Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο Νίκος Καρυστινός, εκτελωνιστής, Παλεύει με τον «Ατέλειωτο Λαβύρινθο» της Υπηρεσίας Αξίας, 11 Μαρτίου 2015



Ο Νίκος Καρυστινός, εκτελωνιστής,  Παλεύει με τον «Ατέλειωτο Λαβύρινθο» της Υπηρεσίας Αξίας, 11 Μαρτίου 2015


Εδώ στεγάζεται η Υπηρεσία Αξιών μετά το γκρέμισμα του Β. Ζ Τελωνείου Πειραιά στη Ζώνη. Η Υπ. Αξ. πάλαι ποτέ στεγαζόταν στον τρίτος όροφο. 

Ένας ατέλειωτος Λαβύρινθος[1]
Σε προηγούμενο φύλλο της κλαδικής μας εφημερίδας γράψαμε για την ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σχετικά με την υποβολή στοιχείων στην Υπηρεσία Αξιών.
Η ανακοίνωση αυτή, είναι σαφής και λεπτομερής και ξεκαθαρίζει όλα τα σημεία τα σχετικά με το πώς πρέπει να είναι οι τιμοκατάλογοι – «έντυποι» με την φίρμα του εμπορικού οίκου του εξωτερικού, και οπωσδήποτε υπογεγραμμένοι – οι ποσοτικές εκπτώσεις, οι  γενικές εκπτώσεις, οι υπεύθυνες δηλώσεις και η τιμή.
Έτσι λοιπόν, ο Εκτελωνιστής μετά από πολύ κόπο και ένα αληθινό αγώνα δρόμου, συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία για να πάει τελικά στην Υπηρεσία Αξιών να θεωρήσει το τιμολόγιο, που προσαρτάται  στο παραστατικό[2].
Πολλές φορές όμως για να σχηματίσει γνώμη ο αρμόδιος Υπάλληλος πρέπει αφού προσκομιστεί το δείγμα να γίνει η σχετική έρευνα στην αγορά.
Να, όμως που σ’  αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί ότι η απάντηση έρχεται συνήθως μετά από μερικές μέρες, μια και το προσωπικό του αρμόδιου τμήματος δεν επαρκεί και η έρευνα δεν γίνεται κάθε μέρα.
Μετά από την έρευνα, «συμβαίνει» ο αρμόδιος να σου εξηγεί ότι τα εμπορεύματα είναι πολύ φθηνά και πρέπει να προστεθεί στην τιμή του τιμολογίου μια προσαύξηση του ύψους 80% έως 100%.
Από εδώ και πέρα αρχίζει η νέα ταλαιπωρία του εκτελωνιστή που είναι ανάμεσα σε δύο πυρά, τον εισαγωγέα και το αρμόδιο τμήμα.
Πρέπει λοιπόν να επιστρατεύσει όλη την ικανότητα, την υπομονή και τη δύναμη ν’   ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες και να κάθεσαι ατέλειωτες ώρες όρθιος.
Μετά από διαδικασίες πολλών ημερών τελικά ο πελάτης αναγκάζεται να δεχθεί γιατί βιάζεται, μια προσαύξηση 25%, με την προϋπόθεση να τα παραλάβει παρακαταθήκη, μέχρι να προσκομιστούν πιο ολοκληρωμένα στοιχεία όπως μας ζήτησαν με βούλες και στάμπες και υπογεγραμμένα από όλα τα επιμελητήρια και τους εμπορικούς ακολούθους της Ευρώπης.
Πηγαίνοντας πάλι για πολλοστή φορά στον υπεύθυνο, λέγοντάς του να βάλει παρακαταθήκη το 25% μέχρι να προσκομισθούν νέα στοιχεία, για να πληρωθεί μια κι έξω και ότι αν κάνει παρακαταθήκη θα γίνει 80%.
Εδώ ακριβώς είναι και το κυριότερο σημείο που κάνει και τον πιο απλοϊκό άνθρωπο να σκέπτεται «Μα καλά, τόσο απλόχερα το Δημόσιο χαρίζει το 55% αν πληρωθούν οι δασμοί των εμπορευμάτων αμέσως.»
Πάνω στο σχετικό θέμα ακούγονται διάφορα «τρανταχτά» επιχειρήματα από την πλευρά ορισμένων υπαλλήλων του Δημοσίου όπως: «Ξέρεις πόσο το είδα στη βιτρίνα αυτό το είδος; Ξέρεις τι κερδίζει ο εισαγωγέας; Το Δημόσιο να μη βγάλει κάτι;» δηλαδή γίνεται από τελωνειακός, εφοριακός και βάζει προκαταβολικά το φόρο με αποτέλεσμα να ζημιώνεται τελικά ο καταναλωτής.
Τελικά βγαίνει απλά ένα συμπέρασμα. Ότι δηλαδή η πολιτική που ακολουθεί η πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα είναι φορομπηχτική και αναγκάζει τους υπαλλήλους να φέρονται με υποβάλλοντα ζήλο, στενά γραφειοκρατικό.  

Νίκος Καρυστινός
Αναδημοσίευση από το Εκτελωνιστικό Βήμα Φεβρουάριος – Μάρτιος 1980




[1] Η εκτίμησή μας είναι ότι ο «Λαβύρινθος» θα παραμείνει και στο ψηφιακό Τελωνείο. Η Δασμολογητέα αξία είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει την παγκόσμια εμπορική κοινότητα (Βλέπε -Συμφωνία για τη δασμολογητέα αξία του ΠΟΕ της πρώην GATT-).  Μόνο η συνεχής εκπαίδευση του Δημόσιου Τομέα και του ιδιωτικού τομέα (Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών), έχει αποτελεσματικόητα.
[2] Τη διασάφηση ή ΕΔΕ


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
145 αναρτήσεις σε 1.765 προβολές σελίδων
με λογοτεχνία, πολιτιστικά, φωτογραφίες για Εκτελωνιστές
Πίνακας προηγούμενων
 στην ανάρτηση της 12 Ιανουαρίου 2015


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου