Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ο Γιώργος Γραμμένος, Εκτελωνιστής δείχνει το άγχος του με τα «Μικρά Τίποτα», 31 Ιανουαρίου 2015



Ο Γιώργος Γραμμένος, Εκτελωνιστής δείχνει το άγχος του με τα «Μικρά Τίποτα», 31 Ιανουαρίου 2015

   


   



ΤΑ ΜΙΚΡΆ ΤΊΠΟΤΑ

Κύριε Διευθυντά,  επιτρέψατέ μου ένα μικρό σημείωμα σχετικό με τις συνθήκες εργασίες των συναδέλφων

Προσπαθούμε πολλάκις να προσδιορίσουμε τα αίτια που προκαλούν το άγχος στο επάγγελμά μας, κατονομάζοντας ως τέτοια, την ψυχολογική βία και πίεση που ασκούν πάνω μας οι πελάτες για την όσο πιο γρήγορα γίνεται αποστολή των εμπορευμάτων τους, την σχολαστικότητα των φοροτεχνικών υπαλλήλων, την πολύωρη και πολυήμερη συνεχή κόπωση κά.

Όμως είναι και μερικά   "Μικρά τίποτε»  που κυριολεκτικά μας τσακίζουν τα νεύρα και – για νάμαστε σωστοί – ακόμη και το σώμα.
Σταχυολόγησα μερικά που πολλοί συνάδελφοι τα συναντούν καθημερινά, αλλά που, δυστυχώς, λέγοντας το ρωμαίικο «άστο να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα», τα αντιπαρέρχονται σκούζοντας μεν, αλλά αφήνοντάς τα ……
Να λοιπόν μερικά κι’ ας πάρουν οι υπεύθυνοι τα μέτρα τους – αν μας συμπαθούν ή αν μας λυπούνται έστω, λίγο :

1) Στο 2/3 Ελεγκτήριον υπάρχουν 4 όροφοι και ένα ασανσέρ – που είναι αλήθεια, δεν έχασα μεροκάματα για να κάτσω να μετρήσω πόσες ώρες την εβδομάδα λειτουργεί (ή μάλλον κινείται) συνεχώς. καλείς τον θάλαμο – 65 χρόνων π.χ. εσύ, γέρος, κατάκοπος και με όλα τα παρεπόμενα -, ανεβαίνεις στον 3ο ή 4ο όροφο, κάνεις τη δουλειά σου και επιστρέφεις να κατεβείς. Για κάθοδο δεν υπάρχει κουμπί κλήσεως. Πρέπει να κατεβείς καμιά 60ριά σκαλοπάτια πεζός!.....

2) Στην 4οροφο του Ντοκ 3 υπάρχει ένα άλλο ασανσέρ, αυτό είναι ζήτημα αν λειτουργεί 10 ώρες στις 42 εργάσιμες την εβδομάδα! Και διερωτάσαι: Άραγε αυτή η υπηρεσία συντηρήσεως τι να κάνει;

3) Μέσα στο πρόγραμμα βελτιώσεως του λιμένος κατασκευάστηκε μια θαυμάσια αποθήκη στο  ύπαιθρο του «Λούκου» που απορροφά τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων, που άλλοτε έμεναν μέρες ολόκληρες μέσα στα αυτοκίνητα, τα βαγόνια, τα κοντέινερ., κλπ. για να ξεφορτωθούν. Θάχει μήκος περίπου 60 μέτρα. Αν όμως βρίσκεσαι προς την δυτικομεσημβρινή γωνία, για να πας μέσα στην αποθήκη πρέπει να διασχίσεις όλη την απόσταση το μήκους της για να βρεις την μοναδική στη ανατολικομεσημβρινή γωνία σκάλα ν’ ανέβεις. Ο χριστιανός, ο μηχανικός δεν μπορούσε να κάμει δύο χωνευτές σκάλες των 4 σκαλοπατιών κατά το μήκος της αποθήκης; Ή τέλος πάντων ο , παραλαβών το έργον, ειδικός, δεν είχε δει άλλες αποθήκες του ΟΛΠ;

4) Αν επιθυμείς να κουβεντιάσεις επί ¾ ή 1 ώρα για ποδόσφαιρο κλπ, δεν έχει παρά να πας να βεβαιώσεις αποβίβαση στο  τμήμα της Ε.Ζ.Π. του Ντοκ 3 και δη στον βεβαιωτήν που βρίσκεται πρώτος εκ δεξιών στον εισερχόμενο,. Δεν υπάρχει στιγμή που να μη βρίσκονται «κρεμασμένοι» πάνω στην «γκισέ» του 7-10 συνάδελφοι. Κι’ αυτό όταν οι άλλοι 3 βεβαιωτές αναμένουν (!) εργασία. Ρίχνεις το χαρτί σου και περιμένεις. Αντιλαμβάνεσθε βέβαια ότι αυτό οφείλεται στην κακή κατανομή εργασίας που έχει κάμει κάποιος υπεύθυνος. Ανέθεσε σ’ έναν βεβαιωτή δουλειά για τρεις! Το βλέπουν οι αρμόδιοι καιρό τώρα αυτό, αλλά «πέρα βρέχει ……». Έτσι, δουλειά 5’ το πολύ 10’ λεπτών γίνεται σε ½ -1 ώρα! Περιμένοντας λοιπόν, κουβεντιάζεις όσο κι ‘ ότι θέλεις …….

5) Σ’ όλες τις υπηρεσίες οι Διευθυντές είναι στη θέση τους μαζί μ’ όλο το άλλο προσωπικό. Σ’ ορισμένα Τελωνεία Πειραιώς οι κ. κ. Επόπτες Ελεγκτηρίων ενώ προσέρχονται στην ώρα τους στο γραφείο της Δ/σεως, στα Ελεγκτήρια  πηγαίνουν μετά 1 ώρα, διότι συμμετέχουν τις πρωινές ώρες σε συσκέψεις. Κι’ όταν λέμε πρωινές ώρες, εννοούμε βέβαια τις πιο παραγωγικές. Λες και δεν είναι δυνατόν αυτές οι συσκέψεις να γίνουν 2-3 φορές τη εβδομάδα κα μάλιστα μετά την 1.30 ή τις 2.00 μ.μ.!
6) Εδώ και ένα μήνα προβιβάστηκαν 40 τελωνειακοί εις Διευθυντάς. Κι'  όμως ή έλλειψη Εποπτών εξακολουθεί. 1 Επόπτης σε 3 υπόστεγα! Γιατί;  Δεν μπορούσαν να εξοικονομηθούν τα πράγματα δι’ αποστάσεως προσωρινής, μέχρις ότου η Διοίκηση τους τοποθετήσει οριστικά;

7) Πηγαίνοντας στο Ρουφ να τελωνίσεις ένα κιβωτίδιον, με εμπόρευμα που βρίσκεται στον άνω όροφο, περίμενε από τις 8 (γιατί τότε ανοίγει (!) ή ΠΑΕΓΑΕ) ως τις 9 το λιγότερο για να κατέβει το κιβώτιο στο Ελεγκτήριο. Κι’  αυτό γιατί υπάρχει ένα μόνο ασανσέρ, που πρέπει να γεμίσει με 3 τόνους εμπόρευμα, να πάει να ξεφορτώσει, να ξαναγεμίσει με όλα τα εμπορεύματα, των παραστατικών πούχει στα χέρια ο εργάτης και μετά να κατεβεί. Ένα ασανσέρ για μια 3όροφη αποθήκη που κάνει κάθε μέρα εισαγωγή 5-10 βαγόνια. Λένε πως υπάρχει σκοπιμότητα. Νάναι άραγε σωστό; Κάποιος εκεί δεν ελέγχει; Άσε που ο εκτελωνιστής – «άκουσον¨!» - δεν έχει δικαίωμα να μπει στην αποθήκη να δει το εμπόρευμα!

8) Δεν μπορούσε άραγε ότι καλό έχει γίνει με το Τελωνείο του νέου Αεροδρομίου, που λειτουργεί τόσο καλά χάρις στη ενοποίηση του κτιρίου Γραφείων –Ελεγκτηρίων- Αποθήκης, να γίνει και με το Τελωνείο του παλαιού; Στο τέλος – τέλος, εκεί έχει μείνει μόνον η Ολυμπιακή. Είναι ανάγκη να έχει στην διάθεσή της όλα τα κτίρια που, πριν λίγο καιρό είχαν 20 εταιρείες; Δεν λυπούνται εμάς, αλλά δεν λυπούνται και τους τελωνειακούς, που δουλεύουν  εκεί μέσα υπό  συνθήκες απαράδεκτες λες και εργάζονται σε «παχνιά».

Κι’ άλλα πολλά «μικρά τίποτα» υπάρχουν που ίσως μου διαφεύγουν, αλλά σκόπιμο είναι όλα να λείψουν , για να πούμε τέλος πάντων ότι εκσυγχρονιστήκαμε και πως ότι μπορούμε να κάμωμε για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας είναι δυνατόν να γίνει, αρκεί οι αρμόδιοι να μην κωφεύουν.

Στο τέλος- τέλος, μερίδιο ευθύνης έχει και ο Σύλλογός μας. Ας κάμει κι’ αυτός τις σχετικές ενέργειες: Να μαθαίνει για τα ανάποδα και να φροντίζει ανάλογα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
 Μετά τιμής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ


Αναδημοσίευση από τον Εκτελωνιστή της 15 Αυγούστου 1973

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
145 αναρτήσεις σε 1.765 προβολές σελίδων
με λογοτεχνία, πολιτιστικά, φωτογραφίες για Εκτελωνιστές
Πίνακας προηγούμενων
 στην ανάρτηση της 12 Ιανουαρίου 2015

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου