Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Τελωνειακή Διαδικασία Εξαγωγής ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Σελίδες 40- 82 29 Αυγούστου 2019


Τελωνειακή Διαδικασία Εξαγωγής  ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ  Σελίδες 40- 82 29 Αυγούστου 2019






3.2 Διορθωτικά Τελωνειακά Καθεστώτα και Συστήματα


Τα Διορθωτικά Τελωνειακά Καθεστώτα και Συστήματα, όπως αναφέρει και η έννοια της λέξης, διορθώνουν τις ήδη αρχινημένες τελωνειακές διαδικασίες καθεστώτος που θέλησαν να αλλάξουν ή εγκαταλείψουν στην μέση οι ενδιαφερόμενοι.

Συνήθως διαφωνίες για αλλαγές ή εγκατάλειψη τελωνειακού καθεστώτος ή συστήματος παρουσιάζονται σε περιπτώσεις αθέτησης της σύμβασης αγοραπωλησίας μεταξύ αγοραστού και πωλητού.

Το καθεστώς της επανεισαγωγής εγχωρίων προϊόντων (Βλέπε πίνακα) χρησιμοποιείται για να επαναφέρει στην τάξη το καθεστώς εξαγωγής, αν ο αγοραστής του εξωτερικού αρνηθεί την παραλαβή των εμπορευμάτων που του εστάλησαν. Τα επανεισαγόμενα κοινοτικά εμπορεύματα απαλλάσσονται από δασμούς και φόρους όταν τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία μέσα σε προθεσμία τριών ετών από την ημερομηνία εξαγωγής των.

Τα καθεστώτα επανεξαγωγής αλλοδαπών προϊόντων και της καταστροφής αυτών διορθώνουν τις στρεβλώσεις που παρουσιάστηκαν στο τελωνειακό καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ανάλωση (εισαγωγής).

Τέλος το διορθωτικό καθεστώς των αζητήτων ή της καταστροφής αλλοδαπών προϊόντων εφαρμόζεται σε τελωνειακά καθεστώτα και συστήματα όπως:
·      προσωρινής εναπόθεσης
·      ελεύθερης ζώνης και αποθήκης
·      τελωνειακής αποταμίευσης κλπ
προκειμένου να διατηρήσουν τα τελευταία τη λειτουργικότητα τους σε περιπτώσεις συμφόρησης των εμπορευμάτων εξ αιτίας της εγκαταλείψεώς των.




4. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


4.1 Τελωνειακό διάγραμμα Διαδικασίας Εξαγωγής


Η νομοθεσία που διέπει τις τελωνειακές διατυπώσεις είναι αυστηρά τυπικού δικαίου. Η περιγραφή των διαδικαστικών θεμάτων σε όλο το πλέγμα των τελωνειακών κανονισμών (τελωνειακός κώδικας, δασμολογικοί νόμοι) γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια. Αν δεν τηρηθούν με σχολαστικότητα οι διαδικασίες από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούνται ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην εξαγωγική προσπάθεια. Οι δυσχέρειες αυτές φτάνουν πολλές φορές μέχρι και την αδυναμία πραγματοποίησης εξαγωγικών πιστώσεων.

Μικρή γνώση της αυστηρότητας στις τελωνειακές διαδικασίες μπορούμε να αποκτήσουμε περιδιαβάζοντας το διάγραμμα του Πίνακα Νο 6. Η προσπάθεια της σχηματικής ανάλυσης με τα σχόλια που τη συνοδεύουν επιτρέπει καλύτερη μελέτη των τελωνειακών διαδικασιών για καλύτερη μεταχείριση των εμπορευμάτων εξαγωγής. Άλλωστε είναι ένας χρήσιμος οδηγός για κάθε ενδιαφερόμενο που θα εκφράσει την επιθυμία να εκτελέσει μόνος του την τελωνειακή διαδικασία.

Το τελωνειακό διάγραμμα της εξαγωγής μπορούμε να το χωρίσουμε στα παρακάτω αξιόλογα τμήματα κατά την εκτέλεση της διαδικασίας:
·      Γραφείο Καταχώρησης
·      Γραμματεία Ταμείου
·      Ελεγκτήρια Τελωνισμού Εμπορευμάτων
·      Εποπτεία Ελεγκτηρίων
·      Χημική Υπηρεσία (συμβουλευτικά)
·      Γραφείο Προελέγχου
·      Γραφείο Συνοδειών [1]
·      Γραφείο Συναλλαγματικών Διατυπώσεων
·      Γραφείο Μετελέγχου


Ο εξαγωγέας αποστέλλει στον εκτελωνιστή τη σειρά των εμπορικών εγγράφων που είναι απαραίτητη για τον τελωνισμό των εμπορευμάτων που πρόκειται να εξαχθούν, ήτοι εμπορικό τιμολόγιο, κιβωτολόγιο, εξουσιοδότηση για παράσταση του εκτελωνιστή στα τελωνεία και το σημείωμα φόρτωσης για το μεταφορικό μέσο. Με τη σειρά του ο εκτελωνιστής συντάσσει το Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο, ΕΔΕ, [2] την παλαιά διασάφηση.

Ύστερα έρχεται η σειρά για σύνταξη της Δήλωσης -Αίτησης (βλέπε το έντυπο στο case study για τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής), όπου αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις χρησιμοποιούμενες πρώτες και βοηθητικές ύλες, μαζί με τα υλικά συσκευασίας στα εξαγόμενα εμπορεύματα. Η αναφορά αυτή εξυπηρετεί την πίστωση των εκκρεμών τελωνειακών παραστατικών των υλικών αυτών, που είχαν παραληφθεί με προσωρινή εισαγωγή ή με ενεργητική τελειοποίηση. Στη Δήλωση-Αίτηση επίσης ενσωματώνεται και το αίτημα του εξαγωγέα για χορήγηση κυρωμένων αντιγράφων διασάφησης εξαγωγής για χρήση αρχείου, συμψηφισμού ή επιστροφής ΦΠΑ ή διαφόρων ενισχύσεων στην εξαγωγή και άλλα.

Από εδώ και πέρα περνάμε διαδοχικά τα παρακάτω στάδια για να ολοκληρώσουμε την τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής.

α) Το Γραφείο Καταχώρησης έχει αρμοδιότητα να δίνει αριθμό στο Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο, αφού προηγούμενα θεωρηθεί και γίνει αποδεκτό (αποφυγή λίβελου, ασέμνων, ναρκωτικών κλπ) από τον αρμόδιο τελωνειακό υπάλληλο. Με την καταχώρηση της διασάφησης, αυτή αποκτά δημόσιο χαρακτήρα και απαγορεύει κάθε αλλοίωση της (συμπλήρωση, διαγραφή, διόρθωση κλπ).

Αναλυτικότερα ο υπάλληλος του γραφείου καταχώρησης προβαίνει στις εξής ενέργειες:
Συμπληρώνει ενυπόγραφα στο ΕΔΕ:
·      τον τίτλο και τον κωδικό του τελωνείου (πχ Γ Τελωνείο Εξαγωγής Πειραιά, Κωδ 103)
·      τον αριθμό καταχώρησης και τον κωδικό του παραστατικού (πχ 1245 κωδ 60)
·      την ημερομηνία καταχώρησης (πχ 15-8-1988).


β) Η Γραμματεία Ταμείου είναι επιφορτισμένη με την είσπραξη κάθε φόρου, τέλους, εισφοράς κτλ, που πληρώνεται στο Τελωνείο. Μετά την είσπραξη από τον Πράκτορα της Τράπεζας της Ελλάδος του ποσού που βεβαιώθηκε, το αποδεικτικό είσπραξης και η τελωνειακή διασάφηση προωθούνται στο Ταμείο.

Ο Ταμίας μετά τον έλεγχο της αντιστοιχίας της διασάφησης και του αποδεικτικού είσπραξης, υπογράφει και σφραγίζει με την υπηρεσιακή σφραγίδα το αποδεικτικό είσπραξης και το παραδίδει στον εκτελωνιστή /παραλήπτη.

                                      
                                          Σχήμα 6





γ) Τα Ελεγκτήρια και η Εποπτεία αυτών για τον τελωνισμό των προς εξαγωγή εμπορευμάτων είναι η υπηρεσία, όπου γίνεται η διαδικασία της επαλήθευσης (βλέπε κεφάλαιο 5.4). Τα αποτελέσματα της επαλήθευσης αναγράφονται από τον τελωνειακό ελεγκτή με σύμφωνη γνώμη του τελωνειακού επόπτη στο οικείο μέρος του ΕΔΕ και ταυτόχρονα εξοφλούνται όλα τα συνημμένα έγγραφα που προσαρτώνται.





δ) Η χημική Υπηρεσία που διατηρεί παραρτήματα σε όλα τα Τελωνεία της χώρας, ενεργεί συμβουλευτικά στην ανεύρεση της ύλης από την οποία αποτελείται το εξαγόμενο εμπόρευμα. Τα αποτελέσματα της χημικής ή μακροσκοπικής ανάλυσης, ο αρμόδιος χημικός τα διατυπώνει με δασμολογική γλώσσα[3] στο Δελτίο Χημικής Ανάλυσης που εκδίδει. Γίνεται προσάρτηση του Δελτίου στο σώμα της διασάφησης.

ε) Το Γραφείο Προελέγχου έχει αναλάβει τον έλεγχο όλων των διαδικασιών και λοιπών ενεργειών που έγιναν μέχρι αυτό το στάδιο.





στ) Το Γραφείο Συνοδειών Ολοκληρώθηκαν όλα τα στάδια στην τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής και απομένει η φόρτωση του εμπορεύματος στο μεταφορικό μέσο. Με τη βοήθεια του γραφείου συνοδειών το εμπόρευμα μεταφέρεται συνήθως εκτός τελωνειακών χώρων στο σταθμό υποδοχής των εμπορευμάτων, όπου έχει πλευρίσει το πλοίο ή έχει σταθμεύσει το αυτοκίνητο για φόρτωση.



Είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί ότι μετά τον τελωνισμό του εξαγόμενου εμπορεύματος από τον ελεγκτή και επόπτη, αυτό πλέον παίρνει τον χαρακτήρα του “εμπορεύματος υπό τελωνειακή επιτήρηση“ [4] με συνέπεια κάθε μετακίνησή του εκτός τελωνειακού περιβόλου να χρειάζεται συνοδεία τελωνειακού οργάνου.


ζ) Ο έλεγχος των συναλλαγματικών διατυπώσεων στην τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής γίνεται μετά την φόρτωση των εμπορευμάτων για το εξωτερικό, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις και κανονισμούς του Υπουργείου Εμπορίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων παραγωγικών Υπουργείων και

η) Το Γραφείο Μετελέγχου ελέγχει με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία της διασάφησης όλα τα συνημμένα αποδεικτικά έγγραφα. Όσα από αυτά τα αποδεικτικά έγγραφα έχουν λανθασμένες εγγραφές ή άλλα ελαττώματα ειδοποιούνται οι αρμόδιοι εκτελωνιστές για τη διόρθωσή τους.

4.2 Διαφορές στη διαδικασία εισαγωγής


Τα τμήματα της τελωνειακής διαδικασίας εξαγωγής όπως έχουν περιγραφεί στο κεφάλαιο 1.1.4.1 διαφοροποιούνται στο τελωνειακό καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ανάλωση (εισαγωγή) και παίρνουν νέα αξιολόγηση.

1. Από άποψη χρονολογικής σειράς η τελωνειακή διαδικασία της εισαγωγής ακολουθεί όπως παρακάτω τα τμήματα


Τελωνειακή Διαδικασία Εισαγωγής

Γραφείο Αποβίβασης
Γραφείο Καταχώρησης
Ελεγκτήρια Τελωνισμού Εμπορευμάτων
Εποπτεία Ελεγκτηρίων
Χημική Υπηρεσία
Γραφείο Συναλλαγματικών Διατυπώσεων
Γραφείο Προελέγχου
Γραμματεία Ταμείου
Γραφείο Μετελέγχου
Παραλαβή
Θύρα Εξόδου


2. Από άποψη αφαίρεσης διαδικασιών στο παραστατικό διάγραμμα που παραθέσαμε για την εξαγωγή, παραλείπεται το Γραφείο Συνοδειών. Η ολοκλήρωση της τελωνειακής διαδικασίας εισαγωγής γίνεται με την έξοδο του εμπορεύματος από τους ελεγχόμενους χώρους. Διαπιστώνεται έτσι ότι δεν υπάρχει η ανάγκη συνοδείας στη διαδικασία εισαγωγής.

3. Από άποψη νέας εκτίμησης και αξιολόγησης του περιεχομένου της εργασίας σε συγκεκριμένα τμήματα της διαδικασίας. Ο συναλλαγματικός έλεγχος στην εισαγωγική διαδικασία αποκτά ουσιαστικό λόγο ύπαρξής του, με προέκταση σε λεπτομέρειες. Πραγματοποιείται δε σε χρόνο προς της πληρωμής των δασμών και φόρων του εμπορεύματος. Οποιαδήποτε ασυμφωνία στα παραδασμολογικά μέτρα με τα εισαγόμενα εμπορεύματα προξενεί καθυστέρηση παραλαβής των.

4. Από άποψη προσθήκης νέων διαδικασιών δημιουργείται το Γραφείο Αποβίβασης. Αυτό έχει αρμοδιότητα να διαπιστώνει την ύπαρξη του υποκειμένου σε δασμούς και φόρους εμπορεύματος με ταυτόχρονη τήρηση της αρχής της παρουσίασης των εμπορευμάτων ενώπιον της τελωνειακής αρχής, προ του ξεκινήματος του τελωνειακού καθεστώτος της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ανάλωση (εισαγωγής).

5. Στην εισαγωγική διαδικασία εμπλέκεται το μέτρο της έκδοσης επιταγής για την πληρωμή των δασμών και φόρων από τις μεσολαβούσες τράπεζες σε διαταγή της Τράπεζας της Ελλάδος για ποσά που ξεπερνούν τις 500.000 δραχμές. Το πρόβλημα της μεταφοράς χρημάτων από τα εκτελωνιστικά γραφεία με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό, παραμένει πάντα άλυτο.
Στη εισαγωγική διαδικασία η έκδοση Δελτίου Χημικής Ανάλυσης ολοκληρώνεται χωρίς διακοπή πριν από την παραλαβή του εμπορεύματος σε αντίθεση με τη διαδικασία εξαγωγής.

6. Από άποψη ταχύτητας διεκπεραίωσης της εισαγωγικής διαδικασίας σε σύγκριση με την εξαγωγή. Μια τέτοια μέτρηση από εμπειρίες πρακτικής δείχνει ότι οι εργάσιμες ώρες απασχόλησης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγωγής αντιστοιχεί σε 1/3 εργάσιμες ώρες διαδικασίας εισαγωγής.

4.3 Διαφορές στη διαδικασία τελωνειακής διαμετακόμισης


Τα στάδια της διαδικασίας μεταφόρτωσης είναι τα ίδια με αυτά των άλλων τελωνειακών καθεστώτων, ήτοι της εισαγωγής και εξαγωγής που περιγράψαμε παραπάνω, μόνο ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται σε ορισμένα από αυτά.

Στη διαδικασία της μεταφόρτωσης η εξασφάλιση της ταυτότητας του εμπορεύματος είναι σημαντική. Ο κίνδυνος της διατάραξης της ταυτότητας του εμπορεύματος είναι σοβαρός με αύξησή του ακόμα περισσότερο επειδή δεν έχει μεσολαβήσει τελωνισμός.

Ακόμα και αυτή η λήψη της εγγύησης είναι κενό γράμμα, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί τελωνισμός. Άγνωστο λοιπόν το περιεχόμενο των κιβωτίων, απροσδιόριστη η δασμολογητέα του αξία, ανέλεγκτη η ποσότητα για το μεταφερόμενο υποκείμενο εμπόρευμα. Κίνδυνος κλοπής ή καταστροφής ενυπάρχει συνεχώς. Βέβαια έχει κατατεθεί η εγγύησης. Όμως σε τι ύψος αξίας θα πληρώσει ο εγγυητής με την υποσχετική επιστολή του; Οποιοδήποτε εμπόρευμα θέλει, μπορεί να δηλώσει. Οι παράμετροι υπολογισμού των δασμών και φόρων είναι πράγματι λειψοί.

Γι’ αυτό τον λόγο η εξασφάλιση της ταυτότητας του εμπορεύματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα στη μεταφόρτωση.

Πέρα από την εξασφάλιση της ταυτότητας του εμπορεύματος και επειδή ο κίνδυνος είναι μεγάλος οι Τελωνειακές Αρχές έχουν επιβάλλει αναγκαστικό τελωνισμό με νομοθετική ρύθμιση των εμπορευμάτων, που πρόκειται να μεταφορτωθούν στις παρακάτω περιπτώσεις:
1.    Όταν τα εμπορεύματα είναι βαρυτελή και περιλαμβάνονται στην απόφαση ΕΥΟ 327//1920 όπως ο πίνακας:

Πίνακας υποχρεωτικής εξέτασις ωρισμένων εμπορευμάτων μεταφορτωνομένων
(Διατηρείται η γλώσσα του κειμένου )
Διάταγμα 9.9.1920 (ΕΥΟ 387/1920)
Άρθρον μόνον
Κατ εξαίρεσιν του εν παραγράφω 3 του άρθρο 37 του νόμου 1165 “Περί τελωνειακού Κώδικος“ τεθειμένου κανόνος, αι Τελωνειακαί Αρχαί υποχρεωτικώς προβαίνουσιν εις εξέτασιν των κάτωθι εμπορευμάτων, μεταφορτωνομένων υπό διαμετακόμισιν δια του λιμένος του εσωτερικού
1. Των πνευματωδών εν γένει ποτών
2. Της ζακχάρεως και των προϊόντων ζαχαροπλαστικής
3. Των υφασμάτων και ενδυμάτων πάσης φύσεως
4. Των δερμάτων, των ειδών εκ δέρματος και των μηλωτών
5. Εμπορευμάτων, ων το περιεχόμενον δηλούται ως άγνωστον εν τη διασαφήσει ή τη αιτήσει
6. Εμπορευμάτων, εις α παρουσιάσθη διαφορά μεταξύ δηλωτικού εισαγωγής ή διασαφήσεως ή αιτήσεως μεταφορτώσεως
7. Εμπορευμάτων, ων η εξέτασις κρίνεται απαραίτητος υπό της τελωνειακής αρχής ή του αρμοδίου ελεγκτού

2.    Όταν το μεταφορικό μέσο δεν είναι υπό καθεστώς Carnet TIR για τα διαμετακομιζόμενα εμπορεύματα. Η έλλειψη Carnet TIR υποχρεώνει τον φορτωτή στον τελωνισμό του εμπορεύματος και την κατάταξή του σε δασμολογική διάκριση και
3.    Όταν τα συσκευασμένα εμπορεύματα παρουσιάζουν ίχνη παραβίασης. Ο πλήρης έλεγχος του τελωνισμού εξασφαλίζει το περιεχόμενο του φορτίου, προς όφελος του Δημοσίου αλλά και του φορτωτού.

4.4 Νέες προτεινόμενες απλουστευμένες διαδικασίες


Η διαδικασία για την κατάταξη ενός εμπορεύματος που προέρχεται από τρίτη χώρα σε ένα τελωνειακό καθεστώς πέρα από την περιγραφείσα παραπάνω παραδοσιακή, μπορεί να γίνει με εφαρμογή απλοποιημένων[5] διατυπώσεων Όπως παρακάτω:
·      κατάθεση ελλιπούς διασάφησης
·      κατάθεση αντί για διασάφηση εμπορικού ή διοικητικού εγγράφου
·      με εγγραφή σε εγκεκριμένη λογιστική.

4.4.1 Διαδικασία με κατάθεση ελλιπούς διασάφησης


Όταν παραλείπονται ορισμένα στοιχεία στην κατατιθέμενη διασάφηση ή όταν δεν υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα του τελωνισμού του εμπορεύματος, τότε πρόκειται για τήρηση απλοποιημένης διαδικασίας. Μοναδικό ουσιαστικό στοιχείο αποδοχής μιας ελλιπούς διασάφησης είναι αυτό της διαπίστωσης της ταυτότητας του εμπορεύματος.

4.4.2 Διαδικασία με διοικητικό ή εμπορικό έγγραφο


Εκτός από την παραδοσιακή διαδικασία που χρειάζεται για να ακολουθηθεί προκειμένου να τεθούν τα εμπορεύματα σε ένα τελωνειακό καθεστώς ή σύστημα, η οποία αναπτύχθηκε στα κεφάλαια της εξαγωγής και εισαγωγής υπάρχει και η προτεινόμενη διαδικασία με διοικητικό έγγραφο, όπως αναπτύσσεται στο άρθρο 28 Ε παρ 1 του Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα. [6]

Στη διαδικασία με διοικητικό έγγραφο οι τελωνειακές αρχές μπορούν να εκδίδουν άδεια παραλαβής εμπορευμάτων αφού προσκομισθούν από τον παραλήπτη ή τον αντιπρόσωπό του τα εμπορεύματα στους τελωνειακούς χώρους και κατατεθεί το εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο με τη σχετική αίτηση. Στο διοικητικό έγγραφο προσαρτώνται όλα τα απαραίτητα έγγραφα τελωνισμού. Η γνωστή σε εμάς διασάφηση κατατίθεται εκ των υστέρων και σε καθορισμένες προθεσμίες στο τελωνείο. Τα αποτελέσματα που προέρχονται από την κατατεθείσα διασάφηση ανατρέχουν στην ημερομηνία κατάθεσης του εμπορικού ή διοικητικού εγγράφου.

Η παροχή εγγύησης είναι απαραίτητη για να εγκριθεί η διαδικασία με διοικητικό έγγραφο. Η εξέταση των εμπορευμάτων από το Τελωνείο δεν είναι απαραίτητη “μπορεί να γίνει”.

Η τελωνειακή διαδικασία εισαγωγής ή εξαγωγής κλπ με διοικητικό έγγραφο μεταθέτει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου του τελωνείου (διαδικασίες, έντυπα, υπολογισμοί δασμών και φόρων, έλεγχος περιορισμών και απαγορεύσεων) μετά την παραλαβή του εμπορεύματος. Αρκείται δε μόνο στην αρχή της παρουσίασης του εμπορεύματος ενώπιον της τελωνειακής αρχής. Η τελευταία θεωρείται μεγάλης σημασίας και διατηρείται.

Η διαδικασία με διοικητικό έγγραφο δίνει ώθηση στην διακίνηση των εμπορευμάτων, θέτοντας σε δεύτερη γραμμή σπουδαιότητας τις διατυπώσεις. Κάτι αντίστροφο από ότι συμβαίνει σήμερα στην παραδοσιακή διαδικασία. Έτσι η καθημερινή τελωνειακή πρακτική «τακτοποίησε τις διατυπώσεις και παράλαβε το εμπόρευμα» ανατρέπεται με «παρέλαβε το εμπόρευμα και ύστερα τακτοποίησε σε τακτό χρόνο τις διατυπώσεις».

4.4.3 Διαδικασία με λογιστικό σύστημα


Στη διαδικασία με λογιστικό σύστημα μπορούν να παραλαμβάνονται αμέσως εμπορεύματα που προσκομίζονται στους χώρους των τελωνείων ή σε χώρους που προσδιορίζονται από αυτά, χωρίς την έκδοση της άδειας παράδοσης.

Για την εφαρμογή της διαδικασίας με λογιστικό σύστημα προϋπάρχει ειδική άδεια του ΥπΟικ.

Προϋποθέσεις λειτουργίας της διαδικασίας με λογιστικό σύστημα είναι:
1.    Να ειδοποιείται η τελωνειακή αρχή για την άφιξη των εμπορευμάτων
2.    Να καταχωρούνται τα εμπορεύματα σε ειδικό λογιστικό βιβλίο
3.    Να τίθενται στη διάθεση της τελωνειακής αρχής κάθε έγγραφο που θα ζητηθεί.

Ακόμα μπορεί να απαλλαγεί ο ενδιαφερόμενος εισαγωγέας από την υποχρέωση ειδοποίησης της άφιξης των εμπορευμάτων όταν υπάρχει ταχύς ρυθμός διεκπεραίωσης των εργασιών εισαγωγής.

Η καταχώρηση των εμπορευμάτων στο ειδικό λογιστικό βιβλίο επέχει θέση άδειας παραλαβής.

Εκ των υστέρων και σε καθορισμένες προθεσμίες πρέπει να κατατεθεί η γνωστή διασάφηση. Τα αποτελέσματα αυτής ανατρέχουν στην ημερομηνία που ο ενδιαφερόμενος καταχώρησε τα εμπορεύματα στο ειδικό λογιστικό βιβλίο.

Η τελωνειακή διαδικασία εισαγωγής με λογιστικό σύστημα προχωρεί περισσότερο και από τη διαδικασία με διοικητικό έγγραφο. Ελευθερώνει παντελώς τον εισαγωγέα από κάθε τήρηση αρχής που διέπει τα τελωνειακά καθεστώτα.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να τηρηθούν μόνο μετά από κατάθεση του ενδιαφερόμενου της απαραίτητης εγγύησης.

Ο εισαγωγέας/ εξαγωγέας συμπερασματικά μόνος του γράφει, μόνος παραλαμβάνει, μόνος του γνωστοποιεί αφίξεις εμπορευμάτων και η τελωνειακή αρχή κρατεί για τον εαυτό της την υψηλή εποπτεία.

Καταργείται η αρχή της παρουσίασης του εμπορεύματος ενώπιον της τελωνειακής αρχής, καταργείται η αρχή της κατάθεσης τελωνειακού παραστατικού (έστω και μια απλή αίτηση) σε πρώτο στάδιο, που σημαίνει καμία επικοινωνία (άδεια παράδοσης έστω) μεταξύ εισαγωγέα και τελωνείου, πέρα από τη λογιστική εγγραφή.



4.4.4 Εγκεκριμένος εξαγωγέας

4.4.4.1 Γενικά

Οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής μπορούν να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα, εφεξής αποκαλούμενος "εγκεκριμένος εξαγωγέας", που πραγματοποιεί συχνές αποστολές προϊόντων, να συντάσσει δηλώσεις τιμολογίου ανεξάρτητα από την αξία των σχετικών προϊόντων. Ο εξαγωγέας πρέπει να προσφέρει στις τελωνειακές αρχές όλες τις εγγυήσεις για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων καθώς και της εκπλήρωσης των λοιπών απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού.

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να παρέχουν την ιδιότητα εγκεκριμένου εξαγωγέα, υπό οιεσδήποτε προϋποθέσεις κρίνουν αναγκαίες.

 Οι τελωνειακές αρχές παρέχουν στον εγκεκριμένο εξαγωγέα αριθμό αδείας του τελωνείου, ο οποίος αναγράφεται στη δήλωση τιμολογίου.

Οι τελωνειακές αρχές παρακολουθούν τη χρήση της άδειας από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα.

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ανακαλούν την άδεια ανά πάσα στιγμή. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν προσφέρει πλέον τις εγγυήσεις που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο ή δεν πληροί τους όρους ή δεν χρησιμοποιεί ορθά την άδεια.


4.4.4.2 Κανονισμός (ΕΚ) 12/97 18/12/1996 Άρθρο 90α

 1. Οι τελωνειακές αρχές της Κοινότητας έχουν την ευχέρεια να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα, ο οποίος στη συνέχεια καλείται "εγκεκριμένος εξαγωγέας" και πραγματοποιεί συχνές μεταφορές κοινοτικών προϊόντων κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 67 παράγραφος 2, και παρέχει κατά τρόπο ικανοποιητικό στις τελωνειακές αρχές όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων καθώς και της εκπλήρωσης των λοιπών όρων του παρόντος τμήματος, να συντάσσει δηλώσεις τιμολογίου, ανεξαρτήτως αξίας.
 2. Οι τελωνειακές αρχές είναι δυνατό να εξαρτούν την αναγνώριση της ιδιότητας του εγκεκριμένου εξαγωγέα, από την εκπλήρωση προϋποθέσεων που κρίνουν αναγκαίες.
 3. Οι τελωνειακές αρχές παρέχουν στον εγκεκριμένο εξαγωγέα αριθμό αδείας του τελωνείου, ο οποίος αναγράφεται στη δήλωση τιμολογίου.
 4. Οι τελωνειακές αρχές ελέγχουν τη χρήση της άδειας που γίνεται από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα.
 5. Οι τελωνειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ανακαλούν την άδεια ανά πάσα στιγμή. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν παρέχει πλέον τις εγγυήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 ή δεν κάνει καλή χρήση της άδειας.
…………………………………………………….

4.4.4.3 Κανονισμός (ΕΚ) 12/97 18/12/1996 Άρθρο 285

 1. Για να μπορέσουν οι τελωνειακές αρχές να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών, ο εγκεκριμένος εξαγωγέας υποχρεούται, πριν από την αναχώρηση των εμπορευμάτων από τους χώρους που προβλέπονται στο άρθρο 283:
 α) να γνωστοποιήσει την αναχώρηση αυτή στις τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με τον τύπο και τις λεπτομέρειες που ορίζονται από αυτή, για να εξασφαλίσει την άδεια παραλαβής των εν λόγω εμπορευμάτων
 β) να εγγράψει τα εμπορεύματα αυτά στις λογιστικές καταχωρήσεις του. Η εγγραφή αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη διατύπωση που προβλέπεται από τις τελωνειακές αρχές και παρουσιάζει ανάλογες εγγυήσεις. Πρέπει να περιλαμβάνει μνεία της ημερομηνίας κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η εγγραφή αυτή, καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία για την εξακρίβωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων
 γ) να θέσει στη διάθεση των τελωνειακών αρχών όλα τα έγγραφα των οποίων η προσκόμιση είναι, ενδεχομένως, απαραίτητη για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή.
 2. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, που δικαιολογούνται από τη φύση των συγκεκριμένων εμπορευμάτων και τον ταχύ ρυθμό των διαδικασιών εξαγωγής, οι τελωνειακές αρχές έχουν την ευχέρεια να απαλλάσσουν τον εγκεκριμένο εξαγωγέα από την υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια τελωνειακή υπηρεσία κάθε αναχώρησης εμπορευμάτων, με την επιφύλαξη ότι αυτός θα παράσχει στην εν λόγω υπηρεσία όλες τις πληροφορίες που αυτή κρίνει απαραίτητες για να μπορεί, ενδεχομένως, να ασκήσει το δικαίωμα ελέγχου των εμπορευμάτων.
 Στην περίπτωση αυτή, η εγγραφή των εμπορευμάτων στις λογιστικές καταχωρήσεις του εγκεκριμένου εξαγωγέα ισοδυναμεί με άδεια παραλαβής.

4.4.4.4 Κανονισμός (ΕΚ)αριθ.1207/2001


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ)αριθ.1207/2001 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Ιουνίου 2001
σχετικά µε τις διαδικασίες διευκόλυνσης της έκδοσης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR .1,της σύνταξης των δηλώσεων τιµολογίου και των εντύπων EUR .2 και της έκδοσης ορισµένων αδειών εγκεκριµένου εξαγωγέα, σύµφωνα µε τις διατάξεις που διέπουν τις προτιµησιακές συναλλαγές µεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορισµένων χωρών και σχετικά µε την κατάργηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 3351/83.
……………………………………………………

Άρθρο 8
1. Ένας εξαγωγέας, ο οποίος εξάγει τακτικά εµπορεύµατα από κράτος µέλος άλλο από εκείνο στο οποίο είναι εγκατεστηµένος δύναται να αποκτά το καθεστώς εγκεκριµένου εξαγωγέα όσον αφορά τις εν λόγω εξαγωγές.
Για τον σκοπό αυτό, υποβάλλει αίτηση στις αρµόδιες τελωνειακές αρχές του κράτους µέλους, στο οποίο είναι εγκατεστηµένος και τηρεί τα έγγραφα στοιχεία τα οποία περιέχουν την απόδειξη της
καταγωγής.
2. Όταν οι αρχές, που αναφέρονται στην παράγραφο 1, εξακριβώσουν ότι πληρούνται οι όροι που καθορίζονται στα πρωτόκολλα καταγωγής των σχετικών συµφωνιών ή στην κοινοτική νοµοθεσία που αφορά τα αυτόνοµα προτιµησιακά καθεστώτα, και εκδώσουν την άδεια, απευθύνουν σχετική κοινοποίηση στις τελωνειακές αρχές των ενδιαφεροµένων κρατών µελών.



Ι. Καθιέρωση απλοποιημένης διαδικασίας απόδειξης της καταγωγής ή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων από εγκεκριμένο εξαγωγέα. Κοινοποίηση της αριθμ. Δ. 1374/609/7- 11.97 Α.Υ.Ο. (Δ 904/504/15-6-1998 ΔΥΟ)

(Δ 904/504/15-6-1998) Σας κοινοποιούμε την αριθμ.Δ.1374/609/7.11.97 Απόφαση του Υπουργού Oικονομικών, σχετικά με το παραπάνω θέμα) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.985/Β/97) με τις παρακάτω επισημάνσεις, όσον αφορά στα επί μέρους άρθρα:

Άρθρο 1 - Πεδίο εφαρμογής

1. - Όπως είναι γνωστό, στα πρωτόκολλα καταγωγής που επισυνάπτονται στις περισσότερες προτιμησιακές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κοινότητα με τρίτες Χώρες καθώς και στις σχετικές διατάξεις «περί ορισμού της έννοιας των καταγομένων εμπορευμάτων" των αυτόνομων καθεστώτων παροχής δασμολογικών προτιμήσεων που εφαρμόζει η Κοινότητα έναντι ορισμένων Χωρών, προβλέπεται απλοποιημένη διαδικασία απόδειξης της καταγωγής, με δήλωση του εξαγωγέα στο τιμολόγιο ή άλλο εμπορικό έγγραφο. (Οι συμφωνίες και τα αυτόνομα καθεστώτα αναφέρονται στο παράρτημα I της κοινοποιούμενης απόφασης).

Η δήλωση της καταγωγής στο Τιμολόγιο μπορεί να γίνει:

α) Από οποιονδήποτε εξαγωγέα, εφόσον η αξία των εμπορευμάτων δεν υπερβαίνει ένα καθορισμένο όριο

β) Από "εγκεκριμένο εξαγωγέα», από εξαγωγέα δηλ. που κατέχει ειδική άδεια του τελωνείου, χωρίς να τίθεται όριο αξίας για τα εξαγόμενα εμπορεύματα.

2. - Εξάλλου, βάσει του άρθρου 12, της απόφασης 1/96, της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΚ-Τουρκίας, είναι δυνατόν, οι Τελωνειακές Αρχές, να επιτρέπουν σε «εγκεκριμένο εξαγωγέα", να εκδίδει πιστοποιητικά κυκλοφορίας ΑTR, χωρίς να υφίσταται υποχρέωση του τελευταίου να προσκομίζει τα πιστοποιητικά για θεώρηση στο Τελωνείο κατά τον χρόνο της εξαγωγής.

Άρθρα 2 & 3 - Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή για τη χορήγηση της άδειαc "εγκεκριμένου εξαγωγέα". Όροι για τη χορήγηση "Άδειας Ε.Ε

ΟΙ αναφερόμενες στο παράρτημα I της κοινοποιούμενης απόφασης Συμφωνίες, ρητά ορίζουν, ότι η ιδιότητα του "εγκεκριμένου εξαγωγέα" . παρέχεται υπό οιεσδήποτε προϋποθέσεις κρίνονται αναγκαίες από τις τελωνειακές αρχές των συμβαλλομένων μερών. Οι ίδιες αρχές καθορίζουν την αρμόδια αρχή και τη διαδικασία για τη χορήγηση της παραπάνω άδειας.

Βάσει των ανωτέρω, ως αρμόδιες αρχές για την χορήγηση άδειας, εγκεκριμένου εξαγωγέα, χάριν συντομίας « άδειας Ε.Ε.», ορίζονται, στην χώρα μας με βάση το άρθρο 2 της κοινοποιούμενης Απόφασης, οι Τελωνειακές Περιφέρειες, οι οποίες θα χορηγούν την εν λόγω άδεια αφού λάβουν υπόψη τους γνωμάτευση επιτροπής) η οποία θα απαρτίζεται από τα μέλη που αναφέρονται στην παρ.2 του άρθρου 2.

Στο άρθρο 3 της Απόφασης περιγράφονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για τη χορήγηση " άδειας ΕΕ". Επισημαίνεται, ότι οι προϋποθέσεις αυτές, πρέπει να τηρούνται σωρευτικά.

Έτσι, οι εξαγωγείς που ζητούν άδεια για εξαγωγές σε προτιμησιακές χώρες του παραρτήματος I της Απόφασης θα πρέπει:

- να είναι οι ίδιοι παραγωγοί των προϊόντων που εξάγουν,

- να πραγματοποιούν συχνά και όχι περιστασιακά εξαγωγές στις προτιμησιακές χώρες του παραρτήματος I, προϊόντων των οποίων η καταγωγή, βάσει των κανόνων που ισχύουν στις συμφωνίες αυτές, παραμένει η ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα,

- να παρέχουν όλα τα εχέγγυα στο τελωνείο Ελέγχου που εκάστοτε ορίζεται για την επαλήθευση του καταγόμενου χαρακτήρα των εμπορευμάτων και για την τήρηση του κανόνα "ΝΟ DRAWBACK",

- να μην έχουν διαπράξει σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Ανάλογες προϋποθέσεις τίθενται από την απόφαση 1/96 της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΚ- Τουρκίας με εξαίρεση την προϋπόθεση οι εξαγωγείς να είναι και παραγωγοί των προϊόντων.

Άρθρο 4 – Αίτηση για τη χορήγηση "Άδειας ΕΕ

Στο άρθρο 4 αναφέρονται τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η αίτηση για τη χορήγηση " άδειας ΕΕ".
Επισημαίνεται, ότι στην υπεύθυνη δήλωση που θα επισυνάπτεται στην αίτηση, ότι τα παραγόμενα από την επιχείρηση εμπορεύματα πληρούν τους προβλεπόμενους κανόνες καταγωγής ή ελεύθερης κυκλοφορίας ο υπεύθυνος της εξαγωγικής επιχείρησης θα πρέπει επίσης να αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη:

- ότι η συμπλήρωση των εγγράφων της απλοποιημένης διαδικασίας (τιμολογίων, προθεωρημένων πιστοποιητικών κλπ.) θα γίνεται μόνον εφόσον κατά τον χρόνο συμπλήρωσής τους υπάρχουν όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τον καταγόμενο χαρακτήρα των εμπορευμάτων ή την ελεύθερης κυκλοφορία τους,

-για τις περιπτώσεις ανακριβούς δήλωσης της καταγωγής των εμπορευμάτων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μη σωστής χρήσης της άδειας,

- να ειδοποιεί το τελωνείο ελέγχου σε κάθε περίπτωση διαφοροποίησης των πηγών πρώτων υλών, των μεθόδων παραγωγής ή άλλων στοιχείων που μπορούν να επηρεάσουν τα παραγόμενα εμπορεύματα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό τους ως " καταγομένων" ή "ευρισκομένων σε ελεύθερη κυκλοφορία»,

- να προσκομίζει στο τελωνείο ελέγχου αποδεικτικά στοιχεία της καταγωγής ή ελεύθερης κυκλοφορίας οποτεδήποτε του ζητηθεί και να επιτρέπει ελέγχους του ίδιου τελωνείου οποτεδήποτε κρίνονται σκόπιμοι από το εν λόγω Τελωνείο,

- να φυλάσσει για τρία τουλάχιστον έτη τα αποδεικτικά έγγραφα καταγωγής ή ελεύθερης κυκλοφορίας και εκείνα που αποδεικνύουν την τήρηση του κανόνα "ΝΟ DRAWBACK".

Άρθρο 5 - 'Εκδοση «άδειας ΕΕ»

Οι εκδιδόμενες από τις Τελωνειακές Περιφέρειες άδειες θα πρέπει να φέρουν αριθμό σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 5 της Απόφασης και να καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο που θα τηρείται σε κάθε Τελωνειακή Περιφέρεια.

Στην άδεια θα πρέπει να αναφέρεται το τελωνείο ελέγχου. Το εν λόγω τελωνείο υποχρεούται να παρακολουθεί την χρήση της άδειας και να εισηγείται στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια ανάκλησή της. εφόσον από έλεγχο που διενεργεί διαπιστώνει ότι δεν γίνεται σωστή χρήση της ή ότι ο «εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν πληροί πλέον τους όρους που ορίζονται στο άρθρο 3 της Απόφασης.

Άρθρο 6 - Απλοποιημένη διαδικασία στα πλαίσια των Συμφωνιών με τις χώρες του Παραρτήματος τnς Απόφασης

Το υπόδειγμα βάσει του οποίου πρέπει να γίνεται η δήλωση στο τιμολόγιο από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙΙ της Απόφασης, {Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο υπόδειγμα ισχύει και για τη δήλωση στο τιμολόγιο από μη εγκεκριμένους εξαγωγείς).

Η δήλωση πρέπει να συντάσσεται με γραφομηχανή, με σφραγίδα ή με εκτύπωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο που περιγράφει τα σχετικά προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους. Αν είναι χειρόγραφη, πρέπει να γράφεται με μελάνι και με ευανάγνωστους χαρακτήρες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φέρει τον αριθμό άδειας Ε.Ε.

Ο εγκεκριμένος εξαγωγέαc δεν υποχρεούται να υπογράφει την δnλωση τιμολογίου, υπό την προϋπόθεση, ότι παρέχει στο τελωνείο ελέγχου γραπτή ανάληψη υποχρέωσης, ότι αποδέχεται την πλήρη ευθύνη για τη δήλωση τιμολογίου από την οποία να προκύπτει, ότι αυτή ισχύει, σαν να έφερε πράγματι τη χειρόγραφη υπογραφή του.

Η δήλωση τιμολογίου συντάσσεται, εφόσον τα σχετικά προϊόντα μπορούν να θεωρηθούν ως προϊόντα καταγωγής Κοινότητας ή μιας από τις χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα " διαγωνίου σώρευσης" της καταγωγής) σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται σε ορισμένα πρωτόκολλα καταγωγής που επισυνάπτονται στις προτιμησιακές συμφωνίες του παραρτήματος I της Απόφασης.

Η δήλωση στο τιμολόγιο, συντάσσεται κατά την εξαγωγή των προϊόντων στα οποία αφορά ή μετά την εξαγωγή, εφόσον προσκομίζεται στην χώρα εισαγωγής, το αργότερο δύο έτη μετά την εισαγωγή στην τελευταία, των προϊόντων που καλύπτει.

Οι εγκεκριμένοι εξαγωγείς πρέπει να φυλάσσουν επί τρία τουλάχιστον έτη αντίγραφα των τιμολογίων επί των οποίων έχει συνταχθεί δήλωση καταγωγής καθώς και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τον καταγόμενο χαρακτήρα των εμπορευμάτων και την τήρηση των λοιπών - προϋποθέσεων που τίθενται από τα πρωτόκολλα καταγωγής.

Υποχρεούνται επίσης, να υποβάλλουν - στο τελωνείο ελέγχου, κατά διαστήματα που θα καθορίζονται στην άδεια, φάκελλο που να περιλαμβάνει .
α) φωτ/φα των τιμολογίων επί των οποίων έχει συνταχθεί δήλωση καταγωγής. .
β) φωτ/φα των αντίστοιχων διασαφήσεων εξαγωγής.

Άρθρο 7 - Απλοποιημένη διαδικασία στα πλαίσια της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Τουρκία.

ΟΙ εγκεκριμένοι εξαγωγείς, έχουν εν προκειμένω δύο εναλλακτικές λύσεις:

α) Είτε να προσφεύγουν στη διαδικασία της εκ των προτέρων θεώρησης των πιστοποιητικών ΑTR στο χώρο 12 από το τελωνείο ελέγχου που ορίζεται στην «Άδεια Ε.Ε.» (Προθεωρημένα πιστοποιητικά).

Στην περίπτωση αυτή, το τελωνείο ελέγχου,. προθεωρεί δέσμn πιστοποιητικών ΑTR στο χώρο 12 (τίθεται σφραγίδα, υπογραφή και τόπος έκδοσης) και τα παραδίδει στον εγκεκριμένο εξαγωγέα. Ο χώρος 1 (εξαγωγέας) του πιστοποιητικού ΑTR πρέπει να είναι, κατά το στάδιο αυτό, συμπληρωμένος.

Το τελωνείο ελέγχου καταχωρεί τους αριθμούς των προθεωρημένων πιστοποιητικών σε ειδικό βιβλίο, στο οποίο υποχρεούται να υπογράφει ο εγκεκριμένος εξαγωγέας κατά την παραλαβή των πιστοποιητικών.

Ο εγκεκριμένος εξαγωγέας υποχρεούται να υποβάλλει στο τελωνείο ελέγχου, κατά διαστήματα που θα καθορίζονται στην άδεια, φάκελλο ο οποίος θα περιλαμβάνει:
-          φωτοαντίγραφα των χρησιμοποιηθέντων πιστοποιητικών,
-          φωτοαντίγραφα των αντίστοιχων διασαφήσεων εξαγωγής.

Προθεωρημένα πιστοποιητικά, που για οποιοδήποτε λόγο δεν χρησιμοποιήθηκαν, πρέπει να επιστρέφονται στο τελωνείο ελέγχου, κατά διαστήματα που θα καθορίζονται από το εν λόγω τελωνείο, σε συνάρτηση με τον όγκο των εξαγωγών που πραγματοποιούνται από την εrnxείρηση. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστρέφονται.

β) Είτε να θεωρούν τα πιστοποιητικά ΑTR με την επίθεση ειδικής σφραγίδας, ως το υπόδειγμα της σελ. 7, που έχει εγκριθεί από το τελωνείο ελέγχου. Στο χώρο 2 της σφραγίδας πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός αδείας Ε.Ε.

Το αποτύπωμα της ειδικής σφραγίδας μπορεί να έχει τυπωθεί εκ των προτέρων επί των πιστοποιητικών, εφόσον η εκτύπωση ανατεθεί σε εγκεκριμένο για το σκοπό αυτό τυπογραφείο.

Τα πιστοποιητικά που θεωρούνται,κατά τον ανωτέρω τρόπο, καταχωρούνται επίσης σε ειδικό βιβλίο και η χρησιμοποίησή τους παρακολουθείται από το τελωνείο ελέγχου όπως και στην περίπτωση των προθεωρημένων πιστοποιητικών.

Επισημαίνεται ότι και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις α και β, ο εγκεκριμένος εξαγωγέας οφείλει, το αργότερο μέχρι την εξαγωγή των εμπορευμάτων, να έχει συμπληρώσει και υπογράψει το πιστοποιητικό και στη θέση 8 να έχει αναγράψει την ένδειξη . «Απλοποιημένη διαδικασία».

- Υποδείγματα αδειών εγκεκριμένου εξαγωγέα.

Υπόδειγμα άδειας εγκεκριμένου εξαγωγέα για εξαγωγές στις χώρες του παραρτήματος Ι της Απόφασης περιλαμβάνεται στις σελ. 8, 9.

Διευκρινίζεται, ότι στις σχέσεις με την Τουρκία, το υπόδειγμα αυτό θα χρησιμοποιείται για εξαγωγές χαλυβουργικών και γεωργικών προϊόντων τα οποία ανταλλάσσονται βάσει κανόνων καταγωγής καθόσον δεν καλύmονται από τη Συμφωνία Σύνδεσης. (Η απόφαση που καθορίζει το καθεστώς εμπορίας γεωργικών προϊόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας θα σας κοινοποιηθεί σύντομα).

Για τα βιομηχανικά προϊόντα που καλύπτονται από τη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας και ανταλλάσσονται βάσει κανόνων ελεύθερης κυκλοφορίας, θα χρησιμοποιείται το υπόδειγμα των σελ. 1 0, 11.

Ευνόητο είναι, ότι τα υποδείγματα μπορούν να προσαρμόζονται κατά την κρίση της αρμόδιας Τελωνειακής Περιφέρειας.

- Υπόδειγμα αποτυπώματος της σφραγίδας που μνημονεύεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1β της Απόφασης


(1)

ATR



(2)



1.      Αρχικά ή εθνόσημο του Κράτους εξαγωγής
2.      Στοιχεία απαραίτητα για την εξατομίκευση του εγκεκριμένου εξαγωγέα


- Υπόδειγμα άδειας Εγκεκριμένου Εξαγωγέα στα πλαίσια των προτιμησιακών Συμφωνιών και αυτόνομων καθεστώτων (Παράρτημα I της αριθμ. Δ. 1374 Α.Υ.Ο)

ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ Δ/ΝΣΗ ΕΚΔΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ ......................................................
................................................................. (τόπος & ημερ/νία έκδοσης)
.................................................................
................................................................. ΠΡΟΣ
                                                                  Την ..................................................
                                                                  (επωνυμία εξαγωγέα)
                                                                   ......................................................
                                                                   (Διεύθυνση)

ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΑ
Αριθμ. Αδείας « Ε.Ε..................Ι .........................1.......................
                               (αριθ. Τ.Π.) (αριθ.καταχ.) (έτος έκδοσης)


- Κατόπιν της αριθμ.........I...............αίτησής σας και έχοντας υπόψη.
(ημερ/νία)

α) Τις διατάξεις της αριθμ. Δ. 1374/609/97 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 985/τ.Β'/7.11.97
β) Την από...................'Εκθεση της Επιτροπής του άρθρου 2 της παραπάνω Απόφασης,
γ) .....................................................................................................................
σας χορηγούμε άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα, με την επιφύλαξη του δικαιώματος της ανά πάσα στιγμή ανακλήσεώς της.
Η παρούσα άδεια σας παρέχει τη δυνατότητα να πιστοποιείτε την κατα-
γωγή των προϊόντων....................................................................................,.....
.................,..........................................................................................................
............................................................................................................................
(περιγραφή εμπορεύματος και δασμολογική κλάση)

που εξάγετε σε....................................................................................................
                              (αναφέρεται η/οι προτιμησιακή/κές χώρα/ες)
εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από την/τις Συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή 'Ενωση με την/τις χώρες αυτές. με σχετική δήλωση στο τιμολόγιο, το δελτίο παράδοσης ή κάθε άλλο εμπορικό έγγραφο που περιγράφει τα εμπορεύματα με επαρκείς λεmομέρειες. ώστε να είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.

Η δήλωση καταγωγής. μπορεί να συνταχθεί ανεξάρτητα από την αξία των προϊόντων που εξάγετε και χωρίς τη μεσολάβηση του αρμόδιου Τελωνείου.

- Βρίσκεσθε υπό την ειδική παρακολούθηση του Τελωνείου..........................
..................... ............................................... και υποχρεούσθε.
(αναφέρεται το Τελωνείο Ελέγχου)

α) να φυλάσσετε, για τρία τουλάχιστον χρόνια, αντίγραφα των δηλώσεων τιμολογίου και όλων των εγγράφων που αποδεικνύουν τον καταγόμενο χαρακτήρα των εμπορευμάτων καθώς και την τήρηση των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το/τα πρωτόκολλα καταγωγής της
Συμφωνίας/Συμφωνιών με...... ............................................................
                                          (αναφέρονται η/οι προτιμησιακή/κές χώρα/ες)

ειδικότερα εκείνων που αναφέρονται στην απαγόρευση επιστροφής δασμών ή απαλλαγής από δασμούς ( κανόνας ΝΟ DRAWBACK).
.
β) να επιτρέπετε οποιοδήποτε έλεγχο των λογιστικών σας βιβλίων και των μεθόδων παραγωγής, οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητος από το
Τελωνείο ........... . .................................................................................
                         (αναφέρεται το Τελωνείο Eλέγxoυ)

γ) να ειδοποιήσετε άμεσα το Τελωνείο ...................................................
(αναφέρεται το Τελωνείο Eλέγχου)

σε περίπτωση που τα εμπορεύματα για τα οποία έχει ληφθεί η άδεια η άδεια δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για . τη σύνταξη δήλωσης τιμολογίου.

δ) να υποβάλετε στο Τελωνείο.................................................................
(αναφέρεται το Τελωνείο Eλέγχου)

ανά ..................(το διάστημα καθορίζεται σε συνάρτηση με τον όγκο εξαγωγών) φάκελλο που να περιλαμβάνει :
. φωτ/φα των τιμολογίων επί των οποίων έχει συνταχθεί δήλωση καταγωγής.
. φωτοαντίγραφα των αντίστοιχων διασαφήσεων εξαγωγής.

 Εφιστούμε την προσοχή σας, ότι τυχόν κατάχρηση της άδειας, θα έχει σαν συνέπεια όχι μόνο την ανάκλησή της αλλά και την επιβολή διοικητικού προστίμου σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 94 του Τελωνειακού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.2443/96 « περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του Τ.Κ. και άλλες διατάξεις . Σε περίπτωση εξάλλου ψευδούς δηλώσεως ή αν συντρέξει άλλη αξιόποινη πράξη, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

0 ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛ/ΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Υπογραφή - Σφραγίδα


ΟΔΗΓΙΕΣ
Πριν τη σύνταξη δήλωσης τιμολογίου η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με το προβλεπόμενο υπόδειγμα, θα πρέπει να ελέγχετε αν.
- Το εμπόρευμα καλύπτεται από την Συμφωνία Ε.Ε. με τη χώρα προορισμού.
- Τηρήθηκαν για το εν λόγω εμπόρευμα ΟΙ κανόνες καταγωγής που προβλέπονται από τη
   Συμφωνία αυτή.
- Τηρήθηκε ο κανόνας «ΝΟ DRAWBACK»
- Ο προβλεπόμενος τρόπος μεταφοράς δεν παραβαίνει τον κανόνα της απ' ευθείας μεταφοράς, όπως
   αυτός προβλέπεται στις Συμφωνίες.




- Υπόδειγμα 'Αδειας Εγκεκριμένου Εξαγωγέα στα πλαίσια της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας (Παράρτημα ΙΙ της αριθμ. Δ.1374/97 Α.Υ.Ο)

ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ Δ/ΝΣΗ ΕΚΔΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ ..............................................................
................................................................. (τόπος & ημερ/νία έκδοσης)
                                                                  Αριθμ. Πρωτ.

ΠΡΟΣ

Την..................................................
(επωνυμία εξαγωγέα)
.............................................................
(Δ/νση Εξαγωγέα)


ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΑ
Αριθμ. Αδείας E.E.................J......................I ......................
                              (Αριθ. Τ.Π.) {αριθ.καταχ.) {έτος έκδοσης)

- Κατόπιν της αριθμ.............../........ .. ...........αίτησής σας και έχοντας υπόψη:
(ημερ/νία}

α) Τις διατάξεις της αριθμ. Δ.1374/609/97 Α.Υ 0. (ΦΕΚ 985/τ.Β/7.11.97),

β) Την αριθμ............./................έκθεση της Επιτροπής του άρθρου 2 της πα-
                                  (ημερ/νία).
ραπάνω Απόφασης,

γ) .....................................................................................................................
σας χορηγούμε άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα με την επιφύλαξη του δικαιώματος της ανά πάσα στιγμή ανακλήσεώς της.

Η παρούσα. Άδεια σας παρέχει τη δυνατότητα, για Τις εξαγωγές εμπορευμάτων στην Τουρκία στα πλαίσια της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Κ. - Τουρκία, να χρησιμοποιείτε :

1. είτε προθεωρημένα από το Τελωνείο (αναφέρεται το Τελωνείο Ελέγχου) πιστοποιητικά ΑTR.

2. είτε πιστοποιητικά ATR που θα θεωρείτε ΟΙ ίδιοι με την επίθεση στο χώρο 12 της ειδικής μεταλλικής σφραγίδας που προβλέπεται από το άρθρο 12 της απόφασης 1/96 της Επιτροπής Τελωνειακής συνεργασίας Ε.Ε.Τουρκίας.

- Βρίσκεσθε υπό την ειδική παρακολούθηση του Τελωνείου..........................
......................................................................... και υποχρεούσθε .
(αναφέρεται το Τελωνείο Ελέγχου}

α) να φυλάσσετε, επί τρία τουλάχιστον χρόνια τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων που εξάγετε στην Τουρκία.

β) να επιτρέπετε στο Τελωνείο ........................................................................
(αναφέρεται το Τελωνείο Ελέγχου} να διενεργεί οποιοδήποτε έλεγχο κρίνει σκόπιμο για την επαλήθευση του χαρακτήρα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

γ) να ειδοποιείτε το Τελωνείο;. ...........;...................................-.:................;.....
                                                 (αναφέρεται το τελωνείο ελέγχου) ...........
ημέρες πριν την εξαγωγή εμπορευμάτων που πρόκειται να πραγματοποιήσετε στην Τουρκία προκειμένου το εν λόγω Τελωνείο να προβαίνει, αν κρίνει σκόπιμο, στους απαραίτητους ελέγχους.

δ) να υποβάλετε στο τελωνείο... ......................................................................
                                                   (αναφέρεται το Τελωνείο ελέγχου)
ανά............(το διάστημα ορίζεται σε συνάρτηση με τον όγκο εξαγωγών) φάκελλο που να περιλαμβάνει φωτοαντίγραφα των χρησιμοποιηθέντων πιστοποιητικών και των αντίστοιχων διασαφήσεων εξαγωγής.

ε) να επιστρέφετε στο τελωνείο ελέγχου προθεωρημένα Πιστοποιητικά, που για οποιοδήποτε λόγο δεν χρησιμοποιήθηκαν .

 Εφιστούμε την προσοχή σας, ότι τυχόν κατάχρηση της άδειας, θα έχει σαν συνέπεια όχι μόνο την ανάκλησή της αλλά και την επιβολή διοικητικού προστίμου σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 94 του Τελωνειακού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.2443/96 « περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του Τ.Κ. και άλλες διατάξεις. Σε περίmωση εξάλλου ψευδούς δηλώσεως ή αν συντρέξει άλλη αξιόποινη πράξη, ΕΠΙβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Υπογραφή – Σφραγίδα




ΙΙ. Καθιέρωση απλοποιημένης διαδικασίας απόδειξης της καταγωγής ή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων από εγκεκριμένο εξαγωγέα και καθορισμός, αρμοδιότητας για τη χορήγηση άδειας εγκεκριμένου εξαγωγέα». (Εγκ. αριθμ. Δ 1374/609/97)


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (Δ 1374/609/97)

1.Έχοντας υπόψη:

α. Τις διατάξεις του άρθρου 27 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 3 στοιχεία δ και ε του Καν (ΕΟΚ) 2913/92 του Συμβουλίου της Ε.Ε. περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα,

β. Τα πρωτόκολλα καταγωγής που επισυνάπτονται σε προτιμησιακές Συμφωνίες που έχει συνάψει η Κοινότητα με ορισμένες τρίτες χώρες τα οποία προβλέπουν τη δυνατότητα απλοποιημένης διαδικασίας απόδειξης της καταγωγής με δήλωση του εξαγωγέα στο εμπορικό τιμολόγιο,

γ. Την απόφαση 1/96 (όρθρο 12) της Επιτροπής Τελωνειακής συνεργασίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της Απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Κ.-Τουρκίας,

δ. Τις διατάξεις του Π.Δ. 284/88 "Περί Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών και Νομαρχιακών Οικονομικών Υπηρεσιών (ΦΕΚ Α/128/88) όπως ισχύει,

ε. Την υπ' αριθμ. 1107147/1239/0006Α/4.10.96 Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στον Υφυπουργό Οικονομικών. (ΦΕΚ 922/8/7.10.96).

2. Εκτιμώντας το γεγονός:

α. Ότι η προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας συνιστάται μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή απλοποιημένων διαδικασιών απόδειξης της καταγωγής ή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων,

β. Ότι βάσει της προβλεπόμενης, σε ορισμένες προτιμησιακές Συμφωνίες. απλοποιημένης διαδικασίας είναι δυνατόν, η απόδειξη της καταγωγής των εμnορευμότων να παρέχεται με σχετική δήλωση του ..εγκεκριμένου εξαγωγέα», στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο, χωρίς να απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού ΕυΑ1 και χωρίς να τίθεται όριο αξίας για τα εξαγόμενα εμπορεύματα,

γ. Ότι βάσει του άρθρου 12 της Απόφασης 1/96 της Eπιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας Ε.Κ.- Τουρκίας, είναι δυνατόν, οι Τελωνειακές Αρχές να επιτρέπoυν σε "εγκεκριμένο εξαγωγέα» να εκδίδει .Πιστοnοιητικά κυκλοφορίας ΑΤR, χωρίς να υφίσταται υποχρέωση του τελευταίου να προσκομίζει τα Πιστοποιητικό για θεώρηση στο Τελωνείο κατά το χρόνο της εξαγωγής,

δ. Ότι είναι ανάγκη να καθορισθούν οι αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές για τη χορήγηση άδειας "εγκεκριμένου εξαγωγέα» όσα και εκείνες οι οποίες θα είναι εrnφορτισμένες με τον "εκ των υστέρων έλεγχο» της τήρησης από τους εγκεκριμένους εξαγωγείς. των πρoβλεπoμένων κατά περίπτωση κανόνων καταγωγής ή ελεύθερης κυκλοφορίας,

ε. 'Οτι από τις διατάξεις της Απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε:


Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής

1. Η κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 της παρούσης Αποφάσεως απλοποιημένη διαδικασία πιστοποίησης της καταγωγής από »εγκεκριμέvους εξαγωγείς» με δήλωση στο τιμολόγιο, ανεξάρτητα από την αξία των εξαγομένων εμπορευμάτων, εφαρμόζεται στις προτιμησιακές Συμφωνίες που έχει συνάψει η Κοινότητα με τις Χώρες που διαλαμβάνοvται στο συνημμένο Παράρτημα Ι.

2. Η κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 της παρούσης Αποφάσεως απλοποιημένη διαδικασία θεώρησης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας Α ΤR από «εγκεκριμένους εξαγωγείς" εφαρμόζεται στα πλαίσια των διατάξεων των οικείων αποφάσεων του Συμβουλίου σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας που διαλαμβάνονται στο συνημμένο Παράρτημα ΙΙ.


 Άρθρο 2 Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή για τη χορήγηση της άδειας «εγκεκριμένου εξαγωγέα»

1. Οι Τελωνειακές Περιφέρειες ορίζονται ως αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές για τη χορήγηση των αδειών «εγκεκριμένου εξαγωγέα», χάριν συντομίας «Άδεια Ε.Ε.» που προβλέπεται από τις διατάξεις των εις τα παραρτήματα I και ΙΙ αναφερομένων συμφωνιών Ε.Ε. - Τρίτων Χωρών.

2. Η ανωτέρω αρμοδιότητα των Τελωνειακών Περιφερειών καλύπτει τόσο την παραλαβή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τη χορήγηση της «Άδειας Ε.Ξ.» όσον και την έκδοση της Άδειας Ε.Ε.» μετά από προηγούμενη 'Εκθεση επιτροπής που συντίθεται από:

- τον Προϊστάμενο Δασμολογικών Διαδικασιών, ως πρόεδρο. του πλησιέστερου στην έδρα της επιχείρησης Τελωνείου Α. Τάξεως,

- δύο ελεγκτές του ιδίου Τελωνείου, και

- ένα υπάλληλο του ιδίου Τελωνείου για την άσκηση γραμματειακών καθηκόντων.

3. Προκειμένου για ενδιαφερόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα της Δ/νσης Τελωνείων Αττικής και της Δ/vσης Τελωνείων Θεσσαλονίκης. η ανωτέρω Επιτροπή συντίθεται από τελωνειακούς υπαλλήλους που ασκούν τα καθήκοvrα της προηγουμένης παραγράφου στο Γ Τελωνείο Πειραιά και στο Δ 'Τελωνείο Θεσσαλονίκης. αντίστοιχα.

4. Σε κάθε περίπτωση υποβολής αίτησης χορήγησης "Άδειας Ε.Ε.» η ανωτέρω Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Τελωνειακής Περιφέρειας.


Άρθρο 3 Όροι για τη χορήγηση «Άδειας Ε.Ε.»

1. Η "Άδεια Ε.Ε.» στα πλαίσια των Συμφωνιών που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι χορηγείται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

α. Είναι οι ίδιες επιχειρήσεις παραγωγοί των προϊόντών που εξάγουν.

β. Πραγματοποιούν συχνά εξαγωγές στις προτιμησιακές χώρες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι, προϊόντων, των οποίων η καταγωγή, βάσει των κανόνων που ισχύουν στις συμφωνίες αυτές. παραμένει η ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. λόγω μη συχνής διαφοροποίησης των πηγών πρώτων υλών κλπ.

γ. Παρέχουν όλα τα εχέγγυα στο Τελωνείο ελέγχου που εκάστοτε ορίζεται. για την επαλήθευση του καταγόμενου χαρακτήρα των προϊόντων που εξάγουν και την τήρηση των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται από τα πρωτόκολλο καταγωγής των σχετικών συμφωvιών, ιδίως εκείνων που αφορούν στην απαγόρευση επιστροφής δασμών ή απαλλαγής οπό δασμούς.

δ. Δεν έχουν διαπράξει σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις της Τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

2. Η «Άδεια Ε.Ε.» στα πλαίσια των διατάξεων των Αποφάσεων του Συμβουλίου σύνδεσης Ε.Ε. . Τουρκίας. χορηγείται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις:

α. που πραγματοποιούν συχνά εξαγωγές εμπορευμάτων στη χώρα αυτή.

β. των οποίων τα λογιστικά βιβλία επιτρέπουν στις Τελωνειακές Αρχές να ελέγχουν τις συναλλαγές με τη χώρα αυτή.

γ. που δεν έχουν διαπράξει σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

δ. που παρέχουν στο τελωνείο ελέγχου που εκάστοτε ορίζεται. ικανοποιητικές εγγυήσεις αναγκαίες για την επαλήθευση του καθεστώτος των εμπορευμάτων .

3. Η εκτίμηση των όρων που αναφέρονται στις ανωτέρω παραγράφους πραγματοποιείται οπό την Επιτροπή του άρθρου 2της παρούσας και τα σχετικά στοιχεία, αναλυτικά καταγράφοvrαι στην οικεία. Έκθεση της Επιτροπής.


Άρθρο 4 Αίτηση για τη χορήγηση «Άδειας Ε.Ε.»

Η αίτηση για τη χορήγηση "Άδειας Ε.Ε.»πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

-          άνομο και διεύθυνση της εξαγωγικής επιχείρησης,
-          πλήρη περιγραφή των προς εξαγωγή προϊόντων και ακριβή δασμολογική κλάση.
-          περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας.
-          δείγματα, φωτογραφίες ή άλλα έγγραφα σχετικά με την παραγωγική διαδικασία ή τη σύνθεση των εμπορευμάτων,
-          χώρες προς τις οποίες εξάγοvrαι τα εμπορεύματα, έτος.
-          αριθμό εξαγωγών κατ' .
-        έγγραφα που αποδεικνύουν τον καταγόμενο χαρακτήρα ή την ελεύθερη κυκλοφορία των πρώτων υλών ή μερών που χρησιμοποιούvrαι στην παραγωγική διαδικασία,
-        όνομα υπεύθυνου στην επιχείρηση.
-          συνημμένη υπεύθυνη δήλωση. ότι τα εμπορεύματα για τα οποία ζητείται η άδεια πληρούν τους κανόνες καταγωγής ή ελεύθερης κυκλοφορίας που προβλέπονται στη συμφωνία με τη Χώρο στην οποία θα εξαχθούν.



Άρθρο 5 Εκδoση «Άδειας Ε.Ε.»

1. Η εκδιδόμενη με βάση την Έκθεση της Επιτροπής «Άδεια Ε.Ε.» πρέπει:

- να φέρει αριθμό πρωτοκόλλου και πρόσθετο κωδικό αριθμό αδείας εγκεκριμένου εξαγωγέα που συντίθεται, ανάλογα με την εκδίδουσα την.»Άδεια Ε.Ε»... Τελωνειακή Περιφέρεια. από τον αριθμό 1 έως 10 ακολουθούμενο από τον αύξοντα αριθμό καταχώρησης της «Άδειας Ε.Ε.» σε ειδικό βιβλίο που τηρείται σε κάθε Τελωνειακή Περιφέρεια.

- να καθορίζει ως «Τελωνείο ελέγχου» το Τελωνείο από το οποίο οpiστηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη της προβλεπομένης στο άρθρο- 2 παρ, 2 της παρούσης Αποφάσεως, Επιτροπής.

2. Το Τελωνείο Ελέγχου παρακολουθεί τη χρήση της.Άδειος Ε.Ε» οπό την εξαγωγική επιχείρηση και έχει τη) δυνατότητα να εισηγείται στην προϊσταμένη του. Τελωνειακή περιφέρεια, με την υποβολή σ' αυτήν εμπεριστατωμένης αναφοράς, την ανάκληση από την τελευταία της «Άδειας E.E». όταν ο εγκεκριμένος εξαγωγέας παύει να πληροί του όρους που ορίζονται στο άρθρο 3 ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την..»Άδεια Ε.Ε.»

3. Η εκδιδόμενη "Άδεια E.E." κοινοποιείται:

-          στον δικαιούχο
-          στο Τελωνείο Ελέγχου
-          στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση
-          στη 17η Δ/νση, Τμήμα Γ της Γεν. Δ/νσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ του ΥπΟικ.


Άρθρο 6 Απλοποιημένη διαδικασία στα πλαίσια των συμφωνιών με τις Χώρες του Παραρτήματος I

1. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στο όνομα των οποίων είχε εκδοθεί η Άδεια Ε.Ε. σε κάθε περίπτωση εξαγωγής προϊόντων τους υποχρεούνται στην τήρηση των ακόλουθων όρων.

α. Η δήλωση στο τιμολόγιο συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του συνημμένου παραρτήματος III, και φέρει σε κάθε περίπτωση τον αριθμό..αδείας E.E."

β. Η δήλωση στο τιμολόγιο συντάσσεται με γραφομηχανή, με σφραγίδα ή με εκτύπωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο και δεν είναι απαραίτητο να φέρει το πρωτότυπο της ιδιόχειρης υπoγραφής του εγκεκριμένου εξαγωγέα. εφόσον ο τελευταίος παρέχει στις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές. γραπτή ανάληψη υποχρέωσης, ότι αποδέχεται την πλήρη ευθύνη για τη δήλωση τιμολογίου από την οποία προκύπτει. ότι οι εν λόγω δηλώσεις ισχύουν σαν να έφεραν πράγματι την ιδιόχειρη υπογραφή του.

γ. Η δήλωση στο τιμολόγιο μπορεί να συνταχθεί αν τα σχετικό προϊόντα μπορούν να θεωρηθούν ως προϊόντα καταγωγής Κοινότητας ή μιας από τις χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα..διαγωνίου σώρευσης»της καταγωγής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλα καταγωγής των προτιμησιακών συμφωνιών του Παραρτήματος 1.

δ. Η δήλωση στο τιμολόγιο πρoυπoθέτει ότι η εξαγωγική επιχείρηση είναι σε θέση να προσκομίσει ανά πάσα στιγμή εάν αυτό ζητηθεί από τις Τελωνειακές Αρχές, κάθε έγγραφο που αποδεικνύει τον καταγόμενο χαρακτήρα των εμπορευμάτων που εξάγει και την τήρηση όλων των προϋποθέσεων που τίθενται από τα πρωτόκολλα καταγωγής.

ε. Η δήλωση στο τιμολόγιο συντάσσεται από τον εξαγωγέα κατά την εξαγωγή των προϊόντων στα οποία αφορά ή μετά την εξαγωγή, εφόσον προσκομίζεται στη χώρα εισαγωγής το αργότερο δύο έτη μετά την εισαγωγή στην τελευταία των προϊόντων .

2. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν.»Άδεια Ε.Ε» και συντάσσουν δήλωση στο τιμολόγιο πρέπει να φυλάσσουν επί τρία τουλάχιστον έτη, αντίγραφο της εν λόγω δήλωσης στο τιμολόγιο και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τον καταγόμενο χαρακτήρα των εμπορευμάτων καθώς και την τήρηση των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το σχετικό πρωτόκολλο Kαταγωγής


Άρθρο 7 Απλοποιημένη διαδικασία στα πλαίσια της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε-Τουρκίας

1. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η "Άδεια Ε.Ε"-, έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο περιπτώσεων απλοποιημένης διαδικασίας ως κατωτέρω:

α. είτε να προσφεύγουν στη διαδικασία της. εκ των προτέρων θεώρησης των Πιστοποιητικών κυκλοφορίας Α ΤR στο χώρο 12, από το τελωνείο Ελέγχου που ορίζεται στην “.Άδεια E.E.".

β. είτε να προσφεύγουν στη διαδικασία της θεώρησης των Πιστοποιητικών ΑΤR από την ίδιο εξαγωγική επιχείρηση με ειδική μεταλλική σφραγίδα που έχει εγκριθεί από το Τελωνείο Ελέγχου, ως το υπόδειγμα που διαλαμβάνεται στο Παράρτημα IV της παρούσης Αποφάσεως,

2. Τα κατά τις ανωτέρω περιπτώσεις α και β της ανωτέρω παραγράφου εκδιδόμενα πιστοποιητικό κυκλοφορίας Α ΤR πρέπει να φέρουν στο χώρο 8 την ένδειξη «Απλοποιημένη διαδικασία»

Άρθρο 8

Η παρούσα Απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα 23 0κτωβρίου 1997

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

- Πίνακας Προτιμησιακών Συμφωνιών και αυτόνομων καθεστώτων που προβλέπουν απλοποιημένες διαδικασίες απόδειξης καταγωγής

1. Ενδιάμεση Συμφωνία Ε.Κ. . Ισραήλ

Πρωτόκολλο Νο 4. άρθρα 17, 22. 23 και 24 (Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 71/20.3.96).

2. Ενδιάμεση Συμφωνία Ε.Κ. . Σλοβενίας .

Πρωτόκολλο Νο 4, άρθρα 16, 21, 22 και 28 (Eφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 344/31.12.96).

3. Συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο Νορβηγία – Ισλανδία - Λιχτενστάϊν...).
Πρωτόκολλο Νο 4. άρθρα 15, 20, 21 και 28 (Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L21/23.1.97).

4. Συμφωνία Ε.Κ. -Δανίας και Τοπικής Κυβέρνησης των Νήσων Φερόων.

Πρωτόκολλο Νο 3. άρθρα 15. 20. 21 και 27 (Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L53/22.2.97).

5. Ευρωπαϊκές Συμφωνίες Ε.Κ. - Ρουμανίας - Ουγγαρίας – Βουλγαρίας. Σλοβακίας - Πολωνίας και Τσεχίας.

Πρωτόκολλο Νο 4, άρθρα 16, 21, 22 και 28 (Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 54/24.2.97, L 92/7 4.97. L134/24.5.97. L 212/5.8.97. L 221/11.8.97, L 343/31.12.96).


6. Συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Κ. - Εσθονίας. Λετονίας. Λιθουανίας.

Πρωτόκολλο Νο 3. άρθρα 16,21,22και 28 (Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 111/28.4.97, L 136/27.5.97).

7. Ευρωμεσογειακή Ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης Ε.Κ. – Οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτ.Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.


Πρωτόκολλο Νο 3, άρθρα 15, 20, 21 και 27 (Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L187/16.7.97).

8. Συμφωνίες Ε.Κ. Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Ισλανδίας και Νορβηγίας.

Πρωτόκολλο Νο3, άρθρο 16. 21, 22 και 28 (Eφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 195/22.7.97). .

9. Συμφωνία μεταξύ Ευρ- Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και της Τουρκίας.

Πρωτόκολλο Νο 1 άρθρο 14. 19, 20, 24 της Απόφασης 96/528/ΕΚΑΧ της Επιτροπής (Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L227/96)


.
 Αυτόνομα Καθεστώτα -

Διατάξεις
1. Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων.

Άρθρα 80, 90, 90α Καν. ΕΟΚ 2454/93 περί καθορισμού των διατάξεων εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα.

2. Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες.

Άρθρα.109, 117,118 του Καν. ΕΟΚ2454/93.





ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ


Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Κ. - Τουρκίας
Aπόφαση της 1/96 της Επιτροrιής Τελωνειακής Συνεργασίας Ε.Κ.-Τουρκίας.άρθρο 12.



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

- Υπόδειγμα δήλωσης τιμολογίου
Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτοvrαι από το παρόν έγγραφο [άδεια Τελωνείου αριθμ....] δηλώνει ότι, εκτός εάν δηλώνεται σαφώς άλλως. τα προίόvrα αυτά είναι προτιμησιακής καταγωγής...

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

- Υπόδειγμα αποτυπώματος σφραγίδας
Υπόδειγμα αποτυπώματος της σφραγίδας που μνημονεύεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1β της Απόφασης

ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

. Αρχικά ή εθνόσημο του Κράτους εξαγωγής.
. Στοιχεία απαραίτητα για την εξατομίκευση του εγκεκριμένου εξαγωγέα.


ΙΙΙ. Η χρησιμοποίηση από τους εμπόρους του συστήματος του εγκεκριμένου εξαγωγέα


Α. Απλοποιημένη διαδικασία απόδειξης της καταγωγής ή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων από εγκεκριμένο εξαγωγέα. (Δ913/ 473/22-6-1999 Εγκ ΥπΟικ)

(Δ 913/473/22-6-99)
Παίρνοντας αφορμή από τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα του Προτιμησιακού Δικαίου της Καταγωγής των εμπορευμάτων σας υπενθυμίζουμε ότι .

1. Με την σχετική (ΣΧΕΤ: Η αριθ. Δ. 904/504/15.6.98 Δ.Υ.Ο.), σας κοινοποιήθηκε η αριθ. Δ 1374/609/ 7.11.97 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με την οποία καθιερώθηκε και στη χώρα μας το σύστημα του «Εγκεκριμένου εξαγωγέα» που προβλέπεται στα πρωτόκολλα καταγωγής που επισυνάπτονται στις περισσότερες . προτιμησιακές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κοινότητα με τρίτες χώρες.

2. Η προαναφερόμενη απλοποιημένη διαδικασία απόδειξης της καταγωγής δεν έχει ακόμη λάβει την αναμενόμενη χρήση σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. 'Εχοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τις σταθερές οχλήσεις της Διεύθυνσης Καταγωγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου της Ε. 'Ενωσης, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην υποχρέωση των τελωνειακών μας Αρχών να ενημερώσουν εμπεριστατωμένα τους εμπλεκόμενους με το προτιμησιακό εμπόριο φορείς(εξαγωγείς και εκτελωνιστές)για τη δυνατότητα εφαρμογής των παραπάνω απλοποιημένων διαδικασιών απόδειξης της καταγωγής που τους παρέχεται με βάση τις προαναφερόμενες εθνικές διατάξεις.
Η ανάγκη ενημέρωσης των εξαγωγέων καθίσταται περισσότερο επιτακτική αν ληφθεί υπόψη ότι ασκείται πίεση στις Υπηρεσίες της Ε.Επιτροπής από πολλά κράτη μέλη, να αλλάξει σύντομα η υπάρχουσα νομοθεσία ώστε όλοι οι εξαγωγές να γίνουν «εγκεκριμένοι» και να μην μεσολαβεί πλέον το Τελωνείο όσον αφορά το θέμα της πιστοποίησης της καταγωγής κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων αλλά να περιοριστεί σε εκ των υστέρων ελέγχους στις εγκαταστάσεις των εγκεκριμένων εξαγωγέων.


4. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τον «εγκεκριμένο εξαγωγέα» δήλωση καταγωγής στο τιμολόγιο έχει δικαίωμα να κάνει και οποιοσδήποτε εξαγωγέας, εφόσον η αξία των εμπορευμάτων που εξάγει δεν υπερβαίνει το όριο που ορίζεται στην κάθε προτιμησιακή συμφωνία.


Β. Εφαρμογή απλοποιημένων διαδικασιών απόδειξης της καταγωγής και νέες δυνατότητες στις εμπορικές συναλλαγές της Ε. Ένωσης με τρίτες χώρες» (Δ 768/464/11-6-2001)

Παίρνοντας αφορμή από τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα του Προτιμησιακού Δικαίου της Καταγωγής των εμπορευμάτων, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Με την αριθ. Δ. 1374/609/ 7.11.97 (ΦΕΚ 985/Β/7.11.97) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθιερώθηκε και στη χώρα μας απλοποιημένη διαδικασία απόδειξης της καταγωγής ή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων από «εγκεκριμένο εξαγωγέα»' Η εν λόγω διαδικασία προβλέπεται.
τόσο στα πρωτόκολλα καταγωγής που επισυνάπτονται στις περισσότερες προτιμησιακές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ε. 'Ενωση με τρίτες χώρες (Ανδόρα, Τουρκία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ν. Φερόες, Ισραήλ, Τυνησία, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Αρχή, Μεξικό, Ν. Αφρική, χώρες Α.Κ.Ε.,, Π.Γ.Δ Μ ) όσο και στις σχετικές διατάξεις "περί ορισμού της έννοιας των καταγόμενων εμπορευμάτων" των αυτόνομων καθεστώτων παροχής δασμολογικών προτιμήσεων που εφαρμόζει η Ε Ένωση έναντι ορισμένων χωρών (Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας) και στη Συμφωνία Τελωνειακής 'Ενωσης με την Τουρκία.

2. Σε γραμμές η προαναφερόμενη απλοποιημένη διαδικασία απόδειξης της καταγωγής μπορεί να γίνει με δήλωση στο εμπορικό τιμολόγιο (ή οποιοδήποτε άλλο εμπορικό έγγραφο που συνοδεύει το προϊόν) από οποιονδήποτε εξαγωγέα, εφόσον η αξία των προς εξαγωγή εμπορευμάτων δεν υπερβαίνει συνήθως τα 6000 ΕΥΡΩ ή περίπου το 1.800.000 δρχ. ή από εγκεκριμένο εξαγωγέα χωρίς όριο αξίας και εφόσον σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι κανόνες καταγωγής ή ελεύθερης κυκλοφορίας.

3. Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή -Ένωση συμμετέχει στο σύστημα Πανευρωπαϊκής Σώρευσης της Καταγωγής μαζί με τις χώρες Κ.Α.Ε. (Τσεχία, Σλοβακία,
Σλοβενία, Βουλγαρία, Poυμανία, Ουγγαρία, Πολωνια, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), τις χώρες ΕΖΕΣ, (Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάϊν) και την Τουρκία (για όλα τα προϊόντα πλην εκείνων του παραρτήματος 11 της Συνθήκης της Ρώμης) . Οι εμπορικές συμφωνίες με όλες τις παραπάνω χώρες είναι αμφοτεροβαρείς και περιέχουν πανομοιότυπους κανόνες καταγωγής. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, από τη χώρα μας, πιστοποιητικού καταγωγής για προϊόντα που καλύπτονται από τη σχετική κάθε φορά εμπορική συμφωνία και για τα οποία έχει τηρηθεί ο προβλεπόμενος κανόνας καταγωγής και η διακίνηση του προϊόντος αυτού με προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση, σ' όλες τις χώρες της Πανευρωπαϊκής σώρευσης, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αντίστοιχα με τη χρήση του συστήματος "Πανευρωπαϊκής σώρευσης της καταγωγής" είναι δυνατή η εισαγωγή σε μια συμβαλλόμενη χώρα (και στη χώρα μας) προϊόντων καταγωγής άλλων χωρών που συμμετέχουν στο σύστημα και η παροχή σ' αυτά προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης

4. Δυστυχώς έως σήμερα, όπως προκύπτει από επαφές μας με αρκετές Tελωνειακές Αρχές, οι παραπάνω δυνατότητες στο Προτιμησιακό Δίκαιο της Καταγωγής δεν έχουν την αναμενόμενη χρήση από τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας μας σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ε. 'Ενωσης Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για μια ακόμη φορά, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενημέρωσης των μελών σας για τις δυνατότητες που παρέχει το σχετικό Κοινοτικό Δίκαιο.
Τέλος σας πληροφορούμε ότι η προαναφερόμενη στην παρ. 1 Α.Υ.Ο. για την απλοποιημένη διαδικασία πρόκειται να αναμορφωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμπεριληφθούν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις (νέες συμφωνίες της Ε. 'Ενωσης με τρίτες χώρες, τροποποίηση του Καν. 2454/93 - Εφαρμοστικού Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, δυνατότητα χορήγησης "Άδειας Εγκεκριμένου Εξαγωγέα" σε εμπόρους - εξαγωγείς, αναμόρφωση του Καν.3351/83 για τις δηλώσεις προμηθευτή κ.λπ.) και σας τονίζουμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.


4.4.5 Ηλεκτρονική διασάφηση


Η είσοδος της νέας τεχνολογίας δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει αδιάφορο το τελωνειακό σύστημα της Ενωμένης Ευρώπης. Τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών πήραν και θα πάρουν τη θέση τους στην διαδικασία των τελωνειακών καθεστώτων. Η Ενωμένη Ευρώπη ετοιμάζει την ηλεκτρονική διασάφηση που προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2001.

Τι μπορεί να είναι αυτή η ηλεκτρονική διασάφηση στη διαδικασία των τελωνειακών καθεστώτων όπως αναπτύχθηκε στα παραπάνω κεφάλαια;

Τα Εκτελωνιστικά γραφεία που προσφέρουν και υπηρεσίες μεταφοράς θα είναι συνδεδεμένα με τερματική οθόνη στο κεντρικό υπολογιστή των τελωνείων. Θα υπάρχει και η σχετική χρηματική συνδρομή για τα λειτουργικά έξοδα του ηλεκτρονικού εγκέφαλου.

Η είσοδος μιας ηλεκτρονικής διασάφησης στην άμεση διαδικασία (On line) θα πραγματοποιείται με μια κλείδα, ένδειξη ότι το εκτελωνιστικό γραφείο έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το ΥπΟικ.

Η πληρωμή των δασμών και φόρων των εμπορευμάτων με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής διασάφησης θα γίνεται με ειδικό τρόπο, κάτι παραπλήσιο με τον μηχανισμό των πιστωτικών καρτών. Ο λογαριασμός του εκτελωνιστικού γραφείου θα πρέπει να υπερκαλύπτει τους δασμούς προκειμένου να χρεωθεί.

Όταν συμφωνήσει ο χειριστής του υπολογιστή με την οθόνη του, τότε θα εκδίδεται η άδεια παράδοσης . Μετά ο εκτελωνιστής με την άδεια παράδοσης θα μεταβαίνει στο τελωνείο για την παραλαβή.

Μπορεί η πληρωμή των δασμών και η εκτύπωση της άδειας παράδοσης να γίνεται στο τελωνείο μετά την συμπλήρωση και αποδοχή της ηλεκτρονικής διασάφησης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο ενδεχόμενος έλεγχος του τελωνείου σχετικά την δασμολογική κατάταξη κλπ μπορεί να πραγματοποιείται μετά το στάδιο εκτύπωσης της ηλεκτρονικής διασάφησης.

Περιγραφή διαδικασιών στο χειροκίνητο και στο ηλεκτρονικό σύστημα τον Απρίλιο του 2000, χρονική περίοδος πειραματική για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασάφησης.

Διαδικασία τελωνισμού και παραλαβής εμπορευμάτων μέχρι τη λειτουργία του “Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων»

Εργασίες που μπορούν να γίνουν στο Γραφείο:
1. Συγκέντρωση των δικαιολογητικών που είναι απαραίτητα για την διεκπεραίωση του τελωνισμού.
2. Συμπλήρωση του Ενιαίου Διοικητικού Εντύπου (Ε.Δ.Ε.) χειρόγραφα ή με μηχανικά μέσα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
3. Χαρτοσήμανση του Ε.Δ.Ε.


Εργασίες που πρέπει να γίνουν στο Τελωνείο:
1. Βεβαίωση της Αποθήκης, στη σχετική θέση του Ε.Δ.Ε., για την άφιξη των εμπορευμάτων.
2. Καταχώρηση της διασάφησης.
3. Ορισμός Ελεγκτού από τον αρμόδιο Επόπτη Ελεγκτηρίων.
4. Προσδιορισμός από τον Ελεγκτή, των κιβωτίων, δεμάτων κ.λ.π. που θα πρέπει να προσκομισθούν για έλεγχο.
5. 'Ελεγχος και επαλήθευση των εμπορευμάτων και καταγραφή των αποτελεσμάτων, στη σχετική θέση του Ε.Δ.Ε.
6. 'Ελεγχος των προϋποθέσεων υπαγωγής σε ένα από τα Τελωνειακά Καθεστώτα (ατελειών, διαμετακόμισης, προσωρινής εισαγωγής κ.λ.π.) από το αρμόδιο Γραφείο του Τελωνείου.
7. θεώρηση της αξίας από την ΔΙΠΑΕ ή τον αρμόδιο Επόπτη, όπου απαιτείται.
8. 'Ελεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον Ελεγκτή που έχει ορίσει ο Επόπτης.
9. Βεβαίωση, στη σχετική θέση της διασάφησης, των δασμών και λοιπών φόρων που οφείλονται, σύμφωνα με το (TARIC) και τις Εθνικές διατάξεις.
10. θεώρηση, από τον Επόπτη, όλων των ενεργειών που έχουν καταγραφεί στη διασάφηση, από τον Εκτελωνιστή, το Τελωνειακό Ελεγκτή και άλλους αρμόδιους υπαλλήλους.
11. Προσκόμιση της διασάφησης στο Γραφείο Προελέγχου, για έλεγχο, πριν την πληρωμή των δασμών και λοιπών φόρων.
12. Παράδοση της διασάφησης στο Γραφείο Ηλεκτρονικού Υπολογιστού (Η/Υ), για πληκτρολόγηση των απαραίτητων στοιχείων αυτής και της εισαγωγής των στον υπολογιστή για επεξεργασία.
13. Αποτύπωση των αποτελεσμάτων της παραπάνω επεξεργασίας, στην «, Άδεια Παράδοσης και Απόδειξη Πληρωμής» που εκτυπώνεται στο Γραφείο του Η/Υ.
14. 'Ελεγχος, .από τον υπάλληλο του Γραφείου Μετελέγχου, της ορθής αποτύπωσης των στοιχείων του Ε.Δ.Ε. στην « Άδεια» .
15. Πληρωμή των βεβαιωθέντων δασμών και λοιπών φόρων.
16. Παραλαβή των εμπορευμάτων βάσει της «'Αδειας» που θα έχει υπογραφεί από τον Ταμία και θα φέρει την σφραγίδα του Τελωνείου.

Διαδικασία τελωνισμού και παραλαβής εμπορευμάτων με την εφαρμογή της πληροφορικής, σε Τελωνεία της ΕΕ

Α. Διαβίβαση των στοιχείων του Ε.Δ.Ε. ηλεκτρονικά (Ηλεκτρονική Διασάφηση).
1. Με την έγκριση λειτουργίας τερματικού, που συνδέεται με το σύστημα των Τελωνείων, διαβιβάζεται η διασάφηση, με την πληκτρολόγηση των στοιχείων αυτής. Η επεξεργασία των στοιχείων ενεργείται αυτόματα από τον Η/Υ του Τελωνείου.
Η βεβαίωση της άφιξης των εμπορευμάτων και η ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας, μπορεί να πραγματοποιείται αυτόματα, με επικοινωνία των συστημάτων, της Κεντρικής Διαχείρισης των Αποθηκών και των Φορολογικών Αρχών, με το σύστημα των Τελωνείων, ο δε προληπτικός έλεγχος της αξίας ενεργείται αυτόματα μόνο για ορισμένα εμπορεύματα.
Μετά τους παραπάνω ελέγχους και την καταχώρηση της διασάφησης, η διαδικασία διαβίβασης ολοκληρώνεται με την εκτύπωση ενός σύντομου μηνύματος, από τον εκτυπωτή του τερματικού, στο οποίο αναφέρονται βασικά στοιχεία του Ε.Δ.Ε. (αριθμός καταχώρησης, Τελωνείο, στοιχεία παραλήπτου κ.λ.π.).
2. Η επιλογή των διασαφήσεων για φυσικό έλεγχο των εμπορευμάτων ή έλεγχο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υπαγωγή των στο Τελωνειακό καθεστώς που ζητήθηκε ή συγχρόνως έλεγχο εμπορευμάτων και δικαιολογητικών, ενεργείται αυτόματα από το σύστημα, με κριτήρια που ορίζονται από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου και από σχετικές διατάξεις.
Ο Προϊστάμενος του Τελωνείου ορίζει επίσης και τον αριθμό των διασαφήσεων που θα επιλεγούν για έλεγχο, ο αριθμός αυτός κυμαίνεται σε ποσοστό 3%-5% των διασαφήσεων που κατατίθενται σε μια ημέρα.
3. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων, εισάγονται στο σύστημα τα διαφοροποιηθέντα στοιχεία και εκτυπώνεται η άδεια παράδοσης και η απόδειξη πληρωμής, οι διασαφήσεις που δεν έχουν επιλεγεί για έλεγχο διεκπεραιώνονται αυτόματα χωρίς καμία παρέμβαση.
4. Η πληρωμή των δασμών και λοιπών φόρων ενεργείται και με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού, μετά από έγκριση και κατάθεση σχετικής εγγύησης.
5. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εκτύπωση της άδειας παράδοσης και της απόδειξης πληρωμής και ακολουθεί η παραλαβή των εμπορευμάτων.


Β. Ηλεκτρονική διαβίβαση του Ε.Δ.Ε. με ευθύνη συλλογικού οργάνου των εκτελωνιστών.
1. Διαβίβαση της διασάφησης μέσω τηλεομοιοτυπικής συσκευής (FAX) στο γραφείο εκτελωνιστών.
2. Εισαγωγή των στοιχείων της διασάφησης στο σύστημα των Τελωνείων από τερματικά που λειτουργούν με ευθύνη του συλλογικού οργάνου των εκτελωνιστών και ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία (Α).


Γ. Κατάθεση γραπτής διασάφησης.
1. Η διασάφηση συμπληρώνεται χειρόγραφα ή με μηχανικά μέσα και κατατίθεται στο Τελωνείο, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
2. Εισάγεται στο σύστημα από υπάλληλο του Τελωνείου και ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία (Α).


Οι επιπτώσεις στους εκτελωνιστές θα είναι καταστροφικές γιατί:
·      Ο μοναχοεκτελωνιστής δεν θα μπορεί να είναι στο σύστημα (μεγάλο το κόστος, αδυναμία εκπαίδευσης κλπ)
·      Ο έμπορος που έχει έναν αριθμό τελωνειακών πράξεων τον μήνα θα ζητήσει δικιά του θέση τέρμιναλ
·      Θα υπάρχουν θέσεις τέρμιναλ στα τελωνεία για εκτύπωση των ηλεκτρονικών διασαφήσεων
·      Οι μεταφορικές εταιρίες θα μπορούν να είναι στο σύστημα νόμιμα ή μη
·      Αν ισχύσει ο επιλεκτικός έλεγχος η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη

4.4α Μεταβατικές διαδικασίες του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ΟΠΣΤ)



Τ.914/81/28-2-2001 Εγκ ΥπΟικ ΘΕΜΑ :Κοινοποίηση της Τ 6507/8127/22-12-2000 ΑΥΟ, σχετικά με την καθιέρωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων.

Σας κοινοποιούμε την αριθμ.Τ65Ο718127122-12-2Οαο Α Υ.Ο, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1634/B /29-12-2000, με την οποία καθιερώνεται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων (Ο.Π.Σ.Τ.) και ειδική διαδικασία επαλήθευσης εμπορευμάτων και βεβαίωσης των αναλογουσών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, την αποκλειστική διαχείριση του οποίου έχει η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), σκοπό έχει τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών για την διευκόλυνση του εμπορίου, την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και την προστασία των δημοσιονομικών συμφερόντων.

Στα πλαίσια αυτά, το Ο.Π.Σ. Τ, πρόκειται να επιφέρει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές λόγω της μηχανοργάνωσης των Τελωνείων, στην συναλλαγή με το ευρύτερο κοινό και στην ταχύτερη ολοκλήρωση των τελωνειακών διαδικασιών.

Το Ο.Π.Σ.Τ. έχει αναπτυxθεί σε εννέα (9) υποσυστήματα, τα οποία κατονομάζονται στο άρθρο 1 της κοινοποιουμένης Α Υ.Ο.

Με την απόφαση αυτή, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειαc παράδοσης με βάση τα δηλούμενα στοιχεία, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Ειδικότερα:
Σε ότι αφορά στην διενέργεια ελέγχων, εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:
1. Το τελωνείο πριν την καταχώρηση του ΕΔΕ. προβαίνει υποχρεωτικά στους παρακάτω συνοπτικούς ελέγχους:

α) έλεγχο ως προς τον τύπο του κατατιθεμένου παραστατικού

β) έλεγχο ως προς την ορθή συμπλήρωση των υποχρεωτικών ενδείξεων και

γ) έλεγχο της ύπαρξης των προσαρτημένων δικαιολογητικών που αναφέρονται στη θέση 44 του ΕΔΕ.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων. το τελωνείο προχωρεί στην αποδοχή και καταχώρηση των τελωνειακών παραστατικών (ΕΔΕ).

2. Μετά την αποδοχή του τελωνειακού παραστατικού-ΕΔΕ- (και την χρέωση των δασμών και λοιπών φόρων) το Ο.Π.Σ.Τ. με βάση τα κριτήρια απόδοσης βαθμού επικινδυνότητας κατατάσσει αυτόματα το κάθε ΕΔΕ σε μία από τις εξής διαβαθμίσεις . Υψηλού, Μέσου και Χαμηλού βαθμού επικινδυνότητας.

α) Στην περίπτωση που το ΕΔΕ έλαβε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, τότε υποχρεωτικά θα πραγματοποιείται φυσικός έλεγχος του εμπορεύματος (εκτός του ελέγχου των συνημμένων εγγράφων).

β) Στην περίπτωση που το ΕΔΕ έλαβε μέσο βαθμό επικινδυνότητας, τότε πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος όλων των συνημμένων εγγράφων, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των εμπορευμάτων που μνημονεύονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 της κοινοποιουμένης Α Υ.Ο.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο των εγγράφων δημιουργηθούν στον αρμόδιο επόπτη ή ελεγκτή υποψίες/ υπόνοιες για την ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων, τότε δύναται (αλλά και είναι σκόπιμο ) να διενεργηθεί φυσικός έλεγχος των εμπορευμάτων.

Στην περiπτωση όμως που υπάρχουν μηνύματα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής (Α.Μ) ή άλλες πληροφορίες, τότε διενεργείται υποχρεωτικά φυσικός έλεγχος των εμπορευμάτων.

Επίσης, φυσικός έλεγχος των εμπ/των, πραγματοποιείται υποχρεωτικά και όταν ο συναλλασσόμενος έχει υποπέσει σε τελωνειακή παράβαση. Οι πληροφορίες αυτές καταγράφονται και παρακολουθούνται σε ειδική λειτουργία της «διαχείρισης των εντολών ελέγχου» του υποσυστήματος « Διαχείρισης ειδικών πληροφοριών και υποθέσεων».

Εάν διαπιστωθεί ασυμφωνία μεταξύ των αποτελεσμάτων του ελέγχου των συνημμένων εγγράφων και των δηλωθέντων στο Ε.Δ.Ε., τότε τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη βεβαίωση και είσπραξη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων είναι εκείνα που προσδιορίζονται από την τελωνειακή αρχή, σύμφωνα με τα ισχύοντα. Έχει όμως την δυνατότητα ο συναλλασσόμενος να ζητήσει φυσικό έλεγχο των εμπ/των, όπως ορίζεται στην παρ. 4 του άρθρου 3 της κοινοποιούμενης Α.Υ 0.

γ) Στην περίπτωση που το Ε.Δ.Ε. καταταχθεί στον χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας και εφόσον δεν υπάρχει για αυτό ένδειξη για ύπαρξη δελτίου Α.Μ., και ο συναλλασσόμενος δεν έχει υποπέσει σε τελωνειακή παράβαση, τότε χωρίς περαιτέρω έλεγχο το Ε.Δ.Ε. προωθείται για έκδοση άδειας παράδοσης και πληρωμή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Προς το παρόν όμως και μέχρι την έκδοση νεώτερης απόφασης από την Γεν. Δ/νση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., τα εμπορεύματα που κατατάσσονται στον χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας αντ1μετωπίζονται όπως τα εμπορεύματα μέσης επικινδυνότητας.

δ) Τέλος φυσικός έλεγχος εμπ/των, υποχρεωτικά πραγματοποιεiται και στην περίπτωση της τυχαίας επιλογής του ΕΔΕ από το Ο.Π.Σ.Τ.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η αξιολόγηση της επικινδυνότητας, που το Ο.Π.Σ.Τ. αποδίδει σε κάθε εμπ/μα καθορίζονται με απόφαση του Υπ.Οικονομικών μετά από σχετική εισήγηση της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. (άρθρο 5).

3. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3 της κοινοποιούμενης Α.Υ.Ο. και την αποδοχή του τελωνειακού παραστατικού. ο αρμόδιος για τον έλεγχο υπάλληλος, πραγματοποιεί επί του σώματος της διασάφησης πράξη για τον έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε και δίνει εντολή στο σύστημα να εκτυπώσει την Άδεια Παράδοσης και το Αποδεικτικό Είσπραξης.

Στην περίπτωση, κατά την οποία, ο παραπάνω έλεγχος δεν μπορεί να περατωθεί σε εύλογες προθεσμίες και συνεπώς δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί το ποσό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, επιτρέπεται μετά από αίτηση του καταθέσαντος την διασάφηση να εκδοθεί άδεια παραλαβής ή εξαγωγής των εμπορευμάτων. Στην προκειμένη όμως περίπτωση και με δεδομένο το γεγονός ότι η βεβαίωση και είσπραξη των δασμοφορολογικών' επιβαρύνσεων θα προσδιορισθούν με βάση τις ενδείξεις των δηλουμένων στη διασάφηση στοιχείων, η άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων χορηγείται μόνο με την παροχή επαρκούς εγγύησης (άρθρο 6).

4) Μετά την έξοδο των εμπ/των από τους Τελωνειακούς Χώρους και ανεξάρτητα από το είδος των ελέγχων, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί η τελωνειακή υπηρεσία προβαίνει κατά την κρίση της σε διενέργεια φυσικών ή ελέγχων στα έγγραφα, στην έδρα των επιχειρήσεων με βάση τα κατατεθέντα Ε.Δ.Ε.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές με τα δηλωθέντα στα ΕΔΕ, επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων, ενεργούνται συμπληρωματικές βεβαιώσεις δασμών και φόρων και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις, ποινές και πρόστιμα.




[1] Το Γραφείο Συνοδειών είναι επανδρωμένο με υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών (πρώην Τελωνοφύλακες), αρμόδιους για την ασφάλεια των υποκειμένων εμπορευμάτων, είτε στις διαφόρους μετακινήσεις των (εξαγωγή, μεταφόρτωση, εφόδια κλπ) είτε κατά την προσωρινή ή μόνιμη αποθήκευσή τους (προσωρινή εναπόθεση, τελωνειακή αποταμίευση, ελεύθερη ζώνη και αποθήκη)
[2] Χρησιμοποιούμε στο κείμενο αδιάκριτα τις λέξεις ΕΔΕ, Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο, διασάφηση, παραστατικό, με την ίδια εννοιολογική σημασία.
[3] Η περιγραφή που γίνεται στο Δελτίο Χημείου συμφωνεί απόλυτα με τη δασμολογική περιγραφή του Τελωνειακού Δασμολογίου Εισαγωγής TARIC.
[4] Ο χαρακτηρισμός ενός εμπορεύματος ως “υπό τελωνειακή επιτήρηση “ γενικά δίδεται όταν δεν έχουν πληρωθεί οι δασμοί και λοιποί φόροι ή πρόκειται να πριμοδοτηθεί ή ακόμα και να γίνει αντικείμενο συμψηφισμού.
[5] Άρθρο 76 Καν ΕΟΚ 2913/92 “περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα)
1. Προκειμένου να απλουστευθεί όσο το δυνατό η διεκπεραίωση των διατυπώσεων και διαδικασιών, χωρίς να θίγεται η κανονικότητα των πράξεων, οι τελωνειακές αρχές επιτρέπουν, υπό όρους που καθορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία της επιτροπής:
α) να μην περιλαμβάνονται στη διασάφηση του άρθρου 62 ορισμένα στοιχεία που αναφέρει η παράγραφος 1 του εν λόγω άρθρου ή να μην επισυνάπτονται στη διασάφηση αυτή ορισμένα έγγραφα που αναφέρει η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου
β) να κατατίθεται αντί της διασάφησης που αναφέρει το άρθρο 62 εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο που να συνδυάζεται με αίτηση υπαγωγής των εμπορευμάτων στο οικείο καθεστώς
γ) να γίνεται η διασάφηση των εμπορευμάτων για το οικείο καθεστώς με εγγραφή των εμπορευμάτων στα λογιστικά βιβλία, στην περίπτωση αυτή οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαλλάσσουν το διασαφιστή από την υποχρέωση προσκόμισης των στο τελωνείο.
Η απλουστευμένη διασάφηση, το εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο ή η εγγραφή στα λογιστικά βιβλία πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον τα στοιχεία που απαιτούνται για την εξακρίβωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων. Η εγγραφή στα λογιστικά βιβλία πρέπει να περιλαμβάνει την ημερομηνία κατά την οποία αυτή έλαβε χώρα.

[6] Τροποποίηση με τον νόμο 1808 /29-9-1988 ΦΕΚ Α 218/88



Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Πολιτιστική
Εκτελωνιστική
Κληρονομιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου