Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ο Αριστείδης Σπαθής, εκτελωνιστής στη δουλειά του νιώθει «Ντροπή, πολύ ντροπή», 20 Μαρτίου 2015



Ο Αριστείδης Σπαθής, εκτελωνιστής στη δουλειά του νιώθει «Ντροπή, πολύ ντροπή», 20 Μαρτίου 2015

Ντροπή, πολύ ντροπή
Πριν λίγες μέρες είμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου αδιεξόδου, μάρτυρες μιας απέραντης κόλασης πέρα για πέρα απαράδεκτης για συνθήκες δουλειάς στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.
Αυτές τις μέρες, γνωρίσαμε την απεραντοσύνη της αδυναμίας μας, την απεραντοσύνη της αμάθειας και την ταπείνωση της δουλειάς μας.
Μια απέραντη μάζα από καράβια –Μπελότι[1]- νταλίκες – Κλαρκ και ότι άλλο μπορούσε να συνθλίψει και να ταπεινώσει όλους εμάς, έδωσε το μεγάλο παρών.
Αντίθετα, όλοι εκείνοι που είναι ταγμένοι αν δώσουν τη μάχη της τάξης και το σχεδιασμό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κρυφτήκανε στο καβούκι τους.
Όλοι εμείς, κοπάδι χωρίς οδηγό, να παλεύουμε ενάντια σε όλους εκείνους που λες ότι είναι ταγμένοι να φέρνουν φραγμούς, απέραντους φραγμούς στην δουλειά μας.
Τελωνείο Κερατσινίου:
Ένα πραγματικό κολαστήρι, ένα πύρινο καμίνι καταχείμωνα και ένας κόσμος ολόκληρος να τρέχει κάτω από τα Μπελότι, κάτω από Νταλίκες, για να δώσει και να κερδίσει τη μάχη της αγοράς, μετά από την πολυήμερη απουσία των αυτοκινητιστών και της παμπόνηρης στάσης μάχης και αναμονής των υπαλλήλων του ΟΛΠ (κάθε δύο μέρες μια συνέλευση σε ώρα δουλειάς)……..
Και όλοι εκείνοι απόντες!
Σύλλογος – τι να πεις; Γι αυτόν γράμμα κενό – μια φορά την βδομάδα συμβούλιο για το νόμο και για  ………. παρουσίες στο εξωτερικό. (Το σπίτι μας καίγεται και η γριά χτενίζεται). Κλαδικές ενότητες – παχιά λόγια – σύνταξη διακηρύξεων – όλα για τον κλάδο και ας πεθάνουν οι μισοί  ίσως έτσι είναι καλύτερα! Είναι και αυτός ένα τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον κορεσμό του κλάδου μας……
Αλλά και για τους άλλους τι να πεις; Πρόεδρος του ΟΛΠ, Γεν. Διευθυντής, Διευθυντές, όλοι εκείνοι που διοικούν αυτό το δύσμοιρο λιμάνι, τι κάνανε και τι σχεδιάσανε σ’  αυτές τις δύσκολες στιγμές;[2]
Φίλοι, εμείς όλοι σας αναγνωρίζουμε τον επιτελικό σας ρόλο. Δεν θέλαμε – προς Θεού- να μαστορέψετε κάποιο από τα σαράβαλα Μπελότι που κουβαλήσατε στο χώρο των  CONEX του Ικονίου (24.3.85 ένα Μπελότι για να εξυπηρετήσει 2 καράβια! Και 200 νταλίκες για φόρτωση!). Θέλαμε όμως να νιώσουμε την παρουσία σας, να σας δούμε μπροστάρηδες στη μεγάλη προσπάθεια, συντονιστές αυτής της μάχης.
Εμείς, σαν κλάδος, πρόσφατα διαδηλώσαμε και δείξαμε την ενότητά μας. Σηκώσαμε τη γροθιά μας με δύναμη και αποφασιστικότητα και δηλώσαμε μια για πάντα ότι είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τη δουλειά μας, να κρατήσουμε ατόφιο το ψωμί των παιδιών μας…….. αλλά. Αλλά για όλα αυτά που γίνανε και που ίσως επαναληφθούν στις επόμενες μέρες μπορούμε να πούμε – χωρίς κανένα δισταγμό – ντροπή, πολύ ντροπή
Αριστείδης Σπαθής
24.3.1986

Αναδημοσίευση από το Εκτελωνιστικό Βήμα Μάρτιος του 1986



[1] Μηχάνημα που μετακινεί στοιβάζει το εμπορευματοκιβώτια.
[2] Για άλλη μια φορά το ελληνικό απών στην διαχείριση μιας κρίσης. Έλλειψη ενδιαφέροντος; έλλειψη γνώσεων; έλλειψη ευθύνης; Διαλέγετε και παίρνετε …………..  πάντως  το φαινόμενο είναι έντονα υπαρκτό και στις μέρες μας.

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
145 αναρτήσεις σε 1.765 προβολές σελίδων
με λογοτεχνία, πολιτιστικά, φωτογραφίες για Εκτελωνιστές
Πίνακας προηγούμενων
 στην ανάρτηση της 12 Ιανουαρίου 2015

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου