Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Οι εμπορευόμενοι «έπαψαν» να προσέρχονται στα Τελωνεία, Εμφάνιση των Εκτελωνιστών και διασαφιστών. Ο νομικός πολιτισμός των Εκτελωνιστών, 7 Μαΐου 2015




Οι εμπορευόμενοι «έπαψαν» να προσέρχονται στα Τελωνεία, Εμφάνιση των Εκτελωνιστών και διασαφιστών. Ο νομικός πολιτισμός των Εκτελωνιστών, 7 Μαΐου 2015  

Εμφάνιση της αποκλειστικότητας στην εργασία κατά τα έτη 1925 μέχρι  1932

 

ΝΟΜΟΣ 5253 ΤΗΣ 2/6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931 «ΠΕΡΙ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ, ΔΙΑΣΑΦΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΑΡΑ ΤΑΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑΙΣ ΑΡΧΑΙΣ»


Αρθρ. 1.-1. Από της ισχύος του παρόντος νόμου ουδείς δύναται να μετέρχηται το επάγγελμα του εκτελωνιστού ή διασαφιστού, εάν προηγουμένως δεν εφοδιασθεί δια πτυχίου εκτελωνιστού η διασαφιστού, εκδιδομένου κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου και ισχύοντος, προς άσκησιν τοιούτου επαγγέλματος, μόνον παρά τη τελωνειακή αρχή, τη οριζομένη εν τω πτυχίω.
- 2. Το επάγγελμα του εκτελωνιστού ασκείται μόνον παρά τοις τελωνείοις, υποτελωνείοις, ελευθέραις ζώναις και ελευθέροις συγκροτήμασι, το δε του διασαφιστού μόνον παρά τοις τελωνοσταθμαρχείοις και φυλακείοις.
Αρθρ. 2.-1. Πτυχίον εκτελωνιστού δύνανται να αποκτήσωσι, κατόπιν ευδόκιμων θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων ενεργούμενων ενώπιον της κατά τω άρθρον 5 επιτροπής, ιδιώται Έλληνες υπήκοοι εγγεγραμμένοι εις το μητρώον των αρρένων, έχοντες απολυτήριον γυμνασίου η πτυχίον εμπορικής σχολής ανεγνωρισμένης υπό του Κράτους και τετραετούς φοιτήσεως και συμπληρώσαντες το 21 έτος της ηλικίας των, αποδεικνυομένης εκ της εν τω μητρώο αρρένων έγγραφης αυτών.
-2. Πρώην τελωνειακοί υπάλληλοι, έχοντες τουλάχιστον τριετή τελωνειακήν υπηρεσίαν και απολυθέντες λόγω καταργήσεως θέσεως η λόγω ορίου ηλικίας, δύνανται ν’ ασκήσωσι το επάγγελμα του εκτελωνιστού.
-3. Εκτελωνισταί αποχωρούντες οικειοθελώς δύνανται εντός εξαμήνου από της ισχύος του παρόντος να αιτήσωσιν όπως αντικατασταθώσι δια του υιου των. .
Αρθρ. 3. Πτυχίον διασαφιστοΰ παρά τοις τελωνοσταθμαρχείοις και φυλακείοις χορηγείται παρά του αρμοδίου οικονομικού επιθεωρητού ή, τοιούτου μη υφισταμένου, παρά του προϊσταμένου της τελωνειακής περιφερείας, δύνανται δε να αποκτήσωσι τούτο:
α') Πρώην τελωνειακοί υπάλληλοι η άνδρες της τελωνοφυλακής έχοντες τουλάχιστον εξάμηνον τελωνειακήν υπηρεσίαν άνευ των εν τω κατωτέρω εδαφίω προσόντων, εξαιρουμένων των απολυθέντων της υπηρεσίας, δι’ οιονδήποτε λόγον πλην της καταργήσεως θέσεως.
β’) Ιδιώται έχοντες απολυτήριον σχολείου στοιχειώδους εκπαιδεύσεως και συμπληρώσαντες το 21 έτος της ηλικίας των, αποδεικνυομένης εκ του μητρώου των αρρένων.
Αρθρ. 4.-1. Παρά των πτυχιούχων εκτελωνιστών δύνανται να προσλαμβάνωνται ως βοηθοί, χρησιμοποιούμενοι μόνον δια βοηθητικάς υπηρεσίας αυτών, ιδιώται έχοντες απολυτήριον σχολείου στοιχειώδους εκπαιδεύσεως και συμπληρώσαντες το 18 έτος της ηλικίας των κατά το μητρώον των αρρένων, η πρώην τελωνειακοί υπάλληλοι, εξαιρουμένων των απολυθέντων της υπηρεσίας επί καταχρήσει, δοσοληψία άλλη πράξει ασυμβιβάστω προς τα καθήκοντα του δημοσίου υπαλλήλου. Οι στερούμενοι απολυτηρίου σχολείου στοιχειώδους εκπαιδεύσεως δύνανται να προσληφθώσιν ως βοηθοί μετ’ απόφασιν της κατά το άρθρον 5 του παρόντος νόμου επιτροπής.
-2. Οι βοηθοί προσλαμβάνονται αιτήσει του εκτελωνιστού κατόπιν αδείας του προϊσταμένου του τελωνείου.
Αρθρ. 5.-1. Οι κατά την ισχύν του παρόντος ασκούντες το επάγγελμα του εκτελωνιστού ή διασαφιστού, κατόπιν άδειας χορηγηθείσης κατά τας νομίμους διατυπώσεις, δύνανται να εξακολουθήσωσιν ασκούντες το επάγγελμα χωρίς να υποβληθώσιν εις τας διατυπώσεις του παρόντος.
-2. Οι μέχρι της ισχύος του παρόντος νόμου ασκούντες το επάγγελμα του διασαφιστού κατόπιν νομίμου αδείας παρά τοις τελωνείοις και υποτελωνείοις δικαιούνται να μετέρχωνται και το επάγγελμα του εκτελωνιστού.
- 3. Εντός εξαμήνου από της ισχύος του παρόντος νόμου επιτροπή συνιστώμενη εν εκάστω τελωνείω και αποτελούμενη εκ του αρμοδίου οικονομικού επιθεωρητού, ως προέδρου, εκ του προϊσταμένου του αρμοδίου τελωνείου, εκ του αρμοδίου ειρηνοδίκου, εξ ενός αντιπροσώπου του αρμοδίου εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου και ενός αντιπροσώπου του οικείου συλλόγου εκτελωνιστών, υποχρεούται να χορήγηση εις τους κατά την ισχύν του παρόντος εκτελωνιστάς η διασαφιστάς πτυχίον κατά τα δια διατάγματος ορισθησόμενα, εις αντικατάστασιν της αδείας ήτις εχορηγήθη αυτοίς κατά τα προ της ισχύος του παρόντος καθορισθέντα. Εντός της αυτής προθεσμίας η αυτή επιτροπή δύναται να ανακαλέση τας προ της ισχύος του παρόντος νόμου χορηγηθείσας αδείας ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστών ή διασαφιστών των υποπεσόντων εις σοβαρά παραπτώματα, απαγορεύουσαι εις τούτους την περαιτέρω εξάσκησιν του επαγγέλματος τούτου παρά τω τελωνείω δι’ ο εξεδόθη η άδεια. - Η επιτροπή ευρίσκεται εν απαρτία παρόντων τουλάχιστον τεσσάρων εκ των μελών αυτής, αποφαίνεται δε ομοφωνούντων τουλάχιστον τριών εκ των μελών της δια μυστικής ψηφοφορίας.
- 4. Προκειμένου περί των τελωνείων Πειραιώς, Αθηνών και Θεσσαλονίκης η κατά την προηγουμένην παράγραφον 3 επιτροπή αποτελείται εκ του διευθυντού του τελωνείου, ως προέδρου, ενός των τελωνών του ιδίου τελωνείου, οριζομένου υπό του υπουργείου των Οικονομικών, δύο αντιπροσώπων του οικείου συλλόγου των εκτελωνιστών και ενός αντιπροσώπου του οικείου εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, ευρισκομένη εν απαρτία παρόντων τουλάχιστον τεσσάρων εκ των μελών και αποφαινομένη ομοφωνούντων τριών εκ των μελών αυτής δια μυστικής ψηφοφορίας.
-5. Ένθα δεν υφίσταται οικονομικός επιθεωρητής, ή υφιστάμενος απουσιάζει ή κωλύεται, προεδρεύει της επιτροπής ο προϊστάμενος της τελωνειακής αρχής, μετέχει δε της επιτροπής εις τελωνειακός ελεγκτής.-6. Εις όσας τελωνειακάς αρχάς καθίσταται δυσχερής η σύστασις της κατά την παράγραφον 3 του παρόντος άρθρου επιτροπής, καθορίζει ταύτην, αν ύπαρξη ανάγκη, ο οικονομικός επιθεωρητής της περιφερείας της τελωνειακής αρχής, μη υπάρχοντος δε τοιούτου ή απουσιάζοντος η κωλυομένου ο προϊστάμενος της τελωνειακής περιφερείας εις ην υπάγεται η τελωνειακή αρχή.-7. Κατά την πρώτην συγκρότησιν της επιτροπής τα μέλη του οικείου συλλόγου των εκτελωνιστών ορίζονται υπό των λοιπών μελών της επιτροπής μεταξύ τεσσάρων προτεινομένων υπό του συλλόγου εκτελωνιστών.
Αρθρ. 6.-1. Παρά τοις τελωνείοις Πειραιώς και Αθηνών, θεωρουμένων μετά των εν τη περιφέρεια των ελευθέρων συγκροτημάτων και ελευθέρας ζώνης ως ενός τελωνείου, ο αριθμός των εκτελωνιστών δεν δύναται να υπερβή τους τριακόσιους, Θεσσαλονίκης και σιδηροδρομικών σταθμών Θεσσαλονίκης, θεωρουμένων επίσης μετά των εν τη περιφέρεια των ελευθέρων συγκροτημάτων και ελευθέρας ζώνης ως ενός τελωνείου, τους εκατόν πεντήκοντα, λοιποίς τελωνείοις α’ τάξεως τους είκοσι, τελωνείοις β’ και γ’ τάξεως τους πέντε, και υποτελωνείοις τους τρεις.
-2. Αύξησις ή ελάττωσις του αριθμού αυτών επιτρέπεται μόνον αποφάσει της κατά το προηγούμενον άρθρον 5 επιτροπής, λαμβανομένη δι’ ομοφωνίας τεσσάρων εκ των μελών της επι­τροπής εν αρτιμέλεια ευρισκομένης.
-3. Το ήμισυ των κενουμένων θέσεων εκτελωνιστών συμπληρούται εκ βοηθών εκτελωνιστών εχόντων τα εν άρθρω 2 παραγρ. 1 του παρόντος νόμου προσόντα και πρωτευόντων εις τας ενεργούμενος θεωρητικάς και πρακτικάς εξετάσεις, εφ’ όσον επί διετίαν τουλάχιστον υπηρέτησαν ως βοηθοί εκτελωνιστών.
-4. Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν έχουσιν εφαρμογήν επί των εν άρθρω 2 παραγρ. 2 εκτελωνιστών.
Αρθρ. 7.—1. ο ενεργών εκτελωνιστικάς εν γένει εργασίας, εκτός του κυρίου του εμπορεύματος, ή μονίμου υπαλλήλου αυτού, μη ων εφωδιασμένος δια του κατά τον παρόντα νόμον πτυχίου ή της κατά το άρθρον 5 παράγραφον 1 του παρόντος αδείας, τιμωρείται παρά του αρμοδίου δικαστηρίου δια φυλακίσεως μέχρις ενός μηνός και προστίμου μέχρι δύο χιλιάδων δραχμών.
-2. Η αυτή ποινή επιβάλλεται και εις τον τελωνειακόν υπάλληλον όστις επιτρέπει εις τούτον ν’ άσκηση το ανωτέρω επάγγελμα.
-3. Κατ’ έγκλησιν της τελωνειακής αρχής τιμωρείται δια της αυτής ποινής και ο εμφανιζόμενος ως κύριος του εμπορεύματος δι’ εικονικής οπισθογραφήσεως της φορτωτικής ή της άδειας του πρακτορείου προς καταστρατήγησιν του παρόντος νόμου.
- 4. Οι κατά την πρώτην παράγραφον του παρόντος άρθρου μόνιμοι υπάλληλοι των κυρίων των εμπορευμάτων εφοδιάζονται παρά της κατά το άρθρον 5 επιτροπής δι’ ειδικής αδείας προς ενέργειαν εκτελωνιστικών εργασιών μόνον των εις ους υπηρετούσιν ούτοι ως μόνιμοι υπάλληλοι. Η άδεια αύτη χορηγείται κατόπιν προσαγωγής απάντων των δικαιολογητικών των απαιτουμένων δια την συμμετοχήν εις τας εξετάσεις προς χορήγησιν πτυχίου ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού ως και αιτήσεως του εις ον ανήκει ούτος παραλήπτου εμπορευμάτων, υπέχοντος τας ευθύνας δια τας πράξεις αυτού. Οι υπάλληλοι ούτοι υπόκεινται εις τας ποινάς εις ας και οι επαγγελματίαι εκτελωνισταί.
Αρθρ. 8.-1. Οι διευθυνταί τελωνείων και οι τελώναι Πειραιώς, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ως και οι προϊστάμενοι τελωνείων α' τάξεως, ασκούσι πειθαρχικήν εξουσίαν επί των παρά τοις τελωνείοις τούτοις εκτελωνιστών δια πάσαν πράξιν ή παράλειψιν ασυμβίβαστον προς τα καθήκοντα των, δικαιούμενοι να επιβάλλωσι πρόστιμον οι μεν διευθυνταί μέχρι δραχμών πεντακοσίων, οι δε τελώναι μέχρι δραχμών τριακοσίων κατόπιν κλήσεως προς απολογίαν.
-2. Οι προϊστάμενοι των λοιπών τελωνείων β' και γ' τάξεως δικαιούνται να επιβάλλωσι πρόστιμον μέχρι δραχμών εκατόν εις τους παρ’ αυτοίς εκτελωνιστάς δια τους εν τη προηγουμένη παραγράφω του παρόντος άρθρου λόγους.
-3. Την επί των παρ’ υποτελωνείοις εκτελωνιστών η τελωνοσταθμαρχείοις ή φυλακείοις διασαφιστών πειθαρχικήν εξουσίαν ασκούσιν οι προϊστάμενοι τελώναι α' τάξεως κατά την 1 παράγραφον του παρόντος άρθρου.
-4. Αι κατά τας προηγούμενος παραγράφους αποφάσεις υπόκεινται εις έφεσιν, εξαιρέσει των υπό των διευθυντών τελωνείων και τελωνών α' τάξεως επιβαλλομένων προστίμων μέχρι δραχμών πεντήκοντα, ων αι αποφάσεις είναι ανέκκλητοι. Αι εφέσεις υποβάλλονται ενώπιον της κατά τας παραγράφους 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 5 επιτροπής εντός μηνός από της κοινοποιή­σεως αυτών;
-5. Η επιτροπή αυτή δύναται να επιλαμβάνηται και αυτεπαγγέλτως, δικαιούται δε να επιβάλλη πρόστιμον μέχρι δραχμών δύο χιλιάδων, ως και προσωρινήν ή οριστικήν ανάκλησιν της αδείας η του πτυχίου.
- 6. Αποφάσεις της επιτροπής επιβάλλουσαι ποινάς οριστικής ανακλήσεως της αδείας η του πτυχίου υπόκεινται εις έφεσιν ενώπιον του κατά το άρθρον 9 πειθαρχικού συμβουλίου εντός μηνός από της κοινο­ποιήσεως.
-7. Εκτελωνιστής, όστις κατά την κρίσιν του αρμοδίου τελώνου διέπραξε λαθρεμπορίαν επαυτοφώρω, ή συνήργησεν εις τοιαύτην, στερείται προσωρινώς του πτυχίου ασκήσεως του επαγγέλματος του μέχρις εκδόσεως οριστικής αποφάσεως της κατά το άρθρον 5 επιτροπής ή του κατά το άρθρον 9 συμβουλίου.
Αρθρ. 9.-1. Συνιστάται πειθαρχικόν συμβούλιον εκτελωνιστών και διασαφιστών, αποτελούμενον εκ του διευθυντού των εμμέσων φόρων και μονοπωλίων του υπουργείου των Οικονομικών, ως προέδρου, του νομικού συμβούλου του αυτού υπουργείου, ενός οικονομικού επιθεωρητού οριζομένου υπό του υπουργείου των Οικονομικών, ενός αντιπροσώπου του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών, ενός αντιπροσώπου του συλλόγου εκτελωνιστών Πειραιώς - Αθηνών υποδεικνυομένου υπό του διοικητικού συμβουλίου, ενώπιον του οποίου εκδικάζονται αι εφέσεις κατά των αποφάσεων της κατά το άρθρον 5 επιτροπής. Το συμβούλιον τούτο αποφαίνεται αμετακλήτως. - Η έφεσις δεν αναστέλλει την εκτέλεσιν. - Τα μέλη του εμπορικού επιμελητηρίου και συλλόγου εκτελωνιστών δεν δύνανται να μετέχωσι του συμβουλίου, εφ’ όσον αυτά ταύτα μετέσχον της κατά το προηγούμενον άρθρον επιτροπής.
- 2. Υπό του συμβουλίου τούτου επιβάλλεται η ποινή του προστίμου μέχρι δύο χιλιάδων δραχμών, ως και της προσωρινής η οριστικής ανακλήσεως της αδείας ή του πτυχίου.
-3. Αι αποφάσεις του συμβουλίου και της επιτροπής κοινοποιούνται εις την τελωνειακήν αρχήν, παρ’ η ασκεί το επάγγελμά του ο τιμωρηθείς, και εκτελούνται επιμέλεια της αρχής ταύτης.
- 4. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα βεβαιούνται και εισπράττονται κατά τους νόμους περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων και αποδίδονται εις το οικείον ταμείον συντάξεως εκτελωνιστών, μη υφισταμένου δε τοιούτου εις το δημόσιον ταμείον.
-5. Το συμβούλιον τούτο δύναται να επιλαμβάνηται και αυτεπαγγέλτως.
Αρθρ. 10. Παρά της κατά το άρθρον 5 επιτροπής δύναται να ανακληθή ή άδεια ή το πτυχίον εκτελωνιστού ή διασαφιστού και εάν ούτος παύση ασκών το επάγγελμα τούτο επί εν έτος η ασκή και έτερον επάγγελμα, πλην των συναφών προς τούτο μεταφορών, φορτώσεων και ναυλώσεων, εκτός αν απέσχεν εξ ανωτέρας βίας.
Αρθρ. 11. Δια διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του υπουργού των Οικονομικών, κανονισθήσονται ο τρόπος της ενεργείας των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, τα παρά των υποψηφίων υποβληθησόμενα πιστοποιητικά προς συμμετοχήν αυτών, η συγκρότησις της επιτροπής των εξετάσεων, η αμοιβή των μελών αυτής, ο τύπος του πτυχίου των επιτυχόντων, ο τρόπος εργασίας, τα δικαιώματα, αι υποχρεώσεις, αι ευθύναι των εκτελωνιστών και διασαφιστών, η υποχρέωσις αυτών δια την καταβολήν των κατά την χρέωσιν τελών, φόρων και δικαιωμάτων, βαρυνόντων τα εμπορεύματα, λογιστικών λαθών, η παροχή εγγυήσεως υπ' αυτών, η εισπραττομένη υπό των εκτελωνιστών και διασαφιστών αμοιβή δια την προσφερομένην υπ’ αυτών υπηρεσίαν, το όριον ηλικίας αποχωρήσεως αυτών ως και πάσα άλλη λεπτομέρεια αναγκαία προς εκτέλεσιν του παρόντος νόμου.
Αρθρ. 12. - 1. Καταργείται πάσα διάταξις αντικείμενη εις τον παρόντα νόμον, όστις τίθεται εις ισχύν εν όλω ή εν μέρει ή και κατά τελωνειακός αρχάς δια διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του υπουργοί των Οικονομικών, πλην των τελωνείων Πειραιώς, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, εφ' ων εφαρμόζονται άπασαι αι διατάξεις του παρόντος νόμου από της ισχύος αυτού.
-2. Εις ας Τελωνειακάς αρχάς δεν εφαρμόζονται αι διατάξεις του παρόντος, ισχύουσιν αι διατάξεις του διατάγματος της 7 Ιανουαρίου 1925 «περί εκτελωνιστών κλπ». και των τροποποιησάντων ή συμπληρωσάντων τούτο τοιούτων. [1]

Εισηγητική έκθεση του νόμου 5253/1931προς την Βουλήν του

               
Η ενέργεια των απαιτούμενων τελωνειακών διατυπώσεων εκ μέρους των μετά τελωνειακών αρχών συναλλασσόμενων, ίδια των εμπορευομένων επέβαλε την δημιουργία μιας επαγγελματικής τάξης, αποτελουμένη εξ’ ιδιωτών, εκτελωνιστών και διασαφιστών ονομαζομένων, οίτινες επ’ αμοιβής αναλαμβάνουσι δια λογαριασμό των εμπορευομένων την εκτέλεσιν πάσης απαιτουμένης υποχρέωσης για τον τελωνισμόν, παραλαβήν και φόρτωσιν των εμπορευμάτων δια των τελωνειακών αρχών.

Περί των προσόντων των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των επαγγελματιών τούτων ουδείς νόμος προέβλεψε πλην του παλαιού νόμου του προνοήσαντος δια τους εκτελωνιστάς Πειραιώς και όστις βραδύτερον περιέπεσεν εις αχρηστίαν. Κατά τα τελευταία έτη, ότε έπαυσαν κατά το πλείστον να προσέρχονται αυτοπροσώπως οι εμπορευόμενοι εις τας τελωνειακάς αρχάς προς εκπλήρωσιν των διατυπώσεων, αι εκτελωνισταί και διασαφισταί επληθύνθησαν, εις τρόπον ώστε ήδη ο εμπορικός κόσμος, δι’ αυτών επικοινωνεί μετά των τελωνιακών αρχών και μόνον δι’ αυτών εκτελεί πάσαν έναντι των αρχών τούτων υπό των τελωνειακών νόμων και κανονισμών επιβαλλομένην υποχρέωσιν. Κατόπιν της εξελίξεως ταύτης των εκτελωνιστών και διασαφιστών επιβεβλημένη κατέστη η επέμβαση του κράτους προς οργάνωσιν αυτών, δια τον συμφέρον του τε εμπορικού κόσμου και του Δημοσίου.

Περί τούτου προέβλεψε το διάταγμα της 25ης Ιανουαρίου 1925 «περί Εκτελωνιστών κλπ». εκδοθέν κατά εξουσιοδότηση του Νόμου 1165 «περί τελωνειακού κώδικα». Το διάταγμα όμως τούτο ως και τα μετέπειτα εκδοθέντα τοιαύτα δεν κρίνονται επαρκή δια την εντελή οργάνωση της επαγγελματικής ταύτης τάξης. Αποβλέποντες εις την εξυπηρέτησιν του εμπορικού κόσμου, υποβάλλομεν υπό την ψήφον ημών, σχέδιον νόμου περί οργανώσεως του κλάδου τούτου των εκτελωνιστών και διασαφιστών. Δια το νομοσχέδιον τούτον καθορίζονται τα προσόντα των επιθυμούντων να μετέλθωσιν το επάγγελμα του εκτελωνιστού ή διασαφιστού και ο τρόπος καθ’ ον θα χορηγήται η προς τούτο άδεια. Προβλέπεται δε και ενέργεια θεωρητικών και πραγματικών εξετάσεων προς εκλογήν των ικανωτέρων δια το επάγγελμα τούτο.

Ωσαύτως καθορίζονται τα δικαιώματα των εκτελωνιστών και διασαφιστών και ευθύναι αυτών και η δίωξις τούτων δια πράξιν ή παράλλειψιν. Τέλος προβλέπεται η εκκαθάρισις του κλάδου τούτου εκ των ανικάνων στοιχείων και των μη εμπνεόντων εμπιστοσύνη επί τω τέλει της εξυψώσεως των επαγγελματιών τούτων.
Εν Αθήναις τη 23 Ιουνίου 1931
Υφυπουργός Βουλευτής εξ Αθηνών- Β. Δεληγιάννης


Π.Δ. 5/18 Ιανουαρίου 1932. Περί πτυχίου εκτελωνιστών κλπ.


Αρθρ. 1. Οι κατά την ισχύν του ανωτέρω νόμου ασκούντες το επάγγελμα του εκτελωνιστού ή διασαφιστού, κατόπιν αδείας χορηγηθείσης κατά τας νομίμους διατυπώσεις, οφείλουσι να υποβάλωσιν εις την κατά το άρθρον 5 του νόμου 5253 επιτροπήν, ενός τεσσαράκοντα ημερών από της ισχύος του παρόντος, αίτησιν δι' ης να αιτώνται την χορήγησιν πτυχίου εκτελωνιστού αναγράφοντος επί της αιτήσεως ταύτης τον αύξοντα αριθμόν της χορηγηθείσης εις αυτούς αδείας ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού ή διασαφιστού. Εις την αίτησιν ταύτην επισυνάπτονται και δύο φωτογραφίαι του αιτούντος.
Αρθρ. 2. Η κατά το άρθρον 5 του νόμου 5253 επιτροπή, συνερχομένη προσκλήσει του προέδρου αυτής, αποφαίνεται δια πρακτικού περί των εκτελωνιστών ή διασαφιστών, εις τους οποίους θα χορηγήση το κατά νόμον πτυχίον, εγγράφονται δε ούτοι εις το παρά της επιτροπής ταύτης τηρούμενον μητρώον εκτελωνιστών, όπερ διαλαμβάνει :
1) Ονοματεπώνυμον και όνομα πατρός.
2) Έτος γεννήσεως και αριθμόν μητρώου αρρένων δήμου ή κοινότητος.
3) Τόπον γεννήσεως.
4) Τόπον ασκήσεως πολιτικών δικαιωμάτων.
5) Τελωνείον εις ο ασκεί το επάγγελμα του εκτελωνιστού.
6) Αριθμόν μητρώου εκτελωνιστών και
7) Τας εκάστοτε επερχομένας μεταβολάς εις έκαστον των εκτελωνιστών και τας επιβαλλομένας ποινάς.
- Το χορηγηθησόμενον πτυχίον εκδίδεται και υπογράφεται υπό του προέδρου της ανωτέρω επιτροπής, διαλαμβάνει δε τα υπ' αριθ. 1, 2, 3, 5 και 6 στοιχεία του μητρώου και έναντι του ονοματεπωνύμου επικολλάται η  φωτογραφία του εις ον χορηγείται το πτυχίον, σφραγιζομένη δια της σφραγίδος του τελωνείου παρ’ ω ασκεί το επάγγελμα.
Αρθρ. 3. Παρά της ανωτέρω επιτροπής και προτάσει του προέδρου αυτής προσλαμβάνεται εις τελωνειακός γραμματεύς εκ του προσωπικού του τελωνείου παρ’ ω η επιτροπή αυτή εκτελεί χρέη γραμματέως.

Π.Δ. 18/22 Φεβρουαρίου 1932. Περί των απαιτουμένων δικαιολογητικών προς συμμετοχή σε εξετάσεις χορηγήσεως πτυχίου εκτελωνιστών» έχον ούτω:


Αρθρ. 1. Οι βουλόμενοι να μετάσχωσι των εξετάσεων προς απόκτησιν πτυχίου εκτελωνιστού υποβάλλουσιν εις την κατά το άρθρον 5 του νόμου 5253 επιτροπήν αίτησιν, εις ην επικολλάται και φωτογραφία του αιτούντος, επισυνάπτοντες:
α') Πιστοποιητικόν, εμφαίνον ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος εις το μητρώον των αρρένων δήμου ή κοινότητος τινός του Κράτους και ότι άγει ηλικίαν ανωτέραν των 21 ετών.
β') Πιστοποιητικόν, εμφαίνον ότι εξεπλήρωσεν ούτος την στρατιωτικήν του υποχρέωσιν ή ότι νομίμως απηλλάγη αυτής.
γ') Πιστοποιητικόν του αρμοδίου γραμματέως επί του ποινικού μητρώου, εκδιδομένον ένα μήνα κατ' ανώτατον όριον προ της υποβολής, εμφαίνον ότι ούτος δεν κατεδικάσθη επί κακουργήματι ή πλημμελήματι εκ των υπαγομένων εις τας διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ποινικού νόμου και εν γένει εις ποινήν συνεπαγομένην στέρησιν των πολιτικών δικαιωμάτων, εκτός αν αποκατέστη, και ότι δεν ύπαρχε· κατ’ αυτή εκκρεμής κατηγορία εκ των ανωτέρω αναφερομένων,
δ') Πιστοποιητικόν της αρμόδιας αρχής, εμφαίνον ότι ούτος δεν διατελεί υπό πτώχευσιν. 
ε') Πιστοποιητικόν σπουδών (απολυτήριον γυμνασίου ή εμπορικής σχολής ανεγνωρισμένης υπό του Κράτους και τετραετούς φοιτήσεως) και
ς') Γραμμάτιον καταβολής επί παρακαταθήκη δραχμών εκατόν (100) δι’ αμοιβήν των μελών της κατά τα άρθρον 5 του νόμου 5253 επιτροπής των εξετάσεων.
Αρθρ. 2. Μόνιμοι υπάλληλοι παραληπτών εκ των τελωνείων εμπορευμάτων, επιθυμούντες να εφοδιασθώσι δι’ ειδικής αδείας προς ενέργειαν εκτελωνιστικών εργασιών μόνον του εις ον υπηρετούσιν ως μόνιμοι υπάλληλοι, υποβάλλουσιν εις την κατά το άρθρον 5 του νόμου 5253 επιτροπήν τα κατά το προηγούμενον άρθρον του παρόντος οριζόμενα δικαιολογητικά και πλην του γραμματίου καταβολής επί παρακαταθήκη δραχμών εκατόν (100), ως και αίτησιν του εις ον υπηρετούσι παραλήπτου, τεθεωρημένην παρά του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου και, εν ελλείψει τούτου, παρά του εμπορικού συλλόγου, εις ο ανήκει ούτος, δι’ ου θα δηλοί ότι υπέχει τας ευθύνας δια τας πράξεις του δια της ανωτέρω ειδικής αδείας εφοδιασθησομένου μονίμου υπαλλήλου αυτού.

Π.Δ. 11/21 Σεπτ. 1932 Περί επεκτάσεως των διατάξεων τον Νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών κλπ» εις το Τελωνείον Πατρών.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                Έχοντες υπ’  όψει το άρθρον 12 παρ. 1 του νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά ταις τελωνειακαίς αρχαίς», ως και την ύπ' αριθ. 525 έ. ε. γνώμην του Συμβουλίου της Επικρατείας προτάσει του επί των Οικονομικών Υφυπουργοί, αποφασίζομεν και διατάσσομεν.
Αι διατάξεις του νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών κλπ.» επεκτείνονται και εις το τελωνείον Πατρών.
Εις τον αυτόν Υφυπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος διατάγματος.

Εν Δεκελεία τη 11η Σεπτεμβρίου 1932.
Ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΪΜΗΣ

Ο επί των Οικονομικών Υφυπουργός
 Π. ΕΥΡΙΠΑΙΟΣ

Π.Δ. 3/6 Οκτωβρ. 1932 Περί επεκτάσεως των διατάξεων του νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών κλπ» εις το τελωνείον Χίου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχοντες υπ’  όψει το άρθρον 12 παράγραφος 1 του νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και βοηθών αυτών παρά ταις τελωνειακαίς Αρχαίς», ως και την υπ’ αριθ. 563 - 1932 γνώμην του συμβουλίου της Επικρατείας, προτάσει του επί των Οικονομικών Υφυπουργού, αποφασίζομεν και διατάσσομεν .

Άρθρον μόνον.
Αι διατάξεις του νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών κλπ» επεκτείνονται και εις το τελωνείον Χίου.
Εις τον αυτόν Υφυπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.
Εν Δεκέλεια τη 3 Οκτωβρίου 1932.
Ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΪΜΗΣ

Ό επί των Οικονομικών Υπουργός
 Π. ΕΥΡΙΠΑΙΟΣ

Π.Δ. 29 Οκτ. / 17 Νοεμβ. 1932. Περί επεκτάσεως των διατάξεων του νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών κλπ. εις τελωνείον Σύρου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχοντες υπ’ όψει το άρθρον 12 παραγρ. 1 του νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών, διασαφιστών και των βοηθών αυτών παρά ταις τελωνειακαίς Αρχαίς», προτάσει του επί των Οικονομικών, Υφυπουργού, αποφασίζομεν και διατάσσομεν:
Άρθρον μόνον.
Αι διατάξεις του νόμου 5253 «περί εκτελωνιστών διασαφιστών κλπ.» επεκτείνονται και εις το Τελωνείον Σύρου.
Εις τον αυτόν Υφυπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.
Εν Αθήναις τη 29 Οκτωβρίου 1932.
Ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΪΜΗΣ

Ο επί των Οικονομικών Υφυπουργός
Π. ΕΥΡΙΠΑΙΟΣ




[1] Εις εκτέλεσιν του ως άνω νόμου εξεδόθησαν τα ακόλουθα διατάγματα περί επεκτάσεως και εις αλλά τελωνεία : α') Το πρδ. διάταγμα της 11/21 Σεπτεμβρίου 1932 «περί επεκτάσεως εις το τελωνείον Πα­τρών:», β') Τα πρδ. διάταγμα της 3/6 Οκτωβρίου 1932 «περί επεκτάσεως εις το τελωνείον Χίου». γ') Το πρδ. διάταγμα της 29 Όκτω6ρίου / 17 Νοεμβρίου 1932 «περί επεκτάσεως εις το τελωνείον Σύρου».

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
166 αναρτήσεις σε 2.100 προβολές σελίδων
με λογοτεχνία, πολιτιστικά, φωτογραφίες για Εκτελωνιστές
Πίνακας προηγούμενων
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου