Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Αποθήκες και Αποθήκευτρα ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Σελ 57-116 23 Αυγούστου 2019

Αποθήκες και Αποθήκευτρα ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ  Σελ 57-116 23 Αυγούστου  2019



1.4.4.4. Ηράκλειο Κρήτης


Το λιμάνι Ηρακλείου[1] Κρήτης απέκτησε Ελεύθερη Ζώνη. Τα εμπορεύματα που αποβιβάζονται στις αποθήκες και στην ύπαιθρο της Ελεύθερης Ζώνης επιβαρύνονται μόνο με αποθήκευτρα ,όπως υπάρχουν στα τιμολόγια του  Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου από την άφιξής τους, χωρίς τελωνειακές  υπερημέριες.

Μόνο σε περίπτωση που έχει κατατεθεί τελωνειακό παραστατικό και καθυστερεί η παραλαβή των εμπορευμάτων πέρα από οκτώ ημέρες πληρώνονται  εκτός από τα αποθήκευτρα και τελωνειακές υπερημέριες του άρθρου 67 του Ελληνικού Τελωνειακού κώδικα. Ο τρόπος λειτουργίας των αποθηκών και υπαίθριων χώρων της ελεύθερης ζώνης λειτουργεί παρόμοια με την ελεύθερη ζώνη του Πειραιά.

Τα εμπορεύματα όμως που αποβιβάζονται στις αποθήκες και στον περίβολο του  τελωνείου επιβαρύνονται μόνο με τελωνειακές υπερημέριες από την ημέρα της αποβίβασής των.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω σχετικά με τα αποθήκευτρα, λειτουργεί ένα δυαδικό σύστημα, ανάλογα που θα αποθηκευτούν κατά πρώτοις τα εμπορεύματα. Κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει ούτε στους Οργανισμούς Λιμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ που διατηρούν ελεύθερες ζώνες, αλλά ούτε και στα Λιμενικά Ταμεία .

Δικαιώματα χρήσης χώρων λιμένος

ακάλυπτοι χώροι
Πάσης φύσεως εμπ/τα


Για ξυλεία


Κόνεξ κενό


κόνεξ έμφορτα


ΙΧ επιβ. Αυτοκ., Αγροτ.,τρακτέρ,τρίκυκλα


Φορτηγά αυτοκ ,Λεωφορεία ,Ψυγεία


Νταλίκες


Λέμβοι μέχρι 6 μέτρα


λέμβοι πάνω από 6 μέτρα


Αμμοχάλυκες, γαιάνθρακες  κλπ μαρμαροψηφίδες κλπ

Στεγασμένοι χώροι


Είδη Δημοσίου


Εξαγωγή


Διαμετακόμιση












[2] Τριπλότυπο Είσπραξης ΛΤ Ηρακλείου Κρήτης Βλέπε  το έντυπο στο Παράρτημα




[3] Τριπλότυπο Είσπραξης ΛΤ Ηρακλείου Κρήτης Βλέπε  το έντυπο στο Παράρτημα




1.4.4.5. Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου


Το λιμάνι της Ρόδου επιβάλει  δικαιώματα παραμονής των φορτίων στους εστεγασμένους και ακάλυπτους χώρους  σύμφωνα πάντα με  απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.[4]


1.4.4 6.Αποθήκευτρα ταχυδρομείων (τέλος αποθήκευσης δεμάτων εξωτερικού)


Παραθέτουμε αποσπάσματα κανονισμών και οδηγιών του ΕΛΤΑ που ενδιαφέρουν την αποθήκευση  και τα τέλη της, όπως ισχύουν μέχρι σήμερα.

“Κατηγορίες δεμάτων: Από τη Υπηρεσία  μας ανταλλάσσονται με τις χώρες του εξωτερικού δέματα:
1.    Συνήθη  (επιφανείας και αεροπορικά)
2.    Ογκώδη
3.    Δηλωμένης αξίας
4.    Αντικαταβολής μόνο προς αποστολή και για ορισμένες χώρες

“Βάρος των δεμάτων:  Το ανώτατο όριο βάρους των δεμάτων είναι τα 20 χιλιόγραμμα. Το όριο αυτό περιορίζεται σε 10 χιλιόγραμμα για ορισμένες χώρες που δεν δέχονται δέματα με βάρη παραπάνω από αυτό. Για τις χώρες αυτές οι στήλες του τιμολογίου είναι συμπληρωμένες με κλίμακα βάρους και τέλη μέχρι 10 χιλιόγραμμα.

” Διαστάσεις των δεμάτων: Οι ανώτερες διαστάσεις των δεμάτων είναι: Καμμία διάσταση δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 1,5 μέτρα, ούτε μπορεί να είναι παραπάνω από 3 μέτρα το άθροισμα  του μήκους και της μεγαλύτερης περιμέτρου  που λαμβάνεται   προς άλλη διεύθυνση από την διεύθυνση  του μήκους.

“Τέλη  αποθήκευσης των δεμάτων: Για τα δέματα που δεν παραλαμβάνονται  μέσα σε 10 ημέρες από τη χρονολογία έκδοσης  του ειδοποιητηρίου (στην προθεσμία αυτή περιλαμβάνεται η ημέρα έκδοσης του ειδοποιητηρίου  και η ημέρα έκδοσης του δέματος) εισπράττονται τέλη αποθήκευσης 55 δραχμές για κάθε ημέρα μετά την προθεσμία αυτή.

“Τα τέλη αποθήκευσης δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 1394 δραχμές για κάθε δέμα (λεπτομερείς οδηγίες για τον υπολογισμό των τελών αποθήκευσης παρέχονται με τη αριθμ 142/102.2/30 .6.1979 Βασική Εγκύκλιο).

“Σε περίπτωση επιστροφής του δέματος στην καταγωγή ή περαιτέρω διαβίβασης θα χρεώνεται με ανώτατο όριο τέλους αποθήκευσης όχι τις 1394  δραχμές αλλά τα 20 χρυσά φράγκα (1 χρ φρ =69,70 δραχμές ) ή 6,54 DTS (1 DTS  213,29784 δραχμές).




1.4.5 . Σε Ιδιωτικές τελωνειακές αποθήκες


Η  Ιδιωτική πρωτοβουλία  τα τελευταία  χρόνια επένδυσε πολλά κεφάλαια  για την δημιουργία αποθηκών:
- για τα φορτία [5]που θα προήρχοντο από την Ενωμένη Ευρώπη αεροπορικώς μετά την δημιουργία της ενιαία αγοράς και την πτώση των τελωνειακών τειχών.
-  για τα φορτία που προέρχονται από την Ενωμένη Ευρώπη με πλοίο ελεύθερα, με  αναγνώριση του κοινοτικού τους χαρακτήρα[6] κυρίως, αλλά και με τελωνειακές διατυπώσεις
- για  φορτία που θα ήταν τρίτων χωρών υποκείμενα δασμών, μετά την εφαρμογή του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα  και των χαλαρών διαδικασιών σε σχέση με τον εν ισχύει ελληνικό τελωνειακό κώδικα.

Περιορισμός του ύψους των αποθηκεύτρων  δεν γνωρίζουμε να υπάρχει. Ενδεικτικό είναι ότι σε αποθήκες ιδιωτικές τελωνειακής προσωρινής εναπόθεσης  σε εγκριτική  απόφαση υπουργού σε ιδιώτη αποθηκευτή, περιορίζει τα αποθήκευτρα σε υπαίθριους χώρους[7]  κατά 30%, εκείνων που εισπράττονται  για τα εμπορεύματα που εναποτίθενται σε στεγασμένους χώρους.



1-5 Οιονεί αποθήκευτρα


1.5.1. Σταλίες αυτοκινήτων ΤΙR


Οι σταλίες αυτοκινήτων διεθνούς οδικής μεταφοράς πληρώνονται συνήθως από τους διαμεταφορείς  που τα έχουν ναυλώσει, προς τους ιδιοκτήτες  των αυτοκινήτων μεταφορείς, με μετακύληση του ποσού στους παραλήπτες του φορτίου είτε το αυτοκίνητο είναι ομαδικό, είτε ολόκληρο.

Σε έξαρση το πρόβλημα των σταλιών[8] αυτοκινήτων είναι όταν υπάρχει σε εξέλιξη  απεργία των τελωνειακών ή λιμενικών που ελέγχουν τελωνειακές προσωρινές αποθήκες, εφόσον δεν υπάρχει διέξοδο σε ιδιωτικές προσωρινές τελωνειακές αποθήκες.
Σε  ότι αφορά τις επιβαρύνσεις των ξένων  μεταφορέων για καθυστερήσεις των αυτοκινήτων τους, ανέρχονται σε 200 δολάρια ΗΠΑ την ημέρα (stopping tank car) με έτος χρέωσης το 1988.


Πίνακας  σταλιών (τέλη φορτώσεων ) αυτοκινήτων
στη Γερμανία  από την 1η Νοεμβρίου 1980
 ΣΤΑΛΙΑ ΑΝΑ ΩΡΑ
Α. Σε ωφέλιμο βάρος μέχρι 10 τόνους
DM 40
Β. Σε ωφέλιμο βάρος μέχρι  15  τόνους
DM 41
Γ. Σε ωφέλιμο βάρος  μέχρι 20 τόνου ς
DM 46
Δ. Σε ωφέλιμο βάρος  από 20 τόνους  και άνω
DM 48


Μάρτιος 1983

Μετά από δημοσιογραφικές πληροφορίες





1.5.2 Ενοίκια Εμποροκιβωτίων


1.5.2.1.Έννοιες  σχετικές με τα ενοίκια εμποροκιβωτίων


Στη θαλάσσια μεταφορά γενικών φορτίων έχει επικρατήσει η   χρησιμοποίηση του κόνεξ κυρίως για δύο λόγους. Επιτρέπει  τη γρήγορη  εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων στη προβλήτα  του λιμένα, οπότε απελευθερώνει το πλοίο για καλύτερη   εκμετάλλευσή του και μειώνει τις πιθανές ζημίες που θα προξενηθούν στα εμπορεύματα που θα μεταφερθούν  με κόνεξ στο ελάχιστο, αφού η μετατόπισή των περιορίζεται μόνο  στην αποθήκη του αποστολέα και στην αποθήκη του παραλήπτη.

Τα έμφορτα εμποροκιβώτια όταν εκφορτώνονται στις προβλήτες του λιμένα αποτελούν μια προέκταση του διαθέσιμου αποθηκευτικού τελωνειακού χώρου  στους Σταθμούς Υποδοχής Εμπορευμάτων (Τέρμιναλς), μέχρι να παραληφθούν τα εμπορεύματα από τους ιδιοκτήτες τους. Κάτω από αυτή τη σκοπιά θα εξετασθούν οι επιβαρύνσεις που έχουν αυτά με την ονομασία  σταλίες των μεταφορικών μέσων ή αλλιώς οιονεί αποθήκευτρα.

Η χρησιμοποίηση λοιπόν των εμποροκιβωτίων από τους παραλήπτες /φορτωτές, πέρα από τον ελεύθερο χρόνο που τους  παραχωρείτε (5 ή 8 ημέρες ) δημιουργεί υποχρέωση καταβολής ενοικίων προς τις ναυτιλιακές τακτικές γραμμές.

Τα ενοίκια των εμποροκιβωτίων στην καθημερινή συναλλαγή λέγονται και σταλίες.

Συνήθως η μεταφορά εμπορευμάτων με εμποροκιβώτια εκτελείται με τον όρο που αναγράφεται στη φορτωτική door to door  (D/D)  που σημαίνει ένας φορτωτής ένας παραλήπτης, με υποχρέωση της ναυτιλιακής γραμμής να παραδώσει  στην αποθήκη του παραλήπτη. Ο ναυτικός πράκτορας του πλοίου ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του φορτίου, για την άφιξη του έμφορτου εμποροκιβωτίου, προτρέποντάς τον για γρήγορη παραλαβή  και αποφυγή   χρέωσης σταλιών.

Αν ο παραλήπτης /ιδιοκτήτης των εμπορευμάτων επιθυμεί την εκκένωση του εμποροκιβωτίου  σε αποθήκη του τέρμιναλς  είναι απαραίτητη μια επιστολή του (τηλεγράφημα, φαξ ή τέλεξ)  για να αποφύγει  τις σταλίες και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετατροπής του όρου  της φορτωτικής από door to door  σε εκκένωση.

Το ύψος των ενοικίων διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος και τη μορφή του εμποροκιβωτίου. Η επιβάρυνση σταλιών για ένα εμποροκιβώτιο των 20’ποδών   είναι μικρότερη από αυτή ενός 40’ ποδών ή 30’ ποδών. Τα κοινά εμποροκιβώτια  έχουν  λιγότερες σταλίες από αυτά  για ειδικά φορτία (ανοικτής  οροφής, ψυγεία, βυτία  κλπ) .Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι κάθε ναυτιλιακή γραμμή  που  έχει σε ιδιοκτησία  της τα εμποροκιβώτια  ακολουθεί δική της τιμολογιακή πολιτική στις σταλίες  και  τον προσφερόμενο ελεύθερο χρόνο σταλιών, συνδεδεμένη με την πολιτική του ναύλου της. Η διαμόρφωση της τιμής των δεν επηρεάζεται από καμμία  νομοθετική παρέμβαση στηριζόμενη  στον ελεύθερο   ανταγωνισμό. Πολλές φορές το ύψος των σταλιών (Demurrage) αναγράφεται στην θαλάσσια φορτωτική και αποτελεί έναν από τους όρους αυτής.

1.5.2.2. Πίνακες ενοικίων εμποροκιβωτιων


Παρατίθεται πίνακας των σπουδαιότερων ναυτιλιακών τακτικών γραμμών που προσεγγίζουν κατ’ ευθείαν ή με τροφοδοτικά πλοία (Feederships) το λιμάνι του  Πειραιά, με τα αντίστοιχα ναυτικά πρακτορεία , όπου αναφέρεται ο ελεύθερος χρόνος (Free time) και η τιμή των σταλιών. Η επιβάρυνση  των σταλιών του εμποροκιβωτίου κυμαίνεται από ……………………..φθάνοντας μέχρι …………………….. την ημέρα όσο αυξάνεται ο χρόνος δέσμευσης των εμπορευμάτων.

Εμπειρικά έχει παρατηρηθεί ότι ένα υψηλό ποσοστό των παραλαμβανομένων  πλήρες εμπορευμάτων κόνεξ, πληρώνουν οπωσδήποτε σταλίες λίγων ημερών. Είναι απαραίτητη  μια ολιγοήμερη διεύρυνση  ίσως διπλασιασμό του ελεύθερου χρόνου στις σταλίες. Συνηγορεί στην παραπάνω  πρόταση και η καθιέρωση  της αργίας του Σαββάτου από τις αρχές του 1981.

Η επιβάρυνση των εμποροκιβωτίων έμφορτα ή κενά με τελωνειακές υπερημέριες  από τις τελωνειακές αρχές, είτε στους  φορτοπαραλήπτες είτε  στις ναυτιλιακές γραμμές, εξετάζεται με λεπτομέρεια στο σχετικό κεφάλαιο των τελωνειακών υπερημεριών (βλέπε σχετικό βιβλίο μας).


Ναυτικό Πρακτορείο
Kόνεξ
Ελεύθερος χρόνος
Χρονικό διάστημα
Ποςό ενοικίου
Παρατηρήσεις
Αδάμης ναυτικό πρακτορείο




GRACECHURCHE
1Χ20
7 ημέρες
$ 5 για 1/6 ημέρες
$ 10 για  6 και πάνω


1Χ40

$10 για  1/6 ημέρες
$ 20 για 6 και πέρα

BORCHARD
1X20
9 ημέρες
$ 7 για 1/8 ημέρες
$ 10 για 9/14 ημέρες
$ 20 για 14 και μετά


1Χ40

$14 για 1/8 ημέρες
$20 για 9/14 ημέρες
$ 40 για 14 και πάνω

Ελλαστήρ




ZIM Container Line(6-7-91)
1X40
7 ημερ μέρες
8 έως 14 $ 14.00
15 έως 28  $20.00
29 παραλαβή $40.00


ΒΥΡΩΝ Α ΜΠΕΛΛΟΣ &ΣΙΑ ΟΕ (ΘΕΣ/ΚΗ)




HYUNDAY MERCHANT MARINE CO LTD (1998)

10 ημερολογιακές ημέρες
DRY CNTRS

1-3 ημέρ USD 7/20’ 14/40
4-20 USD14/20’ 28/40’
Μετέπ USD 28/20’ 56/40’



10 ημερολογιακές ημέρες
OT/HC/FR CNTRS

USD 14/20’ 28/40’
USD 28/20’ 56/40’
USD 56/20’ 112/40’



10 ημερολογιακές ημέρες
REEFER CNTRS

USD 21/20’ 42/40’
USD 42/20’ 84/40’
USD 82/20 168/40’

FIATA MULTIMODAL TRANSPORT B/L[1996]



Όρος 13.3 Όπου ο εξοπλισμός μεταφοράς [κόνεξ,αυτο κλπ] εφοδιάζεται από τον διαμεταφορέα ,ο έμπορος θα πληρώνει όλες τις επισταλίες[demurrages] και τα έξοδα  που δεν οφείλονται σε σφάλμα ή αμέλεια του Διαμεταφορέα
Καλλίτσης




SEALAND
1X20
7 ημέρες
Δρχ 1400 για 1/7
Δρχ 2100 για 8/18
δρχ 3500 και μετά

Medcargo Ναυτικό Πρακτορείο




NORASIA LINE
1X20  
8
$ 7,5 για 1/7 ημέρες
$ 15  για 7 και πέρα


1Χ40    

$10  για 1/7 ημέρες
$ 20  για  7 και πέρα

Μπάλκαν




BULCON  Navigation Maritime Bulgare (Jun 1991)
1X20
7 consecutive days
DM 15 για 1/5 ημέρες
DM 30 για 6/30 ημέρες
DM 60 για συνέχεια
USD 10 for clean







1Χ40

DM 30 για 1/5 ημέρες
DM  60 για  6/30 ημέρες
DM 120 για συνέχεια
USD 20 for clean


1X20
Reefer
2 Running
days for Loading port
3 Running
days in the discharging
port



USD 35 per unit
USD 75 for clean






Σαρλής -Αγγελόπουλος




 Υangming Marine Transport Corp [Μαρτ1997]
1X20
1Χ40
10 Ημερολογιακές ημέρες
5,00 δολ ΗΠΑ την ημέρα
7,50 δολ ΗΠΑ  την ημέρα

Sea Transport Services









United Marine Agencies




 Misc [Φεβρ97]
1X20
1X40
10 ημερών
10 ημερών
7,5 δολ ΗΠΑ την ημέρα
15 δολ ΗΠΑ την ημέρα

MORFLOT[Ιουν 1991]
1x20
6 αποκλειομένων του Σαββάτου /Κυριακής και Αργιών
$ 5  την μέρα τις επόμενες 10 μέρες
$10   στην συνέχεια


1Χ40

$10 την μέρα  τις επόμενες 10 μέρες
$20 στην συνέχεια


1.5.3.Τέλη αργίας υλικού ΟΣΕ


1.5.3.1 Για βαγόνια


Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ ) Κρατική Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας, διενεργεί μεταφορές εμπορευμάτων, συνδεδεμένος με το αντίστοιχο κοινοτικό και ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Δυστυχώς η χρησιμοποίηση βαγονίων των άλλων κρατών για μεταφορά, μπορεί να φθάσει μέχρι την  περιοχή της Αττικής. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου  έχει μικρότερο πλάτος γραμμής οπότε και καθιστά τη μεταφορά αδύνατη.

Ο ΟΣΕ ασχολείται αποκλειστικά με το τμήμα της μεταφοράς των βαγονίων, χωρίς να επεκτείνει τις υπηρεσίες του σε φορτοεκφόρτωση ή αποθήκευση. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην έχει τη δυνατότητα από μόνος του να ασχοληθεί  με τις υπηρεσίες ομαδικών φορτίων. Σε αυτή τη μορφή υπηρεσιών έχουν ασχοληθεί οι διαμεταφορείς. Μετά την άφιξη του βαγονίου ειδοποιείτε ο  παραλήπτης για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταβάλλει σταλίες[9] βαγονίων ή όπως αλλιώς λέγονται αργίες υλικού.  Ο ΟΣΕ δίνει ελεύθερο χρόνο απαλλαγμένο σταλιών τις δύο πρώτες ημέρες μετά την άφιξη των βαγονίων.


Απόσπασμα
Τιμολόγιο κομίστρων εμπορευμάτων και διορθωτικό ΤΕΜ αρ 56/13-9-1982 ισχύος από 21-9-1982
Κ. Α.
Άρθρον
20
Τέλος αργίας υλικού
1 Βαγόνια ιδιοκτησίας του σιδηροδρόμου
Βαγόνια
2 ή 3
αξόνων
Βαγόνια
4 αξόνων
Βαγόνια πλέον  των
4 αξόνων






Α’ Εντός σταθμών
ανά βαγόνιον και ανά ημέραν εργάσιμον ή μη :
- δι’ εκάστην των 10 πρώτων ημερών αργίας
- από της 11ης ημέρας αργία



1125
1490



1490
1855



1855
2230

Β Επί παρακαμπτηρίων  σημειουμένων δι’ αστερίσκου εις την στήλην 4 του πίνακος παρακαμπτηρίων γραμμών (Παράρτ 12) τα ως άνω τέλη  μειούνται κατά ποσοστό 20%




2 Βαγόνια υπό διαχείρισιν INTERFRICO
ανά βαγόνιον και ανά ημέραν εργάσιμον ή μη :
- δι εκάστην των 10 πρώτων ημερών αργίας
-από της 11ης  ημέρας αργίας




1005
1490




1005
1855




1005
2230



Ενδεικτικός πίνακας εσωτερικών διαστάσεων βαγονίων
Βαγόνια
Μήκος
Πλάτος
Ύψος
Ικανότητα φόρτωσης

Μ
Μ
Μ
Τόνοι
Μ3
Μ3
Κλειστά 4 αξόνων
15,20
2,60
2,15/2,67
49
95
40
Κλειστά 2 αξόνων
12,70
2,61
2,25/2,77
22
86
33
Σκυροφόρα 2 αξόνων
7,31
2,34
0,90
18,5
-
-
Επίπεδα 4 αξόνων
11,76
2,57
-
51
-
50
Επίπεδα 2 αξόνων
18,56
2,70
0,52
26
-
30
Ανοικτά 4 αξόνων
12,70
2,76
2
48
72
35
Συρόμενης στέγης  2 αξόνων
12,72
2,63
2,25
24
84
33,5
Ψυγεία 2 αξόνων
8,53
2,39
1,90
19
43
20
Βυτιοφόρα  4 αξόνων
10,28
2,80
-
56
60/62
-







Πηγή: ΟΣΕ 1982








1.5.3.2 Για κόνεξ της Intercontainer- Interfrico


Ενοίκια στους  δύο σταθμούς διακίνησης των κόνεξ με σιδηρόδρομο είναι.του λιμένα Θεσσαλονίκης και των Άνω Λιοσίων της Αθήνας. Τη διαχείριση την έχει ο ΟΣΕ.





1.6. Προθεσμίες


1.6.1. Μονάδα χρόνου για υπολογισμό των αποθηκεύτρων


Ο υπολογισμός μονάδας χρόνου του εμπορεύματος στους αποθηκευτικούς χώρους αποτελεί συντελεστή για την ανεύρεση των αποθηκευτικών δικαιωμάτων και είναι διαφορετική για κάθε φορέα, ανάλογα με την πολιτική που εφαρμόζει.

Η μονάδα χρόνου για  τον ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι η ημέρα ανεξάρτητα αν είναι Κυριακή ή αργία.

Τα δικαιώματα αποταμίευσης των Γενικών Αποθηκών υπολογίζονται  σε δεκαπενθήμερο  αδιαίρετο.

Τα δικαιώματα αποταμίευσης στην αποθήκευση των Τελωνείων που εισπράττονται από τα Τελωνεία για εμπορεύματα που τίθενται σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης υπολογίζονται ανά τρίμηνο.

1.6.2. Χρόνος παραμονής στις αποθήκες


Ο χρόνος παραμονής στις υποκείμενες αποθήκες παίζει σπουδαίο ρόλο για τον ιδιοκτήτη των εμπορευμάτων. Πρέπει να γνωρίζει πιο είναι το ανώτατο όριο παραμονής, για να  έχει την δυνατότητα να ρυθμίζει  μέγεθος παραγγελίας, κόστος  αποθήκευσης, συχνότητα διανομής (Distribution ) κα.

Στις Γενικές Αποθήκες ΑΕ η μακριότερη χρονική διάρκεια της αποθήκευσης των εμπορευμάτων  ορίζεται σε ένα χρόνο (άρθρο 23 Ν 3077/6-11 Οκτ “Περί Γενικών Αποθηκών“). Μπορεί όμως να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο, μετά από συνεννόηση του καταθέτου και του διαχειριζόμενου την αποθήκη, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί υπόψη το είδος του αποθηκευμένου εμπορεύματος, η ποιότητά  του στο πέρασμα του χρόνου  παράτασης, όπως  και  η πιθανή βλάβη που μπορεί να προξενήσει σε άλλα. Εάν  κατά την λήξη της προθεσμίας ο κύριος του αποθηκευόμενου εμπορεύματος δεν έλθει να το παραλάβει, αρχίζει η διαδικασία της εκποίησης, με δημοπρασία που γίνεται  ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδίκη.

Η διάρκεια αποταμίευσης στον ΟΛΠ δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία χρόνια και αρχίζει από την παράδοση  των εμπορευμάτων στις αποθήκες αποταμίευσης, με την προϋπόθεση ότι ο αποταμιευτής καταβάλλει κανονικά και εμπρόθεσμα τα σχετικά δικαιώματα που βεβαιώνουν και εισπράττονται κατά τη λήψη  κάθε εξάμηνου.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διάρκεια της αποταμίευσης μπορεί να παραταθεί μετά την αίτηση του αποταμιευτή και έγκριση του προϊστάμενου υπηρεσιών ΟΛΠ για άλλα δύο χρόνια, μετά τη λήξη της αρχικής τριετίας, εφόσον συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι ή πρόκειται για εφόδια πλοίων. Η αίτηση παρατάσεως πρέπει να υποβληθεί πριν από τη λήξη της τριετίας.

1.6.3. Ημέρα που αρχίζει ο υπολογισμός των αποθηκεύτρων


Η μεθοδολογία του  πότε αρχίζει η ημέρα υπολογισμού των αποθηκεύτρων στηρίζεται σε τρεις πρακτικές:
Α) Η πρώτη πρακτική είναι να παραχωρείται στο φορτίο ένας αριθμός ημερών ελεύθερων αποθηκεύτρων για παράδειγμα οκτώ (8) ημέρες και από τη ένατη να ξεκινούν αυτά.
Β) Η δεύτερη πρακτική είναι να παραχωρείται στο φορτίο ένα αριθμός ημερών ελεύθερος αποθηκεύτρων  για παράδειγμα οκτώ (8) ημέρες και από την ένατη να ξεκινούν τα αποθήκευτρα με την προϋπόθεση ο παραλήπτης θα παραλάβει τα εμπορεύματα εντός του οκταημέρου, άλλως θα πληρώσει  και αυτό το αδιάστημα από την ένατη ημέρα.
Γ) Η τρίτη πρακτική είναι να μην  παραχωρείται στο φορτίο κανένας αριθμός ημερών ελεύθερος αποθηκεύτρων.

Τέτοιες αποφάσεις υπάρχουν αρκετές στους πίνακες τιμολογίων όπως παρατίθενται στα αντίστοιχα κεφάλαια.

Για τον ΟΛΘ η καταβολή αποθηκευτικών δικαιωμάτων αρχίζει από την ημέρα που παραλαμβάνονται τα εμπορεύματα από τον ΟΛΘ στους αποθηκευτικούς χώρους. Για εμπορεύματα που παραλαμβάνονται από πλοία που η φόρτωση  τους διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, ορίζεται μέση ημερομηνία εισόδου  που συμπίπτει με το μέσο χρόνο διάρκειας της φορτοεκφόρτωσης.

Για τον ΟΛΠ η καταβολή των δικαιωμάτων αποθήκευσης των εμπορευμάτων εντός εμπορευματοκιβωτίων (έμφορτα) αρχίζει:
α) Για την εξαγωγή μετά τις πρώτες πέντε ημέρες, εφόσον είναι γεμάτα με εγχώρια προϊόντα
β) Για τη εισαγωγή μια ημέρα μετά την αποβίβασή  τους από το  πλοίο

Προκειμένου για εμπορεύματα που παραλαμβάνονται άμεσα από την αποθήκη του ΟΛΠ, η επιβολή των αποθηκεύτρων  ξεκινά:
α) Εφόσον αφίχθησαν με εμπορευματοκιβώτιο από την ημέρα αποβίβασης των τελευταίων στο Ντοκ του Λιμένα
β) Εφόσον αφίχθησαν με συμβατικό πλοίο ή αυτοκίνητο ή τρένο από την ημέρα που άρχισε να παραλαμβάνει τα εμπορεύματα η αποθήκη που είναι βέβαια διαφορετική  από την ημέρα άφιξης του μεταφορικού μέσου.

Να σημειωθεί οτι ο ΟΛΠ καθυστερεί αισθητά τις  διαδικασίες για προετοιμασία   παραλαβής των εμπορευμάτων, σε βάρος του  παραλήπτη αφού ο τελευταίος πληρώνει αποθήκευτρα. Έτσι όταν το εμπορευματοκιβώτιο είναι ενός παραλήπτη είναι απαραίτητο ν’ ακολουθηθεί μια διαδικασία οπότε και έχουμε καθυστέρηση παραλαβής, χωρίς υπαιτιότητα του παραλήπτη (ειδοποίηση ΣΕΜΠΟ για μετακίνηση  του κόνεξ  στο χώρο τελωνισμού, αργίες Σαββατοκύριακου, καθυστερήσεις παραλαβής από αιτία του ΟΛΠ κλπ).

Όταν το φορτίο του εμπορευματοκιβωτίου  είναι ομαδικό το πρόβλημα επιδεινώνεται. Ο παραλήπτης περιμένει να παραλάβει το φορτίο του, αφού εκκενωθεί και αποθηκευτεί στις προσωρινές αποθήκες του ΟΛΠ. Η καθυστέρηση είναι ευθύνη του ΟΛΠ και φθάνει τις 15 και 20 ημέρες εξ αιτίας της αδυναμίας να διαθέσει εργατικές πόστες για άμεση εκκένωση.

Η συμπεριφορά αυτή του ΟΛΠ (καθυστέρηση φορτίου και επιβολή αποθηκεύτρων), στη μεταχείριση των παραληπτών και των φορτίων είναι κατάλοιπο του παρελθόντος, όταν τα φορτία ήταν συμβατικά και ο παραλήπτης είχε άμεση πρόσβαση στο φορτίο με συνέπεια οποιαδήποτε καθυστέρηση να ήταν ευθύνη δική του. Όταν δεν είχε καθιερωθεί η αργία του Σαββάτου και ακόμα ποιο παλαιά όταν  το ωράριο συνέχιζε και το απόγευμα.



1.7.Παραδείγματα υπολογισμού


1.7.1. Στην εισαγωγή εμπορευμάτων


ΟΛΠ


Παράδειγμα:
Αποβιβάστηκαν 60 χ/κιβ από φορτίο συμβατικό (conventional). Η εκκένωση έγινε από κόνεξ στην αποθήκη Γ8 της Ελεύθερης Ζώνης Πειραιά του ΟΛΠ. Βάρους 5.700 κιλά, με ημερομηνία εισόδου στην αποθήκη την 2-1-1988. Τα χαρτοκιβώτια είναι ισοβαρή. Παρελήφθησαν στις 20-3-1988.

Πρώτο στάδιο.
Εύρεση των θεωρητικών αποθηκευτικών κόλλων του ΟΛΠ.
Κιλά μικτά 5700: 60 χ/κιβ ίσον 95 κιλά το ένα χ/κιβ. Στην συνέχεια 95: 50 = 1,9 δηλαδή δύο αποθηκευτικές μονάδες του ΟΛΠ  το κάθε χ/κιβ.
Σύνολο 2Χ60 = 120 αποθηκευτικές μονάδες ΟΛΠ.

Δεύτερο στάδιο.
Εύρεση του χρόνου παραμονής των εμπορευμάτων

2-1-1988 έως
31-1-1988
30 ημέρες
1-2-1988
29-2-1988
29
1-3-1988
20-3-1988
20

Σύνολο
79 ημέρες

Τρίτο στάδιο.
Εύρεση του κατάλληλου τιμολογίου ΟΛΠ.
Από τα στοιχεία που μας αναφέρει το παράδειγμα  πρόκειται για το τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εναπόθεσης και τα εμπορεύματα δεν είναι επικίνδυνα. Άρα θα εφαρμοσθεί το τιμολόγιο προσωρινής αποθήκευσης γενικών εμπορευμάτων..

Τέταρτο στάδιο.
Υπολογισμός των αποθηκευτικών δικαιωμάτων.
Τις πρώτες 30 ημέρες  Χ 4,90 =147
Τις επόμενες 30 ημέρες  Χ 18 = 540
Τις υπόλοιπες  19 ημέρες   Χ  28 = 532
Σύνολο   79 ημέρες     δρχ            1219

Στην συνέχεια  πολλαπλασιάζουμε τις  1219 δραχμές που αντιπροσωπεύουν επιβάρυνση μιας αποθηκευτικής μονάδας συσκευασίας  (κόλλο), με το σύνολο των κόλλων. Έχουμε δηλαδή 1219  δραχμές  Χ 120 κόλλα = 146280, που αποτελούν και τα ζητούμενα για καταβολή αποθηκεύτρων από τον παραλήπτη.

ΟΛΘ


Ισχύουν τα  δεδομένα του παραδείγματος του ΟΛΠ.
Συμπληρωματικά συμφωνείτε ότι το φορτίο ευρίσκεται σε εστεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους.

Πρώτο στάδιο.
Ο ΟΛΘ έχει απλοποιημένη μέθοδο εύρεσης των κόλλων του. Για κάθε 100 κιλά ανεξάρτητα από τη συσκευασία που εμφανίζεται το εμπόρευμα,  επιβαρύνεται με ενιαία τιμή αποθηκεύτρων.

Δεύτερο στάδιο.
Ο χρόνος παραμονής του εμπορεύματος είναι 79 ημέρες.

Τρίτο στάδιο.
Εύρεση του κατάλληλου τιμολογίου του ΟΛΘ.
Από τα στοιχεία του παραδείγματος πρέπει να εφαρμοσθεί το τιμολόγιο Νο 1.

Τέταρτο στάδιο.
Υπολογισμός της κατηγορίας κατάταξης των αποθηκεύτρων.
Το φορτίο περιέχει καλύμματα κεφαλής (τραγιάσκες, ρεπούμπλικες  κλπ) και σύμφωνα με τον πίνακα του ΟΛΘ υπάγεται στη Γ κατηγορία .


Πέμπτο στάδιο.
Υπολογισμός των αποθηκευτικών δικαιωμάτων.
Τις πρώτες 30 ημέρες  Χ  11   = 330
Τις δεύτερες  30 ημέρες  Χ 17  = 510
Τις υπόλοιπες 19 ημέρες  Χ 22 =418
Σύνολο                                      1258 δραχμές.

Στην συνέχεια πολλαπλασιάζουμε τις 1258 δρχ που  αντιπροσωπεύουν επιβάρυνση 100 κιλών από το εν λόγω εμπόρευμα ήτοι 1258 δρχ Χ 5700 κιλά = 71.706 που αποτελούν και τα ζητούμενα από τον  ΟΛΘ να καταβάλλει, ο παραλήπτης για αποθήκευτρα.

ΠΑΤΡΑ

Ισχύει το παράδειγμα που αναφέρεται στον ΟΛΠ.
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλοποιημένα σε όλα τα στάδια που αναπτύξαμε στα δύο προηγούμενα παραδείγματα  Έτσι έχουμε να σκεφθούμε μόνο το τελευταίο στάδιο εφαρμογής..

Υπολογισμός αποθηκευτικών δικαιωμάτων

Τις πρώτες 5 ημέρες
47Χ 5700
267,9
                  15
11Χ5700
940,5
                   10 
19Χ5700
1083
                   15
32Χ5700
2736
                   15
45Χ5700
3847,5
                   30
61Χ5700
10431
                   19
84Χ5700
9097,2


28403,1

Το ποσό των 28403,1 είναι τα αποθήκευτρα που οφείλονται από τον παραλήπτη στο Λιμενικό Ταμείο Πάτρας, για την κατάληψη χώρου στα παραλιακά υπόστεγα από τα εμπορεύματά του ή σε “προς ταύτα εξομοιουμένους υπαίθριους και εστεγασμένους χώρους της λιμενικής ζώνης”.

Σημείωση.
Εκτός από  τα αποθηκευτικά δικαιώματα που πληρώνονται στο Λιμενικό Ταμείο της Πάτρας, ο παραλήπτης πληρώνει και τελωνειακές υπερημέριες για τις 79 ημέρες παραμονής του εμπορεύματος. Σχετικά με τις τελωνειακές υπερημέριες ανατρέξατε σε ξεχωριστό  βιβλίο  μας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ αε (ΠΑΕΓΑΕ)


Το ίδιο παράδειγμα με αυτό του ΟΛΠ. Πρόκειται  για τις προσωρινές αποθήκες της Παεγαε που δέχονται μόνο υποκείμενα εμπορεύματα.

Πρώτο στάδιο.
Εύρεση των θεωρητικών αποθηκευτικών κόλλων. Τα αποθηκευτικά κόλλα  της ΠΑΕΓΑΕ είναι τα ίδια με τα τελωνειακά. Περισσότερες λεπτομέρειες  σε ξεχωριστό βιβλίο  μας.
Κιλά μικτά 5700:60  χ/κιβ  ίσον 95 κιλά το ένα χ.κιβ. Τα 95 κιλά μας δίδουν 2 τελωνειακά  κόλλα άρα επί 60 χ/κιβ σύνολο τελωνειακών κόλλων  120.

Δεύτερο στάδιο.
Εύρεση του χρόνου παραμονής των εμπορευμάτων. Είναι η ίδια με του ΟΛΠ. Ο χρόνος παραμονής είναι 79 ημέρες.

Τρίτο στάδιο.
Εύρεση του τιμολογίου της ΠΑΕΓΑΕ.

Τέταρτο στάδιο.
Υπολογισμός κατηγορίας κατάταξης των εμπορευμάτων σε αποθήκευτρα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα..

Πέμπτο στάδιο.
Υπολογισμός των αποθηκεύτρων
Τις πρώτες  15 ημέρες  Χ 15   = 225
Τις υπόλοιπες 64 ημέρες Χ 30 = 1920
Σύνολο                                         2.145 δρχ

Στην συνέχεια πολλαπλασιάζουμε  τις 2145 δρχ με τα 120 κόλλα ήτοι 257400 δρχ ποσό που θα καταβάλλει ο παραλήπτης.

1.7.2  Στην μεταφόρτωση των εμπορευμάτων


ΟΛΠ

Παράδειγμα
Αποβιβάστηκε στην Ελεύθερη Ζώνη  του Πειραιά ένα εμπορευματοκιβώτιο που περιέχει 20 παλέτες με ασφαλτόπανα, στην περιοχή ΣΕΜΠΟ ΑΚΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ 3 ΝΤΟΚ. Το βάρος του κόνεξ είναι 18500 κιλά καθαρά και 2000 το απόβαρο του κόνεξ. Ημερομηνία εισόδου είναι η 22-3-1991 και η ημερομηνία φόρτωσής του για Βουλγαρία έμφορτο είναι η 12-4-1991. Ζητείται η εύρεση των αποθηκεύτρων  του κόνεξ για το χρονικό διάστημα που βρέθηκε στην Ελεύθερη Ζώνη του Πειραιά προκειμένου να μεταφορτωθεί για Βουλγαρία.

Πρώτο στάδιο.
Εύρεση των θεωρητικών αποθηκευτικών κόλλων του ΟΛΠ.
Επειδή το κόνεξ θα μεταφορτωθεί έμφορτο θεωρείται με βάση το σύστημα υπολογισμού της ισοπεδωτικής τιμής (Flat rate) σαν ένα τεμάχιο οπότε δεν αριθμούνται κόλλα.

Δεύτερο στάδιο.
Εύρεση του   χρόνου  παραμονής των εμπορευμάτων.

22-3-91 έως
31-3-91
10 ημέρες
1-4-1-91
12-4-91
12


22 ημέρες

Τρίτο στάδιο.
Εύρεση του κατάλληλου τιμολογίου ΟΛΠ.
Από το περιεχόμενο του παραδείγματος προκύπτει ότι πρόκειται για μεταφόρτωση έμφορτου κόνεξ. Θα εφαρμόσουμε το ειδικό τιμολόγιο transit που υπάρχει για αυτά τα αποθήκευτρα.

Τέταρτο στάδιο.
Υπολογισμός αποθηκεύτρων.
Ημέρες 22 Χ 166 δραχμές  = 3652 δραχμές όσα οφείλει να πληρώσει αυτός που κάνει την μεταφόρτωση. Το κενό  κόνεξ συμπεριλαμβάνεται στις παραπάνω τιμές.

ΟΛΘ


Ισχύει το παράδειγμα του ΟΛΠ.

Πρώτο στάδιο.
Επειδή το κόνεξ θα μεταφορτωθεί έμφορτο θεωρείται σαν ένα τεμάχιο.

Δεύτερο στάδιο.
Εύρεση του χρόνου  παραμονής του κόνεξ.

22-3-91 έως
3-4-91
1 ημέρα
4-4-91 έως
12-4-91
9 ημέρες


10

(για τις 13 πρώτες ημέρες πληρώνεται εφάπαξ μόνο μιας ημέρας αποθήκευτρα )

Τρίτο στάδιο.
Εύρεση του κατάλληλου τιμολογίου. Εφαρμόζεται το τιμολόγιο υπ αριθμό 13 αποθηκευτικών δικαιωμάτων εμποροκιβωτίων και ρυμουλκούμενων.

Τέταρτο στάδιο.
Υπολογισμός αποθηκεύτρων.
Ημέρες 10Χ 540 δραχμές = 5400 δραχμές οφείλει να πληρώσει αυτός που κάνει μεταφόρτωση στον ΟΛΘ για ένα έμφορτο κόνεξ.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Ισχύει το παράδειγμα του ΟΛΠ.
Περνάμε κατ' ευθεία στο πέμπτο στάδιο.
Υπολογισμός αποθηκεύτρων.

Τις πρώτες 15 ημέρες
Χ 8,10
Χ 18500
2248
Τις επόμενες  7
Χ 13,50
Χ 18500
1749



3997

Όσα οφείλει να πληρώσει αυτός που κάνει την μεταφόρτωση η στο έμφορτο εμπορευματοκιβώτιο.




1.8 Απαλλαγές αποθηκεύτρων

1.8.1. Αποθήκευτρα σε περίοδο απεργιών


‘Εμπορεύματα που εκφορτώνονται στις αποθήκες της Ελεύθερης Ζώνης του Πειραιά κατά τη διάρκεια της απεργίας των ιδιοκτητών  αυτοκινήτων 30 ημέρες  πριν από την έναρξη, μέχρι 30  ημέρες μετά την λήξη της απεργίας, εφόσον βρίσκονται στις αποθήκες, υπόκεινται στη καταβολή αποθηκεύτρων της κλίμακας του πρώτου μήνα για όλο το χρόνο της αποθήκευσής τους, με την προϋπόθεση ότι θα παραληφθούν τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη λήξη της απεργίας‘.

Η παραπάνω παράγραφος είναι απόσπασμα απόφασης απαλλαγής αποθηκεύτρων του ΟΛΠ [10]σε απεργία φορτηγών αυτοκινήτων. Κάπως έτσι πρέπει να περιμένουν την απαλλαγή τους από αποθήκευτρα οι παραλήπτες εμπορευμάτων, όταν υπάρξουν μακροχρόνιες απεργίες  στα φορτηγά αυτοκίνητα, στις τράπεζες, στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ,[11]στα Τελωνεία κλπ.

Να διευκρινισθεί ότι δεν τυγχάνουν  της ευνοϊκής  αυτής μεταχείρισης (τιμολογιακής) όσα εμπορεύματα παρελήφθησαν κατά την διάρκεια της απεργίας ή μετά παρέλευση 30 ημερών από τη λήξη της.

Ο παραλήπτης που παραλαμβάνει εμπορεύματα κατά τη διάρκεια της απεργίας, κατά τον ΟΛΠ θεωρείται ότι δεν έχει επηρεασθεί στην απόφασή του για παραλαβή από την κήρυξη της απεργίας. Ήθελε να παραλάβει και παρέλαβε.

Ο δε παραλήπτης που παραλαμβάνει εμπορεύματα μετά 30 ημέρες από τη λήξη της απεργίας, κατά τον ΟΛΠ  θεωρείται ότι του δόθηκαν τα χρονικά περιθώρια στα οποία θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί  για τη παραλαβή των εμπορευμάτων του, αλλά αδράνησε ή ο χρόνος που διήρκεσε η απεργία δεν συμπίπτει με τον χρόνο της βούλησής του για παραλαβή.

1.8.2 Απαλλαγές που παραχωρούν οι φορείς


Οι απαλλαγές που παραχωρούνται από τους φορείς  αποθήκευσης μπορεί να χωρισθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Μια κατηγορία είναι όπου ο παραλήπτες των εμπορευμάτων επιτελούν κάποιο κοινωφελή σκοπό ή υποχρεώθηκαν να επιβαρυνθούν το έξοδο των αποθηκεύτρων από παράγοντες έξω από τη θέλησή τους. Και η άλλη  κατηγορία όταν δίδονται για λόγους αναπτυξιακούς (εξαγωγές,  διαμετακόμιση κλπ).

Πολλές φορές τα αποθήκευτρα είναι μειωμένα, όταν τα εμπορεύματα αποτελούν κρατικές προμήθειες ή στρατιωτικά εφόδια. Τα τιμολόγια των φορέων συχνά περιλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις.

Ο  ΟΛΠ ο  οποίος είναι πρωτοπόρος σε αυτές τις καινοτομίες, αναγνωρισμένα διακινεί την μεγαλύτερη ποσότητα εμπορευμάτων από κάθε άλλο λιμάνι  της χώρας, εξειδικεύει τις απαλλαγές του ως εξής:
1.    Δύναται με απόφαση του  ΔΣ/ΟΛΠ να μειωθεί ο χρόνος πραγματικής αποθήκευσης του εμπορεύματος και κατά συνέπεια και τα αντίστοιχα αποθήκευτρα ,λόγω καθυστέρησης της παράδοσης του εμπορεύματος, στον δικαιούχο εξ’ υπαιτιότητος της υπηρεσίας του ΟΛΠ ή άλλης δημόσιας υπηρεσίας.
2.    Δύνανται με απόφαση του ΔΣ/ΟΛΠ ν’ απαλλάσσονται στο σύνολο ή στο μέρος τα αποθηκευτικά δικαιώματα των εμπορευμάτων ή εφοδίων που παραλαμβάνονται  από το δημόσιο ή φιλανθρωπικά ημεδαπά ή αλλοδαπά Ιδρύματα, εφόσον προορίζονται για δωρεάν διανομή ή προς εκπλήρωση φιλανθρωπικών ή κοινωνικών σκοπών.
3.    Δύνανται με απόφαση του ΔΣ/ΟΛΠ να μειωθούν τα οφειλόμενα αποθηκευτικά δικαιώματα  πολλαπλών σε απλά τοιαύτα, λόγω ανωτέρας βίας και εφόσον τα εμπορεύματα σε βάρος υπερβαίνουν κατά  φορτωτική του 5 τόνους (Εχει ατονίσει εξ αιτίας της κατάργησης των καταηγοριών σε απλά τριπλά και πενταπλά).
4.    Ελεύθερη χρήση ειδών συσκευασίας για πλήρωση και επανεξαγωγή. Είδη συσκευασίας προερχόμενα και παραλαμβανόμενα από τις αποθήκες της ελεύθερης ζώνης, με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής (ελεύθερης χρήσης), με σκοπό να πληρωθούν με εγχώρια προϊόντα και να εξαχθούν στο εξωτερικό, τα αποθηκευτικά δικαιώματά των  μειώνονται στο ήμισυ.
    Η διαφορά επιστρέφεται στον καταβάλλονται μετά από αίτησή του προς τον ΟΛΠ με ταυτόχρονη προσκόμιση βεβαίωσης από την τελωνειακή αρχή  ότι τα είδη που επανεξήχθησαν μέσα από το λιμάνι του Πειραιά ήσαν πλήρη με εγχώρια προϊόντα.
5.    Πρώτες ύλες εξωτερικού με προσωρινή ατέλεια για μεταποίηση και επανεξαγωγή. Εμπορεύματα ή πρώτες ύλες προελεύσεως εξωτερικού  που παραλαμβάνονται με προσωρινή ατέλεια από τις αποθήκες της ΕΖΠ, για μεταποίηση και επανεξαγωγή, στο εξωτερικό μέσα από την περιοχή του Λιμένα του Πειραιά, τα αποθηκευτικά δικαιώματά των μειώνονται στο ήμισυ. Η διαφορά επιστρέφεται  στον καταβάλλοντα μετά από αίτησή του προς τον ΟΛΠ με ταυτόχρονη προσκόμιση βεβαίωσης από τη τελωνειακή αρχή, ότι τα εμπορεύματα επανεξήχθησαν.
6.    Πρώτες ύλες ατελώς κατά το δασμολόγιο για μεταποίηση και επανεξαγωγή. Εμπορεύματα που εισάγονται μέσω του λιμένα του Πειραιά ατελώς κατά το δασμολόγιο και επανεξάγονται σε έτοιμα μεταποιημένα προϊόντα, μέσω της περιοχής του λιμένα Πειραιά και πάλι, μειώνονται κατά 50% τα αποθηκευτικά δικαιώματά των, με τον περιορισμό ότι τα εξαγόμενα μεταποιημένα προϊόντα δεν υπερβαίνουν την ποσότητα των εισαγομένων πρώτων υλών. Αποδεικτικά έγγραφα για τα παραπάνω είναι το αποδεικτικό είσπραξης των αποθηκευτικών δικαιωμάτων και αντίγραφο της διασάφησης εξαγωγής του τελωνείου.
     Η αίτηση επιστροφής του 50% των αποθηκευτικών δικαιωμάτων πρέπει να υποβληθεί εντός 18 μηνών από της εκφόρτωσης των εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Παράταση του χρόνου μπορεί να δοθεί με αίτηση του ενδιαφερόμενου ενώπιον του ΔΣ του ΟΛΠ για 6 ακόμη μήνες.




1.9 Ένδικα διοικητικά μέσα


Η σύσταση διοικητικών επιτροπών για επίλυση ανακυπτόντων αντιρρήσεων ή αμφιβολιών σχετικά με τα αποθήκευτρα και για άλλα θέματα, αποτελεί ιδιαίτερη φροντίδα, όταν μάλιστα οι παρουσιαζόμενες περιπτώσεις ,είναι πολλές και χρειάζονται μια  διαδικασία που να προσφέρει  αντικειμενικές λύσεις.

Στον ΟΛΠ  λειτουργεί η Μόνιμη Επιτροπή Επιλύσεως Αμφισβητήσεων  και Διαφορών .όπου είναι αρμόδια εκτός των άλλων και για θέματα αποθηκεύτρων. Σε δεύτερο βαθμό εκδικάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ.

Στους άλλους φορείς αποθήκευσης ΟΛΘ, Λιμενικά Ταμεία, ΠΑΕΓΑΕ οι αμφισβητήσεις και διαφορές επιλύονται από τα Διοικητικά τους Συμβούλια σε πρώτο βαθμό και τελεσίδικο στάδιο. Δεν  έχουν νομοθετηθεί ούτε διαδικασίες ούτε προθεσμίες άσκησης αυτού του δικαιώματος   ούτε ειδικά έντυπα. Εφαρμόζονται οι κοινές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και ο ιδρυτικός νόμος του φορέα αποθήκευσης. Παραθέτουμε παρακάτω σε λεπτομέρεια τη λειτουργία της Επιτροπής του ΟΛΠ  σε ξεχωριστό κεφάλαιο, σαν υπόδειγμα και οδηγό.

1.9.1 Στον ΟΛΠ


Για αντιρρήσεις σε οιανδήποτε χρέωση σε αποθηκευτικά δικαιώματα ή άλλα έσοδα του ΟΛΠ, που η είσπραξη επιδιώκεται εμμέσως με την έκδοση λογαριασμού με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο οφειλέτη αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΛΠ και εντός προθεσμία 10 ημερών από της επιδόσεως του σχετικού λογαριασμού.

Η αίτηση απαραίτητα συνοδεύεται με γραμμάτιο καταβολής του 1/3 τουλάχιστον του αμφισβητούμενου χρέους που εισπράττεται επί παρακαταθήκη.

Σε περίπτωση που το ποσό ξεπερνά τις 50.000 δρχ ο οφειλέτης αντί για μετρητά   μπορεί να καταθέσει εγγυητική επιστολή τραπέζης για το 1/3 του ποσού.

Η αίτηση αντιρρήσεων που συνοδεύεται από το 1/3 του αμφισβητούμενου ποσού ή υποβάλλεται μετά την πάροδο της προθεσμίας    των 10 ημερών είναι απαράδεκτος,  δεν εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία και δεν εισάγεται από τη αρμόδια υπηρεσία στην Επιτροπή. Προκειμένου για το Δημόσιο δεν είναι απαραίτητος η καταβολή του 1/3 του οφειλόμενου  χρέους, η προθεσμία υποβολής της αίτησης επεκτείνεται  σε 3 μήνες.

Για δικαιώματα που έχουν καταβληθεί στον ΟΛΠ ή αίτηση του ενδιαφερομένου υποβάλλεται σε χρονικό διάστημα 2 μηνών συνοδευόμενη απαραίτητα με το οικείο αποδεικτικό πληρωμής του αμφισβητούμενου χρέους.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΛΠ υποχρεούται μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών να εισαγάγει την αίτηση στη μόνιμη Επιτροπή Επιλύσεων Αμφισβητήσεων και Διαφορών ,που έχει   έδρα στη Κεντρική Υπηρεσία με την σχετική εισήγησή  της, εκτός  αν   μετά βεβαιότητας οι ισχυρισμοί του αιτούντος είναι βάσιμοι, οπότε αναμορφώνει τον λογαριασμό.

Η Μόνιμος Επιτροπή Επιλύσεως Αμφισβητήσεων και Διαφορών συγκροτείται από τον αρμόδιο Υπουργό και απαρτίζεται από τα κάτωθι μέλη:
1.    Από ένα ανώτερο υπάλληλο του εποπτεύοντος Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας
2.    Από ένα ανώτερο τελωνειακό υπάλληλο οριζόμενο από το Υπουργείο Οικονομικών
3.    Από ένα ανώτερο υπάλληλο του ΟΛΠ οριζόμενο από τον Γενικό Διευθυντή αυτού
4.    Από έναν εκπρόσωπο του ΕΒΕΠ οριζόμενου από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ανώτερος κατά βαθμό και σε ισοβαθμία ο αρχαιότερος.

Χρέη εισηγητού άνευ ψήφου εκτελεί ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΛΠ, γραμματέας δε  υπάλληλος που ορίζεται από τον Γενικό Διευθυντή.

Η Επιτροπή ευρίσκεται σε απαρτία παρόντος του Προέδρου και δύο μελών της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Η Επιτροπή προσκαλεί τον ενδιαφερόμενο να παραστεί είτε αυτοπροσώπως είτε για αντιπροσώπου. Οι αποφάσεις της Επιτροπής εκδίδονται το βραδύτερο εντός 45 ημερών από της υποβολής των αιτήσεων αντιρρήσεως. Κατά των αποφάσεων της Επιτροπής χωρεί ένσταση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ εντός 10 ημερών από της κοινοποιήσεως της απόφασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφαίνεται τελεσίδικα εντός ενός μηνός από της υποβολής της ένστασης.

Οι εξουσιοδοτήσεις μπορούν να δοθούν και με απλές επιστολές χαρτοσημασμένες.

Η επιστροφή του αχρεωστήτως εισπραχθέντος ποσού στον δικαιούχο γίνεται εντός δύο μηνών το βραδύτερο μετά  την έκδοση της οριστικής απόφασης.

1.9.2.  Στον ΟΛΘ


Τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα  αποθηκευτικά δικαιώματα από τον ΟΛΘ επιστρέφονται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και μέσα σε ένα χρόνο από της πληρωμής των, άλλως παραγράφονται υπέρ του ΟΛΘ.



2. Φορτοεκφορτωτικά  Δικαιώματα


1.1. Φορτοεκφορτωτικά δικαιώματα του ΟΛΠ


Τα έξοδα φόρτωσης, εκφόρτωσης και μετακίνησης αποτελούν ουσιαστικό κόστος τόσο στα εισαγόμενα ή εξαγόμενα εμπορεύματα σε κόνεξ ή μη όσο και στις μεταφορτώσεις κόνεξ των [12]τακτικών ναυτιλιακών γραμμών.

Τα μεταφερόμενα εμπορεύματα με την απαραίτητη συσκευασία είναι δύσκολα να ομαδοποιηθούν για να τιμολογηθούν στις κινήσεις τους. Ο ΟΛΠ με εμπειρία τριών και πλέον δεκαετιών έχει κατηγοριοποιήσει  τα φορτία ως εξής:

Φορτία εις σάκκους (Ι)


Φορτία διάφορα (ΙΙ)



Ελάχιστης αποδόσεως

Μικράς αποδόσεως

Μέσης αποδόσεως

Μεγάλης αποδόσεως


Φορτία εν καταψύξει (ΙΙΙ)


Γενικά

Ατλαντικής αλιείας
Φορτία εν ψύξει (IV)

Ξυλεία   (V)

Φορτία Χύδην (VI)

Φορτία Εμπορευματοκιβωτίων (Containers) (VII)


20X8X8

20 έως 40Χ8Χ8
Ζώντα ζώα  (VIII)

Ιχθείς νωποί,όστρακα, πάγος είδη συσκευασίας των   (IX)

Αποσκευαί επιβατών αποστελλόμενα (X)

Πηγή: Κωδ ΚΤΕΦΜ/ΟΛΠ ΦΕΚ 1756/1999


Η επόμενη κίνηση είναι η τιμολόγηση αυτών των κατηγοριών φορτίων. Εδώ υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, η ανταγωνιστικότητα, ο κοινωνικός χαρακτήρας των λιμενικών υπηρεσιών, ο αναπτυξιακός χαρακτήρας κ λπ

Κάθε τιμολόγιο έχει σημειώσεις  που διαμορφώνουν προσαυξήσεις ή αυξήσεις  σε ποσοστώσεις για ειδικές περιπτώσεις που παρουσιάζονται στη φόρτωση ή εκφόρτωση  του φορτίου.

Έχουμε επίσης σημειώσεις ή παρατηρήσεις ή διευκρινίσεις ή απαλλαγές που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι κατάλογοι τιμολογίων δεν είναι μόνο αριθμητικά δεδομένα αλλά απεικονίζουν:
-          τα είδη των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται
-          τα εργαλεία και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις εργασίες λιμένα,
-          η διαδικασία της εργασίας φορτοεκφόρτωσης και μετακίνησης
-          Οι μονάδες υπολογισμού των δικαιωμάτων. Δηλαδή η μονάδα τιμολόγησης:
α) ο μετρικός τόννος (1000 χλγ) με ελάχιστο όριο βάρους κατά φορτωτική τα 300 κιλά (Πράξις ΔΣ/ ΟΛΠ 1019/78 ΦΕΚ 81/79)
β) το κυβικό μέτρο (για φορτία ξυλείας δηλούμενα σε τόννους, η μετατροπή σε κυβικά μέτρα γίνεται βάσει ειδικών βαρών του τελωνειακού δασμολογίου ξυλείας)
γ) το τεμάχιο (κόλλο) 
-          η ακριβής ονοματολογία που διευκολύνει την συναλλαγή μεταξύ των εμπλεκομένων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΕΞΑΓΩΓΗ
ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ  ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Τιμ Νο 1
Εργασιών φορτοεκφορτώσεων γενικών φορτίων





ΧΥΔΗΝ ΦΟΡΤΙΑ

Τιμ  Νο 2
Εργασιών φορτοεκφορτώσεως φορτίων χύδην δια συνήθων μέσων (γερανών ξηράς, βαρούλκων, πλοίων κλπ)

Τιμ Νο 3
Εργασιών φορτοεκφορτώσεως φορτίων χύδην δι’ αναρροφητήρων (Silos)

Τιμ Νο 4
Εργασιών φορτοεκφορτώσεως φορτίων χύδην δια γερανογέφυρας





CONTAINERS ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ/ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

Τιμ Νο 5
Για εργασίες φορτοεκφορτώσεως εμπορευματοκιβωτίων (containers Πρ ΔΣ/ΟΛΠ 230/97 ΦΕΚ 980/97

Τιμ Νο 6
για τα αυτοδυνάμως φορτοεκφορτώμενα οριζοντίως (Ro-Ro) κάθε είδους τροχοφόρου από πλοία εξωτερικού ( εμπορεύματα ή όχι (Πρ ΔΣ/ΟΛΠ 223/90 και 283/90)







ΛΟΙΠΑ ΦΟΡΤΙΑ

Τιμ Νο 7
εργασιών φορτοεκφορτώσεως νωπών ιχθύων – οστράκων πάγου και ειδών συσκευασίας αυτών προελεύσεως ή προορισμού Εσωτερικού
Πηγή: Κωδ ΚΤΕΦΜ/ΟΛΠ ΦΕΚ 1756/1999


ΕΠΙΒΑΤΕΣ


Τιμ Νο 8
εργασιών φορτοεκφορτώσεως αποσκευών επιβατών εξωτερικού μεταφερομένων δι’ εκδόσεως φορτωτικών ή φορτοαποδείξεων

Τιμ Νο 9
εργασιών επί χειραποσκεών επιβατών μεταφερομένων εκ του ειδικού χώρου υποδοχής (reception) και λοιπών κοινοχρήστων χώρων των πλοίων εξωτερικού (πλην ενδιαιτημόνων) εις προκυμαία και αντιστρόφως και δικαιωμάτων χρήσεως Λιμένος επί επιβατών αποβιβαζομένων ή επιβιβαζόμενων σε πλοία εσωτερικού (πράξεις ΔΣ/ΟΛΠ 447/7-12-94 ΦΕΚ 704/Β/9-8-95)





Τιμ Νο 10 = Ειδικών περιπτώσεων φορτοεκφορτώσεως και μεταφοράς
Α Ιματισμός πλοίων  Εξωτερικού Εσωτερικού
Β Ειδικά Κόλλα Εσωτερικού
Γ Τροφοδοσία Πλοίων
Πηγή: Κωδ ΚΤΕΦΜ/ΟΛΠ ΦΕΚ 1756/1999


Ο Πειραιάς τείνει να γίνει σπουδαίο κέντρο μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου.  Έχει πελάτες τακτικές ναυτιλιακές γραμμές μικρό βέβαια αριθμό 4 ή 5 και πλησιάζει να διακινεί μαζί με τα κόνεξ προορισμού  εσωτερικού περίπου το 1.000.000

ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ
Τιμ Νο 11 = μεταφορτώσεως εμπορευμάτων προς διαμετακόμισιν από πλοίο εις έτερον πλοίον


Συμβατικά


Φορτία εντός εμπορευματοκιβωτίων


Τροχοφόρα κάθε είδους


Φορτία από χερσαία μεταφορικά μέσα



Τιμ Νο 12 = προσθέτων εργασιών επί πλοίου ή επί προκυμαίας


α.Μετατόπισις (shifting)


β) μεταγγίσεις εις κυψέλας (silos)


γ) ζύγισις


δ)ταξινόμησις


ε) διαλογή


στ) εκκένωσις εμπορευματοκιβωτίων


ζ) πλήρωση εμπορευματοκιβωτίων


η) άνοιγμα και κλείσιμο κυτών πλοίου που μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια


θ) τελωνειακός δειγματοληπτικός έλεγχος περιεχομένου εμπορευματοκιβωτίου


ι) αθράκευσις



Τιμολόγια εκτάκτων δικαιωμάτων
Τιμολόγιο  Α
Τιμολόγιο  Β
Οι υπερωρίες εργατών κλπ




Τιμολόγια καθυστερήσεων  ματαιώσεων
Α-1 Τιμολόγια καθυστερήσεων Γενικά
Α-2 Τιμολόγιον καθυστερήσεων επί εμπορευματοκιβωτίων
Β-1 Τιμολόγιον ματαιώσεων – Γενικά
Β-2 Τιμολόγιον ματαιώσεων επί εμπορευματοκιβωτίων



Τιμολόγια πρακτορειακών δικαιωμάτων
Πηγή: Κωδ ΚΤΕΦΜ/ΟΛΠ ΦΕΚ 1756/1999




1ο. ΕΙΔΙΚΟΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΝ
Α.  Γραμμών Εσωτερικού αναχώρησης

Β. Γραμμών Περάματος Σαλαμίνας

Γ. Δικαιώματα παραμονής τροχοφόρων στους λιμενικούς χώρους (πράξις ΔΣ/ΟΛΠ 46/88- ΦΕΚ 475/88

Δ. Υπερωρίες υπαλλήλων

Ε. Ειδικαί διατάξεις


2ον ΕΙΔΙΚΟΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΝ
Φορτοεκφορτωτικαί εργασίαι εις περιοχής λιμένος Ηρακλέους Δραπετσώνας και Περάματος επί υγρών καυσίμων (χύμα) και ενίων άλλων ειδών


3ον ΕΙΔΙΚΟΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΝ
Φορτοεκφορτωτικών δικαιωμάτων ταχυδρομικών σάκκων επιστολικής αλληλογραφίας και ταχυδρομικών δεμάτων


4ον ΕΙΔΙΚΟΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΝ
Δικαιωμάτων χρήσεως λιμενος επί φορτοεκφορτωτικών εργασιών παραχωρήσεων προσωρινώς εις τρίτους


5ον ΕΙΔΙΚΟΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΝ
Εργασιών ανελκύσεως και καθελκύσεως φορτηγίδων κομιζομένων υπό πλοίων lash
Πηγή: Κωδ ΚΤΕΦΜ/ΟΛΠ ΦΕΚ 1756/1999


Το κόνεξ έχει επικρατήσει στην αγορά της μεταφοράς. Σχεδόν όλα τα φορτία μεταφέρονται με το κόνεξ. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς άλλαξε όχι μόνο τα πλοία αλλά και τις υπηρεσίες του Λιμένα. Τα Σέμπο (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων)  έχουν τις περίφημες και ογκώδεις γερανογέφυρες με τις οποίες φορτώνουν/ ξεφορτώνουν τα πλοία Κοντέϊνερς. Σήμερα τέτοια πλοία μεταφέρουν 5000 και 5500 TEU και σύντομα ο αριθμός θα φθάσει στα 6500 TEU.

Κύριες πηγές εσόδων του Λιμένα Πειραιά στη φόρτωση / εκφόρτωση είναι
Α) Τα έσοδα από τις μεταφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων των τακτικών ναυτιλιακών γραμμών τιμολόγιο Νο 11
Β) Τα έσοδα από τις μετακινήσεις (εισαγωγή εξαγωγή) των εμπορευματοκιβωτίων  τιμολόγιο Νο 5
Γ) Τα έσοδα από τα συμβατικά φορτία  τιμολόγιο Νο 1 


1.2 Τα φορτοεκφορτωτικά του ΟΛΘ


Ο ΟΛΘ κατατάσσει τα φορτία σε τιμολογιακές κατηγορίες ως προς τα φορτοεκφορτωτικά και κομιστικά[13] δικαιώματα:

Διάκριση των φορτίων σε τιμολογιακές κατηγορίες ως προς τα φορτοεκφορτωτικά και κομιστικά δικαιώματα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Ι
ΦΟΡΤΙΑ ΣΕ ΣΑΚΚΟΥΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ
ΦΟΡΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
Α) πολύ μικρής απόδοσης


Β) Μικρής απόδοσης


Γ) μέσης απόδοσης


Δ) μεγάλης απόδοσης


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙΙ
ΞΥΛΕΙΑ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV
ΦΟΡΤΙΑ ΧΥΜΑ (εκτός  από στερεά καύσιμα)


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ V
ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ VI
 ΥΓΡΑ ΣΕ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ VII
 ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ VIII
 ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ RO-RO


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IX
ΖΩΑ
Πηγή : 19141/ ΔΣ/ΟΛΘ 18-9-86

Και συνεχίζει με τα τιμολόγια που αριθμού 22 είδη. Υπάρχουν και μερικά εμβόλιμα που αριθμούνται με τον γνωστό αραβικό αριθμό και γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου:

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 3


Δικαιωμάτων  χρήσης  και εκμίσθωσης μηχανικών μέσων και εργαλείων φορτοεκφορτώσεων

1.      Πλωτός γερανός
2.      Γερανοί Ξηράς  (Αυτοκίνητοι- Ηλεκτροκίνητοι)
3.      Περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα και φορτωτές
4.      Ελκυστήρες
5.      Ρυμουλκούμενα
6.      Αερορευματικοί απορροφητήρες και κοχλίες δημητριακών

7.      Μηχανήματα και εργαλεία έργων

8.      Εργαλεία φορτοεκφόρτωσης
Α) Αρπάγη ή μαγνητικός δίσκος
Β) Υδραυλικοί Χειροκίνητοι  Ανυψωτήρες
Γ) Λοιπά εργαλεία (σαμπάνια κλπ)


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 4


ΠΛΩΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΟΛΘ
1.Ρυμουλκά
2.  Φορτηγίδες


ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ 5


Δικαιώματα προσόρμισης, παραβολής και ελλιμενισμού σε πλοία/ πλωτά ναυπηγήματα που παραπλέουν στη λιμενική περιοχή του ΟΛΘ


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ 6 


ΠΑΡΟΧΗΣ ΛΟΙΠΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Α) τιμολόγιο υδροδότησης
Β) τιμολόγιο τηλεφωνικής σύνδεσης σε πλευρισμένα πλοία
Γ) τιμολόγιο παραλαβής – αποκομιδής απορριμμάτων


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 7


Φορτοεκφορτωτικών και κομιστικών εργασιών προκυμαίας φορτία υποκείμενα
Πηγή : 19141/ ΔΣ/ΟΛΘ 18-9-86



ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 8


Α. SILOS
Αποθηκευτικά δικαιώματα


Δικαιώματα χρήσης ΣΙΛΟ


Χρήση μηχανικών ανατροπών ΣΙΛΟ


Άλλες εργασίες



B Αερορευματικοί απορροφητήρες και κοχλίες δημητριακών


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 9
Φορτοεκφορτωτικών και κομιστικών εργασιών προκυμαίας


Φορτία υπό διαμετακόμιση


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ
Στα παρακάτω είδη εμπορευμάτων ισχύουν οι αντίστοιχες τιμές ανάλογα με τη συνολική ετήσια διακίνηση φορτίων κατά παραλήπτη( υπολογίζεται το σύνολο των φορτίων όλων των διακινουμένων εμπορευμάτων) 
Είδη: Μεταλλεύματα & ορυκτά χύμα, Scrap, coils, Σιδηρ/κες
Πηγή: Απόφ 3422.3/4/90 28-2-1990


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ
Ισχύουν οι τιμές και οι διατάξεις που περιέχονται στο Γενικό Τιμολόγιο Είσπραξης Δικαιωμάτων Φορτοεκφόρτωσης Εμπορευματοκιβωτίων
Πηγή: Απόφ 3422.3/4/90 28-2-1990


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 10
Σταύλων


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 11
Δικαιώματα χρήσης λιμενικών εγκαταστάσεων


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 12
Εργασιών σε φορτηγιδοφόρα πλοία  lash


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 14
Εργασιών φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων με μέσα του πλοίου η με συμβατικά μέσα του ΟΛΘ


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ  ΑΡ 15
Εργασιών φορτοεκφόρτωσης  εμπορευματοκιβωτίων με τη γερανογέφυρα του Terminal Container




ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 16

1. Φορτοεκφόρτωσης τροχοφόρων με το σύστημα roll on Roll off  προέλευσης ή προορισμού εξωτερικού




1.1 Τα τροχοφόρα σαν μέσο μεταφοράς
1.2 Τα τροχοφόρα σαν εμπόρευμα

2. Φορτοεκφόρτωσης τροχοφόρων με το σύστημα roll on roll off  προέλευσης ή προορισμού εσωτερικού
Πηγή : 19141/ ΔΣ/ΟΛΘ 18-9-86



Τα τιμολόγια Αρ 1, 2, 9γ και  13 αναφέρονται σε αποθήκευτρα  και ευρίσκονται στο αντίστοιχο τμήμα.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 17
Πρόσθετων εργασιών στο πλοίο ή στην προκυμαία


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 18
Ειδικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων - Ψυγείων


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 19
Είσπραξης δικαιωμάτων κομιστικής υπηρεσία τελωνείων για τη διενέργεια τελωνειακού ελέγχου


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 20
ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΥΤΟΥΣ Α/Π -ΑΡΧ/ΤΩΝ – ΣΗΜΕΙΩΤΩΝ
Α) γενικά φορτία
Β) Φορτία χύμα
Γ) Βιομηχανίες (ΑΕΕ Χάλυβος- Σιδενορ- ΑΕ Τιτάν- ΧΒΕΒΕ)
Δ) Στρατιωτική διοίκηση Λιμένα Θες/κη



ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 21
Είσπραξης φορτοεκφορτωτών δικαιωμάτων ομάδων γαιανθρακεργατών- αρχ/των- σημειωτών


ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡ 22
ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ
Α) γενικά φορτία
Β) φορτία χύμα
Γ) βιομηχανίες (ΑΕΕΧ, ΤΙΤΑΝ, ΧΒΒΕ- ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ)
Δ) στρατιωτική διοίκηση λιμένα Θες/κης
Πηγή : 19141/ ΔΣ/ΟΛΘ 18-9-86







1.3. Φορτοεκφορτωτικά δικαιώματα άλλων λιμένων και αποθηκών



Το κόστος των φορτοεκφορτώσεων των φορτίων  στα λιμάνια της Ελλάδας εκτός του ΟΛΠ και ΟΛΘ διαμορφώνεται από τις τοπικές Ομάδες ΕΡΦΛ και από την χρήση μηχανημάτων ιδιοκτησίας του Τοπικού Λιμενικού Ταμείου.

Το νομοθετικό πλαίσιο των φορτοεκφορτωτικών στα λιμάνια της χώρας στηρίζεται στον Κωδικοποιημένο Ν 5167/32 που συνεχίζει να ισχύει και σήμερα.

Ο αριθμός των φορτοεκφορτωτών που είναι αναγκαίοι σε κάθε λιμάνι καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ρύθμισης Φορτοεκφορτωτικών Λιμένος που αποτελούν διοικητικά όργανα.

Οι αμοιβές των φορτοεκφορτωτικών αποτελούν μια ιδιότυπη περίπτωση. Το ύψος των ρυθμίζεται σύμφωνα με τις τοπικές συνήθειες και τις σκληρές διαπραγματεύσεις με του εργοδοτικούς παράγοντες (ναυτικούς πράκτορες, παραλήπτες μεγάλων όγκων, φορτωτές, εκτελωνιστές κλπ). Η συστηματική δημοσιότητα των τιμολογίων όπως στον ΟΛΠ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Έτσι η διαμόρφωση προγραμματισμένου κόστους  έχει αρκετές δυσκολίες.

Η εκτέλεση φορτοεκφορτωτικών εργασιών στα λιμάνια επιτρέπεται μόνο από  πρόσωπα που είναι εφοδιασμένα με άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή (βιβλιάριο επαγγελματικής ταυτότητας).

Αυτό σημαίνει ότι ορίζεται με διοικητικό τρόπο ο διορισμός των φορτοεκφορτωτών θεωρούμενο σαν κλειστό επάγγελμα. Πάντως ο αριθμός των φορτοεκφορτωτών σε κάθε λιμάνι καθορίζεται από την φορτοεκφορτωτική κίνηση. Σαν βάση για τον υπολογισμό της φορτοεκφορτωτικής κίνησης καθορίζεται ο μέσος όρος (σε τόννους) της φορτοεκφορτωτικής κίνησης κατά την τελευταία τριετία. Για κάθε 1200 τόννους εμπορευμάτων προβλέπεται ένας φορτοεκφορτωτής (εκτός αν οι ειδικές συνθήκες στο συγκεκριμένο λιμάνι επιβάλουν την τροποποίηση αυτής της αναλογίας).

Παραθέτουμε απόσπασμα της εννοίας των φορτοεκφορτωτικών εργασιών από κανονισμό του Λιμένα Κω του 1987 ((ΦΕΚ Β 481/4-9-87)
1. Φορτοεκφορτωτική εργασία λιμένα νοείται:
α) η παραλαβή και μεταφορά ή φόρτωση ή παράδοση εμπορευμάτων και διαφόρων άλλων ειδών, από την προκυμαία και τις αποθήκες, εργοστάσια, καταστήματα ή χερσαία μεταφορικά μέσα που υπάρχουν σ’ αυτή στα πλοία ή από πλοία σε πλοία.

Β) η παραλαβή και εκφόρτωση ή μεταφορά εμπορευμάτων και διαφόρων άλλων ειδών, από τα πλοία σε πλοία ή από τα πλοία σε τελωνειακούς χώρους ή στην προκυμαία ή στις αποθήκες , εργοστάσια ή καταστήματα ή χερσαία μεταφορικά μέσα που υπάρχουν στην προκυμαία

Γ) η στοιβασία,αποστοιβασία, ζύγιση, ταξινόμηση, διαλογής, χαπιάρισμα, ενσάκκιση, ράψιμο ή δέσιμο σάκκων, καθώς και κάθε άλλη συναφής εργασία, όσες φορές χρειάζεται να γίνει αυτή.

2) οι παραπάνω εργασίες γίνονται είτε απευθείας με τη σωματική δύναμη των φορτ/των, είτε από τους φορτ/τές και τα μηχανικά μέσα που παρέχονται από το πλοίο ή το Λιμενικό Ταμείο ή τους εργοδότες ή και των φορτ/των (βίντζια, γερανοί, κλαρκ, χούφτες κλπ)

3) δεν ανήκον στην έννοια της παρ 1 του παρόντος άρθρου οι φορτοεκφορτώσεις αποσκευών των επιβατών οι οποίες περιέχουν είδη ατομικής τους χρήσης ή και μικροποσότητες τροφίμων για ατομική τους χρήση.

Σε περίπτωση που οι επιβάτες θα ζητήσουν τη χρησιμοποίηση των φορτ/των για τα παραπάνω είδη, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την εργασία τους ς αντί αναλόγου αμοιβής που θα καθορίζεται από την ΕΡΦΛ.  

Οι ιδιωτικές αποθήκες που έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα από το 1993 και μετά, με την συμπληρωματική εφαρμογή των Logistics, έχουν εκδώσει τιμοκαταλόγους στους οποίους αναφέρονται τα έξοδα φορτοεκφόρτωσης των φορτίων. Τέτοιοι τιμοκατάλογοι υπάρχουν σε προηγούμενες σελίδες.

Βασικός πρακτικός κανόνας είναι: ότι η ονοματολογία των εργατικών, η μέθοδος τιμολόγησης και η ευρηματικότητα, που ακολουθεί κάθε φορέας έχει σαν οδηγό την πλούσια και μακρόχρονη πείρα του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Τιμές φορτοεκφορτωτικών δικαιωμάτων των άλλων λιμένων και αποθηκών θα βρείτε επίσης στο κεφάλαιο «1.4. Τιμολόγια αποθηκευτικών δικαιωμάτων» στις υποσημειώσεις των υποκεφαλαίων.




ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ





Flat rate, 12
Freight plus
τιμολόγια, 64
Jet storage
τιμολόγια, 65
Mafi, 18
Sarmed
τιμολόγια, 66
Silos, 18
Trailers, 18
TUR, 17
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων  χύμα, 16
Απαλλαγές
αποθηκεύτρων, 86
Αποθηκευτικά κόλλα
θεωρητικά, 13
Αποθηκευτικό κόλλο, 9
υπολογισμός, 10
Αποθήκευτρα
απαλλαγές, 86
αρχή υπολογισμού, 78
έννοια, 7
οιονεί, 68
στοιχείο κόστους, 8
χρόνος παραμονής, 77
χρόνος υπολογισμού, 77
Αποσκευές, 18
Βαγόνια, 17
Βόλος
τιμολόγια, 56
Δημοσιογραφικός χάρτης, 17
Διατακτική, 10
Εκρηκτικά, 17
Ελευσίνας
τιμολόγια, 54
ΕΛΤΑ
τιμολόγια, 62
Εμπορευματοκιβώτια, 18
Ενδικα διοικητικά μέσα, 89
Εξοδος εμπορέυματος, 12
Επικίνδυνα, 17
Εύφλεκτα, 17
Εφόδια
δημοσίου, 17
στρατιωτικά, 17
Ηράκλειο Κρήτης, 57
Θεματοφύλακες, 7
Ιδιωτικές αποθήκες, 7
Λιμενικά Ταμεία, 7
Λυτά, 11
Ξυλεία, 17
Οικοσκευές, 18
ΟΛΘ, 7
απαλλαγές αποθηκεύτρων, 91
αποθηκευτική μονάδα, 12
νομοθετικές ρυθμίσεις, 37
τιμολόγια, 32
ΟΛΠ, 7
αναπτυγμένοι πίνακες, 31
απαλλαγές αποθηκεύτρων, 89
αποθηκευτική μονάδα, 9
νομοθετικές ρυθμίσεις, 25
πίνακες αποθηκών, 31
πίνακες τιμολογίων, 27
τιμολόγια, 24
Ολυμπιακή Αεροπορία, 7
ΟΣΕ
τέλη αργίας υλικού, 74
τιμολόγια, 74
ΠΑΕΓΑΕ, 7
αποθηκευτική μονάδα, 14
ιδιωτική αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης, 45
προσωρινές τελωνειακές αποθήκες, 41
τιμολόγια, 41
τιμολόγια αποταμίευσης, 41
Πάτρα
τιμολόγια, 46
Πίνακας κατάταξης
εξαιρέσεις, 16
Πίνακες κατάταξης, 16
Πίνακες κατηγοριών, 20
Ρυμουλκούμενα, 18
Σημείωμα εισαγωγής, 10
Σιταποθήκες, 18
Σταλίες
αυτοκινήτων, 68
Σταλίες κόνεξ
πίνακες, 71
τιμολόγια, 69
Συσκευασία
θεωρητική, 9
πραγματική, 9
Τελωνειακές Υπερημέριες, 8
Φορτοεκφορτωτικά λοιπών λιμένων, 112
Φορτοεκφορτωτικά ΟΛΘ, 104
Φορτοεκφορτωτικά ΟΛΠ, 92
Χυτά, 11














[1] Από το τελευταίο εις χείρας μας (7/11/85)(ισχύει από 11-5-1991)
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Παροχής Υπηρεσιών Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου Κρήτης
Α Δικαιώματα χρήσεως χώρων Λιμένος (χρήση ακαλύπτων χώρων  εστεγασμένων και μη )
Άρθρον 1
Τα δικαιώματα του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου από τη χρήση των χώρων του Λιμένος Ηρακλείου (στεγασμένων ή μη) επί παντός φυσικού ή νομικού προσώπου ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου ή και του Δημοσίου για οποιαδήποτε χρήση ή φορτοεκφόρτωση  εκτός από την απλή διέλευση ,των πάσης φύσεως εμπορευμάτων ,μηχ/των -οχημάτων κλπ αγαθών ,πλην οχημάτων που για λόγους αποσυμφορήσεως του Λιμένος απαλλάσσονται για 2 ώρες παραμονής πλην των οχημάτων που έχουν εκδώσει εισιτήριο αναχώρησης ,είτε προέρχονται από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, και εφόσον εναποθέτουν για χρονικό διάστημα πάνω από δύο (2) μέρες  καθορίζονται όπως παρακάτω :

α) Για τα πάσης φύσεως εμπορεύματα επί των ακαλύπτων χώρων  της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού Ηρακλείου εισπράττονται κατά τόννο ως εξής :
Για το Α 15θήμερο
8,10 δρχ ο τόννος την ημέρα
Από  16-30 ημέρες       
13,50
          30 και πάνω
27

β) Για ξυλεία  κατά Μ3 ως εξής :
Το Α θήμερο
6,75 την ημέρα το Μ3
16-30 ημέρες
10,80
30 και πάνω
27

γ) Κόνεξ
1.κενά των 20’
Το Α 15θήμερο
20,25 την ημέρα το τεμάχιο
Από  16-30 μέρες
27
         30 και πάνω
40,50
2.κενά των 40 ποδών και βυτία
Το Α 15θήμερο
40,50 την ημέρα το τεμάχιο
16-30 ημέρες
54
30 και πάνω
81
3 Κόνεξ έμφορτα  κατά τόννο όπως παράγραφο α
4.ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, τρακτέρ, τρίκυκλα
Για το Α 15θήμερο
135 την ημέρα το τεμάχιο
16-30 μέρες
202,5
30 και πάνω
270
5. Φορτηγά αυτοκ Λεωφορεία ,Ψυγεία
Για το Α 15θήμερο
202,5 την ημέρα το τεμάχιο
16-30 μέρες
405
3ο μέρες και πάνω
675
6. Νταλίκες
Από 1-15 μέρες
270
15-30
472,50
30 και πάνω
810
7 Λέμβοι μέχρι 6 μέτρων
1-15 μέρες
270
15 και πάνω
405
8. Λέμβοι πάνω από 6 μέτρα
1-15 μέρες
405
15 και πάνω
675

δ) ο/γ
την ημέρα 675 δρχ και μέχρι 30 ημέρες .Πάνω από 30 ημέρες 1012,50 δρχ την ημέρα .

ε)Αμμοχάλυκες -άμμος-γαιάνθρακες κλπ μαρμαροψηφίδα κλπ χύδην εμπορεύματα
α) Για την εναπόθεση των παραπάνω προϊόντων στη χερσαία ή διαμορφούμενη ζώνη του Λιμανιού ,τα δικαίωμα τα  για την κάλυψη του Λιμενικού χώρου  ,ορίζονται κατά στρέμμα σε 54000 το μήνα.
β) Η συνολική  έκπτωση για τα προς εξαγωγή από το Λιμάνι μας στο εξωτερικό πάσης φύσεως ασβεστολιθικά πετρώματα ανέρχεται στο 50% της τιμής του εδαφ 1 παράγ ε του άρθρου 1 η απαλλαγή ισχύει για τις πρώτες 15 μέρες

Άρθρο 2
Σε περίπτωση παραμονής εμπ/των κλπ όλων των παραπάνω περιπτώσεων σε στεγασμένους χώρους της ζώνης  του Λιμανιού τα δικαιώματα υπέρ του Λιμενικού Ταμείου καθορίζονται στο τριπλάσιο των τιμών των παραπάνω παρ. του άρθρου 1.
Αποκλειστική χρήση στεγασμένων χώρων στο τετραπλάσιο των παραπάνω τιμών .

Άρθρο 3
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ -ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

α) Εμπορεύματα μέχρι 500 κιλών απαλλάσσονται .
β) Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα εμπ/τα απαλλάσσονται για τις δύο πρώτες μέρες εκτός από τα αγροτικά και τα εγχώρια για εξαγωγή και γενικά υποκείμενα εμπορεύματα ,τα είδη Δημοσίου  ,τα Στρατιωτικά κα οι βάρκες που απαλλάσσονται για 7 μέρες οι οποίες αφαιρούνται από το πρώτο 15ήμερο .
γ) Τα υποκείμενα με προορισμό αποθήκευσης σε εστεγασμένους χώρους απαλλάσσονται τις 2 πρώτες μέρες .
δ) Για αζήτητα εμπορεύματα το ΛΤΗ εισπράττει το 30% της εκκαθαρίσεως .
ε) Απαλλάσσονται τελών τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα των εργαζομένων στους χώρους του Λιμανιού (πχ Τελωνείο, Λιμεναρχείο, ΛΤΗ, Λιμενεργάτες, Ν Πράκτορες κλπ υπηρεσίες ) στους καθοριζόμενους για αυτά χώρους .
στ) Για παραμονή ΙΧ αυτοκινήτων στο Λιμάνι των εργαζομένων στα πλοία καθορίζονται δικαίωμα 675 δρχ το μήνα.

Άρθρο 4
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
α) Παρέχεται έκπτωση 20% σε είδη Δημοσίου και Στρατιωτικά .
β) Για εμπορεύματα προς εξαγωγή ή διαμετακόμιση 30% έκπτωση σ’ όλες τις παραπάνω τιμές .

Άρθρο 5
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
α) Για τη βεβαίωση των παραπάνω δικαιωμάτων του Λιμενικού ταμείου ,παίρνονται υπ’ όψη τα επίσημα παραστατικά στοιχεία των πάσης φύσεως εμπ/των κλπ που διακινούνται από το Λιμάνι όπως πχ τελωνειακή διασάφηση ,δηλωτικό εμπ/των ,ζυγολόγιο κλπ
β) Υπόχρεοι καταβολής των δικαιωμάτων είναι οι εκτελωνιστές ,οι πλοιοκτήτες ή οι Ναυτικοί Πράκτορες ,οι φορτωτές ή οι παραλήπτες για τους οποίους εναποτίθενται τα εμπ/τα και οι κάτοχοι των οχημάτων -λέμβων κλπ
γ) Η είσπραξη των δικαιωμάτων θα διενεργείται από το τμήμα εκμετάλλευσης  της ΔΕΛΗ με την έκδοση σχετικού τριπλότυπου είσπραξης μετά από την βεβαίωση των δικαιωμάτων από το τμήμα εργασίας ή τον Δ/ντή της υπηρεσίας.
δ) Σε περίπτωση μακροχρονίου παραμονής εμπ/των μετά τις 90 μέρες ,λόγω ανωτέρας βίας ,αποφασίζει η Λιμενική Επιτροπή για τη μείωση των δικαιωμάτων.
ε) Όπου δεν προβλέπεται στο παρόν τιμολόγιο κάποια περίπτωση θα αποφασίζει η Λιμενική Επιτροπή .
[2] Τριπλότυπο Εισπράξεως  Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου Κρήτης . Πρόκειται για εισαγωγή σε ανάλωση ενός έμφορτου εμποροκιβωτίου που παρέμεινε στους ακάλυπτους χώρους 6 ημέρες εκ των οποίων οι 2 απαλλάσσονται

[3] Τριπλότυπο Εισπράξεως  του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου Κρήτης  για εξαγωγή εμπορεύματος εντός δύο εμποροκιβωτίων που παρέμειναν στους χώρους της ζώνης για 30 ημέρες. Οι 7 πρώτες ημέρες του πρώτου 15ημέρου απαλλάσσονται με βάση το άρθρο 3 του τιμολογίου ως εγχώρια για εξαγωγή .


[4] Απόφαση ΥπΟικ  14956/12-9-85 (ΦΕΚ Β 600/4-10-85)
Εγκρίνουμε το τιμολόγιο δικαιωμάτων υπέρ Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσων για χρήση λιμενικών χώρων ,που έχει ως εξής:

1. Δρχ 0,50 κατά κόλλον φορτίου βάρους μέχρι 50 χγρ για κάθε ημέρα παραμονής του στους εστεγασμένους χώρους των λιμένων Δωδεκανήσου  ,όπου είναι εγκατεστημένες Τελωνειακές Αρχές. Σε  περίπτωση φορτίου  χύμα ή ξυλείας ή κόλλου βάρους μεγαλυτέρου των 50 χγρ ,υπολογίζεται δικαίωμα πολλαπλάσιο των 50 χγρ.

2. Για την παραμονή  των εμπορευμάτων σε ακάλυπτους χώρους το παραπάνω δικαίωμα καθορίζεται σε δρχ 0,30  κατά κόλλον φορτίου ,βάρους μέχρι 50 χγρ.

3. Τα παραπάνω δικαιώματα καταβάλλονται σε όλα τα διακινούμενα εμπορεύματα μέσω των λιμένων με εξαίρεση τα αποταμιευόμενα (αζήτητα) ,τα οποία βαρύνονται με δικαίωμα μόνο για το χρόνο πριν την αποταμίευση τους .

4. Τα δικαιώματα υπολογίζονται στο διπλάσιο όταν πρόκειται για αυτοκίνητα ,ραδιόφωνα , ηλεκτρόφωνα, πικάπ ,μαγνητόφωνα ,ψυγεία ,ηλεκτρικές κουζίνες ,καλλυντικά, υαλοπίνακες , κρύσταλλα, κοσμήματα και καθρέπτες.

5. Τα δικαιώματα υπολογίζονται από τη μεθεπομένη μέρα της εκφόρτωσης των εμπορευμάτων , προκειμένου για εισαγόμενα ,ή από την μεθεπόμενη της αποθήκευσής των στους χώρους των λιμανιών σε αναμονή της φόρτωσης, προκειμένου για εξαγόμενα εμπορεύματα  και μέχρι της παραλαβής τους ή της φόρτωσης αντίστοιχα .

6. Εάν τα εμπορεύματα παραμείνουν στους χώρους των λιμανιών πέρα από 30 ημέρες τότε για το χρονικό διάστημα από την 3η μέρα και μέχρι της παραλαβής των τα επιβαλλόμενα δικαιώματα υπολογίζονται στο διπλάσιο .
[5] Freight Plus sa  (τα ελεύθερα των ξένων αεροπορικών εταιριών )
ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ (1995)


Εργατικά
1000 δρχ το δέμα ή 50 κιλά
έως 20 δέματα
900
21-30
800
31-40
700
41-50
600
51 και άνω
Ανά μια φορτωτική

Ημέρες
δρχ
Ημέρες
δρχ
Ημέρες
δρχ
ημέρες
δρχ
1
δωρεά
11
1800
21
3800
31
6000
2
δωρεά
12
2000
22
4000
32
6400
3
200
13
2200
23
4200
33
6800
4
400
14
2400
24
4400
34
7200
5
600
15
2600
25
4600
35
7600
6
800
16
2800
26
4800
36
8000
7
1000
17
3000
27
5000
37
8400
8
1200
18
3200
28
5200
38
8800
9
1400
19
3400
29
5400
39
9200
10
1600
20
3600
30
5600
40
9400
Οι ανωτέρω τιμές χρεώνονται ανά δέμα ή 50 χ/μα την ημέρα .Μετά τις 30 ημέρες η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να μεταφέρει τα εμπορεύματα εις άλλον χώρο “μακράς αποθήκευσης “ με χρέωση του παραλήπτη  και με αποθήκευτρα αυξημένα κατά 50% πλέον των ανωτέρω τιμών
Προσοχή : Στις ανωτέρω τιμές Δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 18%

Μεταφορές παραδόσεις
Παραδόσεις εις Αθήνα -Κέντρο-και Προάστια σ ε48 ώρες από λήψη οδηγιών (ομαδική φόρτωση)

Βάρος /δρχ
Κέντρο
Προάστια
Υπόλοιπη Ελλάδα
Ελάχιστο-10 κ
3500(3000)
4500(3500_

10-45κ
4800(4000)
6000(5000)
με συνεννόηση
46-100κ
7000(6000)
8500(7000)

101-200κ
8500(6700)
10500(9000)

201-300κ
10000(9000)
12500(11000)

301-400κ
11500(10500)
14500(13000)

401-500κ
13000(11500)
16500(15000)

500-πλέον
1200/100κ(1000)
1500/100κ(1300)





Προσοχή: Σε περίπτωση κατά την οποία δέματα υπερβαίνουν τα 100 χ/μα θα χρεώνονται σαν υπέρβαρα με αύξηση 30% επί των ανωτέρω τιμών .
Για τις περιπτώσεις ειδικών μεμονωμένων μεταφορών θα γίνεται και η ανάλογη χρέωση .

Παρατηρήσεις
Τα εμπορεύματα αξίας (Valuable)  χρεώνονται επί πλέον των ανωτέρω τιμών αποθήκευσης κατά 50%
Ψυκτικός θάλαμος θα υπάρχει εντός ολίγου χρονικού διαστήματος .
Ασφάλιστρα  από την 1η ημέρα
δρχ 50 ανά δέμα ανά 500.000 δρχ αξία ανά ημέρα ή  κλασματικά (ως και η αξία της η αποζημίωσης εις περίπτωση ζημίας εκτός αν ζητηθεί προσηυξημένη κάλυψη .
Για τα τιμαλφή η ασφάλιση ανέρχεται εις δραχ 80 ανά  δέμα ανά 500.000 δρχ αξία ή κλασματικά

Jet Storage @ Cargo Services Ltd

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ (Φεβρ 1993)
Εργατικά δικαιώματα

Α Δια παραδόσεις από τις αποθήκες μας
βάρος σε κιλά
Φ Δραχμές
0-50
2000
51-100
2500
101-200
3000
201-300
3500
301-500
4000
501-700
5000
701-1000
6000
1001-1500
7000
1501-2000
8000
2001και άνω
3000 ανά 1000 κιλά
+ 300 δρχ για κάθε δέμα άνω του ενός στην ίδια φορτωτική

Β Δια παραδόσεις Αεροδρόμιο -σε Πόρτα (Airport -To door ) (Περιοχή Αθηνών)
0-50
5000
51-100
5500
101-200
6000
201-300
7000
301-500
8000
501-700
10000
701-1000
12000
1001-1500
15000
1501-2000
20000
2001 και άνω
10000 ανά 1000 κιλά
+ 500 δρχ για κάθε δέμα άνω του ενός στην ίδια φορτωτική
Οι ανωτέρω τιμές επιβαρύνονται με 18% ΦΠΑ
Δια εμπορεύματα μεγάλων διαστάσεων και βάρους ,που απαιτούν ειδικό μεταφορικό μέσον, η τιμή κατόπιν συμφωνίας

Γ Αποθήκευσις (Υπερημέριες )
Οι πρώτες δύο ημέρες από την ημερομηνία άφιξις χωρίς επιβάρυνση .Μετά την τρίτη ημέρα 200 δρχ ανά δέμα ημερησίως και για δέματα έως 50 κιλά

Δ Ραδιενεργά και τιμαλφή
Δια μεν τα ραδιενεργά εμπορεύματα οι τιμές διπλασιάζονται ,δια δε τα τιμαλφή τριπλασιάζονται .


[6] Απόσπασμα τιμοκαταλόγου (14-12-93)
SARMED ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗΣ ΑΕ

Α ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ(GROUPAGE)

α) Εκκένωση Κόνεξ –Εκφόρτωση -Στοιβασία  (Α=Διαλογή ) Φόρτωση παράδοση επί αυτοκινήτου  δραχμές 3500 ανά τόννο  .Ελάχιςτη χρέωση 400 κιλά
β) Αποθήκευση προσωρινή εναπόθεσης -Αποταμίευσης- Ελεύθερα
Από 1η έως 30η ημέρα
δρχ 68 ανά τόννο/ ημέρα
Από 31η και άνω
δρχ 220 ανά τόννο/ ημέρα
γ) Διακίνηση : Κατόπιν ειδικής συμφωνίας μετά την παροχή στοιχείων διανομής
δ) Ασφάλιστρα:  55 δρχ ανά εκατομμύριο ημερησίως

Β) ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΞΑΓΩΓΗΣ
Α) Περισυλλογή από τον πελάτη εξαγωγέα : Συμφωνία κατά περίπτωση
β) Τυχόν αποθήκευτρα : Μειωμένα κατά 30% από το τιμολόγιο των αποθηκεύτρων εισαγωγής
γ) Εκφόρτωση -Φόρτωση –Πλήρωση Κόνεξ : δρχ 2000 ανά τόννο

Γ) ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΟΝΕΞ
Εμφορτα
Εκφόρτωση -Φόρτωση
2000 δρχ ανά κίνηση

Αποθήκευτρα
750 δρχ ανά 20’ την ημέρα


1000 δρχ ανά 40’ την ημέρα

[7] Απόφ Ε 1141/224/Α0019/15-4-1993 ΥπΟικ άρθρο 9
1.    Για τα εναποτιθέμενα εμπορεύματα στους προσωρινούς αυτούς χώρους ή αποθήκες ,ο διαχειριστής εισπράττει τα δικαιώματά του (αποθήκευτρα) βάσει του ισχύοντος κάθε φορά τιμολογίου του.
2.    Τα παραπάνω δικαιώματα ,προκειμένου περί εμπορευμάτων που εναποτίθενται σε υπαίθριους προσωρινούς χώρους ,πρέπει να είναι κατώτερα κατά 30% εκείνων που εισπράττονται για τα εμπορεύματα που εναποτίθενται σε στεγασμένους χώρους .
3.    Η είσπραξης των παραπάνω δικαιωμάτων ενεργείται με την μέριμνα του διαχειριστή και κατά διαδικασία που καθορίζεται υπό τούτου .
[8] Με  την ευκαιρία απεργιών στον ΟΛΠ από 17-8-1981μέχρι 15-9-1981 δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο οικονομικό τύπο της 10-9-1981 το παρακάτω  έγγραφο:
 Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Αυτοκινητιστών Ελλάδας
α) Αφορμή λαβόντες από διαφορά αντιλήψεων και διενέξεων μεταξύ εισαγωγέων, Διαμεταφορέων και μεταφορέων ,ως και κατά πόσον είναι αιτιολογημένη η είσπραξη σταλιών υπό των αυτοκινητιστών κατά την περίοδο της απεργίας των λιμένων η Γ.Σ.Ε.Α.Ε. διευκρινίζει ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο δημιουργούμεναι σταλίαι (καθυστερήσεις αυτοκινήτων) ,βαρύνουν το εμπόρευμα αποκλειστικώς και μόνον.
β) Κατά τους διεθνείς κανονισμούς ,οι οποίοι ισχύουν και εν Ελλάδι ,τα αυτοκίνητα είναι εξ (6) έως μέγιστον (8)οκτώ ώρες από της αφίξεώς των ελεύθερα εφόσον υπολείπονται από την ώρα αφίξεως και παραδόσεως των εγγράφων (5)πέντε εργάσιμες ώρες  για το τελωνείο (βάσει του επισήμου κρατικού ωραρίου  εκάστης ώρας .Εργάσιμες ώρες θεωρούνται  το πλήρες ωράριο  των υπηρεσιών και όχι το ωράριο συναλλαγής ).
γ) Εις την Ελλάδα το σύμφωνο όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αυτοκινητιστών προς αποφυγήν εμπλοκών και προστριβών με την ακρίβειαν των ωρών και των  ημιώρων ανέρχεται και επεκράτησε ως συνήθεια το αυτοκίνητο να είναι ελεύθερο 24 ώρες από της αφίξεώς του. Πέραν τούτου του 24ώρου καταβάλλονται σταλίες αυτοκινήτου.
δ) Κατ’εξαίρεσιν δύναται και επιτρέπεται να επέλθει συμφωνία για κάθε μεμονωμένη περίπτωση μεταξύ  φορτωτού και αυτοκινητιστού ή παραλήπτη και αυτοκινητιστού η επέκτασις του 24ώρου εις 48ωρο ,πέραν των οποίων 48 ωρών δεν επιτρέπεται η  επέκτασις .Η τοιαύτη παραχώρησις κατά περίπτωσιν δεν δύναται να χαρακτηρισθή από κανένα παραλήπτη ως αυτοδικαία κατάστασις για άλλα δρομολόγια ,για άλλα αυτοκίνητα για άλλους αυτοκινητιστές .
ε) Οι σταλίαι των αυτοκινήτων  έχουν καθορισθεί μέχρι τέλος του 1981 για μεν τα κοινά φορτηγά εις δραχμάς 10.000 ημερησίως ,δια δε τα ψυγεία εις δραχμάς 12.500  άνευ ψύξεως και δραχμάς 15.000 μετά ψύξεως .

Σημειωτέον ότι εις τη ΕΟΚ  οι σταλίαι είναι κατά 50% ηυξημέναι και το τιμολόγιον της ΕΟΚ και ως προς τις σταλίες θα εφαρμοσθή από 1.1.1982 και εν Ελλάδι .

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι η αιτία των σταλιών δεν μεταθέτει την ευθύνην του υποχρέου έναντι του αυτοκινητιστού. Δεν έχει λοιπόν καμμίαν σημασίαν εάν οι σταλίες εδημιουργήθησαν λόγω απεργίας εργατών λιμένος ή απεργίας τελωνειακών ή ελλείψει αποθηκευτικών χώρων ή απαγορεύσεις εκφορτώσεως του φορτίου (ως ανθυγιεινών ,επικινδύνων ,διαφοράς δηλωτικού κλπ) ή αδιαφορίας των ενδιαφερομένων πρακτόρων παραληπτών   ή αδυναμίας καταβολής  των κομίστρων προ της εκφορτώσεως κλπ
[9] Από ανακοίνωση του ΟΣΕ της 25-5-1988
“Το σύστημα υπολογισμού των σταλιών (αργιών υλικού) που έχει εφαρμόσει ο ΟΣΕ ,παραμένει το ίδιο. Τίποτε δεν έχει αλλάξει.

“Ο ΟΣΕ αμέσως μετά την άφιξη της αμαξοστοιχίας ,θέτει σε διάθεση του αρμόδιου τελωνείου  τα βαγόνια με το εμπόρευμα και παραδίδει σ’αυτό τα σχετικά δηλωτικά, όπως είναι υποχρεωμένο από την Τελωνειακή Νομοθεσία .

“Επειδή το τελωνείο στερείται χώρων εναπόθεσης των βαγονίων που φθάνουν και περιμένουν τον εκτελωνισμό τους ,τα βαγόνια παραμένουν σε ειδικούς χώρους του ΟΣΕ ,αλλά πάντα στη διάθεση  του τελωνείου για εκτελωνισμό και εκφόρτωση .Η πρακτική που ακολουθείται είναι ότι κάθε μέρα μέχρι τις 12.00 περίπου  το τελωνείο δίνει σημείωμα στον ΟΣΕ με τους αριθμούς των βαγονίων που την επομένη θα πρέπει να είναι στη διάθεσή του για εκφόρτωση .

“Για το θέμα της διάθεσης των βαγονίων σε μη εργάσιμες μέρες σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πάγια τιμολογιακή μας διάταξη ,τα βαγόνια δεν χρεώνονται με τέλη αργίας την μέρα διάθεσής τους και την επόμενη .Σαν πρώτη μέρα διάθεσης του εμπορεύματος στον παραλήπτη ,θεωρείται η μέρα που ο σιδηρόδρομος θέτει στη διάθεση του τελωνείου τα βαγόνια με το εμπόρευμα και παραδίδει σ’αυτό τα σχετικά δηλωτικά. Η μέρα διάθεσης είναι πάντα εργάσιμη μέρα .Αν η επόμενη της διάθεσης είναι αργία .η προθεσμία εκφόρτωσης των βαγονίων παρατείνεται κατά  μια μέρα και αν η μεθεπόμενη είναι αργία ,τότε παρατείνεται κατά μια ακόμα μέρα .

“Δεν θα πρέπει συνεπώς οι διαμεταφορείς η οποιοσδήποτε παραλήπτης να στρέφεται κατά του σιδηροδρόμου .Ο σιδηρόδρομος νόμιμα εισπράττει τα προβλεπόμενα τέλη αργίας για βαγόνια που έχει θέσει ήδη στη διάθεση του τελωνείου.”
[10] Γνωστοποίηση της 157/11-7-2000 απόφαση, .του Δ.Σ./O.Λ.Π. Α.Ε.
Β. Εγκρίνεται η μη καταβολή αποθηκευτικών δικαιωμάτων σε περίπτωση απεργίας του προσωπικού του ΟΛΠ και κατά το χρονικό διάστημα από της ημερομηνίας που τεκμηριώνεται η πρόθεση του παραλήπτη για παραλαβή εμπορευμάτων και η παραλαβή δεν πραγματοποιείται λόγω της απεργίας και μέχρι της ημερομηνίας λήξεως αυτής.

[11] Πράξη Διοίκησης ΟΛΘ 25043/96(ΦΕΚ 101Β /14.3.97)”....Αποδεχόμαστε την ειδική τιμολογιακή ρύθμιση κατά τις ημέρες απεργίας  της ΟΜΥΛΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που αναφέρεται με τη υπ αριθμ 25043/96 πράξη διοίκησης του ΟΛΘ ως εξής :
Εγκρίνεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την απεργιακή κινητοποίηση τη ΟΜΥΛΕ από 27-11 μέχρι 5-12-96 και συγκεκριμένα τη μείωση κατά 100%
..........β) των αποθηκευτικών δικαιωμάτων εκείνων των εμπορευμάτων που παγιδεύτηκαν στους χώρους του ΟΛΘ  κατά τη διάρκεια της απεργίας 27-11/5-12-96........Ας σημειωθεί οτι η παραπάνω απόφαση ισχύει αναδρομικά από τις 27-11-96.”

Απόφαση 86/99 ΔΣ/ΟΛΠ για Αυξήσεις στα Τιμολόγια ( YEN 3424/1-9-99)
Έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας «περί μερικής εγκρίσεως της αριθ. 86/99 πράξεως του Δ.Σ. / ΟΛΠ περί ανακαθορισμού ορισμένων τιμολογίων και δικαιωμάτων», δημοσιεύουμε το υπ' αριθμόν 5 τιμολόγιο του ΟΛΠ καθώς και το άρθρο 14 όπως διαμορφώνονται μετά τη δημοσίευση των τιμολογίων ΟΛΠ, η ισχύς των οποίων αρχίζει από τις 17 Σεπτεμβρίου 1999.



ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΥΠ ΑΡΙΘ 5
Για τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων Containers (πρ ΔΣ/230/97 ΦΕΚ 980/97)
Α. Για κάθε τύπου πλοία εκτός από τα οχηματαγωγά πλοlα που εξυπηρετείται είτε με γερανογέφυρα είτε με δικό του μηχανικό μέσο είτε με μηχανικό μέσο του ΟΛΠ ή με πλωτό γερανό λόγω επιλογής ΟΛΠ.

Κατηγορία
Εμπορευματοκιβωτίων
Μονάδα
Υπολογισμού Δικαιωμάτων

Εργασίες πλοίου
Εργασίες προκυμαίας


έμφορτα
κενό
Έμφορτα
κενό


Εισαγ
Εξαγ



VP1
ΤΕΜΑΧΙΟ
26.000
20.000
18.000
8.000
5.500
VP2
ΤΕΜΑΧΙΟ
40.000
30.000
20.000
12.000
8.000
Β. Γιο το οχηματαγωγά πλοία (ROLL-ON ROLL.OF) που η φορτοεκφόρτωσή τους γίνεται με δικά τους μηχανικό μέσο

Κατηγορία
Εμπορευματοκιβωτίων
Μονάδα υπολογισμού δικαιωμάτων
Εργασίες πλοίου
Εργασίες επί της προκυμαίας
έμφορτα
Κενό
VP1
ΤΕΜΑΧΙΟ έμφορτα
Έκπτωση 40% επί των τιμών του τιμολογίου
7.000
9.500
VP2
ΤΕΜΑΧΙΟ έμφορτα
2.000
8.000
Γ. Για κάθε τύπο πλοίου εκτός οπό το οχηματαγωγό πλοίο που εξυπηρετείται στις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΟΛΠ για τη φορτοεκφόρτωση ΙΝ TRANSIT (δια της προκυμαίας) εμφόρτων ή κενών εμπορευματοκιβωτίου) σε γερανογέφυρα ή δικά του μηχανικά μέσα ή μηχανικά μέσα του ΟΛΠ ή με πλωτό γερανό λόγω επιλογής ΟΛΠ.

Ετήσια κίνηση εμπορευματοκιβωτίων
Μονάδα υπολογισμού δικαιωμάτων
Εργασίες επί πλοίου
1. Από 1 έως 5000 κινήσεις  ετησίως
Τεμάχιο έμφορτο ή κενό
72,55
2. Από 5001εως 20000 κινήσεις ετησίως
-
59,5
3. Από 2001εως 100000 κινήσεις ετησίως
-
50,65
4. Από 100001 και άνω  κινήσεις ετησίως
-
43,55



ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ

Εργασίες
Πλοίου
1.Για τις εργασίες που διεξάγονται εκτός λιμένα
50%
2.Για τα φορτοεκφορτωνόμενα έμφορτα εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν σύμμεικτο φορτίο από επικίνδυνα εμπορεύματα 50% και μη η αμιγώς επικίνδυνο φορτίο

50%
3. Εμπορευματοκιβώτια που είναι σε εγκάρσια θέση προς το μήκος ταυ πλοίου καθώς και εμπορευματοκιβώτια που η φορτοεκφόρτωση τους λόγω των υπερκατασκευών ταυ πλοίου  επιβάλλει πρόσθετες κινήσεις στη γερανογέφυρα (πρ 91/90)

30%
4.Εμπορευματοκιβώτια που για τη φορτοεκφόρτωση τους χρησιμοποιείται αρτάνη στο SPREADER της γερανογέφυρας  (πρ. 91/90)

30%
5.Πλοία στα οποία τα φορτοεκφορτωθέντα εμπορευματοκιβώτια σε οποιοδήποτε μέρος των εγκαταστάσεων του Σταθμού Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων, έχουν απόκλιση από τα δηλωθέντα συνολικά για φορτοεκφόρτωση κατά ποσοστό 10% και πάνω βαρύνονται με προσαυξημένα δικαιώματα επί ταυ αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων που φορτοεκφορτώθηκαν κατά παρέκκλιση της δήλωσης (στα δηλωθέντα για φορτοεκφόρτωση περιλαμβάνονται και τα προς μετατόπιση)


ΕΜΠΟ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


1. Στις εργασίες φόρτωσης ή εκφόρτωσης εμφόρτων Transit εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται με οχηματαγωγά πλοία
20%
2. Στις εργασίες φόρτωσης ή πλοίου εταιρείας ή κοινοπραξίας με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση και σε περίπτωση μη επίτευξης από τον Ο.Λ.Π τυχόν προδιαγραφών απόδοσης φορτ/σης ή μη εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα που πιθανόν προβλέπονται από τη σύμβαση παρέχεται δυνατότητα χορήγησης έκπτωσης στα δικαιώματα ταυ Τιμολογίου 5 Δ για τα διακινηθέντα με τα συγκεκριμένο πλοίο ΙΝ TRANSIT εμπ/τια. Η έκπτωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 10% των δικαιωμάτων ταυ Τιμολογίου 5 Δ και η παροχή ή μη, καθώς και τα ακριβές ποσοστό αυτής εξαρτώνται άμεσα από τα περιεχόμενο της σύμβασης (πρ. ΔΣ/ΟΛΠ 310/97) ΦΕΚ 164/98 I

35%





Σημειώσεις

α. Τα ανά τεμάχιο δικαιώματα για το στάδιο εργασίες επί πλοίου σε κάθε πλοίο που εξυπηρετείτο στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (Τιμ. 5 Α) υπολογίζονται και καταβάλλονται επί ελάχιστου αριθμού φορτοεκφορτωνομένων εμπορευματοκιβωτίων κενών ή έμφορτων. Ο ελάχιστος αυτός αριθμός 1 είναι τα 42 ΕΜΠΟ, ανεξαρτήτως τύπου πλοίου που , εξυπηρετούν με γερανογέφυρα ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει ζητηθεί να πραγματοποιηθεί η : εκφόρτωση.
Σε περίπτωση που τα φορτοεκφορτωθέντα από ένα πλοίο εμπορευματοκιβώτια είναι λιγότερα των 42τότε υπολογίζονται και καταβάλλοVtarδικαιώματα κενών εμπορευματοκιβωτίων, της τιμολογιακής κατηγορίας ν 11/1 για ισάριθμα τεμάχια αυτών που λείπουν ώστε να συμπληρωθεί το ελάχιστα όριο (42).

β. Για τον υπολογισμό του ελαχίστου αριθμού φορτοεκφορτωνομένων , εμπορευματοκιβωτίων πλοίων που τα φορτία τους εξυπηρετήθηκαν με μία εργατική ομάδα, αθροίζονται οι πραγματοποιηθείσες , κινήσεις των δύο ί2) πλοίων και εάν υπολείπονται : του ελαχίστου ορίου ί42 τεμάχια) τότε μόνον ! υπολογίζονται και καταβάλλονται δικαιώματα κενών εμπορευματοκιβωτίων της τιμολογιακής κατηγορίας V11/1 για ισάριθμα τεμάχια αυτών που λείπουν ώστε να συμπληρωθεί το ελάχιστο όριο (42) τα οποία επιμερίζονται στα πλοία και τα βαρύνουν κατά λόγο αντιστρόφως ανάλογο των κινήσεων του καθενός.

γ. Για τον υπολογισμό του ελαχίστου ορίου φορτοεκφορτωνομένων εμπορευματοκιβωτίων πλοίου που το φορτίου του εξυπηρετήθηκε με την ίδια εργατική ομάδα που άλλο πλοίο περάτωσε τις εργασίες του στο φορτοεκφορτωθέντα από το πλοίο αυτό εμπορευματοκιβώτια προστίθενται και τα εμπορευματοκιβώτια του προηγουμένου πλοίου που εξυπηρετήθηκαν με την ίδια εργατική ομάδα σε περίmωση που ο αριθμός που θα προκύψει υπολείπεται του ελαχίστου ορίου (42) υπολογίζονται και καταβάλλονται δικαιώματα κενών εμπορευματοκιβωτίων της τιμολογιακής κατηγορίας V 11/1 για ισάριθμα τεμάχια αυτών που λείπουν ώστε να συμπληρωθεί το ελάχιστο όριο (42).

2α Πλοία που έχουν παραβάλει στα κρηπιδώματα του Σταθμού Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων ίTermiηal Containers) και. έχουν περατώσει τις φορτοεκφορτωτικές τους εργασίες υποχρεούνται όπως το βραδύτερο μέσα σε μία ί1) ώρα από την αποπεράτωση των εργασιών αυτών να απομακρυνθούν από τα κρηπιδώματα του Σταθμού. Σε περίmωση που δεν συμμορφωθούν και παραμείνουν πέραν της ώρας, τότε θα καταβάλουν στον ΟΛΠ αποζημίωση για αδράνεια της λειτουργίας και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του σταθμού εφόσον ι) η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα του πλοίου και ιι) έχει προγραμματισ8εί και αναμένει προς παραβολή στο κρηπίδωμα άλλο πλοίο. Η αποζημίωση αυτή ανέρχεται στο ποσόν των 185.714 δρχ. για κάθε ώρα καθυστέρησης και εφόσον το πλοίο που αναμένει έχει προγραμματισθεί να εξυπηρετηθεί με μια γερανογέφυρα.

Σε περίπτωση που το πλοίο αυτό (το αναμένον) έχει προγραμματισθεί να εξυπηρετηθεί με δύο ή τρεις γερανογέφυρες τότε η αποζημίωση για κάθε ώρα αδράνειας υπολογίζεται με το πιο πάνω ποσόν επί του αριθμού των προγραμματισθέντων να εργασθούν γερανογεφυρών.

Η αποζημίωση επιβάλλεται από την αρμόδια υπηρεσία ως εξής:
αα. Μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας καθυστέρησης το πλοίο χρεώνεται με το πιο πάνω ποσό αποζημίωσης.
αβ. Για παραπέρα καθυστέρηση μετά την πρώτη ώρα η αποζημίωση για αδράνεια επιβάλλεται σύμφωνα με τη σημείωση 1 του όρθρου 16 του ΚΤΕΦΜ/ΟΛΠ, δηλαδή αν η αδράνεια δεν υπερβαίνει τα 30 λεmά δεν χρεώνεται, ενώ κλάσμα ώρας μεγαλύτερο των 30 λεπτών λογίζεται ως μία (1) ώρα.
αγ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος για την καταβολή της αποζημίωσης αμφισβητεί ότι η καθυστέρηση απομάκρυνσης του πλοίου από το κρηπίδωμα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων οφείλεται σε υπαιτιότητα του πλοίου τότε αποφαίνεται οριστικά η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΛΠ έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία.

β. Η κατά τα πιο πάνω καταβολή ή μη αποζημίωσης για αδράνεια της λειτουργίας και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων είναι ανεξάρτητη από τη χρέωση της δαπάνης για τους διατεθέντες εργάτες και χειριστές μηχανημάτων λόγω καθυστέρησης ή ματαίωσης της εργασίας που είχε προγραμματισθεί και η οποία καθυστέρηση ή ματαίωση προβλέπεται από τις παραγράφους 3 και 4 των σημειώσεων του όρθρου 15 του ΚΤΕΦΜ/ΟΛΠ.

3. Έμφορτα εμπορευματοκιβώτια περιέχοντα επικίνδυνα εν γένει εμπορεύματα διακινούμενα εις τη λιμενική περιοχή δια φορτηγίδων του ΟΛΠ υπόκεινται, πέραν των λοιπών δικαιωμάτων και στην καταβολή προσθέτου τοιούτου δικαιώματος εκ δρχ. 2.595 ανά τόνο επί του περιεχομένου. Υπόχρεος καταβολής του προσθέτου τούτου δικαιώματος τυγχάνει ο παραλήπτης του εμπορεύματος.

4. Καθ' ας περιπτώσεις ένεκα ειδικών λόγων αιτήσει ή εντολή των ενδιαφερομένων ναυτικών πρακτορείων έμφορτα Containers περιέχοντα σύμμικτον φορτίον επικίνδυνον και μη μεταφέρονται δια φορτηγίδων του ΟΛΠ εις το αγκυροβόλιον εύφλεκτων Αμπελακίων ή τους αποθηκευτικούς χώρους επικίνδυνων εμπορευμάτων περιοχής Κερατοπύργου καταβάλλονται υπό τούτων το υπό του τιμολογίου 1 του άρθρου 5 του κανονισμού και τιμολογίων πλωτών μέσων του ΟΛΠ, προβλεπόμενα δικαιώματα χρήσεως φορτηγίδων εντολή και δια λογαριασμόν των ενδιαφερομένων ως και τα αντίστοιχα δικαιώματα των εργασιών προκυμαίας του 50υ τιμολογίου του ΚΤΕΦΜ δια την επί της προκυμαίας φορτοεκφόρτωσης επί της φορτηγίδας του διακινουμένου container.

5. Οι ειδικές ρυμουλκούμενες φορτηγίδες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εφ όσον εξυπηρετούνται στις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΟΛΠ και η φορτοεκφόρτωσή τους γίνεται με δικό τους μηχανικά μέσα από το σύστημα RolI-On / RolI-Of εξομοιούντο προς τα οχηματαγωγά πλοία του τιμολογίου 5β.

6. Η διάθεση ταυτοχρόνως δεύτερης και τρίτης γερανογέφυρας δεν συνεπάγεται ιδιαίτερης επιβάρυνσης αλλά χρεώνεται το πλοίο με το ανά τεμάχιο δικαίωμα σύμφωνα με το τιμολόγιο 5Α.

7.α Το τιμολόγιο εφαρμόζεται σε πλοίο οχηματαγωγά (RolI-On / Roll-Of) που εργάζονται με δικό τους μηχανικό μέσο τόσον επί του κύτους του πλοίου όσον και επί της προκυμαίας εφόσον όμως χρησιμοποιούν:
αα. Μηχανικό μέσα του ΟΛΠ επί της προκυμαίας τότε θα γίνεται προσαύξηση κατά βάση τιμών του τιμολογίου 5β.
αβ. Μηχανικά μέσα του ΟΛΠ εντός του κύτους του πλοίου τότε θα γίνεται προσαύξηση κατά 20% επί των τιμών του τιμολογίου 5β.
αγ. Μηχανικό μέσα του ΟΛΠ τόσον εντός του κύτους του πλοίου όσο και τα της προκυμαίας, τότε θα γίνεται προσαύξηση κατά 40% επί των τιμών του τιμολογίου 5β.
β. Ο ΟΛΠ διατηρεί το δικαίωμα να εκτελεί ο ίδιος και με δικά του μηχανικά μέσα τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων σε οχηματαγωγό πλοία.

8α. Το τιμολόγιο εφαρμόζεται σε oπoιοδήπoτε πλοίο πλην οχηματαγωγών που εξυπηρετείται για τη φορτοεκφόρτωση transit ίδιά της προκυμαίας έμφορτων ή κενών εμπορευματοκιβωτίων με τη γερανογέφυρα ή με μέσα του ή με μέσα του ΟΛΠ ή πλωτό γερανό λόγω επιλογής ΟΛΠ. Τα δικαιώματα αυτά, καθώς και τα σχετικό δικαιώματα για υπερωρίες υπαλλήλων βεβαιώνονται και εισπράττονται σε δραχμές μετά τη δραχμοποίηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων σε δολάρια ΗΠΑ υπολογιζόμενου με την επίσημη τιμή fixing και έως του εκατοστού της δραχμής κατά την ημερομηνία της σχετικής προκαταβολής των δικαιωμάτων.
β. Τα τιμολόγια 5Γ2, 5Γ3 και 5Γ4 εφαρμόζονται για τα μετά τη συμπλήρωση των 5.000, 20.000 ή 1 00.000 κινήσεων τεμαχίων ή και από του 10υ φορτοεκφορτωνομένου εμπορευματοκιβωτίου με τις εξής προϋποθέσεις:

Εντός του μηνός Δεκεμβρίου εκάστου έτους θα κατατίθενται:
Δήλωση των ενδιαφερομένων ότι εντός του επομένου έτους θα πραγματοποιήσουν άνω των 5.000 ή 20.000 ή 100.000 κινήσεων transit εμπορευματοκιβωτίων με τη γερανογέφυρα (σύνολο εκφορτωθέντων - φορτωθέντων, εμφόρτων ή κενών) με μηχανικά μέσα του πλοίου ή του ΟΛΠ ή πλωτό γερανό λόγω επιλογής ΟΛΠ.
Εγγυητικές επιστολές τραπέζης αξίας ίσης με τις διαφορές που προκύmουν μεταξύ των δικαιωμάτων που υπολογίζονται με την εφαρμογή της τιμολογιακής κλίμακας και των δικαιωμάτων που υπολογίζονται με την εφαρμογή του τιμολογίου που αντιστοιχεί στις κινήσεις που δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν.
Σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της δηλωθείσας κίνησης τα φορτοεκφορτωτικά δικαιώματα υπολογίζονται σύμφωνα με το τιμολόγιο που προβλέπεται για την πραγματοποιηθείσα κίνηση και η προκύπτουσα διαφορά θα καλύπτεται από τις κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές το υπόλοιπο των οποίων θα επιστρέφεται Η ισχύς των εγγυητικών επιστολών θα είναι χωρίς χρονικό περιορισμό και θα επιστρέφονται εντός τριμήνου μετά τη συμπλήρωση των 5.000 ή 20.000 ή 100.000 κινήσεων.
Η  μη κατάθεση της αίτησης και των ανωτέρω εγγυητικών επιστολών συνεπάγεται καταβολή των δικαιωμάτων σύμφωνα με την τιμολογιακή κλίμακα και επανακαθορισμό τους στο τέλος κάθε οικονομικής χρήσης από του 10υ εμπορευματοκιβωτίου σύμφωνα με το 5Γ2 ή 5Γ3 ή 5Γ 4 τιμολόγιο, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί άνω των 5.001 έως 20.000 ή 20.001 έως 100.000 ή 100.001 και άνω κινήσεις ετησίως αντίστοιχα και επιστροφή των επιπλέον καταβληθέντων (πρ. Δ/Σ ΟΛΠ 38/99).

γ. Για την εφαρμογή τις τιμολογιακής κλίμακας επί εμπορευματοκιβωτίων transit που δικαιούνται από ναυτιλιακή εταιρεία ή κοινοπραξία ναυτιλιακών εταιρειών με την οποία έχει υπογραφεί η προβλεπόμενη από το ι1ρθρ0 3 σύμβαση, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των κινήσεων transit που έχουν πραγματοποιήσει όλα τα πλοία της εταιρείας ή της κοινοπραξίας πλην των κινήσεων shifting ανοίγματος και κλεισίματος κυτών.
Σε περίπτωση λύσης της σύμβασης με κοινοπραξία ναυτιλιακών εταιρειών για την εφαρμογή της τιμολογιακής κλίμακας ως σύνολο κινήσεων transit θεωρείται ο αριθμός των κινήσεων που πραγματοποιήθηκε από κάθε μέλος της κοινοπραξίας χωριστό και η εφαρμογή αυτή έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία που προέκυψε ο λόγος λύσης της σύμβασης.
Σε περίπτωση που πλοίο μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια που ανήκουν σε δύο ή περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες τα τεμάχια προσμετρώνται στην εταιρεία για λογαριασμό της οποίας εκομίσθησαν .

Διευκρίνιση
Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των μετατοπιζομένων με τη γερανογέφυρα εμπορευματοκιβωτίων δεν υπολογίζεται στις κινήσεις των φορτοεκφορτωνομένων transit εμπορευματοκιβωτίων για την εφαρμογή της τιμολογιακής κλίμακας (πρ.ΔΣ/ΟΛΠ 257/97).

9. Επί διαθέσεως πλωτού γερανού για φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων τόσο για τις εργασίες επί πλοίου όσο και για εργασίες προκυμαίας καταβάλλονται δικαιώματα εκμίσθωσης.


Άρθρο 14

Ανάλυσις κανονικών δικαιωμάτων

Εις το καθ' έκαστον τιμολόγιο του άρθρου 13 του παρόντος κανονισμού αναφερόμενα δικαιώματα περιλαμβάνονται:

1.Διεργασίες επί πλοίου
α) Οι αμοιβές εργατών εις άπαντα τα τιμολόγια.
β) Η επίβλεψις και εποπτεία εις άπαντα τα τιμολόγια.
γ) Η χρήσις ηλεκτροκίνητων γερανών πλην των ηλεκτροκινήτων ή αυτοκινήτων γερανών του ΟΛΠ ανυψωτικής ικανότητας άνω των 15 τόνων (Πρ.ΔΣ/ΟΛΠ 1019Π8 και 842/80) ή οι αμοιβές χειριστών βαρούλκων εις τα τιμολόγια 1 ,2,5, 7 ,8, 1 0 και επί εργασιών ανοίγματος και κλεισίματος κύτους ως και επί εργασιών εις φορτηγίδας Lash εντολή ΟΛΠ (βλέπε εις προσαρτήματα πράξεις ΔΣ/ΟΛΠ 865/74 και 1019/78).
δ) Η χρήσις του συγκροτήματος αναρροφητήρων εις το τιμολόγιον 3.
ε) Η χρήσις γερανογέφυρας εις το τιμολόγιον 4.
στ) Η χρήσις γερανών ξηρός εις τα τιμολόγια 2 και 5 ως και επί φορτίων φορτοεκφορτωνομένων εξ αλιευτικών πλοίων - ψυγείων στερουμένων ιδίων ανυψωτικών μέσων (σχετ. πράξις ΔΣ/ΟΛΠ υπ' αριθ. 974/22.11.74 - ΦΕΚ 1380Π 4).
ζ) Η χρήσις περονοφόρων οχημάτων εις τα τιμολόγια 1 και β επί φορτίων παλετοποιημένων.
η) Η χρήσις φορτοεκφορτωτικών συσκευών εις τα τιμολόγια 2,4,5,9 ως και εις τα τιμολόγια 1 και 8 επί φορτίων παλετοποιημένων .
θ) Η χρήσις μέσων προωθήσεως εις το τιμολόγιο 5.
ι) Η χρήσις φορτηγίδων εντολή ΟΛΠ εις το τιμολόγιον 5.
ια) Η κατά το άρθρον 6 παρ. 3 του παρόντος κανονισμού τυχόν έκτακτος εργασία επί φορτώσεως εγχώριων προϊόντων προορισμού εξωτερικού πλην της τοιαύτης Κυριακών και λοιπών (κατά την παρ. 4 του αυτού όρθρου 6) εξαιρετέων ημερών (πράξις ΔΣ/ΟΛΠ 978Π7 ΦΕΚ 90/78).
ιβ) Η χρήση γερανογεφυρών ή μηχανικών μέσων του ΟΛΠ ή πλωτού γερανού λόγω επιλοyl')ς ΟΛΠ στα τιμολόγια και 5Γ.
ιγ) Η χρήση ειδικών συσκευών που προσαρτώνται στο spreader της γερανογέφυρας στο τιμολόγιο και 5Γ.

2. Διεργασίες επί προκυμαίας:

α. Η αμοιβή εργατών εις άπαντα τα τιμολόγια.
β. Η επίβλεψη και εποmεία εις άπαντα τα τιμολόγια.
γ. Η χρήσις πάσης φύσεως φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων (πλην πλωτών γερανών, της γερανογέφυρας και γερανών ξηρός -ηλεκτροκινήτων και αυτοκινήτων- ανυψωτικής ικανότητας άνω των 15 τόνων μέσω προωθήσεως φορτοεκφορτωτικών συσκευών και εργαλείων εις άπαντα τα τιμολόγια (βλέπε εις προσαρτήματα και παρ.25γ της 1019/78 πράξεως ΔΣ/ΟΛΠ).
δ) Η χρήσις φορτηγίδων εντολή ΟΛΠ εις τα τιμολόγια 1, 5 και 8.

3. Εις τα εν τοις ως άνω τιμολογίοις κανονικά δικαιώματα:

Πέραν των εις τας προηγουμένας παραγράφους 1 και 2 του παρόντος όρθρου αναφερομένων περιλαμβάνεται και ανάλογον ποσοστόν δι' έξοδα διοικήσεως και λειτουργίας του λiμένος.

Αριθ. 4322.03 Ε./02/98 (1) .Έγκριση αναπροσαρμογής Τιμολογίων Ο.Λ.Θ. και άλλων Τιμολογιακών διατάξεων.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Των άρθρων 9 και 9 παρ. 3 και 5 του Ν.Δ. 449/70 «περί μετονομασίας της Ε.Ζ.Λ.θ. σε Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και συμπληρώσεως των αρμοδιοτήτων αυτού» (ΦΕΚ 51/Α).
β. Του άρθρου 17 παρ. 3 του Ν. 1220/81 (ΦΕΚ 296/ Α) «Περί συμπληρώσεως της περί ΟΛΠ νομοθεσίας και άλλων τινών διατάξεων».
γ. Του άρθρου 36 παρ. 10 του Ν.Δ. 1/1968 (ΦΕΚ 270/ Α), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 1 του Β.Δ. 27 / 1969 (ΦΕΚ 6/Α).
δ. Του άρθρου 29Α του Ν. 1558/85 (ΦΕΚ 137/Α), Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ 154/Α) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38/ Α).

2. Την κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας αριθ. 46301/14/71/24.7.71 (ΦΕΚ 472/Β).

3. Το Π.Δ. 372/1995 «Μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Εργασίας (ΦΕΚ 201/Α).

4. Τις αριθ. 3422.3Δ/01/97/7 1.97 (ΦΕΚ 16/Β) και 3422.3Δ/03/14.1.97 (ΦΕΚ 45/Β) ΚΥΑ Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Aσφαλίσεων και Εμπορικής Ναυτιλίας, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται τα τιμολόγια είσπραξης δικαιωμάτων Ο.Λ.Θ. και τα τιμολόγια πληρωμής φορτοεκφορτωτικών δικαιωμάτων Σωματείων Ο.Λ.Θ.

5. Την αριθ. 1107147/1239/0006Α'/4.10.96 κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών Ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών» (ΦΕΚ 922/Β).

6. Τις αρ. 25450/20.10.97 και 25489/3.11.97 αποφάσεις ΔΣ/ΟΛΘ.

7. Το αριθ. Γ 5583/5.11.97 έγγραφο του Ο.Λ.Θ.

8. Το αριθ. 3423.3Ε./11/97/17 11.97 έγγραφο του ΥΕΝ/ ΔΜΕ-β..

9. Τα αριθ. 1753/19.1.1998 και 2250/22.1.1998 έγγραφα του ΥΠΕΘΟ.

10. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ του ΟΛΘ, αποφασίζουμε:

1. Την έγκριση των αριθ. 25450/20.10.97 και 25489/ 3.11.1997 αποφάσεων ΔΣ/ΟΛΘ, που αφορούν σε ρυθμίσεις και αναπροσαρμογές των Τιμολογίων Είσπραξης δικαιωμάτων ΟΛΘ και Τιμολογίων πληρωμής φορτοεκφορτωτικών δικαιωμάτων Σωματείων ΟΛΘ ως εξής:

Α) Εγκρίνεται η αναπροσαρμογή των Τιμολογίων είσπραξης δικαιωμάτων Ο.Λ.Θ. και 3%, πλην των Τιμολογίων είσπραξης που περιέχουν και δικαιώματα του Σωματείου Αρχιεργατών όπου η αναπροσαρμογή είναι 7%. Στην ανωτέρω αναπροσαρμογή δεν περιλαμβάνονται οι παράγραφοι 2.1.1 (περίπτωση α) και 2.1.2 (περίπτωση α) του τιμολογίου είσπραξης αριθ. 2.

Β) Εγκρίνεται η αναπροσαρμογή των Τιμολογίων πληρωμής φορτοεκφορτωτικών δικαιωμάτων όλων των εργατικών Σωματείων κατά 3%, πλην του τιμολογίου πληρωμής Σωματείου Αρχιεργατών όπου η αναπροσαρμογή είναι 7%.

Γ) Εγκρίνεται η δραχμική αναπροσαρμογή του τιμολογίου είσπραξης αρ. 2 δικαιωμάτων Ο.Λ.Θ. (ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ):
στην παράγραφο 2.1.1 (περίπτωση α) σε δρχ. 70.000 - στην παράγραφο2.1.2(περίπτωση α) σε δρχ. 180.000

Δ) Εγκρίνονται οι παρακάτω τιμολογιακές ρυθμίσεις και εννοιολογικές διατυπώσεις:
1) Στο Τιμολόγιο ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ (είσπραξης) (ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) η παράγραφος αριθ. 3διαγράφεται και αναδιατυπώνεται ως εξής:
«3. .Όταν η φόρτωση Ε/Κ γίνεται από χερσαίο μεταφορικό μέσο συναλλασσομένου απευθείας σε πλοίο, ελάχιστος αριθμός μέσης ωριαίας φόρτωσης ανά βάρδια ορίζονται οι 18 κινήσεις στη Γ /Φ. Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται η παραπάνω μέση ωριαία απόδοση η προκύπτουσα διαφορά επί έλαττον φόρτωσης σε αριθμό Ε/Κ πληρώνεται με την τιμή των κενών Ε/Κ 20 ποδών".
2) Στο Τιμολόγιο 9 Β (είσπραξης) (ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚ/ΤΑ ΓΙΑ ΦΟΡΤΙΑ ΥΠΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ) στην παράγραφο 1 προστίθεται υποπαράγραφος 1.3. ως εξής:
«1.3. Ειδικά για τσιγάρα, φελλό, φελιζόλ και άλλα παρεμφερή ελαφρά εμπορεύματα η τιμή για τη χρονική περίοδο αποθήκευσης από 16 ημέρες και άνω είναι ανά ημέρα ανά Μ3 δρχ. 30".
3) Στο Τιμολόγιο αριθ. 3 (είσπραξης) (ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΕΩΝ) η παράγραφος 9 διαγράφεται και αναδιατυπώνεται ως εξής:
«9. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
9.1. Οι ιδιώτες κύρια αναρροφητήρων και κοχλιών, που τους χρησιμοποιούν στους χώρους του λιμένα κατά τη φόρτωση δημητριακών καταβάλλουν στον Ο.Λ.Θ. δικαίωμα ανά τόνο δρχ. 28.
9.2. Οι συναλλασσόμενοι που διακινούν χύδην εμπορεύματα με ιδιόκτητα συστήματα ταινιόδρομων, καταβάλλουν στον Οργανισμό πέραν του γενικού τιμολογίου είσπραξης και δικαίωμα υπέρ του Ο.Λ.Θ. για τη χρήση των μηχανημάτων τους στο λιμενικό χώρο, ανά τόνο δρχ. 20".
4) Στο τιμολόγιο αριθ. 8 (είσπραξης) (ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΙΛΟ) η παράγραφος 1 (ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ) διαγράφεται και αντικαθίσταται ως εξής:
«1. ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1.1. Για σιτάρι καλαμπόκι:
1.1.1. Από 1 μέχρι 30 ημέρες ανά ημέρα, ανά τόνο δρχ.
29 1.1.2. Από 31 μέχρι 60 ημέρες ανά ημέρα, ανά τόνο δρχ 43 1.1.3. Από 61 μέχρι 90 ημέρες ανά ημέρα, ανά τόνο δρχ. 48 1.1.4. Από 91 ημέρες και άνω ανά ημέρα, ανά τόνο δρχ. 53,50".
5) Στο τιμολόγιο αριθ. 8 (είσπραξης) (ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΙΛΟ) η παράγραφος 4 (ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ) διαγράφεται και αντικαθίσταται ως εξής:
«4. ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 4.1. Για φορτία του Δημοσίου στα παραπάνω δικαιώματα έκπτωση 1 0%.
4.2. Σε συναλλασσόμενο που δηλώνει εγγράφως στον Ο.Λ.Θ. ότι προτίθεται να διακινήσει μέσω του ΣΙΛΟ εντός 12μήνου περισσότερους από 50.000 τόνους, παρέχεται στα αποθήκευτρα και στα φορτοεκφορτωτικά δικαιώματα Ο.Λ.Θ. απ αρχής της διακίνησης και για όλη την ποσότητα που τελικά θα διακινηθεί έκπτωση 25%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Για την παροχή της έκπτωσης της παραγράφου 4.2 προαπαιτείται η κατάθεση στον Ο.Λ.Θ. εγγυητικής επιστολής τραπέζης, ισχύος 13 μηνών , από την ημερομηνία υποβολής της έγγραφης δήλωσης, ισόποσης με την έκπτωση που θα παρασχεθεί προκαταβολικά από την αρχή της διακίνησης για το δηλούμενο είδος φορτίου. Εάν τελικά στο 12μηνο διακινηθούν λιγότεροι των 50.000 τόνοι, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει υπέρ του Ο.Λ.Θ. κατά το ποσό της έκπτωσης που παρασχέθηκε αλλά τελικά ο αιτών δεν ήταν δικαιούχος. Εφόσον από την εξέλιξη της διακίνησης προβλέπεται ότι το ποσό της εγγυητικής επιστολής δεν θα επαρκέσει για τη διασφάλιση του Ο.Λ.Θ., ζητείται συμπληρωματική εγγυητική επιστολή).

6) Στο τιμολόγιο αριθ. 1Α (πληρωμής) (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΗΡΑΣ - ΦΟΡΤΙΑ ΧΥΔΗΝ) στην παράγραφο 1 (ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ) προστίθεται και υποπαράγραφος 1.2. έχουσα ως εξής:
«1.2. Σε φορτία του ιδίου συναλλασσομένου που η διακίνηση τους γίνεται από το SILO και υπερβαίνει σε διάστημα 12 μηνών τους 50.000 τόνους, επί της συνολικής ποσότητας που τελικά θα διακινηθεί και από την αρχή της διακίνησης, γίνεται έκπτωση 25%".

7) Στο τιμολόγιο 3 Α (πληρωμής (ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΥΤΟΥΣ Α/Π - ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΩΝ - ΣΗΜΕΙΩΤΩΝ - ΦΟΡΤΙΑ ΧΥΔΗΝ) στην παράγραφο 1 (ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ) προστίθεται και υποπαράγραφος 1.4. έχουσα ως εξής:
«1.4. Σε φορτία του ιδίου συναλλασσομένου που η διακίνηση τους γίνεται από το SILO και υπερβαίνει σε διάστημα 12 μηνών τους 50.000 τόνους, επί της συνολικής ποσότητας που τελικά θα διακινηθεί και από την αρχή της διακίνησης γίνεται έκπτωση 25%".

8) Στο τιμολόγιο αριθ. 1 (είσπραξης) διαγράφεται από την επικεφαλίδα (ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ) η αρίθμηση της ως παραγράφου 4 και μετά την παράγραφο 3 γίνεται προσθήκη ως εξής:
, <ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Για φελιζόλ, υαλοβάμβακα, φελλό, πλαστικούς ή χάρτινους κώνους, αυγοθήκες κ.λ.π. παρεμφερή εμπορεύματα, καταβάλλονται τα δικαιώματα της Β. κατηγορίας ανά Μ3».

Ε. Διευκρινίζεται ότι όπου στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπό στοιχεία Δ1 μέχρι Δθ περιλαμβάνονται ρητώς (αριθμητικό) τιμές και αυτές υπόκεινται στη γενική αναπροσαρμογή εκ 3% των τιμολογίων είσπραξης.

ΣΤ . Εγκρίνεται η τροποποίηση των κάτωθι τιμολογίων ΟΛθ ως εξής:
α) Στο τιμολόγιο είσπραξης αριθ. 7Β (ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΞΗΡΑΣ - ΦΟΡΤΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ) η τελευταία περίπτωση του πίνακα διάκρισης φορτίων που αναφέρει.
«Ορυκτά - μεταλλεύματα εγχώρια (με ταινίες)» διαγράφεται και αντικαθίσταται ως εξής: «ορυκτό - μεταλλεύματα εγχώρια (με γερανό - αρπάγη ή ταινίες).
β. Στο τιμολόγιο πληρωμής αριθ. 1 (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΗΡΑΣ - ΦΟΡΤΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ) η τελευταία περίπτωση του πίνακα διάκρισης φορτίων που αναφέρει: <ορυκτά - μεταλλεύματα εγχώρια (με ταινίες»> διαγράφεται και αντικαθίσταται ως εξής: <ορυκτά - μεταλλεύματα εγχώρια (με γερανό - αρπάγη ή με ταινίες»>.

2. Ορίζεται ότι η έναρξη ισχύος της αναπροσαρμογής ων τιμολογίων πληρωμής δεν θα προηγηθεί της έναρξης ισχύος του τιμολογίου είσπραξης δικαιωμάτων ΟΛΘ.

3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ισχύει από τις 8.2.1998, πλην της ρύθμισης της περίπτωσης Δ3 (9.2) που θα ισχύει από την 20.10.97, ημέρα λήψεως της αριθ. 25450/20.10.97 απόφαση του ΔΣ/ ΟΛΘ και της περίπτωσης ΣΤ που θα ισχύσει από την 3.11.1997, ημέρα λήψεως της αριθ. 254891 3.11.97 απόφασης του ΔΣ/ ΟΛΘ.

Πειραιάς, 3 Μαρτίου 1998




Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Πολιτιστική
Εκτελωνιστική
Κληρονομιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου