Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η αγωνία της Δέλτα Κάπα Διήγημα με ανθρώπους του Εμπορίου, 6 Ιούνιος 2014, Κωδικός Δασμολογικής Κλάσης




Η αγωνία της Δέλτα Κάπα Διήγημα με ανθρώπους του Εμπορίου, 6 Ιούνιος 2014
 Κωδικός Δασμολογικής Κλάσης

-Γιώργο σε ζητούν στο τηλέφωνο (Το ακουστικό μεταφέρεται από τον πατέρα –Εκτελωνιστή  στο γιο).
-Σας ακούω…………….
-Με λένε Νικολόπουλο, είμαι εκπρόσωπος της εταιρίας  (……………………..) ρύζια, και άλλα όσπρια στην Αττική. Με σύστησαν σε εσάς από τον (…………………………………) πελάτη σας.
-Ευχαριστώ για την προτίμησή σας.
-Βρέθηκα σε μια έκθεση στο Ισραήλ και γνώρισα ένα αξιόλογο πρωτοποριακό προϊόν.
-Να το ακούσω …………………
-Θα πρέπει να συναντηθούμε. Να έλθεις στα Γραφεία μας. Να καταστρώσουμε τα σχέδιά μας. Οι εισαγωγές θα είναι αρκετές για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν θέλει …………………….. η τύχη, η κατάκτηση της αγοράς είναι εξασφαλισμένη …………………
-Για τι προϊόν πρόκειται;
-Είναι ένα σύστημα άρδευσης των χωραφιών με σταγόνες, με δύο κύρια στοιχεία, το συγκρότημα των μηχανικών μερών του και το πλέγμα από πλαστικούς σωλήνες. Για χωράφια 10 και 20 και 30 στρέμματα με ισομεγέθη τρύπες και ίδια ποσότητα νερού στα φυτά - δένδρα.
-Κατάλαβα, πρωτοποριακό προϊόν, άρα έχουμε σε εξέλιξη την αγωνία της δασμολογικής κλάσης.
-Τι εννοείτε;
-Εννοώ ότι η δασμολογική Κατάταξη χρειάζεται περίσκεψη και ιδιαίτερη προσοχή.
-Είσαστε ακριβώς μέσα στην καρδιά της υπόθεσης.


***
-Κύριε Γιώργο , σας τηλεφωνούμε από την εταιρεία (…………………………………) κάνουμε μια έρευνα Αγοράς  τώρα για τα παπούτσια. Θα μας δώσετε δασμοφορολογική επιβάρυνση όλων των δασμολογικών κλάσεων για τα παπούτσια; Ξέρετε εσείς τα !!!!!! « εκτελωνιστικά σημειώματα» με τις δασμολογικές επιβαρύνσεις και το τιμολόγιό σας με τη τιμή που έχουμε συμφωνήσει.
-Ευχαριστώ για την καινούργια σας εντολή. Όπως πάντα ………………………  με συνέπεια.
Ο Γιώργος κατέβασε το ακουστικό κοιτάζοντας  για λίγο αφηρημένος  τον τοίχο απέναντί του. Ήταν στα Γραφεία του στην Αλκιβιάδου του Πειραιά και  ………………..
-Συμβαίνει κάτι; (Βγάζει το κεφάλι του ο πατέρας –Εκτελωνιστής ).
-Όχι κυρ-Κώστα. Νέοι δρόμοι ανοίγονται. Έχω και αυτή την περίπτωση εισαγωγής με σύστημα άρδευσης με σταγόνες. Επισκέφτηκα τον κύριο Νικολόπουλο, πήρα όλα τα απαραίτητα για τη δασμολογική έρευνα της εισαγωγής. Πήρα έντυπα τεχνικών προδιαγραφών, φωτογραφίες και τη γνωμάτευση της ΑΕΤΑ. Δες εδώ το εμπόρευμα.
0 πατέρας-  Εκτελωνιστής σκύβει στο έντυπο με τις τεχνικές προδιαγραφές. Σηκώνει πάλι το κεφάλι του, βγάζει τα πρόχειρα γυαλιά του –το μεγάλο της ηλικίας του βλέπεται – και παρατηρεί. Διαβάζει και παρατηρεί. Στην κυριολεξία  συλλαβίζει τις ξένες ορολογίες. Η μακροχρόνια απασχόλησή του με τα τιμολόγια εξωτερικού έχει δημιουργήσει ένα σχήμα οξύμωρο. Δεν μπορεί να προφέρει τις αγγλικές λέξεις αλλά τις κατανοεί απόλυτα.
-Δύσκολα τα πράγματα Γιώργο, τι συμπεράσματα έβγαλες;
-Η γνωμάτευση της ΑΕΤΑ μας βοηθά. Τα πηγαίνει στην δασμολογική κλάση 8459 …………….. «μηχανικές επινοήσεις μη αλλαχού κατονομαζόμενα ούτε περιλαμβανόμενα σε άλλες κλάσεις του παρόντος κεφαλαίου». Δεν λέω ότι έχει άδικο. Υπαρκτή είναι όμως η αντίφαση. Αν ανοίξεις λάθος κιβώτια, ο τελωνειακός ελεγκτής θα «σουφρώσει» τη μούρη του………….. θα βλέπει ρόλους από πλαστικούς σωλήνες !!!!!
-Πως θα φέρνει τις παρτίδες;
-Θα έρχονται κατά μέσον όρο δέκα παλέτες, οι δύο θα έχουν τα μηχανικά μέρη του αρδευτικού συστήματος και οι οκτώ τους σωλήνες σε ρόλους. Θα φοβηθούν βέβαια οι τελωνειακοί ……………… τους πλαστικούς σωλήνες.
-Δύσκολα τα πράγματα Γιώργο. Θα βρεθούν τελωνειακοί ελεγκτές και επόπτες που θα θέλουν να τα βάλουν στα τεχνουργήματα εκ πλαστικών υλών.
-Ξέρεις ποια είναι η δασμοφορολογική διαφορά κυρ-Κώστα.
-Τα τεχνουργήματα εκ πλαστικών υλών έχουν επιβάρυνση 75% , οι μηχανικές επινοήσεις 25%.
-Ακόμα ποιο δύσκολα τα πράγματα, άντε να εξηγήσεις στον πελάτη την αγωνία της δασμολογικής κατάταξης. Άντε και το εξήγησα στον Πελάτη; Βγαίνει κάτι; Ο πελάτης – έμπορος θέλει χαμηλό κοστολόγιο ……………..εσύ ο εκτελωνιστής ψάχνεις να βρεις τρόπους παρουσίασης του εμπορεύματος στο τελωνείο.
-Λοιπόν Γιώργο; Τι έχεις σκεφθεί μέχρι αυτή τη στιγμή;
-Να πω καταρχήν, ότι ο πελάτης συνεργάζεται και προσαρμόζεται στη δική μας μέθοδο δασμολογικής σκέψης. Ύστερα συνεννοήθηκα μαζί του να έρχεται το εμπόρευμα με ξεχωριστό τιμολόγιο για κάθε αρδευόμενο χωράφι. Σκέφτηκα πρώτα – πρώτα να καταθέτω ξεχωριστή διασάφηση για κάθε χωράφι με αντίστοιχα τιμολόγια και κιβωτολόγια. Έτσι θα παρουσιάζουμε στον ελεγκτή το σύστημα άρδευσης με σταγόνες σαν μια ενιαία μηχανολογική μονάδα. Αυτό ανταποκρίνεται στις φράσεις του δασμολογίου «μηχανικές επινοήσεις ……………………………  μη κατονομαζόμενες». Δεύτερο επιχείρημα θα είναι η γνωμοδότηση της ΑΕΤΑ που θα παρουσιάζεται πρώτα από το εμπόρευμα στον ελεγκτή. Τρίτο θα ανοίγονται κατά απόλυτη προτίμηση παλέτες που περιέχουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Η εμφάνιση των πλαστικών σωλήνων θα συζητιέται σαν κάτι ευτελές και συμπληρωματικό.
-Καλή στρατηγική τελωνισμού ακολουθείς Γιώργο ……………………  προχώρα……………. η δασμολογική κατάταξη θα είναι λιγότερο δύσκολη.
-Έχει τους κινδύνους και την αγωνία της η Δέλτα Κάπα.
***
-Θανάση, αύριο έχεις επτά διασαφήσεις στο 3ο Λιμενικό Υπόστεγο. Κάθε διασάφηση είναι από ένα σύστημα άρδευσης με σταγόνες. Εδώ έχω τη γνωμάτευση της ΑΕΤΑ. Προχωράς με την στρατηγική τελωνισμού που έχουμε συνεννοηθεί.  Έχουμε ένα πλεονέκτημα ακόμα. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο στην αγορά. Η φράση «μηχανική επινόηση» έχει μέσα της και αυτή τη διάσταση. Αυτά τα συστήματα είναι άγνωστα στην αγορά.
-Καλά τα λες Γιώργο από το Γραφείο, καλά τα λες. Πρέπει να δώσει ο επόπτης ένα συζητήσιμο ελεγκτή. Να μην είναι «Λιντοβόης». Να μην ψάχνει και συνέχεια να φοβάται και να προβληματίζεται. Την άλλη φορά τα πέρασα εύκολα……………….  Σκέφτηκα και το επιχείρημα ότι πηγαίνουν για χρήση του αγρότη. Πρωτοπόρα αγροτική πολιτική κλπ.
-Καλή παρατήρηση Θανάση.
-Έχουμε δύο χρόνια τώρα που παραλαμβάνουμε από αυτά τα εμπορεύματα. Κάθε φορά με πιάνει το άγχος μου ……………..  κάθε φορά ξυπνώ από τα χαράματα, ζω τη αγωνία της Δέλτα Κάπα.
-Καλά, καλά.
-Φεύγω τώρα για το σπίτι.
Ο Θανάσης έκλεισε την πόρτα πίσω του. Ένας, ένας οι εκτελωνιστές ετοίμαζαν την αυριανή δουλειά και  …………….. και η πόρτα κτύπαγε στον συνηθισμένο της ήχο.

Ο Γιώργος πάντα τελευταίος ξεχνιόταν στο Μεγάλο Γραφείο.  Διάβαζε την «Ναυτεμπορική», διάβαζε το «Express» και έκοβε τις διάφορες αποφάσεις που αφορούσαν το Τελωνείο και τη Διαμεταφορά. Στο μυαλό του σχηματίζονταν σύνολα ομοιογενή. Δεν είχε περάσει ακόμα η ιδέα της στοιχειοθέτησης ενός βιβλίου. Όμως τον απασχολούσαν  -αυτές οι αποφάσεις- και ξέφευγε από την αγωνία της δασμολογικής κλάσης.
Ο Γιώργος ξεχνιόταν και στα συνδικαλιστικά.
Σκεπτόταν ότι το απόγευμα είχε μια συνδικαλιστική σύσκεψη. Ήθελε να μιλά με συναδέλφους εκτελωνιστές, δεν ήθελε όμως τις συνδικαλιστικές καρέκλες, τις απέφευγε. Η μελλοντική εφαρμογή της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ήταν η αρχή του τέλους για τους εκτελωνιστές. Από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ του 1981, είχαν ξεκινήσει διεργασίες προβληματισμού για το μέλλον του επαγγέλματος.
Το απόγευμα σε πολυκατοικία της Λεωφόρου Θησέως κοντά στην Πλατεία Δαβάκη, στο κέντρο της Καλλιθέας, θα μαζευόντουσαν οι εκτελωνιστές για να αποφασίσουν την κατανομή του πολυώροφου κτιρίου της γωνίας Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού στον Πειραιά. Είχαν υπογραφή τα συμβόλαια πρόσφατα. Είχαν συγκεντρωθεί οι έγγραφες ανάγκες των εκτατόν είκοσι σχεδόν Εκτελωνιστικών Γραφείων. Άλλος θα ζητούσε είκοσι τετραγωνικά, άλλος εκατό τετραγωνικά, ήταν ένας άθλος προοπτικής. Γύρω στα 400 με 500 άτομα θα συστεγαζόντουσαν στο κτίριο ιδιοκτησίας της Ροζαρίου Σχολής, κάτω από την επωνυμία  ………………………. Συνεταιρισμός Π.Ε.
Σκεπτόταν ότι ήταν ένας άθλος συλλογικής επιχειρηματικής συνεργασίας.
Σκεπτόταν ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες έπαιρναν ένα στραβό δρόμο. Το εκτελωνιστικό επάγγελμα είχε πολύ «γραφειοκρατία» μέσα του και δεν θα μπορούσε να αντέξει σαν αυθύπαρκτη οικονομική μονάδα, παρά μόνο με τη Διαμεταφορά.
Τα φίλα προσκείμενα συνδικαλιστικά στελέχη διαφωνούσαν με τη δική του γραμμή. Η γενιά του 1971 και οι ιστορικοί της ηγέτες (Άλκης Κουλούρης κλπ) έβλεπαν τις αλλαγές από άλλη προσέγγιση.
Θα απλωνόταν μια κάτοψη του κτιρίου στο μεγάλο τραπέζι των συσκέψεων και θα ξεκίναγε η διανομή του χώρου. Ιστορικές στιγμές, έστω και σε λάθος κατεύθυνση.
Σκεφτόταν και ξεχνιόταν στα δικά του επιχειρηματικά σχέδια, στη μεταφορική εταιρία που είχε ιδρύσει και στην ανάπτυξή της.
Εκείνη την ημέρα ο Θανάσης τελώνιζε στο 3ο Λιμενικό Υπόστεγο επτά διασαφήσεις για συστήματα άρδευσης με σταγόνες. Κάθε φορά ο τελωνισμός αυτών των εμπορευμάτων ήταν και ένας άθλος. Το τηλέφωνο κτύπησε περίεργα – έτσι κατάλαβε ο Γιώργος- ίσως γιατί είχε την υπόνοια ……….. το σήκωσε γρήγορα.
-Γιώργο δεν μου τα δίνει ο Διευθυντής. Κατέβα κάτω να τα κουβεντιάσεις …………
 Η φωνή ήταν γνωστή. Οι ευγένειες είχαν τελειώσει από καιρό. Το άγχος, η ταχύτητα, η αγωνία επέτρεπαν μόνο κραυγές. Ήταν ο Θανάσης, τα αρδευτικά συστήματα με σταγόνες «κόλλησαν» στην Δέλτα Κάπα. Ο Επόπτης ζητά την κατάταξη σε δασμολογική κλάση ιδιαίτερα υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης.
Η κορύφωση της Δέλτα Κάπα άρχισε να εμφανίζεται.


***

Ο Γιώργος περίμενε πάντα «το γνωστό τηλεφώνημα» του Θανάση, ιδιαίτερα για τα συστήματα άρδευσης με σταγόνες. Έβλεπε ότι η μεταποιητική βιομηχανία είχε πάρει πόδι εισόδου στην εφαρμογή, για αντίστοιχα ή παραπλήσια αρδευτικά συστήματα. Τα συστήματα άρδευσης, παλαιάς τεχνολογίας, σιδηροσωλήνες με μπεκ, ήταν δύσκολα στην τοποθέτηση. Ήταν μια βαρειά δουλειά. Ο αγρότης έπρεπε να σηκώνει στην πλάτη τούς σιδηροσωλήνες για την νέα τοποθέτησή τους. Ύστερα ήταν και η σύνδεση και η αποσύνδεση μεταξύ τους. Όταν δεν έπαιρνες την ορθή στάση προσπάθειας, εκεί ερχόταν και ο θυμός. Η λεκτική χυδαιότητα δεν είχε όρια. Το ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα ήταν ότι το πότισμα με σταγόνες είχε μια στόχευση νερού στο πότισμα άγνωστη μέχρι τότε. Το πρόσταγμα πότισμα στη ρίζα του φυτού ή του δένδρου σήμαινε λιγότερο νερό.
Οι βιομηχανίες πλαστικών ειδών ξεκίνησαν εκστρατεία κατανόησης και εφαρμογής του αρδευτικού συστήματος με σταγόνες. Σιγά- σιγά άρχισαν να τροφοδοτούν τους κτηματίες των χωραφιών με δικά τους προϊόντα. Δεν χρειαζόταν η πληθώρα νερού. Το λίγο έφτανε και περίσσευε. Τα ποτιστικά χωράφια είχαν τρεις και τέσσερις φορές καλύτερη απόδοση.
Το περιβάλλον άλλαζε, οι πελάτες αγρότες άρχισαν να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα.
Στο 3ο Λιμενικό Υπόστεγο, στο Β Τελωνείο του Πειραιά, ο Γιώργος συναντά τον Θανάση. Οι ανταλλαγές των λέξεων, μεταξύ των δύο συνεργατών, έχουν τη μορφή «πυροβολισμών».
-Θανάση ποιος είναι Διευθυντής; (Λέει ο Γιώργος).
-Ο κύριος Ε……………….
-Δώσε μου τις διασαφήσεις, δώσε μου τα προσκέκτους, δώσε μου τη γνωμοδότηση της ΑΕΤΑ.
-Εδώ είναι όλα ………… προχώρα (λέει κοφτά ο Θανάσης).
Ο Γιώργος εξοπλίστηκε με χαμόγελο, πλησίασε τη πρόσοψη στο καμαράκι του Επόπτη και :
-Κύριε Διευθυντά, έχουμε εδώ διασαφήσεις με μηχανικές επινοήσεις, ……………. Αρνηθήκατε …….. (Ο τόνος είναι ευγενικός και καλοπροαίρετος).
-Θυμάμαι, αρνήθηκα τη δασμολογική κατάταξη τη δική σου ……………. είναι τεχνουργήματα εκ πλαστικών υλών της 3709 …………..
-Διαβάσατε τη γνωμοδότηση της ΑΕΤΑ κύριε Διευθυντά;
-Της έριξα μια ματιά ……………
-Γιατί αμφισβητείτε την κατάταξη …………..
-Δεν με δεσμεύει η γνωμοδότηση της ΑΕΤΑ κύριε  ………….. (Ξεκίνησε μια αυστηρότητα απρόσμενη).
--Γνωστό είναι αυτό κύριε Επόπτη …………γνωστό. Όμως είναι μια κατεύθυνση …………. (Πάλι ο τόνος της φωνής είναι ευγενικός).
-Όμως εχθές είχα μια άλλη παρτίδα παρόμοια, (συνέχισε ο επόπτης). Την κατάταξε ο Ελεγκτής, συμφώνησα και εγώ φυσικά, στα τεχνουργήματα εκ πλαστικών υλών της 3907…………….
-Κύριε Διευθυντά, να σας ενημερώσω ακόμα ότι πρόκειται για ολόκληρο μηχανολογικό εξοπλισμό, όχι για παλιό- πλαστικούς σωλήνες. Υπάρχουν αντλίες, ρολόγια πίεσης νερού, χρονομέτρες, σιδερένιας κεντρόφυγες δεξαμενές, πιεστικά συστήματα νερού, ολόκληρο εργοστάσιο δηλαδή………………  να πω και άλλα;
-Σε καταλαβαίνω, σωστή είναι η τοποθέτησή σου όμως ……… παλαιό- πλαστικούς σωλήνες σε ρόλους βλέπουμε……………….
-Το τελευταίο επιχείρημα κύριε Διευθυντά και σταματώ να σας ενοχλώ, (η ευγένεια είναι πάντα πρώτη) ……… η τιμή για πέντε χιλιάδες μέτρα τρέχοντα σωλήνων είναι 100.000 δραχμές. Εδώ έχουμε μια τιμολόγηση 10.000.000 δραχμών.
-Βλέπω τα δίκια σου. Όμως δεσμεύομαι από τις χθεσινές αποφάσεις μας. Φέρε τα αύριο το πρωί στο «Μικρό Συμβούλιο Διευθυντών». Ας ακούσουμε και άλλων τη γνώμη. (Ήξερε ο Γιώργος το «Μικρό Συμβούλιο Διευθυντών». Οι πολλοί αποφασίζουν περισσότερο αργά από τον ένα. Η απόφαση περνά από ……… ατραπούς.
-Μια παράκληση κύριε Διευθυντά, να πάω, στο Γενικό και αν συμφωνήσει , εσείς θα επιμένετε;
-Φυσικά όχι. Πήγαινε στον Γενικό Διευθυντή.

***

Ο πατέρας –Εκτελωνιστής μπήκε στα Γραφεία του γιού του. Ήταν πρωί, εννέα η ώρα. Ο αέρας των Γραφείων δεν είχε ακόμα αναταραχθεί από τα καθημερινά συμβαίνοντα.
-Ήπιες καφέ Γιώργο;
-¨Όχι κυρ- Κώστα.
-Να φτιάξω εγώ κυρ-Κώστα (επεμβαίνει το Μαράκι, η υπάλληλος. Δεν είχε ξεκινήσει ακόμα για τα Πρακτορεία και τις Τράπεζες).
-Όχι, εσύ δεν ξέρεις. Φτιάχνω εγώ τον καφέ (και μορφάζει χαμογελώντας). Ήθελε πάντα κάτι παραπάνω να κάνει ο κυρ-Κώστας για τα Γραφεία που δούλευαν τα παιδιά του. Έβλεπε την «προκοπή» και απολάμβανε την καθημερινότητά του. Ο καφές από το δικό του χέρι θα ήταν πιο «ευχάριστος» στον Γιώργο. Έτσι απολάμβανε τις λίγες ώρες που βρισκόταν στα Γραφεία.
-Γιώργο, τι έγινε χθες με τα αρδευτικά;
-Θα σου πει (πετάγετε με χαμόγελο το Μαράκι)
-Θυμάσαι το τηλεφώνημα ενός αγνώστου που ήθελε να μας δώσει δουλειές εκτελωνισμού ε!!!! αρδευτικά συστήματα;
-Το θυμάμαι.
-Ήταν τα πρώτα άσχημα μηνύματα. Είχε μάθει ο υποψήφιος πελάτης για την χαμηλή σε δασμούς και λοιπούς φόρους παραλαβή των αρδευτικών συστημάτων και επέμενε ………παρακαλώντας.
-Το θυμάμαι. Κουβεντιάσαμε και συμφωνήσαμε να μην δεχτούμε δεύτερο πελάτη με το ίδιο αντικείμενο δουλειάς. Ο ανταγωνισμός στην αγορά θα μας δημιουργούσε προβλήματα …………
-Δεν σταμάτησε όμως η εισαγωγή τέτοιων εμπορευμάτων ακόμα και στις υψηλές δασμοφορολογικές κλάσεις. Τα περιθώρια κέρδους επέτρεπαν ακόμα και τέτοια τελωνειακή επιβάρυνση. Έτσι παρέλαβαν τις πρώτες παρτίδες στη δασμολογική κλάση 3907, παρέλαβαν τις δεύτερες παρτίδες στην ίδια κλάση του Δασμολογίου πάλι. Πάλι και πάλι μέχρι που ο ανταγωνισμός έγινε ακόμα πιο σκληρός. Εμείς θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε εξαίρεση;
-Όχι φυσικά.
-¨Ήρθε λοιπόν το «πλήρωμα του χρόνου». Από εδώ και στο εξής αυξάνεται ο κίνδυνος για την επιλογή της Δασμολογικής Κλάσης που ανταποκρίνεται στα τεχνουργήματα από πλαστικές ύλες.
-Χθες τι έκανες Γιώργο;
-Ο Επόπτης ήταν αρνητικός, άφησε όμως περιθώριο να το παλέψω με τον Γενικό Διευθυντή. Είπε χαρακτηριστικά «αν στα δώσει ο Γενικός, εγώ δεν έχω αντίρρηση». Πήγα στον Γενικό. Η αλήθεια είναι ότι θέλει μια καλή παράσταση κάθε φορά που τελωνίζουμε !!
Η αγωνία της Δέλτα Κάπα (Δασμολογικής Κλάσης) κορυφώνεται.
 Κτύπησα λοιπόν την πόρτα του Γενικού. Μου έγνεψε με τον κλασικό τρόπο κίνησης του κεφαλιού. Και ευτυχώς με αναγνώρισε.
«Κύριε Γιώργο  …………….. τι κάνεις; Πως από εδώ; Στα λημέρια μας;
«Να σας δω κύριε Διευθυντά, να σας δω …….»
«Να κεράσω καφέ;»
«Ευχαριστώ, είναι δύσκολο;»
«Όχι , εύκολο είναι ……………»
-Πέτυχα να μεταφέρω κυρ-Κώστα, την προσοχή του Γενικού στην ανθρώπινη σχέση. Ξεκινήσαμε ένα διάλογο για το τελευταίο του βιβλίο. Του έκανα μια αυστηρή αλλά ουσιαστική κριτική. Φαίνεται ότι την απόλαυσε, έστω και αν ήταν αυστηρή. «Τι έχεις σε αυτές τις διασαφήσεις», με ρώτησε. Ήταν επτά τον αριθμό, ακουμπισμένες επίτηδες σε καλή θέα στα γραφείο του.
«Έχω κάτι συστήματα άρδευσης, τα έβαλλα στις μηχανικές επινοήσεις. Ο Επόπτης στο Υπόστεγο έχει τις διαφωνίες του, αν εσείς συμφωνήσετε δεν θα είχε αντίρρηση να τα δώσει».
«Να τα δω …………….»
-Κοίταξε τα προσπέκτους , κοίταξε τις αξίες των τιμολογίων,   «αυτά έχουν πρόβλημα, όμως πάρε τα……» και έβαλε υπογραφές συγκατάθεσης.
-Δηλαδή Γιώργο, δεύτερη φορά δεν θα υπάρξει;
-Κυρ- Κώστα το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Τέρμα η αγωνία της Δέλτα Κάπα (Δασμολογικής Κλάσης).  Το πήρα απόφαση. Άλλωστε και το εμπόριό τους άρχισε να λιγοστεύει. Κερδίζει, κερδίσαμε χρήματα δεν παραπονιέμαι, μόνο που είχαν μέσα τους αγωνία. Το απρόβλεπτο στην πιο  ολοκληρωμένη του μορφή.
Φαίνεται κυρ-Κώστα ότι ακόμα και στην δασμολογική κατάταξη μακροχρόνια κερδίζει πάντα το  ……………….. Δημόσιο.
Λέξεις 2.386

Μάιος 2014

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Σημ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι εντελώς συμπτωματική

E-mail =info@bookstars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου