Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Παράσταση (τελωνισμού) ……τέλος, Ο Γιώργος Γιωγγαράς πρόβλεψε σωστά; 6 Δεκεμβρίου 2014



Παράσταση (τελωνισμού) ……τέλος, Ο Γιώργος Γιωγγαράς πρόβλεψε σωστά; 6 Δεκεμβρίου 2014


Τελωνείο Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος

Όταν ξεκίνησα τη διαδρομή μου στο επάγγελμα του εκτελωνιστή  στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο πατέρας μου εκτελωνιστής και αυτός μου έλεγε τακτικά:
-          Γιώργο το μεροκάματο θα βγει μόνο όταν κατέβεις στο λιμάνι να τελωνίσεις. Το γραφείο δεν βγάζει μεροκάματο. Τη τσάντα σου και στο λιμάνι. ( Το αεροδρόμιο είχε περιορισμένη κίνηση)
Εγώ απαντούσα:
-          Καλά, καλά,  η γνώση του χώρο εργασίας είναι σπουδαία και το παραδέχομαι, αλλά το μεροκάματο βγαίνει όταν έχεις από κοντά τον πελάτη. Να μην τον αφήνεις να σκέφτεται, να σκέφτεσαι εσύ για αυτόν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το τηλέφωνο και το γραφείο.
-          Καλά, επέμενε εσύ.  Είσαι ξεροκέφαλος.
-          Κάθε στιγμή ο πελάτης έχει  και κάποιο πρόβλημα, η τράπεζα με το συνάλλαγμα, ο πράκτορας μεταφοράς που έφερε το εμπόρευμα,  το τελωνείο με τα σημειώματα  «παρακαλείστε………. (διαταγή και …). Κατάλαβες; Κάθε στιγμή πρέπει να είσαι δίπλα του. (Βλέπεται δεν υπήρχε………. το κινητό). Δίπλα στο τηλέφωνο, σου λεω και μάνατζμεντ τελωνείου….

Έτσι κάπως παρουσιάζοντο τα προβλήματα της αύξησης των εργασιών ενός εκτελωνιστικού γραφείου όταν συζητείτο το τότε …μάρκετινγκ. Ο πατέρας μου ήταν της παλιάς γενιάς  που σιγά σιγά πέρναγε στο παρελθόν. Οι νέες μορφές προϊόντων εκτελωνισμού έπαιρναν τη θέση των παλαιών. Και όλα αυτά κράτησαν τρεις δεκαετίες και …….

Σήμερα η παράσταση του τελωνισμού παίρνει τέλος. Το 90% των εισαγομένων εμπορευμάτων θα ελευθερώνονται χωρίς κανένα ουσιαστικό φυσικό έλεγχο. Η ηλεκτρονική διασάφηση (το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων ΟΠΣΤ) είναι προ των πυλών.

Σήμερα η παράσταση του τελωνισμού παίρνει τέλος. Ο πελάτης δεν επενδύει πλέον στην παράσταση τελωνισμού αλλά στην ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών.

Προ οφθαλμού ευρίσκεται το σύστημα ON LINE  (ΟΠΣΤ) και για τον τελωνισμό και όχι μόνο των εισαγομένων και εξαγομένων εμπορευμάτων.

Το Ιντερνέτ μας λενε οι καθημερινές ειδήσεις μπαίνει στις πωλήσεις. Στις ΗΠΑ το 55% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Ιντερνέτ ενώ στην Ευρώπη το 26% και στην Ελλάδα περίπου το 6%. Η τάση είναι φανερή. Κλειστά κυκλώματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (ΟΠΣΤ) και ανοικτά όπως το Ιντερνέτ θα κυριαρχήσουν έναντι της ……….παράστασης (…..της βόλτας για ψώνια γενικά).

Η νέα γενιά εκτελωνιστών με ψηφιακή  τεχνολογία θα έχει το δικό της εργαλείο για τις τελωνειακές διατυπώσεις και τις παραστάσεις της. Οι τελωνισμοί με τις απλοποιημένες διαδικασίες (risk analysis) αποτελούν μονόδρομο. Ένα τερματικό με σύνδεση στο τελωνείο, στην τράπεζα, στον πελάτη και στον εθνικό μεταφορέα θα είναι τα σύγχρονα εφόδια για την τελωνειακή διαδικασία. Τις παραστάσεις μικρής σημασίας θα τις κάνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι κούριερς οι ……..μικροί και οι μικρές για τα θελήματα. Μετακινήσεις ….προς μηδέν.

Οι γιοι μου τώρα ………με τη σειρά τους (μη εκτελωνιστές ) μου λένε:
- Μάθε τον υπολογιστή και τα προγράμματά του και εφάρμοσέ τα στη δουλειά σου ή…….βγες σε σύνταξη.

25-2-2000

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό


E-mail = ggioggaras@Gmail.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου