Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Τελωνειακή Διαδικασία Εξαγωγών (ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Σελίδες 125-171) 10 Σεπτεμβρίου 2019



Τελωνειακή Διαδικασία Εξαγωγών (ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Σελίδες 125-171)  10 Σεπτεμβρίου  2019






5.4.4 Έκδοση Πιστοποιητικών Καταγωγής ή Κυκλοφορίας


5.4.4.1 Το πιστοποιητικό καταγωγής


Το πιστοποιητικό καταγωγής (certificate of origin) είναι επίσημο έγγραφο θεωρημένο από μια αναγνωρισμένη αρχή, με το οποίο πιστοποιείται ο τόπος καταγωγής του εμπορεύματος (φυσική παραγωγή ή βιομηχανική κατασκευή αυτού).

Τα πιστοποιητικά καταγωγής εκδίδονται από τον εξαγωγέα και θεωρούνται από τα κατά τόπους Εμπορικά ή Βιομηχανικά Επιμελητήρια ή από άλλους παραπλήσιους Ιδιωτικούς ή Δημόσιους Οργασμούς. Για παράδειγμα, δικαίωμα θεώρησης πιστοποιητικών έχουν, όχι περιοριστικά οι Τελωνειακές Αρχές, τα Δημαρχεία, οι Συμβολαιογράφοι, οι Εμπορικές Ενώσεις, τα Ινστιτούτα κλπ.

Στην Ελλάδα τα πιστοποιητικά καταγωγής θεωρούνται από το ΕΒΕ, όπου είναι εγγεγραμμένος ο εξαγωγέας.

Τα πιστοποιητικά καταγωγής έχουν πολλές χρήσεις. Η κυριότερη είναι αυτή για δασμολογική εφαρμογή. Αποτελεί το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για την εξακρίβωση της χώρας καταγωγής το εμπορεύματος, προκειμένου να εφαρμοσθούν οι προβλεπόμενοι δασμοί της εμπορικής συμφωνίας των δύο ή περισσότερων χωρών.

Άλλες χρήσεις που αποδίδονται στο πιστοποιητικό καταγωγής, είναι για συναλλαγματικής σκοπούς όπως και σαν μέσα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

Η διαδικασίας έκδοσης του πιστοποιητικού καταγωγής είναι σχετικά εύκολη. Οδηγίες αρκετά ενημερωτικές υπάρχουν στα έντυπα συμπλήρωσης.


Βλέπε έντυπα στο παράρτημα

Η Ενωμένη Ευρώπη έχει διαμορφώσει ολόκληρο σύστημα για αναγνώρισης της καταγωγής ενός εμπορεύματος. Ο ορισμός για δεσμευτικές πληροφορίες καταγωγής αναφέρει «Δεσμευτική πληροφορία καταγωγής είναι η πληροφορία για την προτιμησιακή και μη προτιμησιακή καταγωγή προϊόντος, η οποία παρέχεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή κάθε Κ-Μ της Ενωμένης Ευρώπης και δεσμεύει έναντι του δικαιούχου τις διοικητικές υπηρεσίες όλων των Κ-Μ».

5.4.4.2 Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας


Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας είναι ο αντίστοιχος τίτλος του πιστοποιητικού καταγωγής που χρησιμοποιείται από την Ενωμένη Ευρώπη για τις συμφωνίες της σε επίπεδο δασμοφορολογικό. Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας μπορούν να χαρακτηριστούν και σαν Τελωνειακά «αξιόγραφα» αφού φέρουν αξία για τον κομιστή του προϊόντος.

Τα κυριότερα είδη πιστοποιητικών κυκλοφορίας είναι:
Το EUR 1 και EUR 2
Το Τ2L, το T2LF
H Forma A
Το ATR 1 και ATR2 κλπ

Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας κυρίως εκδίδονται από τις Τελωνειακές αρχές. Το συμφέρον του εξαγωγέα επιβάλλει να εκδίδονται τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας ή καταγωγής των εμπορευμάτων, γιατί έτσι εφαρμόζεται στο εμπόρευμα το κατάλληλο δασμολογικό καθεστώς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα της ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος με όμοιό του που προέρχεται από χώρες που δεν εφαρμόζεται η δασμολογική ευνοϊκή συμφωνία.


Βλέπε έντυπα στο παράρτημα


5.4.5 Μετατροπή συναλλάγματος τιμολογίου εισαγωγής ή εξαγωγής σε Ευρώ


Η τιμή του συναλλάγματος που πρέπει να εφαρμοστεί για τον προσδιορισμό της δασμολογητέας αξίας του εισαγόμενου εμπορεύματος, όταν εκφράζεται σε νόμισμα άλλο από αυτό του ευρώ είναι η βεβαιωθείσα τιμή ( $, FF, ITL, DEM, EΥΡΩ….. JPY ) κάθε Τετάρτης που δημοσιεύεται την επομένη ημέρα Πέμπτη εκάστου μήνα.

Η τιμή συναλλάγματος παίρνεται από το δελτίο ισοτιμιών της Τράπεζας Ελλάδος «Διατραπεζική Αγορά, Συνεδρίαση Τραπεζών υπ' αρ ….. Δελτίο επισήμων τιμών εξωτερικών συναλλαγμάτων έναντι ευρώ της ……… (ημερομηνία κλεισίματος)».

Χρησιμοποιούνται ως γνωστό οι τιμές της στήλης με την ένδειξη «πώληση».

Η βεβαιωθείσα τιμή κάθε Τετάρτης που δημοσιεύεται την Πέμπτη εφαρμόζεται για την περίοδο ενός μηνός, εκτός αν αντικατασταθεί σε περίπτωση που μεσολαβήσει διακύμανση του νομίσματος μεγαλύτερη του 5% στο κλείσιμο των τιμών της Τετάρτης.

Μέχρι της εφαρμογής της μηνιαίας τιμής συναλλάγματος εφαρμόζετο σε εβδομαδιαία βάση (περίοδος δραχμής) από τον Οκτώβριο του 1985. Πρότερον εφαρμόζονταν οι ισοτιμίες του συναλλάγματος της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή χρησιμοποιείτο σύστημα ημερησίας νομισματικής μετατροπής. Τα Τελωνεία των ΗΠΑ χρησιμοποιούν σύστημα τριμήνου νομισματικής μετατροπής του ξένου συναλλάγματος, εκτός αν υπάρχει απόκλιση ίση ή πάνω του 5% από ότι ισχύουν οι πραγματικές τιμές της συγκεκριμένης ημέρας.

Η μετατροπή του συναλλάγματος στην εξαγωγή ενός εμπορεύματος γίνεται με την τιμή αγορά και χρησιμοποιείται συνήθως για στατιστικούς λόγους. Σε περίπτωση πριμοδοτήσεων κλπ εφαρμόζεται ειδικός μηχανισμός.


5.4.6 Κρίσιμος χρόνος υπολογισμού των δασμών και λοιπών φόρων


Ο κρίσιμος χρόνος υπολογισμού των δασμών και λοιπών φόρων, είναι η ημερομηνία αποδοχής από το τελωνείο του παραστατικού (ΕΔΕ, Διασάφηση).

Όταν τα εμπορεύματα εκφράζονται σε νόμισμα άλλο από τη δραχμή, ο καθορισμός της δασμολογητέα αξίας γίνεται με τιμή συναλλάγματος ημερομηνίας αποδοχής του τελωνειακού παραστατικού (Ν 1249/1982 ΦΕΚ Β43/5-4-1982 ΕΔΥΟ Δ 500/ 283/ 21-4-1982).

Υπάρχει δυνατότητα επιλογής για μεταβολή του κρίσιμου χρόνου υπολογισμού των δασμών και λοιπών φόρων, μόνο όταν συμβεί μείωση του ποσοστού των δασμών και φόρων. Στην περίπτωση αυτή ο εκτελωνιστής καθορίζει δυνητικά το κρίσιμο χρόνο υπολογισμού. Συγκεκριμένα ο εκτελωνιστής μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή του ευνοϊκότερου γι αυτόν ποσοστού (άρθρο 28 παρ 2 του Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 1808/88 ΦΕΚ Α 218/88).

Στην περίπτωση αύξησης των δασμών και φόρων, ο κρίσιμος χρόνος υπολογισμού είναι η ημερομηνία αποδοχής του τελωνειακού παραστατικού. Προτάσσεται λοιπόν η επιθυμία του διασαφιστή / εκτελωνιστή να τελωνίσει τα εμπορεύματα του και όχι το έκτακτο συμβάν.

Μέχρι της εφαρμογής αυτού του συστήματος που το υιοθετήσαμε από την Ενωμένη Ευρώπης για τα ελληνικά Τελωνεία ίσχυε (σαν κρίσιμος χρόνος) ο χρόνος εξόδου των εμπορευμάτων από τους τελωνειακούς χώρους.


5.5 Δασμολογητέα, φορολογητέα αξία εμπορεύματος


Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων είναι η συναλλακτική αξία αυτών που πραγματικά πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν όταν αυτά πωλούνται για εξαγωγή, σε τελωνειακό, κάτω  από ορισμένους όρους.

Φορολογητέα αξία είναι η αξία βάση της οποίας θα υπολογισθούν οι λοιποί εθνικοί φόροι.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία φορολογητέα αξία είναι η κανονική τιμή που έχει το εμπόρευμα την ημέρα του τελωνισμού κάτω από συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού (Ν 398/76)

Το βάρος απόδειξης της δασμολογητέας και φορολογητέας αξίας το φέρει ο εισαγωγέας. Τα στοιχεία συνήθως που προσκομίζονται στην τελωνειακή αρχή για υποστήριξη της αξίας είναι:
v  Τιμοκατάλογος προϊόντων (export price list)
v  Επιβεβαίωση παραγγελίας (confirmation of order)
v  Telex, fax, αλληλογραφία κλπ
v  Έντυπο δήλωσης των στοιχείων των σχετικών με τη δασμολογητέα αξία (Βλέπε παράρτημα το έντυπο DV1)

Η δασμολογητέα και φορολογητέα αξία συνήθως είναι η ιδία ή μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους.

Προβλήματα δασμολογητέα και φορολογητέα αξία παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση σε περιπτώσεις:
v  Εκπτώσεων[1] με τις ποικιλίες των (ποσοτικές, υποτιμήσεις νομίσματος κλπ)
v  εμπορευμάτων αδιάθετων (stock)
v  Αζητήτων ή προερχομένων από αποταμίευση
v  εμπορευμάτων δεύτερης ποιότητας, διαλογής, ελαττωματικά, μεταχειρισμένα κλπ.


5.6 Ο ΦΠΑ στην εξαγωγή


5.6.1 Γενικά


Όπως είναι γνωστό ο ΦΠΑ είναι έμμεση φορολογία και επιβαρύνει την κατανάλωση . Λογικό λοιπόν είναι η εξαγωγική προσπάθεια μιας χώρα να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν θεσμοθετηθεί νομοθετικές και διοικητικές διατάξεις προκειμένου το εξαγόμενο προϊόν να απαλλαχθεί από τον ΦΠΑ. Περιπτώσεις που απαλλάσσονται τα προϊόντα άμεσα ή έμμεσα από τον ΦΠΑ στην εξαγωγή παρουσιάζονται όπως παρακάτω:

1.      στην έκδοση τιμολογίου του εξαγωγέα. Πρόκειται για εξαγωγή αγαθών παραγωγής του εξαγωγέα (άμεση απαλλαγή, αναγράφεται στο τιμολογίο η ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ΛΟΓΩ ΕΞΑΓΩΓΗΣ, άρθρο 20 ν 1642/86 όπως ισχύει και ΑΥΟ 1103551/8478/ΠΟΛ1262/2-8-93)

2.      στην έκδοση τιμολογίου του προμηθευτή προς τον εξαγωγέα για εμπόρευμα που πρόκειται να εξαχθεί. Πρόκειται:
α) για εξαγωγή προϊόντων τρίτων που αγοράζονται από το εσωτερικό για το σκοπό αυτό. (άμεση απαλλαγή- με χρήση του Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου απαλλαγής από το ΦΠΑ),
β) για εισαγωγή από τρίτες χώρες χωρίς πληρωμή του ΦΠΑ από τον εξαγωγέα. (Με Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο απαλλαγής από το ΦΠΑ» στο σχετικό τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής, το οποίο εκδίδεται με την ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ως Α.Υ Ο αριθ 1103551/8478/2.8.93»)

Η διαδικασία της απαλλαγής από ΦΠΑ της αγοράς από το εσωτερικό και της εισαγωγής αγαθών με σκοπό την εξαγωγή ή την ενδοκοινοτική παράδοσή τους περιγράφεται στην ΑΥΟ 1103551/93 (άρθρα 20 παρ 1 περ ζ και 22α παρ 1 περ δ του ν 1642/86).

3.      στην έκδοση τιμολογίου της επιχείρησης προς αντιπρόσωπό του για εμπόρευμα που πρόκειται να εξαχθεί. Πρόκειται για απαλλαγή ΦΠΑ εγχωρίων αγαθών που εξάγονται από παραγγελιοδόχο για λογαριασμό του παραγγελέα (άρθρο 20 παρ 1 περ α ν. 1642/86 όπως ισχύει)

4.      στην έκδοση τιμολογίου του προμηθευτή εξαγωγέα όταν ο τελευταίος είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για άμεση απαλλαγή του ΦΠΑ αγαθών που εξάγονται από αναγνωρισμένα σωματεία, οργανισμοί κλπ (άρθρο 20 παρ 1 περ δ του ν 1642/86 όπως ισχύει και ΑΥΟ Π6788/7-10-1986 όπως στην πρώτη περίπτωση)

5.      στην επιστροφή ΦΠΑ τιμολογίου του εξαγωγέα που πλήρωσε ΦΠΑ στον προμηθευτή του. Πρόκειται για εξαγωγή προϊόντων που έχουν αγοραστεί με καταβολή ΦΠΑ (έμμεση απαλλαγή ΑΥΟ Πολ 1078/91)

6.      απαλλαγή από ΦΠΑ υπηρεσιών μεταφοράς αγαθών και των βοηθητικών αυτής υπηρεσιών στην εξαγωγή (άρθρο 20 παρ 1 περ ε του ν 1642/86 όπως ισχύει)
Ειδικότερα μετά από ανάλυση των Υπουργικών Αποφάσεων ΠΟΛ. 1262/93 και ΠΟΛ 1306/93.του υπουργείου Οικονομικών, έχουμε τα εξής συμπεράσματα:

1. οι πρωτογενείς μεταφορείς (αεροπορικές εταιρίες, αυτοκινητιστές, ναυτικοί πράκτορες κλπ.) όταν συναλλάσσονται με τους εξαγωγείς υποχρεούνται να επιβαρύνουν τη φορτωτική τους με Φ.Π.Α.εκτός εάν ο εξαγωγέας κάνει χρήση του Ε.Δ.Α. (Ειδικού Δελτίου Απαλλαγής από τα ΦΠΑ) που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ 1262/93.

2. Οι πρωτογενείς μεταφορείς (αεροπορικές εταιρίες, αυτοκινητιστές, ναυτικοί πράκτορες κλπ.) όταν συναλλάσσονται με τους Διαμεταφορείς, πρακτορεία μεταφορών κλπ. υποχρεούνται να επιβαρύνουν τη φορτωτική τους με Φ.Π.Α. εκτός εάν οι Διαμεταφορείς, πρακτορεία μεταφορών κλπ. κάνουν χρήση της Υπουργικής Απόφασης 1082911/ 4328/ 0014/ πολ. 1164/ 24.8.92 που σημαίνει ότι οι Διαμεταφορείς βεβαιώνουν επί της φορτωτικής:
α) «ότι πρόκειται για μεταφορά εμπορευμάτων προς εξαγωγή και ότι το κόμιστρο εμπεριέχεται στο συνολικό ναύλο της διεθνούς μεταφοράς»,
β) αναγράφουν τον αριθμό του σχετικού φακέλου της μεταφοράς.
Τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να αναγράφονται και σε υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 η οποία παραδίδεται στο μεταφορέα (αεροπορική εταιρία, αυτοκινητιστική, ναυτικό πράκτορα κλπ.) και επισυνάπτεται στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδει.

7.      απαλλαγή από ΦΠΑ υπηρεσιών που παρέχονται στα πλαίσια των εξαγωγέων, από μεσίτες ή άλλα πρόσωπα που μεσολαβούν (άρθρο 20 παρ 1 περ στ του ν 1642/86 όπως ισχύει)

Παραθέτουμε τις αποφάσεις του ΥπΟικ που αποτελούν περιγραφή της διαδικασίας της απαλλαγής των εμπορευμάτων που έξάγονται.

5.6.2 1103551/ 8478/ Α.0014/ Πολ. 1262/2.8.1993 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών «όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ των αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή και ενδοκοινοτική παράδοση, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές


'Εχοντας υπόψη:
1. Τις κατωτέρω διατάξεις του ν. 1642/86, όπως ισχύει:
α) της παραγράφου 3 του άρθρου 7
β) των παραγράφων 1 περιπτώσεις α', γ', δ', ε', στ' και ζ και 2 του άρθρου 20,
γ) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α . γ και δ' και 2 του άρθρου 22α.
δ) του άρθρου 48 και
ε) της παραγράφου 3 του άρθρου 58

2. Τις αποφάσεις μας αριθ, Π. 1701/1600/ΠΟΛ 71, /10 3 87 (ΦΕΚ, 114-Β), 1082911/4328/ΠΟΛ. 1164/ 24.8.92, 1040590/3463/ΠΟΛ. 1104/ 18.3.93.

3. Την αριθ. Υ 2009/20-5-93 (ΦΕΚ 365 Β') κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών «περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων υπουργού Οικονομικών στους υφυπουργούς Οικονομικών» ..

4. Ότι η απόφαση αυτή αφορά διαδικασία απαλλαγής σε ενδιάμεσο στάδιο των συναλλαγών και δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του κράτους.
Αποφασίζουμε
Καθορίζουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ των αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή και ενδοκοινοτική παράδοση, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές, σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα.

Άρθρο 1

Απαλλαγή της εξαγωγής αγαθών

Για την απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας των παραδόσεων αγαθών που ενεργούνται από υποκείμενο στο φόρο πωλητή - εξαγωγέα εγκατεστημένο στην Ελλάδα, ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του, σε αγοραστή εγκατεστημένο εκτός Κοινότητας απαιτούνται:
α) Τιμολόγιο πώλησης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.. Στο τιμολόγιο, που πρέπει να θεωρείται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή της εξαγωγής, αναγράφεται η ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ΛΟΓΩ ΕΞΑΓΩΓΗΣ».
β) Αντίγραφο του οικείου τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής, που προορίζεται για το αρχείο του εξαγωγέα, καθώς και το αντίτυπο 3 του οικείου Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (Ε.Δ.Ε.) από το οποίο αποδεικνύεται .η οριστική εξαγωγή των αγαθών.
γ) Το οικείο αποδεικτικό της τυχόν μεσολαβούσας τράπεζας, για την εισαγωγή ή το συμψηφισμό ή τη νόμιμη εκχώρηση του συναλλάγματος της συγκεκριμένης πράξης.

Άρθρο 2

Απαλλαγή της ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών

1. Για την απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας των αγαθών τα οποία παραδίδονται και αποστέλλονται ή μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος από τον πωλητή τον εγκατεστημένο στην Ελλάδα ή από άλλον που ενεργεί για λογαριασμό του σε υποκείμενο στο φόρο που έχει την εγκατάστασή του σε άλλο κράτος - μέλος, απαιτούνται:
α) Τιμολόγιο πώλησης, στο οποίο, εκτός των άλλων, αναγράφεται ο ΑΦΜ/ΦΠΑ του αγοραστή ή του παραγγελιοδόχου αγοράς - πώλησης και η ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ, άρθρο 22α ν.1642/86».
β) Αντίγραφο του οικείου παραστατικού της τράπεζας, που τυχόν μεσολαβεί.
γ) Τα οικεία αποδεικτικά της μετακίνησης (μεταφοράς) ή αποστολής των αγαθών που παραδόθηκαν από το εσωτερικό της χώρας σε υποκείμενο άλλου κράτους - μέλους.
Ως αποδεικτικά της μεταφοράς των αγαθών, θεωρούνται τα οικεία φορτωτικά έγγραφα του μεταφορέα (φορτωτική ή τιμολόγιο κατά περίπτωση).
Εφόσον πρόκειται για μεταφορά ή αποστολή αγαθών που πραγματοποιείται με ιδιωτικής χρήσης μεταφορικά μέσα του πωλητή απαιτούνται:
αα) φορτωτική ή άλλο αποδεικτικό του θαλάσσιου μέσου μεταφοράς του μεταφορικού μέσου (Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου) ή
ββ) εφόσον πρόκειται για οδική μεταφορά, αποδείξεις διοδίων, τελών διέλευσης και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων που καταβλήθηκαν ή κάθε άλλο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει η διέλευση τρίτες χώρες.
δ) Υπεύθυνη δήλωση του ν 1599/ 86 του υποκειμένου που πραγματοποιεί την παράδοση, με την οποία βεβαιώνεται:
- η επαλήθευση του ΑΦΜ/ΦΠΑ του αγοραστή άλλου κράτους - μέλους, μέσω του συστήματος VIES,
- η μη ακύρωση μερικά ή ολικά της συγκεκριμένης συναλλαγής
ε) Εγγραφή της πράξης στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων της οικείας περιόδου.

2. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στην περίπτωση που η μετακίνηση αγαθών επιχείρησης από την Ελλάδα σε άλλο κράτος - μέλος θεωρείται παράδοση κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ν.1642/86.

Άρθρο 3

Απαλλαγή από το Φ.Π.Α. της αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται γιο εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσο με τις πράξεις αυτές

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7 της παρούσας, παρέχεται η ευχέρεια στους υποκειμένους στο φόρο να αγοράζουν η να εισάγουν αγαθά με απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας, εφόσον αυτά προορίζονται να αποτελέσουν αντικείμενο για την πραγματοποίηση πράξεων των προηγουμένων άρθρων 1 και 2, καθώς και να λαμβάνουν υπηρεσίες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πράξεις αυτές χωρίς να καταβάλλουν φόρο.
Η συνολική αξία των παραπάνω πράξεων, που μπορούν να πραγματοποιηθούν με απαλλαγή από το φόρο μέσα σε μία διαχειριστική περίοδο, δεν μπορεί να υπερβεί τη συνολική αξία των πράξεων των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης της αίτησης δωδεκάμηνης χρονικής ή δωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου.

2. Για τον υπολογισμό του ορίου απαλλαγής της προηγούμενης παραγράφου, λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά ποσά των οικείων τιμολογίων ή άλλων στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που επέχουν θέση τιμολογίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, συναλλαγματικές διαφορές κ.λ π.
Το εκάστοτε υπόλοιπο του ορίου απαλλαγής που προκύπτει από το εκδιδόμενο Ειδικό Δελτίο Απαλλαγής που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 της παρούσας, μειώνεται με τα ποσά των τυχόν πιστωτικών τιμολογίων που εκ δίδονται από τον πωλητή - εξαγωγέα, και αυξάνεται με τα ποσά των πιστωτικών τιμολογίων που εκδίδονται προς αυτόν από τους προμηθευτές του.


3. Προκειμένου για επιχειρήσεις που προέρχονται από συγχώνευση ή μετατροπή και δεν έχουν συμπληρώσει πλήρη δωδεκάμηνη χρονική ή διαχειριστική περίοδο το όριο της συναλλαγής της προηγούμενης παραγράφου υπολογίζεται λαμβανομένης υπόψη της συνολικής αξίας των πράξεων των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, που έχουν πραγματοποιηθεί από τη νέα επιχείρηση από της συστάσεώς της μέχρι το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης μήνα, προσαυξανομένης με την αξία των πράξεων που είχαν πραγματοποιηθεί από κάθε μία από τις επιχειρήσεις, που μετατράπηκαν ή συγχωνεύθηκαν κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, που υπολείπεται για τη συμπλήρωση της πλήρους δωδεκάμηνης χρονικής περιόδου.
Η διαδικασία που ακολουθείται για την απαλλαγή του άρθρου αυτού καθορίζεται με τα παρακάτω άρθρα 4 έως 8.

Άρθρο 4

Διαδικασία απαλλαγής

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3, ο υποκείμενος στο φόρο που ενδιαφέρεται να τύχει απαλλαγής για την αγορά ή εισαγωγή αγαθών που αποτελούν αντικείμενο των πράξεων των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, καθώς και της λήψης υπηρεσιών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση των πράξεων αυτών, υποχρεούνται:
α) Να υποβάλλει στην αρμόδια ΔΟΥ έντυπη αίτηση, όπως το υπόδειγμα Νο 1 για τη θεώρηση «Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου απαλλαγής από το ΦΠΑ» όπως το υπόδειγμα Νο 2 που επισυνάπτεται στην παρούσα, χρώματος πορτοκαλί.
Με την αίτηση αυτή συνυποβάλλεται συγκεντρωτική κατάσταση, από την οποία θα προκύπτει κατά χώρα, ο αριθμός και η αξία των διασαφήσεων εξαγωγής, καθώς και των ενδοκοινοτικών παραδόσεων της προηγουμένης δωδεκάμηνης χρονικής ή δωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου.
Το όριο της απαλλαγής του προηγούμενου άρθρου, προκειμένου για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, προκύπτει από τα επιμέρους σύνολα των τριμηνιαίων ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων που εμπίπτουν στις περιόδους της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας και υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β της παραγράφου 5 του άρθρου 29 του ν.1642/86.
Προκειμένου περί εξαγωγών, το σύνολο αυτών αποδεικνύεται από τις εκδοθείσες διασαφήσεις οριστικής εξαγωγής (αντίτυπο Νο 3 του Ε.Δ.Ε.).
β) Να προσκομίζει μαζί με την αίτηση για θεώρηση, το «Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από το ΦΠΑ».
Η θεώρηση του παραπάνω «Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ» ενεργείται από το τμήμα του Κ.Β.Σ. με έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ.
Το Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο φέρει ενιαία ρύθμιση για ολόκληρη τη δωδεκάμηνη χρονική περίοδο που ισχύει. Τυχόν δελτία που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο αυτή δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε επόμενη περίοδο και προσκομίζονται για ακύρωση κατά τη θεώρηση νέων διπλοτύπων.
γ) να υποβάλλει στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. κατάσταση απαλλαγής των αγορών, ή λήψης υπηρεσιών ή εισαγωγών του.
Στην κατάσταση αυτή αναγράφονται:
-          τα στοιχεία των προμηθευτών, των αγαθών και υπηρεσιών, ο συνολικός αριθμός και η συνολική αξία των φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν χωρίς φόρο κατά προμηθευτή
-          η αξία των εισαγωγών που πραγματοποίησαν χωρίς φόρο και τα στοιχεία της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.

Η κατάσταση αυτή συνυποβάλλεται με την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ της οικείας διαχειριστικής περιόδου.

2. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ, ή ο υπάλληλος που ορίζεται από αυτόν, αφού ελέγξει την ακρίβεια των στοιχείων που αναγράφονται στο «Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής» από το ΦΠΑ, καταχωρεί την αίτηση κατ' αύξοντα αριθμό σε ειδικό βιβλίο Μητρώο, όπως το υπόδειγμα Νο 3 που επισυνάπτεται στην παρούσα, αναγράφει τον αριθμό αυτό καθώς και το ποσό του ορίου στα αντίτυπα του δελτίου και προβαίνει στη θεώρηση και άμεση παράδοση αυτού στον ενδιαφερόμενο για να τύχει απαλλαγής, εφόσον δεν συντρέχει η περίπτωση της παραγράφου 2 του άρθρου 7 της παρούσας.
Η θεώpησn ενεργείται με διάτρηση και επισημειωτική πράξη στην τελευταία σελίδα κάθε μπλοκ.

3. Για κάθε ενδιαφερόμενο θεωρείται ειδική καρτέλα, όπως το υπόδειγμα Νο 4 που επισυνάπτεται στην παρούσα, η οποία ενημερώνεται και με κάθε επόμενη θεώρηση.

Άρθρο 5

Λοιπές υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων. Κυρώσεις

1. Ο ενδιαφερόμενος που ενεργεί τις πράξεις των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, συμπληρώνει στα δύο αντίτυπα του «Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής από το ΦΠΑ» τα πλήρη στοιχεία του προμηθευτή ή της αρμόδιας τελωνειακής αρχής της εισαγωγής, όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κ.Β Σ.
Η εκάστοτε συνολική αξία κάθε συναλλαγής για την οποία ζητείται απαλλαγή συναθροίζεται με την αξία των προηγουμένων απαλλαγών που έχει τύχει ο ενδιαφερόμενος στην ίδια περίοδο και το άθροισμα που προκύπτει αφαιρείται από το όριο απαλλαγής που ορίστηκε από την αρμόδια ΔΟΥ σύμφωνα με το άρθρο 3 και την παράγραφο 2 του άρθρου 4 της παρούσας.
Το «Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από το Φ.Π.Α.» αφού συμπληρωθεί κατά τα ανωτέρω και υπογραφεί από τον ενδιαφερόμενο και στα δύο αντίτυπα, αποστέλλεται άμεσα όπου τούτο είναι ευχερές στον προμηθευτή αγαθών ή των υπηρεσιών, στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου αυτός να αναγράψει τα στοιχεία του δελτίου στο οικείο φορολογικό στοιχείο που εκδίδει κατά τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.
Σε όσες περιπτώσεις είναι δυσχερής η άμεση παράδοση ή η αποστολή του ως άνω Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου στον προμηθευτή των αγαθών ή των υπηρεσιών, πριν από την έκδοση του οικείου φορολογικού στοιχείου, αυτό αποστέλλεται εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοση του οικείου φορολογικού στοιχείου, για την οριστικοποίηση της απαλλαγής.
Σε περίπτωση εισαγωγής, το Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο αποστέλλεται ή παραδίδεται στην αρμόδια, για τον τελωνισμό των αγαθών, τελωνειακή αρχή πριν από τον τελωνισμό των αγαθών.

2. Η πραγματοποίηση αγορών αγαθών ή εισαγωγών αγαθών καθώς και η λήψη υπηρεσιών άνευ του ορίου της απαλλαγής, χωρίς χρέωση του φόρου που αναλογεί, συνεπάγεται για τον ενδιαφερόμενο για κάθε πράξη πέραν του ορίου, την επιβολή κυρώσεων που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 1642/86.

Οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται:
α) Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποίησης του «Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου» για την πραγματοποίηση των παραπάνω πράξεων με απαλλαγή από το ΦΠΑ από πρόσωπο που δεν δικαιούται της απαλλαγής αυτής.
β) Σε περίπτωση χρησιμοποίησης του «Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής από το Φ.Π.Α.» χωρίς ανάλογη πραγματοποίηση των πράξεων των άρθρων 1 και 2 της παρούσας κατά την οικεία διαχειριστική περίοδο.

Άρθρο 6

Υποχρεώσεις του προμηθευτή ενέργειες Τελωνειακών Αρχών

1. Ο προμηθευτής των αγαθών ή αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες στο εσωτερικό της χώρας υποχρεούται:
α) να εκδίδει το προβλεπόμενο από τo άρθρο 12 του Κ.Β Σ. φορολογικό στοιχείο, χωρίς φόρο, με την ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ΩΣ Α.Υ.Ο.αριθ.1103551/8478/28.93» Στο στέλεχος του φορολογικού αυτού στοιχείου επισυνάπτει το πρωτότυπο του ειδικού διπλότυπου δελτίου απαλλαγής από το ΦΠΑ, το οποίο υπογράφεται και στα δυο αντίτυπα από τον ενδιαφερόμενο.
Στις περιπτώσεις που δεν προσκομισθεί άμεσα ή το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοση του οικείου φορολογικού στοιχείου στον προμηθευτή των αγαθών ή των υπηρεσιών το πρωτότυπο του παραπάνω Ειδικού Δελτίου, ο προμηθευτής εκδίδει συμπληρωματικό τιμολόγιο και χρεώνει το φόρο που αναλογεί στη συνολική αξία της παράδοσης των αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησε προς τον ενδιαφερόμενο με απαλλαγή από φόρο.

β) να υποβάλει ειδική συγκεντρωτική ετήσια κατάσταση, στην οποία αναγράφει τα πλήρη στοιχεία των προσώπων στα οποία εξέδωσε φoρολογικά στοιχεία χωρίς φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, καθώς επίσης τον συνολικό αριθμό των στοιχείων που εκδόθηκαν και τη συνολική αξία αυτών κατά πελάτη.
Η κατάσταση αυτή συνυποβάλλεται με την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ της οικείας διαχειριστικής περιόδου.

2. Προκειμένου για την εισαγωγή αγαθών, η αρμόδια τελωνειακή αρχή προσαρτά το πρωτότυπο του «Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου απαλλαγής από το ΦΠΑ» στο σχετικό τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής, το οποίο εκδίδεται με την ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ως Α.Υ Ο αριθ 1103551/8478/2.8.93»:
Στην περίπτωση αυτή ως αξία της συναλλαγής που θα συμπληρωθεί στο Ειδικό Διπλότυπο Δελτιo θα είναι το σύνολο της φορολογητέας αξίας επί της οποίας επιβάλλεται φόρος κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1642/86.

Άρθρο 7

Στέρηση δικαιώματος άμεσης απαλλαγής

1. Στερούνται του δικαιώματος άμεσης απαλλαγής της απόφασης αυτής:
α) τα πρόσωπα τα οποία κατά τις τρεις προηγούμενες της αίτησης διαχειριστικές περιόδους ή σε μία απ' αυτές έχουν υποπέσει σε ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις.
Ως ουσιαστική φορολογική παράβαση για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής νοείται κάθε παράβαση, που επισύρει την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 48 του ν. 1642/86, καθώς και κάθε άλλη παράβαση για την οποία τα εκδιδόμενα στοιχεία ή τα τηρούμενα βιβλία κρίνονται ανακριβή ή ανεπαρκή σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού αρκεί η διαπίστωση και μόνo της σχετικής παράβασης, χωρίς να απαιτείται και η οριστικοποίηση της.
Τυχόν «Ειδικά Διπλότυπα Δελτία Απαλλαγής από το Φ Π Α» που έχουν χορηγηθεί, ανακαλούνται και ακυρώνονται από τη διαπίστωση των παραβάσεων αυτών η αναλόγων παραβάσεων της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου.
Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται όταν οι παραπάνω παραβάσεις δεν επιδρούν επί του κύρους των βιβλίων και ο οφειλόμενος συνολικά φόρος δεν υπερβαίνει τo ποσό των δραχμών εκατό χιλιάδων (100 000)
β) οι αγορές ή εισαγωγές για το ποσόν αυτών πέραν του ορίου της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της παρούσας
γ) τα πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες άμεσα συνδεόμενες με πράξεις των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, για τις εισροές αυτών

2. Ο φόρος που αναλογεί στις πράξεις των περιπτώσεων β και γ της προηγούμενης παραγράφου, σε περίπτωση που ο συμψηφισμός δεν είναι δυνατός, επιστρέφεται με τη διαδικασία που ορίζεται με την απόφασή μας αριθ 1031790/2051/575ιΙ ΠΟΛ. 1078/1991.

Άρθρο 8

Ενέργειες Δ.Ο.Υ.

Η ΔΟΥ αποστέλλει σε ειδικό δέμα τις καταστάσεις της περίπτωσης (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 4 και της περίπτωσης (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της παρούσας στη Δ 14 ΦΠΑ και Ε Φ - Τμήμα Γ εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του μηνoς Μαΐου κάθε έτους. προκειμένου να τύχουν μηχανογραφικής επεξεργασίας

Άρθρο 9

Μεταβατικές διατάξεις. Λοιπές ρυθμίσεις

α) Πράξεις που τυχόν πραγματοποιήθηκαν από 1ης Ιουλίου 1993 μέχρι ενάρξεως ισχύος της παρούσας με βάση τo άρθρο 12 της Π.8271/4879/ΠΟΛ.366/18 2.87 (ΦΕΚ 3 Β) θεωρούνται σύννομες
β) Από της ενάρξεως ισχύος της παρούσας επαναφέρεται σε ισχύ το άρθρο 12 της ανωτέρω απόφασης Η υποχρέωση υποβολής των καταστάσεων που προβλέπονται από τα άρθρα 4 και 6 της παρούσας, επεκτείνεται και στους ενδιαφερομένους που απαλλάσσονται από τo φόρο σύμφωνα με την εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 12 της Π 8271/4879/ΠΟΛ 366/18.2 87, καθώς και στους προμηθευτές τους.

Άρθρο 10

Κατάργηση διατάξεων

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, παύουν να ισχύουν:
α) Η απόφασή μας 1082911/ 4328/0014/ΠΟΛ.1164/24 8 92 κατά τo μέρος που καλύπτεται από την παρούσα
β) Η απόφασή μας 1040590/ 3463/ΠΟΛ.1104/18.3 93

Άρθρο 11

Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή, που ισχύει από την εκδoσή της, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


5.6.3 1031790/2051/575/Α0014/ΠΟΛ.1078/2.4.1991 απόφαση Υπουργού Οικονομικών «Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων γ. και δ. της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ν. 1642/1986.»


.Έχοντας υπόψη:

1. Τις παρακάτω διατάξεις του ν. 1642/1986 (ΦΕΚ 125 Α}, όπως ισχύουν.
α) των περιπτώσεων γ. και δ. της παραγράφου 1 και της παραγράφου 5 του άρθρου 27, β) της παραγράφου 1 του άρθρου 20 και της παραγράφου 1 του άρθρου 22, γ) των άρθρων 23, 24 και 25 και των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 58.
2. Την ανάγκη υλοποίησης της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ στους υποκειμένους στο φόρο που πραγματοποιούν εξαγωγές ή επενδύσεις ή απαλλασσόμενες πράξεις με δικαίωμα έKπτωσης ή επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και πράξεις υπαγόμενες σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από εκείνο των εισροών τους.
3. Την ανάγκη ελάφρυνσης των ΔΟΥ από τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων επιστροφής του ΦΠΑ και από τον όγκο των υποβαλλομένων δικαιολογητικών και της συντόμευσης του χρόνου επιστροφής του φόρου στους δικαιούχους επιστροφής.

Αποφασίζουμε

Άρθρο 1 Επιστροφή του φόρου

1 Το πιστωτικό υπόλοιπο του φόρου προστιθέμενης αξίας, που προκύπτει μετά την έKπτωση του φόρου εισροών από το φόρο εκροών επιστρέφεται. σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης. εφόσον πρόκειται για
α) πράξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 και της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν 1642/1986. εφόσον για τις πράξεις αυτές προβλέπεται από το νόμο άμεση απαλλαγή,
β) πράξεις για τις οποίες με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών προβλέπεται αναστολή καταβολής του φόρου
γ) εισαγωγές, αγορές ή κατασκευές επενδυτικών αγαθών. που προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 26 του ν. 1642/1986,
δ) εκροές υπαγόμενες σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από εκείνο των εισροών τους 2 Τ ο ποσό του επιστρεφόμενου φόρου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του ποσού που θα αναλογούσε, εάν εφορολογούντο, στις πράξεις των περιπτώσεων α και β της προηγούμενης παραγράφου, για τις οποίες διατέθηκαν οι φορολογητέες εισροές.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις εφοδιασμού πλοίων ή αεροσκαφών και όταν ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί στις πράξεις αυτές είναι δύσκολος λόγω της ποικιλίας των αγαθών που υπάγονται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ. ο υπολογισμός του ανωτάτου επιστρεφόμενου ποσού γίνεται πολλαπλασιάζοντας το σύνολο των απαλλασσόμενων πράξεων που ενήργησε η επιχείρηση (εφοδιασμούς πλοίων αεροσκαφών) με το μέσο σταθμικό συντελεστή των εισροών
Προκειμένου για τις πράξεις της περίπτωσης δ" της προηγούμενης παραγράφου, το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τη διαφορά του φόρου που προκύπτει, αν αφαιρέσουμε το φόρο εισροών που διατέθηκαν για τις εκροές από το φόρο που θα αναλογούσε, αν πολλαπλασιάζαμε αυτές τις εκροές με το μέσο σταθμικό συντελεστή των εισροών.
Ο μέσος σταθμικός συντελεστής εισροών προσδιορίζεται από το κλάσμα με αριθμητή το φόρο εισροών και παρανομαστή την αξία των φορολογητέων εισροών της ίδιας χρονικής περιόδου που Kαλύπτει το αίτημα επιστροφής.
Για τις κατασκευές ακινήτων, η επιστροφή του φόρου ενεργείται μετά την ολοκλήρωση κάθε σταδίου κατασκευής και μέχρι το ποσό που αναλογεί στην αξία αυτού.

Άρθρο 2 Χρόνος επιστροφής του φόρου

Η επιστροφή του φόρου μπορεί να αφορά μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους ή ολόκληρη διαχειριστική περίοδο.

Άρθρο 3 Τρόπος επιστροφής του φόρου

1. Το αιτούμενο ποσό του φόρου προστιθέμενης αξίας επιστρέφεται χωρίς έλεγχο εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης:
α) εφόσον αφορά φορολογική ή φορολογικές περιόδους, κατά ποσοστό 90%, με την υποβολή της αίτησης και το υπόλοιπο 10% με την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης.
Κατ. εξαίρεση, για υποκειμένους στο φόρο, των οποίων οι τρεις τελευταίες ηλεγμένες χρήσεις έχουν περαιωθεί χωρίς απόρριψη των βιβλίων τους και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, η επιστροφή του φόρου γίνεται κατά 100%.
β) εφόσον αφορά διαχειριστική περίοδο, κατά ποσοστό 100%.

2. Για τους υποκειμένους στο φόρο που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, η επιστροφή του φόρου θα πραγματοποιείται μέσα στην προθεσμία της προηγουμένης παραγράφου, μετά από προσωρινό έλεγχο.

3. Η προθεσμία επιστροφής του φόρου των προηγούμενων παραγράφων είναι απολύτως δεσμευτική για τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Άρθρο 4 Δικαιολογητικά επιστροφής του φόρου

Για την επιστροφή του φόρου ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει:
α) αίτηση επιστροφής στην αρμόδια ΔΟΥ με την συμπλήρωση ειδικού εντύπου, όπως το συνημμένο υπόδειγμα L Η αίτηση αυτή υποβάλλεται μετά την υποβολή των δηλώσεων του άρθρου 31 του ν. 1642/1986.
β) φωτοαντίγραφα των περιοδικών εκκαθαρίσεων για τη χρονική περίοδο που ζητείται η επιστροφή, εφόσον δεν έχει υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση,
γ) φωτοαντίγραφα των προσωρινών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί για το διάστημα που αφορά η επιστροφή και των σχετικών αποδείξεων, όταν αυτές υποβλήθηκαν στα ΕΛ- Τ Α,
δ) προκειμένου για την περίπτωση γ. του άρθρου 1 της απόφασης αυτής και ειδικά για τις κατασκευές ακινήτων, ο υποκείμενος υποβάλλει με την πρώτη αίτηση σε φωτοτυπία τα σχετικά με την επένδυση στοιχεία, όπως π.χ. τη μελέτη της επένδυσης, καθώς και τις κατά περιόδους γενόμενες πιστοποιήσεις εκτελεσθεισών εργασιών από τον επιβλέποντα μηχανικό. Επίσης. υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν 1599/1986. με την οποία δηλώνει ότι τα επενδυτικά αγαθά δεν προορίζονται για μεταπώληση, ότι θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση φορολογητέων πράξεων ή απαλλασσομένων με δικαίωμα έKπτωσης του φόρου των εισροών, καθώς και τον τόπο εγκατάστασης τους,
ε) προκειμένου για τις πράξεις των περιπτώσεων α. και β. της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της απόφασης αυτής, αναλυτική κατάσταση για το σύνολο των πράξεων αυτών, από την οποία θα προκύπτουν:
- το είδος, ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του σχετικού παραστατικού παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του πιστωτικού σημειώματος, για την τυχόν πίστωση του φόρου και προκειμένου για εξαγωγές, τα αντίστοιχα στοιχεία εξαγωγής ή αποστολής.
- το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ο ΑΦΜ και η αρμόδια ΔΟΥ ή η χώρα του αγοραστή των αγαθών ή του λήπτη των υπηρεσιών.
- η συνολική αξία των πράξεων αυτών που απαλλάσσονται του φόρου ή για τις οποίες προβλέπεται αναστολή καταβολής του φόρου, καθώς και το σύνολο του φόρου που θα αναλογούσε στις πράξεις αυτές, αν είχαν πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Άρθρο 5 Με έκπτωση του επιστρεπτέου φόρου

Το ποσό του φόρου, του οποίου ζητείται η επιστροφή, δεν μπορεί να μεταφερθεί σε επόμενη φορολογική περίοδο για έKπτωση, εκτός αν ανακληθεί εγγράφως η αίτηση πριν από την πραγματοποίηση της επιστροφής του φόρου. Στην περίπτωση απόρριψης της αίτησης επιστροφής του φόρου, η έKπτωση αυτού ενεργείται κατά τη φορολογική περίοδο γνωστοποίησης της απόρριψης της αίτησης ή σε μεταγενέστερη φορολογική περίοδο, εφόσον είναι νόμιμος.

Άρθρο 6 Ενέργειες της ΔΟΥ

Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, μέσα στην προθεσμία επιστροφής του φόρου υποχρεούται:
α) να εκδώσει απόφαση επιστροφής του φόρου, όπως το συνημμένο υπόδειγμα 2, που προκύπτει από την αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά,
β) να συντάξει ειδικό Ατομικό Φύλλο έKπτωσης (ΑΦΕΚ) ΦΠΑ, όπως το συνημμένο υπόδειγμα 3, στο οποίο σημειώνεται η ένδειξη: (εκδίδεται σύμφωνα με την απόφαση 1031790/2051/575/1991 Υπ Οικονομικών" και να το διαβιβάσει στο τμήμα εσόδων της ΔΟΥ,
γ) να καταχωρεί τις αποφάσεις επιστροφής, καθώς και τα ΑΦΕΚ, σε ειδικό βιβλίο ((ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ",
δ) να ταξινομεί στον ατομικό φάκελλο του υποκειμένου στο φόρο την απόφαση, το ΑΦΕΚ και τα δικαιολογητικά του άρθρου 4.
ε) να ενεργεί συμψηφισμό των τυχόν ληξιπρόθεσμων, μέχρι το χρόνο της επιστροφής, χρεών του δικαιούχου προς το Δημόσιο και να επιστρέψει σ. αυτόν τη διαφορά που προκύπτει. χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία έγκρισης που απαιτείται για επιστροφή αχρεώστητα καταβληθέντων φόρων,
στ) να διαβιβάζει στο ΚΕΠΥΟ για κάθε μήνα και μέχρι τη 10η ημέρα του επομένου μήνα. αντίγραφα των ΑΦΕΚ που έχει εκτελέσει μέσα στο μήνα. Το ΚΕΠΥΟ θα λαμβάνει υπόψη το ποσό που προκύπτει για επιστροφή και όχι αυτό που απομένει για είσπραξη μετά τυχόν συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών του δικαιούχου.

Άρθρο 7 Μηχανογραφική επεξεργασία επιστρεφόμενου ΦΠΑ

Το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών θα επεξεργάζεται τα ΑΦΕΚ επιστροφής ΦΠΑ και θα εκδίδει τα παρακάτω στοιχεία:

1 Για τις ΔΟΥ και τα Τοπικά Γραφεία
α) μηνιαία κατάσταση επιστροφής ΦΠΑ, η οποία θα περιέχει το ονοματεπώνυμο ή τον τίτλο των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και το επιστρεφόμενο ποσό,
β) ετήσια κατάσταση επιστροφής ΦΠΑ, η οποία θα περιέχει το ονοματεπώνυμο ή τον τίτλο των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και το επιστρεφόμενο ποσό σε ετήσια βάση.

2. Στις αρμόδιες Διευθύνσεις ΦΠΑ και Ειδικών Φορολογιών και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων:
α) μηνιαία κατάσταση επιστροφής ΦΠΑ, η οποία θα περιέχει τις ΔΟΥ και τα Τοπικά Γραφεία με το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό ΦΠΑ,
β) ετήσια κατάσταση επιστροφής ΦΠΑ, η οποία θα περιέχει τις ΔΟΥ και τα Τοπικά Γραφεία με το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό ΦΠΑ σε ετήσια βάση.

Άρθρο 8 Μητρώο δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ

1. Οι πράξεις των περιπτώσεων α-6 του άρθρου 6 ενεργούνται από το τμήμα ΦΠΑ ή το τμήμα εμμέσων και Ειδικών Φόρων της ΔΟΥ, κατά περίπτωση.
Στο τμήμα αυτό, τηρείται κατά αλφαβητική σειρά η κατά αριθμό φακέλλου, προκειμένου περί ανωνύμων εταιρειών, μητρώο δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ. Το μητρώο αυτό θα τηρείται κατά δικαιούχο σε κινητά φύλλα, όπως το συνημμένο υπόδειγμα 4 και θα ενημερώνεται με κάθε αίτηση επιστροφής ΦΠΑ.

2. Οι πράξεις των περιπτώσεων ε. και στ. του ιδίου άρθρου ενεργούνται από το τμήμα εσόδων της ΔΟΥ.

Άρθρο 9 Ενέργεια ελέγχου

Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να ενεργεί κατά διαστήματα έλεγχο στους υποκειμένους στο φόρο που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ. Ο έλεγχος αυτός δεν επηρεάζει το δικαίωμα επιστροφής μέσα στην προθεσμία του άρθρου 3, εκτός εάν από στοιχεία αποδεδειγμένα nροκύπτει ότι το ασκούμενο δικαίωμα είναι αβάσιμο. Στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή του φόρου ενεργείται μετά από έλεγχο που διενεργείται εντός εξαμήνου από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί έλεγχος μέσα στην προθεσμία των έξι (6) μηνών, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να επιστρέψει το αιτούμενο ποσό φόρου με τη διαδικασία που ορίζεται από το άρθρο 6.

.Άρθρο 10 Συνέπειες

1 Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο υποκείμενος έτυχε επιστροφής φόρου που δεν δικαιούται, ο φόρος αυτός καταλογίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν 1642/ 1986 (α. 39, 40, 48 και 49).

2. Ο υποκείμενος στο φόρο που έτυχε επιστροφής φόρου καθ. υποτροπήν χωρίς να τον δικαιούται διαγράφεται από το μητρώο που τηρείται στη ΔΟΥ κατά το άρθρο 8 του παρόντος και επιπλέον στερείται του δικαιώματος επιστροφής του φόρου.
σύμφωνα με τη διαδικασία της απόφασης αυτής.

3. Ο υποκείμενος στο φόρο που εμπίπτει στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου τυγχάνει επιστροφής φόρου μετά από τη διενέργεια τακτικού ελέγχου, που πραγματοποιείται εντός διετίας από την υποβολή σχετικής αίτησης.

Άρθρο 11

Στις ρυθμίσεις των διατάξεων της απόφασης αυτής. δεν μπορούν να υπαχθούν αιτήσεις επιστροφής που εκκρεμούν στις ΔΟΥ μέχρι την έκδοση της παρούσας Για τις αιτήσεις αυτές εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς των αποφάσεών μας Π 30821 87, Π.5514/87 και Π.1185/88

Άρθρο 12

Για την αντιμετώπιση των δαπανών εκτύπωσης των βιβλίων και κινητών φύλλων μητρώου που προβλέπονται από την απόφαση αυτή, εγκρίνεται ετήσια δαπάνη για κάθε ΔΟΥ η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20.000 δρχ. Η δαπάνη αυτή θα καταβάλλεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών Φ.220 ΚΑΕ 0843.

Άρθρο 13

Η απόφαση αυτή ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1η Ιανουαρίου 1991.
Για τις πράξεις αυτές δεν ισχύουν οι αποφάσεις Π.3082/87, Π. 5514/87 και Π.1185/88, ως προς το άρθρο 3 αυτής.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.


5.6.4 Αριθ. Π.6788/642/7.10.1986 «Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το φόρο προστιθέμενης αξίας της παράδοσης αγαθών σε ορισμένα νομικά πρόσωπα.»


Έχοντας υπόψη τις κατωτέρω διατάξεις του ν. 1642/1986 «για την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 125 Α.)
α) των παραγράφων 1, περίπτωση δ. και 2 του άρθρου 20, και
β) της παραγράφου 3 του άρθρου 58, αποφασίζουμε:
Ορίζουμε τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής από το φόρο προστιθέμενης αξίας, που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν, 1642/1986, ως εξής:

1. Προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής.

Η απαλλαγή παρέχεται στον υποκείμενο στο φόρο, που παραδίδει αγαθά σε σωματεία, ιδρύματα και λοιπά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, εφόσον, τα πρόσωπα αυτά:
α) εξάγουν στο εξωτερικό τα αγαθά που αγοράζουν, μέσα σε προθεσμία ενός εξαμήνου από την ημέρα της αγοράς τους, στα πλαίσια των ανθρωπιστικών, φιλανθρωπικών ή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους, και
β) έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους που καθορίζουν οι σχετικοί ελληνικοί νόμοι.

2. Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής.

Η απαλλαγή αυτή παρέχεται εφόσον τηρηθεί η κατωτέρω διαδικασία το νομικό πρόσωπο πρέπει, κατά το χρόνο αγοράς των αγαθών, να προσκομίσει στην επιχείρηση απ. όπου θα προμηθευτεί τα αγαθά τα πιο κάτω δικαιολογητικά:
α) κυρωμένο αντίγραφο της δημοσιευμένης συστατικής του πράξης ή κατά περίπτωση, αντίτυπο του φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε η σύστασή του, από τα οποία να προκύπτει ο ανθρωπιστικός, φιλανθρωπικός ή εκπαιδευτικός σκοπός του,
β) υπεύθυνη δήλωση του ν.δ. 105/1969 «περί ατομικής ευθύνης του δηλούντος ή βεβαιούντος», ότι τα αγαθά που θα αγοράσει θα τα εξάγει στο εξωτερικό μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από την ημέρα της αγοράς τους, για ανθρωπιστικούς, φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς και ότι θα του προσκομίσει, χωρίς καμία υπαίτια βραδύτητα, κυρωμένο αντίγραφο διασάφησης εξαγωγής των αγαθών που αγόρασε.
Ο πωλητής των αγαθών αυτών, αφού ελέγξει τα ανωτέρω δικαιολογητικά και διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις απαλλαγής που αναφέρονται στην παράγραφο 1 της παρούσας απόφασης, και κυρίως ότι ο αγοραστής είναι αναγνωρισμένο νομικό πρόσωπο που έχει ανθρωπιστικούς, φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, παραδίδει τα αγαθά χωρίς να επιβαρύνει την αξία τους με φόρο προστιθέμενης αξίας, αναγράφοντας στο τιμολόγιο την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας».
Για την οριστικοποίηση της απαλλαγής, το νομικό πρόσωπο εξαγωγέας των αγαθών, υποχρεούται, χωρίς καμία υπαίτια βραδύτητα, να προσκομίσει στην επιχείρηση που του προμήθευσε τα αγαθά αντίγραφο διασάφησης εξαγωγής, κυρωμένο από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, από το οποίο να προκύπτει η ταυτότητα των αγορασθέντων και εξαγχθέντων αγαθών.

Για το σκοπό αυτό, το νομικό πρόσωπο, με ενυπόγραφη δήλωσή του στο σώμα του πρωτοτύπου της διασάφησης, αναγράφει:
- το είδος, την ποσότητα και την αξία των εξαγόμενων αγαθών
- την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) της επιχείρησης απ. την οποία αγόρασε τα εξαγόμενα αγαθά, καθώς και τον αριθμό και την ημερομηνία του σχετικού τιμολογίου.
Η προμηθεύτρια των εξαγχθέντων αγαθών επιχείρηση, υποχρεούται να φυλάσσει όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά, για το φορολογικό έλεγχο.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β703/21.10.86}.


5.6.5 Εναλλακτικά στοιχεία απόδειξης της οριστικής εξαγωγής των αγαθών για την απαλλαγή του Φ.Π.Α.σε περιπτώσεις απώλειας του αντιτύπου 3 του Ενιαίου Διοικητικού εγγράφου (ΕΔΕ) (1026365/6544/0014εγκύκλιος ΥπΟικ)


Με αφορμή υπομνήματα των εξαγωγικών φορέων, σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς ως πρoς την απόδειξη της πραγματοποίησης της, εξαγωγής, εξ αιτίας της απώλειας του αντιτύπου 3 του Ε.Δ.Ε. και λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:

α) Τα οριζόμενα ως αποδεικτικά στοιχεία της; εξαγωyης από τις διατάξεις του άρθρου 1 της 1103551/ 8478/ΑΟΟ14/ΠΟΛ.1262/2 8-1993 Α.Υ.Ο.

β) Tη χρησιμοποίηση των αποδεικτικών αυτών στοιχείων, για την έκπτωση και επιστροφή του Φ.Π.Α. λόγω εξαγωγών, καθώς και τη χορήγηση ορίου απαλλαγής από Φ.Π.Α. (ΠΟΛ. 1262/ 1993).

γ) Tη σύσταση ειδικής, στα πλαίσια των οργάνων της Ε.Ε., Επιτροπής μελέτης του θέματος για εξεύρεση και ομοιόμορφη εφαρμογή λύσης, μη παραβλάπτουσας τόσο τα δημοσιονομικά συμφέροντα, όσο και την εξαγωγική προσπάθεια του συνόλου των Κ-Μ αυτής, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση του θέματος είναι διαφορετική από κάθε κράτος-μέλος, σας γνωρίζουμε ότι, για τις ανάγκες του ΦΠΑ και στις εξαιρετικές εκείνες περιπτώσεις αποδεδειγμένης απώλειας του οικείου αντιτύπου 3 του Ε.Δ.Ε., κατόπιν ελέγχου από τηv αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία του εξαγωγέα, εφόσον επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά περιστατικά και αποδεικνύεται η εξαγωγή των αγαθών, να γίνεται δεκτή σε συνδυασμό με τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία:

α) Αντίγραφο του Τιμολογίου πώλησης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., θεωρημένο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή της εξαγωγής και φέρει την ένδειξη .η "ΑΠΑ/\ΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ. ΛΟΓΩ ΕΞΑΓΩΓΗΣ"

β) Φωτοαντίγραφο του αντιτύπου αριθμ 1 του Ε.Δ Ε εξαγωγής θεωρημένο από το Τελωνείο εξαγωγriς και το οποίο είχε εκδοθεί με την ένδειξη "ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΑ".

γ) Το σχετικό αποδεικτικό της; Τράπεζας που μεσολάβησε για τηv εισαγωγή ή το συμψηφισμό ή τη νόμιμη εκχώρηση του συναλλάγματος; της συγκεκριμένης εξαγωγής.

δ) Τα φορτωτικά έγγραφα διακίνησης των αγαθών,

ε) Θεωρημένο φωτοαντίγραφο, στο οποίο έχει συνταχθεί πράξη εξόδου των εμπορευμάτων από το Τελωνείο εξόδου, του αντιτύπου αριθμ. 5 της Δήλωσης Διαμετακόμισης ή του αποκόμματος του φύλλου Νο 2 (θέσεις 18-28) του Δελτίου TIR μαζί με το ταυτάριθμο του φύλλο Νο 1 ή του αντιτύπου Ε του Ε.Δ Ε. εξαγωγής.
Το φωτοαντίγραφο αυτό θα ζητείται με αίτηση του εξαγωγέα, από το αρμόδιο Τελωνείο εξαγωγής ή αναχώρησης;

στ) Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρεί ως αποδεικτικό της πραγματoπoίησης της εξαγωγής ο έλεγχος (π.χ. αντίγραφο του παραστατικού εισαγωγής στηv τρίτη χώρα. θεωρημένο από την αρμόδια αρχή).

Η παρούσα ισχύει για την τακτοποίηση κάθε εκκρεμότητας, που υφίσταται ή θα δημιουργηθεί μέχρι της οριστικής; επίλυσης του θέματος από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Τέλος, σημειώνουμε ότι η Τ. 3926/301/Α0019/27-9-2001 ΔΥΟ. της; Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. ανακαλείται

Ο Υφυπουργός ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠ ΦΩΤΙΑΔΗΣ


6. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ


6.1 Γενικά


6.2 Τα σημαντικότερα παραδασμολογικά μέτρα στην Ελλάδα


6.2.1 Ποσοστώσεις Quota


Ποσόστωση είναι ένας ποσοτικός έλεγχος σε εισαγόμενα εμπορεύματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συvήθως ένα χρόνο.

Οι ποσοστώσεις επιβάλλονται από την COMMISSION της ΕΟΚ και ένα μερίδιο από αυτές αντιστοιχεί και στην Ελλάδα.

Οι ποσοστώσεις εισαγωγών μπορεί να διακριθούv σε δύο μεγάλες κατηγορίες:. Στις απόλυτες και στις δασμολογικές.

Οι απόλυτες ποσοστώσεις είναι ποσοτικές και καμιά ποσότητα πέρα από την καθορισμένη δεν επιτρέπεται να εισαχθεί στο τελωνειακό έδαφος για ορισμέvο χρονικό διάστημα.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εισαγωγέωv στις απόλυτες ποσοστώσεις είναι αναλογικά ο μέσος όρων των εισαγωγών που πραγματοποίησε καθένας την τελευταία τριετία. Η αίτηση που θα κατατεθεί στην Επιτροπή χορήγησης αδειών θα συνοδεύεται από διασαφήσεις εισαγωγής, όπου θα προκύπτει η πραγματοποίηση εισαγωγών στο παρελθόν με το σχετικό ύψος αυτών.

Στη συμμετοχή για απόλυτη ποσόστωση παίρνουν μέρος και vέoι εισαγωγείς σε ποσοστό 20%. Η αίτησή τους συνοδεύεται από βεβαίωση του οικείου Επιμελητηρίου ότι ασκούν εμπορία των ειδών συνοδευόμενη με τιμολόγια αγοράς ή πώλησης της τελευταίας τριετίας, που πρέπει να ανέρχονται πάνω από έvα καθορισμέvο ποσό.

Οι δασμολογικές ποσοστώσεις προβλέπουν την εισαγωγή μιας συγκεκριμένης ποσότητας εμπορεύματος, μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, με μειωμένους δασμούς. Δεν υπάρχει κανένα όριο για την ποσότητα εισαγόμενου εμπορεύματος κατά το χρονικό διάστημα που ισχύει για ποσόστωση, αλλά οι επιπλέοv ποσότητες υπόκεινται στους κανονικούς δασμούς. Η περίπτωση των δασμολογικών ποσοστώσεων ταιριάζει απόλυτα.με τις γενικευμένες προτιμήσεις της ΕΟΚ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που συνοδεύονται από πιστοποιητικό παραγωγής FORMA Α.

6.2.2 Το καθεστώς των εξαγωγών και οι περιορισμοί του



1. Οι εξαγωγές - επανεξαγωγές, πωλήσεις μεταπωλήσεις στην Ε.Ε. αγαθών ρυθμίζονται στη χώρα μας από δύο Υπουργικές Αποφάσεις ο οποίες εκδόθηκαν στηριζόμενες στις διατάξεις του Ν. 936/79. Η πρώτη είναι η Ε3/5362/90 Κ.Υ.Α.Υπουργών Αναπληρωτή Εμπορίου και Οικονομικών, η δε δευτέρα η οποία τροποποιήθηκε και συμπλήρωσε την προαναφερθείσα είναι η 6234/Ε3/9429/93 Απόφαση Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Βάσει των ανωτέρω αποφάσεων οι οποίες τελούν υπό αναθεώρηση τουλάχιστον κατά το σκέλος τους που αφορά τη συναλλαγματική παρακολούθηση των εξαγωγών συνεπεία των εκδοθεισών Π /Δ της Τραπέζης Ελλάδος αριθ. 2345/94 & 2344/94 με τις οποίες αποδεσμεύεται η εξαγωγική διαδικασία από τη συναλλαγματική τακτοποίηση της εξαγωγής, δηλ η εξαγωγή - επανεξαγωγή - πώληση μεταπώληση αγαθών είναι ελεύθερη, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου από Κοινοτικές Διατάξεις, Διεθνείς Συμφωνίες ή άλλες Ειδικές Ρυθμίσεις ορίζεται άλλως.

Με τις νέες προβλεπόμενες ρυθμίσεις καταργείται και ο συναλλαγματικός έλεγχος των εξαγωγών, απλοποιώντας ακόμη περισσότερο την εξαγωγική διαδικασία.

2. Οι απαιτούμενες διατυπώσεις κατά την κίνηση των εμπορευμάτων στις εξαγωγές επανεξαγωγές είναι ανάλογες του τρόπου μεταφοράς τους και η απόδειξη της Κοινοτικής ή μη προέλευσης και καταγωγής τους γίνεται από τα προβλεπόμενα Πιστοποιητικά ή άλλα συνοδευτικά έγγραφα που καθορίζονται από Τελωνειακές διατάξεις


3. Η εξαγωγή - πώληση εμπορευμάτων πραγματοποιείται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων έχει καταχωρηθεί η επωνυμία στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων που τηρείται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της έδρας της επιχείρησης. Η καταχώρηση ελέγχεται είτε από τα Τελωνεία κατά το χρόνο φόρτωσης του εμπορεύματος, είτε από τις Μεσολαβούσες Τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος κατά τον χρόνο αναγγελίας της είσπραξης του τιμήματος της πώλησης (εξαγωγής), ο δε εξαγωγέας ή αποστολέας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει θεωρημένο Ειδικό Δελτίο Εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων [2].

Κατ' εξαίρεση μπορεί να πραγματοποιηθεί εξαγωγές . πωλήσεις εμπορευμάτων, από πρόσωπα ή επιχειρήσεις που δεν έχει καταχωρηθεί κατά τα ως άνω η εξαγωγική τους επωνυμία, εφόσον πρόκειται για:

Πρόσωπα φυσικά ή νομικά, που δεν πραγματοποιούν εξαγωγές - πωλήσεις εκ συστήματος, οι δε διενεργούμενες εξαγωγές - πωλήσεις δεν υπερβαίνουν τα πενήντα χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ (50.000 $) ετησίως.

Το ύψος τούτων παρακολουθείται από την Οικονομική Εφορία του περιστασιακού εξαγωγέως, η οποία (εφορία) σε περίπτωση υπέρβασης τους ως άνω ποσού, το γνωστοποιεί στο Υπουργείο Εθν. Οικονομίας.

Προς τούτο η Μεσολαβούσα Τράπεζα κατά την είσπραξη του τιμήματος της πώλησης θα αποστέλλει στην οικεία οικονομική Εφορία αντίγραφο του τιμολογίου εξαγωγής πώλησης.

Με τις νέες ρυθμίσεις η παρακολούθηση αυτή ανατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή τις μεσολαβούσες τράπεζες κατά περίπτωση. Στις λοιπές περιπτώσeις προσώπων ή επιχειρήσεων, των οποίων η επαγγελματική ιδιότητα δεν σχετίζεται με εκείνη του εξαγωγέως - πωλητού η έγκριση της καταβολής του τιμήματος για εξαγωγές - πωλήσεις αξίας μεγαλύτερης των πενήντα χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ (50.000 $) ετησίως, έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τις νέες ρυθμίσεις η εξαγωγή πραγματοποιείται ελεύθερα, (πλην των ελεγχομένων αγαθών και των περιπτώσεων Embargo).
Και η διαδικασία αυτή όμως τελεί υπό αναθεώρηση, τουλάχιστον κατά το σκέλος που αφορά τις προϋποθέσεις της εγγραφής και της ανανεώσεώς της ανά τριετία, ανεξάρτητα από του ότι η εγγραφή στα μητρώα εξαγωγέων προβλέπεται από το Ν.Δ. 3999/59 και τον Ν. 936/79 που ρυθμίζει το σύνολο των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, με βασικό στόχο την προσαρμογή και εκσυγχρονισμό της εξαγωγικής διαδικασίας στα σημερινά δεδομένα και τον εναρμονισμό της με τα διεθνώς ισχύοντα.

Στο ΥΠ.ΕΘ.Ο επίσης αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις εξαγωγής - επανεξαγωγής προϊόντων που πραγματοποιούνται από άτομα ή επιχειρήσεις που ενώ είχαν εγγραφεί σαν εξαγωγείς, απώλεσαν την δυνατότητα πραγματοποιήσεως εξαγωγικών δραστηριοτήτων λόγω νομικού κωλύματος ή δεν μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα εξαγωγέων λόγω του κωλύματος αυτού με την έκδοση μιας ειδικής προς τούτο άδειας έγκρισης πραγματοποιήσεως εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

4. Κατά τα λοιπά οι εξαγωγές πραγματοποιούνται συμφώνως με τα προβλεπόμενα στις παραπάνω δύο μνημονευθείσες αποφάσεις, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η προσπάθεια θέσπισης όσον το δυνατόν περισσότερο απλοποιημένων διαδικασιών.
Χαρακτηριστικά αναφέρομε ότι οι εξαγωγές πραγματοποιούνται απευθείας από το τελωνείο το οποίο μαζί με την μεσολαβούσα τράπεζα διεκπεραιώνουν όλη τη διαδικασία ενώ οι επανεξαγωγές προϋποθέτουν την εκ των προτέρων έκδοση από τις μεσολαβούσες Τράπεζες βεβαίωσης προς τις τελωνειακές αρχές. Με τις νέες ρυθμίσεις και οι επανεξαγωγές αντιμετωπίζονται με τη συνήθη για τις εξαγωγές διαδικασία.

5. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τις περιπτώσεις εξαγωγών που τελούν υπό καθεστώς επιτήρησης ή άλλης μορφής ελέγχου (δηλ. καθεστώς χορηγήσεως εγκριτικής αδείας) βάσει Κοινοτικών Κανονισμών ή άλλων διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Ειδικότερα διακρίνουμε τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Ι. Καθεστώς επιτήρησης
ΙΙ Καθεστώς ελέγχου εξαγωγής επανεξαγωγής και διακίνησης
ΙΙΙ Καθεστώς εμπάργκο (embargo)

6.2.2.1 Γενικά για εξαγωγές, επανεξαγωγές (σε τρίτες χώρες) & πωλήσεις, μεταπωλήσεις (στην ευρωπαϊκή ένωση) αγαθών (58600/Ε3/6186/95 απόφαση ΥΠΕΘΟ)


Λόγω του ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει αυτή η απόφαση του ΥΠΕΘΟ παρατίθεται ολόκληρη.

Η υπ' αριθμ. 58600/Ε3/6186/95 απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας κ.Ι.Ανθόπουλου (ΦΕΚ 770/Β/6-91995):
'Εχοντας υπόψη κ.λπ. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

α. Γενικά για εξαγωγές επανεξαγωγές (σε τρίτες χώρες) & πωλήσεις μεταπωλήσεις (στην ευρωπαϊκή ένωση) Αγαθών

1. Η εξαγωγή, επανεξαγωγή προϊόντων προς τρίτες χώρες καθώς και η πώληση & μεταπώληση αγαθών στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι ελεύθερη, μη υποκείμενη σε κανένα περιορισμό, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου από Αποφάσεις Διεθνών Οργανισμών, Διατάξεις της Eυρωπαϊκής 'Ενωσης, Διεθνείς Συμφωνίες ή άλλες Ειδικές από την Παρουσία ή από άλλη σχετική Απόφαση Ρυθμίσεις, ορίζεται άλλως.

2. Οι περιγραφόμενες στην προηγούμενη παράγραφο εξαγωγές, επανεξαγωγές πραγματοποιούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η επωνυμία έχει καταχωρηθεί στο ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων που τηρείται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έδρας της επιχείρησης, Η καταχώρηση θα ελέγχεται από τις τελωνειακές αρχές κατά την τήρηση των σχετικών διατυπώσεων εξαγωγής, στις οποίες ο εξαγωγέας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει θεωρημένο το Ειδικό Δελτίο Εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων.

3. Κατ' εξαίρεση μπορεί να πραγματοποιηθούν εξαγωγές και επανεξαγωγές, από πρόσωπα ή επιχειρήσεις που δεν έχει καταχωρηθεί κατά τα ως άνω η εξαγωγική τους επωνυμία, εφόσον πρόκειται για εξαγωγές και επανεξαγωγές αξίας μικρότερας των 2.000 ECU ανά φόρτωση.

4. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις προσώπων ή επιχειρήσεων, των οποίων η επαγγελματική ιδιότητα δεν σχετίζεται με εκείνη του εμπόρου ή εξαγωγέως, οι εξαγωγές και οι επανεξαγωγές, ανεξαρτήτως ποσού πραγματοποιούνται ελευθέρα, Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα προσκομίζουν στις τελωνειακές αρχές οτιδήποτε πιστοποιητικό τους ζητηθεί για την διαπίστωση της μη εμπορικής ή εξαγωγικής τους ιδιότητας.

5. Για την πραγματοποίηση των σχετικών εξαγωγικών διαδικασιών για τις οποίες έχουν τεθεί περιορισμοί, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος Κεφαλαίου, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του ενδιαφερομένου, καθώς και για εξαγωγές άνω των 2,000 ECU (που πραγματοποιούνται ελευθέρα σύμφωνα με την παράγραφο 3), απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της σχετικής διαδικασίας είναι ο εφοδιασμός του ενδιαφερομένου με την ειδική προς τούτο άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η οποία θα προσκομίζεται στο τελωνείο.

Ειδικότερα άδεια από το ΥΠ.ΕΘ.Ο. απαιτείται:

5.1. Προκειμένου για εξαγωγές, και επανεξαγωγές προϊόντων χωρίς πληρωμή της αξίας τους,

Της παραπάνω ρυθμίσεως εξαιρούνται οι εξαγωγές, επανεξαγωγές προϊόντων χωρίς πληρωμή της αξίας τους ως κατωτέρω:

5.1.1. Προϊόντων που εξάγονται ή επανεξάγονται ως δώρα αξίας μέχρι διακοσίων χιλιάδων (200.000) δρχ. ανά αποστολή.

5.1.2. Προϊόντα που εξάγονται για λόγους εμπορικής σκοπιμότητας (δώρα, δείγματα για λήψη παραγγελιών κ.λπ.) από τους έχοντες την ιδιότητα του εξαγωγέως μέχρι του ποσού των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ανά αποστολή.

5.1.3. Προϊόντα που συναποστέλλονται με Προϊόντα εξαγόμενα με πληρωμή της αξίας τους ως ακολούθως:
- Προϊόντα, συσκευασμένα σε χάρτινους σάκους ή χαρτοκιβώτια σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 7% επί των εξαγομένων πλήρων σάκων και χαρτοκιβωτίων, για την αντικατάσταση των τυχόν φθαρμένων κατά την εκφόρτωση των εμπορευμάτων στη χώρα προορισμού.
. Ανταλλακτικά, αξίας μέχρι ποσοστού 5% επί της αξίας FOB των εξαγομένων από βιομηχανίες ηλεκτρικών συσκευών και υπό τον όρο ότι η δωρεάν αποστολή τούτων με την αξία τους θα αναγράφεται στο τιμολόγιο.
- Φάρμακα, καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα (σύριγγες και βελόνες μιας χρήσεως) σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 20% επί της αξίας FOB των εξαγομένων αντιστοίχων φαρμάκων και μέχρι 15% επί της αξίας F.O.B.των εξαγομένων καλλυντικών ή παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Τα χωρίς πληρωμή της αξίας τους εξαγόμενα ανωτέρω προϊόντα θα είναι του ιδίου περιεχομένου με τα εξαγόμενα με πληρωμή της αξίας υπό τον όρο ότι η δωρεάν αποστολή τούτων με την αξία τους θα αναγράφεται στο τιμολόγιο.
-Εμφιαλωμένα ποτά κ.λπ. (εκ του Κεφ. 22 του TARIC), ποσοστού μέχρι του 10% επί των εξαγομένων.
- Προϊόντα τα οποία αποστέλλονται από τους έχοντας την ιδιότητα του εμπόρου ή κατασκευαστή σαν δείγματα σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 2% επί της εξαγομένης ποσότητος.
Προκειμένου περί δειγμάτων φαρμάκων, καλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, έπ’ αυτών θα αναγράφεται η λέξη «δείγμα”.

5.1.4. Προϊόντα που εξάγονται ή επανεξάγονται και προορίζονται να αναλωθούν για διενέργεια δοκιμών καλής λειτουργίας μηχανημάτων, συσκευών κ.λπ., σε ποσοστό μέχρι 2% επί της αξίας των εξαγομένων μηχανημάτων.

5.1.5. Διαφημιστικού υλικού, εφόσον δεν διενεργείται εμπορία.

5.1.6. Δημοσιογραφικού υλικού μόνο από τα Τελωνεία των Αερολιμένων Αθηνών & Θεσ/νίκης όπως ανταποκρίσεων, φωτογραφικών επανεμφανίσεων, φωτογραφιών και κινηματογραφικών ταινιών και λοιπών παρεμφερών υλικών από τους αδιακρίτως εθνικότητας ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων ειδήσεων, εφημερίδων, περιοδικών και εταιρειών κινηματογραφικών επικαίρων και τηλεοράσεων.

5.1.7. 'Εργων ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής εφόσον η αποστολή ή συναποκόμιση τούτων ανεξάρτητα από τον αριθμό τεμαχίων και την αξία, ενεργείται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες ή αντιπροσώπους τους ή από Σωματείο ή ομάδα καλλιτεχνών, και δεν αποτελούν καλλιτεχνικούς, ιστορικούς ή αρχαιολογικούς θησαυρούς.

5.1.8. Επίπλων, σκευών, ειδών ρουχισμού και αντικειμένων οικιακής και ατομικής χρήσης γενικά, καθώς και ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και επιβατηγών αυτοκινήτων, που συναποκομίζονται από πρόσωπα που μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή αποστέλλονται σε πρόσωπα που μετανάστευσαν προηγουμένως, εφόσον αυτά τα είδη αποτελούν την οικοσκευή του μετανάστη.

5.1.9. Προϊόντων που αποστέλλονται, από Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ιδιωτικού Δικαίου, Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας ή ιδιώτες, που ενεργούν για λογαριασμό των ανωτέρω, σαν βοήθεια ή σε εκτέλεση διαφόρων προγραμμάτων που μετέχει η χώρα μας (FAO κ.λπ.).

5.1.10. Εφημερίδων, βιβλίων που εξάγονται:
- Από Εκδότες, Πρακτορεία, Δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, Βιβλιοθήκες κ.λπ. που λειτουργούν με σκοπό μη κερδοσκοπικό ή των οποίων η αξία πληρώθηκε σε δραχμές ή έχουν εισπραχθεί οι συνδρομές ή αποστέλλονται δωρεάν υπό την προϋπόθεση ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα υπερβαίνουν τα 400 αντίγραφα και θα φέρουν σφραγίδα δηλωτική της τιμητικής προσφοράς και

- Από ιδιώτες μέχρι (10) αντιτύπων, για κάθε έκδοση και μέχρι τριάντα (30) συνολικά, εφόσον δηλώνεται ότι αποστέλλονται δωρεάν. Επίσης από ιδιώτες ή αλλοδαπούς επισκέπτες εφόσον η αξία τους έχει πληρωθεί σε δραχμές ανεξαρτήτως αριθμού.

5.1.11. Αγαθών που έχουν εισαχθεί χωρίς πληρωμή της αξίας τους. Κατά την εξαγωγή θα προσκομίζεται παραστατικό εισαγωγής, τούτων που θα προκύπτει ότι δεν πληρώθηκαν κατ' οιονδήποτε τρόπο.

5.1.12. Εμπορευμάτων τα οποία έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό, με πληρωμή της αξίας τους και επιστρέφονται επειδή συντρέχουν τα στοιχεία της αναστροφής της πώλησης.

5.1.13. Εμπορευμάτων τα οποία έχουν κομισθεί στη χώρα και δεν έχουν παραληφθεί για οποιοδήποτε λόγο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει πληρωθεί αξία τους κατά την εισαγωγή τους.

5.1.14. Εκθεμάτων, τα οποία έχουν κομισθεί για τη Διεθνή 'Εκθεση Θεσσαλονίκης ή για άλλη 'Εκθεση στη χώρα μας κατόπιν: α) Βεβαίωσης της μεσολαβούσης Τραπέζης, η οποία θα εκδίδεται βάσει των φορτωτικών εγγράφων, όπου αυτά υπάρχουν, και από την οποία θα προκύπτει ότι δεν έχει πληρωθεί η αξία τους ή δήλωσης των ενδιαφερομένων ότι τα φορτωτικά έγγραφα ευρίσκονται εις χείρας τους και δεν έχουν πληρωθεί

5.1.15. Πλοίων εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά διαπιστωθεί ότι εισήχθησαν χωρίς πληρωμή της αξίας τους και ότι δεν έχει μεσολαβήσει αλλαγή κυριότητος έως το χρόνο της επανεξαγωγής τους. Στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι ανωτέρω όροι θα ακολουθείται η κανονική για τις εξαγωγές - πωλήσεις πλοίων διαδικασία.

5.2. Προκειμένου για εξαγωγές, επανεξαγωγές, πωλήσεις και μεταπωλήσεις προϊόντων συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων transit διελεύσεων (όπου αυτό προβλέπεται), ανεξαρτήτως από την πληρωμή ή όχι της αξίας τους, εάν τα προϊόντα αυτά υπάγονται βάσει Αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών, Κοινοτικών Κανονισμών, Διεθνών Συμφωνιών ή Εθνικών Διατάξεων σε καθεστώς ελέγχου, επιτήρησης, ή ποσόστωσης (Αποφάσεις Σ.Α. Ο.Η.Ε. περί επιβολής embargo έναντι ορισμένων Κρατών, Κανονισμοί της Ε.Ε.2603/69 (ελαιολιπαντικά), 3381/94 (διπλής χρήσεως), Αποφάσεις για τις χημικές ουσίες, τα πυρηνικά υλικά και τα πυραυλικά συστήματα, Ν. 2168/93 «Περί όπλων" κ.λπ.].
Της παραπάνω ρυθμίσεως εξαιρούνται τα είδη που περιγράφονται στους πίνακες επιτήρησης του Κανονισμού 2603/69 και προορίζονται για εφοδιασμό πλοίων & αεροσκαφών, με ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη σημαία, που εκτελούν πλόες ή πτήσεις εξωτερικού ή μικτές καθώς και τα είδη που ελέγχονται βάσει του Ν. 2168/93 (πυρίτιδες, εκρηκτικές ύλες, όπλα, πυρομαχικά κ.λπ. και είναι αναγκαία για τη ναυσιπλοία και την ασφάλεια του πλοίου και του αεροσκάφους.

5.3. Προκειμένου για εξαγωγή επανεξαγωγή καθώς και αποστολή αγαθών τα οποία προορίζονται για την κάλυψη της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικών επιχειρήσεων που ιδρύονται στην αλλοδαπή ή μικτών Διεθνών επιχειρήσεων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ


1. Επιτρέπεται στους ομογενείς ή αλλοδαπούς οι οποίοι διέμειναν προσωρινά στη χώρα όπως κατά την αναχώρησή τους φέρουν μαζί τους προσωπικά είδη ανεξαρτήτως αξίας υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά τους αποδεικνύεται από θεωρημένο τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν ισχύει προκειμένου περί εξαγωγών θαλαμηγών πλοίων.

2. Η εξαγωγή επανεξαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, σε περίπτωση υπαγωγής του εν λόγω εξοπλισμού στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου (Ν 4171/61) και Ν 3213/55 πραγματοποιείται ελεύθερα αφού προηγούμενα οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν στο τελωνείο σύμφωνη γνώμη του υπουργείο Βιομηχανίας για την επανεξαγωγή του είδους αυτού.

Η παραπάνω σύμφωνη γνώμη δεν απαιτείται στις περιπτώσεις εκείνες που τα μηχανήματα τα οποία πρόκειται να εξαχθούν έχουν ξεπεράσει τη 10 ετία από την ημερομηνία της εισαγωγής τους.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

1. Όλες οι προγενέστερες Αποφάσεις καταργούνται με εξαίρεση τις, Ε3/1255/91, Ε3/1256/91, Ε3/ 1668/91, Ε3/1669/91, 2542/ Ε3/4, 3179/92, 2641/Ε3/3327/92, 1342/ Ε3/1473/92, 23/1Ε3/281/93, 5408/ Ε3/2362/93, 3286/Ε3/2757/93;
2. Οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι οδηγίες εφαρμογής της απόφασης παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος
3. Η παρούσα απόφαση δεν θίγει τυχόν άλλες περί εξαγωγών διατάξεις άλλων φορέων
4. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα έχει αναδρομική ισχύ δύο μήνες πριν από τη δημοσίευση της.



6.3 Αρμοδιότητες των Τελωνείων στα συναλλαγματικά θέματα


Η αρμοδιότητα των τελωνείων για τον έλεγχο διαφόρων περιορισμών απαγορεύσεων, απορρέει είτε από τις τελωνειακές και δασμολογικές διατάξεις είτε από τη θέση που έχουν τα Τελωνεία (είσοδος και έξοδος της χώρας) στο διεθνές εμπόριο.

Το Τελωνείο έχει αναπτύξει τον μηχανισμό των απαγορεύσεων και περιορισμών μέσω του Γραφείου Συναλλάγματος. Περιληπτικά οι αρμοδιότητες του Γραφείου Συναλλάγματος είναι:

v  Οι διαταγές συναλλαγματικού περιεχομέvου παραλαμβάνονται από τον προϊστάμενο του Γραφείου Συναλλάγματος ο οποίος μεριμνά για την εφαρμογή τους, συζητώντας αυτές με το προσωπικό του γραφείου. Σε περιπτώσεις σπουδαίων θεμάτων επιλαμβάνεται ο Διευθυντής του Τελωνείου.

v  Ο προϊστάμενος του Γραφείου Συναλλάγματος απευθύνει ερωτήματα για διευκρινίσεις, τροποποιήσεις ή βελτιώσεις στις εφαρμογές των συναλλαγματικών διατάξεων στα Υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας, Γεωργίας, ΕΟΦ κτλ.


6.3.1 Υποδείξεις του ΥπΟικ για απαγορεύσεις και περιορισμούς


ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ / ΕΞΑΓΩΓΗ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ


ΕΙΔΗ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
ΔΥΟ
1.Κλωστοϋφ. προϊόντα
   από ορισμένες χώρες
Άδεια εισαγωγής από   ΥΠΕΘΟ    
Ε209/32/25-1-2001
Ε1062/187/24-4-2001
Ε1391/224/29-5-2001
Ε3220/476/4-1-2002
Ε274/47/31-1-2002
2.Χαλυβουργικά προϊόντα
Άδεια εισαγωγής από ΥΠΕΘΟ
Ε182/38/25-1-2001
Ε232/32/31-1-2002
3.Χάλυβες οπλισμού
    σκυ­ροδέματος
Πιστοποιητικό ΕΛΟΤ
Β287/57/7-3-1994
4.Πλαστικοί σωλήνες και 
    εξαρτήματα αυτών
Πιστοποιητικό ΕΛΟΤ
Β1221/207/27-6-1995
5.Φάρμακα-Καλλυντικά
Άδεια από τον ΕΟΦ
Ο315/73/27-6-1995
6.Μηχανές
Σήμανση “CE” και Δή­λωση πιστότητας Ε.Κ.
Α3204/404/2-9-1998
7.Σκάφη αναψυχής
Τήρηση ορισμένων υπο­χρεώσεων
Α2659/408/16-10-1998
8.Συσκευές αερίου
Τήρηση ορισμένων υπο­χρεώσεων
Α4609/973/23-12-1998
9.Τηλεπικοινωνιακές  
    συσκευές
Σήμανση “CE”
M396/51/5-3-2002
10.Hλεκτρολογικό υλικό
Σήμανση “CE”
Α2636/369/7-7-1998
11.Ιατροτεχνολογικά
      προϊόντα
Σήμανση “CE”
Υ1377/169/12-11-1997
12.Φυτά,φυτικά προϊόντα
Φυτοϋγειονομικός έλεγχος
ΔΥΟ Γ517/119/20-12-95, ΠΔ 332/1995
13.Νωπά οπωροκηπευ-
     τικά, Ποιοτικός έλεγχος
Πιστοποιητικό καταλληλό-τητας
Γ342/109/Α0019/14-6-93 ΔΥΟ,Καν ΕΟΚ2251/92 Γ825/259/Α0019/11-9-95  ΔΥΟ
14.Επε­ξεργασμένα  μετα-
     ποιημένα γεωργικά 
     προϊόντα (οπωροκη- 
     πευτικά)
     Ποιοτικός έλεγχος
Πιστοποιητικό καταλληλό-τητας
Γ259/61/Α0019/29-5-95 ΔΥΟ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ 381185/11-8-94
Γ460/109/Α0019/11-9-95   ΔΥΟ
15.Εισαγωγή ζώντων
     βοοειδών και χοίρων
Άδεια εισαγωγής
Κτηνιατρικής Αρχής
Νομαρχιακού Επιπέδου
Γ301/37/Α0019/2002
16.CITES Εφαρμογή στην 
      Κοινότητα της Διεθ-
      νούς Σύμβασης για    
      το εμπόριο των ειδών 
      της άγριας πα­νίδας
      και  χλωρίδας που 
      απειλούνται με εξαφά-
      νιση
Απαγόρευση εισαγωγής-εξαγωγής και επανεξαγω­γής και έλεγχος εμπορίας

Κατάσχεση και παράδοση των κατασχεμένων ειδών στην πλησιέστερη Δασική Αρχή (άρθρο 16 του Καν. (ΕΚ) αρ.338/97 για την προστασία των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους και άρθρο 57 (Παρ. 8) του Νόμου υπ΄αριθμ. 2637/27-8-1998 (ΦΕΚ 200/Α)
ΚΑΝ338/97, Γ475/121/Α0019/16-10-98 ΔΥΟ, ΚΑΝ939/97, ΚΑΝ1808/2001, Γ278/65/Α0019/26-5-1999 ΔΥΟ, Τ682/23/Α0019/25-1-2002, ΚΑΝ2006/98,939/97 ΚΑΝ2473/98 και 250/99,Γ165/21/Α0019/5-5-2000 ΔΥΟ, Γ614/80/Α0019/27-12-2000ΔΥΟ, ΚΥΑ261554/1-3-85 και 331794/31-3-99 περί των αδειών εισαγωγής και εξαγωγής ειδών της αυ­το-φυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας και Γ115/ 11/Α0019/28-2-2001 ΔΥΟ
17 Α.Εξαγωγή Πολιτιστι-
     κών αγαθών

Αρμόδια Τελωνεία:
1) Τελωνείο Αθηνών
2) Δ΄ Τελωνείο Θεσ/νίκης
Άδεια εξαγωγής από το ΥΠΠΟ
Καν.3911/1992 και 752/93 (ΔΥΟ Π5301/406/Α0019/26-11-93) όπως τροποποιή-
θηκαν και ισχύουν.
Καν.1526/98  974/2001
Π.Δ. 423/95
ΔΥΟ Π304/50/Α0019/3-7-97
17 Β.Εξαγωγή σύγχρονων 
     έργων από οιοδήποτε 
     Τελωνείο
Σφραγίζονται από την
Αρμόδια Υπηρεσία του
ΥΠΠΟ (Εθνική Πινακοθήκη κλπ.)
18.Εμπορεύματα που πα-
      ραβιάζουν ορισμένα
      δικαιώματα πνευματι- 
      κής ιδιοκτησίας 
      (παραποίησης/απομί- 
      μησης, πειρατικά, που 
      παραβιάζουν στο Κ-Μ
      όπου κατατίθεται η
     Αίτηση παρέμβασης δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 
      ή συμπληρωματικό 
      πιστοποιητικό προ-
      στασίας)

Οίκοθεν παρέμβαση του
Τελωνείου:
Προθεσμία τριών εργάσι-
μων ημερών από την ανα-
στολή της έκδοσης άδειας
παραλαβής ή δέσμευσης
των εμπορευμάτων προ-
κειμένου να κατατεθεί
αίτηση παρέμβασης.
Εάν εντός 10 εργασίμων
ημερών από την κοινοποί-
ηση της αναστολής της
χορήγησης άδειας παραλα-βής ή της δέσμευσης το
Τελωνείο δεν ενημερωθεί
για την παραπομπή της
υπόθεσης στην αρμόδια
να αποφανθεί επί της ου-σίας Αρχή ή για την λήψη συντηρητικών μέτρων, η παραλαβή των εμπορευμά-των εγκρίνεται και η δέ-σμευση αίρεται.  
Καν. 3925/94

Καν.241/99

Καν.1367/95

Καν.2549/99

Τ.10231/1781/Α0019 ΔΥΟ

Τ.1489/72/Α0019/ΔΥΟ
19.Εξαγωγές ειδών και
      Τεχνολογίας διττής 
      χρήσεως
-          Πυρηνικά
-          Χημικές ουσίες
-          Πυραυλική τεχνολογία
-          Χημικά όπλα κ.α.
Άδεια από το ΥΠΕΘΟ
ΔΥΟ Ε562/103/27-3-2001
125695/Ε3/5695/25-10-00
126119/Ε3/6119/23-1-01
Αποφάσεις του ΥΠΕΘΟ
20.Είδη που τελούν σε
      καθεστώς κοινοτικής
      επιτήρησης εξαγωγών
      Κωδ. Σ.Ο.  
Περιγραφή
270900 Λάδια ακατέργα-στα από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά
271000 Λάδια από πετρέ-
λαιο ή από ασφαλτούχα
ορυκτά, άλλα από τα ακα-
τέργαστα λάδια κ.λ.π.
2711 Αέρια Πετρελαίου και
άλλοι αέριοι υδρογονάν-
θρακες που έχουν υγρο-
ποιηθεί
271112  Προπάνιο
-   Προπάνιο καθαρότητας
Ίσης ή ανώτερης του 99%
-          Άλλα
271113  Βουτάνια
-          Σε αέρια κατάσταση
Ex 27112900
-          Άλλα
-          Προπάνιο
-          Βουτάνιο
Άδεια από το ΥΠΕΘΟ
ΔΥΟ Ε304/47/9-2-2000
21.Γεωργικά προϊόντα
      που εισάγονται στην
      Κοινότητα ή εξάγονται
      εκτός αυτής άρθρο 1
      Καν (ΕΚ) αρ.1291/24-6-
      2000
Έκδοση του πιστοποιητι-
κού  εισαγωγής, εξαγωγής
ή προκαθορισμού από το
Υπ. Γεωργίας και προσκό-
μιση αυτών στο Τελωνείο
(AGRIM-AGREX)
ΔΥΟ Τ4441/265/Α0019/4-9-2000
22.Απόβλητα-Διασυνορια- 
  κή μεταφορά αποβλήτων
Σε περιπτώσεις μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων (πορτοκαλί κατάλογος) εντός της Ε.Ε. έντυπα κοινά για όλα τα Κ-Μ που ονομά- ζονται T.F.S. και εκδίδονται από το Υπουρ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Τα ίδια έντυπα χρησιμοποι- ούνται και σε εισαγωγές/ εξαγωγές επικίνδυνων
αποβλήτων από τη χώρα
μας προς Τρίτες χώρες (εφ΄όσον προβλέπεται από τον Καν.259/93)
Τα επικίνδυνα απόβλητα
πρέπει επίσης κατά την
μεταφορά τους να συνο-δεύονται από :
α) την άδεια διασυνοριακής μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων που χορηγεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστα-τικών έκτακτης ανάγκης κατά την μεταφορά τους.
β) την άδεια διαχείρισης
επικίνδυνων αποβλήτων
από την Νομαρχιακή
Αυτοδιοίκηση στα όρια
Αρμοδιότητος της οποίας
βρίσκεται το σημείο εξόδου των αποβλήτων από τη χώρα
Καν.(ΕΟΚ) 259/93

ΔΥΟ Τ2046/125/Α0019/
26-4-2002




7. ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ


7.1 Γενικά


Τελωνειακή παράβαση είναι κάθε ενέργεια ή παράλειψη που συνιστά παράβαση των τελωνειακών διατυπώσεων ή διαφυγή και απόπειρα διαφυγής της πληρωμής των οφειλομένων δασμών, φόρων, τελών και άλλων δικαιωμάτων.

Οι τελωνειακές παραβάσεις διακρίνονται σε απλές παραβάσεις και σε παραβάσεις λαθρεμπορίας.

Η λαθρεμπορία δεν αποτελεί αντικείμενο εξέτασης στην παρούσα εργασία. Οι απλές τελωνειακές παραβάσεις είναι αυτές που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της τελωνειακής διαδικασίας προσβάλλοντας την τελωνειακή τάξη χωρίς να προξενούν υλική ζημία στο Δημόσιο, τιμωρούμενες με επιβολή προστίμου.

7.2 Απλές παραβάσεις


Η απαρίθμηση απλών παραβάσεων είναι δύσκολη υπόθεση. Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια σειρά από αυτές. Οι απλές παραβάσεις είναι τυπικές, δεν ερευνάται το θέμα της ύπαρξης ή μη δόλου και τιμωρούνται με εφ’ άπαξ χρηματικά πρόστιμα.

α) Πλοίαρχος ή αντιπρόσωπός του που δεν καταθέτει δηλωτικό φορτίου σε 12 ώρες στο Τελωνείο
β) Παραβάσεις περιεχομέvου του κατατεθέντος δηλωτικού, σε σύγκριση με τα παραλαμβανόμενα εμπορεύματα (βάρος ή ποσότητα δεμάτων κτλ)
γ) Πολλαπλούν τέλος για ευρεθέντα πέρα των δηλωθέντωv στο κατατεθειμένο τελωνειακό παραστατικό
δ) Μη αναγραφή σημείων και αριθμών στα πιστοποιητικά καταγωγής ή. κυκλοφορίας μιας εισαγωγής εμπορευμάτων
ε) Κακή συμπεριφορά συvαλλασσομέvωv στους χώρους των Τελωνείων
στ) Οδηγός αυτοκινήτου TIR που παραβίασε το χρονικό διάστημα (48 ώρες) που του έδωσε το Τελωνείο εισόδου Πάτρας να παρουσιαστεί στο Τελωνείο Πειραιά.

7.3 Τελωνειακές υπερημέριες


1) Έννοια: Τα εμπορεύματα που τοποθετούνται στις τελωvειακές αποθήκες διαχείρισης του Τελωνείου, είτε διαχείρισης άλλων φορέων (ΟΛΠ, Λιμενικά Ταμεία, ΠΑΕΓΑΕ κτλ. ) επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας.

Τα δικαιώματα αυτά δεν είναι ούτε φόρος ούτε τέλος αλλά έχουν τρισυπόστατο χαρακτήρα. Αποτελούν
α) μίσθωμα για τον παραχωρούμενο χώρο
β) αποζημίωση του δημοσίου για τη φύλαξη των αποθηκευμέvωv εμπορευμάτων και
γ) ποινή για τη μη έγκαιρη παραλαβή των εμπορευμάτων.

2) Μέτρο ή μονάδα υπολογισμού: Τα δικαιώματα υπερημεριών υπολογίζονται ανά δοχείο, κιβώτιο κτλ, δηλαδή ανά τελωνειακό κόλλο των 50 κιλών. Όταν το βάρος του δοχείου είναι μεγαλύτερο διαιρείται με το 50 και το πηλίκο φανερώνει τα κόλλα. Το υπόλοιπο της διαίρεσης εφόσον υπάρχει θεωρείται ένα ολόκληρο κόλλο. Για παράδειγμα 203 κιλά δια 50 ίσον 5 κόλλα.

3) Τιμές υπολογισμού: Τις πρώτες οκτώ μέρες τα εμπορεύματα είναι ελεύθερα τελωνειακών υπερημεριών. Τις επόμενες δεκαπέvτε ημέρες πληρώνονται απλές υπερημερίες. Τις επόμενες δεκαπέvτε ημέρες πληρώνονται διπλές υπερημερίες και στη συvέxεια τριπλές.

Παραθέτουμε το άρθρο 41 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα στο οποίο υπάρχουν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με αυτής της μορφής το πρόστιμο.

Άρθρο 41 Ν. 2960/2001 ‘Δικαιώματα υπερημερίας και αποταμίευσης’

1. Τα εμπορεύματα που αποτίθενται στις αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης ή στον τελωνειακό περίβολο, τη διαχείριση των οποίων έχουν οι Τελωνειακές Αρχές και προέρχονται είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό υποβάλλονται σε δικαιώματα υπερημερίας μετά παρέλευση οκτώ (8) ημερών από την ημερομηνία εναπόθεσής τους, συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας αυτής, κατά τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους.
Τα δικαιώματα υπερημερίας επιβάλλονται, σε κάθε περίπτωση, για τις παρεχόμενες από τα Τελωνεία υπηρεσίες διαχείρισης και διαφύλαξης των εμπορευμάτων, κατά το χρόνο παραμονής τους στις αποθήκες του Δημοσίου, είτε πρόκειται για προσωρινή εναπόθεση είτε πρόκειται για τελωνειακή αποταμίευση. Στις περιπτώσεις τελωνειακής αποταμίευσης τα εμπορεύματα επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας τέσσερις (4) ημέρες μετά από την κατάθεση παραστατικών πρόσδοσης άλλου τελωνειακού προορισμού.

2. Τα εμπορεύματα που βρίσκονται αποτεθειμένα στις Ελεύθερες Ζώνες, αποθήκες αποταμίευσης και αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν άλλα εκτός των τελωνειακών πρόσωπα, επιβαρύνονται με τα κατά περίπτωση δικαιώματα υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την κατάθεση παραστατικών πρόσδοσης προορισμού στα εμπορεύματα αυτά.
'Οταν η λήξη των ανωτέρω προθεσμιών συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα, οι προθεσμίες αυτές παρατείνονται μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα.

3. Τις πρώτες δεκαπέντε (15) ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πρώτης παραγράφου επιβάλλεται δικαίωμα υπερημερίας ισόποσο των σαράντα λεπτών (0,40) ευρώ για τα αποβιβαζόμενα εμπορεύματα στις τελωνειακές αποθήκες και είκοσι λεπτών (0,20) ευρώ για τα αποβιβαζόμενα εμπορεύματα στον τελωνειακό περίβολο, για κάθε ημέρα ανά πενήντα (50) χιλιόγραμμα βάρους.

4. 'Οταν το βάρος είναι μεγαλύτερο, υπολογίζεται ως διπλό ή πολλαπλό των πενήντα (50) χιλιογράμμων.

5. Μετά την παρέλευση της παραπάνω δεκαπενθημέρου προθεσμίας το δικαίωμα αυτό διπλασιάζεται και μετά την παρέλευση άλλων δεκαπέντε (15) ημερών τριπλασιάζεται.

6. Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορούν να υπερβούν τη συναλλακτική αξία του εμπορεύματος.

7. Τα εμπορεύματα, για τα οποία ζητήθηκε τελωνειακός προορισμός ή τέθηκαν σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς και κατατέθηκε διασάφηση, υποβάλλονται, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου 8, στο δεκαπλάσιο του δικαιώματος υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την ημέρα της επαλήθευσής τους ή μετά από είκοσι (20) ημέρες από την αποδοχή του ως άνω τελωνειακού παραστατικού. Προκειμένου για εμπορεύματα που βρίσκονται αποτεθειμένα στους χώρους της δεύτερης παραγράφου, το δεκαπλούν δικαίωμα υπερημερίας εισπράττεται μειωμένο κατά το ποσό των αποθηκεύτρων των ως άνω Ζωνών ή αποθηκών.
Τα δικαιώματα υπερημερίας βεβαιώνονται επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού και εισπράττονται μαζί με τις λοιπές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις Συμπληρωματική βεβαίωση είναι δυνατή Τα εμπορεύματα δεν υποβάλλονται σε δικαιώματα υπερημερίας κατά τις τέσσερις (4) επόμενες ημέρες της έκδοσης της άδειας παράδοσης έστω και αν αυτές συμπεριλαμβάνονται εντός των προθεσμιών των προηγούμενων παραγράφων 3 και 5.

8. Σε δεκαπλάσιο δικαίωμα υπερημερίας υποβάλλονται τα εμπορεύματα, για τα οποία κατατέθηκε διασάφηση εξαγωγής ή διαμετακόμισης μετά παρέλευση είκοσι (20) ημερών από την ειδική πρόσκληση της Τελωνειακής Αρχής προς εξαγωγή ή διαμετακόμιση.

9. Εμπορεύματα των οποίων η καθυστέρηση παραλαβής οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας, μπορούν μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου να απαλλάσσονται, ολικά ή μερικά, από τα οφειλόμενα δικαιώματα υπερημερίας.
Η απαλλαγή αυτή παρέχεται με πράξη :
α) των Προϊσταμένων των Τελωνείων Β. τάξης για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς τους και για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητας των υποδεέστερων Αρχών που υπάγονται σε αυτά, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών από την παρέλευση της ανώτερης βίας,
β) των Προϊσταμένων των Τελωνειακών Διευθύνσεων για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς τους, καθώς και τα εμπορεύματα της αρμοδιότητας των υποδεέστερων Αρχών που υπάγονται σε αυτές, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα μέχρι ενός (1) μήνα, από την παρέλευση της ανώτερης βίας.
'Οταν πρόκειται για απαλλαγή από δικαιώματα υπερημερίας για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των παραπάνω, αυτή χορηγείται με πράξη της Επιτροπής στην έδρα της οικείας Τελωνειακής Περιφέρειας, που αποτελείται από τον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή ως πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της οικείας Τελωνειακής Περιφέρειας και έναν Τελωνειακό Διευθυντή.

10. Τα εμπορεύματα της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του παρόντα Κώδικα υπόκεινται στο τέταρτο των επιβαλλόμενων, σύμφωνα με τις παραπάνω παραγράφους, δικαιωμάτων υπερημερίας.
Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών μπορούν να απαλλάσσονται από δικαιώματα υπερημερίας που προβλέπονται από την παράγραφο αυτή, ορισμένα εμπορεύματα που εναποτίθενται στις παραπάνω αποθήκες ή σε υπαίθριους χώρους εκτός τελωνειακού περιβόλου.

11. Για τα εμπορεύματα που ευρίσκονται αποταμιευμένα σε αποθήκες αποταμίευσης, υπό τη διαχείριση της Τελωνειακής Αρχής, επιβάλλονται δικαιώματα αποταμίευσης, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.


7.4 Ποινές ανακριβούς δήλωσης


Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο 42 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για μια πρώτη γνωριμία με τις ποινές σύνταξης των διασαφήσεων. Το θέμα των ποινών σύνταξης των διασαφήσεων αποτελεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα από το 1912 όταν πρωτοδημοσιεύθηκε ο Τελωνειακός Κώδικας. Η φιλολογία είναι πολλών σελίδων και με αρκετή λεπτομέρεια. Έγινε θέμα βιβλίου μας με τίτλο «Ποινές στη Σύνταξη διασαφήσεων».

Το νέο άρθρο 42 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα όπως δημοσιεύθηκε με τον Ν 2960/2001 έχει ως εξής:
Άρθρο 42

1. Σε κάθε περίπτωση που υπολογισθούν δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις μικρότερες των πράγματι αναλογουσών και διαπιστωθεί ότι αυτό οφείλεται στην ανακρίβεια εγγραφών και δηλωθέντων στοιχείων της διασάφησης εισπράττεται ποινή ανακριβούς δήλωσης, υπολογιζόμενη σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί του συνολικού ποσού από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις, που βεβαιώνεται στα εμπορεύματα που τελωνίζονται σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία.

2. Σε κάθε άλλη περίπτωση ανακριβών στοιχείων και εγγραφών, που δεν επηρεάζουν τον προσδιορισμό των πράγματι οφειλόμενων επιβαρύνσεων, εισπράττεται πρόστιμο ποσού εκατό (100) ευρώ.

3. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται και κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των διασαφήσεων.

4. Οι ποινές ανακριβούς δήλωσης που προβλέπονται από τις προηγούμενες παραγράφους εισπράττονται έστω και αν τα εμπορεύματα εγκαταλειφθούν ή καταστραφούν.

5. Η επιβολή των παραπάνω ποινών δεν αποκλείει την εφαρμογή των περί λαθρεμπορίας διατάξεων, όταν συντρέχει περίπτωση.

6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών επιτρέπεται η αύξηση ή μείωση κατά πενήντα τοις εκατό (50%) των παρόντος άρθρου.


Πολύ συνοπτικά οι ποινές στην σύνταξη της διασάφησης μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:

Ποινές ανακριβούς δήλωσης                                                                               
α  Άρθρο 42 (Εθνικού Τ.Κ ν. 2960/2001 ΦΕΚ Α265) Ποινές ανακριβούς Δήλωσης    
β Άρθρο 38 (Εθνικού Τ.Κ) Εθνική διαμετακόμιση                                         
Κυρώσεις ηλεκτρονικής διασάφησης Άρθρο 8 (Τ. 6507/22-12-2000)                
Πρόστιμα τελωνειακών παραβάσεων διασάφησης ή τελωνειακών καθεστώτων  
α. Άρθρο 147 παρ 2, 3 Οιανδήποτε άλλη παράβαση                                       
β. Άρθρο 145 Διαμετακόμιση ως δηλωτικό                                                     
γ. Άρθρο 147 παρ 4 Απόβαρο και συσκευασία                                               
δ. Άρθρο 147 παρ 5 Εξαγωγή και απλουστευμένες  διαδικασίες αυτής          
ε. Άρθρο 149 Διαφορές επανεξαγωγής, αποταμίευσης ή ενεργητικής τελειοποίησης    








Βιβλιογραφία Ιντερνέτ


1.       Σελίδες Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών
       www.hepo.gr και www.tradepointathens.gr

2.       Σελίδες Φορολογίς και Τελωνείων  ΕΕ : http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/el/home.htm
       Περιέχει: το Tarric, τα Quota, τα  Vies, το ΕΒΤΙ, το ECICS, τα Τελωνεαικά Γραφεία        
       Διαμετακόμισης, to  Suspensions

3.       Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

4.       Ευρετήρια Κανονισμών ΕΕ

5.       Βιβλία Τελωνεαικού και Μεταφορικού περιεχομένου
       www.transmart.gr








[1] σελ 159 και επόμ από το βιβλίο «Η δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων» των Μ Τσιρακάκη – Β Μαρκόπουλου
Εκπτώσεις αποδεκταί:
α) Αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι εις πάντα ανεξάρτητον αγοραστήν εις την χώραν εισαγωγής
β) Αι εκπτώσεις αι αναφερόμεναι εις την αγοράν εμπορευμάτων πέραν μίας ορισμένης ποσότητος (εκπτώσεις ποσοτικαί). Το μέγεθος των είναι συνήθως προοδευτικόν, γίνεται δε δεκταί, εφόσον παρέχονται εις πάντα αγοραστήν και όταν ακόμη η αγορασθείσα μείζων ποσότης εισάγεται τμηματικώς υπό τον όρον όμως ότι η εκτέλεσις του σχετικού εμπορικού συμβολαίου θα λάβη χώραν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από της συνάψεώς του. Εις τας περιπτώσεις ταύτας, το αρμόδιον Τελωνείον εισαγωγής προς διασφάλισιν των συμφερόντων του Δημοσίου λαμβάνει διάφορα εξασφαλιστικά μέτρα, ως η λήψις της διαφοράς των δασμών επί παρακαταθήκη ή τραπεζική εγγύησης.
γ) Αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι επί των τιμών λιανικής πωλήσεως των αναγραφομένων εις τους τιμοκαταλόγους ή των τρεχουσών τιμών των ισχυουσών προς χρήσιν του κοινού εν τη χώρα παραγωγής του εμπορεύματος προς δημιουργίαν τιμής εξαγωγής.
δ) Αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι λόγω πληρωμής τοις μετρητοίς και εφόσον παρέχονται εις πάντα αγοραστήν.
Εκπτώσεις μη αποδεκταί:
α) Αι παρεχόμεναι ως προμήθεια του μεσολαβούντος δια την αγορά του εμπορεύματος Εμπορικού Αντιπροσώπου εμφανίζονται εν τοις τιμολογίοις συνήθως ως commission και ενίοτε ως escompte
β) Αι ειδικαί εκπτώσεις αίτινες δεν παρέχονται εις πάντα αγοραστή
γ) Αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι λόγω προκαταβολής ή πληρωμής του εμπορεύματος, αίτινες ως επί το πλείστον έχουσι χαρακτήρα του τόκου επί του προκαταβληθέντος κεφαλαίου
δ) Αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι συμψηφιστικώς λόγω προηγούμενης αποστολής ελαττωματικού εμπορεύματος
ε) Αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι δι εμπορεύματα προορισμένα να χρησιμοποιηθούν ως δείγματα προς λήψιν παραγγελιών
στ) Αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι δια πρώτην αποστολήν νέου τινός είδους
ζ) Αι ποσοτικαί εκπτώσεις αι αναφερόμεναι εις εμπορεύματα προγενέστερον εισαγωγών
η) Αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι λόγω προαποστολών των εμπορευμάτων
θ) αι εκπτώσεις αι παρεχόμεναι λόγω καθυστερήσεως της αποστολής των εμπορευμάτων
ι) Αι εκπτώσεις αι καλυπτόμεναι δια της αποστολής μέρους των εμπορευμάτων υπό μορφή δώρου.
[2] Δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων είναι τα ακόλουθα:
α) Αίτηση με 10 δρχ χαρτόσημο (Υπόδειγμα 2) που δίνεται από το Ε Β Επιμελητήριο
β) Κατάθεση ατομικών στοιχείων και υποδειγμάτων υπογραφής των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης σε έντυπο που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Επιμελητηρίου (Υπόδειγμα 3)
γ) Γραμμάτιο είσπραξης τέλους 2 000 (έτος 1983) δρχ από το Δημόσιο Ταμείο της περιφέρειας του ΕΒΕ, που να αναφέρει ότι τούτο εκδίδεται «για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων του ΕΒΕ»
δ) Επιστολή Τράπεζας, με την οποία θα συνιστάται η εγγραφή της επιχείρησης στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων 
ε)
1) Καταστατικό επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο για τις Προσωπικές εταιρίες (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες)
2) Φ Ε Κ προκειμένου περί Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης για τις Ανώνυμες Εταιρίες Φ Ε Κ ανακοινώσεων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου
στ) Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτωχεύσεως
1) Στις ατομικές επιχειρήσεις για το φυσικό πρόσωπο
2) Στις Ο Ε και Ε Ε για το Νομικό Πρόσωπο και τους ομορρύθμους εταίρους
3) Στις Ε Π Ε για το Νομικό Πρόσωπο και τους διαχειριστές
4) Στις Α Ε για το Νομικό Πρόσωπο, τον Πρόεδρο του Δ Σ και τους διευθύνοντες ή Εντεταλμένους Συμβούλους
ζ) Απόσπασμα Ποινικού Μητρώου
1) Στις ατομικές επιχειρήσεις για το φυσικό πρόσωπο
2) Στις Ο Ε και Ε Ε για τους ομορρύθμους εταίρους
3) Στις Ε Π Ε για τους διαχειριστές
4) Στις Α Ε για τον Πρόεδρο του Δ Σ τους Διευθύνοντες ή Εντεταλμένους Συμβούλους
η) Οι υπόχρεοι υποβολής αποσπάσματος Ποινικού Μητρώου της παραγράφου (ζ) θα συνυποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση του Ν 105/69 με την οποία θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν στο ΕΒΕ κάθε αμετάκλητη απόφαση καταδίκης τους για τα αδικήματα που περιγράφονται στο άρθρο 9 του Ν 936/79 «Περί τροποποίησης και συμπλήρωσης των περί εξωτερικού εμπορίου διατάξεων καθώς και κατάργησης συναφών διατάξεων»
θ) ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ (Υπόδειγμα 4), με την οποία ο εξαγωγέας αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου χρηματικού ποσού που θα καλύπτει μέχρι το 25% της αξίας των εξαγωγών για τις οποίες δεν εκπληρώθηκαν οι επιβαλλόμενες από τους Νόμους τις Υπουργικές αποφάσεις τις αποφάσεις της Υποεπιτροπής Ελέγχου Συναλλάγματος Εισαγωγών - Εξαγωγών κ λπ υποχρεώσεις μέσα στις νόμιμες προθεσμίες
ι) Για την εξαγωγή των καπνών χρειάζεται και σχετική βεβαίωση της Καπνεμπορικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας
ια) Για την εξαγωγή νωπών γεωργικών προϊόντων πρέπει να κατατεθεί στο ΕΒΕ εγγυητική επιστολή Τράπεζας δρχ 1 000 000 (έτος 1983) (Π Δ 654/21 777)

Η ανανέωση της εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων γίνεται κάθε τρία χρόνια από την ημερομηνία καταχώρησης της επωνυμίας


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Πολιτιστική
Εκτελωνιστική
Κληρονομιά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου