Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η μάχη στα Ελεγκτήρια των Τελωνείων για το κλείσιμο μιας διασάφησης καλά κρατεί, (Εκτελωνιστής Ο Θήτα) 3 Φεβρουαρίου 2015


Η μάχη στα Ελεγκτήρια των Τελωνείων για το κλείσιμο διασάφησης καλά κρατεί, (Εκτελωνιστής Ο Θήτα) 3 Φεβρουαρίου 2015


Ελεγκτήρια με λίγους σε αναμονή Εκτελωνιστές

Η Κούρμπα[1]

Η ατμόσφυρα ήταν εκρηκτική. Το ελεγκτήριο πήχτρα. Ένα καμαράκι, δύο επί ….. τίποτα ήταν εκπληκτικό πως  … χώνευε τόσο πάθος, τόσο άγχος και τόσο κόσμο. Ο ελεγκτής, ένας και μοναδικός προσπαθούσε να κάνει τ’ αδύνατα δυνατά, να βρει διέξοδο στο τόσα αδιέξοδα (!)
.
Η σειρά
Υπήρχε ένας …. ταλαίπωρο βιβλίο, που, θεωρητικά, καθόριζε και τη «σειρά». Σύμφωνα , λοιπόν, με τον αριθμό καταχωρήσεως , έπρεπε ο κάθε συνάδελφος να περιμένει για να πάρει και τη σειρά του. (Μακάρι να γινότανε – μακάρι)
-Κύριε ελεγκτά, φώναξε ένας εκτελωνιστής, με αγωνία από το βάθος πρέπει να τελειώσω γρήγορα γιατί η γυναίκα μου μπήκε στο Νοσοκομείο κα περιμένω ……. Διάδοχο! Όλοι, συμφωνούν κα του δίνουν τη σειρά τους.
Ο λόγος ήταν σοβαρός κι’ εγκρίθηκε δια βοής. Αυτός, όμως δεν μετρίαζε τη βιασύνη κανενός και η υπόθεση σήκωνε ….τσιγάρο!
Ώσπου να τελειώσει ο ελεγκτής τον ανυπομονούντα    ……. πατέρα, μπήκε βαρύς-βαρύς ο χοντρός κρατώντας τη  διασάφηση στο χέρι. Δυο ώρες βρε παιδί μου, για να πάρεις ένα Δελτίο Χημείου. Ούτε   ……. Κατοχή νάτανε! Άντε, κύριε ελεγκτά μου, κλείσε μου τη Διασάφηση γιατί σταμάτησε το εργοστάσιο από πρώτη ύλη και θα χάσω τη δουλειά!

Το Τέξας[2]
 Τότε ξεσηκώθηκε το …. Πλήθος ! Βάλε τη διασάφηση, χοντρέ, στη σειρά γιατί θα γίνει Τέξας!
Έμπηξε τη φωνή ένας που τον έπνιγε το δίκιο. Περιμένω εδώ μια μέρα για να τελωνίσω ανταλλακτικά με πέντε φύλλα τιμολόγιο και σαράντα πατρόν. Παρακαλώ, κύριε ελεγκτά, να τηρηθεί αυστηρά η σειρά.

-Δηλαδή, αντέταξε ο χοντρός, έχεις σειρά εσύ, και δεν έχω εγώ που έχω τελωνίσει, έχω ζυγίσει, έχω πάει χημείο και γύρισα κι ‘ έχει σταματήσει και το εργοστάσιο ! Κύριε Ελεγκτά, ακριβώς το ίδιο ζητάω και γω με τον συνάδελφο από το …. Τέξας! Να τηρηθεί η σειρά!

Ο ελεγκτής είχε αρχίσει να ιδρώνει – με τη σειρά του. Είχε μπερδευτεί κι ‘ αυτός και προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα. Κάποιος θυμήθηκε τις «μεταγραφές» και τα «φιλικά».
-Ο Κουσουλάκης κύριοι, είναι η καλλίτερη μεταγραφή των τελευταίων δέκα ετών! Να μου το θυμηθείτε! Τον είδες με το Γερμανούς; «Μιλούσε», κυριολεκτικά με τη μπάλα! Όσο από τρέξιμο, αυτός δεν είναι παίχτης – είναι φαινόμενο!

Την ……… κατάπαυση πυρός εκμεταλλεύτηκε κάποιος εκτελωνιστής πούχε προωθηθεί καταλλήλως στη πρώτη γραμμή και πήρε μια υπογραφή σε μια  προσάρτηση πιστοποιητικού. Όταν όμως ο ελεγκτής είδε τη «εκ των υστέρων θεώρηση» και πως το πιστοποιητικό ήταν κα αντίγραφο, δεν υπέγραψε το γραμμάτιο  Παρακαταθήκης μέχρι να βεβαιωθεί για το σωστό – κι’ άρχισε να ψάχνει την εγκύκλιο των πιστοποιητικών, παρατώντας όλους τους άλλους!
-Αμάν, Μας έκαψες βρε, παιδί μου, μπήκες σφήνα για μια υπογραφή και τώρα είδες τι κάνεις;

Όνειρο
-Αντίο «όνειρο» - ακούστηκε από το βάθος μια φωνή. Έλεγα να τελειώσω νωρίς σήμερα, για να προλάβω και το ραντεβού  ……. Αλλά τώρα…..
-Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο  … συνάδελφος το ραντεβού του! Μονολόγησαν ένας παλιός, που τέτοια θέματα δεν τον απασχολούσαν πια ούτε  …. θεωρητικά!
Ο ελεγκτής τελείωσε ην προσάρτηση, έβαλε την εγκύκλιο στη θέση του κι’ άρχισε να κλείνει τη Διασάφηση του χοντρού με μοναδική αιτιολογία το  ……. εκτόπισμά του!
-Άντε να φύγεις, είπε χαρακτηριστικά, γιατί μούκλεισες το   ….. ελεγκτήριο!
Πριν προλάβει να υπογράψει το κλείσιμο, ο εργάτης του ελεγκτηρίου φώναξε! – Κύριε, ελεγκτά, στο τηλέφωνο!

-Όχι τώρα ! αναστέναξε ο χοντρός. Βάλε μου την υπογραφή, κύριε ελεγκτά μου, θα κλείσει το εργοστάσιο! Ο ελεγκτής, όμως είχε ήδη σηκωθεί και πήγαινε προς την εποπτεία φωνάζοντας στον χοντρό:
-Είσαι κι αχάριστος, δε φτάνει που σε προτίμησα για να σε διώξω γρήγορα, φωνάζεις κι’ από πάνω!

Ο «γνωστός»
Μόλις τελείωσε το τηλέφωνο – κάπου ….στο τέταρτο – γυρνώντας για το ελεγκτήριο ο ελεγκτής πιάστηκε στο δρόμο από τον …….»γνωστό» βιαστικό: ……. Ένα δειγματάκι, κύριε ελεγκτά μου στα γρήγορα; Να τα σημεία, οι αριθμοί, σημείωσε, κύριε ελεγκτά μου προσήχθησαν πλαστικά βαρέλια αντί σιδηρά, τελειώσαμε!

Εν τω μεταξύ το ….. πλήθος που περίμενε μέσα στο ελεγκτήριο τον κατάλαβε και βγήκε έξω για να τον …………» προγκήξει». Αλλά αυτός ήδη πήγαινε το δείγμα στον επόπτη για να τον παρακαλέσει , αν ήταν δυνατόν να το πάει ο  ……. ίδιος στο Χημείο, γιατί ο συνοδός θα πέρναγε μετά από δύο ώρες και  ….. θάχανε τη μέρα του!
Την έκανες πάλι την  ……"κούρμπα» σου! του φώναξε κάποιος εσύ κι ο «άλλος» δεν περιμένατε ποτέ στη σειρά – ίδιος ο πατέρας σου! Μια ζωή ολόκληρη έτσι τη βγάλατε! Στο βιαστικό και γρήγορα! Ουστ!

-Ποιος άλλος, απόρησε   ένας ασκούμενος – που από το περίμενε και το «ρίξιμο» πούχε φάει από το πρωί είχε βγάλει τη  ….. χρυσή – ποιος «άλλος»;
-Ποιος άλλος; Κάτσε  ….. μερικά χρόνια στη σειρά και θα  ……. Μάθεις!
Η …………. ανατροπή των πάντων, στην κυριολεξία είχε κάνει το ελεγκτήριο Θέατρο που παράλογου.
Ένα Θέατρο που η ζωή σκηνοθετούσε και οι ίδιοι οι θεατές παίζαν το ρόλο τους, πότε σαν κομπάρσοι πότε σαν πρωταγωνιστές, στην ίδια τους την υπόθεση.

Οι αφόρητοι όροι επαγγελματικής διαβίωσης και οι μελαγχολικές σκέψεις , όμως , ξεχάστηκαν αμέσως όταν ακούστηκε η φωνή του Αντώνη: -Το Κλαρκ πήρε με τα πιρούνια τον Βαγγέλη και τούσπασε το πόδι!

Όλοι άφησαν τις διασαφήσεις, την σειρά και τις διαφωνίες και τρέξαν στο πληγωμένο συνάδελφο που σφάδαζε μέσα  στην Αποθήκη. Γρήγορα το 166 για ένα νοσοκομειακό!  Νερό, νερό κραύγαζαν, άλλοι.

Η λύπη είχε ρίξει το δίχτυ της και ψάρευε στα σίγουρα. Όλοι άρχιζαν να λένε τις αρετές, του χτυπημένου. Κι’ από τις πρώτες, πως ποτέ δεν είχε γίνει αιτία αν χάσει άλλος τη σειρά του.
Στο μεταξύ ο Ήλιος χτύπαγε γερά στο κεφάλι,, ο αδυσώπητος αγώνας για το μεροκάματο είχε ένα μικρό διάλειμμα, ένα διάλειμμα στυφό.

Ο. ΘΗΤΑ

Αναδημοσίευση από το Εκτελωνιστικό βήμα της 9 Οκτωβρίου 1979




[1] Καμπύλη, Έμμεσος τρόπος να πετύχεις κάτι
[2]  Εποχή των σταρ του Χόλλυγουντ Ράντολφ Σκοτ, Γκάρυ Κούπερ και των Γουέστερν 


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
145 αναρτήσεις σε 1.765 προβολές σελίδων
με λογοτεχνία, πολιτιστικά, φωτογραφίες για Εκτελωνιστές
Πίνακας προηγούμενων
 στην ανάρτηση της 12 Ιανουαρίου 2015

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου