Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Όλα σχεδόν τα λιμάνια της Ελλάδας νομιμοποιούν τους Εκτελωνιστές. Μια πρώτη οργάνωση του επαγγέλματος. (Ο νομικός πολιτισμός των εκτελωνιστών), 2 Μαΐου 2015



Όλα σχεδόν τα λιμάνια της Ελλάδας νομιμοποιούν  τους Εκτελωνιστές. Μια πρώτη οργάνωση του επαγγέλματος. (Ο νομικός πολιτισμός των εκτελωνιστών), 2 Μαΐου 2015


Το 1925 είναι έτος των εκτελωνιστών.

 


Π.Δ. 7/20 ΙΑΝΟΥΑΡ. 1925. ΠΕΡΙ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ, ΔΙΑΣΑΦΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΑΡΑ ΤΩ ΤΕΛΩΝΕΙΩ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχοντες υπ’ όψει το άρθρον 144 παράγρ. 1 του νόμου 1165 της 17 Μαρτίου 1918 «περί τελωνειακού κώδικος», προτάσει του Υπουργού των Οικονομικών, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν.
Άρθρον 1
Παρά τω Τελωνείω Πειραιώς επιτρέπεται να διατελώσιν εκτελωνισταί ή διασαφισταί ή βοηθοί αυτών μόνο οι κεκτημένοι έγγραφον προς τούτο άδειαν εκτελωνιστού ή διασαφιστού ή βοηθού αυτών, εκδιδομένην υπό του Διευθυντού του Τελωνείου Πειραιώς κατά τας διατάξεις των επομένων άρθρων του παρόντος Διατάγματος.
Ο κεκτημένος έγγραφον άδειαν εκτελωνιστού πατά των τελωνείω Πειραιώς, δύναται να μετέρχηται και το επάγγελμα του διασαφιστού παρά των Τελωνείω, μη απαιτουμένης ιδιαιτέρας αδείας διασαφιστού.
Άρθρον 2
 Έγγραφον άδειαν εκτελωνιστού παρά τω Τελωνείω Πειραιώς δύναται ν’ αποκτήσωσι κατόπιν ευδοκίμων εξετάσεων.
Α) Πρώην τελωνιακοί υπάλληλοι έχοντες διετή τελωνιακήν υπηρεσίαν, εξαιρουμένων των απολυθέντων της υπηρεσίας επί καταχρήσει, δωροληψία ή άλλη πράξει ασυμβιβάστω προς τα καθήκοντα του δημοσίου υπαλλήλου.
Β) ιδιώται έχοντες τουλάχιστον ενδεικτικόν της δευτέρας τάξεως του Γυμνασίου.
Γ) Εξαιρετικώς και εντός προθεσμίας ενός και ημίσεος μηνός από της δημοσιεύσεως του παρόντος δύνανται ν’ αποκτήσωσι άδειαν εκτελωνιστού 1) οι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος διατάγματος ασκούντες το επάγγελμα του εκτελωνιστού και ασκήσαντες τούτο τουλάχιστον επί εξάμηνον ευδοκίμως κατόπιν γνωμοδοτήσεως της ειδικής επί των εξετάσεων Επιτροπής, 2) οι πρόσφυγες ή ανταλλάξιμοι οι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος νόμου ασκούντες και ασκήσαντες ευδοκίμως το επάγγελμα του εκτελωνιστού τουλάχιστον επί εξάμηνον, κατόπιν επιτυχών εξετάσεων.
Άρθρον 3
                Οι βουλόμενοι ν’ αποκτήσωσιν έγγραφον άδειαν εκτελωνιστού παρά τω Τελωνείω Πειραιώς, οφείλουσι να υποβάλωσιν εις τον Διευθυντήν του Τελωνείου Πειραιώς αίτησιν περί τούτου εις ην δέον απαραιτήτως να επικολλάται η φωτογραφία του αιτούντος και να επισυνάπτωνται.
                Α) Πιστοποιητικόν εμφαίνον ότι ο αιτών είνε εγγεγραμένος εις το μητρώο των αρρένων Δήμου ή κοινότητος τινός του κράτους και ότι άγει ηλικίαν ανωτέραν των 21 ετών.
                Β) Πιστοποιητικόν εμφαίνον ότι εξεπλήρωσεν ούτος την στρατιωτικήν του υποχρέωσιν ή ότι νομίμως απηλλάγη αυτής.
                Γ) πιστοποιητικά του αρμοδίου Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών και του αρμοδίου Εισαγγελέως Εφετών εκδεδόμενα ένα μήνα κατ’ ανώτατον όριον προ της υποβολής, εμφαίνοντα ότι ούτος δεν κατεδικάσθη επί κακουργήματι ή πλημμελήματι εκ των υπαγομένων εις τας διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ποινικού νόμου, και εν γένει εις ποινήν συνεπαγόμενην στέρησιν των πολιτικών δικαιωμάτων, εκτός αν αποκατέστη και ότι δεν υπάρχει κατ’ αυτού εκκρεμής κατηγορία εκ των ανωτέρω αναφερομένων.
                Δ) Πιστοποιητικόν της αρμοδίας αρχής εμφαίνον ότι ούτος δεν διατελεί υπό πτώχευσιν.
                ε) Πιστοποιητικόν του Υπουργείου των Οικονομικών δια τους τέως τελωνιακούς υπαλλήλους εμφαίνον ότι υπηρέτησαν επί διετίαν ως τελωνιακοί υπάλληλοι και δεν απελύθησαν της υπηρεσίας επί καταχρήσει, δωροληψία ή άλλη πράξει ασυμβιβάστω προς τα καθήκοντα του δημοσίου υπαλλήλου.
                Σ) Τα πιστοποιητικά σπουδών και
                Ζ) Πιστοποιητικά δια τους πρόσφυγας ή ανταλλαξίμους παρά του Υπουργείου Προνοίας και Αντιλήψεως ότι εισί τοιούτοι.
                Η) Οι υποβληθησόμενοι εις δοκιμασίαν πλην των ανωτέρω δικαιολογητικών επσυνάπτουσιν εις την αίτησιν και γραμμάτιον καταβολής επί παρακαταθήκη παρά τω τελωνιακώ ταμείω δραχμών 100 δι’ αμοιβήν των μελών και του γραμματέως της κατά το άρθρον 4 του παρόντος Επιτροπής της δοκιμασίας.
Άρθρον 4
                Η δοκιμασία ενεργείται εν Πειραιεί και εν των καταστήματι του Τελωνείου Πειραιώς, καθ’ ημέραν και ώραν οριζομένην υπό του Διευθυντού του Τελωνείου Πειραιώς ενώπιον τριμελούς επιτροπής, αποτελουμένης εκ τούτου ή του νομίμου αυτού αναπληρωτού, ενός τελώνου υπό τούτου οριζομένου και ενός αντιπροσώπου του Συνδέσμου Εκτελωνιστών.
                Χρέη γραμματέως εκτελεί ο γραμματέας της Διευθύνσεως του τελωνείου Πειραιώς.
                Εν περιπτώσει καθ’ ην δι’ οιονδήποτε λόγον δεν ορισθή υπό του Συνδέσμου Εκτελωνιστών Τελωνείου Πειραιώς εκτελωνιστής προς συμμετοχήν εις την επιτροπήν, ορίζεται τοιούτος υπό του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς είτε ανήκει είτε ουχί εις το Σωματείον, εφ’ όσον έχει 10ετή εκτελωνιστικήν υπηρεσίαν.
                Μετά το πέρας της δοκιμασίας παρέχεται ως αμοιβή λόγω εξετάσεων εις έκαστον μέλος της Επιτροπής δραχμαί τριάντα (30), εις δε τον γραμματέα αυτής δραχμαί δέκα (10) δι’ έκαστον εξεταζόμενον εκ του καταβαλλομένου υπ’ αυτού ποσού, κατά το άρθρον 3 του παρόντος Διατάγματος.

Άρθρον 5
                Η Επιτροπή της εξετάσεως, εξετάζει τας προς δοκιμασίαν αιτήσεις μετά των σχετικών πιστοποιητικών και εφόσον εύρη ταύτα νόμιμα και σύμφωνα προς τας διατάξεις του παρόντος, επιτρέπει την εξέτασιν, ήτις είνε προφορική ή έγγραφος, των θεμάτων οριζομένων υπό της Επιτροπής και σχετιζομένων προς την υπηρεσία, των εκτελωνιστών.
                Η Επιτροπή, λαμβάνουσα υπόψη το ήθος και την διαγωγήν του εξεταζομένου επί τη βάσει των πληροφοριών εκάστου των μελών αυτής, αποφασίζει κατά πλειοψηφίαν αν κρίνη άξιον τον εξεταζόμενον να λάβη άδειαν εκτελωνιστού, ην, εν καταφατική περιπτώσει, εκδίδει ο Διευθυντής των Τελωνείων.
                Οι τυχόν μη κρινόμενοι ικανοί δύνανται, κατόπιν τριμήνου να υποβάλωσι νέαν αίτησιν και υποστώσι νέας εξετάσεις. Οι δις απορριφθέντες δεν δύνανται να προσέλθωσιν εκ νέου.
                Η αυτή Επιτροπή κατά τας αυτάς διατυπώσεις και κατόπιν αιτήσεων μετά της υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, γνωμοδοτεί και δια τους άνευ εξετάσεων κατά την πρώτης εφαρμογήν του παρόντος, έχοντας τα προσόντα προς απόκτησιν αδείας εκτελωνιστού. Επί τη βάσει δε της γνωμοδοτήσεως ταύτης εκδίδει ο Διευθυντής των τελωνείων τας σχετικάς αδείας.
Άρθρον 6
1. Παρά τω Τελωνείω Πειραιώς τηρείται μητρώον των εφοδιασμένων δι’ εγγράφου αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος του εκτελωνιστού. Εις το μητρώον τούτο αναγράφεται πάσα μεταβολή επερχομένη εις τους εκτελωνιστάς και πάσα επιβαλλομένη ποινή.
2. Πας εκτελωνιστής κατά την έκδοσιν της αδείας, εφοδιάζεται δια βιβλίου ταυτότητος εκδιδομένου υπό του Τελωνείου Πειραιώς κατά τον υπό του Υπουργείου των Οικονομικών ορισθησόμενον τύπον. Το βιβλίον ταυτότητος περιλαμβάνει τον αύξοντα αριθμόν του μητρώου, τον αριθμόν και χρονολογίαν της αδείας ασκήσεως του επαγγέλματός του, εκδιδομένην υπό του Οικονομικού Εφόρου Πειραιώς και την φωτογραφίαν του εσφραγισμένην δια των σφραγίδων του Τελωνείου Πειραιώς και του Συνδέσμου Εκτελωνιστών Τελωνείου Πειραιώς. Το βιβλίον ταυτότητος υπογράφεται υπό του Διευθυντού Τελωνείου Πειραιώς.
Άρθρον 7
Πας εκτελωνιστές κεκτημένος κατά τας διατάξεις του παρόντος έγγραφον αδείαν ασκήσεως του επαγγέλματος του εκτελωνιστού δικαιούται να μετέρχηται το επάγγελμα τούτο παρά τω Τελωνείω Πειραιώς τηρών τους νόμους του κράτους, τον υπό του Υπουργείου των Οικονομικών εκδοθησόμενοι ειδικόν κανονισμόν της υπηρεσίας των εκτελωνιστών και τας οδηγίας της υπηρεσίας του Τελωνείου Πειραιώς. Δια πάσαν παράβασιν των καθηκόντων και υποχρεώσεών των η απείθειαν και ανευλαβή συμπεριφοράν αυτών έναντι των τελωνιακών υπαλλήλων οι εκτελωνισταί τιμωρούνται δια των πειθαρχικών ποινών του προστίμου, της προσωρινής και οριστικής ανακλήσεως της αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος των επιβαλλομένων κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, μετά πρόσκλησιν εις απολογίαν.
Άρθρον 8
Ο Διευθυντής του Τελωνείου Πειραιώς και οι τελώναι Πειραιώς ασκούσι πειθαρχικήν εξουσίαν επί των εκτελωνιστών δικαιούμενοι να επιβάλλωσιν επ’ αυτών, ο μεν Διευθυντής του Τελωνείου την ποινήν του προστίμου μέχρι δραχμών 100, και της προσωρινής μέχρι τριμήνου ή οριστικής ανακλήσεως της αδείας ασκήσεως, οι δε τελώναι και επιστάται πρόστιμον μέχρι δραχμών 200.
Αι πειθαρχικαί αποφάσεις των τελώνων και επιστατών υπόκεινται εις έφεσιν ενώπιον του Διευθυντού του Τελωνείου Πειραιώς εντός τριών ημερών υπό της κοινοποιήσεως αυτών, όστις δύναται να άρη, μειώση ή και αυξήση ταύτας, της τελευταίας περιπτώσεως συντρεχούσης και άνευ εφέσεως, ήτοι δι’ αυτεπαγγέλτου επεμβάσεως αυτού.
Δι’ αποφάσεως του Διευθυντού των Τελωνείων Πειραιώς εισίν ανέκκλητοι πλην της προσωρινής ή οριστικής ανακλήσεως αδείας δι’ ην δύναται να ασκηθή έφεσις ενώπιον Επιτροπής αποτελουμένης εκ του Διευθυντού των Εμμέσων Φόρων και Μονοπωλίων του Υπουργείου των Οικονομικών, του Νομικού Συμβούλου του αυτού Υπουργείου και του τμηματάρχου του τελωνιακού Τμήματος.
Η έφεσις δεν αναστέλλει την εκτέλεσιν της αποφάσεως.
Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εισπράττονται κατά τας περί εισπράξεων δημοσίων εσόδων διατάξεις υπέρ του Μετοχικού Ταμείου των πολιτικών υπαλλήλων.
Αι προσωριναί ή οριστικαί απολύσεις εκτελούνται, εκδιδομένης παρά του Διευθυντού των τελωνείων διαταγής περί ανακλήσεως της αδείας του επαγγέλματος εκτελωνιστού, απαγορευμένης της εις τα Τελωνεία και τους τελωνιακούς περιβόλους εισόδου εις τους τιμωρηθέντας προς άσκησιν οιασδήποτε εκτελωνιστικής εργασίας.
Άρθρον 9

                Έγγραφον άδειαν διασαφιστού παρά τω Τελωνείω Πειραιώς μόνον δια την σύνταξιν διασαφήσεων μεταφοράς ελευθέρων εμπορευμάτων και εξαγωγής εγχωρίων προϊόντων, δύνανται ν’ αποκτήσωσι.
                α) Πρώην τελωνιακοί υπάλληλοι έχοντες τουλάχιστον ενός έτους τελωνιακήν υπηρεσίαν και μη απολυθέντες επί πράξει ασυμβιβάστω προς τα καθήκοντα του δημοσίου υπαλλήλου.
                β) Ιδιώται έχοντες απολυτήριον σχολαρχείου.
Άρθρον 10
                Οι βουλόμενοι ν’ αποκτήσωσιν έγγραφον άδειαν διασαφιστού παρά των Τελωνείω Πειραιώς οφείλουσει να υποβάλωσι περί τούτου αίτησιν εις τον Διευθυντήν των Τελωνείων Πειραιώς, εις ην δέον απαραιτήτως να επικολλάται η φωτογραφία των και να επισυνάπτωνται, πλην των υπό στοιχεία α, β, γ, και δ, του άρθρου 3 του παρόντος Διατάγματος πιστοποιητικών και πιστοποιητικόν του Υπουργείου Οικονομικών εμφαίνον ότι υπηρέτησαν επί εν έτος ως τελωνιακοί υπάλληλοι ή απολυτήριον σχολαρχείου.
Άρθρον 11
                Έγγραφος άδεια βοηθού παρ’ εκτελωνιστή ή διασαφιστή εκδίδεται υπό του Διευθυντού των Τελωνείων Πειραιώς, δι’ άτομα έχοντα συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας αυτών τη αιτήσει του εκτελωνιστικού ή διασαφιστού, υπέχοντος πάσας τας ευθύνας δια τας πράξεις του βοηθού αυτού.
                Οι βοηθοί δεν έχουσιν ιδέαν ουδέν δικαίωμα υπογραφής χρησιμεύοντες μόνον δια τας μετά των διαφόρων τελωνιακών γραφείων και υπηρεσιών συναλλαγάς.
                Αι πειθαρχικαί διατάξεις του παρόντος ισχύουσι και δια τους διασαφιστάς.
Άρθρον 12
                Οι βοηθοί των εκτελωνιστών και διασαφιστών απομακρύνονται του Τελωνείου δι’ αποφάσεως του Διευθυντού των Τελωνείων ή των τελώνων Τελωνείων Πειραιώς.
                Αι αποφάσεις των τελώνων υπόκεινται εις έφεσιν ενώπιον του Διευθυντού των Τελωνείων.
Άρθρον 13
                Έκαστος εκτελωνιστής ευθύς ως εφοδιαστή δια της κατά το άρθρον 6 του παρόντος διατάγματος αδείας οφείλει να καταθέση εις το Ταμείον Παρακαταθηκών και Δανείων δραχμάς τρεις χιλιάδας (3.000),, έκαστος δε διασαφιστής δραχμάς δύο χιλιάδας (2000), να υποβάλη δε το οικείον γραμμάτιον καταθέσεως εις το Τελωνείον Πειραιώς.
                Αντί της χρηματικής εγγυήσεως δύναται να παράσχη εις τον Διευθυντήν των Τελωνείων Πειραιώς ισόποσιν προσωπικήν αξιόχρεον κατά την κρίσιν του Διευθυντού των Τελωνείων Πειραιώς ή του νομίμου αναπληρωτού αυτού, εγγύησιν.
                Η εγγύησις αυτή χρησιμεύει προς κάλυψιν ζημιών, σίτινες προσγίγνονται εις το Δημόσιον εξ υπαιτιότητος των εκτελωνιστών ή διασαφιστών ή βοηθών αυτών, η εξ ελλείψεως χαρτοσήμου επί των τελωνιακών εγγράφων, προς είσπραξίν των επιβαλλομένων εις τους εκτελωνιστάς και διασαφιστάς χρηματικών προστίμων και δια πάσαν άλλην αιτίαν ορισθησομένη υπό του Υπουργού των Οικονομικών. Εις περίπτωσιν, καθ’ ην δι’ οποιονδήποτε αιτίαν, εκπεσθή ποσόν εκ της παρασχεθείσης εγγυήσεως, καλείται ο εκτελωνιστής ή διασαφιστής, ίνα συμπληρώση ταύτην εντός τριών ημερών από της προσκλήσεως ανακαλουμένης εν εναντία περιπτώσει της αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος του.


Άρθρον 14
                Δι’ αποφάσεως του Υπουργού των οικονομικών κυρωθήσεται ειδικός κανονισμός της υπηρεσίας της δικαιοδοσίας των καθηκόντων και των υπαλλήλων των εκτελωνιστών διασαφιστών και βοηθών αυτών, δι’ ιδιαιτέρων δε διαταγών του Υπουργείου των οικονομικών κανονισθήσεται πάσα λεπτομέρεια αναγκαία προς εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.

Άρθρον 15
                Καταργείται πάσα διάταξις αντιβαίνουσα προς το παρόν Διάταγμα ούτινος η ισχύς άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτοί δια της Εφημερίδος της κυβερνήσεως.
                Εις τον Υπουργόν των Οικονομικών ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.
Εν Αθήναις τη 7 Ιανουαρίου 1925
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ο επί των Οικονομικών Υπουργός
 Κ. Γκότσης


Π.Δ. 30/31 Μαρτίου 1925. Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά, τω Τελωνείω Πει­ραιώς».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχοντες εν όψει άρθρον 144 παράγρ. 1 του νόμου 1165 της 17 Μαρτίου 1918 «περί τελωνιακού κώδικος» και το Διάταγμα της 7 Ιανουαρίου 1925 «κερί εκτελωνιστών, διασαφιστών κλπ» προτάσει του Υπουργού των Οικονομικών, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν .

Άρθρον 1
                Το κατά το β εδάφιον της μόνης παραγράφου του άρθρου 3 του Διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών κλπ» οριζόμενον πιστοποιητικόν εκπληρώσεως στρατιωτικής ή νομίμου εξαυτής απαλλαγής υποχρεούνται να επισυνάπτωσιν εις την σχετικήν αίτησιν μόνον οι άγοντες ηλικίαν, μέχρι του 50ου έτους, συμπεριλαμβανομένου.

Άρθρον 2
Το άρθρον 8 του ως άνω Διατάγματος αντικαθίστανται ως εξής:
Ο Διευθυντής του Τελωνείου Πειραιώς ασκεί πειθαρχικήν εξουσίαν επί των εκτελωνιστών και διασαφιστών, δικαιούμενος να επιβάλλη κατ’ αυτών ανεκκλήτως την ποινήν του προστίμου μέχρι δραχμών εκατόν (100). Πάσα άλλη μείζων ποινή προστίμου ως και της προσωρινής η οριστικής παύσεως, δι’ ανακλήσεως της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος του εκτελωνιστού ή διασαφιστού επιβάλλεται ανεκκλήτως υπό επιτροπής αποτελουμένης εκ του Διευθυντού των Εμμέσων Φόρων και Μονοπωλίων του Υπουργείου οικονομικών, ως προέδρου, του Νομικού Συμβουλίου του αυτού Υπουργείου, του Τμηματάρχου του Τελωνιακοί Τμήματος του αυτού Υπουργείου, ενός αντιπροσώπου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς οριζομένου παρά του Επιμελητηρίου τούτου και ενός εκτελωνιστού του Τελωνείου Πειραιώς, οριζομένου υπό του συνδέσμου Εκτελωνιστών Πειραιώς και έχοντος δίπλωμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου ή διατελέσαντος δημοσίου υπαλλήλου της δικαιοδοσίας του Υπουργείου Οικονομικών και αποχωρήσαντος τουλάχιστον με βαθμόν γραμματέως α τάξεως.
Η επιτροπή αυτή επιλαμβάνεται κατόπιν εγκλήσεως ή και αυτεπαγγέλτως.
Αι αποφάσεις της επιτροπής ταύτης κοινοποιούνται προς τον Διευθυντήν του Τελωνείου Πειραιώς προς εκτέλεσιν και τα μεν επιβαλλόμενα πρόστιμα εισπράττονται κατά τας περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων διατάξεις υπέρ του Μετοχικού Ταμείου των πολιτικών υπαλλήλων, αι δε προσωριναί και οριστικαί απολύσεις εκτελούνται δια διαταγής του Διευθυντού του Τελωνείου, βάσει σχετικής αποφάσεως της κατά τα ανωτέρω επιτροπής περί ανακλήσεως της αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος του εκτελωνιστού ή διασαφιστού, απαγορευμένης της εις τα τελωνεία και τους τελωνιακούς περιβόλους εισόδου εις τους τιμωρηθέντας δι’ απολύσεως, προς άσκησιν του επαγγέλματός των.

Άρθρον 3
 Εις το άρθρον 13 του κατά τ' ανωτέρω Διατάγματος προστίθενται αι επόμεναι δύο παράγραφοι.
Αντί της κατά τα ανωτέρω εγγυήσεως, έκαστος εκτελωνιστής η διασαφιστής δύναται να προσαγάγη, έγγραφον πληρεξουσιότητας των εμπόρων ους εκπροσωπεί κεκυρωμένον υπό του οικείου Εμπορικού Επιμελητηρίου, δι’ ης δηλώται ότι ο δίδων την πληρεξουσιότητα αναλαμβάνει την ευθύνην δια τας πράξεις του εκτελωνιστού ή διασαφιστού τας αφορώσας τον εκπροσωπούμενον έμπορον.
 Οι εκτελωνισταί και διασαφισταί υποχρεούται να καταβάλλωσι τα δια συμπληρωματικών χρεώσεων καταλογιζόμενα ποσά δια λογιστικά προσκόμματα μέχρι δραχμών πέντε (5) με το δικαίωμα της εισπράξεως αυτών από τον έμπορον δια λογαριασμόν του οποίου ενήργησαν.

Άρθρον 4
Η δια της μόνης παραγράφου του εδαφίου Γ' του άρθρου του Διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά των Τελωνείω Πειραιώς» οριζομένη προθεσμία ενός και ημίσεος μηνός, άρχεται από της 15 Μαΐου 1925, η δε ισχύς του Διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών κτλ) και του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως του Διατάγματος δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Εις τον αυτόν Υπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.

Εν Αθήναις τη 30 Μαρτίου 1925
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ο επί των Οικονομικών Υπουργός
 Κ. Γκότσης


 

Π.Δ. 23/30 Μαΐου 1925 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθοί αυτών παρά τοις τελωνείοις Θεσσαλονίκης, Πατρών, Μυτιλήνης, Αλεξανδρουπόλεως, Βόλου, Κερκύρας σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης»


Αρθρ. 1.-1. Αι διατάξεις του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών, και βοηθών αυτών παρά τω τελωνείω Πειραιώς», ως ετροποποιήθησαν δια του διατάγματος της 30 Μαρτίου 1925 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά τω τελωνείω Πειραιώς» επεκτείνονται και εις τα τελωνεία Θεσσαλονίκης, (Πατρών], Μυτιλήνης, Αλεξανδρουπόλεως, Βόλου και Κερκύρας.
-2. Όπου εν τοις διατάγμασι τοις αναφερομένοις εις την προηγουμένην παράγραφον του άρθρου τούτου αναφέρεται «τελωνείον Πειραιώς» ή γενικώς η λέξις «Πειραιώς» νοείται το οικείον τελωνείον ή γενικώς η πόλις εις το τελωνείον της οποίας επεκτείνουσι δια του παρόντος αι διατάξεις των ανωτέρω αναφερομένων διαταγμάτων, η δ’ ανατιθέμενη Δια των αυτών διαταγμάτων δικαιοδοσία και αρμοδιότης εις τον διευθυντήν τελωνείου Πειραιώς ανατίθεται εις τον διευθυντήν ή προϊστάμενον του τελωνείου εις ο επεκτείνονται δια του παρόντος αι διατάξεις των ανωτέρω διαταγμάτων.
-3. Όπου εν ταις πόλεσι ταις αναφερομέναις εις την πρώτην παράγραφον του παρόντος άρθρου δεν υφίσταται εμπορικόν επιμελητήριον ή σύνδεσμος εκτελωνιστών, η αρμοδιότης τούτων η παρεχομένη δια των ανωτέρω αναφερομένων διαταγμάτων ανατίθεται εις τον εμπορικόν σύλλογον της οικείας πόλεως, εν ελλείψει δε και τοιούτου εις τον ειρηνοδίκην της αυτής πόλεως.
-4. Δια τα τελωνεία Πατρών, Μυτιλήνης, Αλεξανδρουπόλεως, Βόλου και Κερκύρας η κατά το άρθρον 4 του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά τω τελωνείω Πειραιώς» επιτροπή αποτελείται εκ του προϊστάμενου του τελωνείου, εξ ενός ελεγκτού α' τάξεως, οριζομένου υπό του προϊσταμένου του τελωνείου, και ενός αντιπροσώπου του εμπορικού επιμελητηρίου ή, όπου δεν υφίσταται τοιούτο, του εμπορικού συλλόγου.
Αρθρ. 2.-1. Οι κεκτημένοι έγγραφον άδειαν εκτελωνιστού ή διασαφιστού παρά τω τελωνείω Θεσσαλονίκης δύνανται να διατελώσιν ως τοιούτοι και παρά τω τελωνείω σιδηροδρομικών σταθμών Θεσσαλονίκης εφαρμοζομένων επαυτών πασών των διατάξεων των ανωτέρω διαταγμάτων.
Αρθρ. 3.-1. Προς συγκρότησιν της κατά τα άρθρον 2 του διατάγματος της 30 Μαρτίου 1925 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 περί εκτελωνιστών, διασαφιστών με βοηθών αυτών, παρά τω τελωνείω Πειραιώς» επιτροπής συμμετέχει πάντοτε και δι’ οιονδήποτε εκτελωνιστή ή διασαφιστήν αντιπρόσωπος του εμπορικού επιμελητηρίου Πειραιώς και εις εκτελωνιστής του τελωνείου Πειραιώς, οριζόμενος υπό του συνδέσμου αυτών.
Αρθρ. 4.-1. Αντί της δια του άρθρου 4 του διατάγματος της 30 Μαρτίου 1925 «περί και συμπληρώσεως του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 περί εκτελωνιστών, διασαφιστών αυτών παρά τω τελωνείω Πειραιώς» οριζόμενης χρονολογίας ενάρξεως της Δια της μόνης παραγράφου του εδαφίου γ' του άρθρου 2 του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά τω τελωνείω Πειραιώς» οριζομένης τις προθεσμίας ενός και ημίσεος μηνός, καθορίζεται ότι η προθεσμία αυτή άρχεται από της δημοσιεύσεως του παρόντος Δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, αφ' ης άρχεται η ισχύς παρόντος διατάγματος.

Π.Δ. 6/8 Ιουλίου 1925 «περί επεκτάσεως του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών κλπ» και εις το τελωνείον Καλαμών»


 Άρθρον μόνον.
Αι διατάξεις του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά τω τελωνείω Πειραιώς»,ως ετροποποιήθησαν δια του διατάγματος της 30 Μαρτίου 1925 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου κλπ» επεκτείνονται και εις το τελωνείον Καλαμών μετά των επαναχθεισών δια του διατάγματος της 23 Μαΐου 1925 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά τοις τελωνείοις Θεσσαλονίκης, Πατρών κλπ» επεξηγηματικών τροποποιήσεων.
Η Δια της μόνης παραγράφου του εδαφ γ του άρθρου 2 του ως άνω διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925, ως ετροποποιήθη δια το ως άνω διατάγματος της 30 Μαρτίου 1925, οριζόμενη προθεσμίας ενός και ημίσεως μηνός άρχεται από της δημοσιεύσεως του παρόντος δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Π.Δ. 30 Οκτωβ./4Νοεμβ. 1925. Περί συμπληρώσεως του Διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών κτλ».


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχοντες υπ' όψει το άρθρον 144, παραγρ. 1 του νόμου 1165 της 17 Μαρτίου 1918 «περί τελωνειακού κώδικος» και τα περί εκτελωνιστών τρία Διατάγματα της 7 Ιανουαρίου, 30 Μαρτίου και 23 Μαΐου 1925, προτάσει του Υπουργού επί των Οικονομικών, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:

Άρθρον μόνον.
Εν τέλει του όρθρου 3 του από 7 Ιανουαρίου ε.ε. διατάγματος «περί εκτελωνιστών κλπ.» προστίθεται ιδία παράγραφος έχουσα ούτως :
«Εξαιρετικώς, οι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος Διατάγματος τυχόν υπηρετούντες, εκτελωνισταί αλλοδαποί υπήκοοι, δύνανται να προσκτήσωνται την υπό του άρθρου 1 του παρόντος προβλεπομένην άδειαν ασκήσεως του επαγγέλματος των, χωρίς να υποχρεωθώσι να υποβάλωσι τα εν εδαφίοις α και β του παρόντος άρθρου απαιτούμενα πιστοποιητικά».
Εις τον Υπουργόν επί των Οικονομικών ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.
Εν Αθήναις τη 30 Οκτωβρίου 1925
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ο επί των Οικονομικών Υπουργός
 Γ. Κοφινάς

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
166 αναρτήσεις σε 2.100 προβολές σελίδων
με λογοτεχνία, πολιτιστικά, φωτογραφίες για Εκτελωνιστές
Πίνακας προηγούμενων
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015


E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου