Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Οι εφημερίδες των εκτελωνιστών, 2 Ιουνίου 2014



Οι εφημερίδες των εκτελωνιστών, 2 Ιουνίου 2014


Ο επαγγελματικός εκτελωνιστικός τύπος ξεκίνησε από το 1947 και συνεχίζει την παρουσία του, προφέροντας στους εκτελωνιστές γνώσεις επαγγελματικές, συλλογικές, κοινωνικές.

Στα χρόνια που πέρασαν κυκλοφόρησαν:

1) Ο «Ο Εκτελωνιστής», με υπότιτλο Δεκαπενθήμερη Εφημερίς των Εκτελωνιστών. Η πρώτη του κυκλοφορία ξεκίνησε το 1947. Τη διεύθυνση της εφημερίδας είχε, το Συλλογικό Όργανο του ΣΕΠΑ αλλά λίγο αργότερα την πλήρη εκδοτική ευθύνη ανέλαβε ο Νίκος Βελίωτης.

Ο Νίκος Βελιώτης πολλά προσέφερε στον συνδικαλισμό αλλά και στην λογοτεχνία. Οι δύο αυτές ιδιότητές του επέτρεψαν να διατηρήσει την κυκλοφορία του «Ο Εκτελωνιστής», παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να τον κλείσουν.
Λέγει ο Νίκος Βελιώτης στο 9ο Συνέδριο των Εκτελωνιστών το 1956 για τα άρθρα της εφημερίδας του: «δεν είναι άρθρα ενός δημοσιογράφου, ενός χρονογράφου, είναι άρθρα ζητημάτων που αφορούν τον εκτελωνιστικό κόσμο, γραμμένα κατόπιν συνεννοήσεων με εκείνους που τους αφορούν. Εγώ απλώς νομίζω ότι έπραξα το καθήκον μου»

Εξαγγέλθηκε η δημιουργία Αναμνηστικού Λευκώματος των Εκτελωνιστών από την εφημερίδα την 1/2/1952. Φαίνεται ότι δεν καρποφόρησε.

Καταβλήθηκε προσπάθεια για την δημιουργία ιδιωτικού τυπογραφείου την περίοδο του 1950.

Χαρακτηριστικό σημείο αναγνώρισης συμμετοχής των εκτελωνιστών στο οικονομικό γίγνεσθαι, είναι η διαφημιστική προτίμηση στον «Εκτελωνιστή» στο τέλος της δεκαετίας του 40 της σημερινής «Ναυτεμπορικής», με τον τότε τίτλο «Ναυτικόν και Εμπορικό Δελτίον».

Ο «Ο Εκτελωνιστής» κυκλοφόρησε μέχρι το 1976, για 29 ολόκληρα χρόνια. Η δεκαπενθήμερη έκδοσή του ήταν συνεχής, χωρίς διακοπές.

Κάθε έκδοση του ¨Εκτελωνιστή” είχε και το χρονογράφημα του Νίκου Βελιώτη (του γνωστού ΝΙΒΕΛ), κοντά τριάντα τόσα χρόνια. Ίσως να άξιζε μια προσπάθεια έκδοσης αυτών των χρονογραφημάτων σε ξεχωριστό βιβλίο. Είναι μια τιμητική έκδοση για τον χρονογράφο. Είναι η ιστορία του θεσμού με το μάτι ενός εκτελωνιστή, με ιδιότητα συνδικαλιστή και λογοτέχνη μαζί.

Ο «Ο Εκτελωνιστής« ξανακυκλοφόρησε το 1977 μέχρι το 1978 από τον Γιάννη Βελιώτη, γιο του Νίκου Βελιώτη.

Ο Νίκος Βελιώτης αρθρογραφεί στην εφημερίδα με λογοτεχνική διάθεση.
Ο Γιάννης Βελιώτης αρθρογραφεί στην εφημερίδα με αξιοπρέπεια.


2) Το «Εκτελωνιστικό Βήμα», με υπότιτλο: Μηνιαίο Όργανο του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών. Η πρώτη του κυκλοφορία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1978 με πρόεδρο του ΣΕΠΑ τον Κώστα Βώβο. Έκτοτε το «Εκτελωνιστικό Βήμα» κυκλοφορεί κάθε μήνα με πολλά σκαμπανεβάσματα, σημείο εμφανές που προέρχεται, γιατί την ευθύνη της έκδοσης την έχει  Συλλογικό Όργανο, οριζόμενο από το ΔΣ του ΣΕΠΑ και των άλλων Οργανισμών.

Στην αρχή κυκλοφορεί σε μεγάλο δύσχρηστο μέγεθος και ύστερα σε λίγο μικρότερο.

Από το 1978 μέχρι σήμερα το 2003, επί 25 χρόνια, οι εκάστοτε πρόεδροι του ΣΕΠΑ δεν έσκυψαν με αγάπη στην οργάνωση και λειτουργικότητα της εφημερίδας, προκειμένου να δώσουν έναν τύπο με παλμό, συνέπεια, αλλά και επαγγελματισμό.

Η συντακτική επιτροπή αποτελείτε από στελέχη Διοικητικών Συμβουλίων, αντιπροσωπευτική όλων των Οργανισμών του κλάδου των Εκτελωνιστών.

Κατά καιρούς γράφει, συνεχίζοντας το χρονογράφημα του Νίκου Βελιώτη, μια στήλη με την ονομασία «Μεταξύ μας» ο Γιάννης Βελιώτης, με σύστημα γράφει ο Διονύσης Καλαϊτζής, με επιστημοσύνη ο Γιώργος Γιωγγαράς και τέλος ο Τηλέμαχος Σιέμος με συνδικαλιστική διάθεση.

Ο Διονύσης Καλαϊτζής χρονογραφεί με τον τίτλο “χρονογράφημα”
Ο Γιώργος Γιωγγαράς χρονογραφεί με τον τίτλο “Επιφυλλίδες”
Ο Τηλέμαχος Σιέμος χρονογραφεί με τον τίτλος “Βλέπω και σημειώνω”


3) α) Η “Πανεκτελωνιστική” με υπότιτλο Επίσημο Όργανο της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδος, Α Περίοδος 1981

Γράφει ο Γιώργος Κουκιαδάκης χωρίς όνομα.

β) Η «Πανεκτελωνιστική” με υπότιτλο Επίσημο Όργανο της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδος, Β Περίοδος 1981-1985

Γράφει ο Νίκος Γιαλούρης έτσι απλά και ευχάριστα.

γ) Η «Πανεκτελωνιστική» με υπότιτλο Επίσημη Όργανο της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδας. Διμηνιαία έκδοση. Επανεξεδόθη το 1995. Υπεύθυνος είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της ΟΕΤΕ. Συνήθως απηχεί απόψεις όλης της Ελλάδας.

Σχόλια του Γιώργου Ζωγράφου στο 27ο Πανεκτελωνιστικό Συνέδριο του 1999: Πάντως η εφημερίδα μας, η οποία από τον Μάιο του 1995 έχει κυκλοφορήσει 26 φύλλα, ήδη έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε διάρκεια την προηγούμενη μακρύτερη έκδοση της, που ήταν από τον Οκτώβριο του 1980 μέχρι τον Οκτώβριο του 1987 δηλαδή 21 φύλλα.

Γράφει με εγκράτεια ο Γιώργος Ζωγράφος.



4) Η εφημερίδα «Εκτελωνιστικές Καταθέσεις» με υπότιτλο Εφημερίδα του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης. Κυκλοφόρησε κατά τα έτη 1997- 2000.

Γράφουν με λατρεία ο Βασίλης Σιάπκας (Βάσια), με έρωτα ο Στέφανος Γκόζης.


5) Η «Εκτελωνιστική Επιθεώρησις» με υπότιτλο Μηνιαίο Περιοδικό Επαγγελματικών Προβλημάτων.
Διευθυντής ο Κώστας Παπαδόπουλος. Επί της ύλης ο Στέλιος Παναγιωτόπουλος -Γεράνης.

Εκδόθηκαν συνολικά 10 τεύχη. Περίοδος 1961- 1963.

Το ότι γράφει ο Στέλιος Γεράνης είναι ένα φιλολογικό γεγονός. Είναι ένας αναγνωρισμένος πανελλαδικά λογοτέχνης με βραβεία στην κατοχή του. Πράγματι απολαμβάνεις την γραφή του, με την ψυχή σου.


6) Ο «νέος Εκτελωνιστής», με υπότιτλο Δεκαπενθήμερη Εκτελωνιστική Εφημερίς. Εκδότης ο Δήμος Λεωνίδου. Υπεύθυνος διαχείρισης ο Κωνσταντίνος Παντελάτος. Υπεύθυνος ύλης ο Χρήστος Αντωνάκας.

Γράφει ο Δήμος Λεωνίδου με διάθεση καταγγελίας.

Περίοδος έκδοσης Αύγουστος 1974, 1975.


7) α) “Βοηθός Εκτελωνιστής” με υπότιτλο επίσημον όργανον του ΣΒΕΠΑ Διευθύνεται υπό Επιτροπής, φύλλον 109 Φεβρουάριος 1965

β) Ο «Βοηθός Εκτελωνιστής», με υπότιτλο Μηνιαίο Επίσημο Όργανο του ΣΒΕΠΑ (Συλλόγου Βοηθών Εκτελωνιστών Π-Α). Περίοδος έκδοσης τρίτη 1967-1968

Γράφει ο Άλκης Κουλούρης με συνδικαλιστική παρρησία.


8) Το “Ενιαία Κίνηση Εκτελωνιστών Πειραιά Αθήνας», με υπότιτλο Ενημερωτικό Δελτίο. Εκδόθηκε καταρχήν από τον Γιώργο Τσάκαλο και στην συνέχεια από Επιτροπή. Μηνιαία έκδοση της ΕΚΕΠΑ, συνδικαλιστική παράταξη των Εκτελωνιστών προσκείμενη στο ΚΚΕ.

Περίοδοι έκδοσης 1988, εκδόθηκαν λίγα τεύχη μόνο.


9) Η “Εκτελωνιστική Φωνή”, με υπότιτλο Συνδικαλιστική Εφημερίδα των Εκτελωνιστών. Εκδότες Γιώργος Ζωγράφος, Χαρ Χρυσανθακόπουλος. Διευθυντής Γιώργος Ζωγράφος. Περίοδος έκδοσης 1982.


10) “Ενημερωτικό Δελτίο ΕΕΠΑ». Εκδότες το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας ΕΕΠΑ (Εταιρία Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών). Πρόεδρος ο Αντώνης Φραγκούλης και Γενικός Γραμματέας ο Θεόδωρος Γαγανάκης. Περίοδος έκδοσης 1/1978 μέχρι 1/1981. Περιοδικό με τα νέα της εταιρίας ΕΕΠΑ. Απηχεί απόψεις κυρίως του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα.


11) “Βαλκανική Ένωσις (Bulcon Union)”, με υπότιτλο Μηνιαίον Δελτίον Ενημερώσεως. Εκδότες το Διοικητικό Συμβούλιο της ασφαλιστικής εταιρίας που ίδρυσαν οι εκτελωνιστές. Πρόεδρος ο Τάσος Συμεωνίδης, Αντιπρόεδροι Αλ Αλεξιάδης και Αλ. Χέλμης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Α ο Γεώργιος Καλογερόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Β ο Κωνστ. Γαβράς, Εντεταλμένος Σύμβουλος Γ ο Γεώργιος Χριστόπουλος. Περιοδικό για την υποστήριξη της ομώνυμης ασφαλιστικής εταιρίας.


12) “ΚΤΙΡΙΟ 27”, με υπότιτλο Ενημέρωση για τα Εμπορεύματα στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, σε θέματα Τελωνείου και Μεταφοράς. Εκδότης Γιώργος Γιωγγαράς. Περίοδος έκδοσης Νοέμβριος 2003 μέχρι Ιούνιο 2004. Εφημερίδα με νέα από την Τελωνειακή και Μεταφορική ειδησιογραφία των εμπορευμάτων που μεταφέρονται αεροπορικώς.


***
Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

E-mail =info@bookstars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου