Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ο Σκαρίμπας επιχειρηματολογεί για τη γλίστρα σύνταξή του 12 Αυγούστου 2014


Ο Σκαρίμπας επιχειρηματολογεί για τη γλίστρα σύνταξή του 12 Αυγούστου 2014

Χαλκίς Δευτέρα  6-3-1957
Αγαπητέ «Εκτελωνιστή»
Το χθεσινό Σαββατοκύριακο, είχα την ευχαρίστησι να το περάσω  – εδώ - με νέον εκτελωνιστήν (= εν ενεργεία) του Πειραιώς – όπου ……. ανεμνήσθην παλαιών ημερών μου. Ο νέος «συνάδελφος» (εμού, ήδη, όντος από το 1962, συνταξιούχου) κατείχετο από το επικρατούν μεταξύ των εκτελωνιστών του Πειραιώς –Αθηνών, πνεύμα, κατά των παλαιών ( συνταξιούχων) συναδέλφων τους, σχετικώς  με την – και υπ’ αυτών, δι’ αυτούς – ευελπιστουμένην αύξησι των γλίσχρων συντάξεών τους:  (π.χ. ο υποφαινόμενος, επί 40ετίαν υπηρετήσας το, άκρως υπεύθυνο και σκληρότατο τούτο επάγγελμά μας, συνταξιοδοτήθηκα με 1.728 δρχ. και άνευ ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως.

Τούτο το πνεύμα, το είδα «διαχεόμενον» εκάστοτε και από τις στήλες της θαυμάσιας εφημερίδας σας, με το, αμφίβολης αξίας επιχείρημα, ότι αι νέαι μελλούμεναι συντάξεις, ούσες ταις μόχθος και έργον των – στο επάγγελμα- νεώτερων  και δίκαιον και νόμιμον, είναι, να είναι αυτές κατά πολύ μεγαλύτερες, από ημών (και να το ξέρουμε και να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας!......) των απομάχων του επαγγέλματος, των συνταξιοδοτηθέντων α ν α λ ό γ ω ς  της προς το Τ. Σ. Ε. συμβολής μας.

Αλλά το επιχείρημα, δεν είναι – επί μέρους- δίκαιον ολόκληρο. Διότι α) και οι νεώτερες ηυξημένες συντάξεις, θα ε π ο ι κ ο δ ο μ η θ ο ύ ν επί του, όπερ εμείς, οι παλαιότεροι οικοδομήσαμε (π.χ. από τις 1.728 τις δικές μου- και πάνω  = πράγμα που οι νεώτεροι το εύρηκαν έ τ ο ι μ ο) και β) διότι, κατά ποίαν λογικήν και ποιο δίκαιον, αν το κράτος – προς βελτίωσιν, γ ε ν ι κ ώ ς των συνταξιοδοτήσεων  του Τ.Σ.Ε. – ήθελεν   επιβάλει μικράν γ ε ν ι κ ή ν επί των διακινουμένων αγαθών, φορολογίαν (π.χ. ένα πολλαστημόριον επί των εισαγωγικών τελών  πρόσθετο τέλος, ή ας υποθέσουμε επί του  ………πεταγομένου χαρτοπόλεμου !) οι νεώτεροι θα το εγγράψουν υπέρ μόνον εαυτών, εις δε το κράτος (κράτος και ημών) θα  …………… στείλουν το «και σε άλλα με υγεία!»;

Άνευ αυτών, των δύο – ως άνω – παραδειγμάτων  (και ιδιαίτερα του α!) οι συντάξεις και αυτών, θα μέναν λιλιπούτειες, ως τέτοιες είναι οι δικές μας, ιδιαίτερα οι δικές μας, ημών των επαρχιωτών, που βρεθέντες στις ακροφυλακές του επαγγέλματος, μας στέλλεται  …… σε ατομικές καραβάνες η επιούσια φασουλάδα (= 1.728 δρχ. «με» ούτε καν το τσιρότο μας;!). Μια συνηθισμένη  -κι’ αυτό – ιστορία, σαν οι παμπλείστες οι ανθρώπινες …….

Με τον χαιρετισμό μου σε όλο το σινάφι μας και ευχαριστόν σας για την φιλοξενία,

Γιάννης Σκαρίμπας
Συνταξιούχος Εκτελωνιστής

Αναδημοσίευση από εφημερίδα «Ο Εκτελωνιστής» φύλλο 549, Τετάρτη 15 Μαρτίου 1967


Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου