Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ των ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ τα «ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ» Έγγραφα Eur 1, Eur 2 ATR, Δήλωση τιμολογίου Μέρος Πρώτο σελ. 45 - 92 7 Οκτωβρίου 2019


ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ των ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ τα «ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ» Έγγραφα Eur 1, Eur 2  ATR, Δήλωση τιμολογίου Μέρος Πρώτο σελ. 45 - 92  7 Οκτωβρίου 2019



Λοιπές διατάξεις

Α-13 Φύλαξη του πιστοποιητικού καταγωγής και των δικαιολογητικών εγγράφων

Ο εξαγωγέας, που αιτείται την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων  EUR. 1, φυλάσσει επί τρία τουλάχιστον έτη τα έγγραφα που υπέβαλλε στο τελωνείο.

Ο εξαγωγέας που συντάσσει δήλωση τιμολογίου φυλάσσει επί τρία τουλάχιστον έτη αντίγραφο της εν λόγω δήλωσης τιμολογίου καθώς και τα έγγραφα που υπέβαλλε στο τελωνείο

Οι τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής που εκδίδουν πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων  EUR. 1 φυλάσσουν επί τρία τουλάχιστον έτη την αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού κυκλοφορίας

Οι τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής φυλάσσουν επί τρία τουλάχιστον έτη τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων  EUR. 1 και τις δηλώσεις τιμολογίου που υποβάλλονται σ' αυτές.

Α-14 Διαφορές και λάθη εκτύπωσης

Η διαπίστωση μικροδιαφορών μεταξύ των στοιχείων που αναφέρονται στο πιστοποιητικό καταγωγής και εκείνων που αναφέρονται στα έγγραφα που υποβάλλονται στο τελωνείο για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εισαγωγής των προϊόντων, δεν συνεπάγεται αφ' εαυτής την ακυρότητα του πιστοποιητικού καταγωγής, εάν αποδεικνύεται δεόντως ότι αυτό το έγγραφο πράγματι αντιστοιχεί στα προσκομισθέντα προϊόντα.

Προφανή γραφικά λάθη, όπως τα τυπογραφικά λάθη, στο πιστοποιητικό καταγωγής δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την απόρριψη του εν λόγω εγγράφου, αν τα σφάλματα αυτά δεν είναι τέτοια που να δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ορθότητα των στοιχείων του σχετικού εγγράφου.

- Διαπίστωση μικροδιαφορών


………………..Η διαπίστωση μικροδιαφορών μεταξύ των ενδείξεων που αναφέρονται στο πιστοποιητικό καταγωγής τύπου Α, το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR.1 ή τη δήλωση τιμολογίου και αυτών που αναφέρονται στα έγγραφα που κατατίθενται στο τελωνείο για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εισαγωγής των εμπορευμάτων, δεν συνεπάγεται καθαυτή την ακυρότητα του πιστοποιητικού της δήλωσης, εάν αποδειχθεί δεόντως ότι το έγγραφο αυτό αντιστοιχεί στα προσκομισθέντα εμπορεύματα.
Τα προφανή γραφικά λάθη όπως τα λάθη δακτυλογράφησης σε πιστοποιητικό καταγωγής τύπου Α, ή σε πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR.1 ή σε δήλωση τιμολογίου, δεν συνεπάγονται την απόρριψη του εγγράφου, εφόσον τα λάθη αυτά δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ακρίβεια των δηλώσεων που περιέχει το εν λόγω έγγραφο. (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97 Άρθρο 92)

- Εμφανή λάθη εκτύπωσης


………………..Εμφανή λάθη εκτύπωσης, όπως τα τυπογραφικά λάθη στο πιστοποιητικό καταγωγής 'τύπου Α', στο πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή στη δήλωση τιμολογίου, δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την απόρριψη του εν λόγω εγγράφου, αν τα σφάλματα αυτά δεν είναι τέτοια που να δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ορθότητα των στοιχείων του σχετικού εγγράφου. (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000 Άρθρο 92)

Α-15 Ποσά εκφρασμένα σε ευρώ

Τα ποσά που εκφράζονται σε εθνικό νόμισμα του κράτους μέλους εξαγωγής και αντιστοιχούν στα ποσά που εκφράζονται σε ευρώ, είναι ισοδύναμα με την αντίστοιχη αξία, σε εθνικό νόμισμα αυτής της χώρας, των ποσών που εκφράζονται σε ευρώ κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου 1999 και ανακοινώνονται στα κράτη μέλη από την Επιτροπή.

Όταν αυτά τα ποσά υπερβαίνουν τα αντίστοιχα ποσά που έχει καθορίσει το κράτος μέλος εισαγωγής, το τελευταίο οφείλει να τα αποδεχθεί εάν τα προϊόντα τιμολογούνται στο νόμισμα του κράτους μέλους εξαγωγής. Εάν τα προϊόντα τιμολογούνται στο νόμισμα άλλου κράτους μέλους, το κράτος μέλος εισαγωγής οφείλει να αναγνωρίσει το ποσό που δηλώνει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.


Α-16 Αμοιβαία συνδρομή

Οι τελωνειακές αρχές των συμβαλλομένων κρατών κοινοποιούν αμοιβαία, μέσω της Επιτροπής, τα υποδείγματα των αποτυπωμάτων των σφραγίδων που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες των τελωνείων τους για την έκδοση των πιστοποιητικών κυκλοφορίας εμπορευμάτων  EUR. 1 και τις διευθύνσεις των τελωνειακών αρχών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των εν λόγω πιστοποιητικών και των δηλώσεων τιμολογίου.

Για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των προτιμησιακών κανόνων τα συμβαλλόμενα κράτη παρέχουν αμοιβαία συνδρομή, μέσω των αρμοδίων τελωνειακών υπηρεσιών, για τον έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών κυκλοφορίας εμπορευμάτων  EUR. 1 ή των δηλώσεων τιμολογίου και της ακρίβειας των πληροφοριών που περιέχονται σ' αυτά τα έγγραφα.

- Κοινοποίηση σφραγίδων


………………….Η Επιτροπή κοινοποιεί στις δικαιούχους χώρες τα δείγματα των αποτυπωμάτων των σφραγίδων που χρησιμοποιούνται από τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών για την έκδοση των πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR.1. (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 3254/94 άρθρο 92 παρ 4)

- Αποτυπώματα σφραγίδων


………………Η Επιτροπή κοινοποιεί στις δικαιούχους χώρες τα υποδείγματα των αποτυπωμάτων των σφραγίδων που χρησιμοποιούνται από τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών για την έκδοση των πιστοποιητικών κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1. (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000 Άρθρο 93 παρ 3)


Α-17 Έλεγχος των πιστοποιητικών καταγωγής

Ο εκ των υστέρων έλεγχος των πιστοποιητικών καταγωγής πραγματοποιείται δειγματοληπτικά ή κάθε φορά που οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής έχουν βάσιμες αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητα τέτοιων εγγράφων, το χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων ή την εκπλήρωση των λοιπών απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού.

 Για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου 1 οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής οφείλουν να επιστρέφουν το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων  EUR. 1 και το τιμολόγιο, αν έχει υποβληθεί, τη δήλωση τιμολογίου ή το αντίγραφο των εν λόγω εγγράφων, στις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής, αναφέροντας, όπου κρίνεται σκόπιμο, τους λόγους που δικαιολογούν την έρευνα. Προς επίρρωση της αίτησής τους για έλεγχο, αυτές παρέχουν όλα τα έγγραφα και όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και που δικαιολογούν την υποψία ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στο πιστοποιητικό καταγωγής είναι ανακριβείς.

 Ο εκ των υστέρων έλεγχος διενεργείται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό, αυτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την προσκόμιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου και να διενεργήσουν ελέγχους των λογιστικών βιβλίων του εξαγωγέα καθώς και οποιονδήποτε άλλο έλεγχο κρίνουν αναγκαίο.

Αν οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αποφασίσουν να αναστείλουν την προτιμησιακή μεταχείριση για τα συγκεκριμένα προϊόντα, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του ελέγχου, οφείλουν να επιτρέψουν στον εισαγωγέα να παραλάβει τα προϊόντα υπό τον όρο επιβολής κάθε προληπτικού μέτρου το οποίο κρίνεται απαραίτητο.

Οι τελωνειακές αρχές που ζητούν τη διενέργεια του ελέγχου πρέπει να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού το  ταχύτερο δυνατό. Τα εν λόγω αποτελέσματα πρέπει να ορίζουν σαφώς αν τα έγγραφα είναι γνήσια και αν τα σχετικά προϊόντα μπορούν πράγματι να θεωρηθούν ως προϊόντα καταγωγής της προτιμησιακής χώρας.

Εάν, σε περίπτωση εύλογων αμφιβολιών, δεν δοθεί απάντηση εντός δέκα μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ελέγχου ή εάν η απάντηση δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για τη διαπίστωση της αυθεντικότητας του εν λόγω εγγράφου ή την πραγματική καταγωγή των προϊόντων, οι αιτούσες τελωνειακές αρχές αρνούνται, εκτός εκτάκτων περιστάσεων, το ευεργέτημα των προτιμήσεων.

- Εκ των υστέρων έλεγχος Eur 1


Εκ των υστέρων έλεγχος Eur 1 (Εγκ. ΥπΟικ Δ 390/337/8-3-99)
ΘΕΜΑ: Θέματα απόδειξης της κοινοτικής καταγωγής (Εγκ. ΥπΟικ Δ 390/337/8-3-99)

Παίρνοντας αφορμή από ελλιπείς απαντήσεις ορισμένων τελωνειακών αρχών σε αιτήματα εκ των υστέρων ελέγχου πιστοποιητικών EUR1 που έχουν εκδώσει, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1) Όπως είναι γνωστό, στα πλαίσια των ανταλλαγών της Ε.Ε. με τις προτιμησιακές χώρες, χρησιμοποιούνται τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας τα οποία αποτελούν τίτλους που ενσωματώνουν το δικαίωμα ευεργετικής δασμολογικής μεταχείρισης των προϊόντων που συνοδεύουν.
Τα εν λόγω πιστοποιητικά, τα οποία προβλέπονται από τα πρωτόκολλα καταγωγής των προτιμησιακών συμφωνιών εκδίδονται μόνον για "καταγόμενα εμπορεύματα" κατά την έννοια των κανόνων που έχουν οριστεί στις συμφωνίες αυτές.

2) Για να θεωρηθεί ένα εμπόρευμα που εξάγεται από την Ελλάδα σε προτιμησιακή χώρα με πιστοποιητικό κυκλοφορίας ως κοινοτικής καταγωγής θα πρέπει:
α) είτε, να έχει τηρηθεί  στην Ελλάδα, ο κανόνας καταγωγής που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη κλάση από το αντίστοιχο Πρωτόκολλο Καταγωγής (εφόσον το προϊόν δεν είναι εξ ολοκλήρου παραχθέν στην Ελλάδα και στην κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί ύλες τρίτων χωρών).
β) είτε, εφόσον χρησιμοποιήθηκαν ύλες προέλευσης άλλων Κ-Μ, η κοινοτική ή όχι καταγωγή τους ή ο βαθμός επεξεργασίας τους να διαπιστώνεται από την προσκόμιση από τον εξαγωγέα δήλωσης Κοινοτικού Προμηθευτή (όπως αυτή προβλέπεται στον συνημμένο ΚΑΝ 3351/83), η οποία συντάσσεται στο τιμολόγιο ή άλλο εμπορικό έγγραφο.
Σε περίπτωση που δεν έχει προσκομισθεί τέτοια δήλωση, θα πρέπει να ζητείται η σύνταξή της εκ των υστέρων ή η προσκόμιση πληροφοριακού δελτίου ΙΝF 4 το οποίο εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές του Κράτους - μέλους αποστολής.

3) Υπενθυμίζεται, ότι η παραπάνω διαδικασία πρέπει να ακολουθείται, καθόσον τα Κ-Μ της Ε.Ε. θεωρούνται ενιαίο έδαφος για τους κανόνες καταγωγής και συνεπώς οι επεξεργασίες που μπορούν να προσδώσουν καταγωγή, συσσωρεύονται μεταξύ των Κ-Μ.

4) Παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας τα παραπάνω τόσο κατά την έκδοση, όσο και κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των πιστοποιητικών κυκλοφορίας.

- Οι διατάξεις του πιστοποιητικού τύπου Α ισχύουν και στα EUR1

……………….Οι διατάξεις του παρόντος τμήματος σχετικά με την έκδοση, τη χρησιμοποίηση και τον έλεγχο εκ των υστέρων των πιστοποιητικών καταγωγής τύπου Α εφαρμόζονται κατ' αναλογία στα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 (Καν ΕΚ/3254/1994 άρθρο 89 παρ  3.)


- Απόδειξη κοινοτικής καταγωγής  στην εξαγωγή


Εγκύκλιος ΥπΟικ Δ 390/337/8-3-99  ΘΕΜΑ: Θέματα απόδειξης της κοινοτικής καταγωγής

Παίρνοντας αφορμή από ελλιπείς απαντήσεις ορισμένων τελωνειακών αρχών σε αιτήματα εκ των υστέρων ελέγχου πιστοποιητικών EUR1 που έχουν εκδώσει, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1) 'Οπως είναι γνωστό, στα πλαίσια των ανταλλαγών της Ε.Ε. με τις προτιμησιακές χώρες, χρησιμοποιούνται τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας τα οποία αποτελούν τίτλους που ενσωματώνουν το δικαίωμα ευεργετικής δασμολογικής μεταχείρισης των προϊόντων που συνοδεύουν.
Τα εν λόγω πιστοποιητικά, τα οποία προβλέπονται από τα πρωτόκολλα καταγωγής των προτιμησιακών συμφωνιών εκδίδονται μόνον για "καταγόμενα εμπορεύματα" κατά την έννοια των κανόνων που έχουν οριστεί στις συμφωνίες αυτές.

2) Για να θεωρηθεί ένα  εμπόρευμα που εξάγεται από την Ελλάδα σε προτιμησιακή χώρα με πιστοποιητικό κυκλοφορίας ως κοινοτικής καταγωγής θα πρέπει:
α) είτε, να έχει τηρηθεί  στην Ελλάδα, ο κανόνας καταγωγής που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη κλάση από το αντίστοιχο Πρωτόκολλο Καταγωγής (εφόσον το προϊόν δεν είναι εξ ολοκλήρου παραχθέν στην Ελλάδα και στην κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί ύλες τρίτων χωρών).
β) είτε, εφόσον χρησιμοποιήθηκαν ύλες προέλευσης άλλων Κ-Μ, η κοινοτική ή όχι καταγωγή τους ή ο βαθμός επεξεργασίας τους να διαπιστώνεται από την προσκόμιση από τον εξαγωγέα δήλωσης Κοινοτικού Προμηθευτή (όπως αυτή προβλέπεται στον συνημμένο ΚΑΝ 3351/83), η οποία συντάσσεται στο τιμολόγιο ή άλλο εμπορικό έγγραφο.
Σε περίπτωση που δεν έχει προσκομισθεί τέτοια δήλωση, θα πρέπει να ζητείται η σύνταξή της εκ των υστέρων ή η προσκόμιση πληροφοριακού δελτίου ΙΝF 4 το οποίο εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές του Κράτους - μέλους αποστολής.

3) Υπενθυμίζεται, ότι η παραπάνω διαδικασία πρέπει να ακολουθείται, καθόσον τα Κ-Μ της Ε.Ε. θεωρούνται ενιαίο έδαφος για τους κανόνες καταγωγής και συνεπώς οι επεξεργασίες που μπορούν να προσδώσουν καταγωγή, συσσωρεύονται μεταξύ των Κ-Μ.

4) Παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας τα παραπάνω τόσο κατά την έκδοση, όσο και κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των πιστοποιητικών κυκλοφορίας.


- Έλεγχοι γνησιότητας με οδηγίες ΥπΟικ



Εγκύκλιος ΥπΟικ Θ.1157/52/27-7-1998
1) ΣΧΕΤΙΚΑ με προβλήματα που ανακύπτουν σε περιπτώσεις μη έγκαιρων απαντήσεων σε αιτήματα εκ των υστέρων ελέγχου πιστοποιητικών , σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας συνηγορεί με την άποψή σας ότι σύμφωνα με τη διατύπωση του άρθρου 95 του Κανον.2454/93 (όπως τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 94 του Κανον. 12/97) και ταυ άρθρου 32 των αναθεωρημένων Πρωτοκόλλων Καταγωγής των Ευρωπαϊκών Συμφωνών, η είσπραξη της διαφοράς των δασμολογικών επιβαρύνσεων για εισαγωγές από χώρες του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων ή από Προτιμησιακές Χώρες θα πρέπει να επιδιώκεται μόνο στις περιπτώσεις που ο εκ των υστέρων έλεγχος των πιστοποιητικών διενεργείται λόγω «βασίμων αμφιβολιών» και δεν υπάρχει απάντηση των αρμοδίων αρχών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και όχι στις περιπτώσεις δειγματοληπτικών ελέγχων.

2) Σκόπιμο ωστόσο είναι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις (ελέγχων λόγω βασίμων αμφιβολιών ή δειγματοληπτικών ελέγχων), η τακτοποίηση των σχετικών φακέλων να γίνεται λίγο πριν την παρέλευση της τριετίας που προβλέπεται από το άρθρο 221 του Καν. 2913/92 «περί θεσπίσεως του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα» και όχι αμέσως μετά την πάροδο της προθεσμίας των δέκα (10) μηνών που προβλέπεται για τις απαντήσεις εκ των υστέρων ελέγχου, καθόσον υπάρχει πιθανότητα:
α) να έχει ζητηθεί έλεγχος λόγω βασίμων αμφιβολιών, το αποτέλεσμα να περιέλθει στην υπηρεσία μας πολύ αργότερα από την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας και να είναι θετικό για την εγκυρότητα του αντίστοιχου πιστοποιητικού, οπότε δεν θα μπορεί να γίνει είσπραξη δασμών εκ των υστέρων , σε αντίθεση με τη δυνατότητα που παρέχουν οι προαναφερόμενες διατάξεις (άρθρο 94 του Κοινοτικού Κώδικα και 32 των Πρωτοκόλλων Καταγωγής των Ευρωπαϊκών Συμφωνιών) , βάσει των οποίων αμέσως μετά το 10μηνο, είναι δυνατή η είσπραξη των αναλογούντων δασμών,
β) να έχει ζητηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος, το αποτέλεσμα να περιέλθει πάλι μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας και να είναι αρνητικό, οπότε θα πρέπει να επιδιωχθεί η είσπραξη των διαφυγόντων δασμών ,

3) Με την ευκαιρία θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας για την παρακολούθηση της προθεσμίας παραγραφής του άρθρου 221 του Καν, 2913/92, καθόσον έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα Τελωνεία, ενώ έχουν ζητήσει μέσω της Υπηρεσίας μας, εκ των υστέρων, ελέγχους πιστοποιητικών καταγωγής, λόγω βασίμων αμφιβολιών, αδρανούν και δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια για εκ των υστέρων είσπραξη δασμών, πριν την παρέλευση της προθεσμίας παραγραφής, αναμένοντας το αποτέλεσμα του εκ των υστέρων ελέγχου και χωρίς να έρχονται σε καμία συνεννόηση με την Υπηρεσία μας,
Σημειωτέον ότι η Υπηρεσία μας προωθεί άμεσα τις απαντήσεις σε εκ των υστέρων ελέγχους πιστοποιητικών που δέχεται, αλλά αδυνατεί να παρακολουθεί τις προθεσμίες παραγραφής για όλα τα Τελωνεία της χώρας,

4) Τέλος, σε σχέση με τα όσα αναφέρετε στην παράγραφο 2 του εγγράφου σας, επισημαίνουμε ότι η έκδοση τιμολογίου σε χώρα άλλη από τη χώρα εξαγωγής δεν θα πρέπει να οδηγεί σε βάσιμες αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποδεικτικών εγγράφων της καταγωγής, καθόσον:
α) η έκδοση τιμολογίων σε τρίτη, ως προς τις συμβαλλόμενες, χώρα, είναι πλέον συνήθης πρακτική,
β) το άρθρο 12 παρ. 8 του Πρωτοκόλλου Καταγωγής που ίσχυε (πριν την αναθεώρηση) στη Συμφωνία Ε.Ε. - Βουλγαρίας δεν όριζε ότι τα τιμολόγια επί των οποίων θα πρέπει να γίνεται μνεία των πιστοποιητικών L Τ, θα πρέπει οπωσδήποτε να εκδίδονται από τον εξαγωγέα.



- Έλεγχοι γνησιότητας  με οδηγίες της Κοινότητας



Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καθορισμό των όρων πληροφόρησης των οικονομικών φορέων και των διοικήσεων των κρατών μελών όσον αφορά τα Προτιμησιακά δασμολογικά καθεστώτα σε περίπτωση βάσιμης αμφιβολίας σχετικά με: την καταγωγή των εμπορευμάτων (2000/C 348/03)


l. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Επιτροπή στην ανακοίνωση της σχετικά με τη διαχείριση των προτιμησιακών δασμολογικών καθεστώτων C0M(l997) 402 της 23ης Ιουλίου 1997. κατάρτισε ένα πρόγραμμα δράσης με στόχο την αvανέωση των όρων εφαρμογής αυτών των καθεστώτωv.

'Ενα από τα μέτρα που προτείνονται είναι η συστηματικότερη χρήση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των εισαγωγών όταν υπάρχει βάσιμη αμφιβολία σχετικά με την καταγωγή των εμπορευμάτων που είναι επιλέξιμα για ένα προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς (παράγραφος 9.3.2, δεύτερο εδάφιο της προαναφερθείσας ανακοίνωσης). πράγματι. η Επιτροπή προτίθεται να πληροφορεί
τους οικονομικούς φορείς για τις περιπτώσεις που γνωστοποιούνται σ' αυτήν και οι οποίες συνιστούν βάσιμες αμφιβολίες όσον αφορά την καταγωγή των εμπορευμάτων.

Οι πληροφορίες αυτές θα δημοσιεύονται κατά τρόπο ώστε οι αρμόδιοι τελωνειακοί φοράς και διοικήσεις των κρατών μελών να μπορούν να προβληματίζονται ανάλογα για την προστασία τόσο των οικονομικών τους συμφερόντων όσο και των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας.

Οι δημοσιεύσεις αυτές θα γίνονται λαμβανομένου υπόψη ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζονται οι πιθανές εν εξελίξει έρευνες όσον αφορά τα Προτιμησιακά καθεστώτα, είτε οι έρευνες αυτές είναι εθνικές είτε κοινοτικές.

Yπογραμμίζεται ότι η μη διάδοση μιας πληροφορίας που αφορά βάσιμη αμφιβολία σε σχέση με μια χώρα η ένα δεδομένο προϊόν δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει δυσλειτουργία σε σχέση μe το συγκεκριμένο προϊόν ή τη συγκεκριμένη χώρα. Δηλαδή αυτή η μη διάδοση της πληροφορίας δεν προδικάζει την εφαρμογή ειδικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως μέτρων τα οποία μπορεί να κριθούν αναγκαία για τη σύσταση εγγύησης κατά την εισαγωγή. Συνεπώς, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει. σε κάθε περίπτωση, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα καθεστώτα αυτά με αδιάλειπτη προσοχή και, ειδικότερα, όσον αφορά τα προτιμησιακά πιστοποιητικά καταγωγής.

2. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Οι κυριότερες περιπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να αποτελέσουv αντικείμενο βάσιμης αμφιβολίας σε σχέση με την καταγωγή των εμπορευμάτων. είναι οι εξής (0 κατάλογος δεν είναι πλήρης) [1]:


- απουoία προηγούμενης διοικητικής συνεργασίας (μη διαβίβαση των ονομάτων και των διευθύνσεων των τελωνειακών ή κυβερνητικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση και των έλεγχο των πιστοποιητικών καταγωγής, καθώς και μη διαβίβαση των τύπων σφραγίδας που χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση της γνησιότητας των εν λόγω πιστοποιητικών),

- μη εφαρμογή η αντικανονική εφαρμογή της διοικητικής συνεργασίας που προβλέπεται για τον έλεγχο των πιστοποιητικών καταγωγής,

- οικονομική πληροφόρηση γενικού χαρακτήρα η οποία μπορεί από τη φύση της να δημιουργήσει αμφιβολία όσον αφορά την ικανότητα τήρησης των κριτηρίων καταγωγής για ένα συγκεκριμένο εμπόρευμα και μια συγκεκριμένη χώρα (για παράδειγμα: απουσία κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας σε χώρα που αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα ενδυμάτων η απουσία αλιευτικού στόλου σε χώρα που αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα αλιευτικών προϊόντων, εκτός από περιπτώσεις δυνατότητας σώρευσης της καταγωγής),

- διαπίστωση ανεπάρκειας των διοικητικών δομών διαχείρισης των προτιμησιακών καθεστώτων στις δικαιούχους χώρες,

- συστηματική εισαγωγή εμπορευμάτων από πολλούς ενδιάμεσους εγκατεστημένους σε χώρες διαφορετικές από τη χώρα δικαιούχο των δασμολογικών προτιμήσεων,

- ταχεία και αδικαιολόγητη αύξηση των εισαγωγών ευαίσθητων εμπορευμάτων τα οποία βρίσκονται στη συμβολή πολλών κριτηρίων όσον αφορά τους κίνδυνους απάτης (π.χ.: υποδήματα τα οποία εξάγονται από μια περιοχή του κόσμου η οποία γειτονεύει με χώρες, εκ των οποίων άλλες υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ και άλλες όχι, εκ των οποίων άλλες επωφελούνται από την απελευθέρωση του εμπορίου και άλλες όχι, και εκ των οποίων άλλες επωφελούνται από δασμολογικές προτιμήσεις και άλλες όχι),

- διαπίστωση απάτης, ιδίως μετά από έρευνα η οποία διεξήχθη σε τρίτη χώρα δικαιούχο δασμολογικών προτιμήσεων.

3. ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η Επιτροπή θα δημοσιεύει στην Επίσημη Eφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (σειρά C) την πληροφορία υπό μορφή ειδοποίησης προς τους εισαγωγείς, στην οποία θα αναφέρεται ότι υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες όσον αφορά την εισαγωγή του συνόλου ή μέρους των προϊόντων καταγωγής χώρας δικαιούχου προτιμησιακού δασμολογικού καθεστώτος.

Η πληροφορία αυτή θα κοινοποιείται συγχρόνως στις αρμόδιες; διοικήσεις των κρατών μελών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

4. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

4.1. Μόλις δημοσιευθεί η ειδοποίηση προς τους εισαγωγείς, κάθε δικαιολογητικό της καταγωγής των συγκεκριμένων εμπορευμάτων αποστέλλεται προς a posteriori έλεγχο στις αρμόδιες για την έκδοση αρχές της χώρας δικαιούχου της δασμολογικής προτίμησης, μαζί με τους λόγους για τους οποίους ζητείται ο έλεγχος. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του ελέγχου, λαμβάνονται τα ασφαλιστικά μέτρα που θα κριθούν αναγκαία από τις τελωνειακές αρχές κάθε κράτους μέλους προκείμενου να εξασφαλισθούν οι προβλεπόμενοι εισαγωγικoί δασμοί. Αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα λαμβάνονται σύμφωνα με ης διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική συμφωνία ή το σχετικό αυτόνομο προτιμησιακό καθεστώς.

4.2. Τα αποτελέσματα των a posteriori ελέγχων εξετάζονται σε κοινοτικό επίπεδο, από τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα (ομάδες του Συμβουλίου, Επιτροπή Τελωνειακού Κώδικα ή άλλη Επιτροπή).

Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής η Επιτροπή:

- εκτιμά ότι δεν υφίσταται πλέον βάσιμη αμφιβολία: δημοσιεύει στην Επίσημη Eφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (σειρά  c) πληροφορία υπό μορφή ειδοποίησης προς τους εισαγωγείς. στην οποία αναφέρεται ότι δεν υφίστανται πλέον βάσιμες αμφιβολίες (η ειδοποίηση αυτή καταργεί την προηγούμενη ειδοποίηση).

- εκτιμά ότι εξακολουθεί να υφίσταται βάσιμη αμφιβολία: αναθέτει την υπόθεση στην Επιτροπή Τελωνειακής Συνεργασίας, η οποία έχει συσταθεί στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας. ή σε οποιαδήποτε άλλη αρμόδια επιτροπή σε περίπτωση αυτόνομου προτιμησιακού καθεστώτος, προτείνει στο Συμβούλιο τη συνολική ή μερική κατάργηση των εν λόγω δασμολογικών προτιμήσεων.

Α-18 Διακανονισμός προκυπτόντων διαφορών

 Όταν προκύπτουν διαφορές σε σχέση με τις διαδικασίες ελέγχου, οι οποίες δεν μπορούν να διευθετηθούν μεταξύ των τελωνειακών αρχών που ζητούν τον έλεγχο και των τελωνειακών αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διενέργειά του ή όταν δημιουργούνται προβλήματα ως προς την ερμηνεία των κανονισμών, αυτές υποβάλλονται προς εξέταση στην επιτροπή τελωνειακού κώδικα, που ιδρύθηκε από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου(3). Οι διαφορές μεταξύ του εισαγωγέα και των τελωνειακών αρχών της χώρας εισαγωγής διακανονίζονται βάσει της νομοθεσίας της εν λόγω χώρας.

Α-19 Κυρώσεις παραβάσεων

Επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε πρόσωπο το οποίο συντάσσει ή προκαλεί τη σύνταξη εγγράφου το οποίο περιέχει εσφαλμένες πληροφορίες, με σκοπό την επίτευξη προτιμησιακής μεταχείρισης προϊόντων. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές.

Α-20 Χρήση Ελεύθερων ζωνών

Τα κράτη μέλη προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα, που διακινούνται υπό την κάλυψη πιστοποιητικού καταγωγής και παραμένουν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους σε ελεύθερη ζώνη στο έδαφός τους, δεν αντικαθίστανται από άλλα εμπορεύματα ούτε υποβάλλονται σε επεξεργασίες άλλες από τις συνήθεις εργασίες που αποβλέπουν να  εμποδίσουν τη φθορά τους.

Κατά παρέκκλιση της προηγούμενης παραγράφου, όταν προϊόντα καταγωγής των προτιμησιακών χωρών εισάγονται σε ελεύθερη ζώνη υπό την κάλυψη πιστοποιητικού καταγωγής και υφίστανται επεξεργασία ή μεταποίηση, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές εκδίδουν νέο πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων  EUR. 1, εφόσον το ζητήσει ο εξαγωγέας, αν η επεξεργασία ή η μεταποίηση είναι σύμφωνες με τις διατάξεις των κανονισμών δασμολογικής προτίμησης.


Α-21 Οδηγίες εκτύπωσης

Το πιστοποιητικό έχει διαστάσεις 210  Χ 297 mm, με μέγιστη ανοχή ως προς το μήκος + 8  mm/- 5 mm. Το χαρτί πρέπει να είναι λευκού χρώματος χωρίς μηχανικούς πολτούς, επεξεργασμένο για γραφή και βάρους τουλάχιστον 25  g/m2. Φέρει τυπωμένη διαγράμμιση πράσινου χρώματος η οποία αποκαλύπτει κάθε παραποίηση με μηχανικά ή χημικά μέσα.

Οι αρμόδιες αρχές των προτιμησιακών κρατών μπορούν να διατηρήσουν την αποκλειστικότητα της εκτύπωσης των πιστοποιητικών ή να την αναθέσουν σε εγκεκριμένα τυπογραφεία. Στη δεύτερη περίπτωση, σε κάθε πιστοποιητικό υπάρχει μνεία της έγκρισης αυτής. Επιπλέον, κάθε πιστοποιητικό φέρει το όνομα και τη διεύθυνση του τυπογράφου ή σήμα που επιτρέπει την αναγνώριση του τελευταίου. Φέρει, επίσης, αύξοντα αριθμό, τυπωμένο ή μη, για την αναγνώριση του πιστοποιητικού.
 "L_2001020EL.009901.>
 "L_2001020EL.010001.>
 "L_2001020EL.010101.>
 "L_2001020EL.010201.>

- Τυπωμένη διαγράμμιση πράσινου χρώματος εγγράφου

Τυπωμένη διαγράμμιση πράσινου χρώματος (Δ1169/623/0017/91.10/1994 εγκύκλιος του ΥπΟικ)

Κατόπιν οδηγιών της Κοινότητας, σας πληροφορούμε ότι στο εξής προσκομιζόμενα πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR1 ή πιστοποιητικό καταγωγής FORM Α, δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά, αν δεν φέρουν την τυπωμένη διαγράμμιση πράσινου χρώματος η οποία ορίζεται στις σχετικές εφαρμοστικές διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα (Παραρτήματα 17.2 και 21.2 - Καν. 2454/93, L 253/93).
Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ζητείται από τους εισαγωγείς, η προσκόμιση .νέου πιστοποιητικού, σύμφωνου με τις προδιαγραφές του παραπάνω Κανονισμού.
Με αυτή την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε ότι στις περιπτώσεις αποστολής στην υπηρεσία μας, πιστοποιητικών για «εκ των υστέρων» έλεγχο αυτών, να διευκρινίζεται κάθε φορά, αν ο ζητούμενος έλεγχος είναι δειγματοληπτικός ή κρίνεται αναγκαίος εξαιτίας βάσιμων λόγων, σε τέτοια δε περίπτωση να αναφέρονται οι λόγοι αυτοί
Τέλος, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να συμπληρώνονται αντίστοιχα οι ενδείξεις 13 ή 14 των πιστοποιητικών κυκλοφορίας ΕUR 1 κάθε φορά που γίνεται αίτηση ελέγχου ή απάντηση σε αίτημα ελέγχου προς τις ξένες αρχές.

Α-22 Το κείμενο της δήλωσης τιμολογίου

 Η δήλωση τιμολογίου, το κείμενο της οποίας παρατίθεται στη συνέχεια, πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με τις υποσημειώσεις. Ωστόσο, οι υποσημειώσεις δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνονται.
 Ελληνικό κείμενο
 Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο [άδεια τελωνείου αριθ. ...
(1)]
δηλώνει ότι, εκτός εάν δηλώνεται σαφώς άλλως, τα προϊόντα αυτά είναι προτιμησιακής καταγωγής ...(2).
 Δανικό κείμενο
  Eksportψren af varer, der er omfattet af nζrvζrende dokument (toldmyndighedernes tilladelse nr. ...(3)), erklζrer, at varerne, medmindre andet tydeligt er angivet, har prζferenceoprindelse i ...
(4).
 Γερμανικό κείμενο
  Der Ausfόhrer (Ermδchtigter Ausfόhrer; Bewilligungs-Nr. ...
(5))
 der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezieht, erklδrt, dass diese
 Waren, soweit nicht anders angegeben, prδferenzbegόnstigte ...-Ursprungswaren sind
(6).
 Αγγλικό κείμενο
  The exporter of the products covered by this document (customs authorisation No ...
(7))
 declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ... preferential origin
(8).
 Ισπανικό κείμενο
  El exportador de los productos incluidos en el presente documento (autorizaciσn aduanera n° ...
(9) declara que, salvo indicaciσn en sentido
 contrario, estos productos gozan de un origen preferencial ...
(10).
 Φινλανδικό κείμενο
  Tδssδ asiakirjassa mainittujen tuotteiden viejδ (tullin lupa n:o ...
(11)) ilmoittaa, ettδ nδmδ tuotteet ovat, ellei toisin ole selvδsti merkitty,
 etuuskohteluun oikeutettuja ... –alkuperδtuotteita
(12).
 Γαλλικό κείμενο
  L'exportateur des produits couverts par le prιsent document [autorisation douaniθre n° ...
(13)] dιclare que, sauf indication claire du contraire, ces produits ont l'origine prιfιrentielle ...
(14).
 Ιταλικό κείμενο
  L'esportatore delle merci contemplate nel presente documento [autorizzazione doganale n. ...
(15)] dichiara che, salvo indicazione contraria, le merci sono di origine preferenziale ...
(16).
 Oλλανδικό κείμενο
  De exporteur van de goederen waarop dit document van toepassing is (douanevergunning nr. ...
(17)), verklaart dat, behoudens uitdrukkelijke andersluidende vermelding, deze goederen van preferentiλle ...-oorsprong zijn
(18).
 Πορτογαλικό κείμενο
  O abaixo assinado, exportador dos produtos cobertos pelo presente documento (autorizaηγo aduaneira n.o ...
(19)), declara que, salvo expressamente indicado em contrαrio, estes produtos sγo de origem preferencial ...
(20).
 Σουηδικό κείμενο
  Exportφren av de varor som omfattas av detta dokument (tullmyndighetens tillstεnd nr. ...
(21)) fφrsδkrar att dessa varor, om inte annat
 tydligt markerats, har fφrmεnsberδttigande ...-ursprung
(22).
 ...(23)
 (τόπος και ημερομηνία)
 ...(24)
 (υπογραφή του εξαγωγέα καθώς και ευκρινής αναγραφή του ονόματος του υπογράφοντος τη δήλωση)

 (1) Όταν η δήλωση τιμολογίου συντάσσεται από εγκεκριμένο εξαγωγέα, ο αριθμός αδείας του εγκεκριμένου εξαγωγέα πρέπει να αναγράφεται σ' αυτή τη θέση. Όταν η δήλωση τιμολογίου δεν συντάσσεται από εγκεκριμένο εξαγωγέα, είναι δυνατό να παραλειφθούν οι λέξεις που περιέχονται στις αγκύλες ή να παραμείνει κενός ο χώρος.

 (2) Πρέπει να δηλώνεται η καταγωγή των προϊόντων.


 (3) Τα στοιχεία αυτά είναι δυνατόν να παραλείπονται αν η πληροφορία αυτή περιέχεται στο ίδιο το έγγραφο.

 (4) Στις περιπτώσεις που δεν ζητείται από τον εξαγωγέα να υπογράψει, η εξαίρεση από την υποχρέωση υπογραφής συνεπάγεται επίσης την εξαίρεση από την υποχρέωση αναγραφής του ονόματος του υπογράφοντος.



Α-23 Σώρευση στην Κοινότητα

 Ο κανόνας της σώρευσης είναι πολύμορφος. Αποδέχεται καταγωγή προϊόντος μιας τρίτης χώρας εφόσον υπάρχουν προτιμησιακές συμφωνίες μεταξύ της τρίτης χώρας, της χώρας εξαγωγής και της χώρας εισαγωγής. Δηλαδή προσθετικά η έννοια της καταγωγής μεταφέρεται από τη μια χώρα στην άλλη για να διαμορφώσει το σύνολο του ποσοστού του πίνακα της δασμολογικής κλάσης των καταγόμενων προϊόντων. Η παραγωγή υφάσματος στην Ελλάδα από νήμα που εισήχθηκε από την Ιταλία, διαμορφώνει ελληνική καταγωγή, γιατί σωρευτικά λαμβάνεται υπόψη και η κατασκευή του νήματος στην Ιταλία, μια και οι δύο χώρες ανήκουν στην Ενωμένη Ευρώπης με  ενιαίο τελωνειακό χώρο.

…………………………
3. Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή -Ένωση συμμετέχει στο σύστημα Πανευρωπαϊκής Σώρευσης της Καταγωγής μαζί με τις χώρες Κ.Α.Ε. (Τσεχία, Σλοβακία,
Σλοβενία, Βουλγαρία, Poυμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), τις χώρες ΕΖΕΣ, (Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάϊν) και την Τουρκία (για όλα τα προϊόντα πλην εκείνων του παραρτήματος ΙΙ της Συνθήκης της Ρώμης) . Οι εμπορικές συμφωνίες με όλες τις παραπάνω χώρες είναι αμφοτεροβαρείς  και περιέχουν πανομοιότυπους κανόνες καταγωγής. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, από τη χώρα μας, πιστοποιητικού καταγωγής για προϊόντα που καλύπτονται από τη σχετική κάθε φορά εμπορική συμφωνία και για τα οποία έχει τηρηθεί ο προβλεπόμενος κανόνας καταγωγής και η διακίνηση του προϊόντος αυτού με προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση, σ' όλες τις χώρες της Πανευρωπαϊκής σώρευσης, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αντίστοιχα με τη χρήση του συστήματος "Πανευρωπαϊκής σώρευσης της καταγωγής" είναι δυνατή η εισαγωγή σε μια συμβαλλόμενη χώρα (και στη χώρα μας) προϊόντων καταγωγής άλλων χωρών που συμμετέχουν στο σύστημα και η παροχή σ' αυτά προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης (Δ 768/464/11-6-2001)


Α-24 Εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία

 Τα εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία που παραδίδονται μαζί με ένα είδος εξοπλισμού, μηχανή, συσκευή ή όχημα, αποτελούν μέρος του κανονικού τους εξοπλισμού και συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του τελευταίου ή δεν τιμολογούνται ξεχωριστά, θεωρούνται ότι αποτελούν σύνολο με το εν λόγω είδος εξοπλισμού, τη μηχανή, τη συσκευή ή το όχημα.

Α-25 Αρχή της εδαφικότητας

Οι όροι σχετικά με την απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγής, πρέπει να πληρούνται ανελλιπώς στην Κοινότητα ή στο συμβαλλόμενο κράτος

Αν καταγόμενα εμπορεύματα, που έχουν εξαχθεί από την Κοινότητα ή το συμβαλλόμενο κράτος  προς μία άλλη χώρα, επανεισαχθούν, πρέπει να θεωρούνται, ως μη καταγόμενα, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό για τις τελωνειακές αρχές ότι:
 α) τα εμπορεύματα που επανεισάγονται είναι τα ίδια με τα εμπορεύματα που είχαν εξαχθεί και
 β) δεν έχουν υποστεί καμία εργασία πέραν εκείνων που είναι αναγκαίες για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, ενόσω βρίσκονταν στην εν λόγω χώρα ή κατά την εξαγωγή τους.


Α-26 Εκθέσεις

Προϊόντα καταγωγής που αποστέλλονται για να συμμετάσχουν σε έκθεση και πωλούνται μετά την έκθεση για να εισαχθούν στην Κοινότητα ή στο προτιμησιακό κράτος εμπίπτουν κατά την εισαγωγή στις διατάξεις του προτιμησιακού καθεστώτος, υπό τον όρο ότι αποδεικνύεται στις τελωνειακές αρχές ότι:
 α) κάποιος εξαγωγέας απέστειλε τα προϊόντα αυτά από την Κοινότητα ή το προτιμησιακό κράτος στη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η έκθεση και τα εξέθεσε εκεί·
 β) ο ίδιος εξαγωγέας πώλησε τα εν λόγω προϊόντα ή τα μεταβίβασε κατά άλλον τρόπο σε πρόσωπο στην Κοινότητα ή το προτιμησιακό κράτος.
 γ) τα προϊόντα απεστάλησαν, κατά τη διάρκεια της έκθεσης ή αμέσως μετά στην κατάσταση στην οποία είχαν αποσταλεί στην έκθεση·
 δ) τα προϊόντα, από τη στιγμή που απεστάλησαν στην έκθεση, δεν χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από την επίδειξη στη συγκεκριμένη έκθεση.

Στο πιστοποιητικό αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση της έκθεσης. Είναι δυνατό να ζητηθούν, όπου κρίνεται αναγκαίο, συμπληρωματικές έγγραφες αποδείξεις σχετικά με τη φύση των προϊόντων και τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτέθησαν τα προϊόντα.

Η παράγραφος 1 ισχύει για κάθε έκθεση εμπορικού, βιομηχανικού, γεωργικού ή βιοτεχνικού χαρακτήρα, εμποροπανήγυρη ή παρόμοια δημόσια εκδήλωση που δεν διοργανώνεται για ιδιωτικούς σκοπούς σε καταστήματα ή εμπορικούς χώρους με σκοπό την πώληση αλλοδαπών προϊόντων και κατά τη διάρκεια της οποίας τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακό έλεγχο.


Α-27 Απαγόρευση επιστροφής δασμών ή απαλλαγής από δασμούς (κανόνας No Drawn back)

Οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων καταγωγής Κοινότητας, προτιμησιακής χώρας, για τις οποίες εκδίδεται ή συντάσσεται πιστοποιητικό καταγωγής, δεν αποτελούν στην Κοινότητα ή στο προτιμησιακό κράτος αντικείμενο επιστροφής δασμών ή απαλλαγής από δασμούς οποιουδήποτε είδους.

Με άλλα λόγια στην καθημερινή πρακτική αν στην Ελλάδα παράγονται προϊόντα από τρίτες ύλες που έχουν εισαχθεί με το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης προκειμένου να εξαχθούν σε χώρα με προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση θα πρέπει, εφόσον οι ύλες καλύπτονται από τη σχετική συμφωνία να συντρέχουν σωρευτικά και οι εξής προϋποθέσεις:
Α) να έχουν υποχτεί επαρκή επεξεργασία ώστε να πληρείται το κριτήριο της καταγωγής του τελικού προϊόντος της συγκεκριμένης δασμολογικής κλάσης του Παραρτήματος ΙΙ
Β) να εξοφληθούν οι αναλογούντες δασμοί επί των τρίτων χωρών


- Εφαρμογή κανόνα No Drawn Back


'Εκδοση πισrοποιηrικών EUR 1 στα πλαίσια των Eυρωπαϊκών Συμφωνιών. (Σ.2068/107/23-11-1998 Εγκ ΥπΟικ)

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική σας γνωρίζουμε τα εξής .

1 ) Κατά τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR1 από τις Ελληνικές Τελωνειακές Αρχές, στα πλαίσια των ανωτέρω μνημονευομένων Συμφωνιών και στην περίπτωση που ο προβλεπόμενος στο παραρτ. ΙΙ του Πρωτ. Νο 4 των εν λόγω Συμφωνιών κανόνας καταγωγής, είναι κανόνας ποσοστού, δεν έχει εφαρμογή ο κανόνας της γενικής ανοχής 10%, σύμφωνα με την παρ.
2β του άρθρου 6 του Πρωτ. Νο 4 , αλλά ο αναφερόμενος στη στήλη 3 του Παραρτήματος 11 του Πρωτ. Νο 4 , κανόνας ο οποίος στην περίπτωση που σας αφορά, ορίζει μεταξύ άλλων , ότι η ζάχαρη του Κεφ. 17 τρίτων χωρών που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κομποστών, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της τιμής «εκ του εργοστασίου» του τελικού προϊόντος.
Ο κανόνας δηλαδή της γενικής ανοχής 10% (άρθρο 6 παρ. 2α του Πρωτ. Νο 4) εφαρμόζεται μόνον, όταν ο προβλεπόμενος στο Παράρτημα 11 κανόνας καταγωγής είναι τεχνικός ή κανόνας αλλαγής δασμολογικής κλάσης και όχι κανόνας ποσοστού.

2) Προϊόντα που ανταλλάσσονται μεταξύ Ε.Ε. και χωρών που εφαρμόζουν τα νέα πρωτόκολλα καταγωγής (Βουλγαρία, Ελβετία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάϊν, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία), εφόσον ενσωματώνουν ύλες μη καταγόμενες από τις παραπάνω χώρες (π.χ. ζάχαρη καταγωγής Βραζιλίας), μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πιστοποιητικού EUR 1, αφ'ενός μεν, εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανόνες καταγωγής και αφετέρου,. εφόσον προηγουμένως κcταβληθούν οι αναλογούντες επί των τρίτων υλών δασμοί (κανόνας (ΝΟ DRAW BACK).
Επισημαίνεται, ότι ο κανόνας ΝΟ DRAW BACK, εφαρμόζεται μόνoν εφόσον οι ύλες τρίτων χωρών που χρησιμοποιούνται καλύπτονται από την αντίστοιχη συμφωνία. Αν δηλαδή η ζάχαρη του Κεφ. 17 καλύπτεται από τη Συμφωνία π.χ. Ε.Ε. - Τσεχίας, τότε μόνον εισπράττονται οι δασμοί που αναλογούν στην εισαχθείσα ζάχαρη Βραζιλίας, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων που ανταλλάσσονται μεταξύ Ε.Ε. - Τσεχίας. Αν δεν καλύπτεται, τότε δεν έχει .εφαρμογή ο κανόνας ΝΟ DRAW BACK (άρθρο 15 παρ. 5 του Πρωτ. Νο 4).

3) Στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής σώρευσης ο κανόνας ΝΟ DRAW BACK εφαρμόζεται, μόνον για ύλες μη καταγόμενες από τις χώρες που συμμετέχουν σ'αυτή. Αν οι πρώτες ύλες είναι καταγόμενες μιας των χωρών αυτών (γεγονός που πρέπει να αποδεικνύεται με πιστοποιητικό EUR1 ή δήλωση τιμολογίου}, τότε δεν έχει εφαρμογή ο κανόνας ΝΟ DRAW ΒACK.


ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ATR


ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ (Απόφαση αριθ.1/2001 Επιτροπής  Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΚ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ) (΄Αρθρα 3 έως 19)

 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

 

Γενικά


Άρθρο 3
Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την ελεύθερη κυκλοφορία που περιέχονται στη βασική απόφαση, ο κοινοτικός τελωνειακός κώδικας και οι διατάξεις εφαρµογής του,που εφαρµόζονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, και ο τουρκικός τελωνειακός κώδικας και οι διατάξεις εφαρµογής του, που εφαρµόζονται στο τελωνειακό έδαφος της Τουρκίας,ισχύουν κατά τις συναλλαγές εµπορευµάτων µεταξύ των δύο µερών της τελωνειακής ένωσης, σύµφωνα µε τους όρους που καθορίζει η παρούσα απόφαση.

Άρθρο 4
1.Για την εφαρµογή του άρθρου 3 παράγραφος 4 της βασικής απόφασης, οι διατυπώσεις εισαγωγής θεωρείται ότι έχουν τηρηθεί στο κράτος εξαγωγής µε την επικύρωση του εγγράφου που είναι αναγκαίο για την ελεύθερη κυκλοφορία των συγκεκριµένων εμπορευµάτων.
2.Η επικύρωση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 γεννά τελωνειακή οφειλή για την εισαγωγή που πρόκειται να πραγµατοποιηθεί.
Επιφέρει επίσης την εφαρµογή των µέτρων εµπορικής πολιτικής που περιγράφονται στο άρθρο 12 της βασικής απόφασης, στα οποία ενδεχοµένως υπόκεινται τα εµπορεύµατα.
(2)ΕΕ L 200 της 9.8.1996,σ. 14.
(1)ΕΕ L 35 της 13.2.1996,σ. 1. (3)ΕΕ L 249 της 12.9.1997,σ.18.
3.Ως χρόνος γένεσης της τελωνειακής οφειλής θεωρείται η στιγµή κατά την οποία οι τελωνειακές αρχές αποδέχονται τη διασάφηση εξαγωγής για τα συγκεκριµένα εµπορεύµατα.
4..Ως οφειλέτης θεωρείται ο διασαφιστής. Σε περίπτωση έµµεσης αντιπροσώπευσης, το πρόσωπο για λογαριασµό του οποίου κατατίθεται η διασάφηση θεωρείται επίσης οφειλέτης.
5.Το ποσό των δασµών που αντιστοιχούν στην τελωνειακή αυτή οφειλή καθορίζεται υπό τους όρους που ισχύουν και για την τελωνειακή οφειλή που προκύπτει από την αποδοχή, την ίδια ηµεροµηνία, της διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω εµπορευµάτων µε σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενεργητικής τελειοποίησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Διατάξεις σχετικά µε τη διοικητική συνεργασία για την κυκλοφορία εμπορευµάτων

Άρθρο 5
Με την επιφύλαξη του άρθρου 11,η απόδειξη ότι πληρούνται οι αναγκαίοι όροι για την εφαρµογή των διατάξεων για την ελεύθερη κυκλοφορία των βιοµηχανικών προϊόντων µεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας παρέχεται µέσω αποδεικτικού εγγράφου που εκδίδεται,κατόπιν αιτήσεως του εξαγωγέα,από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας ή ενός κράτους µέλους.

Άρθρο 6
1..Ως αποδεικτικό έγγραφο που αναφέρει το άρθρο 5 θεωρείται το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εµπορευµάτων A.TR .Υπόδειγµα του εντύπου αυτού παρατίθεται στο παράρτηµα I .
2.Το πιστοποιητικό A.TR .µπορεί να χρησιµοποιείται µόνον όταν τα εμπορεύματα µεταφέρονται απευθείας από την Κοινότητα στην Τουρκία ή από την Τουρκία στην Κοινότητα.ωστόσο,προϊόντα που αποτελούν µία και µόνον αποστολή,µπορούν να µεταφερθούν µέσω άλλων εδαφών µε,ενδεχοµένως, µεταφόρτωση ή προσωρινή αποθήκευση στο έδαφος αυτό, υπό τον όρο ότι παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών της χώρας δια µετακόμισης ή αποθήκευσης και δεν υφίστανται εκεί άλλες εργασίες εκτός από την εκφόρτωση,την επαναφόρτωση ή οποιαδήποτε άλλη εργασία που αποβλέπει στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.
Προϊόντα από την Τουρκία ή από την Κοινότητα µπορούν να µεταφέρονται µε αγωγούς δια µέσου εδάφους άλλου από αυτό της Κοινότητας ή της Τουρκίας.
3.Η απόδειξη ότι πληρούνται οι όροι της παραγράφου 2 παρέχεται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής µε την προσκόμιση:
α)ενιαίου εγγράφου µεταφοράς,το οποίο καλύπτει τη διέλευση από το κράτος εξαγωγής µέσω του κράτους δια µετακόμισης,ή
β)πιστοποιητικού εκδοθέντος από τις τελωνειακές αρχές της χώρας δια µετακόμισης,το οποίο:
i )παρέχει ακριβή περιγραφή των εμπορευμάτων,
ii )περιλαμβάνει τις ημερομηνίες εκφόρτωσης και µεταφόρτωσης των εμπορευμάτων και,κατά περίπτωση,τα ονόµατα των πλοίων ή τα στοιχεία των άλλων µέσων µεταφοράς που χρησιμοποιήθηκαν,και
iii )πιστοποιεί τις συνθήκες υπό τις οποίες τα προϊόντα παρέμειναν στη χώρα δια µετακόμισης,ή
γ)ελλείψει αυτών, κάθε άλλου αποδεικτικού εγγράφου.

Άρθρο 7
1.Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A .TR .θεωρείται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής κατά την εξαγωγή των οικείων εμπορευμάτων.Το πιστοποιητικό χορηγείται στον εξαγωγέα µόλις πραγματοποιηθεί ή εξασφαλιστεί η πραγματική εξαγωγή.
2.Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A .TR .θεωρείται µόνον εφόσον µπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό έγγραφο στο πλαίσιο της εφαρμογής της ελεύθερης κυκλοφορίας που προβλέπει η βασική απόφαση.
3.Ο εξαγωγέας που ζητεί την έκδοση πιστοποιητικού A .TR .πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει,εάν του ζητηθεί από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής στο οποίο εκδίδεται το πιστοποιητικό A .TR .,κάθε κατάλληλο έγγραφο που αποδεικνύει το χαρακτήρα των σχετικών προϊόντων,καθώς και την πλήρωση των λοιπών όρων που προβλέπει η βασική απόφαση και η παρούσα απόφαση.
4.Οι τελωνειακές αρχές που εκδίδουν πιστοποιητικά A .TR λαμβάνουν όλα τα αναγκαία µέτρα για την επαλήθευση του χαρακτήρα των προϊόντων και της πλήρωσης των λοιπών όρων της βασικής απόφασης και της παρούσας απόφασης.Για τον σκοπό αυτό, δικαιούνται να ζητήσουν την προσκόμιση αποδεικτικών εγγράφων και να διενεργούν ελέγχους των λογιστικών καταχωρήσεων του εξαγωγέα ή οποιονδήποτε άλλο έλεγχο θεωρούν αναγκαίο.Οι τελωνειακές αρχές που εκδίδουν πιστοποιητικά A .TR εξασφαλίζουν επίσης την ορθή συμπλήρωση αυτών.Ιδίως,ελέγχουν αν ο χώρος όπου αναγράφεται η περιγραφή των προϊόντων έχει συμπληρωθεί µε τρόπο που να αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα δολίων προσθηκών.

Άρθρο 8
1.Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A .TR .υποβάλλεται εντός τεσσάρων µηνών από την ημερομηνία έκδοσης από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής,στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής.
2.Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων A .TR .τα οποία υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής µετά τη λήξη της προθεσμίας προσκόμισης που προβλέπεται στην παράγραφο 1,µπορούν να γίνονται αποδεκτά εφόσον το εκπρόθεσµον οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις.
3.Σε άλλες περιπτώσεις καθυστερημένης προσκόμισης,οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αποδέχονται τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευµάτων A .TR .εφόσον τα εμπορεύµατα έχουν προσκοµιστεί σ ’αυτές πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσµίας.

Άρθρο 9
1.Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A .TR .συντάσσεται σε κατάλληλο έντυπο, υπόδειγµα του οποίου εµφαίνεται στο παράρτηµα I στην παρούσα απόφαση,σε µια από τις επίσηµες γλώσσες της Κοινότητας ή στην τουρκική γλώσσα, και σύµφωνα µε τις διατάξεις του εσωτερικού δικαίου του κράτους εξαγωγής. Όταν τα πιστοποιητικά συντάσσονται στην τουρκική, πρέπει επίσης να συντάσσονται και σε µια από τις επίσηµες γλώσσες της Κοινότητας.δακτυλογραφούνται ή συµπληρώνονται µε το χέρι, µε κεφαλαία γράµµατα και µελάνι.
2.Οι διαστάσεις κάθε εντύπου είναι 210 x 297 χιλιοστά.Το χαρτί που χρησιµοποιείται είναι χρώµατος λευκού, χωρίς µηχανικούς πολτούς,µε κόλλα γραφής και ζυγίζει τουλάχιστον 25 γραµµάρια ανά τετραγωνικό µέτρο. Φέρει έντυπη πράσινη κυµατοειδή διάταξη γραµµών, η οποία καθιστά εµφανή κάθε παραποίηση µε µηχανικά ή χηµικά µέσα.
Τα κράτη µέλη και η Τουρκία µπορούν να επιφυλάξουν εις εαυτούς το δικαίωµα να τυπώνουν τα πιστοποιητικά ή να αναθέτουν την εκτύπωσή τους σε εγκεκριµένους εκτυπωτές. Στην περίπτωση αυτή, κάθε πιστοποιητικό αναφέρει το όνοµα και τη διεύθυνση του τυπογραφείου ή το σήµα αναγνώρισής του. Φέρει επίσης αύξοντα αριθµό βάσει του οποίου µπορεί να εντοπιστεί.
3.Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A .TR .συμπληρώνονται σύµφωνα µε το επεξηγηµατικό σηµείωµα που περιέχεται στο παράρτημα II και σύµφωνα µε όλους τους συμπληρωµατικούς κανόνες που ορίζονται στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

Άρθρο 10
1.Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής σύµφωνα µε τις διαδικασίες που ορίζει το εν λόγω κράτος.Οι αρχές αυτές µπορούν να απαιτήσουν µετάφραση ενός πιστοποιητικού. Μπορούν επίσης να απαιτήσουν να συνοδεύεται η διασάφηση εισαγωγής από δήλωση του εισαγωγέα ότι τα εμπορεύματα πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ελεύθερη κυκλοφορία.
2.Η διαπίστωση µικροδιαφορών µεταξύ των ενδείξεων που αναφέρονται στο πιστοποιητικό κυκλοφορίας A .TR .και αυτών που αναφέρονται στο έγγραφο που υποβάλλεται στις τελωνειακές αρχές για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εισαγωγής των εμπορευµάτων,δεν συνεπάγεται αφ ’εαυτής την ακυρότητα των πιστοποιητικών εάν αποδειχθεί δεόντως ότι τα πιστοποιητικά αυτά αντιστοιχούν στα προσκοµισθέντα εμπορεύματα.
3.Τα προφανή υλικά λάθη όπως τα λάθη δακτυλογράφησης σε πιστοποιητικά κυκλοφορίας A .TR .δεν συνεπάγονται την απόρριψη του εγγράφου εφόσον τα λάθη αυτά δεν µπορούν να θέσουν υπό αµφισβήτηση την ακρίβεια των δηλώσεων που περιέχει το εν λόγω έγγραφο.
4.Σε περίπτωση κλοπής,απώλειας ή καταστροφής πιστοποιητικού A .TR .,ο εξαγωγέας µπορεί να ζητήσει,από την τελωνειακή αρχή που το εξέδωσε, αντίγραφο που θα εκδοθεί βάσει των διαθέσιµων παραστατικών εξαγωγής.Το εκδιδόμενο αντίγραφο A .TR . πρέπει να φέρει,στη θέση 8,µια από τις ακόλουθες µνείες, παράλληλα µε την ημερομηνία έκδοσης και τον αύξοντα αριθµό του πρωτότυπου πιστοποιητικού:
—DUPLICADO
—DUPLIKAT
—DUPLIKAT
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
—DUPLICATE
—DUPLICATA
—DUPLICATO
—DUPLICAAT
—SEGUNDA VIA
—KAKSOISKAPPALE
—DUPLIKAT
IKINCI NÜSHADIR .

Άρθρο 11
1.Κατά παρέκκλιση του άρθρου 7,για την έκδοση πιστοποιητικών κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR.µπορεί να χρησιμοποιείται απλουστευµένη διαδικασία σύμφωνα µε τις ακόλουθες διατάξεις .
2.Οι τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής µπορούν να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα ,εφεξής αναφερόµενο ως «εγκεκριµένος εξαγωγέας »,που πραγματοποιεί συχνά µεταφορές εμπορευµάτων για τις οποίες δύναται να εκδοθεί πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.και ο οποίος παρέχει στις τελωνειακές αρχές όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την επαλήθευση του καθεστώτος των εμπορευµάτων ,να µην προσκοµίζει τη στιγμή της εξαγωγής στο τελωνείο του κράτους εξαγωγής τα εμπορεύματα ή την αίτηση για πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.που αναφέρεται στα εμπορεύµατα αυτά ,µε σκοπό την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR.υπό τους όρους που παρατίθενται στο άρθρο 7.
3.Οι τελωνειακές αρχές δεν χορηγούν την άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στους εισαγωγείς που δεν παρέχουν τις εγγυήσεις που κρίνονται απαραίτητες .Οι αρμόδιες αρχές µπορούν να ανακαλέσουν την άδεια οποιαδήποτε στιγμή .Πρέπει να την ανακαλούν όταν ο εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν πληροί πλέον τους απαιτούμενους όρους ή δεν παρέχει πλέον τις σχετικές εγγυήσεις. 4.Στην άδεια που χορηγούν οι τελωνειακές αρχές ,διευκρινίζονται ειδικότερα :
α )το αρμόδιο τελωνείο για την εκ των προτέρων θεώρηση των πιστοποιητικών ·
β )ο τρόπος µε τον οποίο ο εγκεκριμένος εξαγωγέας πρέπει να αποδείξει ότι τα πιστοποιητικά αυτά έχουν χρησιµοποιηθεί ·
γ )στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5 στοιχείο
β ),η αρµόδια αρχή για τη διενέργεια του εκ των υστέρων ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 15 της απόφασης .
5.Στην άδεια ορίζεται ,κατ 'επιλογή των αρμόδιων αρχών ,ότι ο χώρος που προορίζεται για τη θεώρηση από το τελωνείο πρέπει :
α )να έχει σφραγιστεί εκ των προτέρων µε τη σφραγίδα του αρμόδιου τελωνείου του κράτους εξαγωγής και την υπογραφή ,χειρόγραφη ή όχι ,υπαλλήλου του εν λόγω τελωνείου ,ή
β )να έχει σφραγιστεί από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα µε ειδική σφραγίδα εγκεκριμένη από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής ,σύμφωνη µε το υπόδειγμα του παραρτήματος III.Το αποτύπωµα αυτό µπορεί να έχει τυπωθεί εκ των προτέρων επί των πιστοποιητικών .
6.Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5 στοιχείο (α ),µία από τις ακόλουθες φράσεις συμπληρώνεται στη θέση 8
«Παρατηρήσεις »του πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR.:
«Procedimiento simplificado »
»Forenklet fremgangsmåde «
„Vereinfachtes Verfahren “
«Απλουστευµένη διαδικασία »
‘Simplified procedure ’
«Procédure simplifiée »
«Procedura semplificata »
„Vereenvoudigde regeling ”
«Procedimento simplificado »
”Yksinkertaistettu menettely ”
”Förenklat förfarande ”
”Basitlestirilmis prosedür ”.
7.Το πιστοποιητικό ,συμπληρωμένο µε τη φράση της παραγράφου 6 και υπογεγραμμένο από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα ,επέχει θέση εγγράφου που πιστοποιεί ότι πληρούνται οι όροι του άρθρου 5.

Άρθρο 12
Όταν τα εμπορεύματα υπάγονται στον έλεγχο τελωνείου στην Κοινότητα ή στην Τουρκία ,είναι δυνατόν να αντικατασταθεί το πρωτότυπο πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR.για την αποστολή όλων των εμπορευμάτων ή ορισµένων από αυτά σε άλλο µέρος της Κοινότητας ή της Τουρκίας .Το (τα )πιστοποιητικό (-ά )αντικατάστασης A.TR.εκδίδεται (-ονται )από το τελωνείο στον έλεγχο του οποίου υπάγονται τα εμπορεύματα .

Άρθρο 13
1.Οι τελωνειακές αρχές των κρατών µελών της Κοινότητας και της Τουρκίας παρέχουν αµοιβαία, µέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,αφενός ,δείγματα αποτυπωμάτων των σφραγίδων που χρησιµοποιούν τα τελωνεία τους για την έκδοση πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR.και ,αφετέρου ,τις διευθύνσεις των τελωνειακών αρχών που είναι υπεύθυνες για την επαλήθευση αυτών των πιστοποιητικών .
2.Προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της παρούσας απόφασης ,η Κοινότητα και η Τουρκία παρέχουν αμοιβαία συνδροµή µέσω των αρμόδιων τελωνειακών διοικήσεων κατά τον έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR και της ακρίβειας των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτά .

Άρθρο 14
1.Παρά τις διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφος 1,πιστοποιητικό κυκλοφορίας είναι δυνατόν να εκδοθεί κατ 'εξαίρεση και µετά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά ,όταν :
α )δεν εκδόθηκε κατά την εξαγωγή ,λόγω σφαλµάτων ,ακουσίων παραλείψεων ή ειδικών περιστάσεων ,ή
β )παρέχονται ικανοποιητικές αποδείξεις στις τελωνειακές αρχές ότι όντως εκδόθηκε πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.,αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό κατά την εισαγωγή για τεχνικούς λόγους .
2.Για την εφαρμογή της παραγράφου 1,ο εξαγωγέας αναφέρει στην αίτησή του τον τόπο και την ημερομηνία εξαγωγής των προϊόντων ,τα οποία αφορά το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR., και δηλώνει τους λόγους αυτής της αίτησης .
3.Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να εκδώσουν εκ των υστέρων πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.µόνον αφού επαληθεύσουν ότι τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση του εξαγωγέα συµφωνούν µε αυτά που περιέχει ο αντίστοιχος φάκελος .
4.Τα εκ των υστέρων εκδοθέντα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR.πρέπει να αναγράφουν στη θέση 8 µια από τις ακόλουθες φράσεις :
«EXPEDIDO A POSTERIORI »
»UDSTEDT EFTERFØLGENDE «
NACHTRÄGLICH AUSGESTELLT
«ΕΚΔΟΘΕΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ »
‘ISSUED RETROSPECTIVELY ’
«DELIVRE A POSTERIORI »
«RILASCIATO A POSTERIORI »
„AFGEGEVEN A POSTERIORI ”
«EMITIDO A POSTERIORI »
”ANNETTU JÄLKIKÄTEEN ”
”UTFÄRDAT I EFTERHAND ”
”SONRADAN VERILMISTIR ”.

Άρθρο 15
1.Ο εκ των υστέρων έλεγχος των πιστοποιητικών A.TR.πραγµατοποιείται δειγματοληπτικά ή όταν οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής έχουν βάσιµες αµφιβολίες ως προς τη γνησιότητα των πιστοποιητικών αυτών ,το χαρακτήρα των σχετικών προϊόντων ή την εκπλήρωση των λοιπών όρων που προβλέπει η βασική απόφαση και η παρούσα απόφαση .
2.Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1,οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αποστέλλουν το πιστοποιητικό A.TR.στις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής και το τιμολόγιο ,εφόσον έχει υποβληθεί ,ή αντίγραφα των εν λόγω εγγράφων ,αναφέροντας ,όπου κρίνεται σκόπιµο ,τους λόγους που δικαιολογούν την έρευνα .Προς επίρρωση του ελέγχου ,οι τελωνειακές αρχές παρέχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κάθε πληροφορία που έχουν συγκεντρώσει σύμφωνα µε τα οποία τα στοιχεία που αναγράφονται στο πιστοποιητικό A.TR.είναι ανακριβή .
3.Ο έλεγχος διενεργείται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής .Για το σκοπό αυτό ,µπορούν να ζητούν την προσκόμιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου και να διενεργούν ελέγχους των λογιστικών βιβλίων του εξαγωγέα ,καθώς και οποιονδήποτε άλλον έλεγχο κρίνουν αναγκαίο .
4.Αν οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αρνηθούν στα οικεία προϊόντα τη µεταχείριση που προβλέπεται στη βασική απόφαση εν αναµονή των αποτελεσµάτων του ελέγχου ,επιτρέπουν στον εισαγωγέα να παραλάβει τα προϊόντα ,υπό τον όρο ότι θα επιβληθούν τα προληπτικά µέτρα που κρίνονται απαραίτητα .
5.Οι τελωνειακές αρχές που ζητούν τη διενέργεια του ελέγχου ενηµερώνονται για τα αποτελέσµατα του ελέγχου το αργότερο εντός δέκα µηνών .Τα εν λόγω αποτελέσµατα πρέπει να ορίζουν σαφώς αν τα έγγραφα είναι γνήσια και αν τα σχετικά προϊόντα ήταν σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Κοινότητα ή στην Τουρκία και πληρούν τους λοιπούς όρους της βασικής απόφασης και της παρούσας απόφασης .
6.Εάν ,σε περίπτωση βάσιμων αµφιβολιών ,δεν ληφθεί απάντηση εντός δέκα µηνών ή εάν η απάντηση δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες ώστε να διαπιστωθεί η γνησιότητα του εν λόγω εντύπου ή ο πραγματικός χαρακτήρας των προϊόντων ,οι τελωνειακές αρχές που έχουν ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου δεν εγκρίνουν τη µεταχείριση που προβλέπεται στη βασική απόφαση ,εκτός εάν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις.

Άρθρο 16
Όταν κατά τη διενέργεια των ελέγχων του άρθρου 15 προκύπτουν διαφορές που δεν µπορούν να διευθετηθούν µεταξύ των τελωνειακών αρχών που ζήτησαν τον έλεγχο και των τελωνειακών αρχών που είναι αρμόδιες για τη διενέργειά του ,ή όταν ανακύπτουν προβλήµατα ερµηνείας της παρούσας απόφασης ,υποβάλλονται προς εξέταση στην Επιτροπή Τελωνειακής Συνεργασίας .
Σε κάθε περίπτωση ,οι διαφορές µεταξύ του εισαγωγέα και των τελωνειακών αρχών της χώρας εισαγωγής διευθετούνται βάσει της νοµοθεσίας της εν λόγω χώρας .

Άρθρο 17
Επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε πρόσωπο το οποίο συντάσσει ή προκαλεί τη σύνταξη εγγράφου το οποίο περιέχει εσφαλµένες πληροφορίες µε σκοπό την υπαγωγή στη µεταχείριση που προβλέπεται στη βασική απόφαση .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Διατάξεις σχετικά µε εμπορεύματα που µεταφέρουν ταξιδιώτες


Άρθρο 18
Υπό τον όρο ότι δεν προορίζονται για εμπορική χρήση ,τα εμπορεύματα που µεταφέρουν ταξιδιώτες από ένα µέρος της τελωνειακής ένωσης σε ένα άλλο µέρος της τελωνειακής ένωσης ,επωφελούνται από την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού που προβλέπει το κεφάλαιο 2,εφόσον δηλώνονται ως εμπορεύματα που πληρούν τους όρους για ελεύθερη κυκλοφορία και δεν υπάρχει αµφιβολία ως προς την ακρίβεια της δήλωσης .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Ταχυδροµικές αποστολές


Άρθρο 19
Οι ταχυδροµικές αποστολές (περιλαµβανοµένων και των ταχυδροµικών δεµάτων )µπορούν να επωφελούνται από την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να αποτελούν το αντικείµενο του πιστοποιητικού που ορίζει το κεφάλαιο 2,υπό τον όρο ότι δεν υπάρχει ένδειξη επί του δέµατος ή επί των συνοδευτικών εγγράφων σύμφωνα µε την οποία τα συγκεκριμένα εμπορεύματα δεν πληρούν τους όρους της βασικής απόφασης .Η ένδειξη αυτή έχει τη µορφή κίτρινης ετικέτας ,υπόδειγμα της οποίας παρατίθεται στο παράρτημα IV,και τίθεται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής σε όλες τις παρόµοιες περιπτώσεις .

- Τελωνειακή Συνεργασία ΕΚ-Τουρκίας


ΔΥΟ Β 1151/440/28-7-99 Κοινοποίηση απόφασης 2/97 και σχεδίου απόφασης 1/99 της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΚ-Τουρκίας  Σχετ .Η αριθ Δ 916/382/10-7-96 ΔΥΟ.

(Β1151/440/28-7-99) (Δ916/382/10-7-96)
Σας κοινοποιούμε συνημμένα την αρ. 2/97 απόφαση της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας καθώς επίσης και σχέδιο απόφασης αρ. 1/99 της ίδιας Επιτροπής,αναφορικά με την τροποποίηση της απόφασης 1/96 για τον καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής της Απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, που σας έχει κοινοποιηθεί με την ανωτέρω σχετική ΔΥΟ.

Με τις προαναφερόμενες δύο αποφάσεις θεσπίζονται και για την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ορισμένες διατάξεις που υπάρχουν στα περισσότερα πρωτόκολλα καταγωγής των προτιμησιακών συμφωνιών που έχει συνάψει η Κοινότητα με τις τρίτες χώρες και που αφορούν κυρίως .

1) Τον κανόνα της απευθείας Μεταφοράς: (Απόφαση 2/97. άρθρο 1{1.2)

Η απευθείας μεταφορά δεν διακόπτεται και στην πεpίπτωση που προϊόντα , τα οποία συγκροτούν μία και μόνη αποστολή, μεταφέρονται μέσω άλλων εδαφών με μεταφόρτωση ή προσωρινή αποθήκευση σ' αυτά τα εδάφη υπό τον όρο προσκόμισης των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων. Απ' ευθείας μεταφορά θεωρείται επίσης η μεταφορά με αγωγούς μέσω εδάφους άλλου από εκείνο της Κοινότητας ή της Τουρκίας.

2) την προθεσμία υποβολής του πιστοποιητικού κυκλοφορίας ATR (Απόφαση 2/97 αρ 1(4)

Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας Α TR πρέπει να υποβάλλεται εντός προθεσμίας 4 μηνών (αντί των 3 μηνών που ίσχυε προηγουμένως ) από την ημερομηνία θεώρησης του Τελωνείου του Κράτους εισαγωγής στο οποίο εισήλθαν τα εμπορεύματα.
Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας ATR μπορεί ωστόσο να υποβληθεί και μετά την παραπάνω προθεσμία εφόσον εξαιτίας ειδικών περιστάσεων δεν μπορεί να τηρηθεί η εν λόγω προθεσμία ή εφόσον τα εμπορεύματα έχουν προσκομισθεί στη χώρα εισαγωγής πριν τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας.

3) την δυνατότητα εκ των υστέρων έκδοσης πιστοποιητικού ATR (Απόφαση 2/97, αριθ 1(8)

Είναι δυνατόν να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό, κατ' εξαίρεση μετά την εξαγωγή των προϊόντων στα οποία αφορά:
- όταν δεν εκδόθηκε πιστοποιητικό κυκλοφορίας Α TR κατά τον χρόνο της εξαγωγής ,λόγω λαθών, ακουσίων παραλείψεων ή ειδικών περιστάσεων.
- όταν εκδόθηκε πιστοποιητικό αλλά απερρίφθη για τεχνικούς λόγους.

4) Tην Διοικnτική συνεργασία (Aπόφασn 2/97 άρθρο 1 (7 Σχέδιο απόφασης 1/99

Προβλέπεται διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών και της Τουρκίας όσον αφορά τον έλεγχο της γνησιότητας και της ακρίβειας των πιστοποιητικών. Ο εκ των υστέρων έλεγχος των πιστοποιητικών Α TR πραγματοποιείται δειγματοληπτικά ή κάθε φορά που οι τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής έχουν βάσιμες αμφιβολίες.
Σε πεpίπτωση βάσιμων αμφιβολιών και εφόσον δεν ληφθεί απάντηση εντός δέκα μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ελέγχου, οι τελωνειακές αρχές που έχουν ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου δεν εγκρίνουν το ευεργέτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας εκτός κι αν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις.

5) Την παραμονή εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες (σχέδιο απόφασης 1/99)

Η Κοινότητα και η Τουρκία λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζουν ότι τα εμπορεύματα που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών υπό την κάλυψη πιστοποιητικού Α TR και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους παραμένουν σε ελεύθερη ζώνη που βρίσκεται στο έδαφός τους, δεν αντικαθίστανται ούτε υποβάλλονται σε εργασίες άλλες εκτός από αυτές που αποβλέπουν στη διατήρησή τους στην αρχική κατάσταση.
Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω όταν τα εν λόγω προϊόντα, υφίστανται σε ελεύθερη ζώνη μεταποίηση ή επεξεργασία οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές εκδίδουν νέο πιστοποιητικό ATR, ύστερα από αίτηση του εξαγωγέα, αν η επεξεργασία ή η μεταποίηση είναι σύμφωνη με τις προβλεπόμενες διατάξεις.


- Κατάτμηση πιστοποιητικού


Με την υπ' αρ. Δ141/871 0017 /26.1.95 εγκύκλιο του ΥπΟικ. κοινοποιήθηκε η υπ' αρ. 2/94 απόφαση του Συμβουλίου σύνδεσης ΕΚ.Τουρκίας,

Σας κοινοποιούμε την αριθμ. 2/94 απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ- Τουρκίας, με την οποία στα πλαίσια εφαρμογής του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας (άρθρα 2 και 3), επέρχονται τροποποιήσεις της επανακοινοποιούμενης απόφασης 5/72 του Συμβουλίου, σχετικά με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας, για ενημέρωση και εφαρμογή.
Με την κοινοποιούμενη απόφαση, με την οποία η 5/72 όμοια εμπλουτίζεται με τρία νέα άρθρα (9α, 9β, 9γ) προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

1 Επιτρέπεται η απλουστευμένη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών, προθεωρημένων από «εγκεκριμένους εξαγωγείς», οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες προϋποθέσεις (σχετ. και η Δ. 727/245 /16.10.1991, παρ.41.1 και 2).

2. Επιτρέπεται η διάσπαση μιας αποστολής και παρέχεται η δυνατότητα κατάτμησης του σχετικού ΑΤR 1 ή ATR 3, με τη χορήγηση αποσπασμάτων των πιο πάνω πιστοποιητικών, για κάθε τμήμα της εκάστοτε αποστολής.
Στα αποσπάσματα αυτά  των ATR, που θα χορηγεί το αρμόδιο Τελωνείο, θα τίθενται στο σημείο 12 οι ενδείξεις «Απόσπασμα του Πιστοποιητικού ATR..." με τον αύξοντα αριθμό του αρχικού πιστοποιητικού, ημερομηνία, αρχή και ώρα έκδοσης αυτού.
Επίσης στο αρχικό πιστοποιητικό θα τίθεται από την Τελωνειακή Αρχή στο σημείο 12, ο αριθμός των εκδοθέντων αποσπασμάτων αυτού. Η περίοδος ισχύος των κατατμηθέντων πιστοποιητικών, είναι η ίδια με την περίοδο ισχύος του πρωτοτύπου πιστοποιητικού.

3. Η ισχύς των πιστοποιητικών Α TR 1 ή Α TR 3 αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα, τα εμπορεύματα που καλύmονται από αυτά τα πιστοποιητικά, παραμένουν σε ελεύθερη ζώνη και αποθήκη ή αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης.

4 Τέλος η ανωτέρω απόφαση αρχίζει να ισχύει τρεις μήνες μετά την έγκρισή της.


Α. ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΑΡΘΡΑ 105 ΕΩΣ 119 ΤΟΥ ΚΑΝ ΕΟΚ/2454/93 (ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ)


Η ανάγνωση των άρθρων


Όπως θα παρατηρήσετε  παρουσιάζονται τα άρθρα με όλες τις τροποποιήσεις όχι μόνο για καλύτερη πληροφόρηση, αλλά και  για τις εικασίες σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται και χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση. Ο αναγνώστης πρέπει να έχει υπόψη του ότι ισχύουν τα άρθρα της τελευταίας χρονολογίας. Έχουμε τιτλοφορήσει τα κείμενα των άρθρων στηριζόμενοι στην εμπειρία μας, αλλά μεταχειριστήκαμε και τεχνικές του ηλεκτρονικού υπολογιστή για καλύτερη εύρεση θεμάτων που επιλαμβάνονται.

 



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 105 [2]
Για να προσδιοριστεί εάν ένα προϊόν έχει τον χαρακτήρα καταγωγής, δεν είναι αναγκαίο να καθορίζεται η καταγωγή των παρακάτω που χρησιμοποιούνται, ενδεχομένως, για την παραγωγή του:
α) της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων·
β) των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού·
γ) των μηχανημάτων και εργαλείων·
δ) των προϊόντων που δεν υπεισέρχονται ή δεν πρόκειται να υπεισέλθουν στην τελική σύνθεση του προϊόντος.






ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 106 [3]
Οι όροι του παρόντος τμήματος σχετικά με την απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγής, πρέπει να πληρούνται ανελλιπώς στη δικαιούχο δημοκρατία ή στην Κοινότητα.
Τήρηση
χαρακτήρα
καταγωγής
ανελλιπώς
 
Αν καταγόμενα εμπορεύματα, που έχουν εξαχθεί από τη δικαιούχο
δημοκρατία ή από την Κοινότητα προς άλλη χώρα, επανεισαχθούν,
πρέπει να θεωρούνται μη καταγόμενα, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί
κατά τρόπο ικανοποιητικό στις αρμόδιες αρχές ότι:
- τα εμπορεύματα που επανεισάγονται είναι τα ίδια με τα εμπορεύματα που
 είχαν εξαχθεί, και
- δεν έχουν υποστεί καμία εργασία πέραν εκείνων που είναι αναγκαίες για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, ενόσω βρίσκονται στην εν λόγω χώρα ή κατά την εξαγωγή τους.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 107
 1. Κατ' εξαίρεση, το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 μπορεί επίσης να εκδοθεί μετά την εξαγωγή των εμπορευμάτων στα οποία αναφέρεται,
Έκδοση εκ
των υστέρων
 
εφόσον δεν εκδόθηκε κατά τη στιγμή της εξαγωγής συνεπεία
σφαλμάτων, αθέλητων παραλείψεων ή ειδικών περιστάσεων.
Σ' αυτή την περίπτωση, το πιστοποιητικό πρέπει να φέρει ειδική
μνεία σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εκδόθηκε.
 2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, ο εξαγωγέας οφείλει στην αίτηση:
 - να αναφέρει τον τόπο και την ημερομηνία αποστολής των εμπορευμάτων στα οποία αναφέρεται το πιστοποιητικό,
 - να βεβαιώσει ότι δεν εκδόθηκε πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 κατά την εξαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων,  αναφέροντας τους λόγους.
 3. Τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν εκ των υστέρων πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1, μόνον εφόσον εξακριβώσουν ότι οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται στην αίτηση του εξαγωγέα είναι σύμφωνες με εκείνες του αντίστοιχου φακέλου.
 Τα εκδιδόμενα εκ των υστέρων πιστοποιητικά πρέπει να φέρουν μία από τις ακόλουθες μνείες:
 - expedido a posteriori,
 - udstedt efterfolgende,
 - Nachtraglich ausgestellt,
 - Εκδοθέν εκ των υστέρων,
 - Issued retrospectively,
 - Dιlivrι a posteriori,
 - rilasciato a posteriori,
 - afgegeven a posteriori,
 - emitido a posteriori.
 4. Η μνεία που προβλέπεται στην παράγραφο 3 τίθεται στο χώρο  «Παρατηρήσεις» του πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 107
Απ’ ευθεία
μεταφορά
 
 1. Θεωρούνται ότι μεταφέρονται απευθείας από τη δικαιούχο δημοκρατία ή το δικαιούχο έδαφος στην Κοινότητα ή από την Κοινότητα στη δικαιούχο δημοκρατία ή στο
δικαιούχο έδαφος:
 α) τα εμπορεύματα που μεταφέρονται χωρίς να διέλθουν από οποιοδήποτε
άλλο έδαφος
 β) τα εμπορεύματα που αποτελούν μία και μόνον αποστολή, που μεταφέρονται μέσω του εδάφους χωρών άλλων από τη δικαιούχο δημοκρατία ή το δικαιούχο έδαφος ή την Κοινότητα, με, εάν παραστεί ανάγκη, μεταφόρτωση ή προσωρινή αποθήκευση στις εν λόγω χώρες, υπό τον όρο ότι τα εμπορεύματα παρέμειναν υπό την επίβλεψη των τελωνειακών αρχών στη χώρα διαμετακόμισης ή αποθήκευσης και ότι δεν υπέστησαν εργασίες άλλες από εκφόρτωση,
Μεταφορά
Με αγωγό
 
επαναφόρτωση ή οποιαδήποτε εργασία που αποσκοπεί στη διατήρησή τους στην
αυτή κατάσταση
 γ) τα εμπορεύματα των οποίων η μεταφορά πραγματοποιείται χωρίς διακοπή
με αγωγό που διέρχεται από το έδαφος χωρών άλλων από τη δικαιούχο
δημοκρατία ή το δικαιούχο έδαφος ή της Κοινότητας.
 2. Η απόδειξη ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που καθορίζει η παράγραφος 1 στοιχείο β) παρέχεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές με την υποβολή:
 α) ενιαίου τίτλου μεταφοράς που καλύπτει τη διέλευση από τη χώρα διαμετακόμισης
 ή
 β) βεβαίωσης που εκδίδουν οι τελωνειακές αρχές της χώρας διαμετακόμισης και η οποία περιλαμβάνει:
 - ακριβή περιγραφή των εμπορευμάτων,
 - την ημερομηνία εκφόρτωσης και επαναφόρτωσης των εμπορευμάτων ή, ενδεχομένως, της φόρτωσης ή εκφόρτωσης αυτών από το πλοίο, με αναφορά των πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν,
 - βεβαίωση των συνθηκών υπό τις οποίες τα εμπορεύματα παρέμειναν στη χώρα διαμετακόμισης
 ή
 γ) ελλείψει αυτών, οποιουδήποτε αποδεικτικού εγγράφου.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 107
1. Πρέπει να θεωρούνται ότι μεταφέρονται απευθείας από τη δικαιούχο δημοκρατία στην Κοινότητα ή από την Κοινότητα στη δικαιούχο δημοκρατία:
Απ’ ευθεία
μεταφορά
 
α) προϊόντα που μεταφέρονται χωρίς να διέλθουν από το έδαφος
οποιασδήποτε άλλης χώρας·
β) προϊόντα που αποτελούν μία και μόνον αποστολή, που μεταφέρονται
μέσω του εδάφους χωρών άλλων από τη δικαιούχο δημοκρατία ή την
Κοινότητα με, εάν παραστεί ανάγκη, μεταφόρτωση ή προσωρινή αποθήκευση στις εν λόγω χώρες, υπό τον όρο ότι τα προϊόντα παρέμειναν υπό την επίβλεψη των τελωνειακών αρχών στη χώρα διαμετακόμισης ή αποθήκευσης και ότι δεν υπέστησαν εργασίες άλλες από εκφόρτωση, επαναφόρτωση ή οποιαδήποτε εργασία που αποσκοπεί στη διατήρησή τους στην αυτή κατάσταση·
γ) προϊόντα των οποίων η μεταφορά πραγματοποιείται χωρίς διακοπή με αγωγό που διέρχεται από το έδαφος χωρών άλλων από τη δικαιούχο δημοκρατία ή της Κοινότητας.
2. Για να αποδειχθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) προσκομίζεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές:
α) ενιαία φορτωτική που καλύπτει τη διέλευση από τη χώρα εξαγωγής μέσω τις χώρας διαμετακόμισης· ή
β) βεβαίωση που χορηγείται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας διαμετακόμισης και η οποία:
- παρέχει ακριβή περιγραφή των προϊόντων,
- αναφέρει τις ημερομηνίες εκφόρτωσης και επαναφόρτωσης των προϊόντων και, όταν χρειάζεται, τα ονόματα των πλοίων ή άλλων μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν, και
- πιστοποιεί τις συνθήκες υπό τις οποίες τα προϊόντα παρέμειναν στη χώρα διαμετακόμισης, ή
γ) ελλείψει αυτών, με οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 108
 1. Σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής ενός πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1, ο εξαγωγέας μπορεί να ζητήσει από τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής που το εξέδωσαν αντίγραφο που συμπληρώνεται βάσει των εγγράφων εξαγωγής που αυτές έχουν στη διάθεσή τους.
 2. Το αντίγραφο που εκδίδεται κατ' αυτόν τον τρόπο πρέπει να φέρει μία από τις ακόλουθες μνείες:
 - DUPLICADO,
 - DUPLIKAT,
Κλοπή
Απώλεια
Καταστροφή
πιστοποιητικού
 
 - DUPLIKAT,
 - ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ,
 - DUPLICATE,
 - DUPLICATA,
 - DUPLICATO,
 - DUPLICAAT,
 - SEGUNDA VIA.
 3. Οι μνείες που προβλέπονται στην παράγραφο 2 τίθενται στο χώρο  «Παρατηρήσεις» του πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1.
 4. Το αντίγραφο το οποίο φέρει την ημερομηνία του αρχικού πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 αρχίζει να ισχύει από αυτή την ημερομηνία.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 108
 1. Τα προϊόντα που αποστέλλονται από δικαιούχο δημοκρατία ή δικαιούχο έδαφος για να εκτεθούν σε έκθεση που διοργανώνεται σε άλλη χώρα και πωλούνται για να εισαχθούν στην Κοινότητα, απολαύουν, κατά την εισαγωγή στην τελευταία, δασμολογικών προτιμήσεων
Εκθέσεις
 
που αναφέρονται στο άρθρο 98 υπό τον όρο ότι τα προϊόντα πληρούν τις
προϋποθέσεις του παρόντος τμήματος, προκειμένου να αναγνωρισθούν ως
καταγόμενα από την εν λόγω δικαιούχο δημοκρατία ή το δικαιούχο έδαφος
και ότι παρέχεται στις κοινοτικές τελωνειακές αρχές απόδειξη ότι:
 α) ο εξαγωγέας απέστειλε τα εν λόγω προϊόντα απευθείας από τη δικαιούχο δημοκρατία ή το δικαιούχο έδαφος στη χώρα στην οποία πραγματοποιείται η έκθεση
 β) ο εξαγωγέας αυτός επώλησε τα εν λόγω προϊόντα ή τα μεταβίβασε κατά άλλον τρόπο σε παραλήπτη στην Κοινότητα
 γ) τα προϊόντα απεστάλησαν στην Κοινότητα στην κατάσταση στην οποία είχαν αποσταλεί στην έκθεση
 δ) τα προϊόντα, από τη στιγμή που απεστάλησαν στην έκθεση, δεν χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από την επίδειξη στη συγκεκριμένη έκθεση.
 2. Πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να κατατίθεται στις τελωνειακές αρχές της Κοινότητας υπό τις κανονικές συνθήκες. Στο πιστοποιητικό αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση της έκθεσης. Είναι δυνατόν να ζητηθεί, όπου κρίνεται αναγκαίο, συμπληρωματική έγγραφη απόδειξη σχετικά με τη φύση των προϊόντων και τις συνθήκες υπό τις οποίες επεδείχθησαν στην έκθεση.
 3. Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται σε κάθε έκθεση, εμποροπανήγυρη, δημόσια εκδήλωση, εμπορικού, βιομηχανικού, γεωργικού ή βιοτεχνικού χαρακτήρα, που δεν διοργανώνεται για ιδιωτικούς σκοπούς σε καταστήματα ή εμπορικούς χώρους με σκοπό την πώληση αλλοδαπών προϊόντων, και κατά τη διάρκεια της οποίας τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακό έλεγχο.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 108
1. Προϊόντα καταγωγής που αποστέλλονται από δικαιούχο δημοκρατία για να συμμετάσχουν σε έκθεση που διοργανώνεται σε άλλη χώρα και πωλούνται μετά την έκθεση για να εισαχθούν στην Κοινότητα, εμπίπτουν κατά την εισαγωγή στις δασμολογικές προτιμήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 98, υπό τον όρο ότι τα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος τμήματος, προκειμένου να αναγνωρισθούν ως καταγόμενα από τη δικαιούχο δημοκρατία και ότι αποδεικνύεται στις κοινοτικές αρμόδιες τελωνειακές αρχές ότι:
α) κάποιος εξαγωγέας απέστειλε τα προϊόντα αυτά από το έδαφος της δικαιούχου δημοκρατίας στη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η έκθεση και τα εξέθεσε εκεί:
β) ο ίδιος εξαγωγέας πώλησε τα εν λόγω προϊόντα ή τα μεταβίβασε κατά άλλον τρόπο σε πρόσωπο στην Κοινότητα·
Εμποροπανήγυρη
δημόσια εκδήλωση
 
γ) τα προϊόντα απεστάλησαν, κατά τη διάρκεια της έκθεσης ή αμέσως
μετά στην κατάσταση στην οποία είχαν αποσταλεί στην έκθεση·
δ) τα προϊόντα, από τη στιγμή που απεστάλησαν στην έκθεση, δεν
χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από την επίδειξη στη
συγκεκριμένη έκθεση.
2. Πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να κατατίθεται στις τελωνειακές αρχές της Κοινότητας υπό κανονικές συνθήκες. Στο πιστοποιητικό αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση της έκθεσης. Είναι δυνατό να ζητηθούν, όπου κρίνεται αναγκαίο, συμπληρωματικές έγγραφες αποδείξεις σχετικά με τη φύση των προϊόντων και με τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτέθησαν τα προϊόντα.
3. Η παράγραφος 1 ισχύει για κάθε έκθεση εμπορικού, βιομηχανικού, γεωργικού ή βιοτεχνικού χαρακτήρα, εμποροπανήγυρη ή παρόμοια δημόσια εκδήλωση που δεν διοργανώνεται για ιδιωτικούς σκοπούς σε καταστήματα ή εμπορικούς χώρους με σκοπό την πώληση αλλοδαπών προϊόντων και κατά τη διάρκεια της οποίας τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακό έλεγχο.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 109
 Η αντικατάσταση ενός ή περισσότερων πιστοποιητικών κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά είναι πάντοτε δυνατή, υπό τον όρο ότι πραγματοποιείται από το τελωνείο της Κοινότητας στο οποίο βρίσκονται τα
Αντικατάσταση
πιστοποιητικού
 
εμπορεύματα.       

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Υποτμήμα 2
 Απόδειξη καταγωγής
 Άρθρο 109
 Τα προϊόντα καταγωγής των δικαιούχων δημοκρατιών ή εδαφών επωφελούνται των διατάξεων του παρόντος τμήματος εφόσον υποβάλλουν:
Δήλωση στο
τιμολόγιο
 
 α) είτε πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, υπόδειγμα του οποίου περιέχεται στο παράρτημα 21
 β) ή, στις περιπτώσεις του άρθρου 117 παράγραφος 1, δήλωσης, το κείμενο της
οποίας περιέχεται στο παράρτημα 22, που συντάσσεται από τον εξαγωγέα βάσει
τιμολογίου, δελτίου παράδοσης ή κάθε άλλου εμπορικού εγγράφου όπου
περιγράφονται τα σχετικά προϊόντα, με επαρκώς λεπτομερή τρόπο, ώστε να είναι δυνατόν να αναγνωρισθεί η ταυτότητά τους (στο εξής καλείται: "δήλωση τιμολογίου").
 α) Πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Υποτμήμα 2
Απόδειξη της καταγωγής
Άρθρο 109
Τα προϊόντα καταγωγής των δικαιούχων δημοκρατιών υπάγονται στις δασμολογικές προτιμήσεις που προβλέπει το άρθρο 98 εφόσον προσκομιστεί:
Δήλωση στο
τιμολόγιο

 
α) πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, υπόδειγμα του οποίου παρατίθεται στο παράρτημα 21, ή
β) στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 116 παράγραφος 1,
δήλωση, το κείμενο της οποίας παρατίθεται στο παράρτημα 22,
που αναγράφει ο εξαγωγέας στο τιμολόγιο, το δελτίο παράδοσης ή
κάθε άλλο εμπορικό έγγραφο όπου περιγράφει τα σχετικά προϊόντα
με επαρκείς λεπτομέρειες, ώστε να είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους (η δήλωση αυτή εφεξής αποκαλείται: "δήλωση τιμολογίου").


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 110
Εκπρόθεσμη
προσκόμιση
στα
Τελωνεία
 
 1. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να προσκομίζεται, εντός προθεσμίας πέντε μηνών από την ημερομηνία έκδοσης από τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών, στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα.
 2. Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1
που κατατίθενται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους
μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης που προβλέπεται στην
παράγραφο 1, μπορεί να γίνονται δεκτά για την εφαρμογή του
προτιμησιακού καθεστώτος, όταν η μη τήρηση της προθεσμίας
οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε εξαιρετικές περιστάσεις.
 3. Εκτός από τις περιπτώσεις αυτές, οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής έχουν τη δυνατότητα να αποδέχονται τα πιστοποιητικά, όταν τα εμπορεύματα έχουν προσκομισθεί σε αυτές πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 110
Απ’ ευθείας
μεταφορά
 
 1. Τα προϊόντα καταγωγής, κατά την έννοια του παρόντος τμήματος, είναι δυνατόν να υπαχθούν, κατά την εισαγωγή τους στην Κοινότητα, στις δασμολογικές προτιμήσεις που προβλέπει το άρθρο 98 εφόσον αυτά μεταφέρθηκαν απευθείας στην Κοινότητα, κατά την
έννοια του άρθρου 107, βάσει υποβολής πιστοποιητικού κυκλοφορίας
των εμπορευμάτων EUR.1, που εκδίδεται:
 - από τις τελωνειακές ή κυβερνητικές αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
και της Κροατίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας  ή
 - από τα εμπορικά επιμελητήρια των Εδαφών της Υπεριορδανίας και της Λωρίδας της Γάζας,
 υπό τον όρο ότι οι εν λόγω αρμόδιες αρχές των δικαιούχων δημοκρατιών ή εδαφών:
 - έχουν παράσχει στην Επιτροπή τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 121,
 - παρέχουν τη συνδρομή τους στην Κοινότητα, επιτρέποντας στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών τον έλεγχο της γνησιότητας του εγγράφου ή της ακρίβειας των στοιχείων σχετικά με την πραγματική καταγωγή των εν λόγω προϊόντων.
Αίτηση
έκδοσης
 
 2. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 μπορεί να εκδίδεται μόνον εφόσον μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό τίτλο για την εφαρμογή των δασμολογικών προτιμήσεων που καθορίζονται στο άρθρο 98.
 3. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται
μόνο μετά από γραπτή αίτηση του εξαγωγέα ή με ευθύνη του εξαγωγέα,
μετά από γραπτή αίτηση του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του. Η
αίτηση αυτή συντάσσεται επί εντύπου, υπόδειγμα του οποίου περιλαμβάνεται στο παράρτημα 21, το οποίο συμπληρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος υποτμήματος.
 Οι αιτήσεις για πιστοποιητικά κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να φυλάσσονται τουλάχιστον επί τρία έτη από τις αρμόδιες αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή του δικαιούχου εδάφους.
 4. Ο εξαγωγέας ή ο αντιπρόσωπος του προσκομίζει μαζί με την αίτησή του κάθε χρήσιμο δικαιολογητικό έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει ότι για τα προς εξαγωγή εμπορεύματα μπορεί να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1.
Δικαιολογητικά
έγγραφα
 
 Ο ανωτέρω υποχρεούται, μετά από αίτηση των αρμοδίων αρχών, να προσκομίσει όλα τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που αυτές θα κρίνουν αναγκαία, προκειμένου
να καθοριστεί η ακρίβεια του χαρακτήρα καταγωγής των εμπορευμάτων που
μπορούν να υπαχθούν στο προτιμησιακό καθεστώς, καθώς και να δεχθεί
οποιονδήποτε έλεγχο των λογιστικών καταχωρήσεών του και των συνθηκών
παραγωγής των εμπορευμάτων αυτών από τις εν λόγω αρχές.
 5. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή του δικαιούχου εδάφους, ή από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής, εάν τα προς εξαγωγή εμπορεύματα μπορούν να θεωρηθούν ως προϊόντα καταγωγής κατά την έννοια του παρόντος τμήματος.
 6. Επειδή το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 συνιστά το αποδεικτικό έγγραφο για την εφαρμογή του προτιμησιακού καθεστώτος που προβλέπεται στο άρθρο 98, εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή του δικαιούχου εδάφους ή στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξακρίβωση της καταγωγής των εμπορευμάτων και για τον έλεγχο των άλλων στοιχείων του πιστοποιητικού.
 7. Για να εξακριβώσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5, οι αρμόδιες αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή του δικαιούχου εδάφους ή οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής έχουν τη δυνατότητα να ζητούν κάθε αποδεικτικό στοιχείο και να προβαίνουν σε οποιοδήποτε έλεγχο κρίνουν χρήσιμο.
 8. Εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή του δικαιούχου εδάφους και στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής να φροντίζουν, ώστε τα έντυπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 να είναι δεόντως συμπληρωμένα.
 9. Η ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να αναγράφεται στο χώρο των πιστοποιητικών κυκλοφορίας των εμπορευμάτων που προορίζεται για τις τελωνειακές αρχές.
 10. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων στα οποία αναφέρεται, από τις αρμόδιες αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή του δικαιούχου εδάφους ή από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής. Τίθεται στη διάθεση του εξαγωγέα μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγωγή ή όταν εξασφαλιστεί η πραγματοποίησή της.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
α) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ EUR.1
Άρθρο 110
1. Τα προϊόντα καταγωγής, κατά την έννοια του παρόντος τμήματος, είναι δυνατόν να υπαχθούν κατά την εισαγωγή τους στην Κοινότητα, στις δασμολογικές προτιμήσεις που προβλέπει το άρθρο 98, εφόσον αυτά μεταφέρθηκαν απευθείας στην Κοινότητα κατά την έννοια του άρθρου 107, βάσει υποβολής πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, που εκδίδεται είτε από τις τελωνειακές αρχές είτε από άλλες αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή της Σλοβενίας, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω αρμόδιες αρχές των δικαιούχων δημοκρατιών:
- έχουν παράσχει στην Επιτροπή τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 121, και
- παρέχουν τη συνδρομή τους στην Κοινότητα, επιτρέποντας στις τελωνειακές αρχές κρατών μελών τον έλεγχο της γνησιότητας του εγγράφου ή της ακρίβειας των στοιχείων σχετικά με την πραγματική καταγωγή των εν λόγω προϊόντων.
Έκδοση
πιστοποιητικού
 
2. Πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται
μόνον εφόσον είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως η έγγραφη
απόδειξη που απαιτείται για τους σκοπούς των δασμολογικών
προτιμήσεων οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 98.
3. Πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1
εκδίδεται μόνον είτε κατόπιν γραπτής αιτήσεως του εξαγωγέα είτε με ευθύνη του εξαγωγέα ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του. Η αίτηση αυτή συντάσσεται επί εντύπου, υπόδειγμα του οποίου περιλαμβάνεται στο παράρτημα 21, το οποίο συμπληρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος υποτμήματος.
Οι αιτήσεις για πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να φυλάσσονται τουλάχιστον επί τρία έτη από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή τις τελωνειακές αρχές κρατών μελών.
Ελεγχος
Λογιστικών
καταχωρήσεων
 
4. Ο εξαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του προσκομίζει μαζί με την αίτησή του κάθε χρήσιμο δικαιολογητικό έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται ότι τα προϊόντα που πρόκειται να εξαχθούν επιτρέπουν την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας
εμπορευμάτων EUR.1.
Ο ανωτέρω υποχρεούται, μετά από αίτηση των αρμοδίων αρχών,
να προσκομίσει όλα τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που
αυτές θα κρίνουν αναγκαία, προκειμένου να καθοριστεί η ακρίβεια
του χαρακτήρα καταγωγής των εμπορευμάτων που μπορούν να υπαχθούν στο προτιμησιακό καθεστώς, καθώς και να δεχθεί οποιονδήποτε έλεγχο των λογιστικών καταχωρήσεών του και των συνθηκών παραγωγής των εμπορευμάτων αυτών από τις εν λόγω αρχές.
Αποδεικτικό
έγγραφο
 
5. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής, όταν τα προς εξαγωγή προϊόντα δύνανται να θεωρηθούν προϊόντα καταγωγής κατά την έννοια του παρόντος τμήματος.
6. Επειδή το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 συνιστά
το αποδεικτικό έγγραφο για την εφαρμογή του προτιμησιακού καθεστώτος
που προβλέπεται στο άρθρο 98, εναπόκειται στις αρμόδιες κυβερνητικές
αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή στις τελωνειακές αρχές του κράτους
μέλους εξαγωγής να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξακρίβωση της καταγωγής των εμπορευμάτων και για τον έλεγχο των άλλων στοιχείων του πιστοποιητικού.
7. Για να εξακριβώσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5, οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής έχουν τη δυνατότητα να ζητούν κάθε αποδεικτικό στοιχείο και να προβαίνουν σε οποιονδήποτε έλεγχο κρίνουν χρήσιμο.
8. Εναπόκειται στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας και στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής να φροντίζουν, ώστε να έντυπα πιστοποιητικού και αιτήσεων να είναι δεόντως συμπληρωμένα.
9. Η ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να αναγράφεται στο χώρο των πιστοποιητικών κυκλοφορίας των εμπορευμάτων που προορίζονται για τις τελωνειακές αρχές.
10. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται, κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων στα οποία αναφέρεται, από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της δικαιούχου δημοκρατίας ή από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής. Τίθεται στη διάθεση του εξαγωγέα μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγωγή ή όταν εξασφαλιστεί η πραγματοποίησή της.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 111
 1. Προϊόντα που αποστέλλονται από τα Κατεχόμενα Εδάφη για έκθεση σε Τρίτη χώρα και πωλούνται, μετά την έκθεση, για να εισαχθούν στην Κοινότητα,  απολαύουν, κατά την εισαγωγή, των δασμολογικών προτιμήσεων που καθορίζονται στο άρθρο 98, υπό την επιφύλαξη ότι πληρούν τους όρους του παρόντος υποτμήματος προκειμένου να αναγνωρίζονται ως καταγόμενα από τα Κατεχόμενα Εδάφη και εφόσον αποδεικνύεται με ικανοποιητικό
τρόπο στις τελωνειακές αρχές:
Αποστολή
σε έκθεση
 
 α) ότι ο εξαγωγέας απέστειλε τα εμπορεύματα αυτά από τα
Κατεχόμενα Εδάφη στη χώρα της έκθεσης και τα εξέθεσε εκεί
 β) ότι ο εξαγωγέας αυτός πώλησε τα εμπορεύματα ή τα εκχώρησε
σε παραλήπτη στην Κοινότητα
 γ) ότι τα εμπορεύματα απεστάλησαν στην Κοινότητα κατά τη διάρκεια της έκθεσης ή αμέσως μετά στην ίδια κατάσταση στην οποία βρίσκονταν όταν απεστάλησαν στην έκθεση
 δ) ότι, από τη στιγμή που απεστάλησαν στην έκθεση, τα εμπορεύματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, εκτός από την επίδειξη στην έκθεση αυτή.
 2. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να προσκομίζεται με το συνήθη τρόπο στις τελωνειακές υπηρεσίες. Το όνομα και η διεύθυνση της έκθεσης πρέπει να αναγράφονται σε αυτό. Εν ανάγκη, μπορεί να ζητούνται συμπληρωματικά αποδεικτικά έγγραφα περί της φύσεως των  εμπορευμάτων και των συνθηκών υπό τις οποίες εξετέθησαν.
 3. Η παράγραφος 1 ισχύει για κάθε έκθεση, εμποροπανήγυρη ή ανάλογη δημόσια εκδήλωση, εμπορικού χαρακτήρα, που δεν διοργανώνεται για ιδιωτικούς σκοπούς σε καταστήματα ή εμπορικούς χώρους με σκοπό την πώληση αλλοδαπών προϊόντων, και κατά τη διάρκεια της οποίας τα προϊόντα παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 111
Αποσυναρμολογημένα
είδη
 
 Όταν, κατόπιν αιτήσεως του εισαγωγέα και υπό τους όρους που προβλέπονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής, τα προϊόντα, αποσυναρμολογημένα ή μη
συναρμολογημένα κατά την έννοια του γενικού κανόνα 2α του
εναρμονισμένου συστήματος, υπαγόμενα στα τμήματα XVI και XVII ή
 στις κλάσεις 7308 και 9406 του εναρμονισμένου συστήματος,
εισάγονται δια τμηματικών αποστολών, είναι δυνατή η υποβολή μιας
μόνης απόδειξης καταγωγής στις τελωνειακές αρχές κατά την εισαγωγή της πρώτης τμηματικής αποστολής.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 111
Όταν, μετά από αίτηση του εισαγωγέα και υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής, ασυναρμολόγητα ή μη συναρμολογημένα προϊόντα κατά την έννοια του γενικού κανόνα 2 α) του εναρμονισμένου συστήματος, που υπάγονται στα τμήματα XVI ή XVII ή στις κλάσεις 7308 ή 9406 του εναρμονισμένου συστήματος, εισάγονται με τμηματικές αποστολές, υποβάλλεται γι' αυτά ενιαίο πιστοποιητικό καταγωγής στις τελωνειακές αρχές κατά την εισαγωγή της πρώτης τμηματικής αποστολής.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 112
Μετάφραση
πιστοποιητικού
 
 Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να προσκομίζεται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται στο παρόν τμήμα. Οι εν λόγω αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν
μετάφραση του πιστοποιητικού.
 Μπορούν επιπλέον να απαιτούν να συνοδεύεται η διασάφηση θέσης
σε ελεύθερη κυκλοφορία από δήλωση του εισαγωγέα που να
βεβαιώνει ότι τα εμπορεύματα πληρούν τους όρους που απαιτούνται για
την εφαρμογή των δασμολογικών προτιμήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 98.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 112
 Τα αποδεικτικά της καταγωγής κατατίθενται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 62 του κώδικα. Οι εν λόγω αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη μετάφρασή τους. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να ζητήσουν να συνοδεύεται η δήλωση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία από δήλωση του εισαγωγέα, με την οποία να βεβαιώνεται ότι τα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του παρόντος τμήματος.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 112
Το αποδεικτικά της καταγωγής κατατίθενται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 62 του κώδικα. Οι εν λόγω αρχές μπορούν να ζητήσουν τη μετάφρασή τους. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να ζητήσουν μετάφραση του πιστοποιητικού καταγωγής και μπορούν επίσης να ζητήσουν να συνοδεύεται η διασάφηση εισαγωγής από δήλωση του εισαγωγέα με την οποία να βεβαιώνεται ότι τα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του παρόντος τμήματος.
Αποσυναρμολογημένα
τμηματικές
αποστολές
 
 


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 113
 Όταν, μετά από αίτηση του διασαφιστή, ένα είδος
αποσυναρμολογημένο ή μη συναρμολογημένο, που υπάγεται στα κεφάλαια 84 και 85 του εναρμονισμένου συστήματος, εισάγεται με τμηματικές αποστολές, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από τις τελωνειακές αρχές, θεωρείται ότι συνιστά ένα μόνο είδος και μπορεί να προσκομισθεί πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 για το πλήρες είδος κατά την εισαγωγή της πρώτης τμηματικής αποστολής.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 3254/94
4. Το άρθρο 113 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
 Άρθρο 113
 Με την επιφύλαξη του άρθρου 100 παράγραφος 3, όταν, μετά από αίτηση του διασαφιστή, ένα είδος αποσυναρμολογημένο ή μη συναρμολογημένο, που υπάγεται στα κεφάλαια 84 ή 85 του εναρμονισμένου συστήματος, εισάγεται με τμηματικές αποστολές, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές, θεωρείται ότι συνιστά ένα μόνο είδος και μπορεί να προσκομισθεί πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 για πλήρες είδος κατά την εισαγωγή της πρώτης τμηματικής αποστολής."

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 113
 1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 110 παράγραφος 10, το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 μπορεί, κατ' εξαίρεση, να εκδοθεί μετά την εξαγωγή των προϊόντων στα οποία αναφέρεται:
Έκδοση εκ
των υστέρων
 
 α) εάν δεν εξεδόθη κατά τη στιγμή της εξαγωγής λόγω σφαλμάτων, εκούσιων παραλείψεων ή ιδιαίτερων περιστάσεων, ή
 β) εάν αποδεικνύεται επαρκώς κατά τις τελωνειακές αρχές
ότι το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 εξεδόθη,
αλλά δεν έγινε δεκτό κατά την εισαγωγή για τεχνικούς λόγους.
 2. Οι αρμόδιες αρχές έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν εκ των υστέρων πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1, μόνον εφόσον εξακριβώσουν ότι οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται στην αίτηση του εξαγωγέα είναι σύμφωνες με εκείνες του αντίστοιχου φακέλου εξαγωγής και ότι δεν εξεδόθη πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 που να ανταποκρίνεται στις διατάξεις του παρόντος τμήματος κατά την εξαγωγή των εν λόγω προϊόντων.
 3. Τα εκδιδόμενα εκ των υστέρων πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να φέρουν μία από τις ακόλουθες μνείες:
 "EXPEDIDO A POSTERIORI",
"UDSTEDT EFTERFOLGENDE",
 "NACHTRaGLICH AUSGESTELLT",
"ΕΚΔΟΘΕΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ",
 "ISSUED RETROSPECTIVELY"
"DELIVRΙ A POSTERIORI",
"RILASCIATO A POSTERIORI",
 "AFGEGEVEN A POSTERIORI",
"EMITIDO A POSTERIORI",
 "ANNETTU JΔLKIKΔTEEN",
"UTFARDAT I EFTERHAND".
 4. Η μνεία που αναφέρεται στην παράγραφο 3 τίθεται στο χώρο "Παρατηρήσεις" του πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 113
1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 110 παράγραφος 10, το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 μπορεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εκδοθεί μετά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά αν:
α) δεν είχε εκδοθεί κατά τη στιγμή της εξαγωγής συνεπεία λαθών, ακουσίων παραλείψεων ή ειδικών περιστάσεων, ή
β) αποδεικνύεται κατά τρόπο ικανοποιητικό στις τελωνειακές αρχές ότι εκδόθηκε πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, το οποίο δεν έγινε δεκτό κατά την εισαγωγή για τεχνικούς λόγους.
2. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να εκδώσουν εκ των υστέρων πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, μόνον αφού επαληθεύσουν ότι τα πληροφοριακά στοιχεία που περιέχονται στην αίτηση του εξαγωγέα ανταποκρίνονται σε εκείνα του αντίστοιχου φακέλου και ότι δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 που να ανταποκρίνεται στις διατάξεις του παρόντος τμήματος κατά την εξαγωγή των εν λόγω προϊόντων.
3. Τα εκ των υστέρων εκδοθέντα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να φέρουν μία από τις ακόλουθες φράσεις:
- 'EXPEDIDO A POSTERIORI',
- 'UDSTEDT EFTERFΨLGENDE',
- 'NACHTRΔGLICH AUSGESTELLT',
Έκδοση εκ
των υστέρων
 
- "ΕΚΔΟΘΕΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ',
- 'ISSUED RETROSPECTIVELY',
- 'DΙLIVRΙ A POSTERIORI',
- 'RILASCIATO A POSTERIORI',
- 'AFGEGEVEN A POSTERIORI',
- 'EMITIDO A POSTERIORI',
- 'ANNETTU JΔLKIKΔTEEN',
- 'UTFΔRDAT I EFTERHAND'.
4. Η φράση που αναφέρεται στην παράγραφο 3 τίθεται στο χώρο 'παρατηρήσεις' του πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 114
 Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 φυλάσσονται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 114
 1. Σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής ενός πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1, ο εξαγωγέας μπορεί να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές που το εξέδωσαν, αντίγραφο που συμπληρώνεται βάσει των εγγράφων εξαγωγής που αυτές έχουν στη διάθεσή τους.
 2. Το αντίγραφο που εκδίδεται κατ' αυτόν τον τρόπο πρέπει να φέρει μία από τις ακόλουθες μνείες:
 "DUPLICADO",
"DUPLIKAT",
"DUPLIKAT",
"ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ",
"DUPLICATE",
"DUPLICATA",
"DUPLICATO",
"DUPLICAAT",
"SEGUNDA VIA",
"KAKSOISKAPPALE",
"DUPLIKAT".
 3. Η μνεία που αναφέρεται στην παράγραφο 2 τίθενται στο χώρο "Παρατηρήσεις" του πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1.
 4. Το αντίγραφο το οποίο φέρει την ημερομηνία του αρχικού πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 αρχίζει να ισχύει από αυτήν την ημερομηνία.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 114
1. Σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, ο εξαγωγέας μπορεί να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές που το εξέδωσαν, αντίγραφο το οποίο συντάσσεται βάσει των εγγράφων εξαγωγής που έχουν στην κατοχή τους.
2. Το αντίγραφο που εκδίδεται κατ' αυτόν τον τρόπο πρέπει να φέρει μία από τις ακόλουθες λέξεις:
- 'DUPLICADO',
-'DUPLIKAT',
-'DUPLIKAT',
Έκδοση
αντίγραφου
 
-'ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ',
-'DUPLICATE',
-'DUPLICATA',
-'DUPLICATO',
-'DUPLICAAT',
-'SEGUNDA VIA',
-'KAKSOISKAPPALE',
-'DUPLIKAT'.
3. Η λέξη που αναφέρεται στην παράγραφο 2 εγγράφεται στο πλαίσιο 'παρατηρήσεις' του αντιγράφου του πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1.
4. Το αντίγραφο που πρέπει να φέρει την ημερομηνία έκδοσης του πρωτοτύπου πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, αρχίζει να ισχύει από την εν λόγω ημερομηνία.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
 Άρθρο 115
Έκδοση
EUR2
 
 1. Παρά τα αναφερόμενα στο άρθρο 105, ο χαρακτήρας του προϊόντος καταγωγής υπό την έννοια του παρόντος τμήματος, για αποστολές που αποτελούνται αποκλειστικά από καταγόμενα προϊόντα και των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει τις 2 820 ECU ανά αποστολή, αποδεικνύεται με έντυπο EUR.2, υπόδειγμα του οποίου παρέχεται στο παράρτημα 22.
 2. Το έντυπο EUR.2 συμπληρώνεται και υπογράφεται από
τον εξαγωγέα ή, υπ' ευθύνη του εξαγωγέα, από τον εξουσιοδοτημένο
αντιπρόσωπό του.
 3. Για κάθε αποστολή συμπληρώνεται ένα έντυπο EUR.2.
 4. Οι διατάξεις αυτές δεν απαλλάσσουν τους εξαγωγείς από την υποχρέωση διεκπεραίωσης των άλλων διατυπώσεων που τυχόν επιβάλλουν τελωνειακές ή ταχυδρομικές ρυθμίσεις.
 5. Ο εξαγωγέας που συμπληρώνει το έντυπο EUR.2 υποχρεούται να υποβάλλει στα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών, μετά από αίτημά τους,  όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη χρήση του εν λόγω εντύπου.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 3665/93
Αντικατάσταση
EUR 1
 
6) Στο άρθρο 115 παράγραφος 1, το ποσό των 2 820 ECU αντικαθίσταται από το ποσό των 3 000 ECU

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 115
 Η αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων πιστοποιητικών κυκλοφορίας
των εμπορευμάτων EUR.1 από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά EUR.1
είναι πάντοτε δυνατή, υπό τον όρο ότι πραγματοποιείται από το τελωνείο της Κοινότητας το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εμπορευμάτων.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 115
Όταν προϊόντα καταγωγής υφίστανται έλεγχο εκ μέρους τελωνείου της Κοινότητας, είναι δυνατή η αντικατάσταση του πιστοποιητικού καταγωγής από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, με σκοπό την αποστολή όλων ή ορισμένων από τα προϊόντα αυτά αλλού στην Κοινότητα. Τα πιστοποιητικά αντικατάστασης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, εκδίδονται από το τελωνείο τον έλεγχο του οποίου υφίστανται τα προϊόντα.
Διαφορές
στοιχείων
πιστοποιητικού
 
 


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 116
Η διαπίστωση μικρών διαφορών μεταξύ των στοιχείων που
περιέχονται στο πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1, στο έντυπο EUR.2 και εκείνων που περιέχονται στα κατατιθέμενα στο τελωνείο έγγραφα για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εισαγωγής των εμπορευμάτων, δεν συνεπάγεται αφ' εαυτής την ακύρωση του πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1, εάν αποδειχθεί δεόντως ότι το εν λόγω πιστοποιητικό ή έντυπο ανταποκρίνεται στα προσκομισθέντα εμπορεύματα.
Ισχύς
πιστοποιητικού
 
 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 116
 1. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 ισχύει
για πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του σε μία δικαιούχο
δημοκρατία ή δικαιούχο έδαφος ή την Κοινότητα και πρέπει να προσκομίζεται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους ή της δικαιούχου δημοκρατίας ή του δικαιούχου εδάφους εισαγωγής.
 2. Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 που κατατίθενται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1, μπορεί να γίνονται δεκτά για την εφαρμογή του προτιμησιακού καθεστώτος, όταν η μη τήρηση της προθεσμίας οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις.
 3. Εκτός από τις περιπτώσεις καθυστέρησης που προβλέπονται στη παράγραφο 2, οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής έχουν τη δυνατότητα να αποδέχονται τα πιστοποιητικά EUR.1 όταν τα εμπορεύματα έχουν προσκομισθεί σε αυτές πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Δήλωση
τιμολογίου
 
β) ΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Άρθρο 116
1. Η δήλωση τιμολογίου μπορεί να συνταχθεί:
α) από εγκεκριμένο κοινοτικό εξαγωγέα κατά την έννοια του
άρθρου 117, ή
β) από οποιονδήποτε εξαγωγέα για κάθε αποστολή που αποτελείται από ένα ή περισσότερα δέματα, τα οποία περιέχουν προϊόντα καταγωγής, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 6000 ευρώ και με την επιφύλαξη ότι η συνδρομή που προβλέπεται στο άρθρο 110 παράγραφος 1 εφαρμόζεται και στην διαδικασία αυτή.
2. Δήλωση τιμολογίου μπορεί να συνταχθεί αν τα σχετικά προϊόντα μπορούν να θεωρηθούν προϊόντα καταγωγής Κοινότητας ή μιας δικαιούχου δημοκρατίας και πληρούν τις λοιπές απαιτήσεις του παρόντος τμήματος.
3. Ο εξαγωγέας που συντάσσει δήλωση τιμολογίου πρέπει να είναι σε θέση να προσκομίσει ανά πάσα στιγμή, εάν του ζητηθεί από τις τελωνειακές αρχές ή τις άλλες αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της χώρας εξαγωγής, κάθε κατάλληλο έγγραφο που αποδεικνύει το χαρακτήρα καταγωγής των εν λόγω προϊόντων καθώς και την εκπλήρωση των λοιπών απαιτήσεων του παρόντος τμήματος.
4. Η δήλωση τιμολογίου πρέπει να συντάσσεται από τον εξαγωγέα με δακτυλογράφηση, με σφραγίδα ή με εκτύπωση στο τιμολόγιο και το δελτίο παράδοσης ή άλλο εμπορικό έγγραφο της δήλωσης, το κείμενο της οποίας παρατίθεται στο παράρτημα 22, σε μία από τις γλώσσες που διατυπώθηκε το εν λόγω παράρτημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του εσωτερικού δικαίου της χώρας εξαγωγής. Αν η δήλωση είναι χειρόγραφη, πρέπει να γράφεται με μελάνι και με ευανάγνωστους χαρακτήρες.
5. Οι δηλώσεις τιμολογίου πρέπει να φέρουν το πρωτότυπο της χειρόγραφης υπογραφής του εξαγωγέα. Ωστόσο, δεν απαιτείται από εγκεκριμένο εξαγωγέα κατά την έννοια του άρθρου 117 να υπογράφει τέτοιες δηλώσεις, υπό τον όρο ότι παρέχει στις τελωνειακές αρχές γραπτή ανάληψη υποχρέωσης ότι αποδέχεται την πλήρη ευθύνη για τη δήλωση τιμολογίου από την οποία φαίνεται ότι αυτές ισχύουν σαν να έφεραν πράγματι χειρόγραφη υπογραφή του.
6. Στις περιπτώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β), η χρήση δήλωσης τιμολογίου υπόκειται στους ακόλουθους ειδικούς όρους:
α) συντάσσεται δήλωση τιμολογίου για κάθε αποστολή·
β) εάν τα εμπορεύματα που περιέχονται στην αποστολή έχουν ήδη αποτελέσει, στη χώρα εξαγωγής, αντικείμενο ελέγχου σχετικά με τον ορισμό της έννοιας των προϊόντων καταγωγής, ο εξαγωγέας δύναται να κάνει μνεία του ελέγχου αυτού στη δήλωση τιμολογίου.
Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου δεν απαλλάσσουν, ενδεχομένως, τον εξαγωγέα από τη διεκπεραίωση των λοιπών διατυπώσεων που προβλέπουν οι τελωνειακές ή οι ταχυδρομικές διατάξεις.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 117
Αποστολές
ιδιωτών
 
 1. Κατά την εισαγωγή τους στην Κοινότητα, θεωρούνται ως προϊόντα καταγωγής, κατά την έννοια του παρόντος τμήματος, χωρίς να είναι αναγκαία η προσκόμιση των εγγράφων που αναφέρονται στο άρθρο 105 ή στο άρθρο 115:
 α) τα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο μικρών αποστολών
από ιδιώτες προς ιδιώτες, υπό τον όρο ότι η αξία τους δεν υπερβαίνει
τις 200 ECU
 β) τα προϊόντα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών,  υπό τον όρο ότι η αξία τους δεν υπερβαίνει τις 565 ECU.
 2. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται μόνον όταν τα εισαγόμενα εμπορεύματα δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή των προβλεπόμενων προτιμήσεων και όταν δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακρίβεια της εν λόγω δήλωσης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 3665/93
7) Στο άρθρο 117 παράγραφος 1, τα ποσά των 200 ECU και 565 ECU αντικαθίστανται από τα ποσά των 215 ECU και 600 ECU, αντιστοίχως.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 117
 1. Η δήλωση του τιμολογίου μπορεί να συνταχθεί:
 α) από εγκεκριμένο κοινοτικό εξαγωγέα κατά την έννοια του άρθρου 118.
 β) από κάθε εξαγωγέα για κάθε αποστολή αποτελούμενη από ένα ή περισσότερα δέματα, η οποία περιέχει προϊόντα, η συνολική αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 3 000 ECU και με την επιφύλαξη ότι η συνδρομή που προβλέπεται στο άρθρο 110 παράγραφος 1 εφαρμόζεται και στη διαδικασία αυτή.
Δήλωση
τιμολογίου
 
 2. Δήλωση τιμολογίου μπορεί να συνταχθεί αν τα σχετικά προϊόντα
μπορεί να θεωρηθούν ως προϊόντα καταγωγής Κοινότητας ή μιας
δικαιούχου δημοκρατίας ή δικαιούχου εδάφους και πληρούν τους
λοιπούς όρους που προβλέπονται στο παρόν τμήμα.
 3. Ο εξαγωγέας που συντάσσει δήλωση τιμολογίου πρέπει να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να προσκομίσει, μετά από σχετική αίτηση των τελωνειακών αρχών της Κοινότητας ή των αρμοδίων αρχών μιας δικαιούχου δημοκρατίας ή ενός δικαιούχου εδάφους, όλα τα κατάλληλα έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των εν λόγω προϊόντων καθώς και την πλήρωση των λοιπών όρων του παρόντος τμήματος.
 4. Η δήλωση τιμολογίου συνίσταται σε αναγραφή από τον εξαγωγέα με γραφομηχανή, με σφραγίδα ή με εκτύπωση στο τιμολόγιο, το δελτίο παράδοσης ή άλλο εμπορικό έγγραφο της δήλωσης, το κείμενο της οποίας αναφέρεται στο παράρτημα 22 σε μία από τις γλώσσες που διατυπώθηκε το εν λόγω παράρτημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του εσωτερικού δικαίου της χώρας εξαγωγής. Στην περίπτωση που η δήλωση είναι χειρόγραφη, πρέπει να συντάσσεται με μελάνι και με τυπογραφικά στοιχεία.
 5. Οι δηλώσεις τιμολογίου πρέπει να φέρουν το πρωτότυπο της χειρόγραφης υπογραφής του εξαγωγέα. Ωστόσο, δεν απαιτείται από εγκεκριμένο εξαγωγέα κατά την έννοια του άρθρου 118 να υπογράφει τέτοιες δηλώσεις, υπό τον όρο ότι παρέχει στις αρμόδιες αρχές γραπτή ανάληψη υποχρέωσης ότι αποδέχεται την πλήρη ευθύνη για τη δήλωση τιμολογίου από την οποία φαίνεται ότι αυτές ισχύουν σαν να έφεραν πράγματι χειρόγραφη υπογραφή αυτού.
 6. Στις περιπτώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β), η χρήση δήλωσης τιμολογίου υπόκειται στους ακόλουθους ειδικούς όρους:
 α) συντάσσεται δήλωση τιμολογίου για κάθε αποστολή
 β) εάν τα εμπορεύματα που περιέχονται στην αποστολή έχουν ήδη αποτελέσει, στη δημοκρατία ή στο έδαφος εξαγωγής, αντικείμενο ελέγχου σχετικά με τον ορισμό της έννοιας των προϊόντων καταγωγής, ο εξαγωγέας δύναται να κάνει μνεία του ελέγχου αυτού στη δήλωση τιμολογίου.
 Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου δεν απαλλάσσουν, ενδεχομένως, τον εξαγωγέα από τη διεκπεραίωση των λοιπών διατυπώσεων που προβλέπουν οι τελωνειακές ή οι ταχυδρομικές διατάξεις.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 117
1. Οι τελωνειακές αρχές της Κοινότητας μπορούν να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα, εφεξής καλούμενος 'εγκεκριμένος εξαγωγέας', ο οποίος πραγματοποιεί συχνές αποστολές προϊόντων καταγωγής Κοινότητας κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 98 παράγραφος 2, να συντάσσει δηλώσεις τιμολογίου ανεξάρτητα από την αξία των σχετικών προϊόντων. Ο εξαγωγέας πρέπει να προσφέρει στις τελωνειακές αρχές όλες τις εγγυήσεις για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων, καθώς και της εκπλήρωσης των λοιπών απαιτήσεων του παρόντος τμήματος.
Εγκεκριμένος
εξαγωγέας
 
2. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να παρέχουν την ιδιότητα εγκεκριμένου εξαγωγέα, υπό οιεσδήποτε προϋποθέσεις κρίνουν αναγκαίες.
3. Οι τελωνειακές αρχές παρέχουν στον εγκεκριμένο
εξαγωγέα αριθμό αδείας του τελωνείου, ο οποίος αναγράφεται
στη δήλωση τιμολογίου.
4. Οι τελωνειακές αρχές παρακολουθούν τη χρήση της άδειας από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα.
5. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ανακαλούν την άδεια ανά πάσα στιγμή. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν προσφέρει πλέον τις εγγυήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, δεν πληροί τους όρους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 ή δεν χρησιμοποιεί ορθά την άδεια.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Υποτμήμα 3
 Άρθρο 118
 Τα Κατεχόμενα Εδάφη αποστέλλουν στην Επιτροπή δείγματα των αποτυπωμάτων των σφραγίδων που χρησιμοποιούν τα Εμπορικά Επιμελητήρια,  καθώς και τις διευθύνσεις των αρχών που είναι αρμόδιες για την έκδοση των πιστοποιητικών κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 και τον έλεγχο αυτών,  καθώς και των εντύπων EUR.2.
Διαβίβαση
πληροφοριών
 
 Η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές στις τελωνειακές
αρχές των κρατών μελών.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 118
 1. Οι τελωνειακές αρχές της Κοινότητας έχουν την ευχέρεια να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα ο οποίος στη συνέχεια καλείται "εγκεκριμένος εξαγωγέας" και πραγματοποιεί συχνές μεταφορές κοινοτικών προϊόντων κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 98 παράγραφος 2, και προσφέρει κατά τρόπο ικανοποιητικό στις τελωνειακές αρχές όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων, καθώς και της εκπλήρωσης των λοιπών όρων του παρόντος τμήματος, να συντάσσει δηλώσεις τιμολογίου, ανεξαρτήτως αξίας.
Εγκεκριμένος
εξαγωγέας
 
 2. Οι τελωνειακές αρχές είναι δυνατό να παρέχουν την ίδια ιδιότητα
εγκεκριμένου εξαγωγέα, όταν πληρούνται οι αναγκαίες κατά τη γνώμη
τους προϋποθέσεις.
 3. Οι τελωνειακές αρχές παρέχουν στον εγκεκριμένο εξαγωγέα αριθμό
αδείας του τελωνείου, ο οποίος αναγράφεται στη δήλωση τιμολογίου.
 4. Οι τελωνειακές αρχές παρακολουθούν τη χρήση της άδειας, την οποία χορήγησαν στον εγκεκριμένο εξαγωγέα.
 5. Οι τελωνειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ανακαλούν την άδεια ανά πάσα στιγμή. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν προσφέρει πλέον τις εγγυήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, δεν πληροί τους όρους που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 2 ή δεν έχει χρησιμοποιήσει ορθά την άδεια.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 118
Προθεσμία
πιστοποιητικού
 
1. Το πιστοποιητικό καταγωγής ισχύει για τέσσερις μήνες από την ημερομηνία έκδοσης στη χώρα εξαγωγής και πρέπει να κατατίθεται εντός της προθεσμίας αυτής στις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής.
2. Τα πιστοποιητικά καταγωγής που κατατίθενται στις τελωνειακές
αρχές της χώρας εισαγωγής μετά την παρέλευση της προθεσμίας
υποβολής που προβλέπεται στην παράγραφο 1, μπορούν να γίνονται
δεκτά για την εφαρμογή των δασμολογικών προτιμήσεων που καθορίζονται στο άρθρο 98, στην περίπτωση που η αδυναμία προσκόμισης των πιστοποιητικών αυτών εντός της καθορισμένης προθεσμίας οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις.
3. Σε άλλες περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής οι τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής μπορούν να αποδέχονται τα πιστοποιητικά καταγωγής, όταν τα προϊόντα έχουν προσκομιστεί πριν από την εν λόγω τελική ημερομηνία.
4. Κατόπιν αιτήσεως του εισαγωγέα και υπό τους όρους που καθορίζονται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής, είναι δυνατόν να προσκομισθεί στις τελωνειακές αρχές μία μόνο απόδειξη καταγωγής κατά την εισαγωγή της πρώτης αποστολής, εφόσον τα εμπορεύματα:
α) εισάγονται στο πλαίσιο κανονικών και συνεχών πράξεων, σημαντικής εμπορικής αξίας·
β) αποτελούν αντικείμενο της ίδιας σύμβασης αγοράς, της οποίας τα μέρη έχουν την έδρα τους στη χώρα εξαγωγής ή στης Κοινότητας·
γ) υπάγονται στον ίδιο κωδικό (οκταψήφιο) της συνδυασμένης ονοματολογίας·
δ) προέρχονται αποκλειστικά από τον ίδιο εξαγωγέα, προορίζονται για τον ίδιο εισαγωγέα και αποτελούν αντικείμενο διατυπώσεων εισόδου στο ίδιο τελωνείο της Κοινότητας.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για την ποσότητα και την περίοδο που καθορίζεται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές. Η εν λόγω περίοδος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τους τρεις μήνες.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 119
Εκ των υστέρων
έλεγχος
 
 1. Ο εκ των υστέρων έλεγχος των πιστοποιητικών κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 και των εντύπων EUR.2 πραγματοποιείται δειγματοληπτικά ή όταν οι τελωνειακές υπηρεσίες του κράτους εισαγωγής ή τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών έχουν βάσιμες αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητα του εγγράφου ή την ακρίβεια των πληροφοριών σχετικά με την πραγματική καταγωγή του εν λόγω εμπορεύματος.
 2. Για την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής του υποτμήματος 1,
τα Κατεχόμενα Εδάφη παρέχουν τη συνδρομή τους στην Κοινότητα,
επιτρέποντας στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών να ελέγχουν
τη γνησιότητα των πιστοποιητικών κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 και των εντύπων EUR.2, καθώς και την ορθότητα των πληροφοριών σχετικά με την πραγματική καταγωγή των εν λόγω προϊόντων.
 3. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1, οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους ή εδάφους εισαγωγής επιστρέφουν το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 ή το έντυπο EUR.2 ή αντίγραφο των εν λόγω εγγράφων στα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής, σημειώνοντας,  ενδεχομένως, τους ουσιαστικούς ή τυπικούς λόγους που δικαιολογούν έρευνα.
 Τα σχετικά χρήσιμα εμπορικά έγγραφα ή αντίγραφό τους, επισυνάπτονται στο πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 ή στο έντυπο EUR.2 και οι αιτούσες τελωνειακές αρχές παρέχουν, προς υποστήριξη της αίτησης για εκ των υστέρων έλεγχο, όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες που διαθέτουν και από όπου συνάγεται ότι οι μνείες του σχετικού πιστοποιητικού ή εντύπου είναι ανακριβείς.
 Εάν αποφασίσουν να αναστείλουν την εφαρμογή του προτιμησιακού καθεστώτος εν αναμονή των αποτελεσμάτων του ελέγχου, οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής παρέχουν την άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων με την επιφύλαξη των συντηρητικών μέτρων που κρίνονται  αναγκαία.
 4. Τα αποτελέσματα του εκ των υστέρων ελέγχου γνωστοποιούνται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής ή στα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών, το συντομότερο δυνατό. Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να επιτρέπουν τη διαπίστωση αν τα έγγραφα που επιστρέφονται, σύμφωνα με την παράγραφο 3, καλύπτουν τα πραγματικά εξαγχθέντα εμπορεύματα και αν τα εμπορεύματα αυτά μπορούν, πράγματι, να τύχουν της εφαρμογής του προτιμησιακού καθεστώτος.  Στην παρούσα παράγραφο εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 95 παράγραφος 5.
 5. Για το σκοπό της διενέργειας μεταγενέστερων ελέγχων των πιστοποιητικών κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1, τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής πρέπει να φυλάσσουν αντίγραφα των πιστοποιητικών, καθώς και όλα τα
 έγγραφα εξαγωγής που τα αφορούν, για δύο τουλάχιστον έτη.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 3254/94
5. Στο άρθρο 119 παράγραφος 4, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από την ακόλουθη πρόταση:
 "Οι διατάξεις του άρθρου 94 παράγραφος 5 εφαρμόζονται στην παρούσα παράγραφο."

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Μικροδέματα
ταξιδιωτών
 
Άρθρο 119
 1. Τα προϊόντα που αποστέλλονται υπό μορφή μικροδεμάτων
από ιδιώτες σε ιδιώτες ή που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές
ταξιδιωτών, γίνονται δεκτά ως καταγόμενα προϊόντα και υπάγονται στις
δασμολογικές προτιμήσεις που αναφέρει το άρθρο 98, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 ή δήλωσης τιμολογίου, εφόσον πρόκειται για εισαγωγές χωρίς κανένα εμπορικό χαρακτήρα και εφόσον οι εισαγωγές αυτές έχουν δηλωθεί ως ανταποκρινόμενες στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του παρόντος τμήματος και δεν υφίσταται καμία αμφιβολία ως προς την ειλικρίνεια της σχετικής δήλωσης.
 2. Περιστασιακές εισαγωγές και εισαγωγές αποτελούμενες αποκλειστικά από προϊόντα για προσωπική χρήση των παραληπτών, ή των ταξιδιωτών ή των οικογενειών τους, δεν θα πρέπει να θεωρούνται εισαγωγές με εμπορικό χαρακτήρα, εάν είναι προφανές, λόγω της φύσης και της ποσότητας των προϊόντων, ότι δεν εισάγονται για εμπορικούς σκοπούς.
 Εξ άλλου, η συνολική αξία των προαναφερόμενων προϊόντων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 215 ECU, στις περιπτώσεις μικροδεμάτων, ή τα 600 ECU, για το περιεχόμενο των προσωπικών αποσκευών των ταξιδιωτών.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000
Άρθρο 119
1. Γίνονται δεκτά ως καταγόμενα προϊόντα και υπάγονται στις δασμολογικές προτιμήσεις που αναφέρει το άρθρο 98, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή δήλωσης τιμολογίου, τα προϊόντα που αποστέλλονται υπό μορφή μικροδεμάτων μεταξύ ιδιωτών ή που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών, εφόσον πρόκειται για εισαγωγές χωρίς κανένα εμπορικό χαρακτήρα και δηλώνονται ως ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του παρόντος τμήματος και εφόσον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την ειλικρίνεια της σχετικής δήλωσης.
2. Περιστασιακές εισαγωγές και εισαγωγές αποτελούμενες αποκλειστικά από προϊόντα για προσωπική χρήση των παραληπτών και των ταξιδιωτών ή των οικογενειών τους, δεν πρέπει να θεωρούνται εισαγωγές με εμπορικό χαρακτήρα, εάν είναι προφανές, λόγω της φύσης και της ποσότητας των προϊόντων, ότι δεν επιδιώκεται εμπορικός σκοπός.
Περαιτέρω, η συνολική αξία των προϊόντων αυτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 500 ευρώ, στις περιπτώσεις μικροδεμάτων, ή τα 1200 ευρώ για τα προϊόντα που αποτελούν μέρος των προσωπικών αποσκευών των ταξιδιωτών.



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 3351/83 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Νοεμβρίου 1983 σχετικά με τη διαδικασία για τη διευκόλυνση της έκδοσης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR. 1 και τη σύνταξη των εντύπων EUR. 2 σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τις προτιμησιακές συναλλαγές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και ορισμένων χωρών

 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,
 Έχοντας υπόψη:
 τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 113,
 την πρόταση της Επιτροπής,
 Εκτιμώντας:
 ότι οι διατάξεις που διέπουν τις προτιμησιακές συναλλαγές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και ορισμένων χωρών προβλέπουν ότι ο χαρακτήρας προτιμησιακής καταγωγής εμπορευμάτων πρέπει να αποδεικνύεται κατά την εισαγωγή, με την προσαγωγή πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR.1 ή εντύπων EUR.2- ότι αυτά τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR.1 εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών βάσει αιτήσεων που συντάσσονται από τους κοινοτικούς εξαγωγείς και τα έντυπα EUR. 2 πρέπει να συμπληρώνονται από τους κοινοτικούς εξαγωγείς-
 ότι εμπορεύματα είναι δυνατόν να χαρακτηρισθούν ως προϊόντα προτιμησιακής καταγωγής όταν προκύπτουν από επεξεργασία ή μεταποίηση που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη-
 ότι, κατά συνέπεια, είναι εμφανές ότι τις πληροφορίες που αφορούν τις εργασίες επεξεργασίας ή μεταποίησης που πραγματοποιήθηκαν σε ένα κράτος μέλος είναι δυνατό να τις ζητά ένας κοινοτικός εξαγωγέας σε άλλο κράτος μέλος-
 ότι τα εισαγόμενα εμπορεύματα σε ένα κράτος μέλος μπορούν να έχουν χαρακτήρα προτιμησιακής καταγωγής και να προορίζονται για κατεργασία ή μεταποίηση ή για επανεξαγωγή ως έχουν από άλλο κράτος μέλος- ότι, κατά συνέπεια, είναι εμφανές ότι οι πληροφορίες που αφορούν το χαρακτήρα τους πρέπει να μπορούν να διαβιβάζονται από ένα κράτος μέλος σε άλλο-
 ότι τα αυτά ισχύουν, επίσης, με ανάλογο τρόπο για τις συναλλαγές στο εσωτερικό ενός μόνο κράτους μέλους και ότι η διαδικασία για τη διευκόλυνση της διαβίβασης πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων σε διάφορα κράτη μέλη πρέπει να επεκταθεί για να καλύψει τις συναλλαγές αυτές-
 ότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η διαδικασία που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1908/73 του Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 1973 σχετικά με τη διαδικασία για τη διευκόλυνση της έκδοσης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και ορισμένων χωρών (1) για τη χρησιμοποίηση των δηλώσεων του προμηθευτή και των πιστοποιητικών πληροφοριών, πρέπει να τροποποιηθεί και να καταστεί σαφέστερη και ότι ο τύπος των δηλώσεων του προμηθευτή και των πιστοποιητικών πληροφοριών πρέπει να αναθεωρηθεί-
 ότι, σύμφωνα με τη σημερινή διαδικασία, η δήλωση ενός προμηθευτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μια παράδοση εμπορευμάτων, ακόμη και αν ο προμηθευτής παραδίδει κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου σε ένα συγκεκριμένο πελάτη προϊόντα που ο χαρακτήρας καταγωγής τους παραμένει σταθερός- ότι, κατά συνέπεια, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι οι δηλώσεις του προμηθευτή μπορούν να γίνονται σε μακροπρόθεσμη βάση-
 ότι η απαίτηση να υπάρχει ιδιόγραφη υπογραφή σε κάθε δήλωση του προμηθευτή, η οποία κατά κανόνα περιλαμβάνεται σε εμπορικό τιμολόγιο, αποδείχτηκε ιδιαίτερα επίπονη, εφόσον τα τιμολόγια καταρτίζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η σημερινή εμπορική πρακτική δεν απαιτεί να υπάρχει ιδιόγραφη υπογραφή στα τιμολόγια για εμπορικούς σκοπούς- ότι, για το λόγο αυτό, η απαίτηση να υπάρχει ιδιόγραφη υπογραφή στις δηλώσεις του προμηθευτή που καταρτίζονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι δυνατό να μη πληρούται-
 ότι η εμπειρία έχει επίσης αποδείξει την ανάγκη να εφαρμόζονται οι κατάλληλες διαδικασίες τελωνειακού ελέγχου, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1468/81 του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 1981 περί αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών ή γεωργικών ρυθμίσεων (2),
 ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

 ΤΙΤΛΟΣ I ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 Άρθρο 1
 Χρησιμοποίηση των δηλώσεων των προμηθευτών
 1. Προμηθευτές προϊόντων τα οποία πρόκειται να εξαχθούν από την Κοινότητα, είτε ως έχουν είτε κατόπιν περαιτέρω επεξεργασίας ή μεταποίησης, μπορούν να προσκομίζουν δήλωση, καλούμενη στο εξής "δήλωση του προμηθευτή", σχετικά με τον χαρακτήρα των προϊόντων που προμηθεύουν σε σχέση με τους κοινοτικούς κανόνες προτιμησιακής καταγωγής.
 2. Οι δηλώσεις των προμηθευτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εξαγωγείς ως αποδεικτικό στοιχείο, ιδίως προς υποστήριξη των αιτήσεων για την έκδοση πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR.1, ή ως βάση για τη συμπλήρωση των εντύπων EUR.2.

 Άρθρο 2
 Χρησιμοποίηση των πιστοποιητικών πληροφοριών INF 4
 1. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τον εξαγωγέα να προσκομίσει ένα πιστοποιητικό πληροφοριών INF 4 για να επαληθεύσουν την ορθότητα ή την αυθεντικότητα κάθε δήλωσης του προμηθευτή.
 2. Οι τελωνειακές αρχές έχουν το δικαίωμα να απαιτούν όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα ή να διενεργούν οποιοδήποτε έλεγχο θεωρούν κατάλληλο για να επαληθεύσουν την ακρίβεια κάθε δήλωσης του προμηθευτή ή του πιστοποιητικού πληροφοριών.

 ΤΙΤΛΟΣ II ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ

 Άρθρο 3
 Παροχή της δήλωσης του προμηθευτή
 Εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 4, ο προμηθευτής πρέπει να προσκομίζει ξεχωριστή δήλωση για κάθε αποστολή εμπορευμάτων, στο εμπορικό τιμολόγιο που αφορά αυτή την αποστολή ή σε παράρτημα που επισυνάπτεται στο τιμολόγιο αυτό ή σε δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο που έχει σχέση με την αποστολή αυτή και στο οποίο η περιγραφή των εμπορευμάτων είναι επαρκώς λεπτομερής ώστε να είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς του.

 Άρθρο 4
 Μακροπρόθεσμες δηλώσεις του προμηθευτή
 1. Όταν ένας προμηθευτής προμηθεύει τακτικά ένα συγκεκριμένο αγοραστή με εμπορεύματα ο χαρακτήρας καταγωγής των οποίων αναμένεται να παραμείνει σταθερός για μια σημαντική χρονική περίοδο, μπορεί να προσκομίσει μια ενιαία δήλωση προμηθευτή, καλούμενη στο εξής "μακροπρόθεσμη δήλωση προμηθευτή", για να καλύψει τις μεταγενέστερες αποστολές των εν λόγω εμπορευμάτων.
 2. Η μακροπρόθεσμη δήλωση του προμηθευτή μπορεί κανονικά να καλύπτει περίοδο μέχρι ένα έτος, το οποίο υπολογίζεται από την ημερομηνία παροχής της δήλωσης. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να καθορίζουν τους όρους σύμφωνα με τους οποίους είναι δυνατό η καλυπτόμενη περίοδος να υπερβαίνει το ένα έτος.
 3. Ο προμηθευτής ενημερώνει αμέσως τον αγοραστή εάν η μακροπρόθεσμη δήλωση του προμηθευτή για τα προμηθευόμενα εμπορεύματα παύσει να ισχύει.

 Άρθρο 5
 Τύπος και συμπλήρωση της δήλωσης του προμηθευτή
 1. Η δήλωση του προμηθευτή για τα προϊόντα που έχουν αποκτήσει το χαρακτήρα προτιμησιακής καταγωγής συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα I, ή, όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμη δήλωση του προμηθευτή, σύμφωνα με το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα II.
 2. H δήλωση του προμηθευτή για τα προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μεταποίηση μέσα στην Κοινότητα, χωρίς να έχουν αποκτήσει χαρακτήρα προτιμησιακής καταγωγής, συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα III, ή, όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμη δήλωση του προμηθευτή, σύμφωνα με το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα IV.
 3. Η δήλωση του προμηθευτή είναι δυνατό να συμπληρώνεται σε ένα προτυπωμένο έντυπο.

 Άρθρο 6
 Υπογραφές
 1. Η δήλωση του προμηθευτή έχει ιδιόγραφη υπογραφή.
 2. Εντούτοις, όταν το τιμολόγιο και η δήλωση του προμηθευτή συντάσσονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, η δήλωση του προμηθευτή δεν πρέπει να έχει ιδιόγραφη υπογραφή εάν προσδιορίζεται ο υπεύθυνος υπάλληλος της προμηθεύτριας εταιρείας κατά τρόπο ικανοποιητικό για τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους στο οποίο συντάσσεται η δήλωση του προμηθευτή. Οι εν λόγω τελωνειακές αρχές μπορούν να καθορίσουν τους όρους για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

 ΤΙΤΛΟΣ III ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ INF 4

 Άρθρο 7
 Αίτηση για την έκδοση και παροχή του πιστοποιητικού πληροφοριών
 1. Το αρμόδιο τελωνείο εκδίδει το πιστοποιητικό πληροφοριών INF 4 αφού προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να επαληθεύσει ότι οι πληροφορίες που παρέχονται σ' αυτό και στην αίτηση που συντάχθηκε από τον προμηθευτή, για την έκδοσή τoυ, είναι σωστές όσον αφορά τα προμηθευόμενα εμπορεύματα.
 2. Το πιστοποιητικό παραδίδεται ή αποστέλλεται στον προμηθευτή που το διαβιβάζει στον αγοραστή ή στο τελωνείο που ζήτησε την προσκόμισή του.
 3. Η αίτηση πρέπει να παραμείνει στο τελωνείο εκδόσεως για δύο τουλάχιστον έτη.

 Άρθρο 8
 Τύπος του πιστοποιητικού πληροφοριών
 1. Το έντυπο του πιστοποιητικού πληροφοριών INF 4 και η αίτηση για την έκδοση του πιστοποιητικού πληροφοριών του παραρτήματος V χρησιμοποιούνται και τυπώνονται σε μία ή περισσότερες από τις επίσημες γλώσσες της Κοινότητας. Τα πιστοποιητικά πληροφοριών INF 4 συμπληρώνονται σε μία από τις γλώσσες αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις του εθνικού δικαίου του κράτους εξαγωγής- εφόσον είναι χειρόγραφα, πρέπει να συμπληρώνονται με μελάνη και με κεφαλαία γράμματα. Φέρουν αύξοντα αριθμό, τυπωμένο ή όχι, για την εξατομίκευσή τους.
 2. Το πιστοποιητικό πληροφοριών INF 4 πρέπει να έχει σχήμα Α4 (210 x 297 mm)- εντούτοις, όσον αφορά το μήκος, είναι δυνατόν να γίνει δεκτή διαφορά 8 mm επιπλέον ή 5 mm λιγότερο. Το χαρτί που χρησιμοποιείται είναι λευκό, με κόλλα κατάλληλη για γράψιμο, χωρίς μηχανικούς πολτούς, και ζυγίζει τουλάχιστον 25 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.
 3. Τα κράτη μέλη μπορούν να κρατήσουν το δικαίωμα εκτύπωσης των εντύπων για τον εαυτό τους ή να την αναθέσουν σε τυπογραφεία της έγκρισής τους. Στην τελευταία περίπτωση, κάθε έντυπο πρέπει να αναφέρει την έγκριση αυτή. Τα έντυπα πρέπει να φέρουν το όνομα και τη διεύθυνση του τυπογράφου η ένα σήμα που επιτρέπει την εξακρίβωση της ταυτότητάς του.

 ΤΙΤΛΟΣ IV ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 Άρθρο 9
 Ενημέρωση
 Κάθε κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, καθώς και για κάθε σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε από την εφαρμογή του. Η Επιτροπή ενημερώνει τα άλλα κράτη μέλη.

 Άρθρο 10
 Κατάργηση των προηγουμένων διατάξεων
 1. Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1908/73 καταργείται.
 2. Οι δηλώσεις του προμηθευτή και τα πιστοποιητικά πληροφοριών που έχουν εκδοθεί πριν από την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος του παρόντος κανονισμού, παραμένουν ισχυρές.
 3. Το έντυπο του πιστοποιητικού πληροφοριών, το υπόδειγμα του οποίου περιέχεται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1908/73, μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται επί δώδεκα μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

 Άρθρο 11
 Έναρξη ισχύος
 Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την πρώτη ημέρα του τρίτου μήνα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
 Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
 Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 1983.
 Για το Συμβούλιο
 Ο Πρόεδρος
 Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

 (1) ΕΕ αριθ. L 197 της 17.7.1973, σ. 1.
 (2) ΕΕ αριθ. L 144 της 2.6.1981, σ. 1.

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
 ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II
 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III
 ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV
 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V



[1] Οι επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με τα πρωτόκολλα αριθ 4 των ευρωπαϊκών συμφωνιών (EE C 90 της 31-3-1999 σ. 6), οι οποίες αναφέρονται σε «βάσιμες αμφιβολίες» αφορούν αποκλειστικά ειδικές περιπτώσεις στις οποίες για λόγους κυρίως τυπικούς, μπορεί να υπάρξει αμφιβολία όσον αφορά την πραγματική καταγωγή των εμπορευμάτων.
Επιπλέον, τα μέτρα αναστολής, του προτιμησιακού δασμολογικού καθεστώτος , τα οποία έλαβε η Επιτροπή με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις για ορισμένα αυτόνομα προτιμησιακά δασμολογικά καθεστώτα (σύστημα γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων, καθεστώς που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής Αλβανίας, καθεστώς που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής Βοσνίας -Ερζεγοβίνης και Κροατίας, κανονισμοί του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ 2820/98 της 21ης Δεκεμβρίου 1998, (ΕΚ) αριθ 1763/1999 της 29ης Ιουλίου 1999, (ΕΚ) αριθ 6/2000 της 17ης Δεκεμβρίου 1999), αφορούν περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την ύπαρξη «βάσιμης αμφιβολίας», δεδομένου ότι η πληροφόρηση των εισαγωγέων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την ύπαρξη πλαστών δηλώσεων καταγωγής.   
[2] ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Υποτμήμα 2
Απόδειξη καταγωγής
 Άρθρο 105
 Ο χαρακτήρας της καταγωγής των προϊόντων, κατά την έννοια του παρόντος τμήματος, αποδεικνύεται με πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1, υπόδειγμα του οποίου παρέχεται στο παράρτημα 21.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 105
 Για να προσδιοριστεί εάν ένα εμπόρευμα έχει το χαρακτήρα καταγωγής δεν είναι αναγκαίο να καθορίζεται η καταγωγή των παρακάτω που χρησιμοποιούνται, ενδεχομένως, για την παραγωγή του:
 α) της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων
 β) των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού
 γ) των μηχανημάτων και εργαλείων
 δ) των προϊόντων που δεν υπεισέρχονται ή δεν πρόκειται να
υπεισέλθουν στην τελική σύνθεση του προϊόντος.

[3] ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93
Άρθρο 106
 1. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται μόνο μετά από γραπτή αίτηση του εξαγωγέα ή, με ευθύνη του εξαγωγέα, μετά από γραπτή αίτηση του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του. Η αίτηση αυτή συντάσσεται επί εντύπου, υπόδειγμα του οποίου περιλαμβάνεται στο παράρτημα 21, το οποίο συμπληρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος υποτμήματος.
 Οι αιτήσεις για πιστοποιητικά κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 πρέπει να φυλάσσονται τουλάχιστον επί δύο έτη από τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών.
 2. Ο εξαγωγέας ή ο αντιπρόσωπός του προσκομίζει μαζί με την αίτησή του κάθε χρήσιμο δικαιολογητικό έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει ότι για τα προς εξαγωγή εμπορεύματα μπορεί να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1.
 Ο ανωτέρω υποχρεούται, μετά από αίτηση των αρμοδίων αρχών, να προσκομίσει όλα τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που αυτές θα κρίνουν αναγκαία, προκειμένου να καθοριστεί η ακρίβεια του χαρακτήρα καταγωγής των εμπορευμάτων που μπορούν να υπαχθούν στο προτιμησιακό καθεστώς, καθώς και να δεχθεί οποιονδήποτε έλεγχο των λογιστικών καταχωρήσεών του και των
 συνθηκών παραγωγής των εμπορευμάτων αυτών από τις εν λόγω αρχές.
 3. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 μπορεί να εκδίδεται μόνον εφόσον μπορεί να αποτελέσει τον αποδεικτικό τίτλο για την εφαρμογή των δασμολογικών προτιμήσεων που καθορίζονται στο άρθρο 98.
 4. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται από τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής, εάν τα προς εξαγωγή εμπορεύματα μπορούν να θεωρηθούν ως «καταγόμενα προϊόντα» κατά την έννοια του παρόντος τμήματος.
 5. Επειδή το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 συνιστά το αποδεικτικό έγγραφο για την εφαρμογή του προβλεπόμενου προτιμησιακού καθεστώτος, εναπόκειται στα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξακρίβωση της καταγωγής των εμπορευμάτων και για τον έλεγχο των άλλων στοιχείων του πιστοποιητικού κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1.
 6. Για να εξακριβώσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4, τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής έχουν τη δυνατότητα να ζητούν κάθε αποδεικτικό στοιχείο και να προβαίνουν σε οποιοδήποτε έλεγχο κρίνουν χρήσιμο.
 7. Εναπόκειται στα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής να φροντίζουν, ώστε τα έντυπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1
να είναι δεόντως συμπληρωμένα.  Εξακριβώνουν κυρίως εάν ο χώρος που προορίζεται για την περιγραφή των εμπορευμάτων συμπληρώθηκε κατά τρόπο που να αποκλείει κάθε δυνατότητα δόλιας προσθήκης. Γι' αυτό το λόγο, η περιγραφή των εμπορευμάτων πρέπει να γίνεται χωρίς κενό διάστιχο. Όταν ο χώρος δεν έχει συμπληρωθεί εξ ολοκλήρου, πρέπει να σύρεται οριζόντια γραμμή κάτω από την τελευταία γραμμή και να διαγράφεται το μη συμπληρωθέν τμήμα.
 8. Η ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού κυκλοφορίας πρέπει να αναγράφεται στο χώρο των πιστοποιητικών που προορίζεται για τις τελωνειακές αρχές.
 9. Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδεται, κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων στα οποία αναφέρεται, από τα Εμπορικά Επιμελητήρια των Κατεχόμενων Εδαφών ή από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εξαγωγής. Τίθεται στη διάθεση του εξαγωγέα μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγωγή ή όταν εξασφαλιστεί η πραγματοποίησή της.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97
Άρθρο 106
 Οι όροι που θεσπίζει το παρόν τμήμα σχετικά με την απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγής πρέπει να τηρούνται χωρίς διακοπή στη δικαιούχο δημοκρατία ή το δικαιούχο έδαφος ή στην Κοινότητα.
 Αν καταγόμενα εμπορεύματα, που εξάγονται από τη δικαιούχο δημοκρατία ή στο δικαιούχο έδαφος ή την Κοινότητα προς άλλη χώρα, επιστραφούν, πρέπει να θεωρούνται ως μη καταγόμενα εμπορεύματα, εκτός εάν είναι δυνατόν να αποδειχθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό στις αρμόδιες αρχές ότι:
 - τα επιστραφέντα εμπορεύματα είναι τα ίδια με εκείνα που εξήχθησαν, και
 - δεν έχουν υποστεί καμία εργασία πέραν εκείνων που είναι αναγκαίες για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, ενόσω βρίσκονται στην εν λόγω χώρα.


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς


Πολιτιστική
 Εκτελωνιστική
Κληρονομιά

Πολιτιστική Επαγγελματική Κληρονομιά
Η οδός Τσαμαδού του Πειραιά
να μετονομασθεί σε
 Οδός Εκτελωνιστών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου