Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ο Νίκος Γιαλούρης, εκτελωνιστής περιγράφει τη μάχη της «ισότητας» στο Δημόσιο 12 Δεκεμβρίου 2014



Ο Νίκος Γιαλούρης, εκτελωνιστής περιγράφει τη μάχη της «ισότητας» στο Δημόσιο 12 Δεκεμβρίου 2014


ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

ΠΡΑΞΗ Α
ΧΩΡΑ: ΕΛΛΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: 1999
ΤΟΠΟΣ: ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ
ΧΩΡΟΣ: ΘΥΡΑ ΕΞΕΡΧΟΜΕΩΝΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Ένα τεράστιο μεταγωγικό αεροπλάνο προσγειώνεται. Αμέσως δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα πλησιάζουν το αεροπλάνο και αρχίζει η εκφόρτωσή του.

Γύρω γύρω καμιά 50αριά άνθρωποι, με μαύρα γυαλιά και ακουστικά στα αυτιά, παρακολουθούν, εκνευρισμένοι, ………. ότι κινείται στο χώρο.

Τα αυτοκίνητα φορτώνουν γρήγορα και σχηματίζουν ΚΟΜΒΟΪ προς τη ΘΥΡΑ ΕΞΟΔΟΥ.

Στη ΘΥΡΑ αστυνομικοί με πολιτικά και αστυνομικοί με στολή, διώχνουν γρήγορα τα αυτοκίνητα.

Τα αυτοκίνητα, με συνοδεία της τροχαίας και ταχύτητες RALLY περνούν τη ΘΥΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΞΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ και τρέχουν στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Και το Τελωνείο ; Το κράτος; Οι διαδικασίες; Ο τελωνειακός κώδικας; Η διασάφηση; (έστω ατελώς). Ο φορτωτής; Ο παραλήπτης; Η δασμολογική κλάση; Το πιστοποιητικό προέλευσης; Το κιβωτολόγιο; Ο προέλεγχος; Ο έλεγχος; Το συνάλλαγμα; Οι αξίες;[1]
ΟΛΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ.


ΠΡΑΞΗ Β
ΧΩΡΑ: ΙΔΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΙΔΙΟΣ
ΤΟΠΟΣ: ΙΔΙΟΣ
ΧΩΡΟΣ: ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ.

Ηλικιωμένη ΕΛΛΗΝΙΔΑ (από τον ΠΟΝΤΟ), σε άπταιστα ΠΟΝΤΙΑΚΑ, προσπαθεί να πείσει τέσσερεις ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ ότι το ΒΑΡΙΑ μεταχειρισμένο, ρωσικής προέλευσης COMPUTER που μεταφέρει, μαζί με ένα μπόγο μεταχειρισμένα ρούχα, είναι του γιου της, μηχανικού, που ζει σε πολυτελές CONTAINER, στο συνοικισμό Ποντίων, στη Βέροια.

Ανένδοτοι οι τελωνειακοί της αναφέρουν ότι πρέπει να πληρώσει ΔΑΣΜΟΥΣ και  ΦΟΡΟΥΣ  κατά πως λένε οι ΝΟΜΟΙ και οι  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ
Αναδημοσίευση από το Εκτελωνιστικό Βήμα Οκτώβριος 1999
    




[1] Πετυχημένη (λογοτεχνική) περιγραφή της τελωνειακής διαδικασίας για ένα εμπόρευμα του εξωτερικού από τον Νίκο Γιαλούρη. Ο Νίκος, που έκανε το τελευταίο ταξίδι του  το 2001, στην επαγγελματική του ζωή, ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και εκτός των άλλων αξιωμάτων έγινε και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδας (ΟΕΤΕ).

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου