Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Βασίλειος Ταγκαλάκης, Π. εκτελωνιστής, ιστορικός ερευνητής, 3 Ιουλίου 2014



Βασίλειος Ταγκαλάκης, Π. εκτελωνιστής, ιστορικός ερευνητής, 3 Ιουλίου 2014

Ο Βασίλειος Ταγκαλάκης γεννήθηκε στον Μπράλο Δωριέων το 1939. Τελείωσε
το δημοτικό σχολείο Κάτω Μπράλου και παρακολούθησε τις τέσσερις τάξεις του Β΄ γυμνασίου αρένων Λαμίας, ενώ απολυτήριο πήρε από το νυχτερινό της Ιωννιδείου Σχολής Πειραιά.
Υπηρέτησε ως λιμενοφύλακας στο Λ.Σ. κι επιστρατεύτηκε το 1974 για δύο μήνες.

Μπαρκάρισε δύο χρόνια ως δόκιμος ανθυποπλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού κι άσκησε επί σαράντα πέντε χρόνια το επάγγελμα του εκτελωνιστή στην Τελωνειακή  Περιφέρεια Αθηνών - Πειραιώς. Είναι συνταξιούχος και ιδρυτικό μέλος της εταιρίας "Δωρικών και Δρυοπικών Μελετών" και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.



Απόσπασμα από το βιβλίο του

Η προέλευση Ρίζες των ∆ωριέων

Ο Ηρόδοτος μέσα σε 3-4 προτάσεις περιγράφει τη διαδρομή, την περιπέτεια και την προέλευση και κατάληξη των ∆ωριέων. “Κατά τη διάρκεια της βασιλείως του ∆ευκαλίωνος κατοικούσαν στον τόπο της Φθιώτιδος, κατά δε τη βασιλεία του ∆ώρου, γιου του Έλληνος, κατοίκησαν την περιοχή ανάμεσα στην Όσσα και τον Όλυμπο που   ονομαζόταν Ιστιαιώτης.

Από την Ιστιαιώτιδα εδιώχθησαν από τους Καδμείους και κατοίκησαν στην Πίνδο και ονομάσθηκαν Μακεδνοί. Από εδώ μετέβησαν στη ∆ρυοπίδα και από τη ∆ρυοπίδα ήλθαν στην Πελοπόννησο, όπου ονομάσθηκαν ∆ωριείς”. Απομένει σε μας να αναζητήσουμε σ’ αυτή τη διαδρομή τα ίχνη τους, να μελετήσουμε αυτή την εξαιρετική πληροφορία που μας αφήνει να κάνουμε εκτιμήσεις των δυνατοτήτων τους την εποχή που έζησαν. Οποιαδήποτε ερμηνεία και συμπέρασμα επιβάλλεται να αποδίδεται χωρίς προκατάληψη και φανατισμό.

Οι παρεμβάσεις ξένων επιστημόνων, μελετητών και ερευνητών, πολλάκις κατέληγαν σε λάθος ή κατευθυνόμενα συμπεράσματα τόσο στην ιστορία του πολιτισμού όσο και στην ελληνικήαρχαίαιστορία. Ασχολήθηκαν όμως τόσοι πολλοί, που αυτό ήταν απόφευκτο. Το πλήθος αυτών που ασχολήθηκαν δείχνει το εξαιρετικό ενδιαφέρον, το κορυφαίο θαέλεγα,από όλους τους ιστορικούς των απανταχού λαών. Βεβαίως, ο Ηρόδοτος στηναναφορά του για τους ∆ωριείς την εποχή των Περσικών Πολέμων είναι χίλια χρόνια μετά από τα γεγονότα που ιστορεί. Αλλά σε αδρές γραμμές τονίζει την περιπέτεια, την ταλαιπωρία και τη διαδρομή που είχαν κάνει στον ελλαδικό χώρο.
Η μαρτυρία του Ηροδότου, που έζησε την εποχή των Περσικών Πολέμων στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία και αυθεντικότητα, αφού η αναφορά του τους ∆ωριείς γίνεται στα βιβλία του (Ι) Κλειώ,(ΙΙ) Ευτέρπη,(V) Τερψιχόρη,(VII) Πολύμνια, (VIII) Ουρανία και (ΙΧ) Καλλιόπη. Βεβαίως οι Λακεδαιμόνιοι ενεπλάκησαν στα ελληνοπερσικά γεγονότα και γι’ αυτό η αναφορά του είναι εκτενής. Είναι άλλωστε ο ιστορικός που περιγράφοντας τα γεγονότα της εποχής του έκανε αφορά και στις παράλληλες ιστορικές εποχής του έκανε αναφορά και στις παράλληλες ιστορικές συνήθειες και έθιμα των λαών, αλλά και ερμήνευσε γεγονότα που αποτελούσαν τις αιτίες αυτών που περιγράφει. Οι ελάχιστες παρεκκλίσεις του από την πραγματικότητα για προσωπικούς του λόγους ή από άγνοια της αλήθειας δε μεταβάλουν την αξία της ιστορίας του, που συνέχισε ο Θουκυδίδης και πολλοί ακόμη Έλληνες συγγραφείς.


 Η αρχή της ιστορικής διαδρομής των ∆ωριέων μπορεί να αναζητηθεί με βάση τις μαρτυρίες του Ηροδότου πριν από τον Τρωϊκό Πόλεμο, αφού ο ∆ευκαλίων επέζησε μιας τεράστιας φυσικής καταστροφής, ενός κατακλυσμού, και το γένος του προήλθε από μια γενιά ανθρώπων που αντιμετώπισαν τους θεούς πρόσωπο με πρόσωπο.

E-mail =info@bookstars.gr

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου