθηκάριους. Τον Δημητρακόπουλο, αποχωρήσαντα από τους δημοτικούς φόρους διεδέχθει ο Δαμάσκος ο οποίος ενώ ήτο υπάλληλος έκανε και εκτελωνισμούς εις περισσότερον κλίμακα. Δια να αποχωρήσει και αυτός ύστερα από ολίγον καιρόν και να επιδοθεί εις τον εκτελωνιστικό επάγγελμα.

Τον Μάρτιο του 1901, δια πρώτη φορά συνήντασα και εγνώρισα εις το ελεγκτήριο των διαφόρων εμπορευμάτων, τον Σπύρο Θεοχαρόπουλο με ένα σημειωματάριο στο χέρι. Εκρατούσε σημειώσεις για τον δημοτικόν φόρο Αθηνών.

Επαναδημοσίευση από τον Εκτελωνιστή   15 Μαΐου  1949

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου