Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ο Λάζαρος Καναβούρας, εκτελωνιστής βλέπει παγκοσμιοποίηση και εξαφάνιση της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας, 8 Ιανουαρίου 2015



Ο Λάζαρος Καναβούρας, εκτελωνιστής βλέπει παγκοσμιοποίηση και εξαφάνιση της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας, 8 Ιανουαρίου 2015






ΕΠ – ΟΥΡΑΝΙΑ

Φαίνεται πως στα μεγάλα Τεχνολογικά Ινστιτούτα των ΗΠΑ, η γενετική επιστήμη έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που μετά τη σόγια και τα καλαμπόκια έπιασε να μεταλλάζει και τις γλώσσες, να προσαρμόζει τα λεξιλόγια των ανθρώπων στις σύγχρονες  ανάγκες τις παγκοσμιοποίησης και  της ισοπέδωσης. Ίσως αυτή η φούρια να πηγάζει από την αλαζονεία. Ίσως να είναι και συνειδητή στρατηγική. Ξεκινάς από τα υλικά και συγκεκριμένα και σταδιακά περνάς στα άυλα και αφηρημένα ώστε ν΄ αγγίζεις με μια τελική έφοδο την ίδια την ανθρώπινη ψυχή.

Η πιο πρόσφατη επέμβαση των φωτισμένων εγκεφάλων έγινε στο ουράνιο. Πειραματικές δοκιμές που έγιναν στον Περσικό Κόλπο και τα Βαλκάνια, κατέδειξαν ότι η σημερινή χρήση του επιθέτου αυτού δεν ανταποκρίνεται πια στις ανάγκες της εποχής. Είναι πολύ ντεμοντέ.

Τι χρείαν επιθετικών προσδιορισμών έχομε για να περιγράψουμε το θείο, το ιδανικό, το εξαίσιο,; Από πού κι ως που θεϊκές οι «ουράνιες δυνάμεις»; Οι μοναδικές εξ ουρανού δυνάμεις σήμερα, είναι τα αεροπορικά σμήνη που σκορπούν φωτιά και όλεθρο. Που Θεοί: Αυτοί χάνονται καθημερινά αφού όπως λέει κι ο ποιητής

«τα σπάσαμε τα αγάλματά των,
τους διώξαμε απ’ τους ναούς των»

Κι όσο για «ουράνιες μελωδίες» …… Μάλλον αδόκιμος ο όρος για να περιγράψει τον ήχο των πολεμικών κυμβάλων ή τον συριγμό των έξυπνων βομβών.

Αν σκεφτούμε για ιδανικά, αυτά πια εντοπίζονται μόνο στο κλωνοποιημένα εργαστηριακά παρασκευάσματα. Ιδανικά πρόβατα, ιδανικές αρκούδες, σε λίγο ιδανικοί άνθρωποι. Ποιος λογαριάζει το δικαίωμα της φύσης να δημιουργήσει, να παίξει, να ρισκάρει, να λαθέψει, να διδάξει. Αρκετά μ’ αυτήν. Καιρός είναι να τη βάλουμε στη θέση της.

Κι όσο για εξαίσια, τον τίτλο δικαιούνται τα προϊόντα της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας: Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, διαδίκτυα, δορυφορικές λήψεις. Έργα θαυμαστά, αλλά πάλι ουράνια: Δεν ακούγεται καλά.

Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτηκαν αυτές οι περίφημες «δεξαμενές σκέψης», τα Think Tanks, όταν άρχισαν να αναλύουν την λέξη ουράνιο. Ασφαλώς ταλαιπωρήθηκαν πολύ ! Κάτι τέτοιες αναλύσεις πάντα κουράζουν. Πρέπει να σταθμίσουν πολλές παράμετροι. Σίγουρα οι ενέργειές τους έγιναν με βήματα προσεκτικά «μέσα στο φόβο και στις υποψίες, με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια».

Πολύ πλούτο, θα κατέληξαν, έχει αυτή η λέξη: ΟΥΡΑΝΙΟ. Χρειάζεται απεμπλουτισμό. Κι αμέσως τροποποίησαν την έννοια της στους κεντρικούς υπολογιστές τους. Άνθρωποι: ξεχάστε πια τι σήμαινε για σας, το ουράνιο, από σήμερα, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας, θα είναι μόνο απεμπλουτισμένο και θα σημαίνει πόνο, αρρώστια, καταστροφή.

Λάζαρος Καναβούρας[1]
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Εκτελωνιστών Καταθέσεις» Μάιος 2001 




[1] Χρημάτισε  Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου