Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Γιάννης Σκαρίμπας, ευχές του για τα 25χρονα της εφημερίδας «Ο Εκτελωνιστής» 5 Αυγούστου 2014



Γιάννης Σκαρίμπας, ευχές του για τα 25χρονα της εφημερίδας «Ο Εκτελωνιστής»  5 Αυγούστου 2014


Αγαπητέ μου «Εκτελωνιστή»
Για τα «αργυρά» 25χρονά σας, [1]δεχθήτε και τα δικά μου ταπεινά συγχαρητήρια – ενός παλαίμαχου εκτελωνιστή της Χαλκίδας. Από δεκαετίες συνταξιούχος, σκιρτάει η γέρικη(;) καρδιά μου, κάθε που λαβαίνω το φύλλο σας. Βλέπεις το αίμα νερό δεν γίνεται[2]. Είναι κάτι σαν την αρχαία «ονίδα[3]» που:
«Όταν – ποτέ- χτιζότανε ο Παρθενώνας» συνεργαζότανε σ’ αυτή τη δουλειά, πηγαινοερχόμενη κι’ αυτή από Ακρόπολη – Πεντέλη (και τανάπαλι) μια – με το συμπάθειο – γαϊδάρα, φορτωμένη κι’ αυτή λίγα μάρμαρα και συνοδευόμενη , στο πάαινε -έλα της αυτό, από το αμάλλιαγο ακόμα χαριτωμένο τεκνίο της, ιδέαν κι’ αυτό μη έχον περί των γλυπτικών μαγγανειών του Παρθενώνα[4], όπως η σημερινή «παπουτσωμενόγατη» και «κοκκινοσκουφίτσικη» Ιστορικάντζα του 21 μας …..
Στο μεταξύ η μαμά- γαϊδούρα ψόφησε, το έργο, αργότερα, πήρε το έκπαγλον[5] τελείωμά του. Πλην η ονίδα συνηθισμένη σ΄ εκείνο της τό πάνω- κάτω  ……. πηδάμενο σουλάτσο της, εξακολούθησε και μετά : μετά και από το θάνατο της μάνας της και μετά από του Παρθενώνα την τελείωσιν, να κάνει τις μεταξύ Πεντέλης και Ακρόπολης πασαμεριανές διαδρομές της,! …..
Γειά – χαρά σου. στου εύχομαι μακροημέρευσι και το φτάσιμο όλων των ιδανικών σου – στην πορεία.
Γιάννης Σκαρίμπας
Χαλκίδα 4/5/1972
Αναδημοσίευση από τον Εκτελωνιστής 15ης Μαΐου 1972






[1] Η παρομοίωση της εφημερίδας «Εκτελωνιστής» σαν φορέας διακίνησης της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς του χώρου των Εκτελωνιστών, είναι από κάθε πλευρά ενδιαφέρουσα.
[2] Είναι ενδεικτική η αγάπη για το επάγγελμα και τις ομορφιές του, τού ξεχωριστού συγγραφέα.
[3] Όνος –Ονίδα = γάιδαρος- γαϊδάρα
[4] Τα γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως «Ελγίνεια Μάρμαρα», ονομασία που υποβαθμίζει την πράξη αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, είναι μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που εκλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το1803 και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. 
[5] έκπαγλος < αρχαία ελληνική κπαγλος < *κπλαγλος < εκπλήσσω,

E-mail =info@bookstars.gr

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου