Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Το Πρόστιμο των Τελωνειακών Υπερημεριών (Μέρος Δεύτερο σελ 45- 97 27 Αύγουστος 2019



Το Πρόστιμο των Τελωνειακών Υπερημεριών  (Μέρος Δεύτερο  σελ 45- 97   27 Αύγουστος 2019


 

2.3 ΔΕΚΑΠΛΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ

2.3.1.Έννοια

Τα εμπορεύματα, για τα οποία ζητήθηκε τελωνειακός προορισμός ή τέθηκαν σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς και κατατέθηκε διασάφηση, υποβάλλονται στο δεκαπλάσιο του δικαιώματος υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την ημέρα της επαλήθευσής τους ή μετά από είκοσι (20) ημέρες από την αποδοχή του ως άνω τελωνειακού παραστατικού.

Παρουσιάστηκε νέα μορφή επιβολής δεκαπλών υπερημεριών με το άρθρο 41 του πρόσφατα ζηφισθέντα ΕΤΚ, αυτή των δεκαπλών δικαιωμάτων από την καταχώρηση της διασάφησης.

Έτσι έχουμε δεκαπλές:
¨      μετά την καταχώρηση της διασάφησης ή την αίτηση σε τελωνειακό προορισμό
¨      μετά τη διαδικασία της επαλήθευσης

Όπως είναι  ευνόητο  σχετικά με τον υπολογισμό των προθεσμιών, τη συσκευασία του εμπορεύματος, την εύρεση του τελωνειακού  θεωρητικού κόλλου, την τιμή των υπερημεριών σε εστεγασμένους ή υπαίθριους χώρους, έχουν αναπτυχθεί στο κεφάλαιο 2.2. με τον τίτλο «απλές υπερημέριες».


2.3.2. Ορισμός τελωνισμού ή εξέτασης ή επαλήθευσης των εμπορευμάτων


Δεκαπλές μετά την επαλήθευση

Μία από τις αφετηρίες για τον υπολογισμό των δεκαπλών δικαιωμάτων υπερημερίας είναι η εξέταση/ επαλήθευση του εμπορεύματος το οποίο  είναι υπό τελωνισμό, όπως αναφέρεται στον σχετικό  κείμενο του ορισμού των δεκαπλών.

Η εξέταση του τελωνιζόμενου εμπορεύματος περιλαμβάνει τις εργασίες της επαλήθευσης αυτού. Επαληθεύονται τα στοιχεία τα οποία γράφονται στη διασάφηση, όπως  το μικτό και καθαρό βάρος, το είδος, το ποσό, το ποιόν και η δασμολογική κλάση,  η οποία πολλές φορές καθορίζεται με χημική εξέταση του εμπορεύματος μετά την έκδοση του Δελτίου Χημικής Ανάλυσης. Ο τελωνισμός όμως περιλαμβάνει εκτός από τις παραπάνω εργασίες και χρέωση της διασάφησης με τους εισαγωγικούς δασμούς και λοιπούς φόρους.

Σύμφωνα  με το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιείται «η οριστική-εξέταση-επαλήθευση του   υπό τελωνισμό εμπορεύματος με τη σύνταξη σχετικής περί αυτής πράξης του αρμόδιου ελεγκτού, επί της πρόσθιας σελίδας τη διασάφησης, που φέρει   κάτω από την ημερομηνία της σύνταξης  και την υπογραφή  με το ονοματεπώνυμο  και τον βαθμό   του ενεργήσαντος την εξέλεγξη ελεγκτού» (Διεύθυνση  Τελωνείων Αττικής  209531/19-4-1961).

Με αυτή την άποψη ξεκαθαρίζεται όχι μόνο η έννοια της εξέτασης /επαλήθευσης αλλά και το συγκεκριμένο σημείο αναγραφής της, στην τελωνειακή διασάφηση. Μάλιστα επικυρώνεται ή όλη πράξη με την ημερομηνία, την υπογραφή  και το ονοματεπώνυμο του αρμόδιου  ελεγκτή.

Κάθε άλλη σημείωση σε οποιοδήποτε σημείο του εντύπου της διασάφησης  δεν επιφέρει έννομο αποτέλεσμα. Δηλαδή δεν επιβάλλονται δεκαπλές υπερημέριες, όπως για παράδειγμα οι βοηθητικές πράξεις της δεύτερης σελίδας της διασάφησης στον σχετικό χώρο, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Σήμερα αυτή η ερμηνεία διαφοροποιείτε αφού  το σχετικό σημείο  του εντύπου της διασάφησης δεν θεωρείτε καθοριστικό, για τον υπολογισμό. Το βάρος της έννοιας εξέτασης /επαλήθευσης αποδεικνύεται με πραγματικά γεγονότα. Αν συγκεντρωθούν από τον ελεγκτή όλοι οι παράμετροι για την οριστική χρέωση της διασάφησης  και δεν γραφούν πάραυτα στην κανονική τους θέση, ελέγχεται η σκοπιμότητα αυτής της αμέλειας.

Για μεν  τον Ελεγκτή του Τελωνείου που επαληθεύει το εμπόρευμα μπορεί να προκύψουν σε βάρος του πειθαρχικές ποινές,  για δε τον παραλήπτη, ξεκινούν δεκαπλές υπερημέριες.

Χωρίς λοιπόν να ξεφύγει η νέα ερμηνεία από την βασική οριοθέτηση της απόφασης της Διεύθυνσης Τελωνείων Αττικής υπ’ αριθμό 209531/29-4-1981 και από άλλες που έχουν το ίδιο σκεπτικό, πρέπει να ελέγχεται αν πληρούνται οι παρακάτω παράμετροι:
1.    Προσδιορίστηκε η δασμολογική κλάση;
2.    Προσδιορίστηκε η δασμολογητέα αξία;
3.    Εξεδόθη Δελτίο Χημικής Αναλύσεως;
4.    Εγένετο έλεγχος από τον φυτοπαθολόγο, αστίατρο και πότε;

Από τον συνδυασμό όλων των αναφερομένων περιπτώσεων προκύπτει ότι το βάρος απόδειξης για αδυναμία δυνατότητας οριστικής χρέωσης της διασάφησης το φέρει ο εκτελωνιστής, που την καταθέτει. Ο τελευταίος πρέπει να αποδείξει ότι η καθυστέρηση της παραλαβής των εμπορευμάτων, μετά το ξεκίνημα του τελωνισμού, προέρχεται από κώλυμα της Υπηρεσίας του Τελωνείου ή υπάρχει «αποχρών λόγος».

Άλλωστε αυτά αναφέρει και η ΔΥΟ Π 2424/359/20-12-1988 “αμέσως με το τέλος της εξέτασης των υπό τελωνισμό εμπορευμάτων και πάντοτε την ίδια ημέρα συντάσσουν και υπογράφουν την σχετική επαληθευτική πράξη (οι ελεγκτές), η οποία μπορεί ν’ αναβάλλεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν ειδικοί δικαιολογητικοί λόγοι“.

Αυτή η άποψη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην όλη διακίνηση των εμπορευμάτων στα Τελωνεία  γιατί δεν υπάρχει πανηγυρική διατύπωση στο έντυπο της διασάφησης, με συνέπεια να εμφανίζεται υπέρμετρος ζήλος ή αμέλεια σε μεγάλη συχνότητα.

Παράδειγμα:
Καταχωρείτε διασάφηση σ’ ένα από τα Τελωνεία του Πειραιά στις 3-5-1991 ημέρα Πέμπτη  και αφού ορίζεται ελεγκτής, ξεκινά η επαλήθευση του εμπορεύματος. Σ’ αυτό το στάδιο με ορισμό ελεγκτή, γίνεται αντιπαράθεση των στοιχείων του τιμολογίου /συσκευασολογίου με τα εμπορεύματα ενώπιον του τελευταίου στις 7-5-1990 ημέρα Δευτέρα και γίνεται δειγματοληψία.

Αν μέχρι τις 10-5-1990 ημέρα Πέμπτη  δεν γίνει παραλαβή του εμπορεύματος, θα αρχίσουν να τρέχουν δεκαπλές υπερημέριες.

Μπορεί να καθυστερήσει η έναρξη δεκαπλών αν αποδειχθεί  εγγράφως από τον εκτελωνιστή, ότι δεν ολοκληρώθηκε η επαλήθευση. Αυτή η απόδειξη μπορεί να είναι μια αιτιολογημένη θεώρηση της Υπηρεσίας Αξιών για την κανονικότητα της δασμολογητέας αξίας με ημερομηνία 10-5-1990 ημέρα Πέμπτη  ή ένας αιτιολογημένος κτηνιατρικός έλεγχος με την ίδια ημερομηνία. Η τελευταία αυτή ημερομηνία θεωρείτε σαν κλείσιμο της επαλήθευσης /εξέτασης του εμπορεύματος για να ξεκινήσουν οι δεκαπλές υπερημέριες  Στα παραπάνω συμπεράσματα φθάνουμε αν αυτές οι ημερομηνίες καθυστέρησης, προέρχονται μόνο από κώλυμα της Υπηρεσίας  του Τελωνείου ή άλλης συναφούς Υπηρεσίας ή υπάρχει αποχρών λόγος.

Δεκαπλές μετά την καταχώρηση της διασάφησης
Είκοσι (20) ημέρες μετά την αποδοχή του τελωνειακού παραστατικού επιβάλλονται δεκαπλές τελωνειακές υπερημεριες. Η επιβολή αυτού του προστίμου της τελωνειακής διαδικασίας προφανώς έχει τη δικαιολογία του στον αναγκασμό του εκτελωνιστή να περιοριστεί μέσα στο 20ήμερο να ολοκληρώσει τις δρομολογημένες τελωνειακές διαδικασίες του καθεστώτος. Σαν νεόκοπη νομοθετική διάταξη, δεν μπορούμε να την σχολιάσουμε ούτε να δώσουμε παραδείγματα. Θα περιμένουμε τις ερμηνευτικές απόψεις του ΥπΟικ.


Δεκαπλές στην εξαγωγή και διαμετακόμιση

Η Τελωνειακή Αρχή έχει δικαίωμα να επιβάλλει δεκαπλά δικαιώματα στο καθεστώς της εξαγωγής, μεταφοράς και μεταφόρτωσης, μετά από ειδική πρόσκληση  που να απευθύνεται στον ενδιαφερόμενο και αφού  περάσουν είκοσι ημέρες.[1]

Πρόκειται για ρητή επιταγή των διατάξεων της παραγράφου 8 του άρθρου 41 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα που περιέχει το στοιχείο της ειδικής πρόσκλησης και το είδος του καθεστώτος. Στην πρόσκληση δηλαδή του Τελωνείου πρέπει να αναφέρεται ότι θα επιβληθούν τελωνειακές δεκαπλές υπερημέριες  για το ……..τάδε εμπόρευμα.

Είναι ολοφάνερη η ευνοϊκή μεταχείριση του τελωνειακού κώδικα προς το τελωνειακό καθεστώς της εξαγωγής  και μεταφόρτωσης,  σχετικά με την επιβολή των δεκαπλών και μόνο τελωνειακών υπερημεριών  σε υπέρβαση των χρονικών προθεσμιών.


2.3.3. Τρόποι υπολογισμού δεκαπλών


2.3.3.1. Δεκαπλές αποθηκών με τελωνειακή διαχείριση


Εμπορεύματα που ευρίσκονται στις αποθήκες με τελωνειακή διαχείριση, επιβαρύνονται με δεκαπλές τελωνειακές υπερημέριες, με την παρακάτω διαδικασία. Την τέταρτη ημέρα από την εξέταση /επαλήθευση των εμπορευμάτων από τα αρμόδια τελωνειακά όργανα, ξεκινούν δεκαπλές υπερημέριες και αν την στιγμή της παραλαβής αυτής, οφείλονται απλά δικαιώματα, θα αρχίσουν να καταβάλλονται δεκαπλά των απλών για να καταλήξουν δεκαπλά των τριπλών. Αν οφείλονται διπλά, δεκαπλά των διπλών για να καταλήξουν δεκαπλά τριπλών. Όταν οφείλονται τριπλά, δεκαπλά των τριπλών.

Περισσότερο αναλυτικά, στηριζόμενοι στην  Εγκύκλιο ΥπΟικ. 120/16-6-1928 θα έχουμε:

Εάν το εμπόρευμα διανύει περίοδο απλών υπερημεριών  κατά την χρονική στιγμή του τελωνισμού, θα υποβληθεί σε δεκαπλές των απλών για τις πρώτες 15 ημέρες, για τις επόμενες 15 ημέρες δεκαπλές των διπλών και για τις επόμενες όσες είναι ….ημέρες δεκαπλές των τριπλών δικαιωμάτων.

Εάν το εμπόρευμα διανύει περίοδο  διπλών υπερημεριών  κατά την στιγμή του τελωνισμού, θα υποβληθεί  σε δεκαπλές των διπλών για τις πρώτες 15 ημέρες  και κατά τις επόμενες που απόμειναν  σε δεκαπλές των τριπλών υπερημεριών.

Εάν το εμπόρευμα διανύει περίοδο  τριπλών υπερημεριών  κατά την στιγμή του τελωνισμού, θα υπολογισθεί σε δεκαπλές των τριπλών για όλο  το χρονικό διάστημα μέχρι  την παραλαβή.

Αντίθετη ερμηνεία και εφαρμογή με τον παραπάνω υπολογισμό των δεκαπλών υπερημεριών, θα έθετε σε αδικαιολόγητα ευνοϊκή μεταχείριση  το εμπόρευμα, έναντι ενός άλλου συναλλασσόμενου με τα Τελωνεία που θα τύχαινε σε τριπλά από απλά κατά την στιγμή του τελωνισμού (κανόνας ίσης μεταχείρισης).




ΙΟΥΝΙΟΣ 1990
Δ
Τ.
Τ
Π
Π
Σ
Κ




1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Παράδειγμα πρώτο: [2]
Ένα ξυλοκιβώτιο με υφάσματα, βάρους 80 κιλών, αποβιβάσθηκε  την 2-5-1990 ημέρα Τετάρτη στο Τελωνείο Αθηνών, διαχείριση αποθηκών το Τελωνείο. Τελωνίζεται την 14-5-1990 ημέρα Δευτέρα   (επαλήθευση εμπορεύματος) και δεν παραλαμβάνεται αμέσως παρά μόνο την 2-7-1990 ημέρα Δευτέρα. Να ευρεθούν οι τελωνειακές υπερημέριες.

Ακολουθείτε η διαδικασία για υπολογισμό αποθηκών με διαχείριση Τελωνείων.


2-5-1990
9-5-1990
8 ημέρες
ελεύθερα
10-5-1990
14-5-1990
5
απλές
15-5-1990

1 
απλές [3]
16-5-1990
30-5-1990
15 
δεκαπλές  του απλού
31-5-1990
14-6-1990
15 
δεκαπλές του διπλού
15-6-1990
2-7-1990
17 
δεκαπλές  του τριπλού


Παράδειγμα δεύτερο:
Μια παλέτα με μηχανήματα βάρους 200 κιλών  αποβιβάστηκε την 1η Μαρτίου 1990 στο Τελωνείο Καβάλας, διαχείριση αποθηκών από το Τελωνείο. Κατατέθηκε διασάφηση στις 10-3-1990  και εγένετο τελωνισμός του εμπορεύματος την 3-4-1990  (επαλήθευση εμπορευμάτων στη διασάφηση). Η παραλαβή του καθυστέρηση  για λόγους οικονομικούς και πραγματοποιήθηκε οριστικά την 10-5-1990.
Να υπολογισθούν οι υπερημέριες;

Ακολουθείτε η διαδικασία για υπολογισμό αποθηκών με διαχείριση Τελωνείων.

1-3-1990
8-3-1990
8 ημέρες
Ελεύθερα
9-3-1990
23-3-1990
15 ημέρες
απλά
10-3-1990


καταχώρηση
24-3-1990
29-3-1990
6 ημέρες
διπλά
30-3-1990
14-4-1990
15 ημέρες
δεκαπλά του διπλού από καταχώρηση
15-4-1990
10-5-1990
26
δεκαπλά του τριπλού



2.3.3.2 Δεκαπλές αποθηκών διαχείρισης τρίτων προσώπων πλην τελωνείων 


Αποθήκες σε Ελεύθερες Ζώνες
Εμπορεύματα που ευρίσκονται σε αποθήκες ελεύθερης ζώνης με διαχείριση τρίτων προσώπων πλην τελωνείων όπως ο ΟΛΠ  και ΟΛΘ ή Ηράκλειο Κρήτης, επιβαρύνονται με δεκαπλές υπερημέριες  τέσσερις ημέρες μετά το κλείσιμο (οριστική εξέταση /επαλήθευση) της διασάφησης και πάντα δεκαπλά των απλών.


Παράδειγμα πρώτο:
Αποβίβαση των εμπορευμάτων στην Ελεύθερη Ζώνη του Πειραιά  με τα παρακάτω δεδομένα:

α) Αποβίβαση
12-12-1989
β) Κατάθεση διασάφησης
15-12-1989
γ) Οριστική Εξέταση /επαλήθευση διασάφησης
29-1-1989
δ) Παραλαβή (έξοδος από τους τελωνειακούς χώρους) του εμπορεύματος
19-3-1990


12-12-1989
14-12-1989

ΟΛΠ
15-12-1989
12-12-1989
8 ημέρες
Ελεύθερα
23-12-1989
3-1-1989
12 ημέρες
απλά
4-1-1990
19-3-1990
76 ημέρες
δεκαπλά των απλών [4]


Παράδειγμα δεύτερο.
Χημικά προϊόντα είναι αποθηκευμένα στις αποθήκες Γ11 του Η Τελωνείου Εισαγωγής Πειραιά (1990) στην περιοχή Ελεύθερης Ζώνης του ΟΛΠ.

Αποβίβαση
14-5-1990
Καταχώρηση διασάφησης
19-5-1990
Εξέταση /επαλήθευση
3-6-1990
Παραλαβή εμπορεύματος
12-6-1990


14-51990
18-5-1990

ΟΛΠ
19-5-1990
26-5-1990
8 ημέρες
Ελεύθερα
26-5-1990
6-6-1990
12 ημέρες
Απλά
7-6-1990
12-6-1990
6
Δεκαπλά των απλών

Αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης διαχείρισης τρίτων πλην Τελωνείων

Παράδειγμα:
Παλέτες 20 με χημικά, χιλιόγραμμα μικτά 18.000, αποβιβάσθηκαν την 16-3-1990 στις προσωρινές τελωνειακές αποθήκες  της ΠΑΕΓΑΕ στο Ρουφ (Γενικές Αποθήκες ΑΕ) οι οποίες υπάγονται στο Τελωνείο Αθηνών. Κατατέθηκε διασάφηση στις 4-4-1990  και εγένετο  έναρξη ολοκλήρωσης του τελωνισμού την 20-5-1990 (Εξασφαλίστηκαν  όλοι  οι παράμετροι για την οριστική χρέωση του τελωνειακού παραστατικού). Η παραλαβή  των εμπορευμάτων καθυστέρησε και πραγματοποιήθηκε την 30-6-1990. Να υπολογισθούν οι υπερημέριες.
Ακολουθείτε η διαδικασία για υπολογισμό αποθηκών με διαχείριση τρίτων προσώπων πλην τελωνείων

16-3-1990
3-4-1990

Ελεύθερα
4-4-1990


Καταχώρηση
4-4-1990
11-4-1990
 8 ημέρες
Ελεύθερα
12-4-1990
23-4-1990
12 ημέρες
απλά
24-4-1990
8-5-1990
15 ημέρες
δεκαπλά του απλού
9-5-1990
23-5-1990
15 ημέρα
Δεκαπλά του διπλού
24-5-1990
30-6-1990
7  ημέρες
δεκαπλά του τριπλού






2.3.6. Διαφορές δεκαπλών και απλών υπερημεριών


α) Οι δεκαπλές υπερημέριες έχουν αφετηρία υπολογισμού την εξέταση /επαλήθευση του εμπορεύματος ή την καταχώρηση του τελωνειακού παραστατικού, ενώ οι απλές έχουν αφετηρία υπολογισμού και την αποβίβαση του εμπορεύματος εκτός από την καταχώρηση του τελωνειακού παραστατικού.

β) Οι δεκαπλές υπερημέριες είναι το δεκαπλούν των απλών υπερημεριών, είναι δηλαδή αριθμός παράγωγος των απλών, ενώ οι απλές προσδιορίζονται από τον αριθμό των τελωνειακών κόλλων και την τιμή μονάδας αυτών.

2.3.7. Παραδείγματα εφαρμογές

Δεδομένα
Εμπορεύματα (τελωνειακά κόλλα 10) έχουν αφιχθεί στις αποθήκες του Τελωνείου Αθηνών (Τέρμιναλ Σταθμού ΟΣΕ )  με το τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εναπόθεσης.
Ημερομηνία άφιξης  έχουμε την 1-10-1988.
Ημερομηνία καταχώρησης  της διασάφησης (ΕΔΕ-6 ) εισαγωγής    σε ανάλωση  έχουμε  την 2-11-1988.
Ημερομηνία χρέωσης στην πρώτη σελίδα του παραστατικού  έγινε την 15-11-1988.
Η παραλαβή του εμπορεύματος πραγματοποιήθηκε (έξοδο  από τον τελωνειακό χώρο)  έγινε  την 25-12-1988.

Ζητείται
Να βρεθούν οι τελωνειακές υπερημέριες του άρθρου 41 του Ε.Τ.Κ.

Λύση

Απλές υπερημέριες
1-10-1988
8-10-1988
Ελεύθερα

9-10-1988
31-10-1988
23 ημέρες

1-11-1988
15-11-1988
15 ημέρες
Σύνολο= 38 ημέρες


Δεκαπλές υπερημέριες
15-11-1988
16-11-1988
ελεύθερα δεκαπλών /τριπλές

17-11-1988
30-11-1988
14 ημέρες

1-12-1988
25-12-1988
25 ημέρες
Σύνολο =                              39 ημέρες                                       1                                        


Υπολογισμός υπερημεριών.


Απλές
15ημΧ0,40Χ10 κόλλα
= 60,00

Διπλές
15ημΧ0,80Χ 10 κόλλα
=120,00

Τριπλές
8 ημ Χ1,20 Χ 10 κόλλα
=96,00

Τριπλές
2ημεΧ1,20Χ10 κόλλα
=24,00
  300,00
Δεκαπλές των τριπλών
39 ημΧ12,00Χ10 κόλλα

4680,00
Σύνολο καταβαλλομένων υπερημεριών Ευρώ
4980,00


Δεδομένα
Εμπορεύματα (τελωνειακά κόλλα 150) έχουν αφιχθεί στις αποθήκες του ΟΛΠ (αποθήκη ελεύθερης ζώνης) στο Β15 Υπόστεγο, με το τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εναπόθεσης.
Στα Σημειώματα  της Αποθήκης Β15 έχει αναγραφεί ως ημερομηνία εκφόρτωσης η 1-8-1988.
Κατατέθηκε διασάφηση (ΕΔΕ-6) εισαγωγής σε ανάλωση στις 10-9-1988.
Έγινε η οριστική χρέωση στην πρώτη σελίδα του παραστατικού την  4-10-1988.
Παραλήφθηκε  το εμπόρευμα (έξοδος από τον τελωνειακό χώρο) την 14-11-1988.

Ζητείται ο υπολογισμός των δικαιωμάτων υπερημερίας.

Λύση

Απλές υπερημέριες
1-8-1988
9-9-1988
Ελεύθερα στον ΟΛΠ

10-9-1988
17-9-1988
Ελεύθερα

18-9-1988
29-9-1988
12 ημέρες
Σύνολο=                           12 ημέρες                  1


Δεκαπλές υπερημέριες απλών
29-9-1988
14-11-1988
Δεκαπλών απλών εκ καταχώρησης
Σύνολο =                              47 ημέρες                                       1                                         

Υπολογισμός υπερημεριών

Απλές
12ημΧ0,40Χ150 κόλλα
= 720,00
720,00
Δεκαπλές των απλών
47 ημΧ4,00Χ150 κόλλα

28200,00
Σύνολο καταβαλλομένων υπερημεριών σε ευρώ
28920,00




2.4. ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ


Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 10 «Τα εμπορεύματα της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του παρόντα Κώδικα υπόκεινται στο τέταρτο των επιβαλλόμενων, σύμφωνα με τις παραπάνω παραγράφους, δικαιωμάτων υπερημερίας.  [5].


Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών μπορούν να απαλλάσσονται από δικαιώματα υπερημερίας που προβλέπονται από την παράγραφο αυτή, ορισμένα εμπορεύματα που εναποτίθενται στις παραπάνω αποθήκες ή σε υπαίθριους χώρους εκτός τελωνειακού περιβόλου (βλέπε κεφάλαιο 2.6.1)



2.5. ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ


2.5.1 Στην προσωρινή εναπόθεση

Τα εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση   επιβαρύνονται με τελωνειακές υπερημέριες  είτε εστεγασμένου χώρου είτε περιβόλου, ανάλογα στον χώρο απόθεσης που ευρίσκονται.

Τα εμπορεύματα  που εκτελωνίζονται σε  συνέχεια της προσωρινής εναπόθεσης, εφόσον επιβαρύνονται  με δεκαπλές υπερημέριες, υπολογίζονται  δεκαπλές  επί της μορφής  των υπερημεριών που ευρίσκεται  το εμπόρευμα και κλιμακώνονται μέχρι το τελευταίο κλιμάκιο  σε δεκαπλές τριπλές.(Βλέπε κεφ 2.3.3.1. Δεκαπλές τελωνείων πλην ΟΛΠ, ΟΛΘ με πληθώρα παραδειγμάτων).

2.5.2. Στην Ελεύθερη Ζώνη και Ελεύθερη Αποθήκη

Τα εμπορεύματα που εκτελωνίζονται σε συνέχεια της Ελεύθερης Ζώνης με κατάθεση διασάφησης επιβαρύνονται με τελωνειακές υπερημέριες εστεγασμένου χώρου και ουχί τελωνειακές υπερημέριες  υπαίθρου ανεξάρτητα από τον χώρο απόθεσης των. Σύμφωνα με τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (άρθρο 41 παρ 2) τα εμπορεύματα που βρίσκονται αποτιθεμένα στις Ελεύθερες Ζώνες, Ελεύθερες Αποθήκες, από τη στιγμή της κατάθεσης της διασάφησης, λόγω του ότι περιέρχονται στην δικαιοδοσία του Τελωνείου επιβαρύνοτναι με τελωνειακές υπερημέριες με την παρέλευση τεσσάρων (4) ημερών. Το τελωνειακό καθεστώς της Ελεύθερης Ζώνης ή Ελεύθερης Αποθήκης είναι ένα καθεστώς μόνιμης αποθήκευσης όπως και αυτό της τελωνειακής αποταμίευσης.

Στις Ελεύθερες Ζώνες ή Αποθήκες τα εμπορεύματα κατά τη διάρκεια του τελωνισμού των, εφόσον λόγω καθυστέρησης επιβαρυνθούν με δεκαπλές υπερημέριες, υπολογίζονται μόνο απλές των δεκαπλών.

2.5.3 Στην τελωνειακή αποταμίευση, στην αίτηση ανάλωσης


Η κατάθεση διασάφησης για ανάλωση από το  καθεστώς αποταμίευσης εφόσον καθυστερήσει πάνω από 4 ημέρες επιβαρύνεται με δικαιώματα υπερημερίας. Η επιβάρυνση σε αυτό το τελωνειακό καθεστώς είναι νέα διάταξη μετά την εφαρμογή του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. [6]



2.5.4 Προσωρινή εισαγωγή


α) Εμπόρευμα
Για το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής πληρώνονται τελωνειακές υπερημέριες για όλα τα εμπορεύματα που κατατίθεται τελωνειακό  παραστατικό.
β) Εμπορευματοκιβώτια
Για το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής που εφαρμόζεται  στα εμπορευματοκιβώτια και άλλα μέσα μεταφοράς   όπου χρησιμοποιείται μια απλοποιημένη διαδικασία με το έντυπο αίτηση -δήλωση[7]  δεν οφείλονται τελωνειακές υπερημέριες  ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης του εμπορευματοκιβωτίου.

 

2.5.5. Βεβαίωση κοινοτικού χαρακτήρα Ε 109 Καν 2454/93 εφαρμοστικού του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα


Είναι μια απλοποιημένη διαδικασία που γίνεται στις Ελεύθερες Ζώνες Πειραιά και Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναγνωρισθεί ο κοινοτικός χαρακτήρας του εμπορεύματος. [8]

Σε αυτή τη διαδικασία τα εμπορεύματα επιβαρύνονται με τελωνειακές υπερημέριες.[9] Πάντα όμως σε κάθε περίπτωση θα εξετάζονται τα χαρακτηριστικά στοιχεία που την διαμορφώνουν[10] προκειμένου να επιβάλλονται ή όχι τελωνειακές υπερημέριες.

2.5.6. Στα ατελώς παραλαμβανόμενα


Προκειμένου για εμπορεύματα που παραλαμβάνονται με ατέλεια είτε κατά το δασμολόγιο (πλήρη δασμολογική και φορολογική απαλλαγή) είτε από άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις (ειδικοί νόμοι), εισπράττονται υποχρεωτικά τα νόμιμα δικαιώματα υπερημερίας από το Τελωνείο.

Οι  υπερημέριες όπως αναφέρετε και αλλού σ’ αυτή την εργασία  δεν είναι  ούτε φόρος ούτε τέλος  ούτε δικαίωμα, αλλά αποτελούν κατά κύριο λόγο ενοίκιο για την χρησιμοποίηση των τελωνειακών αποθηκών και του περίβολου (ύπαιθρος). Άλλωστε τα δικαιώματα υπερημερίας δημιουργούνται χρονικά (προκύπτουν από χρονική καθυστέρηση) μετά την είσοδο των εμπορευμάτων στη χώρα και μάλιστα δίνεται, ελεύθερος χρόνος οκτώ ημερών για την παραλαβή των, έναντι του δικαιώματος της ατέλειας που προϋπάρχει.

Διαφορετικά έχει το θέμα και βέβαια απαλλάσσονται από αυτά, αν στον ειδικό νόμο της ατέλειας των εμπορευμάτων, περιλαμβάνεται ρητά και η απαλλαγή των τελευταίων  από τις  τελωνειακές υπερημέριες.


2.5.7. Στην εξαγωγή

Στο καθεστώς εξαγωγής  έχουμε διαφοροποιήσεις   όσον αφορά:
1.    Στην προθεσμία στις απλές
2.    Στη διαδικασία προσδιορισμού της προθεσμίας στις δεκαπλές  
3.    Στο είδος της αποθήκης

Βλέπε και στα κατ’ ιδίαν κεφάλαια.

2.5.8. Στην αίτηση εφοδιασμού πλοίων


Η αίτηση εφοδιασμού πλοίων αεροσκαφών και διεθνή τρένων, η οποία χρησιμοποιείται σαν τελωνειακό παραστατικό  για την προμήθεια των αναγκαίων ειδών στα πλοία κλπ, επέχει θέση διασάφησης εξαγωγής ή μεταφόρτωσης ή αίτησης ανάλωσης. Η αποδοχή μιας τέτοιας αρχής ότι ο εφοδιασμός είναι όλα τα μαζί τα υπαρκτά τελωνειακά καθεστώτα, διευκολύνει ουσιαστικά την απάντηση  για υποχρέωση καταβολής τελωνειακών υπερημεριών ή όχι.

Ούτω προκειμένου για όλα τα άλλα τελωνειακά καθεστώτα του εφοδιασμού, υπάρχει υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων υπερημερίας.

2.5.9. Στην τελειοποίηση


Για  τα εμπορεύματα που εκτελωνίζονται σε συνέχεια της ενεργητικής τελειοποίησης [11] υποστηρίζεται, ότι δεν υπάρχει ούτε σχετική διάταξη ούτε προηγούμενη πρακτική επιβολής  τελωνειακών υπερημεριών.

Τα παραλαμβανόμενα εμπορεύματα με το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης  πληρώνουν τελωνειακές υπερημέριες αν  παραβούν τις νόμιμες προθεσμίες  είτε από την άφιξη είτε από την κατάθεση διασάφησης.

2.5.10. Στα ελεύθερα τελωνειακά συγκροτήματα


Εμπορεύματα που αποτίθενται με καθεστώς προσωρινής εναπόθεσης στα Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα,  αναφερόμενα και μη στα σχετικά κατά καιρούς Βασιλικά Διατάγματα, για τα οποία έχει εκφρασθεί η επιθυμία να τελωνισθούν σε ανάλωση ή να αποταμιευθούν, υποβάλλονται σε καταβολή νόμιμων  τελωνειακών υπερημεριών.

Το Τελωνείο θα εισπράξει τελωνειακές υπερημέριες για χρονικό διάστημα, από την κατάθεση τελωνειακού παραστατικού για τα εμπορεύματα που έχουν αποτεθεί στο Συγκρότημα με αφαίρεση του ελεύθερου τετραημέρου(4), μέχρι να συσταθεί πράξη τελωνειακής αποταμίευσης ή να γίνει άμεσος τελωνισμός αυτών σε ανάλωση. Θεωρείται ότι το τελωνειακό συγκρότημα είναι αποθήκη σε διαχείριση τρίτων πλην τελωνείου.

Μια άποψη αντίθετη  κατά την οποία  δεν θα εισπράττονται δικαιώματα υπερημερίας, θα επέτρεπε την καταστρατήγηση των διατάξεων, με αποτέλεσμα να γίνεται (εύκολη) εισαγωγή εμπορευμάτων σε ανάλωση μέσα από τα Τελωνειακά Συγκροτήματα, χωρίς την πληρωμή των νόμιμων υπερημεριών (αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού).


2.5.11. Στη διαμετακόμιση

Στη μεταφόρτωση οφείλονται απλαί τελωνειακαί υπερημέριες. [12]

Όσον αφορά δε  τις  δεκαπλές υπερημέριες  οφείλονται μόνο μετά από εφαρμογή διαφορετικής διαδικασίας όπως αναγράφεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 41 του ΕΤΚ. “Σε δεκαπλάσιο δικαίωμα υπερημερίας υποβάλλονται τα εμπορεύματα, για τα οποία κατατέθηκε διασάφηση εξαγωγής ή διαμετακόμισης μετά παρέλευση είκοσι (20) ημερών από την ειδική πρόσκληση της Τελωνειακής Αρχής προς εξαγωγή ή διαμετακόμιση».

2.5.12. Στη διαμετακόμιση εξωτερικής αποστολής (εξ αποταμίευσης)


Τα εμπορεύματα που αποστέλλονται στο εξωτερικό από τελωνειακή αποταμίευση, μετά την εξέταση και αφού περάσουν τέσσερες (4) ημέρες, υποχρεούνται σε δεκαπλά δικαιώματα υπερημερίας.

2.5.13. Στη πρακτορειακή μεταφόρτωση


Η αίτηση μεταφόρτωσης καταργήθηκε[13] με την εφαρμογή του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (ΕΔΕ) σαν έντυπο. Έκτοτε κατατίθεται στα Τελωνεία διασάφηση μεταφόρτωσης  με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή για τον καταθέτη. [14]

2.5.14 Στη προσωρινή εισαγωγή


Τα εμπορεύματα που τελωνίζονται  με το τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής υπόκεινται σε τελωνειακές υπερημέριες.

Τα τελωνειακά παραστατικά (διασαφήσεις) που χρησιμοποιούνται σε αυτό το τελωνειακό καθεστώς είναι:
n Η διασάφηση (ΕΔΕ)
n Δελτίο  ΑΤΑ
n Δελτίο Ελεύθερης Χρήσης  (ΔΕΧ)
Αιτία καταβολής  απλών τελωνειακών υπερημεριών αποτελεί η κατάθεση τελωνειακού παραστατικού όταν το εμπόρευμα έχει εναποτεθεί σε Ελεύθερη Ζώνη. Επίσης αιτία δεκαπλών τελωνειακών υπερημεριών αποτελεί η κατάθεση τελωνειακού παραστατικού και η έναρξη τελωνισμού.

Δεν αποτελούν τελωνειακά παραστατικά  αλλά χρησιμοποιούνται στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής
·      Προφορική δήλωση -κατάσταση
·      Συνολική αίτηση
·      Συνολική κατάσταση
·      Αίτηση -δήλωση
Αιτία καταβολής τελωνειακών υπερημεριών αποτελεί η άφιξη του εμπορεύματος  σε προσωρινές αποθήκες. Δεν επιβάλλονται υπερημέριες  από την κατάθεση τελωνειακού παραστατικού.

2.5.14. Στα αζήτητα ή εγκαταληφθέντα


Σε περίπτωση που τα εμπορεύματα καταστούν αζήτητα ή εγκαταλειφθούν από τον παραλήπτη επιβαρύνονται με τελωνειακές υπερημέριες. Ευθύνεται για την πληρωμή των υπερημεριών ο κύριος του εμπορεύματος μέχρι την αξία του εμπορεύματος και πέρα της οποίας παύει  η προσωπική ευθύνη. Αν λοιπόν υπάρξουν υπερημέριες πέρα και πάνω της αξίας των εγκαταλειφθέντων εμπορευμάτων αποσβένονται οι αξιώσεις[15] του Τελωνείου.

Αζήτητα κηρύσσονται εμπορεύματα που ευρίσκονται σε προσωρινή εναπόθεση  σε αποθήκη που την διαχειρίζεται Τελωνείο, στα οποία αν σε τακτή προθεσμία δεν τους δοθεί κάποιος τελωνειακός προορισμός. Σε αυτή την μορφή αζήτητων η άποψη μας είναι ότι επιβαρύνονται με απλές υπερημέριες.

Εμπορεύματα που εγκαταλείφθησαν μετά την εξέτασή των (τελωνισμό των) κηρύσσονται αζήτητα και ταυτόχρονα υπόκειται σε δεκαπλά δικαιώματα υπερημερίας από την μεθεπομένη της εξέτασης αυτών, μέχρι της παραλαβής από τον νέο κύριο (καθεστώς εισαγωγής, μεταφόρτωσης, εξαγωγής κλπ). Όταν όμως η εγκατάλειψη έγινε προ της εξέτασης των εμπορευμάτων  μετά το στάδιο της καταχώρησης της διασάφησης, τότε υπόκεινται σε απλές υπερημέριες.

Εμπορεύματα που είναι αποθηκευμένα με καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης και έχει λήξει ο χρόνος αποταμίευσης, κηρύσσονται αζήτητα. Σ’ αυτή την περίπτωση υποβάλλονται την επομένη της λήξης του χρόνου αποταμίευσης σε απλές υπερημέριες. Αν γίνει  χρέωση (οριστική εξέταση -επαλήθευση) ξεκινούν  δεκαπλές τελωνειακές υπερημέριες.

2.5.15. Στην καταστροφή υποκειμένων εμπορευμάτων


Αν ζητηθεί από τον ενδιαφερόμενο σε κάποιο στάδιο του τελωνισμού η καταστροφή του εμπορεύματος, είναι εύλογο το Δημόσιο να ζημιωθεί (προσέφερε υπηρεσίες τελωνείου χωρίς ανταπόδοση) επειδή ο παραλήπτης κάνει χρήση αυτού χωρίς αντιστάθμισμα. Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο αποστερείται ολοκληρωτικά της δυνατότητας να ικανοποιηθεί οικονομικά από πιθανή πώληση του εμπορεύματος. Άρα υφίσταται ακέραια η υποχρέωση του παραλήπτη που ασκεί το δικαίωμα καταστροφής να καταβάλλει τα δικαιώματα υπερημερίας που έχουν νόμιμα στο μεταξύ προκύψει.

2.5.16. Στην αμφισβήτηση

Σε περίπτωση που ο παραλήπτης δεν συμφωνήσει  με την άποψη της Τελωνειακής Αρχής για την συγκεκριμένη δασμολογική κλάση ή την δηλωμένη αξία του εμπορεύματος  κλπ, τότε κάνει αμφισβήτηση στην τοπική Πρωτοβάθμια Επιτροπή (ΠΕΤΑ) και έχει δύο επιλογές.

Να παραλάβει τα αμφισβητούμενα εμπορεύματα  με σύσταση τελωνειακής παρακαταθήκης χρημάτων, σύμφωνα με την άποψη του Τελωνείου. Να περιμένει την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή Αμφισβητήσεων ενώ τα εμπορεύματα ευρίσκονται στις τελωνειακές αποθήκες.

Για την πρώτη περίπτωση τα εμπορεύματα δεν ευρίσκονται στις τελωνειακές αποθήκες οπότε είναι φανερό ότι δεν οφείλονται δικαιώματα υπερημερίας. Στην δεύτερη περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι έχει τελειώσει ο έλεγχος των εμπορευμάτων  την στιγμή που έγινε η  αμφισβήτηση, αλλά ότι συνεχίζεται ο τελωνισμός τους μέχρι την οριστική χρέωση της διασάφησης  και της εξόδου των από τις τελωνειακές αποθήκες. Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ξεπερνά πολλές φορές το εξάμηνο, οφείλονται απλά δικαιώματα υπερημερίας. Αν στην συνέχεια από την μεθεπόμενη της οριστικής χρέωσης της διασάφησης, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Αμφισβήτησης, δεν παραληφθούν τα εμπορεύματα από τον παραλήπτη, θα υπολογίζονται δεκαπλά δικαιώματα υπερημερίας.

Υπάρχει και η αντίθετη άποψη η οποία υποστηρίζει την υποχρέωση καταβολής αντί απλών δεκαπλών δικαιωμάτων, από τον χρόνο εξέτασης /επαλήθευσης του τελωνειακού παραστατικού που αμφισβητείται. Δικαιολογητικοί λόγοι είναι η δυνατότητα του παραλήπτη να παραλάβει το εμπόρευμα με παρακαταθήκη των ζητουμένων δασμών και φόρων, όπως το απαιτεί το Τελωνείο, ή να θέσει το αμφισβητούμενο εμπόρευμα σε τελωνειακή αποταμίευση.

2.5.17. Στα εμπορεύματα σε πλωτά μέσα (φορτηγίδες)


Η παραμονή εμπορευμάτων σε πλωτά μέσα (πλοία, ή φορτηγίδες) εφόσον δεν αποβιβάζονται στις τελωνειακές αποθήκες ή τελωνειακούς  περιβόλους δεν δημιουργεί δικαίωμα καταβολής υπερημεριών σ’ αυτά. Τα εμπορεύματα ευρίσκονται εκτός χωρικής δικαιοδοσίας του Τελωνείου (κριτήριο χωρικής αρμοδιότητας).

Σε περίπτωση όμως που  κατατεθεί τελωνειακό παραστατικό, αυτά τα εμπορεύματα για να πάρουν ένα τελωνειακό προορισμό υπάγονται στην δικαιοδοσία του Τελωνείου οπότε υποχρεούνται σε καταβολή δικαιωμάτων υπερημερίας από της κατάθεσης της διασάφησης, εφόσον παραβιασθούν οι προθεσμίες.

2.5.18. Στα επανεισαγόμενα εμπορεύματα τοποθετημένα σε ιδιωτικές αποθήκες


Τα επανεισαγόμενα εγχώρια εμπορεύματα που έχουν τοποθετηθεί σε αποθήκες διαχείρισης πλην των Τελωνείων με το καθεστώς της προσωρινής εναπόθεσης, υπόκεινται σε δικαιώματα υπερημερίας.

Το γεγονός ότι για τα είδη αυτά μετά την επαλήθευσή τους /τελωνισμό διαπιστώθηκε η εγχώρια προέλευση  τους, δεν δύναται  να οδηγήσει σε άλλες λύσεις.

Η απαλλαγή των επανεισαγομένων προϊόντων ισχύει μόνο για το καθεστώς εξαγωγής και από την στιγμή που ζητήθηκε με κατάθεση τελωνειακού παραστατικού η εξαγωγή τους, αφού προηγούμενα είχαν εναποτεθεί με έγκριση του Τελωνείου σε ιδιωτικούς αποθηκευτικούς χώρους προσωρινής εναπόθεσης.


2.5.19. Στην επανεξαγωγή


Αμφισβητείτε η επιβολή δεκαπλών υπερημεριών τελωνείου για το καθεστώς της επανεξαγωγής. Οι απόψεις διίστανται. Άλλοι έχουν την άποψη ότι πρέπει να πληρωθούν δεκαπλές τελωνειακές υπερημέριες, με το επιχείρημα ότι είναι συνέχεια του τελωνειακού καθεστώτος εισαγωγής, άλλοι έχουν την άποψη ότι πρέπει να πληρωθούν απλές υπερημέριες με κατ’ αντιδιαστολή ερμηνεία για τα ισχύοντα στο καθεστώς εξαγωγής. (Κριτήριο ανεξάρτητων τελωνειακών καθεστώτων).

Το χρονικό τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να καταγραφεί ως εξής. Κατατέθηκε διασάφηση εισαγωγής, ο εκτελωνιστής προχώρησε σε  δειγματοληψία  αλλά  αποφασίστηκε από τον παραλήπτη να μην παραληφθεί το εμπόρευμα λόγω διαφορετικών προδιαγραφών, αλλά να επανεξαχθεί στο εξωτερικό.

Γι’ αυτόν τον σκοπό κατατίθεται διασάφηση ΕΔΕ -2, καθεστώς επανεξαγωγής (δεν μπορούσε να κατατεθεί διασάφηση για καθεστώς μεταφόρτωσης λόγω ξεκινήματος του καθεστώτος εισαγωγής) εντός 4 ημερών από την  καταχώρηση της διασάφησης εισαγωγής (όριο δεκαπλών υπερημεριών). Η νέα διασάφηση επανεξαγωγής ΕΔΕ -2 ακύρωσε (πράξη ακύρωσης στο σώμα του τελωνειακού παραστατικού) τη διασάφηση εισαγωγής.

Το εμπόρευμα δεν εξήχθη λόγω μη ανεύρεσης πλοίου για χρονικό διάστημα 30 ημερών. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν θα πληρωθούν υπερημέριες  με το κλείσιμο της διασάφησης επανεξαγωγής. Αν ναι θα είναι απλές ή δεκαπλές;

Η άποψη του τελωνείου είναι ότι το  καθεστώς επανεξαγωγής είναι συνέχεια του τελωνειακού καθεστώτος εισαγωγής, οπότε υποχρεούνται τα εμπορεύματα  σε δεκαπλές υπερημέριες μετά από τέσσερις ημέρες από την καταχώρηση. Αυτή η ερμηνεία δεν θεωρεί το καθεστώς της επανεξαγωγής ανεξάρτητο με αρχή, τέλος και πλήρη λειτουργικότητα. Αυτή η λογική όμως φέρνει σε αδιέξοδα όπου η εισαγωγή είναι συνέχεια της προσωρινής εναπόθεσης, όπου η προσωρινή εναπόθεση είναι συνέχεια της μεταφόρτωσης εσωτερικού και  λοιπά.

Η δική μας άποψη είναι ότι το καθεστώς επανεξαγωγής χαρακτηρίζεται σαν Διορθωτικό Τελωνειακό Καθεστώς, είναι ανεξάρτητο τελωνειακό καθεστώς και ανήκει στη χωρία των καθεστώτων εξαγωγής, μεταφόρτωσης και μεταφοράς με υποχρέωση καταβολής απλών δικαιωμάτων υπερημερίας. Για να υποβληθούν σε δεκαπλά πρέπει να υπάρχει ειδοποίηση, όπως αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα της παρ 9 του άρθρου 67 του Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα “Εις το δεκαπλούν δικαίωμα υποβάλλονται ......μετά παρέλευσιν είκοσιν ημερών από της ειδικής προσκλήσεως της τελωνειακής αρχής προς εξαγωγήν ή μεταφορά ή διαμετακόμισιν”.

Αυτή η άποψη ενισχύεται και από  το άρθρο 841 του Καν 245/93/ΕΟΚ που αναφέρεται στην εξομοίωση της επανεξαγωγής  με το καθεστώς της εξαγωγής των άρθρων 788 έως 796  « ..όταν η επανεξαγωγή υπόκειται σε διασάφησιν, εφαρμόζονται κατά αναλογία οι διατάξεις των άρθρων 788 έως 796, με την επιφύλαξιν των ειδικών διατάξεων που εφαρμόζονται, ενδεχομένως κατά την λήξη του προηγούμενου οικονομικού τελωνειακού καθεστώτος».




2.6. ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΩΝ


2.6.1 Λόγοι απαλλαγής


2.6.1.1 Παραλήπτης το Κράτος


Τα εμπορεύματα που εισάγονται απ’ ευθείας από το Δημόσιο απαλλάσσονται από την επιβάρυνση των τελωνειακών υπερημεριών, όταν προορίζονται  να θεραπεύσουν σε στενή έννοια κρατικούς σκοπούς. Δικαιολογητικοί λόγοι είναι η σύμπτωση σε ένα πρόσωπο της ιδιότητας του δανειστή  και οφειλέτη. Με την σύμπτωση του δικαιώματος και της υποχρέωσης στο ίδιο πρόσωπο επέρχεται σύγχυση (confusion)  όπου σύμφωνα με τις γενικές αρχές του Ενοχικού Δικαίου, αποτελεί λόγο απόσβεσης της ενοχής.

Για παράδειγμα η εισαγωγή από τον ΕΟΤ Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού  αγαθών όχι για να αναλωθούν σε λειτουργία υπηρεσιών, αλλά για τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ξενοδοχείων, δεν απαλλάσσονται από τα δικαιώματα υπερημερίας.

2.6.1.2 Ανωτέρα βία


Εμπορεύματα που η καθυστέρηση παραλαβής των οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, δύνανται με αίτηση του ενδιαφερομένου να απαλλάσσονται στο σύνολο ή τμηματικά από τις τελωνειακές υπερημέριες.

Στην περίπτωση αυτή για την απαλλαγή των υπερημεριών, αρκεί η απόδειξη της ανώτερης βίας σαν παρακωλυτικό γεγονός  που επιδρά, στην καθυστέρηση  παραλαβής των εμπορευμάτων από τους χώρους εναπόθεσής τους.

Κατά την λεγόμενη αντικειμενική (απόλυτη) θεωρία, η ανωτέρα βία είναι τυχερό γεγονός απρόβλεπτο και εξωτερικό. Δηλαδή έξω από τον επαγγελματικό κύκλο του οφειλέτου. Η επέλευση δε αυτού από τη φύση του είναι αναπότρεπτος. Κατά την υποκειμενική (σχετική) θεωρία η ανωτέρα βία είναι κάθε τυχερό γεγονός απρόβλεπτο, το οποίο ήταν αδύνατο να αποτραπεί, έστω και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης. Η υποκειμενική θεωρία είναι περισσότερο ελαστική και εφαρμόζεται στο Τελωνείο.

Ο Ελληνικός Τελωνειακός Κώδικας δεν δίδει ορισμό της ανωτέρας βίας και κατά συνέπεια θα ερμηνεύεται σύμφωνα με τις αρχές του δικαίου.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανωτέρας βίας

….Υπάρχει τρικυμία στο λιμάνι και ένεκα αυτής αδρανούν τα μεταγωγικά μέσα …….

….αποχή των τελωνειακών υπαλλήλων συνεπεία απεργίας αυτών ……….

….αιφνίδια και βαρεία ασθένεια του υπόχρεου, όταν εκ της βαρύτητος αυτής ή του είδους της καθίσταται εξ αυτών παντελής αδύνατον να ενεργήσει αυτοπροσώπως ή δια πληρεξουσίου δικαστικήν ενέργειαν, και  ουχί να καθίσταται αυτή απλώς δυσχερής ή δαπανηράς …..

….βραδύτητα εκδόσεως σχετικού δελτίου χημικής ανάλυσης επιληφθέντος δείγματος (λήψη δείγματος 20 Απριλίου έκδοση δελτίου 16 Μαίου) …..

….Επισυμβάσα πυρκαιά ….

….κατά την καταχώρηση της διασάφησης …….προκύπτει ότι το πιστοποιητικό υγείας …είχε επισυναφθεί εις την σχετική διασάφησιν και προφανώς τούτο απωλέσθη μετά την καταχώρησιν της διασάφησης ….η μη έγκαιρος παραλαβή οφείλεται σε ανωτέρα βία ………

….απώλεια δημοσίου εγγράφου (διασάφησης) συνιστά γεγονός απρόβλετον και αναπότρεπτον ακόμα και δια μέτρων άκρας επιμελείας και όλως ανεξάρτητον της θελήσεως ….

….. η καθυστέρηση παραλαβής των εμπορευμάτων προεκλήθη εξ ανωτέρας βίας, εξ αιτίας της εσφαλμένης ενέργειας  της Εθνικής  Τράπεζας, αρμόδια από το Κράτος, για ωρισμένες διατυπώσεις για την προστασία του εθνικού νομίσματος (συναλλαγματικές διατυπώσεις).

….Απεργία Υπαλλήλων Οργανισμού Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης…..

….. Ο ισχυρισμός……ότι συνέπεια της απαγορεύσεως  εισαγωγής και αδυναμίας εμμέσου επανεξαγωγής των αγαθών ……συνεπάγονται και αδυναμία παραλαβής και απομακρύνσεως εκ των τελωνειακών αποθηκών, ήτις καθιστάται εφικτή  δια της αποταμιεύσεως ………

……η καθυστέρηση οφείλετο εις κακή συσκευασία του εμπορεύματος …..

…….εις την καθυστέρησιν έκδοσης υπό του Πολιτικού Δικαστηρίου Καλαμάτας απόφασης περί διορισμού  μεσεγγυούχου και εκποιήσεως των εμπορευμάτων των, οι φορτωταί κατέβαλλον τον ναύλον μη ενδιαφερόμενοι και δια το φορτίον, κατόπιν αδυναμία εκφορτώσεως  τούτου στον λιμένα του Κουβέιτ.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δεν αποτελούν ανωτέρα βία

…..μη έγκαιρη παραλαβή που οφείλεται στο γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος στερείται αδείας εισαγωγής που απαιτείται από τον νόμο….

……η ασθένεια του παραλήπτου του εμπορεύματος εφόσον η επιχείρηση    αυτού συνέχισε την λειτουργία της, με την πρόσληψιν υπαλλήλου  που διαχειρίζετο καθόλο το διάστημα της  ασθένειας την επιχείρηση…………

……οι επικαλούμενες οικονομικές δυσχέρειες…………

………..την αδυναμία μεταφοράς των υδροσωλήνων προς εγκατάστασίν των,……..προς αποφυγήν προκλήσεως ζημιών εις τας καρποφόρας εσοδείας των κηπευτικών προϊόντων αμέσου συλλογής κατά την περίοδον αυτήν…….

Παραθέτουμε παρακάτω την μέθοδο υπολογισμού των υπερημεριών όπως αναφέρεται στην ΕΔΥΟ 78/1952 ενδεικτική της φειδούς σε σχέση με την απαλλαγή των τελωνειακών υπερημεριών λόγω ανωτέρας βίας: ”Ούτω α) Εμπόρευμα απαλλαγέν, λόγω ανωτέρας βίας  των δικαιωμάτων υπερημερίας δια το πρώτον δεκαπενθήμερον (μετά την λήξιν του οκταημέρου) θα υποβληθή εις τοιαύτα δικαιώματα από της 10ης ημέρας και δη εις απλά τοιαύτα, θεωρουμένης της ημέρας ταύτης, ως της πρώτης ημέρας του πρώτου δεκαπενθημέρου β) Εμπόρευμα απαλλαγέν δια χρονικό διάστημα 20 ημερών, εξ ων οι 10 εμπίπτουν εις το δεύτερον δεκαπενθήμερον και αι έτεραι 10 εις το τρίτον δεκαπενθήμερον, μετά την λήξιν του εικοσαημέρου της απαλλαγής, θα υποβληθή επί δεκαήμερον μεν εις τα διπλά δικαιώματα, προς συμπλήρωσιν του δεύτερου δεκαπενθημέρου, εν συνεχεία δε κανονικώς  εις τα τριπλά  τοιαύτα. Κατά ταύτα, το χρονικό διάστημα καθ’ ο χορηγείται απαλλαγή, θεωρείται αδρανής χρόνος και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά τον υπολογισμόν των προθεσμιών των παραγράφων 2, 5, 8 και 9 του άρθρου 67.”

Την δεκαετία του 80 όταν έγιναν μεγάλης διάρκειας απεργίες των τραπεζικών υπαλλήλων, των φορτηγών αυτοκινήτων, των υπαλλήλων λιμένων, τα Τελωνεία  διαμόρφωσαν την παρακάτω τακτική στις απαλλαγές των τελωνειακών υπερημεριών.

Διαχώρισαν το χρονικό διάστημα σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος που περιλαμβάνει το διάστημα προ της κήρυξης της απεργίας. Σ’ αυτό οφείλονται δικαιώματα υπερημερίας με το δικαιολογητικό ότι ευθύνεται  για την παραλαβή των εμπορευμάτων ο παραλήπτης. Το δεύτερο διάστημα είναι αυτό   που διαρκεί η απεργία για το οποίο ο νόμος σαφέστατα  αναφέρει ότι απαλλάσσονται τα εμπορεύματα  από τις τελωνειακές υπερημέριες  λόγω ανωτέρας βίας και μετά από αίτηση του παραλήπτη. Τέλος το τρίτο χρονικό διάστημα στο οποίο αρχίζει η παραλαβή των εμπορευμάτων. Σ’ αυτό δίδεται μια παράταση πέντε ημερών προκειμένου οι παραλήπτες να παραλάβουν τα εμπορεύματά τους χωρίς να πληρώσουν τελωνειακές υπερημέριες. Μετά από αυτό το πενθήμερο πληρώνονται κανονικά οι τελωνειακές υπερημέριες και για την περίοδο της απεργίας. Ο δικαιολογητικός λόγος είναι ότι ο παραλήπτης δεν ενδιαφέρθηκε για την παραλαβή των εμπορευμάτων του στο κρίσιμο διάστημα μετά την απεργία.

2.6.1.3 Ελαφρύνσεις υπερημεριών εμπορευμάτων στις ιδιωτικές αποθήκες 


Μετά την ψήφιση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα οι τελωνειακές υπερημέριες ιδιωτικών αποθηκών ρυθμίζονται με την γενική διάταξη της παρ 2 του άρθρο 41. Όμως κάποιες ρυθμίσεις που είναι περισσότερο ευνοϊκές θα πρέπει να διατηρηθούν ή μακροπρόθεσμα να καταργηθούν. Μέχρι την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης του ΥπΟικ η παρακάτω απόφαση Τ. 3960/ 15-11-1990 πρέπει να  ισχύει.
 
Απαλλάσσονται από τις μειωμένες τελωνειακές υπερημέριες ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων που είναι αποθηκευμένα με προσωρινή εναπόθεση σε ιδιωτικές αποθήκες [16]ή χώρους υπαίθρου. Η απαλλαγή αφορά ορισμένο χρονικό διάστημα όχι μόνο από την άφιξη των αλλά και από την κατάθεση του τελωνειακού παραστατικού.

Πρόκειται για αντικειμενική και υποκειμενική απαλλαγή που αφορά Νομικά Πρόσωπα Κοινής Ωφελείας. Οι κατηγορίες εμπορευμάτων που απαλλάσσονται από τις μειωμένες τελωνειακές υπερημέριες αναφέρονται στην απόφαση Τ 3960 /776/15-11-1990 (ΦΕΚ Β 759/30-11-1990) του ΥπΟικ όπως τροποποιήθηκε με την ομοία Τ 72/19/8-1-1991 (ΦΕΚ Β 15 /12-1-1991).

“ Έχοντας υπόψη :
1.    Τις διατάξεις της παρ 11 του άρθρου 67 του Τελωνειακού Κώδικα, όπως αυτές ισχύουν σήμερα.
2.    Το γεγονός ότι ο χρόνος προσωρινής εναπόθεσης των εμπορευμάτων (μετά κηρύσσονται αζήτητα) ορίζεται σε δέκα πέντε (15) ημέρες από της εναπόθεσής τους (άρθρο 39 Τελωνειακού Κώδικα ).
3.    Την έλλειψη  ή ανεπάρκεια καταλλήλων τελωνειακών αποθηκευτικών χώρων στα περισσότερα Τελωνεία της χώρας και την ανάγκη ταχείας πρόσδοσης ενός τελωνειακού προορισμού στα εμπορεύματα.
4.    Το γεγονός ότι η άμεση θέση των εμπορευμάτων υπό το καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης δεν συνεπάγεται επιβολή δικαιωμάτων υπερημερίας.
5.    Την αριθ Υ 1140/ 1051173/1390/9-7-1990 κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών “περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών αποφασίζωμεν:

Άρθρον 1
1. Τα κατωτέρω εμπορεύματα τα οποία με έγκριση της τελωνειακής αρχής, εναποτίθενται σε αποθήκες ή χώρους, ευρισκόμενους εκτός τελωνειακού περιβόλου, τους οποίους παραχωρούν ιδιώτες απαλλάσσονται των υπό της παρ 11 του άρθρου 67 του Ν 1165/18 “περί Τελωνειακού Κώδικα“ προβλεπομένων δικαιωμάτων υπερημερίας για δέκα πέντε (15) ημέρες από της εναποθέσεώς τους:
α) Όλα τα εμπορεύματα των κεφαλαίων 1 έως 8, 10, 12, 15, 23, 25 έως 31, 36, 38, 39, 41, 44, 47, 72, 73, 74, 86, 88, 89 και 93  του Ολοκληρωμένου Τελωνειακού Δασμολογίου.

β) Όλα τα είδη που εισάγονται από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Γεωργικούς και Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις αυτών, τον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό, την Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό  και από τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

γ) Όλα τα είδη που προορίζονται για εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών.

δ) Όλα τα υλικά μέρη, εξαρτήματα και ανταλλακτικά που εισάγονται για την κατασκευή ή συναρμολόγηση καινούργιων αυτοκινήτων και εναποτίθενται στους χώρους των εργοστασίων που λειτουργούν με το ειδικό καθεστώς της τελωνειακής επίβλεψης  του Ν 1573/85.

Για τα είδη όμως αυτά, το ανωτέρω χρονικό διάστημα των δέκα πέντε (15) ημερών εκτείνεται σε δύο (2) μήνες από της εναπόθεσής τους. [17] [18]

ε) Τα υλικά που προέρχονται από ναυάγια ή επισκευές πλοίων. Προκειμένου όμως για πράγματα που διασώθηκαν από ναυάγια, η επιβολή των μειωμένων δικαιωμάτων υπερημερίας της παρ 11 του άρθρου 67 του Τελωνειακού Κώδικα, για τα είδη αυτά αρχίζει δέκα πέντε (15) ημέρες μετά την από την Λιμενική Αρχή ή την Γραμματεία των Πολιτικών Δικαστηρίων ανακοίνωση (γνωστοποίηση) στην Τελωνειακή Αρχή των δικαιούχων των ειδών αυτών.

στ) Όλα τα εμπορεύματα που κομίζονται από το εξωτερικό και προορίζονται για το εξωτερικό (In transit).

Για την υπαγωγή των εμπορευμάτων αυτών στην παρούσα περίπτωση πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
n Να αναγράφεται τόσο στο κατατιθέμενο δηλωτικό εισαγωγής   όσο  και στις φορτωτικές των εμπορευμάτων αυτών ο όρος Transit  και ο λιμένας ή η χώρα της  αλλοδαπής  και
n Να αποστέλλονται ή εξάγονται (διαμετακόμιση, επανεξαγωγή) αυτά στην αλλοδαπή.

Άρθρο 2.
1.    Τα παραπάνω είδη του άρθρου 1 της παρούσης απαλλάσσονται επίσης των μειωμένων δικαιωμάτων υπερημερίας και για χρονικό διάστημα πέντε (5) ημερών από της καταθέσεως τελωνειακού παραστατικού εγγράφου, με το οποίο δίδεται στα είδη αυτά τελωνειακός προορισμός.
2.    Προκειμένου όμως για τα εξαγόμενα ή αποστελλόμενα εγχώρια είδη το προβλεπόμενο από την προηγούμενη παράγραφο χρονικό διάστημα εκτείνεται σε δύο (2) μήνες από της κατάθεσης του παραστατικού αποστολής ή εξαγωγής.

Άρθρο 3
1. Η παρούσα απόφαση, αρχίζει να ισχύει ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή της, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Οι ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης καταλαμβάνουν τα εμπορεύματα που εναποτίθενται από του χρόνου έναρξης ισχύος της.

3. Από της ισχύος της παρούσης απόφασης η αριθ 1082787/ 311/13-7-1989 απόφασή μας καταργείται.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα 15 Νοεμβρίου 1990.”

2.6.1.4. Φορολογικές Αποθήκες


Αποθηκεύονται προϊόντα των τριών κατηγοριών  με ΕΦΚ ειδικό φόρο Κατανάλωσης του Ν 2127/93   τα οποία διακινούνται στον ενδοκοινοτικό χώρο, από μια φορολογική αποθήκη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλη μόνο από την κάλυψη του Συνοδευτικού Διοικητικού Εγγράφου (ΣΔΕ). Οι αποστολές αυτές κατευθύνονται απ’ ευθείας σε φορολογική αποθήκη του παραλήπτη  χωρίς καμία   άλλη διατύπωση πλην εκείνης της εξόδου από την Ελεύθερη Ζώνη (απόδειξη κοινοτικού χαρακτήρα ΠΕΑΕ).

Γίνεται χρήση από τους Εφοδιαστές πλοίων και αεροσκαφών  ως επίσης και από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.

Αυτές οι αποθήκες δεν έχουν τελωνειακές διατυπώσεις οπότε δεν επιβαρύνονται με τελωνειακές υπερημέριες.[19] Βέβαια μετά την ψήφιση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και η προσάρτηση των διατάξεων του νόμου 2127/1993 σε ενιαίο κείμενο πιθανώς να υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελωνειακών υπερημεριών, αν παραβιασθούν οι προθεσμίες.

2.6.1.6 Παραλήπτες οι Διεθνείς Φιλανθρωπικές Οργανώσεις


Απαλλάσσονται από την καταβολή δικαιωμάτων υπερημερίας οι Διεθνείς Φιλανθρωπικές Οργανώσεις για τα αγαθά που παραλαμβάνονται με σκοπό την ενίσχυση και αποκατάσταση των προσφύγων όλου του κόσμου ή άλλους σκοπούς, όπως βοήθεια σε σεισμοπαθείς περιοχές  κλπ.

2.6.1.7. Εμπορεύματα που αποβιβάζονται λόγω ανωτέρας βίας


Από τα δικαιώματα υπερημερίας απαλλάσσονται τα πλοία για τα εμπορεύματα που αποβιβάζονται λόγω ανωτέρας βίας. [20]

Προφανώς όταν ομιλεί το άρθρο για πλοία εννοεί όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για να αποβιβασθούν εμπορεύματα στα Ελληνικά Τελωνεία.



2.7. ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

2.7.1. Γενικά

Για να γίνει δεκτή και τυπικά η αίτηση απαλλαγής πρέπει οι τελωνειακές υπερημέριες να μην έχουν καταβληθεί οριστικά στο Τελωνείο, αλλά να οφείλονται. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε όταν το εμπόρευμα παραμείνει στους τελωνειακούς χώρους χωρίς να παραληφθεί μέχρι την εκδίκαση της απόφασης, είτε να παραληφθεί από τον ενδιαφερόμενο, αφού οι ζητούμενες τελωνειακές υπερημέριες κατατεθούν σε χρηματική παρακαταθήκη στο αρμόδιο Τελωνείο.

Οι αποφάσεις που εκδίδονται κοινοποιούνται στον ενδιαφερόμενο “επί αποδείξει” με μέριμνα της Τελωνειακής Αρχής.

Ερωτήματα που απευθύνονται στην Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών  σχετικά με το πρώην άρθρο 67 του Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν ερμηνευτικές επισημάνσεις δεν απαντώνται όπως απεφάνθη η Νομική Δ/νση του Υπουργείου Οικονομικών (Γνώμη Νομ Δ/νσης Υπ Οικ 950/28-11-1986).[21]

Παραθέτουμε την  όπισθεν όψη της διασάφησης όπου φαίνεται η απόφαση σε μια εκδίκαση υπόθεσης τελωνειακών υπερημεριών πρώτου βαθμού.




2.7.2. Σε πρώτο βαθμό εκδίκαση


Αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές που αποφασίζουν για την απαλλαγή σε πρώτο βαθμό των δικαιωμάτων υπερημερίας σε εμπορεύματα που  έχουν επιβαρυνθεί  είναι σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ 9 είναι:

Εμπορεύματα των οποίων η καθυστέρηση παραλαβής οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας, μπορούν μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου να απαλλάσσονται, ολικά ή μερικά, από τα οφειλόμενα δικαιώματα υπερημερίας.

Η απαλλαγή αυτή παρέχεται με πράξη :

 

α. Προϊστάμενοι Τελωνείων Β τάξης

Των Προϊσταμένων των Τελωνείων Β. τάξης για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς τους και για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητας των υποδεέστερων Αρχών που υπάγονται σε αυτά, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών από την παρέλευση της ανώτερης βίας,

β. Προιστάμενοι Τελωνειακών Διευθύνσεων

Των Προϊσταμένων των Τελωνειακών Διευθύνσεων για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς τους, καθώς και τα εμπορεύματα της αρμοδιότητας των υποδεέστερων Αρχών που υπάγονται σε αυτές, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα μέχρι ενός (1) μήνα, από την παρέλευση της ανώτερης βίας.

γ. Επιτροπή

'Οταν πρόκειται για απαλλαγή από δικαιώματα υπερημερίας για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των παραπάνω, αυτή χορηγείται με πράξη της Επιτροπής στην έδρα της οικείας Τελωνειακής Περιφέρειας, που αποτελείται από τον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή ως πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της οικείας Τελωνειακής Περιφέρειας και έναν Τελωνειακό Διευθυντή

2.7.3. Σε τελευταίο βαθμό εκδίκασης


Κατά των αποφάσεων των Πρωτοβάθμιων Επιτροπών, δηλαδή αυτών που αναφέρεται στα κεφάλαια του  παρόντος 2.7.3 και 2.7.4  επιτρέπεται έφεση.

Η έφεση  κατατίθεται ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Φορολογικών Παραβάσεων (Σημερινά Φορολογικά Δικαστήρια ) μέσα σε 10 ημέρες από της κοινοποίησης των αποφάσεων. Βασική προϋπόθεση είναι τα καταλογισθέντα δικαιώματα υπερημερίας να ξεπερνούν το ποσό των 10.000.000 δραχμών.

2.8. ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ


Πίνακας Νο  4.1.1
Τελωνεία Ελλάδας
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΈΣ  ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΗΜ
ΕΥΡΩ
ΗΜ
ΕΥΡΩ
ΗΜ
ΕΥΡΩ
1
0,40  (0,40)
31
19,20   (1,20)
61
55,20
2
0,80
32
20,40
62
56,40
3
1,20
33
21,60
63
57,60
4
1,60
34
22,80
64
58,80
5
2,00
35
24,00
65
60,00
6
2,40
36
25,20
66
61,20
7
2,80
37
26,40
67
62,40
8
3,20
38
27,60
68
63,60
9
3,60
39
28,80
69
64,80
10
4,00
40
30,00
70
66,00
11
4,40
41
31,20
71
67,20
12
4,80
42
32,40
72
68,40
13
5,20
43
33,60
73
69,60
14
5,60
44
34,80
74
70,80
15
6,00
45
36,00
75
72,00
16
6,80   (0,80)
46
37,20
76
73,20
17
7,60
47
38,40
77
74,40
18
8,40
48
39,60
78
75,60
19
9,20
49
40,80
79
76,80
20
10,00
50
42,00
80
78,00
21
10,80
51
43,20
81
79,20
22
11,60
52
44,40
82
80,40
23
12,40
53
45,60
83
81,60
24
13,20
54
46,80
84
82,80
25
14,00
55
48,00
85
84,00
26
14,80
56
49,20
86
85,20
27
15,60
57
50,40
87
86,40
28
16,40
58
41,60
88
87,60
29
17,20
59
42,80
89
88,80
30
18,00
60
54,00
90
90,00













Πίνακας 4.1.4 Α

Πίνακας 4..1.4 Β
Αθροιστικός πίνακας υπολογισμού Δεκαπλών υπερημεριών για ένα κόλλο μέχρι 50 κιλά στο Β Τελωνείο Πειραιά, στο χώρο της Ελεύθερης Ζώνης του ΟΛΠ, σε εςτεγασμένο χώρο. Μόνο δεκαπλές απλών

Αθροιστικός πίνακας υπολογισμού δεκαπλών υπερημεριών για ένα εμπορευματοκιβώτιο 1Χ20  που περιέχει 18500  κιλά (370κόλλα ), χημικά στο Η Τελωνείο  Πειραιά  στο χώρο της Ελεύθερης Ζώνης του ΟΛΠ. Μόνο δεκαπλές απλών
ΗΜΕΡΑ
ΕΥΡΩ

ΗΜΕΡΕΣ
ΕΥΡΩ
1
4,00

1
1.480,00
2
8.00

2
2.960,00
3
12,00

3
4.440,00
4
16,00

4
5.920,00
5
20,00

5
7.400,00
6
24,00

6
8.880,00
7
28,00

7
10.360,00
8
32,00

8
11.840,00
9
36,00

9
13.320,00
10
40,00

10
14.800,00
11
44,00

11
16.280,00
12
48,00

12
17.760,00
13
52,00

13
19.240,00
14
56,00

14
20.720,00
15
60,00

15
22.200,00
16
64,00

16
23.680,00
17
68,00

17
25.160,00
18
72,00

18
26.640,00
19
76,00

19
28.120,00
20
80,00

20
29.600,00







Πίνακας Νο 4.1.5
Ιδιωτικές αποθήκες  εστεγασμένες
ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΗΜ
ΕΥΡΩ
ΗΜ
ΕΥΡΩ
ΗΜ
ΕΥΡΩ
1
0,10   (0,10)
31
4,80  (0,30)
61
13,80
2
0,20
32
5,10
62
14,10
3
0,30
33
5,40
63
14,40
4
0,40
34
5,70
64
14,70
5
0,50
35
6,00
65
15,00
6
0,60
36
6,30
66
15,30
7
0,70
37
6,60
67
15,60
8
0,80
38
6,90
68
15,90
9
0,90
39
7,20
69
16,20
10
1,00
40
7,50
70
16,50
11
1,10
41
7,80
71
16,80
12
1,20
42
8,10
72
17,10
13
1,30
43
8,40
73
17,40
14
1,40
44
8,70
74
17,70
15
1,50
45
9,00
75
18,00
16
1,70   (0,20)
46
9,30
76
18,30
17
1,90
47
9,60
77
18,60
18
2,10
48
9,90
78
18,90
19
2,30
49
10,20
79
19,20
20
2,50
50
10,50
80
19,50
21
2,70
51
10,80
81
19,80
22
2,90
52
11,10
82
20,10
23
3,10
53
11,40
83
20,40
24
3,30
54
11,70
84
20,70
25
3,50
55
12,00
85
21,00
26
3,70
56
12,80
86
21,30
27
3,90
57
12,60
87
21,60
28
4,10
58
12,90
88
21,90
29
4,30
59
13,20
89
22,20
30
4,50
60
13,50
90
22,50




2.9. Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ


1.    Να γνωρίζει την κατάταξη του εμπορεύματος στο δασμολόγιο και τις πιθανές παρεκκλίσεις που θα του ζητηθούν από τις Τελωνειακές Αρχές.
2.    Να έχει ξανά δραστηριοποιηθεί σε παρόμοια τελωνειακή συναλλαγή (ίδια δασμολογική κλάση, ίδιο μεταφορικό μέσο άφιξης, ίδιο τελωνείο).
3.    Να φροντίσει τα απαραίτητα έγγραφα τελωνισμού να ευρίσκονται στα χέρια του προ της έναρξις της τελωνειακής συναλλαγής. Ο συντονισμός μεταξύ εμπόρου, τράπεζας κλπ,  εδώ βλάπτει. Διάφορα  κριτήρια συνέπειας έχει ο έμπορος, διάφορα  κριτήρια συνέπειας έχει ο εκτελωνιστής /μεταφορέας, διάφορα κριτήρια συνέπειας τέλος έχει το Τελωνείο.
4.    Να έχει εξασφαλίσει την πληρωμή των δασμών και φόρων στην τακτή προθεσμία (επιταγή σε διαταγή Τράπεζας Ελλάδος  κλπ).
5.    Να έχει εξασφαλίσει διάθεση μεταφορικού μέσου μετακίνησης του φορτίου για την ενδοχώρα (αυτοκίνητο, εκκένωση, ωράριο).
6.    Να γνωρίζει τις μελλοντικές εργασιακές σχέσεις των συνεργαζόμενων φορέων στο λιμάνι, στα αεροδρόμια, στα τέρμιναλ (απεργίες, στάσεις εργασίας κλπ).
7.    Να γνωρίζει το νεκρό σημείο ωφέλειας, μεταξύ τελωνειακών υπερημεριών, σταλιών κόνεξ και αποθηκευτικών δικαιωμάτων λιμένα.
8.    Να γνωρίζει  ότι ο νέος παραλήπτης /πελάτης θέλει αυξημένη προσοχή στην εξέλιξη του συντονισμού της τελωνειακής πράξης. Οι λέξεις  πιθανώς να έχουν διαφορετική σημασία  για κάθε πλευρά.
9.    Να έχει υπόψη του ότι μια νέα συνεργασία στο χώρο της τελωνειακής πράξης (εκτελωνιστής, εσωτερικός μεταφορέας, διεθνής μεταφορέας) μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του συντονισμού.
10.Να γνωρίζει ότι ο υψηλός βαθμός επιτήρησης, η τάξη, η ακρίβεια των ενεργειών είναι στοιχεία αντιστρόφως ανάλογα του ύψους των επιβαλλόμενων τελωνειακών υπερημεριών στην διεκπεραίωση των διαδικασιών μιας διασάφησης.




2.10. ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ


Η συμπλήρωση αυτού του ερωτηματολογίου /οδηγού  ανίχνευσης βοηθά τον εκτελωνιστή επαγγελματία, να προσεγγίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια  σε δεδομένη στιγμή, την επιβάρυνση  του εμπορεύματος  με τελωνειακές υπερημέριες.



1. Είναι  σε προσωρινή εναπόθεση :



Αποθήκες Λιμενικού Ταμείου
εστεγασμένες



ύπαιθρος






Αποθήκες Ελεύθερης Ζώνης Διαχείρισης πλην Τελωνείων (Άρθρο 41 παρ 2)
εστεγασμένες






Αποθήκες αποταμίευσης Διαχείρισης πλην τελωνείων (Άρθρο 41 παρ 2)
εστεγασμένες






Αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης διαχείρισης πλην Τελωνείων (Άρθρο 41 παρ 2)
εστεγασμένες






Αποθήκες Ιδιωτικές (άρθρο 25 ΕΤΚ)
εστεγασμένες



ύπαιθρος






Αποθήκες Ιδιωτικές (Ν 2443/96)
εστεγασμένες



ύπαιθρος






Αποθήκες Τελωνειακής αποταμίευσης διαχείρισης Τελωνείων (Άρθρο 41 παρ 1)







Αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης Διαχείρισης Τελωνείου (Άρθρο 41 παρ 1)
Εστεγασμένες
ύπαιθρος










2. Έχει κατατεθεί Τελωνειακό Παραστατικό





Διασάφηση εισαγωγής σε ανάλωση


Διασάφηση εξαγωγής


Διασάφηση αποταμίευσης


Διασάφηση ανάλωσης από αποταμίευση


Διασάφηση προσωρινής εισαγωγής


Δελτίο ΑΤΑ


Δελτίο ΔΕΧ


Αίτηση -Δήλωση


Διασάφηση για τελειοποίηση



ενεργητική



Παθητική



Μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο






Διασάφηση μεταποίησης



Εσωτερικού



Εξωτερικού



Εσωτερικής αποστολής  από τελωνειακή αποταμίευση



Εξωτερική αποστολή από τελωνειακή αποταμίευση


Διασάφηση εφοδιασμού


Πρωτόκολλο



3. Έχει αρχίσει τελωνισμός του εμπορεύματος




ημέρες



4. Τι εμπόρευμα είναι :


Παλιοσίδερα (Σκραπς)


Ποιο κεφάλαιο δασμολογίου


Άλλο








ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Άρθρο 67 Ν 1165/1918 ” ‘Περί δικαιωμάτων υπερημερίας’


1. Τα εις τας τελωνειακάς αποθήκας ή τον τελωνειακόν περίβολον αποτιθέμενα εμπορεύματα είτε εκ της αλλοδαπής, είτε εκ της ημεδαπής προέρχονται, εις ουδέν υποβάλλονται δικαίωμα επί οκτώ ημέρας, αφ ης απεβιβάσθησαν, συμπεριλαμβανομένης και ταύτης, μη υπολογιζομένων των Κυριακών και των εξαιρετέων ημερών, εφόσον αύται συμπίπτουσι κατά την λήξιν της προθεσμίας.

Προκειμένου όμως για παλαιοσίδερα (σκράπς), η οριζόμενη από το προηγούμενο εδάφιο προθεσμία αυξάνεται σε είκοσι (20) ημέρες.[22]

Επί εξαγωγής εγχωρίων προϊόντων δια των τελωνειακών αρχών Κρήτης, η προθεσμία αύτη ορίζεται εις δύο εβδομάδας, μη συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών και των εξαιρετέων ημερών, επιτρέπεται δε να επεκταθή ή διάταξις αύτη και εις άλλας τελωνειακάς αρχάς δια την εξαγωγή.”[23]

2. Κατά τας δεκαπέντε πρώτας ημέρας, μετά την λήξιν της προθεσμίας της πρώτης παραγράφου του άρθρου 67 του νόμου τούτου, επιβάλλεται δικαίωμα υπερημερίας τεσσάρων λεπτών μεν δια τα εις τα τελωνειακάς αποθήκας αποβιβαζόμενα, δύο λεπτών δε δια τα εις τον τελωνειακόν περίβολον αποβιβαζόμενα, δι εκάστην ημέραν και δι έκαστον δοχείον, κιβώτιον ή δέμα, μη υπερβαίνον τα 50 χιλιόγραμμα. [24]

3. Όταν το βάρος είναι ανώτερον, λογίζεται ως διπλούν ή πολλαπλούν κατά λόγον 50 χιλιογράμμων προς έκαστον δοχείον ή δέμα.

4. Τα είδη τα μη συσκευασμένα εις δέματα ή δοχεία ή κιβώτια, υποβάλλονται εις δικαιώματα υπερημερίας κατά λόγον του βάρους των, συλλήβδην λαμβανόμενα.

5. Μετά παρέλευσιν της ανωτέρω δεκαπενθημέρου προθεσμίας το δικαίωμα τούτο διπλασιάζεται μετά παρέλευσιν δε ετέρων δέκα πέντε ημερών τριπλασιάζεται.

6. Το δικαίωμα τούτο έπ’ ουδεμία περιπτώσει δύναται να υπερβή την αξίαν του εμπορεύματος εάν ο παραλήπτης εγκαταλείψη αυτό εις το τελωνείον.

7. Αι ατμοπλοικαί εταιρείαι απαλλάσσονται των δικαιωμάτων υπερημερίας δι’ εμπορεύματα, μη αναγεγραμμένα εν τω δηλωτικώ και κατά λάθος αποβιβασθέντα, εφόσον ταύτα δεν εκηρύχθησαν αζήτητα ουδέ ετελωνήσθησαν. [25]

8. Τα εμπορεύματα περί ων τα άρθρα 31 και 32 του νόμου τούτου υποβάλλονται εις το δεκαπλούν του κατά το άρθρον 5 του παρόντος [26] και της πέμπτης παραγράφου του άρθρου 67 του νόμου τούτου δικαιώματος υπερημερίας από της μεθεπομένης της εξετάσεως ή του τελωνισμού αυτών, της ειδικής προσκλήσεως απαιτουμένης μόνον δια την εκπλήρωσιν των νομίμων διατυπώσεων, όσον αφορά την κήρυξιν των εμπορευμάτων ως αζητήτων και την εκποίησιν αυτών. [27]
Το κατά το προηγούμενον εδάφιον δεκαπλούν δικαίωμα υπερημερίας επιβάλλεται εν τοις Τελωνείοις Πειραιώς και Θεσσαλονίκης  μετά 4 ημέρας από της του τελωνισμού  ή της εξετάσεως  συμπεριλαμβανομένης και ταύτης. Παρά τοις αυτοίς τελωνείοις  τα εμπορεύματα δεν υποβάλλονται εις δικαιώματα   υπερημερίας κατά τας τρεις επομένας ημέρας του τελωνισμού ή της εξετάσεως έστω και αν αύται εμπίπτουσιν εντός των προθεσμιών των προηγουμένων παραγράφων  2 και 3. [28]

9. Εις το αυτό δεκαπλούν δικαίωμα υποβάλλονται τα εμπορεύματα δια κατετέθη διασάφησις εξαγωγής ή μεταφοράς μετά παρέλευσιν είκοσιν ημερών από της ειδικής προσκλήσεως της τελωνειακής αρχής προς εξαγωγήν ή μεταφοράν ή διαμετακόμισιν. [29]

10 Εμπορεύματα των οποίων η καθυστέρησις της παραλαβής οφείλεται εις λόγους ανωτέρας βίας, δύνανται τη αιτήσει του ενδιαφερομένου να απαλλάσσονται εν όλω ή εν μέρει, των κατά τας προηγουμένας παραγράφους οφειλομένων δικαιωμάτων. [30]
Η  απαλλαγή  αύτη παρέχεται δια πράξεως α) των προϊσταμένων των Τελωνείων Α και Β  τάξεως δια τα εμπορεύματα  της αρμοδιότητός των και τα εμπορεύματα  της αρμοδιότητος των υποδεεστέρων αρχών και των υπαγομένων εις αυτά,εφόσον η αιτουμένη απαλλαγή αφορά. χρονικόν διάστημα μέχρι 15 ημερών και β) των προϊσταμένων των τελωνειακών Διευθύνσεων δια τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς των ως και τα εμπορεύματα της αρμοδιότητος των υποδεεστέρων αρχών των υπαγομένων εις αυτάς εφόσον η αιτουμένη απαλλαγή αφορά χρονικόν διάστημα μέχρις ενός μηνός.

Προκειμένου περί απαλλαγής δια χρονικά διαστήματα μείζονα των ανωτέρω αύτη παρέχεται δια πράξεως της παρά τη έδρα της οικείας τελωνειακής περιφερειακής επιτροπής της παραγράφου  3 του άρθρου 42 [31]του παρόντος. Ειδικώτερον η κατά το παρόν εδάφιον απαλλαγή προκειμένου περί των τελωνειακών περιφερειών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, παρέχεται υπό επιτροπής αποτελουμένης εξ ενός Οικονομικού Επιθεωρητού Τελωνείου ως Προέδρου, εκ του Διευθυντού της Διευθύνσεως Τελωνείων ή του νομίμου αυτού αναπληρωτού και ενός τελωνειακού διευθυντού. Ο Επιθεωρητής  και ο τελωνειακός Διευθυντής  ως και  οι αναπληρωταί  τούτων ορίζονται εκάστοτε δ’ αποφάσεως του Υπουργού  Οικονομικών.
Κατά των εν τοις προηγουμένοις εδαφίοις πράξεων επιτρέπεται προσφυγή εντός δέκα ημερών από της κοινοποιήσεώς των εις τον ενδιαφερόμενον ενώπιον της κατά το άρθρον 99 του  παρόντος κώδικος αρμοδίας  πρωτοβαθμίου Επιτροπής Προσφυγών και  την υπό τούτου προβλεπομένη διαδικασία.

Κατά των αποφάσεων των Πρωτοβαθμίων Επιτροπών Προσφυγών επιτρέπεται ομοίως έφεσις εντός δέκα ημερών από της κοινοποιήσεώς των εις  τον ενδιαφερόμενον, ενώπιον του κατά το άρθρο 128  του παρόντος Διοικητικού Δικαστηρίου Φορολογικών  Παραβάσεων, εφόσον τα παρά της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών καταλογισθέντα δικαιώματα υπερβαίνουσι   το ποσόν των δέκα χιλιάδων δραχμών.  [32]

11. Εμπορεύματα αποτιθέμενα εγκρίσει της Τελωνειακής Αρχής εις παραχωρουμένας υπό ιδιωτών αποθήκας ή χώρους εκτός τελωνειακού περιβόλου υπόκειται εις το τέταρτον των κατά τας άνω παραγράφους δικαιωμάτων υπερημερίας. [33]

Δι αποφάσεων του υπουργού των Οικονομικών μετά γνώμην της Διαρκούς Επιτροπής Δασμολογίου και Εμπορικών Συμβάσεων (τμήμα τελωνειακών νόμων) δύναται να απαλλάσσονται των κατά την παράγραφον ταύτην δικαιωμάτων υπερημερίας ορισμένα εμπορεύματα αποτιθέμενα εις τας ανωτέρω αποθήκας ή υπαιθρίους εκτός τελωνειακού περιβόλου χώρους. [34]
12. Ο τελωνειακός περίβολος των Διευθύνσεων Τελωνείων και των Τελωνείων α τάξεως ορίζεται δι αποφάσεων των προϊσταμένων των αρχών τούτων, εγκρινομένων υπό του Υπουργού των Οικονομικών.

Ο τελωνειακός περίβολος των λοιπών τελωνειακών αρχών ορίζεται δι αποφάσεων των αρμοδίων οικονομικών επιθεωρητών  τελωνείων εγκρινομένων υπό του  υπουργού των Οικονομικών.[35] [36]


2. Διαφορές νέου άρθρου 41 σε σχέση με το 67 του Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα


1. Η έκδοση άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων σε κάθε τελωνειακό καθεστώς γίνεται αρχή για νέα προθεσμία απαλλαγής τεσσάρων (4) ημερών, χωρίς επιβολή υπερημεριών,  για έξοδο από τις ελεγχόμενες τελωνειακώς αποθήκες (παράγραφος 7 του άρθρου 41, τελευταία πρόταση. «Τα εμπορεύματα δεν υποβάλλονται σε δικαιώματα υπερημερίας κατά τις τέσσερις (4) επόμενες ημέρες της έκδοσης της άδειας παράδοσης έστω και αν αυτές συμπεριλαμβάνονται εντός των προθεσμιών των προηγούμενων παραγράφων 3 και 5.”)
Το παλαιό καθεστώς δεν προέβλεπε.

2. Επιβάλλονται τελωνειακές υπερημέριες τέσσαρες (4) ημέρες μετά την κατάθεση της διασάφησης σε τελωνειακό καθεστώς ανάλωσης από αποταμίευση. Νέα διάταξη  (παράγραφος 1 άρθρου 41 τελευταία πρόταση «Στις περιπτώσεις τελωνειακής αποταμίευσης τα εμπορεύματα επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας τέσσερις (4) ημέρες μετά από την κατάθεση παραστατικών πρόσδοσης άλλου τελωνειακού προορισμού»)
Το παλαιό καθεστώς δεν προέβλεπε

3. Επιβάλλονται τελωνειακές υπερημέριες 4 ημέρες μετά την κατάθεση διασάφησης σε καθεστώς για εμπορεύματα που είναι σε προσωρινή εναπόθεση, σε Ελεύθερη ζώνη ή αποταμίευσης διαχείρισης τρίτων προσώπων πλην τελωνείων  (παράγραφο 2 άρθρου 41 “ Τα εμπορεύματα που βρίσκονται αποτεθειμένα στις Ελεύθερες Ζώνες, αποθήκες αποταμίευσης και αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν άλλα εκτός των τελωνειακών πρόσωπα, επιβαρύνονται με τα κατά περίπτωση δικαιώματα υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την κατάθεση παραστατικών πρόσδοσης προορισμού στα εμπορεύματα αυτά»).
Το παλαιό καθεστώς προέβλεπε:
Για τις Ελεύθερες Ζώνες ή Αποθήκες 8 ημέρες από την κατάθεση της διασάφησης
Για τις Γενικές αποθήκες 2 ημέρες από την κατάθεση της διασάφησης
Για τις νεοσύστατες ιδιωτικές αποθήκες  4 ημέρες από  την κατάθεση διασάφησης

4. Επιβάλλονται δεκαπλές τελωνειακές υπερημέριες είκοσι (20) ημέρες από την καταχώρησης της διασάφησης (παράγραφος 7 άρθρο 41. “Τα εμπορεύματα, για τα οποία ζητήθηκε τελωνειακός προορισμός ή τέθηκαν σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς και κατατέθηκε διασάφηση, υποβάλλονται, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου 8, στο δεκαπλάσιο του δικαιώματος υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την ημέρα της επαλήθευσής τους ή μετά από είκοσι (20) ημέρες από την αποδοχή του ως άνω τελωνειακού παραστατικού»).
Το παλαιό καθεστώς δεν προέβλεπε



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



Βήτου Γεωργίου
- Ελεύθερες Ζώνες και Αποθήκες Τελωνειακής αποταμίευσης σελ 158 επ. “τα δικαιώματα υπερημερίας“
-Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας Αθήνα 1997 σελ 82  επ, σελ 111 επ.

Θεοχάρη Π, Σ Κόλια, και Γ Ι Νικολόπουλου
-Συλλογή Εγκυκλίων, Κανονισμών και Οδηγιών και των δια τούτων κοινοποιηθέντων Νόμων και Βασιλικών Διαταγμάτων της Οικονομικής Υπηρεσίας  (1833-1880). Εν Αθήναις 1880. Εκ του τυπογραφείου Α Κτενά

Κονιστή Κωνσταντίνου
-Τελωνειακός κώδικας εκδόσεις Πάμισος Αθήνα 1997 σελ 519 σελ 103 και επόμ

Μαλιωτάκη Μ. Π Πίνακες υπολογισμού και ελέγχου ποσών δασμών υπερημεριών και δικαιωμάτων αποταμίευσης. Αθήνα 1962

Νικολαίδου Δημ
Οθωμανικοί κώδικες  Τόμος Δ Διοικητικοί και λοιποί νόμοι  εγκύκλιοι και λοιπά. Τύποις Αδελφών Νικολαίδου Εν Κωνσταντινουπόλει  1891

Δικαιώματα υπερημερίας που εισπράττονται στα Τελωνεία, Διοικητική κωδικοποίηση Υπουργείο Οικονομικών Αθήνα 1983.

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ




1076943/1989, 33
1082787/311/13-7-1989, 76
1357/15/1/1879 Εγκ, 13
19611 της 26 Απριλίου  1860 απόφ, 36
209531/19-4-1961 απόφ Δ/νσης Τελ Αττικής, 49
209531/1981, 49
47588/10-1-1861 εγκ, 14
4989/55 ΔΥΟ, 23
5217/5-11-1991, 61
Í 1165/1918
67 Üñè, 7, 88
Α 5758/1969, 34
Α 8172/1969, 34
Α.Ν 899/37 άρθρ 6, 22
ΑΔ 72/77
19 άρθ, 25
ΑΝ 1433/1938
1 άρθ, 29, 88
ΑΝ 1433/1938 άρθρον 1, 90
ΑΝ 791/1948
10 άρθ παρ 1, 91
ΑΝ 791/1948 άρθρο 21 παρ 2, 3
ΑΝ 899/1937
15 άρθ, 88
6 άρθ, 23, 27
ΑΝ 899/37 άρθ 6, 39
ανώτερης βίας, 30
Αρθρο 23 ΤΚ, 16
άρθρου 67 ΤΚ παρ 12, 22
Γνωμ Νομ Δ/νσης Υπ Οικ 950/28-11-1986, 79
Γνωμ Νομ ΥπΟικ
464/1986, 61
Γνωμ ΝΣΚ (ολομέλειας) αριθ 34/10-1-1991, 26
Δ 5625/35, 42
δικαιώματα υπερημερίας, 7, 30
δικαιώματα υπερημερίας απαλλαγές, 8, 81
δικαιωμάτων υπερημερίας, 10
ΔΥΟ Η 1206/16/26-6-1975, 92
ΔΥΟ Π205/1/78/9-4-91, 26
Ε 1141/224/Α0019/4-5-1993, 74
Ε 586/15-4-1991, 61
Ε 586/1991, 34
ΕΔΥΟ
53/1977, 58
ΕΔΥΟ 105 του 1946, 42
ΕΔΥΟ 12/1978, 91
ΕΔΥΟ 12/78, 91
ΕΔΥΟ 120/1928, 52
ΕΔΥΟ 2/84, 16
ΕΔΥΟ 4/1966, 88
ΕΔΥΟ 45/1949, 90
ΕΔΥΟ 465/37, 22
ΕΔΥΟ 52/1944, 90
ΕΔΥΟ 78/1952, 90
ΕΔΥΟ Τ 4188/5-10-1984, 16
εκφορτώσουν εμπορεύματα, 30
Θ 1772/163/Α0019//13-10-92, 65
Κ 284/320/0019/96, 22
Κ 3066/1981, 34
Καν 245/93/ΕΟΚ, 70
Ν 1165/18 άρθρ 67, 22
Ν 1165/1918
23 άρθ παρ 5, 21, 31
65 άρθ, 89
67 άρθ, 10
Ν 1473/1984
26 άρθ, 23
28 άρθ, 88
28 άρθ 28 παρ 7, 89
Ν 1473/1984 άρθ 26, 16, 17
Ν 1573/85, 75
Ν 1724/1919, 88
6 άρθ, 89
Ν 1941/1920
8 άρθ, 88, 89
Ν 1941/1920 άρθ 8, 90
Ν 1941/20 άρθ 2, 38
Ν 2096/1952
2 άρθ, 91
2 άρθ παρ 2, 92
Ν 2127/93, 77
Ν 2218/94, 22
Ν 2443/1996
1 άρθ παρ 1, 21, 31
Ν 2443/96 άρθ 1 παρ5, 92
Ν 3326/1925
14 άρθ, 23
Ν 682/58/2-12-86, 66
Ν Δ 3077/1954, 16
Ν. 2443/96 άρθ 1, 19
ΝΔ 3323/1955
35 άρθ, 24
ΝΔ 4242/1962
6 άρθ παρ 1, 24
ΝΔ 657/1948
2 άρθ, 88
ΝΔ 681/19-8-66, 17
Νόμος ΓΤS( 3396) της 15/10/1909 άρθρο 13, 14
Νόμου 25 Μαίου 1842 άρθρ 100, 12
Νόμου 3326 /1925 άρρθ 14, 16
Νόμου της  19 Μαρτίου 1843 άρθρ 95, 12
Νόμου ΧΞΘ της 7 Αυγούστου 1861 άρθρο 9, 12
Π 10171/1967 ΔΥΟ, 20
Π 10967/1965 ΑΥΟ, 88
Π 10967/232/22-10-1965, 30
Π 1957/1968, 20
Π 2424/1988, 50
Π 29248/1920, 53
Π 3871/91/91, 26
ΣτΕ
2937/1984, 61
Τ 1496/1986, 39
Τ 1664/1978 ΑΥΟ, 91
Τ 1668/1978, 91
Τ 2326/126/Α0019/97, 22
Τ 2539/514/Α0019/7-4-1992, 76
Τ 3225/295/Α0019 /26/6/1998 ΥπΟικ), 62
Τ 374/114/Α0019/25-01-91 ΔΥΟ, 22
Τ 374/114/Α0019/25-1-91, 38
Τ 3764/66/Γ0019/4-5-95, 62
Τ 3960 /776/15-11-1990, 74
Τ 3960/1990, 30
1 άρθ, 30
Τ 4560/1-7-1992, 61
Τ 4660/968/5-11-1984, 16
Τ 5217/5-11-1991, 61
Τ 5345/1977, 58
Τ 635/1989, 39
Τ 72/19/8-1-1991, 74
Τ 72/1991, 30
Τ 8625/2440 /Α0019/30-12-1992, 62
Τ 8625/2440/ Α0019/30-12-1992, 62
Τ. 11362/2061/Α0019/27-12-1993 ΥπΟικ, 77
Τ1187/190/Α0019/12-3-1991, 75
τελωνειακούς περιβόλους, 22
ΤΚ
22 άρθ, 30
Υ 1140/ 1051173/1390/9-7-1990, 75
υπερημερίας δικαιώματα, 7





[1] Άρθρο 41 παρ 8 του ΕΤΚ
Σε δεκαπλάσιο δικαίωμα υπερημερίας υποβάλλονται τα εμπορεύματα, για τα οποία κατατέθηκε διασάφηση εξαγωγής ή διαμετακόμισης μετά παρέλευση είκοσι (20) ημερών από την ειδική πρόσκληση της Τελωνειακής Αρχής προς εξαγωγή ή διαμετακόμιση.

[2] Θεωρούμε ότι ισχύει το καθεστώς του ΕΤΚ.
[3] Απόφαση ΥπΟικ Π 29248/1920.
Η χρέωση  (εξέταση /επαλήθευση ) της διασάφησης διακόπτει την οκταήμερο προθεσμία και ξεκινά η υποχρέωση πληρωμής δικαιωμάτων υπερημέριας, από της μεθεπόμενης της εξέτασης ξεκινούν οι δεκαπλές υπερημέριες.
[4] Τα δεκαπλά  δικαιώματα υπερημέριας των Ελεύθερων Ζωνών υπολογίζονται με βάση τα δεκαπλά  του απλού, ανεξάρτητα αν κατά την χρέωση έχουν υπαχθεί στα  διπλά, απλά ή τριπλά.

Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 67 του Τελωνειακού Κώδικα  πληρώνουν το 1/4 ένα τέταρτο των τελωνειακών υπερημεριών τα εμπορεύματα, που εναποτίθενται στις προσωρινές ιδιωτικές αποθήκες. Πρόκειται για αποθήκες που δέχονται εμπορεύματα με το καθεστώς της προσωρινής εναπόθεσης με βάση τη διαδικασία  που προβλέπεται από την υπ’ αριθ Τ 5345/420/26-9-1977 (ΕΔΥΟ 53/77) εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ιδιωτικές αποθήκες που ευρίσκονται κάτω από τελωνειακή επίβλεψη χωρίζονται σε δύο είδη από άποψη χρόνου παραμονής των υποκειμένων σε δασμούς και φόρους εμπορευμάτων:
α) σε ιδιωτικές αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων εξωτερικού και
β) σε ιδιωτικές αποθήκες αποταμίευσης εμπορευμάτων εξωτερικού.

Οι ιδιωτικές αποθήκες και χώροι εξομοιώνονται απόλυτα με τους προσωρινούς τελωνειακούς χώρους. Αποτελούν προέκταση των τελωνειακών αποθηκών και τελωνειακών περιβόλων (ύπαιθρος) και υπόκεινται κάθε στιγμή στον έλεγχο της Τελωνειακής Αρχής.

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση έγκρισης σε μια εισαγωγή για προσωρινή εναπόθεση των εμπορευμάτων σε ιδιωτικές αποθήκες, είναι η ανεπάρκεια ή η έλλειψη των δημόσιων τελωνειακών αποθηκών ή χώρων. Ανεπάρκεια υπάρχει όχι μόνο λόγω πραγματικής  έλλειψης,  αλλά και λόγω αδυναμίας υποδοχής στις υπάρχουσες δημόσιες τελωνειακές αποθήκες για ειδικά εμπορεύματα  (όγκοι μαρμάρων, κρέατα, καύσιμα εκρηκτικά κλπ).

Τα εμπορεύματα  που ευρίσκονται με τελωνειακή αποταμίευση σε ιδιωτικές αποθήκες δεν επιβαρύνονται με τελωνειακές υπερημέριες εφόσον δεν έχουν λήξει οι νόμιμες προθεσμίες της αποταμίευσης. Αν όμως λήξουν οι προθεσμίες οφείλονται υπερημέριες  (αζήτητα) γιατί θεωρείται ότι παύει να υφίσταται το καθεστώς αποταμίευσης και έπρεπε να είχε δοθεί διάφορη κατεύθυνση στα εμπορεύματα.

Παραδείγματα και εφαρμογές
α) Προσωρινή εναπόθεση σε ιδιωτικές αποθήκες εστεγασμένες, εγκεκριμένες από τις Τελωνειακές Αρχές.

Τοποθετήθηκαν 50 κιβώτια με βάρος 5.000 κιλών ομοιοβαρή με υφάσματα, στις εστεγασμένες ιδιωτικές αποθήκες ως εξής:

Τοποθέτηση στις αποθήκες την
5-3-1990
Κατάθεση της διασάφησης εισαγωγής
20-4-1990
Χρέωση της διασάφησης  και παραλαβή των εμπορευμάτων
10-5-1990

Ανεύρεση των θεωρητικών τελωνειακών κόλλων  5000: 50 =100 : 50 = 2 X 50 = 100 κόλλα.

Το 1/4 των κανονικών τελωνειακών υπερημεριών είναι  10 δραχμές.

Πρώτος τρόπος.

5-3-1990
12-3-1990
8 ημέρες
ελεύθερα
13-3-1990
27-3-1990
15χ100χ10
15.000 δρχ
28-3-1990
11-4-1990
15χ100χ20
30.000 δρχ
12-4-1990
10-5-1990
29χ100χ30
87.000 δρχ
Σύνολο υπερημεριών
132.000 δρχ


Δεύτερος τρόπος.

5-3-1990
12-3-1990
8 ημέρες
ελεύθερα
13-3-1990
10-5-1990
59 ημέρες


Άρα
 15 ημέρες απλές
15χ1=
15 ημέρες
15 ημέρες διπλές
15χ2=
30
29 ημέρες τριπλές
29χ3=
87


132 ημέρες

Δηλαδή ημέρες 132Χ 100 κόλλα Χ 10 δρχ = 132.000 δρχ.

Τρίτος τρόπος.

5-3-1990
12-3-1990
8 ημέρες
ελεύθερα
13-3-1990
10-5-1990
59 ημέρες


Δηλαδή 59-15 = 44 Χ 100 κόλλα Χ 300 τριπλός συντελεστής. Σύνολο δραχμών 132.000.


Τέταρτος τρόπος.

5-3-1990
12-3-1990
8 ημέρες
ελεύθερα
13-3-1990
10-5-1990
59 ημέρες


Ανατρέχουμε στον αναπτυγμένο Πίνακα 4.1.5.  και στις ημέρες 59 που σημαίνει 1320 δραχμές το τελωνειακό κόλλο. Άρα 100 κόλλα Χ 1320 δρχ. Σύνολο δρχ 132.000.

[6] Στο προηγούμενο καθεστώς ίσχυαν τα κατωτέρω:
Όπως είναι γνωστό  η αίτηση ανάλωσης διέπεται από τις ίδιες διατάξεις με αυτές της εισαγωγής (το έντυπο της διασάφηση εισαγωγής, διαδικασίες κλπ) με τη διαφορά ότι τα εμπορεύματα προέρχονται από το καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης και όχι απ΄ αυτό της προσωρινής εναπόθεσης.

Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με τη 2937/84 απόφαση του Συμβουλίου Της Επικρατείας (ΣΤΕ) δεν επιβάλλονται δικαιώματα υπερημερίας [6]στα αποταμιευμένα εμπορεύματα που φέρονται σ’ ανάλωση και παραλαμβάνονται από αποθήκη αποταμίευσης.

Εκτός αυτού η γνωμοδότηση 464/86 των Προϊσταμένων των Νομικών Διευθύνσεων του ΥπΟικ αναφέρει “ότι την λήξιν της αποταμίευσης επιφέρει ουχί η προ της λήξης του χρόνου αυτής κατάθεσης της αίτησης ανάλωσης, αλλά η έξοδος του εμπορεύματος εκ του αποταμιευτικού χώρου” που σημαίνει ότι δεν επιβάλλονται δικαιώματα υπερημερίας εκ κατάθεσης τελωνειακού παραστατικού, αφού λαμβάνεται υπόψη μόνο η μετακίνηση του φορτίου (έξοδος), για τον τερματισμό του τελωνειακού καθεστώτος της αποταμίευσης, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατάθεσης της διασάφησης.

Κατά συνέπεια η επιβολή δικαιωμάτων υπερημερίας δεν επιτρέπεται, στην περίπτωση εμπορευμάτων που εισάγονται και τίθενται στο καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης, σύμφωνα με το κεφάλαιο ΣΤ του Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα  και μάλιστα σε όλα τα στάδια  μέχρι την παραλαβή τους από τον αποταμιευτή. Εξαίρεση μόνο υπάρχει στην ειδική περίπτωση που τα εμπορεύματα παραμένουν στα αποταμιευτικά καταστήματα και μετά τη λήξη του χρόνου αποταμίευσης[6] (αζήτητα). Σ’ αυτή την περίπτωση επιβάλλονται τέλη υπερημερίας (απλά) μέχρι του ξεκινήματος της διαδικασίας ανάλωσης  ή άλλου τελωνειακού καθεστώτος  από τον αποταμιευτή.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται μετά το 1986 και μέχρι σήμερα. Προ του χρόνου όμως αυτού, το Τελωνείο κατά καιρούς επέβαλλε δικαιώματα υπερημερίας και υπάρχουν πληθώρα τέτοιων διευκρινιστικών Υπουργικών Αποφάσεων. Σ’ αυτή την χρονική περίοδο αυθαίρετης επιβολής από την Διοίκηση των τελωνειακών υπερημεριών εκ κατάθεσης τελωνειακού εγγράφου, διακρίνονται δύο  κατηγορίες. Αυτή των αναλώσεων που αφορούσαν αποταμιευμένα εμπορεύματα που βρίσκονταν σε αποθήκες του Δημοσίου ή της ΠΑΕΓΑΕ, όπου εισεπράττοντο οι κανονικές υπερημέριες, και οι αναλώσεις που αφορούσαν αποταμιευμένα εμπορεύματα σ’ ιδιωτικές αποθήκες όπου εισεπράττοντο μειωμένες κατά !/4 υπερημέριες.

[7]  Εγκ ΥπΟικ 5217/5-11-1991, Τ 4560/1-7-1992, Τ 5217/5-11-1991, Ε 586/15-4-1991.

[8] Τ 3764/66/Γ0019/4-5-95.
……..Η απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα (κοινοτικού μη κοινοτικού) των εμπορευμάτων που βρίσκονται στην ελεύθερη ζώνη και έχουν καταχωρηθεί στην εγκεκριμένη λογιστική αποθήκης θα γίνεται με την συμπλήρωση των ενδείξεων του  παραρτήματος     109 του Καν 2454/93 από τον ΟΛΠ και ΟΛΘ, εκτός των ενδείξεων του χώρου 4 του παραρτήματος αυτού.
Τα στοιχεία του χώρου 4 θα συμπληρώνονται από εκτελωνιστή …….

[9] Εγκ Τ 8625/2440 /Α0019/30-12-1992. (Εσωτερική κοινοτική διαμετακόμιση).
Τμήμα της “Διαδικασίας παράδοσης εμπορευμάτων  που εκφορτώνονται στο τελωνείο και  ο κοινοτικός αυτών χαρακτήρας αποδεικνύεται εκ των υστέρων “.
Παρ 52  εδάφιο 2
“ Επίσης για τα εμπορεύματα αυτά δεν θα τηρούνται συναλλαγματικές ή άλλες διατυπώσεις και δεν θα βεβαιώνεται κατά συνέπεια δεν θα εισπράττεται ο έπ’ αυτών ΦΠΑ. Θα εισπράττονται όμως τυχόν οφειλόμενα δικαιώματα υπερημερίας κατά τας διακρίσεις του άρθρου 67 του Τελωνειακού Κώδικα.

Παρ 53 εδάφιo 2
Επίσης η ίδια αυτή αντιμετώπιση θα γίνεται για τα κοινοτικά εμπορεύματα  για  τα οποία εκδίδεται εκ των υστέρων Τ2L. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο και όχι ο χρόνος έκδοσης εκ των υστέρων του T2L.

[10] Παράδειγμα μη επιβολής υπερημεριών. Ρυμουλκούμενο όχημα  αφίχθει στην Ελευσίνα την 6-7-1998 με το “Φίλιππος”.  Οχηματαγωγό μη τακτικών γραμμών το οποίο κατέθεσε δηλωτικό  με το σύμβολο C (Απόφ Τ 3225/295/Α0019 /26/6/1998 ΥπΟικ).
Το ρυμουλκούμενο όχημα  παρελήφθει από το πλοίο σαν ελεύθερο (σύμβολο C )και μεταφέρθηκε στις αποθήκες της επιχείρησης από την πρώτη ημέρα άφιξης.
Μας είναι γνωστό ότι  η πιστοποίηση και παραλαβή σαν κοινοτικού χαρακτήρα εμπορεύματος επισύρει την επιβολή δικαιωμάτων υπερημερίας πέρα των καθορισμένων ελεύθερων χρονικών ορίων, σύμφωνα με την υπ’ αρ Τ 8625/2440/ Α0019/30-12-1992 απόφ ΥπΟικ., όμως εδώ δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Το ΠΕΑΕ αποτελεί βεβαίωση άφιξη στη χώρα του ρυμουλκούμενου οχήματος, κατάλοιπο παλαιών τελωνειακών διαδικασιών απαραίτητο για την  ταξινόμησή του στο υπουργείο μεταφορών και δεν πρόκειται για αναγνώριση κοινοτικού χαρακτήρα του  προϊόντος σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση ...........Θα μπορούσε πχ το ρυμουλκούμενο όχημα να παραμείνει στην Ελλάδα χωρίς να ταξινομηθεί (Μάνδρες πώλησης, εργοτάξια κλπ).

Τέλος δικαιολογητικός λόγος επιβολής τελωνειακών υπερημεριών υπάρχει μόνο εφόσον  πραγματικά υπάρχει αποθήκευση ή  εποπτεία  από τις Τελωνειακές Αρχές. Το ρυμουλκούμενο όχημα το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν ήταν στις ελεγχόμενες αποθήκες του Τελωνείου Ελευσίνας. Οι Τελωνειακές αρχές δεν έχουν καμμία έννοια εποπτείας (σύμβολο C) επί του ρυμουλκούμενου οχήματος.

Μετά την επιβολή από τον Διευθυντή τελωνειακών υπερημεριών κατατέθηκε αίτηση αχρεωστήτως εισπραχθέντων. Η αίτηση έτυχε της θετικής αποδοχής, δηλαδή μη πληρωμή τελωνειακών υπερημεριών, με την υπ’ αριθμ 3/99 απόφαση του Τελωνείου Ελευσίνας. Ακολούθησε δε  η επιστροφή των χρημάτων από το Ταμείο του Τελωνείου Ελευσίνας ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα στον παραλήπτη…..

[11] Βλέπε Γ Βήτου Κοινοτικός τελωνειακός κώδικας σελ 112 έπ’.
[12] Εμμ Μακριδάκης  Τελωνειακή διακίνησις Εμπορευμάτων Θεσ/κη 1974 σελ 84.
Έχει την άποψη ότι:
……Θα πρέπει να γίνη δεκτόν ότι εμπορεύματα ευρισκόμενα εις τους χώρους Ελεύθερης Ζώνης δεν βαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας εφόσον επαναφέρονται υπό το καθεστώς αυτής λόγω ματαιώσεως της μεταφορτώσεως εν όλω ή εν μέρει.

[13] Θ 1772/163/Α0019//13-10-92 ΥπΟικ.
Σχετικά με τα δικαιώματα υπερημερίας για εμπορεύματα που διαμετακομίζονται με τη χρήση της δέσμης 9 του ΕΔΕ (διασάφηση -αίτηση μεταφόρτωσης), σας πληροφορούμε ότι μετά την καθιέρωση του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (ΕΔΕ) η θέση των εμπορευμάτων υπό οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς ή προορισμό γίνεται με το καθιερωμένο, από κοινοτικό κανονισμό, το οποίο ως γνωστό έχει τυπωθεί σε 11 δέσμες και κάθε δέσμη του χρησιμοποιείται για υπαγωγή των εμπορευμάτων σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς ή προορισμό.

Κατά συνέπεια η υπό του άρθρου 37 παρ 4 του Τελωνειακού Κώδικα προβλεπόμενη απλή αίτηση διαμετακόμισης και περί της οποίας η αριθ Ν 682/58/2-12-86 ΔΥΟ, δεν υφίσταται, καθόσον όπως προαναφέρθηκε η θέση υπό τελωνειακό προορισμό ή καθεστώς των εμπορευμάτων ενεργείται με το καθιερωμένο τελωνειακό παραστατικό (ΕΔΕ).

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, εφόσον η αποστολή των διαμετακομιζομένων εμπορευμάτων ενεργείται με τη χρήση  της δέσμης 9 του ΕΔΕ, μετά την παρέλευση των υπό του άρθρου 67 του Τελωνειακού Κώδικα οριζομένων προθεσμιών, τα εμπορεύματα αυτά επιβαρύνονται με τα κατά περίπτωση οφειλόμενα δικαιώματα υπερημερίας.

[14] Προκειμένου για μεταφόρτωση που πραγματοποιείτε  με αίτηση μεταφόρτωσης της πρώην παρ 4 του άρθρου 37 του τελωνειακού Κώδικα ν 1165/1918, κοινά ονομαζόμενη “πρακτορειακή” δεν οφείλονται δικαιώματα υπερημερίας.

Η αίτηση μεταφόρτωσης είναι διάφορο τελωνειακό παραστατικό από την
α) διασάφηση εξαγωγής (άρθρο 70).
β) διασάφηση μεταφοράς  (έχει καταργηθεί του άρθρου 71) και
γ) διασάφηση μεταφόρτωσης  (παρ 1 του άρθρου 37)
Οι παραπάνω διασαφήσεις διέπονται από το άρθρο 25 του Τελωνειακού Κώδικα και αποτελούν αντικείμενο εφαρμογής των τελωνειακών υπερημεριών  σύμφωνα με τις επί μέρους ρυθμίσεις των.

[15]  Άρθρο 41 παρ 6
Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορούν να υπερβούν τη συναλλακτική αξία του εμπορεύματος.
[16] Απόφ ΥπΟικ Ε 1141/224/Α0019/4-5-1993. “Αναγνώριση της Sar Med Ελληνικές Αποθήκες Σαραντίτης ΑΕ”.
Αρθρο 8  “Τα εναποτιθέματα μη κοινοτικά εμπορεύματα στους προσωρινούς χώρους ή  αποθήκες, απαλλάσσονται της πληρωμής των κατά τις διατάξεις του άρθρου 67 του Τελωνειακού Κώδικα  προβλεπομένων δικαιωμάτων υπερημερίας για δέκα πέντε (15) ημέρες, από της εναπόθεσης τους και πέντε (5)ακόμη ημέρες, από της κατάθεσης του κατά περίπτωση απαιτουμένου τελωνειακού παραστατικού εγγράφου με το οποίο δίνεται τελωνειακός προορισμός των εμπορευμάτων, εφ όσον η κατάθεση του παραστατικού αυτού γίνεται εντός της 15ηνθημέρου αυτής  προθεσμίας”.

[17] Τροποποίηση  με Τ1187/190/Α0019/12-3-1991.

[18] Παρατάθηκε σε έξη (6) μήνες  Τ 2539/514/Α0019/7-4-1992.

[19] Εγκύκλιος  Τ. 11362/2061/Α0019/27-12-1993 ΥπΟικ.
ΘΕΜΑ: θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων για άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος μέλος ή ταuτόχρονη θέση αuτών υπό καθεστώς αποταμίευσης ή φορολογικής αποθήκης.
…………………………………………….
9. Τέλος σας διευκρινίζουμε ότι. επειδή οι φορολογικές αποθήκες δεν διέπονται. από τις διατάξεις του N.1165/18 "Περί Τελωνειακού κώδικα " αλλά από τις διατάξεις του N.2127/93, κατά συνέπεια δε, δεν θεωρούνται. χώροι προσωρινής εναπόθεσης ή αποταμίευσης, τα εντός των φορολογικών αυτών αποθηκών προiόντα, που τελούν σε ελεύθερη κυκλοφορία δεν επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας του άρθρου 67 του Τελωνειακού κώδικα και ούτε εφαρμόζονται. έπ’ αυτών οι περί αζήτητων διατάξεις των άρθρων 39 και επόμενα του κώδικα αυτού. (Μετά την ενσωμάτωση των ΕΦΚ στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα πιθανώς να χρειάζεται νεώτερη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥπΟικ)

[20] Άρθρο 19 ΕΤΚ
1. Στην περίπτωση κατά την οποία πλοία, για λόγους ανώτερης βίας, προσορμίζονται και έχουν ανάγκη επισκευής, οι πλοίαρχοι, αφού φροντίσουν για τις διατυπώσεις περί δηλωτικών, μετά από άδεια της Τελωνειακής Αρχής, μπορούν να εκφορτώσουν και να εναποθέσουν τα εμπορεύματα του πλοίου σε χώρους που εγκρίνονται από την Αρχή αυτή
2. Δύο (2) μήνες από την εκφόρτωση τα, κατά τους όρους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εμπορεύματα επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας.
[21] Κονιστής Κ Τελωνειακός Κώδικας σελ 105 Υποσημείωση. “ Επί ερωτήματος (της 4ης Διεύθυνσης  Υπ Οικ) αν η Διοίκηση έχει την υποχρέωση απαντήσεως επί ερωτημάτων -αιτήσεων πληροφοριών ιδιώτου, περί την έννοιαν και ερμηνείαν διατάξεων νόμου (τελων κώδικα Ν 1165/1918), πχ για το άρθρο 67 ΤΚ και την άσκηση κανονιστικής εξουσίας και τη συγκεκριμένη δράση διοικητικών οργάνων (σχετιζομένην προφανώς με ένδικον αναφοράν μεταξύ αυτού και τρίτου, δι ην  υπάρχει ομοία μεταξύ του εν αρχή και του Δημοσίου) αποφάνθηκε αρνητικά (για όλους τους λόγους που αναλύονται στη Γνωμοδότηση αυτή).
[22] Το εδάφιο αυτό (προκειμένου  όμως ……..(20) ημέρες ετέθη δια του άρθρου 28 του Ν1473/1984 (ΦΕΚ 127/7-9-1984 τεύχος Α).

[23] Άρθρο όγδοον Ν 1941/1920.
Η κατά την παράγραφον 1 του άρθρου 67  Ν1165 προθεσμία δια τα τελωνιζόμενα εντός των περιοχών των ελευθέρων ζωνών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης  γαιάνθρακες, ξυλείαν  και δημητριακούς καρπούς εις κόκκους αυξάνεται εις 21 ημέρας από της καταθέσεως της διασαφήσεως εισαγωγής (άρθρον 1 ΑΝ 1433/1938).
Εξάλλου προκειμένου περί αποτιθεμένων εις τους τελωνειακούς χώρους των τελωνείων του Κράτους εγχωρίων προϊόντων, προοριζομένων δι’ εξαγωγήν ή υπό του πρώτου υπεδαφίου της παρα 1 του άρθρου 67 του Ν 1165/18 “περί τελωνειακού Κώδικος“ καθοριζομένη οκταήμερος προθεσμία αποκομιδής των εμπορευμάτων εκ των τελωνειακών χώρων, ορίζεται εις δύο εβδομάδας, μη συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών και εξαιρετέων ημερών (ΑΥΟ Π 10967/232/22-10-1965 ΕΔΥΟ 4/1966).

[24]  Άρθρον 5 Ν 1724/1919 και άρθρον 15 ΑΝ 899/1937.
Τα δικαιώματα υπερημερίας καθορίζονται εις μεταλλικόν βάσει του άρθρου 15 ΑΝ 899/1937 η αξία όμως (συντελεστής) της μεταλλικής δραχμής καθωρίζεται πρότερον δια πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου (άρθρο 2 ΝΔ 657/1948 ΦΕΚ 116/Α/1948).  Μετά την ακόλουθη όμως διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 28 του Ν 1473/1984 ΦΕΚ Α 127/7-9-1984 η αυξομείωση του συντελεστή της αξίας της μεταλλικής δραχμής δια τον υπολογισμό των δικαιωμάτων αποταμίευσης και υπερημερίας που προβλέπονται από τα άρθρα 65 και 67 του Νόμου 1165/1918 γίνεται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

[25]  Άρθρον όγδον Ν 1941/1920.

[26] Ήτοι των απλών της άνω παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

[27] Άρθρον 6  Ν 1724/1919.

[28] Άρθρον 1 ΑΝ 1433/1938.

[29] Ως συνεπληρώθη υπό του  άρθρου όγδοου Νόμου  1941/1920.

[30] Περί της ανωτέρας βίας βλέπε ΕΔΥΟ 45/1949 52/1944 και άλλη νομολογία εις την κωδικοποίηση του Υπ Οικ  “Δικαιώματα Υπερημερίας …”.
Δια την διαδικασίαν της απαλλαγής βλπ και την ΕΔΥΟ 78/1952 (Ν 2096). 

[31] Επιτροπή Αζητήτων όπως τροποποιήθηκε.

[32] Ως αντικατεστάθη δια του άρθρου 2 του Ν 2096/1952.

[33] ΑΥΟ Τ 1668 /172/1978 ΦΕΚ 595/1978, ΕΔΥΟ 12/1978. Περί  απαλλαγής εμπορευμάτων που  εναποτίθενται με  έγκριση της τελωνειακής Αρχής σε ιδιωτικές αποθήκες ή χώρους από τα μειωμένα δικαιώματα υπερημερίας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

[34]  Άρθρον 10 παρ 1 ΑΝ 791/1948 Σημ. Δεν υφίσταται σήμερον ή διαρκής Επιτροπής Δασμολογίου και Εμπορικών Συμβάσεων (την αρμοδιότητα έχει ο  Υπουργός Οικονομικών).

Το 3 εδάφιον έχον ούτως: τα μέχρι τούδε καταβληθέντα δικαιώματα υπερημερίας δι εμπορεύματα αποτεθέντα εις ιδιωτικάς αποθήκας ή εκτός τελωνειακού περιβόλου  δεν επιστρέφονται παραλείπεται ως μεταβατικής ισχύος.

ΑΥΟ  Τ 1664/172/1978 ΦΕΚ 595/1978, ΕΔΥΟ 12/1978 περί απαλλαγής εμπορευμάτων που εναποτίθενται με έγκριση της τελων Αρχής σε ιδιωτικάς αποθήκας ή χώρους από τα μειωμένα δικαιώματα υπερημερίας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

[35] Άρθρον 2 παραγ. 2 Ν 2096/1952. Ο τελωνειακός περίβολος ορίζεται σήμερον δι αποφάσεων των προϊσταμένων αρχών και εγκρίνεται  υπό του αρμοδίου Νομάρχου (σχετ ΔΥΟ Η 1206/ 16/26-6-1975).

[36] Αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ 5 του Νόμου 2443/96 ΦΕΚ 265 Α  ως εξής:
“12 Οι εκτός των τελωνειακών αποθηκών χώροι, στους οποίους εκτελούνται τελωνειακές εργασίες, αποτελούν τους τελωνειακούς περιβόλους.
Ως τελωνειακοί περίβολοι χρησιμοποιούνται και οι αναγκαίοι δημόσιοι λιμενικοί χώροι.
Ο τελωνειακός  περίβολος για κάθε τελωνειακή αρχή καθορίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της τελωνειακής Αρχής που εγκρίνεται, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της αρμόδιας τελωνειακής Περιφέρειας, από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Διοικητικής Περιφέρειας.”


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Πολιτιστική
Εκτελωνιστική
Κληρονομιά


E-mail = ggioggaras@Gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου