Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Οι πρώτες ρυθμίσεις των εκτελωνιστών σε Νόμους των Τελωνείων. (Ο νομικός πολιτισμός των εκτελωνιστών-), 25 Απριλίου 2015



Οι πρώτες ρυθμίσεις των εκτελωνιστών σε Νόμους των Τελωνείων. (Ο νομικός πολιτισμός των εκτελωνιστών-), 25 Απριλίου 2015

Μια ιστορία 106 χρόνων ξεκινά 1909-1912







Το πρώτο  οργανωμένο Τελωνείο  μετά από την πλατεία Καραΐσκάκη δημιουργήθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου., στο παλιό 'Good Bye" των υπερωκεανίων. Μερικές από τις φωτο. 

ΝΟΜΟΣ Γ.της. (ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3396/27-10-1909). ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΥΤΟΥ (άρθρο 17).


Άρθρον 17
Παρά τω Τελωνείω Πειραιώς· επιτρέπεται να διατελώσιν εκτελωνισταί μόνον οι κεκτημένοι τα εξής προσόντα:
α) ηλικίαν ανωτέραν των 21 ετών και κατωτέραν των 70 ετών και μη όντες δημόσιοι, μηδέ δημοτικοί υπάλληλοι .
β) απολυτήριον Γυμνασίου ή διετή τελωνειακήν υπηρεσίαν.
γ) να μη κατεδικάσθησαν επί κακουργήματι, εκτός εάν αποκατεστάθησαν.
δ) να μη διατελώσιν υπό πτώχευσιν, και έχουν άδειαν εκτελωνιστού παρά του Τελώνου Πειραιώς.

                Οι διατελούντες επί διετίαν προ της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου και έχοντες την υπό του εδαφίου πρώτου του άρθρου τούτου ηλικίαν δύναται να λάβωσιν άδεια εκτελωνιστού και εάν δεν έχωσιν απολυτήριον Γυμνασίου.
                Ο Τελώνης ενασκεί επί των εκτελωνιστών πειθαρχικήν εξουσίαν, δικαιούμενος να επιβάλλη ποινήν προστίμου δραχμών 2 έως 20 δια παράβασιν των υπό του Υπουργείου των Οικονομικών κηρωθησομένου ειδικού κανονισμού περί εκτελωνιστών διατάξεων. Ο τρις εντός έτους τιμωρηθείς στερείται της αδείας.
                Ομοίαν πειθαρχικήν εξουσίαν εξασκεί επί των εντεταλμένων την βεβαίωσιν ή είσπραξιν των δημοτικών φόρων ως και των υπαλλήλων τη εν τω τελωνείω εποπτείας των λιμενικών φόρων ο Τελώνης, επιβάλλων πειθαρχικήν ποινήν δραχμών 2 έως 20 εις τους οπωσδήποτε αναρμόστως φερομένους.
                Ο παρών νόμος, ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ’ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 15 Οκτωβρίου 1909 = ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Υπουργός Οικονομικών-
 ΑΘ. ΕΥΤΑΞΙΑΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του κράτους σφραγίς.
Εν Αθήναις τη 27 Οκτωβρίου 1909
Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός
 Κ. Π. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ

Ν 1165/17-3-1918 «Περί Τελωνειακού Κώδικος» (άρθρο 144)


Αρθρ. 144. - 1. Δια β. διαταγμάτων κανονισθήσονται τα των εκτελωνιστών, διασαφιστών και κομιστών εν τοις τελωνείοις, η επ' αυτών πειθαρχική εξουσία της τελωνειακής αρχής, τα της διαχειρίσεως των υπό της τελωνειακής υπηρεσίας παρεχομένων εις το κοινόν εντύπων (επιτρεπομένου να ορισθή και μικρού τιμήματος δια την πώλησιν αυτών άχρι λεπτών δέκα κατά φύλλον) και εν γένει αι λεπτομέρειαι της εκτελέσεως του παρόντος νόμου, του οποίου η ισχύς άρχεται από 1 Ιουλίου 1918.


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
166 αναρτήσεις σε 2.100 προβολές σελίδων
με λογοτεχνία, πολιτιστικά, φωτογραφίες για Εκτελωνιστές
Πίνακας προηγούμενων
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Το Blog Λογοτεχνία – Πολιτιστικά  Εκτελωνιστών δέχεται να φιλοξενήσει κείμενα συναδέλφων, αξιώματα και πολιτιστικά δρώμενα  που αναδεικνύουν τον εκτελωνιστικό πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου