Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Δημήτρης Μπαλής, εκτελωνιστής , Νέα γενιά νέα ματιά στο επάγγελμα, 24 Ιουνίου 2015


Δημήτρης Μπαλής, εκτελωνιστής , Νέα γενιά νέα ματιά στο επάγγελμα, 24 Ιουνίου 2015


Ηλεκτρονικός ‘Αρμαγεδών» ICISnet Single Window, οι νέοι θεσμοί για την διεκπεραίωση των τελωνειακών διατυπώσεων
Διανύουμε μια περίοδο αφενός μεν εξοντωτική, αφετέρου δε μεταβατική. Εξοντωτική ως προς τα πραγματικά μας εισοδήματα, την αξιοπρέπειά μας,την περηφάνια μας, μεταβατική ως προς τις επαγγελματικές μας συνήθειες.
Όλα μετεξελίσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς κατ’ επιταγή της λεγόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας μας.
Δεν διστάζω να πω ότι η λεγόμενη ηλεκτρονικοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών, που διαδραματίζεται με βίαιο τρόπο τις μέρες μας, είναι εκτός από «ύποπτος» πολυετής σχεδιασμός της Commission, σημερινή επιταγή της Τρόϊκας.
ICISNET, SINGLE WINDOW είναι οι νέοι θεσμοί, με τους οποίους θα κληθούμε να διεκπεραιώσουμε τις τελωνειακές διατυπώσεις στο άμεσο μέλλον. Η ενημέρωση από την Πολιτεία προς τον πολύπαθο κλάδο μας για αυτούς τους νέους θεσμούς ΑΝYΠΑΡΚΤΗ. Θα κληθούμε «αύριο» να διεκπεραιώσουμε αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (internet, web services) όλες τις τελωνειακές διατυπώσεις.
Εμείς τι κάναμε σαν κλάδος εδώ και χρόνια; Εξοπλιστήκαμε με δυνατά εφόδια; Ας απαντήσουν οι παλαιότεροι! Τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και κοιτάζουμε τον ανταγωνισμό να μας «κουνάει το μαντήλι» ;
Η απάντηση είναι μονόδρομος. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Και η προσαρμογή αυτή μπορεί να είναι μόνο η εκπαίδευση, η επιμόρφωση. Δυστυχώς και πάλι η Πολιτεία είναι ανύπαρκτη, δηλαδή ενώ θα έπρεπε να εκπαιδεύσει τους «εισπράκτορές της» τους αφήνει στην τύχη τους. Τυχαία; Δεν νομίζω…Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Όμως ο κλάδος επαγρυπνεί και έστω και στο παρά πέντε (λόγω ελλιπούς ενημέρωσης από την Πολιτεία) ΑΥΤΟ-ΕΚΠAIΔΕΥΕΤΑΙ . Δημιουργεί επιχειρησιακά και άκρως εξειδικευμένα σεμινάρια, που μοναδικό στόχο έχουν τον εξοπλισμό του σύγχρονου Εκτελωνιστή με το όπλο της γνώσης.
Ναι. Η γνώση και η πληροφορία θα πρέπει να είναι οι στόχοι μας για να είμαστε σε θέση να επιβιώσουμε στον ηλεκτρονικό «Αρμαγεδών» που επέρχεται. Αν τους κατακτήσουμε είναι σίγουρο ότι το μέλλον του Εκτελωνιστικού Επαγγέλματος θα είναι στα χέρια μας και μόνον και όχι σε άλλους…
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΛΗ .

Αναδημοσίευση από το Εκτελωνιστικό Βήμα Δεκέμβριος 2015

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
166 αναρτήσεις σε 2.100 προβολές σελίδων
με λογοτεχνία, πολιτιστικά, φωτογραφίες για Εκτελωνιστές
Πίνακας προηγούμενων
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου