Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ο Θοδωρής Ταχταράς σχολιάζει τη δασμολογική περιγραφή των εμπορευμάτων, 13 Αυγούστου 2014


Ο Θοδωρής Ταχταράς σχολιάζει τη δασμολογική περιγραφή των εμπορευμάτων, 13 Αυγούστου 2014


Δημοτική γλώσσα και δασμολόγιο,

Πριν από μερικά χρόνια κάτω από την πίεση του λαού και τους μακρόχρονους αγώνες του, βρήκε τη λύση του το περίφημο γλωσσικό ζήτημα. Η μεγάλη αυτή πληγή που ταλάνισε πολλά χρόνια τη χώρα, έκλεισε με την αναγνώριση της ζωντανής γλώσσας του λαού, σαν επίσημης γλώσσας.
Στη γλώσσα αυτή ο λαός έκφρασε τη χαρά, τη λύπη, τον πόνο. Σ’ αυτό τραγούδησε τους καημούς του. Αυτή τη γλώσσα μεταχειρίστηκαν όλα τα φωτισμένα προοδευτικά μυαλά στην ποίηση, στην πεζογραφία, στο επιστημονικό έργο.

Το γλωσσικό ζήτημα δεν περιορίστηκε απλά μέσα στα πλαίσια μιας καθαρής φιλολογικής διαμάχης, αλλά εξαρχής συνδέθηκε με τη γενικότερη πάλη το λαού για κοινωνική απελευθέρωση.
Η δημοτική, χρόνια κατατρεγμένη από τις δυνάμεις της αντίδρασης της πνευματικής και πολιτικής οπισθοδρόμησης, μπήκε περήφανα και στα σκολειά και στη δημόσια διοίκηση, βάζοντας οριστικά στο περιθώριο τη «νεκρή» ψεύτικη καθαρεύουσα.

Αλλά η επικράτηση της δε φαίνεται νάναι ακόμη ολοκληρωτική. Η νεκρή γλώσσα, οχυρωμένη στα τελευταία οχυρά, αντιστέκεται προκαλώντας. Υπάρχει στην Ακαδημία όπου μιλιέται περίπου σα τη γλώσσα του …… Περικλή. Υπάρχει σε μερικούς τομείς της Δημόσιας διοίκησης, υπάρχει και στο …. Τελωνειακό Δασμολόγιο.
Αφορμή αυτουνού του δημοσιεύματος είναι η τελευταία αυτή διαπίστωση. Η σύνταξη του Δασμολογίου στην καθαρεύουσα  προκαλεί σήμερα αφάνταστες δυσκολίες γραφής κ’ έκφρασης κι οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις. Η σύνταξη διασάφησης, η κατάθεση αίτησης ή άλλου έγγραφου που απαιτεί δασμολογική περιγραφή εισαγόμενου είδους πρέπει να γίνει ολόκληρη σε γλώσσα καθαρεύουσα, διαφορετικά παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο της γλωσσικής αταξίας.
Δεν είναι μόνο σύνταξη, αλλά κι οι «άγνωστες λέξεις» που συναντιούνται σε κάθε κεφάλαιο. Έτσι εκτελωνιστές και  τελωνειακοί – μη όντας φιλόλογοι – με τη βοήθεια λεξικού, ανακαλύπτουν έκπληκτοι πράγματα καθημερινής χρήσης να λέγονται: αβάκια, πλαγγόνες, πηλοβατίδες, επώμια και  … ρινόμακτρα.

Πιο πάνω αναφέρθηκε η αφορμή αυτουνού του δημοσιεύματος. Ο σκοπός του είναι να συγκινήσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να δώσουν μια λύση σ’αυτή τη γλωσσική ακαταστασία με την καθιέρωση της ζωντανής γλώσσας του λαού της Δημοτικής.

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΗ

ΜΟΥΣΑ
Ω γλώσσα Ομήρου άμοιρη
πως σ’έχουν καταντήσει
τα φώτα σου αλλάξανε
σ’ ΄χουν εξοστρακίσει
απ΄ όλα τα προπύργια
με περισσή μανία
και στέκεις μόνο ακλόνητη
γερά,  στα Τελωνεία.

ΟΜΗΡΟΣ
Ιδού ποιοι κρατούν τη γλώσσα μας
μέσα απ’ τους αιώνες
μιλάνε αρχαία σαν κι’ εμάς
τις κούκλες λεν’ πλαγγόνες
τα γάντια λεν’ χειρόκτια
και άθυρμα το βώλο
κι αυτό το δέμα εκειδά
το προσφωνούνε …….. κόλο.

Σταθείτε ελπίδα φωτεινή
κι απ’ τα δικά σας χείλη
ποτέ  του το  ρινόμακτρο
μην ακουστεί …… μαντήλι

Να είστε υπερήφανοι
Και νάχετε στο νου σας
(αυτό να το διδάσκετε
στις κόρες και στους γιους σας)
πως κι η Εκάβη η άμοιρη
τραβώντας τα μαλλιά της
σε γλώσσα  …… δασμολογίου
θρηνούσε τα παιδιά της.
Θοδωρής Ταχταράς

Αναδημοσίευση από το Εκτελωνιστική Βήμα» φύλλο 50-51 Μάρτη – Απρίλη 1983

Σχόλιο ιστοσελίδας: Η αρχαία, η καθαρεύουσα ή όποια άλλη διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας ούτε είναι νεκρές ούτε ψεύτικες, ούτε προσδιορίζουν κοινωνικές ιδεολογίες. Είναι τμήματα της μεγάλης ελληνικής παράδοσης και έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αν η σημερινή γλώσσα έχει έναν άλλο συνδυασμό τόνων ή εκφράσεων επικοινωνίας, αποδεκτό από όλους φυσικά, όμως οι λέξεις έχουν μια ιστορία 25 αιώνων. Ας ανιχνεύουμε από την μεγάλη χοάνη των γλωσσικού μας αποθέματος, είτε λέξεις, είτε φράσεις σε καθημερινή βάση. Η ελληνική τηλεόραση χρησιμοποιεί τίτλους εκπομπών ξενόγλωσσους, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τίτλους από τον Όμηρο ή τους άλλους αρχαίους ποιητές; Η δημοφιλής αγγλική γλώσσα για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τη λέξη «Lexicon» για την αντίστοιχη δική της vocabulary

Σημερινή σελίδα του Μεταφρασμένου Δασμολογίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης




Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

E-mail =info@bookstars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου